Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Acum pe ecrane (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=228)
-   -   "The Social Network" (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=97367)

miercuri 25 Aug 2010 21:50

"The Social Network"
 
Thread deschis anticipat, mai e o luna pana la premiera mondiala. Eu il astept cu mare interes.
Uitati si trailerul, in caz ca nu-l vazuserati -> http://www.cinemagia.ro/trailer/the-...-network-5124/
Poate ar putea sa ne spuna Stefan daca se stie cand/daca o sa-l aduca si la noi.

omudindulap 25 Aug 2010 22:02

Potrivit unui sait concurent, pe 19 noiembrie. Cinemagia confirma.

miercuri 25 Aug 2010 22:14

Ha, good to know. Eu ma uitasem la pagina de 'In Curand' si nu era trecut.

StefanDo 26 Aug 2010 07:48

acum e un mare scandal ca de fapt filmul e o mare fictiune de colo pana colo

miercuri 26 Aug 2010 08:49

Pai evident ca facebook nu vrea publicitate negativa. :P Probabil ca e un sambure de adevar la mijloc, dar cel mai mult ma atrage ideea ca e pana la urma un film despre un fenomen care a schimbat considerabil felul in care sunt percepute relatiile sociale in ultimii ani.
Se pare ca multi l-au comparat cu "All the President's Men", din punct de vedere al raportarii la actualitate.

Lecart 26 Aug 2010 10:04

Eu speram sa denigreze pe cat posibil minunatul facebook.

StefanDo 26 Aug 2010 10:24

pai de ce sa denigrezi facebook? e doar o unealta, depinde doar de tine cum o folosesti :)

Lecart 26 Aug 2010 10:49

Sigur ca da, si armele albe sunt unelte, depinde cum le folosesti, haha.

Inteleg unde bati, si nici nu condamn fenomenul, imi este indiferent si chiar util ocazional, dar mi s-ar fi parut extrem de nostim un film care ar denigra retelele sociale, zguduind macar un pic increderea adeptilor la vegetare online.

Fiindca un film despre pustiul geniu nebagat in seama care lanseaza afacerea secolului online este fix done to death. Dar sa vedem.

StefanDo 26 Aug 2010 11:06

hm, in 2004 tipul era un nerd nebagat in seama de nimeni
azi (la 26 de ani) are patru miliarde de dolari

iar tagline-ul "nu-ti faci 500 de milioane de prieteni fara sa-ti faci si cativa dusmani" arata foarte clar pozitia cu privire la utilizarea facebook ;)

Lecart 26 Aug 2010 11:23

De acord cu tine, tagul, trailerul s.a.m.d. indica limpede cat de minunat e facebookul, cel putin ptr. nerdul patrumiliardar. Eu am subliniat ca "speram", cu alte cuvinte aveam alte asteptari de la subiect, si alte asteptari exponentiale de la film avand in vedere ca-i vorba de unul dintre regizorii care m-au impresionat puternic. Cat despre unealata facebook si influenta ei pozitiva sau negativa, nu are sens sa mergem mai departe, fiecare cu pozitia lui.

Sa vedem filmu', am devenit tare curios.

StefanDo 26 Aug 2010 11:29

ba deloc, tagline-ul nu sugereaza cat de cool e facebook-ul, ba dimpotriva

ce-i mai important, sa ai 500 de milioane de prieteni online sau cativa dusmani in viata reala (mai ales ca acei dusmani ti-au fost prieteni adevarati)? Tagline-ul da valoarea exacta a prieteniei de pe facebook, deci sigur fincher strecoara si ceva comentariu social in film

Lecart 26 Aug 2010 11:33

Hm, ma bucur sa aud si interpretarea asta. Eu intelesem taglineul altfel: Ajungi sa ai 500 de milioane de prieteni, curg bani dar te si lovesti de niscaiva dusmani care te urmaresc a la thriller judiciar american, dar in cele din urma se dovedeste ca prietenia e mai puternica, banul e mai greu.

In orice caz, tagline-ul il priveste pe protagonist. Eu ma refer la opinia userului facebook de rand, si ce perspectiva ii acorda filmul acestuia. (cool sau nu)

PoliFanAthic 16 Oct 2010 11:12

Vazut ieri cu ocazia unei aventuri externe si chiar a fost foarte captivant. Are un ritm incredibil de alert si o tensiune deosebita. Forta ii sta intr-adevar in scenariu.

Ma asteptam doar la o tematica usor diferita/variata - e drept, nu m-am uitat la niciun trailer inainte sa-l vad. Pe final doar mi s-a parut ca pierde un tempo, dar nu afecteaza impresia generala. Ca sa sintetizez as spune ca e o cronica fascinant executata a poate celui mai important fenomen internautic nascut in deceniul trecut. Astept sa-l mai revad.

rifa 17 Oct 2010 03:38

The Social Network ar putea deveni un film reprezentativ pentru generatia actuala...

