Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   Bricabrac (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=83925)

ricciotto 16 Feb 2004 05:19

Bricabrac
 
am parcurs (pe sarite) cartea lui lucian pintilie. pai n-avea rost altfel - foarte putin e scris de pintilie, s-a dovedit din prima secunda, dupa ce am dat jos tipla care infasura cartea, sa nu se prinda fraierii ca mine ca sunt pe cale sa dea zece dolari pe un bazar penibil - majoritatea paginilor contin contributii ale unor terti despre lucian pintilie, articole, interviuri, transcrieri de emisiuni, etc - aproape fara exceptie, elogioase la adresa artistului. cartea e intitulata, de altminteri, pesemne intr-o ultima zbatere de onestitate a editorilor, 'bricabrac'. si o asemenea culegere de texte "alese", intr-o adevarata apoteoza a dispretului balcanic fata de public, nici NU ARE UN INDEX!!! adica, la atitia autori, la atitea piese si filme pomenite, la asemenea potpuriu de subiecte si nume, tu nu dai un amarit de index! si parerile mele despre profesionalismul celor de la humanitas coboara atit de mult, incit incep sa ma intreb si daca au cerut permisiunile zecilor, daca nu sutelor de autori care contribuie la ridicarea 'omagiului' cu pricina, iar de nu, sper sa le fie rusine. totusi, totusi, hai sa nu merg cu gindul pina acolo incit sa presupun ca au iesit pintilie si ceata de la humanitas la 'colecta', cu 'mina intinsa', care nici macar 'nu spune o poveste' prea bine insailata (din 522 de pagini, vreo 400 macar sunt gindurile iubitoare ale altora despre lucian pintilie si opera sa)... si deci sa sper ca tot 'bricabrac-ul' a fost facut cu acte-n regula.

ni se tot repeta - deh, asa e cind faci o carte still 'patchwork' - parcursul lui pintilie. pentru cei foarte tineri, va sintetizez aici despre ce este vorba: un tinar regizor roman, talentat foarte, zic multi, care a practicat 'sopirlele' inca si mai 'curajos' decit alti domni regizori ai timpurilor comuniste si a indraznit o punere in scena cu 'revizorul' de gogol, se pare, extrem de 'periculoasa' - drept pentru care reprezentatiile au fost interzise, iar domnului pintilie i s-a oferit sansa sa se care din tara si sa nu mai lucreze pe teritoriul romanesc. mai facuse aici un film, 'reconstituirea', initial cenzurat si el, apoi distribuit, ajuns de referinta, etc. pina aici, toate bune si frumoase, ati gindi cu totii, uraaa, ce noroc pe capul lui, si ce simpatici aia rai, totusi, nu i-au luat gitul, nu l-au trimis la canal, etc. e drept, nu. al sau a fost un destin privilegiat, cum si singur recunoaste. a plecat la paris, apoi in statele unite, a avut o cariera in teatru si opera foarte onorabila. a placut snobimii. in tara a mai facut doar un film, 'de ce trag clopotele, mitica?' - iarasi interzis, etc. insa in strainatate pintilie nu s-a atins de cinema. o sa va intrebati, desigur: PAI DE CE???? m-am intrebat si eu si am sperat sa gasesc un raspuns in carte. mister mare, in mintea mea, pentru ca, dupa cum bine stiti cu totii, dupa '89 pintilie a tot venit in romania si a facut o multime de filme acolo. deci isi dorea sa faca film. deci nu murise pasiunea. deci...hmm...

ei bine, nu va obositi sa rasfoiti ca mine atitea sute de pagini caci nu veti afla care o fo' motivu'. veti gasi insa adeseori marturii sufocate de indignare ale maestrului cum ca: 'din pacate, n-am mai PUTUT sa fac film'. no shit! punea turandot la paris, piese pe toate scenele lumii, si nu *putea* sa faca film! ca i se taiase dreptul de a lucra in romania, vezi bine. I BEG YOUR PARDON? si dupa aia, vine si toarna film dupa film din fondurile prizarite ale cinematografiei romanesti??? pai kieslowski cum de a facut film in franta, bel et bien? si tot kieslowki declara in 'k despre k' - scrisa chiar de sinele lui insusi - ca el refuza sa faca film in polonia - CA AU SI ALTII NEVOIE DE FONDURILE ACELEA, si asa amarite, in vreme ce el are finantarea deschisa in alte zari... polanski cum a facut film in exil? si atitia altii? nu, pintilie 'n-a mai putut'. lui pintilie i s-a luat cinematograful din panoplie, pasamite, la schimb pentru un pasaport in regula pe care scria 'republica socialista romania'. nici macar nu zice ca a suferit de vreo idiosincrazie de genul 'filmele mele vor fi romanesti, sau nu vor fi deloc'.

