![]() |
Simplu:
Acele filme nu erau CUMPARATE. Erau cópii-pirat, trase când filmele veneau în trecere pe la noi, ca sä vadä distribuitorii dacä le achizitionäm sau nu. De obicei, trägeau cópii-pirat dupä tot ce voiau sä pästreze - adesea, pe alb-negru ("James Bond"-urile, de pildä). Nu era o ilegalitate, pentru cä acele cópii (nesubtitrate, de regulä) nu se comercializau - se proiectau foarte rar, gratuit, în säli cu audientä restrânsä (A.C.I.N., Uniunea Scriitorilor, Casa Scânteii, I.A.T.C., unele cinecluburi... rareori, mai ajungeau si la Cinematecä). Nu exista un "fond secret" sau "special" propriu-zis, ci niste DISPOZITII. Conform ästora, ori de câte ori se cereau filme pentru vizionäri, lista trebuia sä fie aprobatä de diversi tovaräsi. Evident, äia täiau de pe listä tot ce era pus la index, läsau doar ce era voie, si dädeau cu subsemnatul: "Se aprobä..." Odatä, Tudor Caranfil a cerut o listä cu vreo treizeci de filme românesti, pentru redactia lui din T.V.R., si a strecurat printre ele si "Nasul". Politrucii n-au observat, au aprobat lista în bloc, si-au reusit salariatii din televiziune sä vadä si ei "The Godfather"! Cam asa mergeau lucrurile pe-atunci... |
Originally Posted by Pitbull:
Aha - multam de explicatie. :) Totusi - ceva tot nu am priceput : faptul ca avea acces la arhiva cu pricina e conisderat ( in cartea respectiva cel putin ) a fi motivul/sursa de inspiratie pentru S. Nicolaescu înainte de a face filme sau e aºa ... doar un motiv de picanterie ( în plus ) ? :? |
Pitbull, mai baga niste picanterii de genul asta...ai promis mai demult ca vei povesti mai multe intamplari...am ras cu lacrimi de injuraturile lui Nicolaescu, iar el mi-a devenit mult mai simpatic.
|
Sigur, ori de câte ori vine vorba si-mi aduc aminte, mai povestesc. Am pus recent una si la "Fabule finematografice".
Altfel, mai on-topic: Afirmatiile astea despre filmele lui Nicolaescu versus filmele din arhivä sunt putin teziste. Sigur cä Nicolaescu, care era uns cu toate margarinele, si cinematograficeste, si politiceste, putea cere de-acolo orice voia. Pe-atunci videourile abia se moseau, asa cä el lua filmele pe peliculä si le vedea mai la Casa Scânteii, mai la A.C.I.N., mai în Buftea... Mai singur, mai cu echipa... Vreo zece-douäzeci de ani mai târziu, evident, treaba se fäcea cu casete video (bine, acuma' prin anii '80 nici nu mai prea veneau filme, cä se prinseserä distribuitorii cum stätea treaba). Când ne pregäteam pentru "Noi, cei din linia întâi", si-a adus videoul la sediu si ne-a pus niste filme de räzboi, sä ne documentäm (pentru costume, decoruri, ambiante, figuratie, chestii). Era "The Iron Cross", al lui Peckinpah, si încä unul din aceeasi serie, cu Richard Burton în rolul lui Steiner si Robert Mitchum într-al unui colonel american. Altfel, însä, Nicolaescu plagia din vocatie. Culmea, el nici nu-si dädea seama - credea cä asa se face cinema: ca pustii care dupä ce väd un film, încep sä se joace "de-a..." cutare. Poti sä-i acuzi? Nu poti. Douä exemple opuse ca sursä de inspiratie: Prin 1970 si-un pic, a dat Tudor Caranfil la "Vârstele peliculei" secventa cu caii din "Que viva Mexico". In '75, am väzut-o-n "Nemuritorii". Chiar înainte de "Nemuritorii", mi-a pläcut secventa din "Un comisar acuzä", când îi împuscä pe doi legionari prin ziar si äia cad si se durigä au ralenti de-a bâldâbâca pe scara hotelului. In 1981, am väzut la facultate ACEEASI SECVENTA în "Dillinger", de John Milius, cu Warren Oates (singura diferentä: nu erau doi legionari, ci un hoodlum; în rest, copiatä identic, cadru cu cadru!). Iar "Dillinger" nu fusese difuzat la noi. |
Discleimãr ... :P
Nu vreau sã-i iau apãrarea lui Nicolaescu - mai ales pe ultimele filme - care au fost ... oribilitãþi pur ºi simplu. Remarcile tale Pitbull de-altfel mi s-au pãrut foarte la obiect referitoare la scãderea sa de vitalitate. :) Dar totuºi ...
