Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   "Ticälosii" (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=90405)

marx 28 Feb 2007 23:38

"Ticälosii"

se ingroasa vomismentele:

www.ticalosii.ro

jeleu 01 Mar 2007 08:42

ce-i acolo e un anti-trailer. secvente asezate d-ampulea, fara nicio legatura, fara niciun ritm. nelu ploiesteanu canta in cimitir si suntem onorati cu un boom aproape la fel de mare ca dezastrul ce va fi acest film.

Carmine Galante 01 Mar 2007 13:20

Tot pe banii nostri si TVR-ul, a se citi articolul din JN de pe cafenea. Scandalos, 8000 de euro o emisiune care in mod normal ar trebui sa coste 300 - 400 e, + Moartea Domnului Lazarescu achizitionat pe 80 de mii de euro, cand pretul nu ar fi trebuit sa sara de 10 - 15 mii.

Pitbull 01 Mar 2007 15:09

Wow, abia astept vizionarea cu presa! Sper sä facä si conferintä de presä pe urmä - o sä-mi pregätesc de-acasä întrebärile pentru Serbänel, din cuvinte de care n-a auzit n-am sä-l scot! :D

(Citat: pe vremea când lucra la "Cel mai iubit...", o reporteritä îl întreabä ceva la televizor. Serban räspunde ceva la modul: "Filmul e încä în lucru, asa cä nu vä pot da detalii." Dupä care, în stilu-i inimitabil, o trânteste: "Regret cä v-am dat un räspuns exhaustiv, dar asta e!" :hmm: )
:lol: :lol: :lol:

Carmine Galante 01 Mar 2007 18:19

Asteptam relatari.

Inspirat din romanul "Ciocoii noi cu bodyguard" de Dinu Sararu.
Mie imi plac filmele lui Marinescu, dar come on, Dinu Sararu. :sick:
Probabil un nou Omul zilei, cel putin Iordache si-a luat fata aia de om al zilei, politician "versat" cu okelari fumurii. Nu-l prinde.

aayana 01 Mar 2007 19:07

hehe, mi-a placut: "nici nu stiti ce pierdeti!"

gionloc 01 Mar 2007 23:36

Serban Marinescu e tipu' ala care a facut Turnu' din Pisa?
filmu' ala care incepea cu un viol gindit parca de bunica-mea, ea nevazind violuri nici macar la stirile dela ora 5... si jucat de o domnita care parea ca interpreteaza muiatul aluatului pentru pitã intr-o covata pusa pe masa de biliard? filmu ala care p-afara parea un neinspirat acord al timpului cu lumea anilor 50, sovietici si aia (maroniu in tenta si grizonat in spunere)?

si e cumva tipu' ala care a ciopirtit un roman bunicel si l-a facut pe Victor Petrini sa poarte hainele lui Iordache?

siiiii e cel care a facut mai incoace Magnatul... o poveste care poate ca iesea mai bine daca era filmarea unui teatru radiofonic... unde, evident, era filmat un radio cu lampi in care dramatizarea prindea sunet......

ahaaaa... atunci nu o sa ma uit la treillllãr!

marx 08 Mar 2007 12:10

vocile senilitatii:

http://www.9am.ro/stiri-revista-pres...te-de-premiera

herbert 08 Mar 2007 14:36

fetze patibulare - autori si eroi...
cohorta securistilor ofensati ca nu mai sunt in prim-plan.
mai dau, din cand in cand, cate un tun "artistic" si se grabesc sa explice "sensurile" operei lor... ticalosii sunt chiar ei.
greatza la mal...

Carmine Galante 08 Mar 2007 18:17

Originally Posted by herbert:

greatza la mal...

L-a vazut cineva? Observ ca are reclame la greu pe tv.

gionloc 09 Mar 2007 16:55

Originally Posted by Carmine Galante:

Observ ca are reclame la greu pe tv.

de ex, in Cluj se va lansa de azi intr-o saptamina!
probabil va fi premiera, cu Dorel Visan in costum (de) popular...
ii amintesc cum urla stimabilul catre Tony Gatlif la TIFF ca ne face tara de rusine cu filmul sau, Transilvania.. ce de ce vorbeste de tigani.. c, Romania is numai tigani...??

acum avem raspunsul: nu, is si ticalosi!!
acume mai bine, putem sta mai linistiti... :sick:

Liou 09 Mar 2007 17:26

Originally Posted by gionloc:

in costum (de) popular...

sau costum verde de padurar :w00t: , cu camasa deschisa la 3 nasturi ashea

StefanDo 09 Mar 2007 17:48

hm, l-am vazut de dimineata.

Filmul e de o suprema inutilitate. Cinci-sase actori buni (cam scosi de la naftalina si care fac exact acelasi gen de rol cu care ne-au obisnuit de o multime de vreme incoace), un scenariu dezlanat, cateva replici misto (doua-trei), muzica lui Nelu Ploiesteanu (caruia i se dau hartii de 500 de euro), Monica Davidescu pe post de amanta balerina a magnatului Visan ca sa contrabalanseze (nereusit) prezentele masculine, Stefan Iordache cu fular rosu, Dan Diaconescu care-si spune sloganul OTV de doua ori, iar la sfarsit nu ramai decat cu chinuitoarea intrebare "de ce-am pierdut eu 87 de minute cu tampenia asta?" Nu va duceti, ca nu pierdeti nimic... ;)

Pitbull 09 Mar 2007 18:39

Aaaa, deci poate în ideea ASTA nu m-a anuntat si pe mine nimeni de vizionarea de azi? :? Ce, nu stiati cä-s masochist?
E, mersi - acu' o sä trebuiascä sä dau BANI sä-l väd, ca sä-i fac cronica. Si-am sä i-o fac, cä de când asteptam eu o ocazie sä-i mai trag niste bobârnace lu' Serbänel! Päcat numai c-am ratat ocazia sä-l fac nitel de bäcänie la conferinta de presä - deci, mi-ati rämas dublu-datori, moncherii mei dragi!