voiam doar sa va zic ca m-a enervat, iacata :)

ricciotto

p.s. citez citeva declaratii sugestive ale lui pintilie din 'bricabrac':
"vraful de scenarii ce-mi fringe in doua plansa biroului a inceput sa putrezeasca. cine raspunde pentru toti acesti ani furati creatiei?"
"privesc 'dupa 20 de ani' in urma mea. praf si pulbere s-a ales din toate scenariile*, proiectele mele omagiind literatura romaneasca**. fiecare an, o borna, o troita, o luminare - un film inmormintat.*** iata, pilpiie luminarea 'baltagului' (800000 de lei cheltuiti inainte de dizolvarea echipei). alte luminari apar, dispar din cadru - 'ciuleandra', 'domnisoara cristina', 'intrusul', 'jocul ielelor', 'pasarile', 'fetele tacerii', 'intilnire tirzie'? 'cum l-am tradat pe pascal' - si altele, cite si mai cite altele...**** imaginati-va, va rog, toate aceste filme existind. acum puneti-le laolalta, bobina peste bobina, si dati-le foc.***** priviti calm acest incendiu de capodopere posibile, acest vital, vesel foc carnavalesc."******

*de ce, daca erau asa bune?
**au nu puteai sa o omagiezi pe alte meridiane, in acei 20 de ani, facindu-i un pustiu de bine? literatura buna, povestile mari suporta foarte bine traducerile...
*** 8)
****pai sigur, ca altii nu stateau la coada sa scoata capodopere d-astea. and i take that back, daca astea erau scenariile putrezite, inteleg de ce nu puteau sa isi gaseasca sponsor in alta parte...
*****done. i feel better already.
******ma abtin.

"nu, n-am fost niciodata o victima clasica a securitatii. am fost un exilat royal, un disident privilegiat. bine, sigur, e adevarat, iata ca o indoiala ca un vint rece ma cuprinde - totusi, au reusit ca in 22 de ani sa ma lase sa fac un singur film."*

*ihi... se vorbisera cu tot hollywood-ul si cu toate studiourile din europa, erau organizati temeinic baietii aia. n.r.

"dar filmul, cei 20 de ani in care ati forst interzis ca regizor de film* - ma puteti dvs. intreba? (...) ma impac oare usor cu ideea celor 20 de ani furati?** se poate, dar iata ca deocamdata pregatesc 2 filme in paralel si furia mea de odinioara se transforma pe nesimtite in toleranta". ( pe vremea aceea, pintilie conducea studioul de creatie cinematografica al ministerului culturii. in pur spirit altruist, s-ar parea)
"intr-un fel, mi-e rusine sa cheltuiesc banii unui stat care plateste nu din generozitate, ci din stupiditate inertiala, mi-e rusine cind vad oameni, intorc intotdeauna capul cind vad oameni cersind.***(...) bineinteles, eu va tin acum acest discurs si in acelasi timp profit pentru ca statul este stupid si ma subventioneaza - si nu numai statul roman. deci profit, fac filme - nu prea proaste, sper**** - etc.
* :roll:
** :roll: :roll:
***dar regizori tineri astepindu-si cu anii debutul?
****yeah, dar parca era vorba sa plingem la capul atitor 'capodopere', si acum am decazut la 'filme nu prea proaste, sper"? aaanyway...

marx 16 Feb 2004 14:00

Re: Bricabrac
 
Originally Posted by ricciotto:

insa in strainatate pintilie nu s-a atins de cinema.

