Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   Top filme românesti 1990++ (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=86693)

Pitbull 14 Jul 2005 18:53

Top filme românesti 1990++

Asadar, pärerile mele:
(cu mentiunea cä, din päcate, multe filme n-am apucat sä le väd...)

1. "E pericoloso sporgersi", Nae Caranfil
2. "Filantropica", Nae Caranfil
3. "Balanta", Lucian Pintilie
(presupun cä ar urma Cristi Puiu, poate cu amândouä, poate chiar deasupra; astept sä le väd)

Cele mai proaste
(greu de ales... :( :sick: hai, asa, câteva la nimerealä)
"Proprietarii de stele", Savel Stiopul
"Dragoste si apä caldä", Dan Mironescu
"Triunghiul mortii", Sergiu Nicolaescu
"Senatorul melcilor", Mircea Daneliuc
"Liceenii rock 'n' roll", Nicolae Corjos

nume 14 Jul 2005 19:08

Pintilie

1. De ce trag clopotele Mitica ? (chiar daca e realizat in 1982, a avut premiere in 1990)

2. Prea tarziu

3. Balanta

4.O vara de neuitat

Daneliuc

5. Aceasta lehamite

6. Patul conjugal

7. Senatorul melcilor

Margineanu

8. Priveste inainte cu manie - 1991 (?)

9. Undeva in Est

Scurt metraje:

1. Peisaj dupa embargo - Florin Iepan (1997)

2. Daca aveti un minut - Ivo Baru

3. Telefon in strainatate - Honno Hoffer

4. Decreteii - Iepan (2005)

Proaste:
Restu'.

Daca am uitat 1, 2 revin.

Ambra Blu 14 Jul 2005 19:50

Am batut la topicu cu italiencele, dar era incuiat. Deci, pitbulle, lol. Giulika este critica de film.

Pitbull 14 Jul 2005 19:53

Aulö! :shock:
Si de ce n-a spus nimeni, dom'le?
Sau mai pe sleau... Textuletul ei de-acolo, de ce n-o spune??? :huh:

nume 14 Jul 2005 19:53

@Hambra
Zi-i cum o cheama ca am uitat, cica femeia e apreciata.

Pitbull 14 Jul 2005 19:56

Apreciatä pozitiv, sau negativ?

Ambra Blu 14 Jul 2005 19:58

Originally Posted by nume:

@Hambra
Zi-i cum o cheama ca am uitat, cica femeia e apreciata.

Giulia Dobre.

nume 14 Jul 2005 19:58

@Pit
Cica ar fi cu +. Pe forum n-a stralucit.

Pitbull 14 Jul 2005 20:00

Si unde sträluceste? Vreun link, ceva?

nume 14 Jul 2005 20:02

Originally Posted by Pitbull:

Astia micii stie, je nu m-am obosit sa verific. Eu mai mult cu infectii. P-astia imi place sa-i iau la RK.

Cinemania 14 Jul 2005 20:43

Balanta
Cel mai iubit dintre pamanteni
Niki et Flo
Un cartus de kent si un pachet de cafea

nume 14 Jul 2005 22:15

Originally Posted by Cinemania:

Damn, cum am putut sa uit de el....

Blanche 15 Jul 2005 13:11

Pe Liternet am vazut cateva ...

Blanche 15 Jul 2005 13:12

1.Balanta
2.Filantropica
3.Patul conjugal
4.E pericoloso sporgersi
5.Senatorul melcilor
6.Furia
7.Aceasta lehamite

gionloc 15 Jul 2005 14:28

eu as zice:

1. indiscutabil, Occidednt
2. Hotel de Lux
3. Moartea domnului Lazarescu
4. Balanta
5. Train de vie (daca privim din perspectiva regizorului!)
6. Filantropica
mi-au placut si Furia, Aceasta Lehamite (vazut pe Duna TV in romana!), Patul conjugal (la fel!), E perocoloso sporgersi, Asfalt tango...

as vrea sa vad 'O vara de neuitat'!