Nu vad nimic rau in abordarea acestui subiect tinand cont de importanta pe care o are facebook in societatea curenta (fie ea si internautica).

StefanDo 17 Oct 2010 09:23

multumim pentru aceasta precizare, acum putem dormi linistiti

rifa 17 Oct 2010 20:55

multumesc (nu-mi place sa ma adresez in numele tuturor doar pentru a crea o impresie falsa) pentru comentariul inutil si fara sens (ps: stai si tu on-topic daca tot esti zupel moderator... I don't know... I'm just sayin'... :-? )

rvn 29 Oct 2010 21:17

l-am vazut si eu , ieri.
as zice ca internetul ne controleaza viata. la asta s-a ajuns.
mi-a placut filmul pe ansamblu: ritm alert, dialoguri cu tilc. in mare parte, atinge scopul,facebookul e un fenomen social care a fost cu aceasta ocazie destul de bine disecat..
recunosc, in unele momente, pierdeam firul, exact la si la Wall Street, dialogul continea prea multi termeni tehnici.
numai pasionatii de it sau impatimitii internauti pot pricepe tot.

marius_em 30 Oct 2010 14:12

Sunt IT-ist, nu am vazut filmul, insa din trailer pare nerdy si gay. Nu am vazut nimic care sa ma faca sa vreau sa-l vad.

rifa 30 Oct 2010 14:38

Originally Posted by marius_em:

Sunt IT-ist, nu am vazut filmul, insa din trailer pare nerdy si gay. Nu am vazut nimic care sa ma faca sa vreau sa-l vad.


nerdy si gay ... pfff (:|

Stereotyping much ?

buticut 30 Oct 2010 14:43

Originally Posted by marius_em:

Sunt IT-ist, nu am vazut filmul, insa din trailer pare nerdy si gay. Nu am vazut nimic care sa ma faca sa vreau sa-l vad.


Mai degraba nerdy si misogin :P.

Pitbull 30 Oct 2010 16:29

Ba mai bine zis nerdy, perfect mediocru, dar foarte agreabil.
(Bag cronica mai pe noapte...)

bremen1980 30 Oct 2010 19:02

Originally Posted by miercuri:

Pai evident ca facebook nu vrea publicitate negativa. :P Probabil ca e un sambure de adevar la mijloc, dar cel mai mult ma atrage ideea ca e pana la urma un film despre un fenomen care a schimbat considerabil felul in care sunt percepute relatiile sociale in ultimii ani.
Se pare ca multi l-au comparat cu "All the President's Men", din punct de vedere al raportarii la actualitate.


Mare brinza si cu retelele astea de socializare .Niste pustani se inconjoara cu alti pustani si o ard aiurea .O sa revolutioneze astia lumea la fel cum a revolutionat chatul la vremea lui-99,999999999% pierdere de timp cu tot felul de retarzi.La fel s-a intimplat si atunci cind camerele video au devenit accesibile poporului si toti asteptau sa apara tot felul de capodopere cinematografice .Rezultatul :''Valul digital a venit dar este maroniu '' se plingea un critic de film american.
La fel si valul de reality showuri cu ''oameni obisnuiti'' care de 10 ani de zile se tot screm sa nasca o vedeta veritabila.Rezultatul -0 .Nici macar unul care sa ajunga la unghia mica a unui star ca Elvis (Michael Jackson ,Fred Astaire ,etc.)

Din gunoaie nu poti sa scoti decit gunoaie si desi accesul la arta este democratic selectia este aristocratica (chiar dictatoriala ).
Toti agaricii se cred artisti in loc sa-si rupa circa pe santiere .:-&

Am batut cimpii si cred ca mai bine bagam bucata asta la topicul ''n-am vazut filmul dar aberez "":((

Pitbull 30 Oct 2010 22:12

"The Social Network"
 

"The Social Network" - Subiect interesant, tratare alert-mediocră
Webul care ne absoarbe cu fulgi cu tot