Signor Canudo, dar filmul "Salonul no.6" unde l-a regizat Pintilie?
PS: ai disecat pertinent volumul si destinul acestui regizor, dar parca ai avut in tine instinct de macelar, nu de chirurg. :wink:

Leonard Pyron 16 Feb 2004 15:00

Cert e ca dupa transare nu a ramas din bietul dizident nici cat de un schnitzel... :lol:

crydead 17 Feb 2004 12:54

Re: Bricabrac
 
Originally Posted by marx:

Originally Posted by ricciotto:

insa in strainatate pintilie nu s-a atins de cinema.

Signor Canudo, dar filmul "Salonul no.6" unde l-a regizat Pintilie?


In tara prietena Iugoslavia.

marx 17 Feb 2004 13:16

Re: Bricabrac
 
Originally Posted by crydead:

Originally Posted by marx:

Originally Posted by ricciotto:

insa in strainatate pintilie nu s-a atins de cinema.

Signor Canudo, dar filmul "Salonul no.6" unde l-a regizat Pintilie?

In tara prietena Iugoslavia.

Bravo elev crydead ! ai suflat corect in urechea colegului macaronar.

Leonard Pyron 17 Feb 2004 13:17

Ala e film TV, deci un fel de "Adio Europa" mai scurt... :wink:

ricciotto 17 Feb 2004 15:18

hihihi! rectific:

Quote:

insa in strainatate pintilie nu s-a atins de cinema (caci nu putem pune la socoteala filmul tv insignifiant, 'salonul no. 6', dupa cehov, realizat in tara vecina si prietena, iugoslavia.)


acum urmeaza sa apara cineva sa imi reproseze ca totusi, teatrul filmat cu pricina a luat 'premiul juriului ecumenic de la cannes'.

raspunsul meu anticipat si valabil pentru multe asemenea 'puneri la punct' este: stim cu totii sa ne dam cu google, dar nu ne intereseaza chiar la fiecare pas, daca nu ajuta mesajul. aici nu elaboram teze de doctorat, ci doar ne mai descarcam diverse of-uri.

altminteri, e mai fun toporu' decit bisturiul, si drujba e catharsis absolut.

...iar daca nu iese nici de un schnitzel, las' ca si-asa mincarurile favorite ale neamului ramin sarmalele si mititeii, so who cares :)

;)

marx 17 Feb 2004 15:46

Oricum signor Canudo, meriti un premiu pt exhaustivitatea comentariului si trecerea prin masina de tocat a creatiei pintiliene. Si ai facut-o in asa fel ca totul sa para domestic si digestiv.

Alex Leo Serban 19 Feb 2004 16:02

draga ricciotto,
recunosc ca n-am citit tot mesajul tau (paragrafele in galben electric sint criminale!... siclam n-ai avut? :wink: ), dar am desprins - asa, de pe diagonala - ca nici pintilie nu-ti place...
sau, mai bine zis: nici macar pintilie.
dar ce iti place?
nici macar pasajele splendide despre clody bertola nu ti-au placut?
nici macar punerea la zid(ul infamiei), binemeritata, a lui ctp?!
watch out: devii o acritura transatlantica...

comparatia cu kieslowski sta, si nu sta in picioare; este evident ca k.k. a avut (si are) o cota internationala mai mare ca a lui l.p.; in plus, au avut ac. producator (mk2), numai ca, daca citesti autobiografia lui karmitz, o sa afli chestii perplexante despre integritatea artistica a lui k.k.... asta asa, in paranteza si ca veni vorba...

pot sa te lamuresc insa intr-o chestiune leg. de carte: nu, "pintzi" n-a cerut acordul pt transcrierea "tertzilor" - mie, in orice caz, nu mi-a cerut (dar nici "conu alecu" n-a facut-o pt o carte a lui, asa ca...)! e pacat, pt ca, daca sint in continuare de acord cu diagnosticul si analiza mea la "de ce trag clopotele...", limbajul meu de-atunci mi se pare imposibil - si as fi rescris "volontiers" tot articolul...

cam atit.
in rest, fiecare cu parerea lui.