Leonard 15 Jul 2005 14:30

nu într-o ordine strictã:
Asphalt Tango
Prea Tîrziu
Moartea Dlui Lãzãrescu
Balanþa
E pericoloso Sporgersi
Filantropica

nume 15 Jul 2005 17:12

Originally Posted by gionloc:

5. Train de vie

Da ! Sa nu uitam de Trahir, al aceluiasi regizor, cu toate ca nu stiu cat de "romanesti" sunt.

Pitbull 15 Jul 2005 19:26

"Trahir", da! Mihäileanu e BUN. Iar filmul, în pofida unor märunte neîmpliniri pe ici, pe colo, rämâne foarte bun. Mi-a mers la suflet si mä urmäreste si acum.
Serios, poate fi considerat românesc. N-are rost sä fim ultranationalisti puristi (sau purii), în epoca asta când coproductiile sunt omniprezente si necesare. La urma urmei,, "Trahir" e filmat în mare parte în România, are regisor român, subiect românesc, problematicä româneascä, SIMTIRE româneascä. (Nu ca alte chestii, 100% "românesti" în sens practic, dar în fond cu regisori nuli, subiecte amorfe, problematicä universalä - la nivelul universalei probleme de aritmeticä 1+2=? - si o NON-SIMTIRE sinonimä cu NESIMTIREA.)

amemo 18 Jul 2005 10:29

o vara de neuitat

mihai770 13 Aug 2005 02:44

filantropica
asphalt tango

si apreciez initiativa de cica-film din Cartier :D

Pitbull 12 Sep 2005 14:34

Relevant, dar off-topic.
Aici e vorba de filmele de DUPA 1990: "1990++"

costobocus 12 Sep 2005 17:45

noi suntem romani ...

1. Filantropica
2. Terminus Paradis - am uitat al cui e , l-am vazut acu multi ani...
3. Occident

Liou 12 Sep 2005 20:34

E pericoloso sporgersi
O vara de neuitat
Balanta
Filantropica
Asfalt tango

Imi pare foarte rau, dar nu am reusit sa vad Niki Ardelean, colonel in rezerva si Moartea domnului Lazarescu.. am auzit pareri multe si foarte impartite(de la o extrema la alta);asta ma face curioasa.. As vrea tare mult sa revad Telefon in strainatate.

xxxl 24 Jan 2006 09:44

Ordinea este aleatorie:
Pepe si Fifi
Senatorul Melcilor
Filantropica
E periculloso sporgersi
Patul conjugal
Furia
Marfa si banii
Occident
Italiencele
Niki Ardelean
Milionari de week-end

si ar mai fi destule,deoarece pe mine (contrar altora) cinematografia romaneasca nu ma dezamagit...!!!Era loc de mult mai bine,dar asta e!
Cele mai proaste:
A doua cadere a Constantinopolului
Garcea si oltenii (sau ceva de genul asta)
:x

Lino 10 Feb 2006 17:46

"Un été inoubliable" nu e in topul vostru? Macar asa ca a jucat Kristin Scott Thomas intr-un film romanesc :) . Si nu prea vad "Cel mai iubit dintre pamanteni la prea multi " :hmm: .

Pitbull 10 Feb 2006 18:35

"Cel mai iubit..." e în topul lui Nume - cel care a fost odatä pe CineMagia...
Personal... ar trebui sä se schimbe polul magnetic al Pämântului, pentru ca Pintilie si Marinescu sä-si afle vreun loc în topurile mele... Singurul film al lui Serban Marinescu pe care îl admir, "Moara lui Cälifar" (despre care gurile rele zic cä era mai degrabä al lui Ghibu! :P ), e de dinainte de '89. Iar în materie de Pintilie, filmul lui cel mai împlinit dupä pärerea mea, "Balanta", e totusi sub nivelul primelor cinci.
(Recunosc cä n-am väzut decât secvente din "O varä de neuitat", desi îl am - asa cä, deocamdatä, nu pot emite nici o pärere despre film în sine.)

qwerty 10 Feb 2006 22:47

Filantropica
Balanta
Asphalt Tango
Marfa si banii
Moartea lu' Lazarescu

Pitbull 11 Feb 2006 00:36

Mmm, o selectie aproape ca a mea.
Apropo, sä mi-o updatez, cä de-anu' trecut de când am scris, a mai trecut ceva timp.
Deci:

"E pericoloso sporgersi"
"Moartea domnului Läzärescu"
"Filantropica"
"Trahir"
"Asfaltango"

(Notä - Cum am mai spus, consider "Trahir" film ROMANESC: autor român, temä si subiect românesti, filmat în România.)

herbert 11 Feb 2006 01:04

trece timpul si topul meu post '90 se subtiaza.
mai ramane valabil - adica mai suport ca idee de film romanesc - doar
1. Un cartuº de Kent ºi un pachet de cafea, scurt-metraj de Cristi Puiu
restu' e tristete, mediocritate zgomotoasa, de multe ori jeg...

Bagheera 13 Feb 2006 02:40

Herbert, ma laaaasi?! Simt discursul sforaitor al individului care abia de poate gasi in cultura nationala ceva care sa ii indulceasca amareala cerului gurii. hai, pa.

herbert 13 Feb 2006 11:33

da, te las...
si nici nu te trimit... sa cauti argumente care sa-mi interzica privirea lucida :) , scepticismul, refuzul unui topos, oboseala peisajului... s. cl. care ma fac nefericit cand privesc spre ceea ce se cheama cinematografia romaneasca...

Airlight 13 Feb 2006 11:37

refusul, dom' herbert, pe onoarea mea :p

herbert 13 Feb 2006 11:42

daca e vorba de onoarea ta - nici o problema :D

Coshava 26 Jun 2006 14:10

Oarecum pe linga subiect :

Am apucat sa citesc si eu articolul urmator si m-am imprastiat de ris.

Oricum - felicitari autorului !! A surprins foarte bine situatia !! :)

Pitbull 26 Jun 2006 15:52

Mdaaa, "oarecum pe lângä", dar se potriveste. Le zice bine, conu' Andrei! :)

Bogie 26 Jun 2006 16:12

"Dintr-odatã, toatã lumea de prin filmele româneºti fãcea sex. Pînã ºi "liceenii" lui Nicolae Corjos fãceau sex (în rest erau la fel de insipizi ca înainte). Nici o actriþã începãtoare nu scãpa neviolatã - dacã nu în primul ei film, atunci în cel de-al doilea. Nici ªtefan Iordache nu scãpa neviolat - de Mircea Albulescu, în Cel mai iubit dintre pãmînteni (1993)."
:lol: :lol: :lol:

drudu 26 Jun 2006 16:48

unele actrite au avut onoarea sa fie violate chiar de 2 ori... si tot n-au invatat nimic intre timp... aud ca va continua moda violurilor prin filmele romanesti... asta daca "aripi de fluturi" va mai fi lansat vreodata...

raptor 26 Jun 2006 17:06

.si ce e rau in asta? Ca asociat cu drepturi depline a OIPP(Organizatia Internationala a Posesorilor de Putulica) apreciez ca justa folosirea violului in filmele romanesti( mai putin in nefericitul caz Albulescu) ca mijloc de educatie sexuala. plus, astfel se acorda o sansa unica tuturor acelor nefericite lipsite din varii motive de binecuvintatul pacat carnal sa scape de rusinea feciorelii virstnice...
.in consecinta, imi imaginez UNATC-ul cum altcumva decit ca pe un imens bordel...

Coshava 26 Jun 2006 18:01

Le zice bine, conu' Andrei! :)

:)
Aham. Plus cã mi-a crescut admiraþia când am vãzut cã e de-o vârstã comparabilã cu a mea. ;)

ªi un comentariu legat de un film menþionat de câteva ori aici ( nu am gãsit sã aibã un paragraf propriu ) : totuºi ... de ce Dumnezeu e considerat "Balanþa" un film aºa bun, chiar de referinþã între cele post-revoluþionare ? :?