A vorbi despre mutaţia produsă în ultimii... nici măcar douăzeci de ani de către inserţia Internetului în vieţile unui imens procentaj al locuitorilor planetei - mai exact (şi discriminatoriu) spus, în partea "care contează" - a devenit de mult un loc comun. Mărturisesc că, acum exact zece ani, cu un grup de prieteni de pe întregul mapamond (ne găsiserăm în chat-room-urile site-ului MTVE), am pus la cale o comunitate de web care să schimbe lumea. Şi am reuşit... să susţinem conversaţia pe tema asta aşa, vreo câteva zile (până la urmă, m-am răzbunat descriind-o ca realizată şi atotputernică, într-un roman din 2001 rămas nedefinitivat - şi fix luna trecută l-am cunoscut în sfârşit pe unul singur dintre preopinenţi, în Ibiza). De ce a ieşit un fâs? Fiindcă eram oameni normali, oameni standard, oameni ca toţi ceilalţi - nu profesionişti ai computerelor, sau măcar obsedaţi ai lor; nu eram nişte nerds; nişte apucaţi; nu maniaci luminaţi.
Asemenea freaks au existat dintotdeauna, dar niciodată n-au proliferat atât de mult ca în zilele noastre, când imensa gamă de posibilităţi oferite de "şocul viitorului" oferă nenumărate debuşeuri hiperactivităţii, superspecializării şi şanselor de îmbogăţire fabuloasă peste noapte. Despre acest fenomen vorbeşte, în fond, ultimul film al lui David Fincher - dincolo de a consemna aproape documentar apariţia şi dezvoltarea impetuoasă a omniprezentului Facebook - cel unde, dacă n-ai cont, "nu exişti".
La cel mai esenţial nivel, "Reţeaua de socializare" e un film de caractere - opţiune firească pentru un cineast ca Fincher, care şi-a manifestat în repetate rânduri, deşi cu rezultate inegale, tendinţa de a se orienta cu precădere spre personajele excepţionale (ca în "Se7en", "Zodiac", sau chiar şi spectacularul eşec "The Curious Case of Benjamin Button"). Deşi la un prim nivel de percepţie se impune ca film narativ, "The Social Network" are o structură mai degrabă panoramică decât epică, îmbrăţişând într-o privire cuprinzătoare toată perioada de început a Facebook-ului, la nivelul fondatorilor. Scenariul lui Aaron Sorkin (care aici e şi producător executiv, alături de Kevin Spacey), un profesionist al dramaturgiei de film deja confirmat în genurile cu angajare strânsă în realitate ("A Few Good Men", "The American President", "Charlie Wilson's War", sau celebrul serial "The West Wing"), a ales din povestea reală (relatată în cartea "The Accidental Billionaires", de Ben Mezrich) un concentrat de evenimente cruciale şi definitorii, aproape fără interludii şi alte momente de tranziţie, ordonându-le conform unei cronologii dislocate - alternanţa între planul trecutului relativ mai îndepărtat (al faptelor) şi cel recent (al înfăţişerilor judiciare), împletite atât de organic, dinamic şi interdependent, încât nici nu se poate stabili prioritatea temporală (nu că ar avea vreo importanţă): avem oare de-a face cu timpul prezent al anchetei intercalat cu flash-back-uri despre ceea ce se discută, sau urmărim timpul prezent al evenimentelor, cu flash-forward-uri ale consecinţelor la care se va ajunge? Dincolo de omogenizarea unui material atât de fragmentat şi de dinamizarea unei evoluţii atât de statice cum sunt cele asociate cu computerele (mult interior, mult sedentarism, multe vorbe, rostite sau tastate - vezi plan-detaliul leit-motiv al degetelor lui Mark Zuckerberg galopând pe keyboard), procedeul are efectul de a accentua puternic starea de comprimare a timpului proprie lumii contemporane - şi definitorie pentru un film despre un fenomen virtual.
Prin urmare, ceea ce contează nu e atât povestea (oricum greu inteligibilă, atât din cauza abundenţei de date specializate, cât şi dintr-a ritmului super-accelerat de desfăşurare - şi... vorbire!), cât starea, tabloul: portretul acelui gen de corifei ai digitalului în stare să cucerească lumea (aproape la propriu) cu o invenţie online, şi încă de puşti să ajungă pe culmile bogăţiei. Compuse astfel, alternanţa timpilor şi dialogurile peste ani conferă şi mai multă concreteţe specificului uman al personajelor, în frunte cu irepetabilul Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg, agitat şi calm în acelaşi timp, antipatic şi invincibil, creativ şi lipsit de scrupule - o prestaţie actoricească nu neapărat ieşită din comun, dar categoric adecvată). Se dispun în jurul lui, ierarhizat şi armonios, naivul geniu Eduard Saverin (Andrew Garfield), gemenii Cameron şi Tyler Winklevoss (Arnie Hammer), şi mai ales Sean Parker, fondatorul celebrului Napster (Justin Timberlake). Nu întâmplător, atât personajele cât şi actorii se abţin de a ieşi în evidenţă tipologic şi interpretativ - nu sunt eroi, nu sunt personalităţi excepţionale, sunt pur şi simplu oameni ca noi, simpli şi vulnerabili, pe care o combinaţie de competenţă super-specializată şi conjuncturi favorabile ("miliardari accidentali", într-adevăr!) i-a adus în fruntea unui fenomen de anvergură mondială.
Faţă de doza indiscutabilă de ariditate a subiectului (interesant doar prin faptul că se referă la o prezenţă atât de ubicuă şi implicată în vieţile tuturor ca Facebook - şi prin acţiunile în instanţă la care se ajunge, dar care nu au nici măcar virtuţile de spectacol cinematografic ale unor evoluţii în completul de judecată, desfăşurându-se aproape integral în sălile de consiliu), meritul lui Fincher constă în acel înveliş narativ amintit mai sus, care face ca filmul să fie urmărit cu sufletul la gură, fără nici un moment de plictiseală - e alert, viu, şi mai ales împânzit cu schimburi de replici absolut scăpărătoare (Zuckerberg, în special, dovedeşte o prezenţă de spirit dură, incisivă, irezistibilă). Categoric, contribuie decisiv montajul creator, pe cât de cursiv, pe atât de nervos, al editorilor Kirk Baxter şi Angus Wall, susţinut de muzica originală a lui Trent Reznor şi Atticus Ross. N-ar fi prea multe de spus despre fotografia lui Jeff Cronenweth, în linii mari corectă şi limpede fără ostentaţie - dar îngăduindu-şi şi câteva jocuri creative, ca în secvenţa concursului de canotaj universitar, sau în reconstituirea atmosferei de campus, cu inefabilul ei unic - romantic, nonconformist, tocilăresc şi depravat deopotrivă.
La urma urmei, nici despre Fincher nu se pot menţiona prea multeîn acest caz, dincolo de profesionalismul impecabil, dar prin nimic surprinzător în plan cinematografic, cu care serveşte tema şi subiectul (mult mai novator fusese în "Se7en", mult mai iconoclast în "Fight Club", mult mai necruţător în "Zodiac", mult mai stilizat în "The Curious Case of Benjamin Button", mult mai claustrofobic în "Alien 3"... Actualul "The Social Network" e, în ultimă instanţă, un film relevant prin conţinut şi profesionalism, însă foarte puţin semnificativ la nivel artistic - toată fanfaronada cu "filmul anului" şi "candidat aproape sigur la Oscar" e apă de ploaie. Sigur că devenim o idee mai deştepţi aflând cum au pus băieţii ăia pe picioare reţeaua, şi cum pe urmă s-au porcăit prin tribunale pentru furturi intelectuale, daune şi tantieme, sigur că aflăm câte ceva în plus despre acel gen de oameni care stau dincolo de webul ce ne înfulecă treptat dar sigur cu fulgi cu tot - dar, în sens strict filmic, totul rămâne de o mediocritate deplină. Nu neapărat în sens rău - dar, evident nici prea strălucit... Ce truism poate fi mai plat decât ăsta?