Alex Leo Serban 19 Feb 2004 16:10

si totusi, inca ceva: tie iti place "tri(co)logia" kieslowskiana, inecata in formol estetizant? mie, nu: singurul "episod" viabil de-acolo este cel din mijloc - "alb" -, care se petrece in polonia; oare de ce?
nu cred ca pintilie - chiar sa fi vrut, sa fi putut - ar fi scos filme viabile in franta... el este, in cinema, un cineast al "topicalitatii": are nevoie de actorii, limba, injuraturile & laturile rrromaniei noastre... nu poate face un "produs de laborator", steril, frumos colorat. uneori o da in bara - dar solul sau fertil este aici, cum a fost si pt caragiale.

ricciotto 19 Feb 2004 16:38

Originally Posted by Alex Leo Serban:

watch out: devii o acritura transatlantica...


iti raspund cu un citat (cit de cit, in culoarea ta preferata) din 'pintzi':

"am capatat o privire extrem de critica asupra mea, asupra poporului din care fac parte. privire critica in care putini au stiut sa citeasca intensitatea cvasi-maladiva a dragostei pe care o am pentru poporul din care m-am nascut"

hehehe...

mi-au placut multe pasaje despre teatru din 'bricabrac', so what? asta nu inseamna ca nu sta in picioare tot ce am zis mai sus. trebuia sa se straduiasca sa faca film abroad, sa fim seriosi. daca ii chiar trebuia film. asa, imi face impresia ca e inca un 'elefant' adaugat in peisaj, care ar trebui tinut in friu de niste producatori tineri. nu imi pare deloc genul care merita 'deplina libertate artistica', necum sa conduca un studio, sau ce conduce el acolo.

n-am vazut nimic de-al tau in carte, si nici pasajele despre clody bertola - si cum n-are index...

deci omu' a incasat pe cuvintele altora. what a wonderful project... ma intreb citi regizori au mers pina acolo incit sa isi adune toate taieturile din presa si sa le inghesuie intr-un volum, sa devina editorul elogiilor aduse siesi in timp. tu nu vezi chiar nimic odios in asta? sau lucruri mai marunte, ca declaratia ca i-a pus lui cristi puiu 'pile' la berlin? ew... sau cind a fost dat jos din functie la ministerul culturii si jack lang s-a repezit sa ii puna o vorba buna, ca de la francez la francofil? ah, sau coperta cartii asteia??? si pe fata, si pe spate, de un prost gust cutremurator?

nu pot sa il respect, so bite me!

ricciotto

ovidiu bufnila 30 Mar 2004 14:33

Re: Bricabrac
 
Draga Ricciotto,
Imi place la nebunie regalul tau!
Oricat ne-ar durea, oricat ne-ar oripila, trebuie sa tragem cu forcepsul sau cu buldozerul niste adevaruri din toata tevatura lalaielii istorice in care ne-am balacit fiecare dupa putinta sau trebuinta.
E un act e curaj ceea ce faci si, mai mult, un asumat. Iti asumi o JUDECATA ceea ce la noi e mai rar.
Nu aprecierea bufnilului te onoreaza cumva ci judecata ta.
Te respect.
8)


Originally Posted by ricciotto:

am parcurs (pe sarite) cartea lui lucian pintilie. pai n-avea rost altfel - foarte putin e scris de pintilie, s-a dovedit din prima secunda, dupa ce am dat jos tipla care infasura cartea, sa nu se prinda fraierii ca mine ca sunt pe cale sa dea zece dolari pe un bazar penibil - majoritatea paginilor contin contributii ale unor terti despre lucian pintilie, articole, interviuri, transcrieri de emisiuni, etc - aproape fara exceptie, elogioase la adresa artistului. cartea e intitulata, de altminteri, pesemne intr-o ultima zbatere de onestitate a editorilor, 'bricabrac'. si o asemenea culegere de texte "alese", intr-o adevarata apoteoza a dispretului balcanic fata de public, nici NU ARE UN INDEX!!! adica, la atitia autori, la atitea piese si filme pomenite, la asemenea potpuriu de subiecte si nume, tu nu dai un amarit de index! si parerile mele despre profesionalismul celor de la humanitas coboara atit de mult, incit incep sa ma intreb si daca au cerut permisiunile zecilor, daca nu sutelor de autori care contribuie la ridicarea 'omagiului' cu pricina, iar de nu, sper sa le fie rusine. totusi, totusi, hai sa nu merg cu gindul pina acolo incit sa presupun ca au iesit pintilie si ceata de la humanitas la 'colecta', cu 'mina intinsa', care nici macar 'nu spune o poveste' prea bine insailata (din 522 de pagini, vreo 400 macar sunt gindurile iubitoare ale altora despre lucian pintilie si opera sa)... si deci sa sper ca tot 'bricabrac-ul' a fost facut cu acte-n regula.