Carmine Galante 09 Mar 2007 19:02

ii amintesc cum urla stimabilul catre Tony Gatlif la TIFF ca ne face tara de rusine cu filmul sau, Transilvania.. ce de ce vorbeste de tigani.. c, Romania is numai tigani...??
acum avem raspunsul: nu, is si ticalosi!!
acume mai bine, putem sta mai linistiti... :sick:

Mi-a placut asta.

O sa-l iau dupa odc, trebuie sa apara.

herbert 09 Mar 2007 23:12

ticalosii astia se iau in serios. fac lansari, avanpremiere. vezi si tonul "entuziast-obiectiv" al autoarei, care nu stie ce lichea a fost/este Dinu Sararu si ce predispozitie spre lins are Dorel Visan...:
http://www.ziua.net/display.php?data...39ab2322af25c9

Pitbull 10 Mar 2007 00:25

Säraru e unul dintre acei indivizi care-si poartä lichelismul ca pe un panas, se fudulesc cu el, iar Visan, mai mult decât lingäu, e un ticälos cäruia nu-i doresc sä se nimereascä prin preajma mea dacä am o armä la mine (de orice fel... inclusiv verbalä - desi una de foc ar merge mai bine).
Altfel, astept sä väd pelipula si sä dau cu ea de toti peretii.
Sunä a antepronuntare? Nu-i nimic, când e vorba de Serban si Säraru, merge.

Andy69 10 Mar 2007 12:07

Originally Posted by Pitbull:

Aaaa, deci poate în ideea ASTA nu m-a anuntat si pe mine nimeni de vizionarea de azi? :? Ce, nu stiati cä-s masochist?
E, mersi - acu' o sä trebuiascä sä dau BANI sä-l väd, ca sä-i fac cronica. Si-am sä i-o fac, cä de când asteptam eu o ocazie sä-i mai trag niste bobârnace lu' Serbänel! Päcat numai c-am ratat ocazia sä-l fac nitel de bäcänie la conferinta de presä - deci, mi-ati rämas dublu-datori, moncherii mei dragi!

pai ce sati fac ba daca nu dai si tu un telefon dreq... se stia de o saptamana.
e un film stupid, are cateva kestii misto dar ca ansamblu e jale... dar tot e bine ca au mai scos de la formol neste actori f buni ca sa nu se ankilozeze de tot.

Pitbull 10 Mar 2007 12:14

Originally Posted by Andy69:

pai ce sati fac ba daca nu dai si tu un telefon dreq... se stia de o saptamana.

Lasä, dragä, cä nu tu räspundeai de treaba asta - se stie ei, cine! ;)
Poate-ajung la prömièrä, si-l felicitez atunci pe Serbänel - desi la conferinta de presä ar fi fost mai adequat.

Andy69 10 Mar 2007 16:13

Lasä, dragä, cä nu tu räspundeai de treaba asta - se stie ei, cine! ;)
Poate-ajung la prömièrä, si-l felicitez atunci pe Serbänel - desi la conferinta de presä ar fi fost mai adequat.

adevaru e ca am vrut sa pun niste intrebari cam incuietoare dar ios mai tanar miera rusine de actorii aia care faceau super-show cand io inca eram pe tzeava... tu erai mult mai potrivit acolo. oricum intebarile care sau pus au fost de toata jena...

Carmine Galante 10 Mar 2007 19:38

Säraru .

Securist pus director la National ca era pesedist. Ce-l mai lingeau in gaoz actorii pe marele director. A picat psd-ul a picat si sararu'. Printre lingai si piersic, alta "febletze" a cinemagiei.

In ceea ce priveste filmul, nu ma pronuntz, nu l-am vazut.

Pitbull 10 Mar 2007 22:00

Bäi, despre Seralu sunt de zis o droaie! Asta de-acu', cu Nationalu', e adeväratä - da' sä vezi în regimu' trecut, când era la Teatrul Mic! Si la Revolutie, când imediat a vrut sä se dea cu noua putere si lins în cur F.S.N.-u', da' l-au zburat în suturi actorii (aici a contat Vistrian Roman, Dumnezeu sä-l ierte, cä altfel, Iordache si Miticä Popescu erau gata sä-l poarte iar pe pälmi)...
Ia, poantä:
Vila din Cotroceni. Säraru, la gard cu vecinu:
- Mmm, ce buni sunt castraveciorii ästa, vecine! :P Mai vreau, mai vreau! Mai dä-mi, vecine, mai dä-mi! Da' niste gogonele, n-ai? :? Mmm, ce gustoase! Ia' mai adu' câteva! Hai si-o varzä muratä! Nu, una mai mare, hai, bag-aici... Mmmmm...!!! :P
Pânä nu i-a halit äluia juma' din muräturile puse pentru toatä iarna, nu s-a läsat.

jeleu 15 Mar 2007 15:28

in reluare pe b1, radu moraru isi depaseste propriul record la mancat cacat cu o editie speciala dedicata "capodoperei"
ce inseamna buget de publicitate.