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
30 octombrie, 2010,
Bucureşti, România

Chambord 31 Oct 2010 18:39

Nu mai stiu unde citeam ca, in curand, cei care nu au cont pe FB (i'm one of those) vor ajunge sa fie considerati "socially awkward". Singura problema e ca aceia care au sute de prieteni pe FB dar nici unul sau extrem de putini in viata reala CHIAR SUNT socially awkward. I prefer sticking to my own team for now (of real ppl). In ceea ce priveste filmul in sine, sunt curios ce are de spus si cum ar putea sa ma faca sa vad fenomenul altfel decat acum.

Pitbull 31 Oct 2010 19:28

Originally Posted by Chambord:

Nu mai stiu unde citeam ca, in curand, cei care nu au cont pe FB (i'm one of those) vor ajunge sa fie considerati "socially awkward". Singura problema e ca aceia care au sute de prieteni pe FB dar nici unul sau extrem de putini in viata reala CHIAR SUNT socially awkward.

FOARTE adevärat.
Originally Posted by Chambord:

I prefer sticking to my own team for now (of real ppl). In ceea ce priveste filmul in sine, sunt curios ce are de spus si cum ar putea sa ma faca sa vad fenomenul altfel decat acum.

Nicicum.
Nici nu-si propune.
Nu e un film despre "fenomenul social" ca atare, ci despre ce-au fäcut si-au dres, fix atuncea, cei câtiva creatori ai lui.

rc-st. 01 Nov 2010 08:36

l-am vazut si eu
prima jumatate din film n-am inteles nimic
apoi am vazut filmul documentar "cum a fost facut facebookul si cum l-au dat unii in judecata"
apoi l-am vazut pe unu dand refresh la o pagina de facebook si "filmul" s-a terminat
daca as fi luat un spectator care nu stie ce e aia facebook si i-as fi aratat acest "film" m-ar fi intrebat de ce au facut oamenii acel "film" si eu ar fi trebuit sa ii spun ca nu stiu
din film lipseste clar a 4-a si a 5-a ritmema, sau mai bine zis plot point 2 + climax
ii dau nota 0/10 deoarece nu este film, este doar o emisiune despre cel mai tanar bogatas