Mie personal mi se pare cã ( pe undeva ) singurul lui merit a fost ... cã a fost filmul momentului. Sau al conjuncturii imediat post-revoluþionare care avea - totuºi - nevoie de câteva filme de acest gen, de "defulare" i-aº zice. În rest însã ... cam nimic ... eventual jocul unor actori ( deºi Rebengiuc - de ex. - sare cam toatã herghelia încercând sã arate cât de proºtii ºi limitaþi erau "micii activiºti ceauºiºti" (*) ... pãrerea mea ) ... mi se pare genul de film pe care peste 10 ani ( aproape ) nimeni nu o sã fie capabil sã-l revadã. Posibil ca de fapt ãia 10 ani sã fi trecut deja. :P Eu - deºi poate nu-s cel mai bun exemplu - am încercat sã-l revizionez acum câteva luni ºi, deºi m-am forþat, nu am reuºit ... :oops:

În fine - o pãrere personalã. Aºtept roºiile în cap !! :lol:

(*) - În treacãt fie spus consider scena complet neverosimilã ºi gratuitã, cum e cam tot filmul/ceea ce zugrãveºte de fapt. Dacã ar fi fost aºa încrâncenaþi anti-americani nomenclaturiºtii români nu ºi-ar fi trimis valuri-valuri odraslele în SUA, Europa de Vest etc.

Airlight 26 Jun 2006 21:02

Originally Posted by Coshava:

Posibil ca de fapt ãia 10 ani sã fi trecut deja. :P

refreshing, most interesting POV.

Coshava 26 Jun 2006 21:11

Originally Posted by Airlight:

Originally Posted by Coshava:

Posibil ca de fapt ãia 10 ani sã fi trecut deja. :P

refreshing, most interesting POV.

Scuze de exprimare - sper cã s-a înþeles ce am vrut sã zic. :oops:

Airlight 26 Jun 2006 21:19

relax, e ok - am apreciat pozitiv :)

drudu 26 Jun 2006 21:47

eu am reusit sa-l "revizionez" acum cateva luni si n-a trebuit sa ma fortez, on the contrary... but, then again, eu pot sa (re)vad aproape orice, daca stiu ca mi-a placut la un moment dat... asta suna de parca as avea 80 de ani, nu 20, dar ma rog, promit ca mai incerc peste 10, asa, ca experiment...

Pitbull 27 Jun 2006 00:29

Cine mä cunoaste, stie cä-s foarte sceptic cu privire la Pintilie, asa cä nu pot fi decât de acord cu Coshava.
Oricum, dacä discutia se prelungeste, vä propun s-o mutati într-un topic mai ontopicificant - vedeti pe paginile urmätoare, sunt topicuri Pintilie mai vechi. Intr-unul din ele, l-am si fäcut harcea-parcea (chiar prin perioada mea de noviciat aici).

drudu 27 Jun 2006 08:53

vazut, citit, no sense in opening up old wounds... mai ales ca urmeaza cateva zile fara net (se anunta un sevraj la orizont), si nu vreau sa pierd prea multe dispute la care as putea participa...

Alex Leo Serban 27 Jun 2006 13:09

'balanta' este unul din cele mai bune filme rom. de dupa 90 - in orice caz, intra fara efort in top 5-ul meu!
eu l-am revazut destul de recent, acu vreo 3 ani la londra, si - jos palaria!
niciun alt film rom. ever nu are ritmul lui & combinatia aia atit de 'pintiliesca' de grozavie nationala si deriziune personala...

cit dspr art lui gorzo - sint de acord cu pitbull: ink o data te amuzi citindu-l, very entertaining k un film hollywoodian, dar cu ce ramii?? cu faptul k artistii simt nevoia sa 'dea totul afara' si kestia asta i se pare nashpa? mie mi se pare ok, de ex.: asta face - de regula - artistul. si e f bine k e personal, si obsedat de ale lui, si-si priveste buricu... oare alde bergman, fellini, godard a.s.o. au facut altceva? ce e cu reclamatia asta populista k artistul ar trebui sa faca catering pt nevoile comunitatii?!
ah, sint de acord k numai filmele bune, f bune & mari trebuie discutate in ac. context - celelalte sint proaste si-atit. dar cel putin unul din titlurile invicate de gorzo - 'patul conjugal' - e un film exceptional.
so...

Coshava 27 Jun 2006 21:43

Originally Posted by Alex Leo Serban:

ce e cu reclamatia asta populista k artistul ar trebui sa faca catering pt nevoile comunitatii ?!