Carmine Galante 15 Mar 2007 20:14

Originally Posted by jeleu:

radu moraru isi depaseste propriul record la mancat c****

Radu Moraru eb om de afaceri, are hoteluri etc ;)

Pitbull 16 Mar 2007 00:29

"Ticälosii" - un fel de "Si totul era nimic Two"
Degeaba Diaconu e Diaconu, Mäläele e Mäläele, Dinicä e Dinicä...

Prin anii saptezeci, fäcea putinä vâlvutä oarecare romanul unui ziarist destul de cunoscut, Dinu Säraru. Se numea "Niste tärani" si vorbea despre niste tärani - täranii lui, ai lui Säraru, nu täranii români în general. Totusi, era bine scris, construit interesant, narat abil. Si mai continea un element de atractie: condamnarea modic virulentä a acelor "unele abuzuri si greseli" din perioada colectivizärii (chestie de-a dreptul exoticä sub comunism, desi din päcate se fäcea numai la comanda lui Nea Nicu, sau în orice caz cu voia lui, ca sä dinamiteze epoca Dej).
Säraru si-a reluat personajele în "Clipa", roman mult mai ambitios, descriind un arc peste timp, din anii cincizeci pânä-n Iepoca de Aur. N-a fäcut fatä. Desi avea calitäti, "Clipa" era mult mai slab decât "...täranii".
Si mai slab a fost "Dragostea si revolutia" - al treilea din serie.
Si asa mai departe.
Si ajungem la "Ciocoii noi cu bodyguard" - titlu mai tâmpit ca ästa, mai rar!
Si ca sä întelegem mai bine, acum ne întoarcem iar în trecut, în 1984, când tânärul regisor Serban Marinescu debuta cât se poate de onorabil cu "Moara lui Cälifar", dupä Gala Galaction - un film täios, bine articulat, sigur pe sine, plin de substantä si stil.
A urmat "Domnisoara Aurica" - tot o ecranizare, dar dezamägitor de abulicä si molesitä, dupä scrierile lui Eugen Barbu.
Apoi, "Cei care plätesc cu viata" - o palidä încercare de revenire. Existau unele secvente si personaje reusite - dar în rest... Capodopera camilpetrescianä "Jocul ielelor" era hipersimplificatä, adusä cam la nivel de roman politist, altoiurile din nuvela omonimä cu filmul si din "Patul lui Procust" nu rezolvau nimic, iar tragedia era cä, desi Serban Marinescu declara sus si tare cä "de data asta, e un film narativ!", filmul numai narativ nu era, ci tot "de stare" si cam trenant - pentru cä, din päcate, miracolul lui "...Cälifar" nu voia sä se mai repete. Iar Serban, särmanul, habar n-avea sä nareze cu Arriflexul.
Declinul a continuat, dupä revolutie, cu revoltätorul "Cel mai iubit dintre pämânteni" (o vulgarizare a cântecului de lebädä al lui Marin Preda, la nivelul "bäää, ce nasol a fost în gulag!"), urmat de "Turnul din Pisa", apoi "Magnatul", si, în sfârsit, de actual-fatidicul "Ticälosii".
Dupä "Ciocoii..." lui Säraru.