ni se tot repeta - deh, asa e cind faci o carte still 'patchwork' - parcursul lui pintilie. pentru cei foarte tineri, va sintetizez aici despre ce este vorba: un tinar regizor roman, talentat foarte, zic multi, care a practicat 'sopirlele' inca si mai 'curajos' decit alti domni regizori ai timpurilor comuniste si a indraznit o punere in scena cu 'revizorul' de gogol, se pare, extrem de 'periculoasa' - drept pentru care reprezentatiile au fost interzise, iar domnului pintilie i s-a oferit sansa sa se care din tara si sa nu mai lucreze pe teritoriul romanesc. mai facuse aici un film, 'reconstituirea', initial cenzurat si el, apoi distribuit, ajuns de referinta, etc. pina aici, toate bune si frumoase, ati gindi cu totii, uraaa, ce noroc pe capul lui, si ce simpatici aia rai, totusi, nu i-au luat gitul, nu l-au trimis la canal, etc. e drept, nu. al sau a fost un destin privilegiat, cum si singur recunoaste. a plecat la paris, apoi in statele unite, a avut o cariera in teatru si opera foarte onorabila. a placut snobimii. in tara a mai facut doar un film, 'de ce trag clopotele, mitica?' - iarasi interzis, etc. insa in strainatate pintilie nu s-a atins de cinema. o sa va intrebati, desigur: PAI DE CE???? m-am intrebat si eu si am sperat sa gasesc un raspuns in carte. mister mare, in mintea mea, pentru ca, dupa cum bine stiti cu totii, dupa '89 pintilie a tot venit in romania si a facut o multime de filme acolo. deci isi dorea sa faca film. deci nu murise pasiunea. deci...hmm...

ei bine, nu va obositi sa rasfoiti ca mine atitea sute de pagini caci nu veti afla care o fo' motivu'. veti gasi insa adeseori marturii sufocate de indignare ale maestrului cum ca: 'din pacate, n-am mai PUTUT sa fac film'. no shit! punea turandot la paris, piese pe toate scenele lumii, si nu *putea* sa faca film! ca i se taiase dreptul de a lucra in romania, vezi bine. I BEG YOUR PARDON? si dupa aia, vine si toarna film dupa film din fondurile prizarite ale cinematografiei romanesti??? pai kieslowski cum de a facut film in franta, bel et bien? si tot kieslowki declara in 'k despre k' - scrisa chiar de sinele lui insusi - ca el refuza sa faca film in polonia - CA AU SI ALTII NEVOIE DE FONDURILE ACELEA, si asa amarite, in vreme ce el are finantarea deschisa in alte zari... polanski cum a facut film in exil? si atitia altii? nu, pintilie 'n-a mai putut'. lui pintilie i s-a luat cinematograful din panoplie, pasamite, la schimb pentru un pasaport in regula pe care scria 'republica socialista romania'. nici macar nu zice ca a suferit de vreo idiosincrazie de genul 'filmele mele vor fi romanesti, sau nu vor fi deloc'.