Nu ºtiu dacã e neapãrat populistã cât bazatã pe observaþia de bun-simþ cã - totuºi - filmele în general mai trebuie ºi privite ºi asta de regulã o fac ... cei din comunitate. :)

Quote:

combinatia aia atit de 'pintiliesca' de grozavie nationala si deriziune personala...

Tocmai combinaþia asta "tezistã" mã face sã cred cã e genul de film ... cu termen redus de valabilitate. Filmul nu zic cã e prost - dar în nici un caz nu mi se pare excepþional. În fine - opinii personale, nu are sens sã deraiez topicul cu consideraþii suplimentare. :)

Pitbull 27 Jun 2006 23:15

'balanta' este unul din cele mai bune filme rom. de dupa 90 - in orice caz, intra fara efort in top 5-ul meu!
eu l-am revazut destul de recent, acu vreo 3 ani la londra, si - jos palaria!
niciun alt film rom. ever nu are ritmul lui & combinatia aia atit de 'pintiliesca' de grozavie nationala si deriziune personala...

Mä rog, mie-mi displace Pintilie în general, si sunt sceptic cu privire la profesionalismul lui cinematografic, dar cred cä "Balanta" pe locul doi între filmele lui (dupä "Duminicä la ora 6"): mult mai sigur pe sine, mai organizat si mai ritmat decât "Reconstituirea" si "...Miticä". Iar între filmele românesti 1990++, îl pun printre primele zece (cred cä pe locul sase). Acum, c-a mai trecut timpul, topul meu de cinci ar fi:
"Moartea domnului Läzärescu"
"E pericoloso sporgersi"
"Trahir"
"Filantropica"
"Asfaltango"

(Cu o precizare: de ce pun "Asfaltango" peste "Balanta"? Categoric, "Balanta" e mult mai puternic, mai categoric si mai inventiv - dar consider cä "Asfaltango" e, per ansamblu, mai echilibrat, mai "de bun-simt"; nici relatia comparativä cu "Filantropica" nu e foarte netä - si ea are plusuri si minusuri în raport cu ambele filme; dar, mä rog, una peste alta, asa le-as ierarhiza...)

cit dspr art lui gorzo - sint de acord cu pitbull: ink o data te amuzi citindu-l, very entertaining k un film hollywoodian, dar cu ce ramii??
cu faptul k artistii simt nevoia sa 'dea totul afara' si kestia asta i se pare nashpa? mie mi se pare ok, de ex.: asta face - de regula - artistul. si e f bine k e personal, si obsedat de ale lui, si-si priveste buricu... oare alde bergman, fellini, godard a.s.o. au facut altceva? ce e cu reclamatia asta populista k artistul ar trebui sa faca catering pt nevoile comunitatii?!
ah, sint de acord k numai filmele bune, f bune & mari trebuie discutate in ac. context - celelalte sint proaste si-atit. dar cel putin unul din titlurile invicate de gorzo - 'patul conjugal' - e un film exceptional.
so...

Ce-i drept - dar nu m-a deranjat. E mai mult un articol "de constatare", decât "de dat solutii". Si-n rest, sunt de acord cu Coshava: n-am simtit note de "populism" sau, vorba ta, ideea de "catering". Eterna problemä a echilibrului: nici "Miss Litoral", da' nici "El Topo" (care, în mod paradoxal, era exceptional de "privibil" - da' singurul care întelegea ceva din el era însusi Jodorovski!

Alex Leo Serban 28 Jun 2006 08:48

art. lui gorzo era intr-un context (nr dspr provocarile artei, in dilema) in care toti cei kemati sa scrie - din zone artistice: teatru, lit, arte vizuale - demonstrau rolul fertil al provocarilor (= subversiunilor) in artele respective. singurul care nu se 'alinia' ac. trend era gorzo. care, in plus, a scris numai dspr film rom. - unde, ma scuzi, 'provocarea' e aia care e...
ar fi putut demonstra, si el, k, de la 'un ciine andaluz' la 'bucatarul, hotul...', 'idiotii' sau 'crash' - trecind prin 'marea crapelnita', 'salo' & 'imperiul simturilor' -, cinematograful a 'pontat' major la ac. capitol.
a ales sa n-o faca... si asta pt k, pur si simplu personal, lui gorzo nu prea-i plac aceste filme; numai k ist. cinematografului nu tine cont - din fericire! - de likes-urile & dislikes-urile unora & altora, oricit de talentati comentatori ar fi...

