Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   musical romanesc? (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=96191)

marius_em 04 Oct 2009 20:35

musical romanesc?

Eu stiu doar de Veronica.
Si azi am vazut la Pro Cinema "Zambet de soare", de care habar n-am avut ca exista. Desi a fost foarte prost, toata coloana sonora fiind facut cu acea orga electronica a la Liceenii post-decembristi, am fost fascinat ca exista asa ceva, si unele momente chiar au fost foarte bune.
Credeti ca avem sanse sa mai vedem musical-uri romanesti? Adica vom avea si noi un West Side Story, un Moulin Rouge, un Sweeney Todd? Sau le avem si nu stiu eu?

Pitbull 04 Oct 2009 21:36

...Din päcate, nu - nu le avem.
Iar sansa de a avea prea curând asa ceva sunt inexistente. Ne lipseste cu desävârsire traditia musicalurilor (ca si, în genere, traditia oricäror filme de gen - sau "de consum" - lucrate profesionist), si deocamdatä nu avem deloc puterea culturalä si financiarä de a începe, mäcar, sä ne construim asa ceva (indiferent în ce directie).
Singura posibilitate a unui musical românesc de realä valoare (cel putin din ultimii douäzeci de ani, dupä câte stiu) a fost ecranizarea albumului si a spectacolului rock-opera "Am sä mä întorc bärbat", cu Vama Veche. Scris si regisat pe mäsura partiturii si a versurilor, ar fi putut ajunge un "The Wall" sau "Hair" românesc. Din päcate, scenariul era lamentabil, asa cä nici nu-i de mirare cä a ratat douä sesiuni de finantare C.N.C.; în paralel, începusem si eu un scenariu, din care am scris cam 50% - dar nu-mi puneam nici o nädejde în el, am fäcut-o mai mult din pasiune.

Alte musicaluri, mai vechi:

"Ma-ma" - bun, ca musical.
"Gloria nu cântä" - pe departe, cel mai bun!
"Cântecele märii"
"Impuscäturi pe portativ"
Partial, "Actorul si sälbaticii" (nu e un musical ca atare, dar contine secvente de musical complete, foarte bine lucrate).

saskiul 04 Oct 2009 22:10

@ Pitbull:
...si nu uita nici de filmul de montaj Non-stop al lui Manole Marcus, in care sunt incluse momente muzicale mai mult sau mai putin reusite din filmele romanesti de pana la data realizarii sale (1981)...

paul_aramis 04 Oct 2009 22:23

după mine Dragoste la zero grade bate Gloria ...

Stalker2009 05 Oct 2009 13:57

Un studio în cautarea unei vedete (1989) Regia : Nicolae Corjos , tot film muzical . Foarte reusit pentru acei ani .

Disciple 05 Oct 2009 19:32

Liceeni Rock'n Roll???:D

paul_aramis 05 Oct 2009 19:33

Originally Posted by Disciple:

Liceeni Rock'n Roll???:D

câh!

Disciple 05 Oct 2009 19:49

Intrebarea era daca poate fi catalogat ca si musical?

paul_aramis 05 Oct 2009 20:07

teoretic ... nu cred. că dacă e pe aşa, atunci mai sunt care pot fi trecute drept muzical-uri. nu cred că dacă se cântă într-un film poate fi încadrat drept muzical.

Pitbull 06 Oct 2009 07:58

"Liceenii rock 'n' roll" (câh, într-adevär) - este un musical, întrucât contine efectiv secvente definitorii (de exemplu, momentul muzical-dansant cu Mihai Constantin si Tamara Buciuceanu: evident, Ionicä si Isoscel nu dansau rock 'n' roll acrobatic prin liceu! Era conventia tipicä musicalului).
Un exemplu de film în care "se cântä", dar nu e totusi un musical, este excelentul "Actorul si sälbaticii".

Judex 06 Oct 2009 15:38

Pit, cum ii zice la filmu' ala de prin anii '50 cu Iurie Darie student la Conservator? Se indragosteste el de fiica profului si compune niscai muzica usoara - pe unda clapelor / mi-e dorul calator.. - iar sora gagicii are o replica cacatoare: ce esti asa topita, parc-ar fi Dichiseanu. =))

Pitbull 06 Oct 2009 15:46

"Dragoste la zero grade"...?

keepwalking 06 Oct 2009 15:54

Am revazut recent "Sania albastra"...un fel de musical...

Pitbull 06 Oct 2009 16:13

Cä Cärmäzan a încercat si chestia asta, se stie...

Judex 06 Oct 2009 16:48

Originally Posted by Pitbull:

"Dragoste la zero grade"...?

Nu cred ca-i ala. 'Dragoste la 0 grade' era cu aia de se duc sa dea in functiune o statie meteorologica.

Gata, l-am gasit:
http://www.imdb.com/title/tt0154134/

paul_aramis 06 Oct 2009 17:53

un altul, muzical-muzical:

Împuşcături pe portativ (1968)

paul_aramis 06 Oct 2009 18:00

şi să nu uităm musical-urile pentru copii:

- Veronicile
- Mama
- Maria-Mirabela
- Maria-Mirabela în Tranzistoria
- Rămăşagul (1984)
- Secretul armei... secrete (1988)

paul_aramis 06 Oct 2009 18:08

şi mai putem adăuga:

- Melodii la Costineşti (1983)
- Melodii, melodii ... (1978)

paul_aramis 06 Oct 2009 18:09

un fel de musical:
- Nu vreau să mă însor (1960)
- Paradisul în direct (1997)

Deleted 06 Oct 2009 20:21

mi-e rău

Paul,

le-ai şi văzut? sau doar le ştii titlurile? :P

(mai am puţin şi ies. on parole :D)

All times are GMT +2. The time now is 15:57.