ªi mie mi se pare afirmaþia un pic ciudatã. Totuºi ... câteva secvenþe ( fie ºi cheie ) nu "fac" un film ( ºi sunt n producþii post-decembriste care demonstreazã asta din plin ). :? |
Oricum - mersi încã odatã de info. :)
|
Vadim anunta recrutarea comisarului Moldovan
Raul Balogh -------------------------------------------------------------------------------- E peremist sau nu Sergiu Nicolaescu? La aceasta intrebare nu poate sa raspunda nici macar Tribunul. Anuntul privind cooptarea celebrului regizor si actor in echipa PRM a fost facut de insusi Corneliu Vadim Tudor. Comunicata de la tribuna Consiliului National, vestea ca Sergiu Nicolaescu va candida pe listele PRM pentru Senat la Constanta a fost primita cu ropote de aplauze de catre cei peste 300 de peremisti prezenti simbata la Palatul Parlamentului. Unei singure persoane din sala nu i-a picat deloc bine informatia facuta publica de C.V. Tudor. Aflat in primele rinduri, pe locurile rezervate invitatilor, Sergiu Nicolaescu a ramas blocat cind a auzit ce spune Tribunul. Cei doi nu jucau deloc in acelasi film. Asa se face ca Nicolaescu a negat rapid ca s-ar fi inscris in PRM. „Nu am demisionat inca din PSD si nu stiu inca daca ma voi inscrie in PRM. Sint prezent aici in calitate de invitat“, a declarat regizorul. Vadim se razbuna Tribunul a luat foc. Intr-un comunicat trimis ieri redactiilor, Vadim sustine ca pe comisarul Moldovan a cam inceput sa-l lase memoria. „Ar fi pacat ca o prietenie veche de mai bine de 20 de ani sa fie compromisa de unele puseuri de moment sau de o memorie deficitara“, i-a transmis Vadim lui Nicolaescu, povestind ca in urma cu doua saptamini acesta l-a vizitat l-a Senat si l-a anuntat ca a decis sa revina pe prima scena politica si sa se inscrie in PRM. „I-am propus sa candideze in judetul Constanta, ceea ce l-a bucurat, el afirmind ca e un judet bun si ca are si casa acolo“, a intarit Vadim. Liderul PRM pune raspunsul lui Nicolaescu pe seama „fanteziei si a caracterului sovaielnic ale unor artisti“. In acest moment, Sergiu Nicolaescu regizeaza un film dupa un scenariu scris de liderul PRM, in care rolul principal il are Oana Zavoranu, membra PRM si consilier de imagine la curtea lui Vadim. Greu de oprit Dincolo de acest incident, intrunirea peremista nu a iesit din tiparul manifestarilor care il au in prim-plan pe C.V. Tudor. Tribunul a tinut un discurs care a durat mai bine de doua ore. De aceasta data, totul a fost transmis in direct la Cosmos TV. Vadim a inceput pasnic, evocind contributia PRM la integrarea europeana. A continuat cu importantul rol al numerologiei in viata. A sarit la Beethoven. Apoi la Nero. N-a scapat nici Napoleon. L-a atacat pe Basescu pentru ca vrea sa-i retraga „Steaua Romaniei“. Becali este „maimutoiul“ care-i fura discursul, iar Franco Frattini este „comisar sovietic“. A virat-o apoi catre supusii din sala. „Voi fi necrutator cu ciocoii judeteni si am pus ochii pe citiva“, i-a amenintat Vadim, care n-a uitat sa le aduca aminte ca sint in urma cu abonamentele la cele doua publicatii pe care le detine. http://www.cotidianul.ro/index.php?i...ash=47494b00bb Roza, ROZA! :sleep: |
|
Anul asta, Sergiu pregateste doua proiecte. "Comisarul Moldovan si ruleta ruseasca", castigatorul concursului de proiecte pe 2006, dar si "Candele de zapada", dupa un scenariu de Corneliu Vadim Tudor si avandu-i in distributie pe Florin Piersic si pe proaspata peremista telenovelista Oana Zavoranu.