voiam doar sa va zic ca m-a enervat, iacata :)

ricciotto

p.s. citez citeva declaratii sugestive ale lui pintilie din 'bricabrac':
"vraful de scenarii ce-mi fringe in doua plansa biroului a inceput sa putrezeasca. cine raspunde pentru toti acesti ani furati creatiei?"
"privesc 'dupa 20 de ani' in urma mea. praf si pulbere s-a ales din toate scenariile*, proiectele mele omagiind literatura romaneasca**. fiecare an, o borna, o troita, o luminare - un film inmormintat.*** iata, pilpiie luminarea 'baltagului' (800000 de lei cheltuiti inainte de dizolvarea echipei). alte luminari apar, dispar din cadru - 'ciuleandra', 'domnisoara cristina', 'intrusul', 'jocul ielelor', 'pasarile', 'fetele tacerii', 'intilnire tirzie'? 'cum l-am tradat pe pascal' - si altele, cite si mai cite altele...**** imaginati-va, va rog, toate aceste filme existind. acum puneti-le laolalta, bobina peste bobina, si dati-le foc.***** priviti calm acest incendiu de capodopere posibile, acest vital, vesel foc carnavalesc."******

*de ce, daca erau asa bune?
**au nu puteai sa o omagiezi pe alte meridiane, in acei 20 de ani, facindu-i un pustiu de bine? literatura buna, povestile mari suporta foarte bine traducerile...
*** 8)
****pai sigur, ca altii nu stateau la coada sa scoata capodopere d-astea. and i take that back, daca astea erau scenariile putrezite, inteleg de ce nu puteau sa isi gaseasca sponsor in alta parte...
*****done. i feel better already.
******ma abtin.

"nu, n-am fost niciodata o victima clasica a securitatii. am fost un exilat royal, un disident privilegiat. bine, sigur, e adevarat, iata ca o indoiala ca un vint rece ma cuprinde - totusi, au reusit ca in 22 de ani sa ma lase sa fac un singur film."*

*ihi... se vorbisera cu tot hollywood-ul si cu toate studiourile din europa, erau organizati temeinic baietii aia. n.r.

"dar filmul, cei 20 de ani in care ati forst interzis ca regizor de film* - ma puteti dvs. intreba? (...) ma impac oare usor cu ideea celor 20 de ani furati?** se poate, dar iata ca deocamdata pregatesc 2 filme in paralel si furia mea de odinioara se transforma pe nesimtite in toleranta". ( pe vremea aceea, pintilie conducea studioul de creatie cinematografica al ministerului culturii. in pur spirit altruist, s-ar parea)
"intr-un fel, mi-e rusine sa cheltuiesc banii unui stat care plateste nu din generozitate, ci din stupiditate inertiala, mi-e rusine cind vad oameni, intorc intotdeauna capul cind vad oameni cersind.***(...) bineinteles, eu va tin acum acest discurs si in acelasi timp profit pentru ca statul este stupid si ma subventioneaza - si nu numai statul roman. deci profit, fac filme - nu prea proaste, sper**** - etc.
* :roll:
** :roll: :roll:
***dar regizori tineri astepindu-si cu anii debutul?
****yeah, dar parca era vorba sa plingem la capul atitor 'capodopere', si acum am decazut la 'filme nu prea proaste, sper"? aaanyway...


Alex Leo Serban 01 Apr 2004 11:24

sinteti niste extremisti - categorie care imi este, din start, antipatica.
am scris mai sus motivele pt care nu cred ca pintilie ar fi facut filme (bune) afara; dar ori nu cititi, ori nu sinteti destul de maturi sa intelegeti!
cu persoane ca voi - puse pe ras TOT, dar ABSOLUT tot! - nu se poate discuta calm, pt ca voi nu oferiti argumente, ci umori.
un sfat: inainte de-a va apuca de scris (chiar si pe un forum), luati un rudotel :wink:
PS 'argumentul' ca pintilie trebuia sa se dea la o parte 'de la fonduri' pt a lasa 'tinerii sa faca film' ('lasati tinerii sa vina la fonduri'!!...) mi se pare de un populism ieftin... in portugalia (de unde tocmai m-am intors) si cam peste tot sint aceleasi probleme cu batrinii/tinerii; ei bine, filmele cele mai valabile le fac tot alde de oliveira, monteiro, rohmer s.a.m.d. :P

Alex Leo Serban 01 Apr 2004 11:31

inca ceva: n-am inteles care-i problema cu 'pila la puiu' (vezi postarea lui ricciotto)? e chiar adevarata! si-adica ce - sa n-o fi (s)pus?!? TOTUL trebuie (s)pus! si asta face pintilie.
mie mi-e chiar simpatic. tocmai pt ca e atit de antipatic altora - in megalomania asta a lui (care e, pina la urma, ingenua...)