Chambord 01 Nov 2010 13:09

^quite funny review :)

dar sa recapitulam: cei care l-au vazut nu l-au placut ,cei care vor sa-l vada sunt cu inima indoita iar criticii straini l-au iubit LA NEBUNIE. Deci ?

omudindulap 01 Nov 2010 13:21

Nu ca ar conta, dar eu vreau sa vad filmul si nu am nicidecum inima indoita, ba dimpotriva.
Nu cred ca Fincher a uitat sa faca film. Ca nu e la fel de bun ca precedentele e altceva, dar prost nu are cum sa fie.
Iar asta cu 0/10 mi se pare de-a dreptul aberanta. In fine.
In concluzie, cum bine spunea si Pit, e mai bine sa vezi un film, decat sa nu-l vezi. Si ma cam indoiesc ca-i Twilight.
Si nu-i mai asculta pe ceilalti, fa cum crezi tu de cuviinta.

Chambord 01 Nov 2010 13:31

Originally Posted by omudindulap:

Si nu-i mai asculta pe ceilalti, fa cum crezi tu de cuviinta.


Asta-i un sfat de bunicutz iar nepotelul a crescut si stie si el acum sa treaca strada ;)

omudindulap 01 Nov 2010 13:39

Stiu ca stie, dar il vad dezorientat, stand pe bordura si uitandu-se la ceilalti cum pasesc agale si comenteaza ba ca-s gropi in asfalt, ba ca-s gunoaie, ba ca zebra nu-i bine trasata etc.
Trece-o ! ;)
Sau nu vad eu bine.

Chambord 01 Nov 2010 13:48

O s-o trec negresit dar cand profesionisti in ale strazilor imi spun ca e autostrada desi eu nu vad decat un E85 in fata e normal sa am o mica ezitare.

Dupa ce trec o sa vad daca ei au avut dreptate si m-a inselat pe mine vederea ... sau invers. :P

MinRep 01 Nov 2010 14:30

Originally Posted by Chambord:

^quite funny review :)

dar sa recapitulam: cei care l-au vazut nu l-au placut ,cei care vor sa-l vada sunt cu inima indoita iar criticii straini l-au iubit LA NEBUNIE. Deci ?

E un film bun. Nu pot sa vorbesc pentru criticii straini, dar din punctul meu de vedere este cel mai interesant film al sezonului (de pana acum). Fincher foloseste mijloace cinematografice simple pentru a obtine efectul maxim: un film alert, cu umor, care jongleaza intre planuri temporale si spatiale foarte agil. Este un exercitiu de stil, nu un film despre comunicare sau un studiu de caractere, dar un exercitiu de stil care afirma un mare talent regizoral. Fincher seamana cu Hitchcock aici, care intre doua filme (mai) psihologice turna si un "The Trouble with Harry", ca sa se mai relaxeze si sa ne lase o micro-capodopera.

Ar mai fi 2-3 chestii... O fi scenariul lui Sorking jumatate-filmul, dar mai interesant este cum negociaza Fincher elipsesle acestui scenariu... Sean Parker-ul jucat de Timberlake e borderline Tyler Durden... Fincher inca foloseste efecte speciale subtile... Iar muzica minimalista a lui Trent Raznor si Atticus Ross e cel putin surprinzatoare (in sensul in care de-abia o simti)... Exista un singur moment de improvizatie vizuala, orchestrat de o varianta electronica a lui "Peer Gynt", despre care nu o sa spun mai multe...;)

Nu ma pricep la prezis Oscar-uri cu o asa mare anticipatie (si, sincer, nici nu imi pasa prea tare), dar "The Social Network" pare sa se indrepte spre o serie de nominalizari meritate, una dintre ele probabil pentru imagine (si daca numai pentru cele 2 minute ale intrecerii de canotaj).

Pitbull 01 Nov 2010 14:44

MinRepe, sunt de acord cu tot ce ai spus - cu o singurä aproximativä exceptie: "exercitiu de stil". N-as zice. Filmul are stil, nici vorbä, dar constând în mijloace pe care Fincher deja le stäpâneste bine, si folosite aici motivat si discret - deci, nu väd nici o justificare a ideii de "exercitiu".

