![]() |
keep, ca sunt sau nu atat de bune filmele laudate de critici e un lucru, dar e irelevant in contextul specatorilor adusi in sala de cinema, ca noi despe asta vorbim acum. Si daca am face filme de arta valoroase precum clasicii enumerati de tine, rezultatul ar fi acelasi in contextul numarului de spectatori la cinema.
Si chiar de am face filme de arta, ceea si facem dupa parerea mea si nu numai, ele vor fi privite cu acelasi scepticism. Stii de ce? Primul si cel mai important motiv e pentru ca sunt lente. Cu sau fara cadre lungi filmul lent plictiseste de cele mai multe ori. Dadeam un exemplu cu Thirst al Chan-wook Park in cinematografele romane. Filmul e splendid vizual, actorii sunt buni, bine montat, idei foarte bune si deloc banale, dar filmul nu a fost apreciat. De ce? Foarte simplu, pentru ca filmul e lent. Cu putin timp in urma i-am dat unui coleg sa vada In the mood for love, eram sceptic, dar i l-am dat oricum ca sa vad cum reactioneaza pentru ca persoana respectiva vroia filme "bune". Nu a rezistat decat 20 de minute. De ce? Pentru ca filmul e lent. Nu conteaza ca superb, poezie, arta la nivel inalt, filmul e lent... Pentru ca vroia filme psihologice i-am dat Audition, a rezistat jumatate de ora la asta. Motivul? Acelasi... I-am mai dat pana si Kontroll ca e mai atragator pentru public, nu e lent si surpriza! Mi-a zis ca e banal... Pai tu vrei filme psihologice si nici nu te chinui sa citesti putin mai profund actiunea? Asta e spectatorul... |
Originally Posted by Windom:
Cu lucrul asta suntem toti de acord si avem mare nevoie de asa ceva, dar nu putem acuza faptul ca facem filme bune de genul MDL sau 4,3,2. E bine ca macar pe alea le avem, ca fara ele ar fi vai de cinematografia noastra. |
Originally Posted by keepwalking:
cum? facand ce? filmele consumiste acapareaza piata. ele se cer. de ce nu pricepeti ca piata filmului este ca oricare alta? |
s-au dus demult vremurile cand artistii deveneau celebri si bogati(urmasii lor, de fapt) dupa moarte... |
Originally Posted by Liviu-:
|
Originally Posted by rvn:
|
|
casatorie si din dragoste si din interes. |
Nu trebuie neaparat sa fie asa. Ele pot coexista si bine ar fi de ar face-o. Tine de educatia spectatorului pana la urma. Si mie imi place sa vad un film mai comercial din cand in cand si ma plictisesc unele filme de arta care mi se par mult prea pretentioase (prietenul meu tailandez cu nume nepronuntabil). In cazul filmelor, ca in multe situatii, se poate aplica probabil curba lui Gauss. Asta e natura lucrurilor, nu o poti schimba, iar daca o schimbi standardele se schimba si ele. |
Mai bun? Foarte bun? Exceptional?:-?
|
Originally Posted by Judex:
ca si exemplul cu CRT. |
|
Originally Posted by Judex:
Un film poate fi bun din alte motive decat cele pentru care altul poate fi catalogat la fel. Daca tot luam lucrurile asa... daca Panglica lui Haneke e extraterestu atunci cum putem cataloga Calauza? |
Ce ziceam de curba lui Gauss, poate asta e echilibrul de fapt cand vorbesti de comercial vs necomercial, adica un raport mult in favoarea primului. |
Ore nu mai avem nevoie de "cativa Caranfili"?:-/ Nu cunosc regulile de finantare de la CNA si n-am acum timp/chef sa caut acum, dar poate stiti voi, premiile unui regizor nu conteaza deloc, pe langa numarul de spectatori? Topul postat de keepwalking nu este intrutotul relevant, a cam amestecat merele cu perele. Nu poti pune "Garcea si oltenii" si "Ho, ho, ho", filme exclusiv comerciale si ultramediatizate in acelasi top cu castigatorul Palme d'Or. Interesant este faptul ca 4,3,2 este pe locul 1, palmaresul fiindu-i aproape singurul mod de mediatizare. Si tot in frunte este MDL si, din cate am inteles de la keep, si ECVSFF ar fi pe locul 2, daca ar fi inclus in top. Deci romanii merg, macar din curiozitate, sa vada filmele romanesti premiate. |
@Toata lumea
Comparatia nu-i nici rautacioasa nici fara sens. Este realista si inspirata de elogiile nefondate pe care critica le aduce unor realizatori romani de film. Am mai spus-o, critica trebuie sa actioneze si ca serviciu de PR pentru cinematografia romaneasca, mai ales cand avem de-a face cu produse filmice de calitate, dar sa nu intreaca masura cu osanale nerusinate, pentru ca mai mult rau face! |
judex a pus punctul pe ţ.
problema e ca, daca afirmi lucrul asta, esti catalogat drept dusman al poporului minimalist. da' de unde! |
@
jude and keep, mai, vreau sa traiesc ziua aia cand o sa apara in cinema-uri un film "maximalist" cu numele voastre pe generic. sa va vaz, atunci! da', daca nu intrati in topul celor 10, n-ati facut nimic. |
Si totusi aici vorbim despre numar de spectatori in sala, nu de cat de mult e un film bun mai bun decat un alt film bun. Si realitatea arata clar ca fie filmul romanesc, nemtesc, sud coreean etc. si fie ca e mai bun decat altul, soarta lor in cinematografe e aceeasi in caz ca nu combina foarte bine comercialul cu arta si nu prea multe filme fac lucrul asta. Si e aceeasi chiar si daca e supraevaluat sau nu de critici (lucrul asta merge discutat in alt topic, nu aici).
|
Livu,
pai supraevaluarea facuta de critica are rolul sau in influentarea publicului. initial, citind prin ziare tot felul de aprecieri la adresa filmului X, oamenii se duc sa-l vada. aici ar fi interesant de facut un studiu care sa arate procentul in care spectatorii sunt multumiti sau nu dupa prima vizionare. pentru ca de ei depinde cum va fi receptat filmul "in targ", printre prieteni. primii care se duc la film vor fi intrebati de ceilalti: "ei, cum e?". raspunsul lor e esential. de pilda, la Felicia, daca de la 1.600 de spectatori in primul weekend s-a ajuns la 400 in al doilea si 116 in al treilea, observam ca numarul spectatorilor a scazut cu 75% weekend de weekend. mie mi se pare o cadere abrupta. care ar fi oare motivele? |
All times are GMT +2. The time now is 15:17. |