cit priveste 'asfalt tango' - acesta, sorry, kiar nu mi se pare un film de top 5! e o comedioara de moravuri 'rasolita' (nici o probl., nae stie parerea mea dspr!), cu un mistasting de 'nota 10' - tanti rampling... ;)

Pitbull 28 Jun 2006 10:06

Asa, da - acum väd articolul lui Gorzo într-o perspectivä mai completä.

Hailantä cestie:
"Asfaltango"... (apropo, poate vä întrebati de ce-l tot ortografiez asa; e un päsärel al meu, pentru cä initial Nae a vrut, insistent, ca ASA sä se scrie titlul; ulterior a renuntat, dându-si seama cä, totusi, avea s-aparä peste tot în douä cuvinte, si iesea bramburealä; dar ideea mi-a pläcut, asa cä mäcar eu sä i-o duc mai departe... ;) )
Deci, "Asfaltango" este, într-adevär, o comedioarä de moravuri (lucru deloc surprinzätor, din moment ce genul teatral favorit al lui Nae e vodevilul!) Si, da, în comparatie cu nivelul lui "E Pericoloso..." si, putin mai jos, al "Filantropicii", este cam rasolit. Numai cä si acest film relevä din plin principala calitate a lui Nae: PROFESIONALISMUL. Bäiatul ästa stie sä construiascä o poveste, s-o spunä, s-o articuleze în secvente, sä structureze fiecare secventä, sä-i facä mizanscena, sä punä camera si sä filmeze - si, fiindcä-i nesimtit totalmente, mai si monteazä bine ce-a filmat! Pe când la Pintilie, toate aceste deziderate functioneazä mult mai nesigur si inegal: o secventä bubuie, alta schioapätä; un cadru o plesneste, altul o läläie; la un unghi zici "Doamne, de unde l-a scos???", la altul, "ce-a pätit, dom'le?"; povestea ba se-adunä, ba se dezghioacä din tâtâni; dialogul e ba biciuitor, ba logoreic; obscenul, sordidul, urâtul, crudul, sunt ba fascinante si dureroase, ba gratuite si ostentative... Desigur, în "Balanta", toate aceste stângäcii si inconsecvente apar cel mai atenuate - dar tot îndeajuns pentru ca, strict profesionaliceste, sä plasez filmul sub comedioara de moravuri mai bine lucratä a lui Nae.

Plus (aici voi fi scurt - pentru cä-i asa de muuult de vorbit!), atitudinea artisticä. Nae e mult mai putin artist decât Pintilie, si mai mult meserias. Nae nu prea are fior, dar substanta lui de fond e onestä - printre altele, de-aia i-a si iesit asa de bine "E pericoloso...": initial, se voise o simplä satirä socialä despre viata "culturalä" din Caracal - dar pozitia echilibratä a autorului i-a creat o energie proprie, foarte coerentä, care l-a propulsat mai sus decât îsi propusese.
In schimb, Pintilie e FOARTE ARTIST. E un artist atroce. Vorba ceea, "simte enorm si vede monstruos". Numai cä... am mari dubii cu privire la echilibrul acestei ecuatii; îmi dä senzatia cä "monstruosul" se insinueazä anormal de mult si în simtire, dincolo de viziune... si-l face sä-si piardä controlul atât ca artist, cât si ca meserias. Mä dezgustä tezismul unei concluzii ca "Lasä-i sä moarä prosti!" (Caragiale era mult prea sentimental pentru o asemenea "simtire"), iar "Dacä se naste normal, îl împusc", desi m-a lovit pläcut (în sens masochist) la vizionare, ulterior s-a cam rästurnat. Adicä, dä-o-ncolo, dom'le, chiar asa? Päi hai sä ne-mpuscäm toti! Hai pe falezä la Vama Veche si sä ne-aruncäm în mare, ca lemmingii (care, de fapt, nici äia nu se-aruncä-n mare!)

All times are GMT +2. The time now is 23:15.