Proiectul primise inca din 2004 girul CNC, dar pe atunci regizor trebuia sa fie Napoleon Helmis. Acum vreo doua luni, "Cotidianul" a intrat in posesia scenariului de la "Comisarul Moldovan si ruleta ruseasca".....daca va intereseaza cam cum sta treaba... http://www.cotidianul.ro/index.php?i...ash=4f7c18f54o Tot apropo de Sergiu, la inceputul lunii au aparut inca doua DVD-uri din Colectia sa de Aur: Ringul si Coroana de foc. Deocamdata, PRO Video a scos 12 dintr-un total de 21, cate sunt planificate sa apara. |
oricum relatiile regizorului cu Vadim s-au cam racit dupa tentativa ultimului de a-l inregimenta pe Nicolaescu in PRM
Iata ce spun cele doua parti Regizorul Sergiu Nicolaescu mi-a cerut sa revina în politica si sa devina membru al PRM Comunicat de Presa articol de: Dr. Corneliu Vadim Tudor În legatura cu discutiile referitoare la intrarea regizorului Sergiu Nicolaescu în PRM am de facut urmatoarele precizari: 1) În urma cu cca. 2 saptamîni, dl. Sergiu Nicolaescu mi-a telefonat si m-a anuntat ca doreste sa-mi faca o vizita la Senat. L-am primit cu placere, mai ales ca noi facem, acum, un nou film împreuna. Era marti, dupa Biroul Permanent al Senatului. Domnia-sa m-a anuntat ca a luat decizia sa revina în politica si sa se înscrie în PRM. L-am întrebat daca vrea sa candideze pentru Senat, în care mai fusese membru. Mi-a raspuns afirmativ. I-am propus sa candideze în judetul Constanta, ceea ce l-a bucurat, el afirmînd ca e un judet bun si ca are si casa acolo. 2) Vineri, 23 martie, l-am însarcinat pe dl. deputat Lucian Bolcas sa-l invite pe dl. Sergiu Nicolaescu la Plenara Consiliului National al PRM de a doua zi, ca sa-l prezint public si sa existe ragazul de timp necesar pentru a-l recunoaste si a-l asimila filialele. Regizorul a raspuns afirmativ si a venit, dupa cum a constatat toata lumea. 3) Faptul ca el a declarat presei, ulterior, ca înca n-a demisionat din PSD si nu s-a înscris în PRM îl priveste si tine de fantezia si de caracterul sovaielnic al unor artisti. Eu, unul, nu mint. Înca astept ca dl. Sergiu Nicolaescu sa se decida, e optiunea sa, nu-l sileste nimeni. Ar fi pacat ca o prietenie veche de mai bine de 20 de ani sa fie compromisa de unele pusee de moment, sau de o memorie deficitara. Raspunsul lui Sergiu a venit drept comentariu la acest articol regizor Sergiu Nicolaescu: minciuni sfruntate In calitatea mea de cetatean roman, regizor si senator, ma declar profund revoltat de minciunile si calomniile scrise pe seama mea in acest articol. Tin sa precizez ca nu am cerut niciodata admiterea mea in PRM, partid de securisti, pe care il consider incompatibil cu doctrina europeana si cu credinta crestina. Va avertizez ca va voi actiona in instanta pentru calomnie si murdarirea imaginii, si va trebui sa faceti dovada celor sustinute aici. |
Originally Posted by Pashpix:
Pentru fanii lui Piersic: http://www.cinemagia.ro/forum/viewto...t=4622&start=0 |
Multumim, Pashpixule - and welcome! :)
Da' apropo - pentru doar douä mesaje la activ, pari familiarizat cu forumul nostru. Te stim, cumva? ;) Oricum, meritä chiar un copy-paste:
Originally Posted by Alexandra Olivotto, în «Cotidianul»,:
Cred cä nici sä râdem n-o sä mai putem... :(( |
(Mesaj-de-mbrâncit topicu' peste primele douä mesaje de pe pagina a 7-a care nu se vede din cauzä de bug.)