A, si mi-a pläcut si mie aia cu canotajul! ;)

MinRep 01 Nov 2010 15:03

Da, cred ca ai dreptate. Chiar daca e altfel decat celelalte filme ale lui Fincher, „exercitiu” nu pare cuvantul potrivit... Ramane sa ma gandesc la unul mai potrivit :)

Pitbull 01 Nov 2010 15:05

...Apropo, acuma chiar cä ti se potcoveste rangul! :P

MinRep 01 Nov 2010 15:15

:D

rvn 01 Nov 2010 18:13

Originally Posted by omudindulap:

In concluzie, cum bine spunea si Pit, e mai bine sa vezi un film, decat sa nu-l vezi. Si ma cam indoiesc ca-i Twilight.
Si nu-i mai asculta pe ceilalti, fa cum crezi tu de cuviinta.


sunt partial de acord cu ceea ce spune Pit. daca filmul nu merita, e inutila incarcarea neuronilor cu un deseu.
in ceee ce priveste comparatia cu "tentativa zvarcoliceasco-vampireasca", da!
nici pe departe nu este ca ala,
deci filmul facebookist merita vazut, mai ales asa...din pura curiozitate, sa nu mori prost si-apoi sa te destinzi vreo doua ore cu poante spuse de niste studenti isteti.

PoliFanAthic 01 Nov 2010 18:27

Totul merita facut daca nu exista concurenta intre activitati. :-B

Am fost surprins de cat de putina lume a fost vineri, la ora 20, la film. Ma asteptam sa fie considerabil mai plin.

rifa 02 Nov 2010 04:18

Originally Posted by Chambord:

^quite funny review :)

dar sa recapitulam: cei care l-au vazut nu l-au placut ,cei care vor sa-l vada sunt cu inima indoita iar criticii straini l-au iubit LA NEBUNIE. Deci ?


Eu l-am vazut si mi-a placut.... Consider ca e unul din cele mai bune filme ale lui Fincher...

Sunt niste greseli pe-aici mari de intelegere a filmului... In primul rand filmul e "science-fiction"... majoritatea dramelor nu s-au intamplat in "real life" iar David Fincher a recunoscut asta... In al doilea rand filmul bate exact spre socialul zilelor noastre... am citit pe-aici ca domne... filmuletul asta ar fi o poveste a "3-4 tipi care s-au invartit in jurul realizarii acestui proiect"... Nu am putut sa citesc ceva mai eronat/aberant pe ziua de azi... Probabil asta e unul din motivele pentru care afara filmul este laudat iar noi suntem (ca deobicei) aia mai cu mot, aia mai destepti (:| ... Problema e ca "prostutii" aia de pe-afara sunt mai in tema cu acest fenomen... la noi Facebook castiga teren de nici un an de zile pe cand afara in momentul de fata Facebook nu mai e doar un alt site de socializare... La ei Facebook face parte din societate si putem spune ca este prima societata internautica "legitima"... In rest toate cele bune... aruncati cu rosii in el la urma urmei cui ii pasa? :-/

buticut 02 Nov 2010 10:26

Interesant este ca filmul a prins in special la cei nefamiliarizati cu fenomenul curent. Tinerii insa nu par sa fie atat de incantati de el, poate tocmai fiindca ei sunt familiarizati cu aceasta lume si nu vad nimic nou in subiectele tratate de catre film. Cum scria si intr-un articol, pentru ei Inception is the new shit, The Social Network e doar filmul Facebook, unde au cont de cand lumea si pamantul :P.

Eu stiam fix invers...ca filmul este mult mai acurat decat crede lumea. Sorkin chiar zicea ca multe informatii provin de la declaratiile celor care l-au dat in judecata pe Mark (Eduardo & Co.). Bine, asta nu inseamna ca ce scria pe foile acelea era si adevarat, dar el considera filmul ca fiind fiction intr-o foarte mica masura. Secventa cu hookers&drugs e entirely fictive, da, dar restul chiar pare sa fie in conformitate cu adevarul, lucru surprinzator, fiindca de obicei fictiunea e mult mai interesanta decat adevarul :P.

Si daca ar fi 99% fictiune, care e problema? Filmul e o arta, iar arta reprezinta o viziune. Scopul artei nu este cel de a imita realitatea, altfel nu s-ar mai numi arta.

Din ce am vazut prin trailere, filmul nu pare sa fie despre Facebook, ci doar despre ambitiile si motivatiile tipului care a creat Facebook-ul. Nu cred ca analizeaza fenomenul, ci doar ne arata cat de depparte sunt dispusi sa mearga unii pentru a-si atinge scopul. Talking about Facebook, era misto acum 5 ani cand aveam cont acolo si nimeni nu stia de el, fiindca toti foloseau hi5 - imi placea sa fiu in minoritate :)). Nu aveam poza la avatar, nu aveam prieteni, dar hey, stiam ca intr-o zi vor trece toti de partea mea. Acum e hip sa ai cont acolo, nu mai sunt "the special one" :(.

rvn 02 Nov 2010 10:58

eu cred ca facebookul poate rivaliza cu Evidenta Populatiei.
poate chiar ofera date mult mai complete decat serviciul specializat pe-asa ceva.
in curand, cei care se ocupa de investigarea unor crime, pot cauta date despre potentialii nebuni, schizofrenici, ticniti, pe Facebook, ca le gaseste si aici cazierul.