Cel mai probabil, n-ati väzut "Si totul era nimic", de Cristina Nichitus. Foarte bine, e mai sänätos asa; totusi, riscati si cititi-i cronica, mäcar sä stiti cu ce se... ää, cu ce s-ar mânca, dacä n-ar fi stricat.
"Ticälosii" îi seamänä atât de bine, încât gândesti c-ar fi un "Si totul era nimic Strikes Back". Dar... sä facem abstractie de similitudini, si sä-l discutäm de sine stätätor.
Continutul filmului e simplu si clar: toatä clasa politicä din România e coruptä, deci ei sunt niste ticälosi, deci e foarte räu.
Gata.
Ca sä ne comunice aceastä adâncä revelatie, filmul ne spune, la nivel de scenariu, o poveste care sunä cam asa: un mare magnat a adus la putere un partid corupt care acum trebuie sä dea legi nedrepte ca el sä-si scoatä banii, dar nu le dä, deci îl trädeazä, asa cä ajung la conflict urât de tot, cu arestäri si intimidäri. Magnatul finanteazä si opozitia, asa cä primul ministru dä ordin sä fie arestat. Pe urmä, îi dä drumul. Pe urmä, magnatul îi invitä pe toti la vânätoare, unde dintr-o fereasträ e împuscat seful gärzii financiare, pentru cä voia s-ajungä presedintele tärii. Asa cä eroul de la baricadä îngroapä revolutia la Glina.
Gata.
Se mai întâmplä si alte chestii, ca de pildä cä personajele, în film, mänâncä foarte mult. Si numai raritäti si exotisme, uneori servite de chelneri cu temenele. De ce? Ca sä vedem noi cum se-ndoapä coruptii din sudoarea prostitului popor.
Pe lângä asta, vorbesc.
Îngrozitor de mult - ca la Nichitus.
Saptezeci si cinci la sutä din film constä în vorbe-vorbe, vorbe-vorbe, vorbe-vorbe. Despre afacerile lor necurate (ei le stiu, da' trebuie sä le stim si noi, spectatorii!), despre filosofia si etica societätii, si cam atât. Dar mult.
Se si înjurä. Destul de mult.
Când nu vorbesc si nu se-njurä, stau si se uitä. (Adicä, o datä, spre final.)
De jucat, câtiva joacä bine: Mäläele, un prim ministru corupt; Mircea Diaconu, consilierul lui, tot corupt. Vali Popescu; om de afaceri din opozitie, asemenea corupt. Dar ce folos cä Mäläele-i Mäläele, si Diaconu, Diaconu, când rolurile sunt complet nule si neavenite? Cliseatice, superficiale, neverosimile - si foarte cabotine! Construite în tuse groase, ba chiar grosiere, scotându-ti ochii cu demonstrativismul lor. Si, evident, f. f. guralive. Guralive pe un text în care alterneazä falsitatea stridentä si dezinvoltura mimatä (cu proptele de înjuräturi).
În genere tot acest schematism pueril e supralicitat într-un zadarnic demers de a iesi din platitudine. Degeaba. Filmul e incredibil de obosit, anost, incolor, inodor si insipid, cu strigäte care sunä a gol si cu cadre voit "stilate", de pe macara, filmare cu grandangularul, pentru a reusi doar sä transpunä si în plan vizual starea de isterie banalä.
Secventele sunt construite arbitrar, urmärind sä comunice lucruri numai de autor stiute, deschise färä introduceri si închise färä încheieri. Limbajul cinematografic realmente expresiv lipseste cu desävârsire, înlocuit doar de o ostentatie ce pluteste într-un elesteu de plictisealä insuportabilä. Ora si jumätate de proiectie trece parcä stä, iar fotoliul din salä devine un adevärat scaun de torturä.
Cu atât mai mult, cu cât si imaginea e complet ratatä; nepriceperea de a folosi tehnica digitalä de filmare duce la pierderea texturilor, pervertirea culorilor, estomparea sharffului, säriri socante din etalon. Unde mai pui cä nici lumina nu-i pusä bine.
E de la sine înteles cä în aceeasi notä a exagerärilor de prost-gust (stângaci încercând sä acuze tocmai prostul gust) incapabile totusi sä stârneascä nici cea mai micä vibratie, stä si scenografia. Si partitura muzicalä, compusä mai ales din cântece de petrecere - si, la un moment dat, "Mielul" lui Mircea Vintilä, adus în film cu interpret cu tot, pentru a märi si mai mult doza de tezism.
Ar mai fi câte ceva de spus - dar cred cä v-ati lämurit. Si sunt nevoit sä märturisesc: "Ticälosii" m-a anesteziat atât de total, încât abia mai väd computerul. Imperativul legitimei apäräri mä trage târâs spre pat, pentru ca mâine sä väd dacä lumea mai e la locul ei.
Somn usor, natiune!
Vor veni vremuri mai bune.

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
16 martie, 2007,
Bucuresti, România

Alex Leo Serban 16 Mar 2007 06:11

eu n-am inteles d c e dinica d 2 ori (in titlu)
k n-am vazut filmu si nici n-am d gind
e cumva in dublu rol??

Pitbull 16 Mar 2007 09:13

Nu, ideea era:
"Degeaba Diaconu e Diaconu, degeaba Mäläele e Mäläele, degeaba Dinicä e Dinicä..." - adicä, degeaba-s ei buni, si si-a împopotonat Serban filmu' cu ei ca un pom de Cräciun, cä din cäcat släninä nu se face; ää... da - si nici bici.
Dar ai dreptate, din dorinta de a nu-l lungi, l-am strâns prea confuz. Il refac.
(Pentru cine e nedumerit, îl construisem asa: "Degeaba-s Diaconu Diaconu, Mäläele Mäläele, Dinicä Dinicä...")

gionloc 17 Mar 2007 09:39

uuuuuuuuuuuuuuuf
ieri seara la orele 20,30 premiera de gala ticalosii, republica.
inainte d efilm, 10 minute conferinta de presa incare s-a dovedit ca nimeni nu vazuse filmul. asa rejizoru a invitat lumea sa urmareasca spectacolul pentru a discuta apoi una-alta...

adevaru-i ca nu a fost nicio replica aplaudata, risa zgomotos ori traita cu sufletul la gura!
la final se vedea in ochii celor prezenti - 99% cu invitatie - ca s-au plictisit ingrozitor.. asa ca nu au mai tinut nicio sesiune colocviala. :x

filmul ofera un singur motiv pentru a iesi din fata teveului - unde vezi aceleasi lucruri dar cu personaje carora le stii fata, pe astia din film ti se pare ca i-au vazut pe undeva, dar nu la Dan Diaconescu sau la Nasu - iar motivul este acesta: poti vedea cum o echipa care se crede de artisti se comporta exact precum o fac in dezvaluirile din cotidiene sau dela stiriletv cei despre care ei cred ca vorbesc in film, politicienii, ticalosii: ''artistii'' au luat un buget si au inceput sa-l divida - o parte pentru protocol - mincare bautura lautari; o parte pentru ei - ca doar nu v-ati astepta sa chefuiasca pi gratis; o parte pentru film - si cum tot filmul se intind la povesti de doi bani caci e de mincare, au si bautura iar lautarii nu se opresc... cinematografie cind sa mai faca... si cu ce bani! poate data viitoare! caci sigur o sa mai fie o data viitoare, ca asa e intre ei...

singura tensiune din tot filmu e cea electrica pe care au consumat-o cind au filmat povestea!

iar scena finala :x - filmului astuia trebuia sa-i fi pus cruce!! si Nichitusei, lu' Cinspe, Azucena... dar nu, ei prefera sa o puna revolutiei (social) si cinematogrtafic sa o arunce in spate lui Puiu, Porumboiu Caranfil Munteanu... sper sa reziste baietii la atitea socuri si sa mai aiba puterea sa care lesul artistic al astora in spate.. o vreme... pe astia rusinea nu-i va impiedica sa ''lucreze'', dar poate-i va impiedica timpul lui Preda in curind (ala de nu mai are rabdare cu lumea lor).