ricciotto 01 Apr 2004 15:15

rudotel sa ia aia care declara userii antipatici nitam-nisam.

mai bine explica-ne in ce consta valoarea unui film precum 'prea tirziu'...

iar daca tie iti e simpatic 'pintzi' doar pentru ca altora nu le este, in ingenua-i megalomanie, hehehe, nu e bine. nu e bine pentru ca tu ai un nume in cronica de film si cititorii tai merita mai mult decit sa se ia dupa - realmente - umorile tale. asta mi se pare cel mai periculos amestec - un cronicar cu intuitii adevarate si stil, care isi cucereste credibilitatea si dupa aceea o foloseste cu totul capricios. filmul romanesc zace in mocirla si datorita unora ca tine, sa nu ne ascundem dupa degete. sau faci o treaba pina la capat, sau nu, asta nu e o meserie care permite compromisuri de gust la nivelul acesta.

te astept cu argumente serioase; "astept" - vorba vine...

ricciotto

p.s. cit despre 'ras tot, dar absolut tot', chiar nu te inteleg. in sinea mea, imi reprosez ca prea imi place (aproape) tot :) - mai putin filmele care imi infatiseaza in primul rind ego-urile superumflate ale realizatorilor lor, si cu asta scoatem din discutie o gramada de productii europene. in rest, everything goes, dammit...

nortis 02 Apr 2004 00:36

ricciotto
Nu spun ca nu e ok sa te enervezi la citirea unui text, insa la tine e ceva mai mult de atat, cred ca tu esti pieced off punct si din pacate nu ami ai nici un pic de obiectivitate.
Fi multumit ca exista Pintilie, fara de care unii tineri nici nu ar fi dat la regie, nici nu s/ar fi gandit sa faca film, daca tot ce ar fi avut ca exemplu ar fi fost un geniu de geniu precum Nicolaescu. Pintilie a facut multe pentru teatrul si cinemaul romanesc. Si asta intr/o perioada cand nu era piece of cake sa o faca. Ar trebui sa respecti asta, precum ar trebui sa respecti orice om care incearca si are curajul sa duca la capat o piesa de teatru sau un film. De asemenea ar trebui sa ii respecti si pe critici. Asta daca esti un iubitor de film/teatru. Daca nu, te inteleg.
Insa aici este un forum despre film, un forum al cinefililor, nu a celor care, dintr/un acces de furie sau din nustiuce dezamagire personala proiectata, sau pur si simplu din plictis,
fac de cacat un om demn de statutul de regizor. Fa tu un film, si dupa aceea sa vedem daca vei mai putea sa il faci pe al doilea, fa o piesa de teatru, scrie o cronica. Pentru ca ce am citit nu era critica, era improscare cu cacat venita din partea cuiva care nu pare
sa aiba vreo experienta in domeniu, care nu a trecut prin indoielile unui regizor. No offense!

Alex Leo Serban 02 Apr 2004 13:25

draga ricciotto (imi dai voie sa-ti spun 'draga', sper?),
cind invoci - ca argument - un film precum 'prea tirziu' (cel mai prost film al lui lp), da-mi voie sa te banuiesc de rea-credinta! iar atunci cind imi reprosezi ca nu sint destul de critic cu filmele (romanesti, in speta), iarasi te banuiesc de asa ceva: TU stii bine ca nu e asa! am criticat, la vremea respectiva, mai tot ce-a fost gunoi cinematografic - si dzeul rasub-ului (pt tine, care traiesti departe = 'institutia specializata' cu strinsul lui) mi-e martor pt asta... am criticat - atunci cind a fost cazul - SI filmele lui lp (la 'o vara de neuitat' - care poate tie ti-a placut, mie nu - titlul cronicii era: 'o salata de nemincat' :wink:) asta nu m-a impiedicat sa-l respect in cont. pe lp pt ce-a facut bun/f.bun/exceptional (cel putin 4 filme, intr-o cariera de cinema nu prea bogata in filme :cry: ), iar el, ma rog, sa aiba incredere in parerea mea... umorala (ca la morala nu ma arunc :P )
cit despre parerea (ta, despre tine) ca-ti 'plac prea multe filme' - da-mi voie sa surid: da-mi macar 2-3 exemple de filme (ROMANESTI!) care ti-au placut lately... :wink:
a bon entendeur, etc.