|
Hello, folks...Nu ma cunoashtetzi...dar intr-adevar, sunt un cinefil inrait shi recunosc ca citesc destul de des posturile voastre (in special ale tale, Pitbull) inainte de a vedea un film.
Sunt un fan al filmelor romaneshti (fiind si mai patriot din fire). Revenind la topic, trebuie sa recunosc ca-mi plac foarte mult o parte dintre filmele lui Sergiu Nicolaescu (Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe totzi la moarte, Osanda, seria Comisarul, etc.), dar am ramas dezamagit PROFUND de ultimele sale creatii (de la Pctul Zero incoace)...recunosc ca atzi adus multe argumente pertinente in defavoarea lui, chiar m-atzi facut :D sa reanalizez din alte unghiuri o parte dintre filme... |
Eiii, iacätä cä forumul nostru îsi probeazä utilitatea socio-culturalä! Ni se îmbucurä inima! :happy: :love: :happy:
Apropo de Serj, opinia mea de ansamblu e foarte apropiatä de a ta, dar alti confrati întru forum sunt chiar mai virulenti - nu-i recunosc chiar n'ica! Le respect opinia, desi cred cä exagereazä. Asadarminte, asteptäm sä te vedem mai desfäsurat pe forum. Sectia "Cinematografia româneascä" chiar are nevoie de minti valabile, da' nici prin celelalte n-ar strica. Apropo, de unde vine "Pashpix"? De la "Pix care familia lui de la patusopt în camerä?" Sau, poate, de la "pixul cu care s-a semnat proclamatia de la Islaz?" De la "48 de poze"? De la "Pozele lui Pasha"? "Pixul lui (Sinan) Pasha?"... :? Elucideazä-ne. |
|
uh, filmele astea doua sint scoase in acelasi an. am revazut Dillinger acu fo saptamina si secventa e cum zici, da mai stii... o fi fost f'un spirit al iepocii, a la Kant-Laplace, Lavoisier-Lomonosov, Hekel & Jekel si surorile Kessler. we'll never know... |
Originally Posted by cat ballou:
"Dillinger" - 20 iulie 1973 (USA) "Un comisar acuzä" - aprilie 1974 (România) S-a filmat în toamna-iarna 1973-74. La fix ca sä fi avut timp sä vadä "Dillinger" si sä aibä proaspätä-n minte secventa aia. Oricum, seamänä prea mult, ca mizanscenä, ecleraj, decupaj, încadraturä, unghiulatie, montaj - totul... ca sä fie vreo coincidentä, chiar si sub umbrelele lui Kant si Laplace. |
imi imaginez un serge ludic care reinventeaza si reinterpreteaza scene si situatii fundamentale. spiritul postmodernismului :lol:
|
Pashpix vine de la Pashparila, care era un iepurash foarte dragutz din nishte benzi desenate...shi am ajuns la Pashpix fiindca sunt un super-mega fan Asterix....cam asta e...:-D ai fost pe aproape...
Revenind la Serge...Oricat de antipatic le este omul multora, trebuie sa sa-i dam totushi Cezarului ce-i al Cezarului...mi se pare exagerat sa spui ca omul e zero barat in materie de film...A, ca n-are caracter....etc...asta e alta mancare de peshte... Evident, Nicolaescu a profitat enorm de pe urma regimului trecut, a relatiilor cu doamna Maurer si alte doamne...dar eu nu l-as blama pentru asta...aaa...ca a scos si multe dejectzii din WC...pe langa cele cateva filme foarte bune, asta e altceva... |
All times are GMT +2. The time now is 15:36. |