Pitbull 17 Mar 2007 16:46

Gionloace, cum POTI sä spui una ca ASTA???? :x :x :x

Cinspe, Azucena...

Il porecliserä TREI-spe (as in 13 - nu "Tzameti!"), c-avea un numär de telefon cu 13! Dacä tin bine minte, era 13.69.69.

Carmine Galante 17 Mar 2007 19:08

Snap out of it, Cei care platesc cu viata & Cel mai iubit dintre pamînteni sunt filme romanesti bune.

Pitbull 17 Mar 2007 19:14

Nu, sunt filme românesti slabe, pe ici pe colo cu mici calitäti care mie mi-au pläcut putin, dar tie atât de mult, încât le generalizezi ponderea.

Carmine Galante 17 Mar 2007 19:22

Nu, sunt filme românesti slabe, pe ici pe colo cu mici calitäti care mie mi-au pläcut putin, dar tie atât de mult, încât le generalizezi ponderea.

Cei care platesc cu viata l-am vazut de cel putin zece ori, in fond nu exceleaza prin nimic, dar ca tot general filmul este foarte bun. Santajul lui Sinesti, trocul dintre dosar si scrisoare in acea gradina botanica dezafectata care in film foloseste drept sediu de tipografie; personajul lui Valentin Uritescu (secventa in care povesteste cum merge el pe jos timp de zece ani in loc sa ia tramvaiul, astfel economisind bani pentru zestre fetei; duelul, prostituata care incurca zecii de amanti; cazinoul de la Sinaia; vacutza umana indopata cu prajitura de un mosh pofticios etc etc etc fac din cei care platesc un film de 10/ 10. La fel si cu Cel mai iubit dintre pamanteni, care, dupa Sobolanii rosii al lui Codre este singurul film romanesc facut cu finantare 100 % privata, finantare asigurata de firma Electronum, care intre timp a dat faliment.

Gloria 17 Mar 2007 19:29

seara premierei extraordinare:
muulta lume la studio;abia am intrat;m-am tras mai in dreapta ca sa vad protipendada; cameramani, covor rosu (aa, asta-i de-obicei la studio) si...taraf. D. V. in costum de ginere.Haina alba cu cusaturi arborescente in fir auriu. La un interviu in fata camerei TVR-ului M. Davidescu la bratul lui Mircea Diaconu. Il salut pe ª. M.; imi pupa mana. Apare si Dinu Sararu. O doamna corpolenta cu o pana prinsa intr-o panglica in jurul capului isi face somptuos aparitia; o recunosc in persoana amfitrioanei din film. Se intra in sala. Plin. H. M. a scapat de mimica turmentata pe care i-o stiam din spectacolele de teatru si de la tv. Imaginea neclara. Cutele hainelor nu se vad la personaje. Dupa 10 minute, un sentiment de tristete profunda ma apasa.

Pitbull 17 Mar 2007 19:49

Cei care platesc cu viata (...) Santajul lui Sinesti, trocul dintre dosar si scrisoare in acea gradina botanica dezafectata care in film foloseste drept sediu de tipografie; personajul lui Valentin Uritescu (secventa in care povesteste cum merge el pe jos timp de zece ani in loc sa ia tramvaiul, astfel economisind bani pentru zestre fetei; duelul, prostituata care incurca zecii de amanti; cazinoul de la Sinaia; vacutza umana indopata cu prajitura de un mosh pofticios etc etc etc

Ai citat exact chestiile care mi-au pläcut si mie...
Si care se înscriu într-un scenariu haotic si trenant, care preia jaloanele actiunii din "Jocul ielelor" (o piesä foarte bine construitä) si le amestecä alandala cu momente din alte scrieri ale lui Camil ("Patul lui Procust", "Cei care plätesc cu viata", etc.)... Pierde sensurile filosofice profunde ale piesei, si nu le înlocuieste decât cu dezordine.

La fel si cu Cel mai iubit dintre pamanteni, care, dupa Sobolanii rosii al lui Codre este singurul film romanesc facut cu finantare 100 % privata, finantare asigurata de firma Electronum, care intre timp a dat faliment.

Asta-i adevärat - da-l face sä fie bun?
In rest, filmul rateazä pe o formulä similarä cu aia de mai sus. Il distruge pe Preda, si nu pune nimic în schimb. Asa cum a pornit el, era mult mai normal sä facä un film cu totul original despre Gulag si obsedantul deceniu. N-avea nici o nevoie de romanul lui Preda! Nimeni nu mai fäcea aceste comparatii care nu fac decât räu filmului. Iar relatia cu romanul, în conditiile astea, devine si mai dezavantajoasä din încä nu motiv: autorul avea acolo niste intentii, finalizate într-un anumit fel. Dacä tu mergi pânä la juma' de drum (cu el), si pe urmä cotesti BRUSC la stânga sau la dreapta, nu te mira cä nimeresti în sant. Devine o strutocämilä.
Ceea ce n-a fost în stare Serban sä învete e cä ecranizärile au niste reguli. Nu le poti face cum îti träsneste tie prin cap. Pe scurt, ai la dispozitie, în linii mari, cam trei variante:
- Transpui opera cât mai fidel (de pildä, romanele de Agatha Christie).
- Rämâi fidel sensurilor, si adaptezi unele elemente formale (majoritatea ecranizärilor)
- Schimbi si zona formalä, si sensurile, înlocuindu-le cu altele cel putin la fel de consistente (cum face Hitchcock, sau Tarkovski).
Serban nu se înscrie în nici una din astea, el face asa:
- Schimbä si zona formalä, si sensurile, înlocuindu-le cu altele mai putin consistente.
In cazurile de fatä:
"Jocul ielelor" e o piesä filosoficä, despre absolutul unor valori ca justitia si adevärul, despre incapacitatea omului de a le percepe färä a se dezaxa. Serban a fäcut din ea un thriller social, în care eroul se sinucide din cauza unor intrigi märunte.
"C.M.D.I.P." e un roman filosofic, despre descoperirea iubirii pe parcursul unei vieti presärate cu abuzuri, violente, trädäri, nedreptäti. Serban a fäcut din el un simplu expozeu al ororilor din lagäre si de dupä eliberare.

