![]() |
andrei serban s-a cerut la concurs cnc
mesaj sters
|
A aparut el in vreo emisiune TV si a sugerat asta, si, daca da, pe ce canal a fost? Poti sa ne dai mai multe amanunte, eventual daca gasim pe net interviul sau emisiunea respectiva? As vrea sa o vad si eu (spre exemplu emisunea "Inapoi la argument" stiu ca se putea descarca la un moment dat de pe net) pentru ca si mie imi place andrei serban si sunt curioasa sa vad cum a iesit din gura lui acest apropo...
Pe de alta parte, pun si eu o intrebare nevinovata, nu se poate sa te educi(teoretic) cativa ani in sensul asta(in a face film) si apoi sa vrei sa-l faci, avand in spate o mare experienta de regizor(cum e in cazul lui serban)? Sa inteleg ca pur si simplu nu se poate, ca exista niste reguli stricte in care nimeni nu are voie sa se bage pe felia nimanui sau pur si simplu ar fi necinstit ca cnc sa dea bani unui experiment ? Poate un experiment de-al lui serban ar fi ceva mai bun decat un film de-al lui nicolaescu?... |
Este aberant, ignorant si arogant sä sustinem cä teatrul si filmul sunt radical diferite. N-o sä stau eu acum sä vä povestesc toatä halca de culturä generalä si profesionalä de la care ati lipsit, asa cä voi enunta doar concluzia: cele douä specii artistice sunt strâns înrudite, iar creatorii din principalele lor compartimente artistice (dramaturgie, actorie, scenografie de decor si costume, regie, muzicä) pot, în principiu, sä se specializeze în ambele (evident, constienti si de deosebirile esentiale dintre teatru si film). Ciulei a venit din teatru, Pintilie la fel, Visarion Alexa idem (iar cele trei filme ale lui din jurul lui 1980 nu erau rele deloc!), si altii. Invers, Daneliuc, în vremurile lui bune (1977), a montat un "Emigrantii" excelent, la Teatrul Mic. Acu' trei ani, însusi Pita a pus la National un splendid "Apus de soare". Cazurile de regisori dintr-un domeniu care-s incapabili sä lucreze bine în celälalt sunt la fel de rare ca si cele ale celor geniali în ambele. De obicei, sunt cam la fel de buni în amândouä, dar cu aplecare spre unul sau spre altul, iar un regisor excelent de teatru poate face mäcar filme acceptabile, si invers. Asa cä terminati cu exclusivismele, cä nici filmul nici teatrul nu-s tarlaua voasträ de-acasä, unde vecinu' n-are voie.
Dar, pe de altä parte, trebuie sä spun cä, personal, NU sunt de acord sä i se dea lui Andrei Serban bani de la C.N.C. - cel putin, nu acum. Serban este într-adevär un regisor de teatru genial (prin 1978, critica americanä îl plasa printre primii cinci regisori de teatru americani ai tuturor timpurilor) - dar, deocamdatä, nimic nu-l acrediteazä ca regisor de film. S-ar putea sä facä tranzitia superb, ca Zeffirelli sau Bergman, sau sä esueze lamentabil. Asa cum bine spune Liou, deocamdatä un film de Andrei Serban ar fi UN EXPERIMENT - pânä vedem ce-i poale pielea cu aparatul. Si nu e momentul pentru asemenea experimente pe bani contribuabililor, când finantarea de stat e si asa-n halu-n care e. Desi i-am frecat ridichea mai sus, acum sunt de acord cu Rocky când spune cä ultima editie e un dezastru - inclusiv prin numärul riscant de mare de regisori de teatru cärora li s-au dat fonduri. Sä facä Andrei Serban film, din fonduri private. Sä dea Dumnezeu sä-i iasä la nivelul "Trilogiei antice" - sau mäcar al celei de-"A douäsprezecea noapte". Intre timp, sä fie trimisi la cules cartofi sau jucat tabinet în azil cretionizii de la C.N.C., cu mafia aferentä din jurul lor, si sä se punä la punct un sistem normal. Dupä care, numai miliarde sä se ducä de la buget pentru capodoperele lui Andrei Serban - mäcar de-ar fi asa! |
Nu stiu in ce context a sugerat Serban ca mai bine i s-ar da banii aceia, dar daca are un scenariu excelent si o echipa de productie credibila, nu vad de ce nu... Si poate sa participe la sectiunea "debut", la urma urmei, neavand nici un film la activ. Sau e limita de varsta? :)
Proiectul conteaza. Persona, nu il vad pe Serban distrugand din nepricepere regizorala o partitura buna. Voi de ce il credeti in stare de asa ceva? I-ati vazut video-urile de vacanta? ...Si daca e mai tare ca Wong Kar-Wai? |
Originally Posted by ricciotto:
|
Originally Posted by marx:
|
Originally Posted by ricciotto:
|
hm, e clar ca intre multi de-aici si ricciotto e un dinte. sper sa-l lasati de-o parte si sa comunicati ok, pentru ca eu unul n-am timp sa dezgrop topicuri antice ca sa-mi dau seama ce va dezbina... :)
|
Nu exagera, StefanDo... We're doing fine, really.
Cu Mala n-am schimbat niciodata vreo parere, not that I can remember. Dezacordul nu inseamna "dinti", dar... Si daca ar fi, nici o problema. Eu ii dau oricarui regizor debutant in film the benefit of a doubt: sansa sa fie de la Wong Kar Wai in sus apartine oricui pana la primul rezultat pe pelicula. |
:shock: Era o gluma nascuta din faptul ca cinemagia a facut un adevarat cult pt wkw. Or else, va puteti permite sa demitizati p oricine mai putin p wkw (sau pe als :P )
Iar tu stefandodo n-ar stica sa mai rascolesti prin topicurile vechi , after all , pentru asta te plateste tara, adik turcu' , uh...adik u know who ... se numeste ca iti insusesti cultura organizationala . |
Originally Posted by Mala Portugal:
capacitatea de a simplifica si sintetiza gratios lucrurile... |
|
tara/turcu'/I know who ma plateste pentru topicurile noi, plus alte chestii care nu se vad aici si care se vad in alte parti. Dar nu te contrazic, greselile trecutului te invata sa mergi drept in prezent... :) |
Lasä, cä noi ne vizionäm destul de des - la o vizionare, la o bere, la un forumeeting - si-atuncea mä pun eu pe depänat amintiri din cinemagie... ;)
|
All times are GMT +2. The time now is 13:19. |