ricciotto 09 Apr 2004 18:57

draga alex leo,

spune-mi cum le spui tu extremistilor antipatici.

mi-au placut aceleasi filme romanesti pe care si le-ar pune si ambra blu in colectia lui personala.

cit pe-aci sa imi placa 'filantropica' si 'asfalt tango'. mai putin, 'o vara de neuitat'. in rest, nu am vazut 'marfa si banii', 'occident', 'furia', 'maria', 'examen'.

'un certain regard' - cinematografia romaneasca at its best - not my cup of tea at all.

nu cred ca 'inteligenta compozitionala a lui pintilie (...) depaseste nivelul fellini - ea face sa coexiste firesc o densitate hipersenzoriala cu o impecabila asceza reflexiva - lucruri care in multe filme felliniene sint aglutinate fortat'. and better yet: chiar daca ar fi asa, ar fi 'prea tirziu' :lol:

ti-am priceput argumentatia despre nevoia lui pintilie de a se manifesta pe teritoriul romanesc, etc. - dar nu e decit o scuza. daca era si scenarist, mai ziceam, asa insa, pe partiturile altora, chiar nu inteleg foamea de romania - pe care nici nu cred ca mai are resursele umane si artistice sa o simta cum se cuvine. he's getting too old si agenda lui e invechita. iar apropierea dintre el si caragiale e cel putin fortata. un alt 'cara' tinde intr-acolo, daca vrei: caranfil. e singurul dintre cei pe care ii stiu de la care astept lucruri mari. in rest, sper ca aceia care n-au fost lasati sa se manifeste pina acum sa aiba ceva de zis. si altfel.

supararea mea pe grosolania comerciala pe care o reprezinta volumul 'bricabrac' este mai in picioare ca oricind - nu ai adus nici tu argumente contra ei. sa nu imi spui ca ti se pare o idee buna un asemenea tom, ba ca l-ai fi si citit din (penibila) scoarta in (jenanta) scoarta ;)

pintilie n-avea decit sa se intoarca si sa continue cu teatrul, sa ia si catedra pentru a fi mai aproape de tinerii pe care (zic unii) i-ar fi inspirat, etc. - dar nu sa trinteasca doua filme pe an, cu lacomie. cel mult un film la doi-trei ani, cu timp de gindire serios intre ele... si in rest, vorba lui damian, putea sa faca scoala, dar n-a vrut, nu il intereseaza sa ajute, 'pintilie stie foarte bine sa SE ajute', si asta e tot.

tie, nortis, n-are rost sa iti raspund pe puncte, reda mult prea bine emoticonul acesta tot ce mi-ai trezit ca reactie:

:roll:

Alex Leo Serban 10 Apr 2004 10:01

draga ricciotto (e mezzo, daca-mi permiti),
as putea fi de acord cu ce zici, DAR ca sa-l aduci in discutie pe un alde l. damian, ba inca cu subintelegerea ca ar fi zis ceva inteligent & de bun simt - ala, care-i un pupincurist big time!, frustrat cronic, netalentat cronic & tulburat comic -, asta e deja une faute de gout! :cry: nu m-asteptam de la tine :o
ca sa-l parafrazez pe fraierul de damian ('un arivist care nu ajunge', cum a zis o data crohmalniceanu despre eugen simion; astuia, din pacate, nu i se mai potriveste...), el a facut un singur lucru bun la viata lui: a scos generatii de studenti care au devenit regizori (unii, interesanti). atit. sa-l laud pt asta?! nici prin cap nu-mi trece!
iti amintesc 'amanuntul' ca si eu am renuntat la 'calitatea' de dascal unatc - fara regrete de altfel... :wink:

Mala Portugal 13 Apr 2004 12:10

Originally Posted by Alex Leo Serban:

l. damian [....] frustrat cronic, netalentat cronic & tulburat comic

Ala e:lol:


All times are GMT +2. The time now is 17:08.

Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.