jeleu 17 Mar 2007 19:55

Originally Posted by Gloria:

seara premierei extraordinare:
muulta lume la studio;abia am intrat;m-am tras mai in dreapta ca sa vad protipendada; cameramani, covor rosu (aa, asta-i de-obicei la studio) si...taraf. D. V. in costum de ginere.Haina alba cu cusaturi arborescente in fir auriu. La un interviu in fata camerei TVR-ului M. Davidescu la bratul lui Mircea Diaconu. Il salut pe ª. M.; imi pupa mana. Apare si Dinu Sararu. O doamna corpolenta cu o pana prinsa intr-o panglica in jurul capului isi face somptuos aparitia; o recunosc in persoana amfitrioanei din film. Se intra in sala. Plin. H. M. a scapat de mimica turmentata pe care i-o stiam din spectacolele de teatru si de la tv. Imaginea neclara. Cutele hainelor nu se vad la personaje. Dupa 10 minute, un sentiment de tristete profunda ma apasa.

vorbe frumoase legate de un film de cacat.

@pitbull: nu cred ca a surpins rateul din "cei care platesc cu viata". piesele lui petrescu au reputatia de a fi greu de montat. era firesc ca si filmul sa fie proiect cu risc ridicat.

Pitbull 17 Mar 2007 20:00

Originally Posted by jeleu:

@pitbull: nu cred ca a surpins rateul din "cei care platesc cu viata". piesele lui petrescu au reputatia de a fi greu de montat.

Si pe bunä dreptate! Când te-nhami la o piesä a lui Camil, trebuie sä stii ce faci, nene, nu sä zici "hai sä facem un muvi american!" (Strict autentic! ;) )

Carmine Galante 17 Mar 2007 20:11

Ai citat exact chestiile care mi-au pläcut si mie...

Mai citez daca mai vrei. Ce zici de interpretarea excelenta a lui Adrian Pintea, aerul ala de damnat irecuperabil. Cred ca e unul dintre cele mai bune roluri ale lui din filme.

Fie si numai pentru asta, Cel mai iubit e un film bun. Eu m-am saturat de maini intinse, CNC, scandaluri, milogeli, buget, bugetari, cacanarii. Vreau sa vad si eu in cinematografia romaneasca initiativa privata. In afara de astea doua filme, din '89 pana in 2007 nu s-a mai realizat nici un privat. MIE ASTA IMI RIDICA UN MARE SEMN DE INTREBARE....

Pitbull 17 Mar 2007 20:48

Pintea a jucat excelent rolul, dar constructia acestuia din scenariu si regie îl ieftineste. Gelu Ruscanu nu e un "damnat irecuperabil" - sau, cel putin, nu vizibil de la început. Scenic sau filmic, traiectoria unui asemenea personaj trebuie sä evolueze astfel: un ziarist din capul locului redutabil, impresionant, cuceritor, pentru cä e incoruptibil si hotärât sä dezväluie adevärul, cu orice pret; simti cä poti merge aläturi de el pânä-n pânzele albe, e eroul täu, visul de viitor! Treptat, pasiunea lui pentru justitie si adevär îl ridicä în sfere tot mai înalte - te fascineazä, dar te si sperie. In fine, pe ultima parte, devine tot mai alarmant: e clar cä, de când "a väzut idei", nu se mai poate întoarce la realitate; si totusi, continuä lupta - unde va ajunge? In final, tragedia concluziei: nu mai poate ajunge decât la moarte, pentru cä "jocul ielelor" pe care l-a descoperit e incompatibil cu lumea noasträ materialä; ielele i-au luat mintile; nu-i mai rämâne decât sinuciderea.
Deci, pe de o parte, Serban greseste prin faptul cä simplificä aceastä evolutie, explicitând prea ostentativ destinul personajului, prin felul cum a rescris rolul si cum a lucrat cu Pintea. Pe de altä parte, cum spuneam, a expediat jocul ielelor si a rämas doar la jocul intereselor märunte.

Iar despre "Cel mai iubit...", faza cu finantarea face din el un film onorabil, läudabil, admirabil, la nivel de economie, productie, management, marketing - nu un film bun în sens artistic.