myram 02 Nov 2010 11:45

daca n-ar fi vorba despre Facebook
 
... filmul asta nu ar atrage atata atentie. Nici nu prea are de ce.

http://filmreporter.ro/the-social-ne...ark-zuckerberg

rc-st. 02 Nov 2010 15:34

acum am vazut ca acelasi regizor a realizat fight club si nu pot spune decat ca in viata unui regizor sunt filme bune si apoi, cand e plictisit sa regizeze un film bun, isi pune semnatura si pe o emisiune de televiziune, doar pt bani:-/
criticii straini adora acest "film" , sincer nu stiu de ce... poate in speranta ca o sa le dea si lor un milion - doua baietelul ala miliardar :))
imi mentin nota de 0/10

Pitbull 02 Nov 2010 15:39

Originally Posted by rc-st.:

acum am vazut ca acelasi regizor a realizat fight club

Omul, cât träieste, învatä. =D>

buticut 02 Nov 2010 17:44

Originally Posted by rvn:

eu cred ca facebookul poate rivaliza cu Evidenta Populatiei.
poate chiar ofera date mult mai complete decat serviciul specializat pe-asa ceva.
in curand, cei care se ocupa de investigarea unor crime, pot cauta date despre potentialii nebuni, schizofrenici, ticniti, pe Facebook, ca le gaseste si aici cazierul.


Cred ca au si existat cazuri in care au fost gasiti criminali prin intermediul Facebook-ului. In urma cu ceva timp a fost amanata o operatiune militara intr-o zona secreta, fiindca un soldat a postat pe Facebook locatia unde urmau sa mearga :)). Si la noi au fost doua cazuri in care niste detinuti postau poze din celula lor pe Facebook. Politistii s-au prins ca cei doi facusera rost de celulare si i le-au confiscat :).

Nu stiu daca o sa ma dau in vant dupa film, dar in niciun caz nu-i voi da nota 0. 0-ul mi-l rezerv pentru filmele care imi insulta inteligenta si care nu-mi dau nici macar un motiv sa cred ca au fost facute din alte motive decat $$$. Daca doar banii te motiveaza in a face un film si se vede asta, pentru mine it's a no-go si nu cred ca asta e cazul lui Fincher.

rifa 02 Nov 2010 22:57

Originally Posted by rc-st.:

doar pt bani:-/


de-aia a facut atatea zeci si sute de milioane filmul asta... *sarcasm*

danonino 02 Nov 2010 23:47

Facebook, fenomenul, e descris cel mai bine aici.

http://www.southparkstudios.com/full...have-0-friends

Eu nu pot intelege utilitatea Facebookului, sau al oricarui site de acest tip.

omudindulap 03 Nov 2010 00:07

The Social Network. Facebook-ul într-un scenariu ca o reţea

Iulia Blaga

Filmul lui David Fincher despre cum s-a creat Facebook-ul are un tipar clasic. El urmăreşte ascensiunea unui tânăr genial, dar amoral, care ajunge în vârful piramidei. Există, însă, nişte amendamente: Mark Zuckerberg ajunge sus prin mintea sa extraordinară, dar nu pentru că ar fi dorit să se îmbogăţească, iar amoralitatea sa e legată de un paradox: creatorul celei mai mari reţele de socializare e, pe ecran, un semi-autist. Al treilea amendament se referă la cât de moral e să faci un astfel de film.

E sub semnul întrebării dacă e moral să faci un film deloc drăguţ cu cineva care e încă în viaţă şi care nu a participat în vreun fel la realizarea lui, mai ales că scenariul scris de Aaron Sorkin după cartea The Accidental Billionaires, de Ben Mezrich, amestecă realitatea cu ficţiunea. Rămâne neclar dacă Mark Zuckerberg, creatorul Facebook-ului, a furat ideea gemenilor Winklevoss, care îl cooptaseră ca programator la realizarea site-ului lor, Harvard Connection, dar e explicit modul în care Facebook-ul a luat fiinţă şi felul în care Zuckerberg şi-a scos din joc cel mai bun (de fapt, singurul) prieten, Eduardo Saverin.

Motivul pentru care Mark Zuckerberg a pus bazele celei mai mari reţele de socializare din lume a fost, ca şi motivul războiului din Troia, amoros. Nu s-a bătut cu un alt student pentru inima aceleiaşi fete, ci fata cu care se întâlnea îi dă papucii pentru că se poartă ca un nemernic. Întors în campus, Zuckerberg îşi ia o bere din frigider şi, după ce o face pe fată de două parale pe blogul lui (legându-se de numele ei de familie şi de numărul de la sutien), face în câteva ore un site ultra-misogin pe care studenţii de la Harvard să-şi poată vota colegele în funcţie de calităţile fizice.