Carmine Galante 17 Mar 2007 21:04

Pintea a jucat excelent rolul, dar constructia acestuia din scenariu si regie îl ieftineste. Gelu Ruscanu nu e un "damnat irecuperabil" - sau, cel putin, nu vizibil de la început. Scenic sau filmic, traiectoria unui asemenea personaj trebuie sä evolueze astfel: un ziarist din capul locului redutabil, impresionant, cuceritor, pentru cä e incoruptibil si hotärât sä dezväluie adevärul, cu orice pret; simti cä poti merge aläturi de el pânä-n pânzele albe, e eroul täu, visul de viitor! Treptat, pasiunea lui pentru justitie si adevär îl ridicä în sfere tot mai înalte - te fascineazä, dar te si sperie. In fine, pe ultima parte, devine tot mai alarmant: e clar cä, de când "a väzut idei", nu se mai poate întoarce la realitate; si totusi, continuä lupta - unde va ajunge? In final, tragedia concluziei: nu mai poate ajunge decât la moarte, pentru cä "jocul ielelor" pe care l-a descoperit e incompatibil cu lumea noasträ materialä; ielele i-au luat mintile; nu-i mai rämâne decât sinuciderea.
Deci, pe de o parte, Serban greseste prin faptul cä simplificä aceastä evolutie, explicitând prea ostentativ destinul personajului, prin felul cum a rescris rolul si cum a lucrat cu Pintea. Pe de altä parte, cum spuneam, a expediat jocul ielelor si a rämas doar la jocul intereselor märunte.

Am mai avut discutia asta de nu stiu cate ori si stii ca nu ajungem nicaieri, asa ca s-o lasam moarta . :)

Iar despre "Cel mai iubit...", faza cu finantarea face din el un film onorabil, läudabil, admirabil, la nivel de economie, productie, management, marketing - nu un film bun în sens artistic.

Cinematografia romaneasca trebuie sa invete notiuni de managementul filmului, asa cum se chema si un curs de la UNATC, predat de o cunostiinta de a mea (Lucian Pricop, fostul director Studiourile Cinematografice Buftea). Pana nu o sa stapaneasca notiunile astea de economie o sa se zbata in continuare in faliment si in cnc-isme. Azi traim intr-o economie de piata, ce nu e rentabil economic dispare.

Carmine Galante 17 Mar 2007 21:26

Ma indoiesc ca domnu' Lucian ar fi avut ceva de impartit cu tine, poate doar aerul de pe scara de bloc. Ceva despre filmele lui Marinescu (care nu prea e popular p-aici), sau doar te mananca sa intervii si aici si sa manjesti cu kk?
Pitbull, matura pls.

Pitbull 17 Mar 2007 22:07

Pitbull, matura pls.

Numai dacä se dovedeste cä nu-l cunoaste pe Pricop.

gionloc 18 Mar 2007 10:06

Fie si numai pentru asta, Cel mai iubit e un film bun. Eu m-am saturat de maini intinse, CNC, scandaluri, milogeli, buget, bugetari, cacanarii. Vreau sa vad si eu in cinematografia romaneasca initiativa privata.

nici eu nu cred ca fondurile private din productie il fac un film bun!
cmidp ramine o ecranizare ratata, insa ratata corect: pe resursele lor, a unora care aveau incredere in niste oameni.
ce s-a intimplat dupa? de ce SM(arinescu) nu a continuat sa faca film cu fonduri private, exclusiv? si-a pierdut credibilitatea? si din acel moment a devenit un bun national, CNC ii finanteaza expectoratiile! :sleep:

eu mi-as dori sa vad numai investitii private in filmele unui SN, unei CNichitus, sau ale lui SM (atunci nu as mai considera ca ei comit fapte penale - fura banii celor care ar avea ceva de spus), iar pe de alta parte, cei care par a fi capabili sa faca produse artistice - macar prin aceea ca primesc premii p-afara, daca juriile CNC nu sint in stare sa depisteze valoarea din citeva vorbe pe o hirtie sau din ceea ce in prealabil pot vedea in creatia cuiva - atita vreme cit isi mentin calitatea, acestora poate ar fi indicat sa li se ofere cecuri in alb!

Carmine Galante 18 Mar 2007 17:35

Bai baieti, de ce plm va pronuntati daca nu stiti datele problemei. Marinescu a facut filmul cu banii de la Electronum pentru ca Electronum facea asa de multi bani p-atunci si trebuia sa nu dea la stat un impozit foarte mare pe cifra de afaceri, asa ca profitul din acte (repet din acte) trebuia cumva bagat in ceva ca sa nu se duca la bugetari gen Alf. Patronul de la Electronum, fan Marin Preda si Cel mai iubit si fost coleg de liceu cu dl. Marinescu, s-a oferit sa sponsorizeze 100% realizarea acestui film, care la vremea respectiva a avut un buget impresionant. Numai, repet, numai pentru asta Cel mai iubit e un film extraordinar.

Du-te si fa si tu rost de cateva miliarde ca sa-ti faci filmu' sa vedem daca iti da cineva. Te las doi ani sa convingi o firma, orice. Iti spun eu, nu-ti da nici dreacu'. Punct.

herbert 18 Mar 2007 22:50

da, ceea ce am sugerat si noi mai sus: Dinu Sararu e ticalosul ticalosilor... (acuma, rareori ma anin de infatisarea cuiva, dar acest Sararu, saracu', are o moaca :w00t: ...)
http://www.cotidianul.ro/index.php?i...ash=47435210d5

Carmine Galante 18 Mar 2007 22:54

Originally Posted by herbert:

(acuma, rareori ma anin de infatisarea cuiva, dar acest Sararu, saracu', are o moaca :w00t: ...)

Nu i se vede moaca in ziar. Oricum buna asta :
"Lectie de morala marca Dinu Sararu

Un film ce promite sa scoata la iveala adevaruri, dar nu reuseste decit sa reincalzeasca o supa rinceda. Si, ca intotdeauna, cei care striga „Prindeti hotii!“ sint exact hotii insisi. Pentru ca filmul se bazeaza pe romanul lui Dinu Sararu „Ciocoii noi cu bodyguard“, un Dinu Sararu care, suparat, probabil, ca a ramas fara „coledzi“-ul de la Teatrul National si fara fondurile care ii alimentau generos fundatia „Niste tarani“, ataca la baioneta afacerile, politicienii si coruptia, de parca toate acestea ar fi fost inventate ieri.

Pitbull 18 Mar 2007 23:10

Bunisorutä cronicutä. Cam incompletä structural (insistä mult pe laturile sociale, de abordare scenaristicä si de conceptie regisoralä, eludând unele aspecte importante ale realizärii propriu-zise - dramaturgie, regie la nivel practic, celelalte compartimente), dar are dreptate în tot ce zice. In plus, fata a avut räbdare sä consemneze mai multe detalii; ar fi trebuit s-o fac si eu, da' pur si simplu eram prea plictisit, abia asteptam sä se termine (mai întâi filmul, pe urmä scrisul cronicii).

drudu 19 Mar 2007 08:30

loool

http://www.9am.ro/stiri-revista-pres...a-senzationala

extrem de amuzanta relatarea despre vestimentatia invitatilor, in ton cu inaltul mesaj moralizator-artistic al filmului.

Pitbull 19 Mar 2007 09:09

Bäi, da' fata asta mänâncä cäcat cu polonicu'! :shock:
Originally Posted by Larisa Ionescu:

Minute in sir au durat aplauzele la finalul premierei oficiale a filmului „Ticalosii”, joi seara, la Cinema Studio.

Si-i place, si zice: "Mai vreau, mai vreau!" (ca Seralu, cu muräturile):

Reactiile primite de pelicula din partea primilor spectatori platitori (pentru ca „Ticalosii” ruleaza acum pe marile ecrane din Bucuresti si din tara) vorbesc de la sine: la final, aproximativ 10 minute de aplauze.

Plus cä care "spectatori plätitori", cä era galä cu invitatii? S-a-mbätat, vaca.
Deci, aplauze mai penibile rar mi-a fost dat sä-ntâlnesc. Au început o datä cu genericu' final, si-au murit scurt. Serban si-a urcat ortacii pe scenä, si la fiecare nume, se aplauda politicos si fâsâit. A terminat, s-a mai aplaudat o datä formalist-bäsit vreo patru secunde, si ne-am dus acasä (mä rog, eu m-am dus cu Gloria, Gicä Preda, Dan Burlacu si încä vreo trei persoane, la o bere).

Un public numeros s-a bucurat de prima vizionare a peliculei alaturi de realizatori si invitati, multi spectatori, din cauza ca sala a fost arhiplina, urmarind proiectia in picioare.

Nope! Prin salä erau SIRURI-SIRURI de locuri goale! Numa-n stânga mea (pe rândul trei) erau vreo cinci, a doua jumate a proiectiei m-am pus cu cracii la orizontalä, cä de-a-ncurulea nu mai suportam. Dar în dreapta stäteau în picioare vreo trei întârziati politicosi, care n-au vrut sä deranjeze lumea.

Extrem de emotionat, Razvan Vasilescu nu a dorit sa urce pe scena, (...)

Ete, scârt!
Originally Posted by Serban Marinescu:

In primul rand, ma intereseaza reactia publicului tanar. Ea sper sa fie profund sincera.

Mâca-l-ar mama! Logicä tipicä pentru el!!! :lol:
Originally Posted by Gheorghe Preda:

Un film politic interesant, din punctul de vedere al faunei umane, care misuna in Romania peste tot.

Gicä-i politicos. ;) Mai politicos decât pe urmä-n Downtown!

gionloc 19 Mar 2007 10:00

Bäi, da' fata asta mänâncä cäcat cu polonicu'! :shock:

Minute in sir au durat aplauzele la finalul premierei oficiale a filmului „Ticalosii”, joi seara, la Cinema Studio.

iep. exact atit ar fi durat si la cluj, in opinia fetei, doar ca minutele erau in fapt secunde, iar alea nu mai mult de 10!

Originally Posted by Serban Marinescu:

In primul rand, ma intereseaza reactia publicului tanar. Ea sper sa fie profund sincera.

si eu as dori sa-l intereseze reactia tinerilor, doar ca ar fi bine sa le si caute reactiile, nu sa fuga la finalu' filmului precum ceausescu depe cc! caci nu-mi imaginez ca la cit se crede de artist va umbla prin presa scrisa ori electronica dupa reactiile postfilmice! iar daca o va face, va jubila citind prezentarea Larisucai, sau, in latura cealalta, va aplica teoria lui sararu :sick: -

Originally Posted by Dinu Sararu:

Reactia publicului a fost o reactie sincera, a unui public inca nepregatit cu o asemenea confruntare lucida sau, mai bine spus, reactia unui public luat prin surprindere de cruzimea adevarurilor si de franchetea denuntului de libertate a artistilor

aici, singurul raspuns potrivit ar fi urletul lui tarzan promovat ca mesaj publicitar:

politicienii cinematografiei si ai literaturii devin artistii liberi ai prezentului - liberi de orice rusine!

Alex Leo Serban 19 Mar 2007 11:54

f amuzanta 'polemik' p marginea filmelor lui marinescu
e un regizor mediocru kre a facut un singur film acceptabil: 'moara lui califar'
in rest - pirtzuri :sick:
are un prost gust consubstantial - :D

All times are GMT +2. The time now is 09:14.