Adevăratul Mark Zuckerberg a spus, întrebat în legătură cu filmul lui David Fincher, că şi-ar fi dorit ca nimeni să nu facă un film despre el cât timp trăieşte. Dar această violare a intimităţii sale nu e oare efectul firesc al intimităţii scoase în ogradă, pe Facebook?

Construit pe schema clasică a ascensiunii sociale a eroului, filmul lui David Fincher e - prin construcţia lui de cub rubik, prin ritmul cu care înlănţuie replicile pline de termeni de specialitate, prin răceala lui - un film al epocii prezente. Violenţa din Fight Club care trebuia regurgitată pentru ca societatea să nu facă implozie, a lăsat locul unei societăţi care şi-a redefinit campionii, cizelând regulile jocului. Mai ţineţi minte ultima replică din Fight Club? "O să fie bine", în vreme ce afară se surpă zgârie-norii. Ei bine, lumea aceea a dispărut şi a fost înlocuită cu alta.

Nu întâmplător, adversarii lui Mark Zuckerberg, gemenii Cameron şi Tyler Winkelvoss sunt în film doi tineri de familie bună, care, pe lângă pasiunea pentru calculatoare, sunt şi campioni la caiac-canoe. Ei aparţin unei specii demodate - sunt bine făcuţi, blonzi, sănătoşi - spre deosebire de Mark Zuckerberg care, genial cum e, e indiferent la aspectul fizic, n-are nevoie de sport pentru a rezista la computer cât de pizza şi bere.

Scenariul şi regia sunt suficient de alunecoase încât să refuze să spună lucrurilor pe nume, iar filmul îţi poate da impresia, dacă te apropii din mai multe părţi, că îşi păstrează rotunjimea. Secvenţa concursului de caiac-canoe din Anglia, lumea veche cu tabieturile ei - nu e menită să pună accente pe dublul eşec, sportiv şi de business, al gemenilor cât să celebreze un cod etic, de fapt o lume pe cale de dispariţie. Mai inteligent decât Wall Street, filmul lui David Fincher nu agaţă steguleţe albastre de gulerele personajelor negative şi steguleţe roşii de gulerele personajelor pozitive.

Nici societatea de azi nu mai e atât de clar delimitată ca odinioară. Dar devine evident pe ecran că imboldul lui Zuckerberg de a crea o reţea de socializare la care toată lumea să aibă acces provine şi din dezamăgirea de a nu fi fost acceptat în frăţiile de elită de la Harvard. Pe când gemenii Winkelvoss, de familie bună cum sunt, au din educaţie nişte reflexe etice care îi determină să păstreze, în ciuda spiritului de castă, o anume integritate morală şi sportivitate.

Mark Zuckerberg cel de pe ecran (interpretat perfect de Jesse Eisenberg), e în acelaşi timp tartor şi victimă. Nu e un personaj simpatic, dar nici antipatic. Nu pare un personaj negativ, dar nici pozitiv. Când îşi trădează prietenul, nu pare să simtă durerea acestuia, la fel cum nici până atunci nu dăduse impresia că empatizase cu el în vreun fel. Probabil că nici nu realizează că e ticălos. Acesta ar putea fi prototipul omului viitorului - un individ autist şi muncitor, într-o lume tot mai eficientă şi mai tehnică.

Spre deosebire de el, Sean Parker, co-fondatorul Napster-ului (interpretat de Justin Timberlake) are conştiinţa perfectă a lipsei sale de conştiinţă. Dându-şi seama de lucrurile urâte pe care le face, este el mai uman?

Toate aceste lucruri scrise mai sus nu sunt livrate la prima mână. Trebuie să laşi filmul să se aşeze puţin ca să-ţi dai seama că e inteligent, chiar dacă la ieşirea din sală nu ţi se pare că a atins mari niveluri de profunzime. Gândit să urmărească în acelaşi timp trei planuri temporale - ceea ce face din scenariu un fel de mănuşă cu degete care se tricotează în acelaşi timp, The Social Network e, dramaturgic vorbind, o reţea ale cărei elemente comunică. În plus, are şi umor. Probabil că are deja asigurat Oscarul pentru scenariu adaptare.

http://www.hotnews.ro/stiri-film-798...ariu-retea.htm

Chambord 03 Nov 2010 10:13

Daca nu ia (br)oscarul pt best picture sa-mi spuneti cutzu

sergiuseling 03 Nov 2010 21:42

Un film bun, dar nimic deosebit. Desigur comparat cu ce filme sunt de obicei la cinema e mult mai bun.
În plus toată povestea pare trasă de păr, multe lucruri de acolo nu prea au sens. Cel mai probabil au schimbat mult realitatea ca să iasă ceva mai interesant.

Punctul forte însă sunt dialogurile care deseori au fost foarte bine scrise.


All times are GMT +2. The time now is 02:38.

Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.