![]() |
povesti nemuritoare? :P...deci ai recunoscut ca exista nemurire, right? :d
|
A crede inseamna oarecum posibilitatea mare de a te insela, asa ca daca as zice ca da, cred, m-as insela. Obiectivitatea mea in raport cu acest subiect e bazata pe subiectivitatea constiintei, pe o repulsie creata fata de "ei" care ziceau: "n-am nevoie sa stiu mai mult, nu vezi ca totul se duce rapa de cand lumea stie atatea ?"(o discutie intre doua femei neoprotestante cred , eu in trecere). Iisus a fost primul care a oferit si a prezentat manualul bunei purtari. Un manual bine construit pe analogiile unor parabole. Copiii au nevoie de astfel de povesti dar ferite de fanatisme si crezuri.
|
si totusi e un adevar in spusele "lor"
|
Depinde cum privesti lucrurile .. Tu ce adevar vezi ?
|
ca lumea se duce de rapa si datorita progresului (cunoasterii). pt ca omul nu vrea sa sa-si constientizeze limitele.
|
@bre
Corect! Sf. Apostol Pavel spune intr-una din epistolele sale ca "stiinta lumii asteia e nebunie in ochii lui Dumnezeu". Si au mai fost si alti sfinti care sustineau ca sfasitul lumii va veni cand stiinta va ajunge mai mare decat credinta! |
:)
acu sa asteptam cumintele replica lui hellsted |
Oare nu ar fi mai bine sã se dea un split? Sã se poatã vorbi în voie de Biblie.
|
Originally Posted by mafalda:
ei, na! religia fara stiinta e orbire, stiinta fara religie e haos. cred ca einstein a spus cuvintele astea. eu personal cred intr-un Dumnezeu al inteligentei, un Dumnezeu care are nevoie de oameni deschisi la minte, nu oi stupide. |
Un preot mi-a explicat ca daca incerci sa il intelegi pe Dumnezeu rational, ajungi la teosofie, adica la o teologie lipsita de Sfintele Taine, si poti sa cazi, fra sa-ti dai seama, in gnosticism, in erezii, adica in paganism!
Pe Dumnezeu trebuie sa incerci sa-l simti cu inima si atunci nu mai ai nevoie sa il intelegi rational! |
@ proletar
are nevoie de toti oamenii. si cred ca pana la urma e echitabil. altfel...daca lumea ar fi facuta doar din filosofi...cine ti-ar mai lua gunoiul? apropo de cunoastere, si eu am fost revoltata la un moment dat cand un preot a tinut o predica in care desconsidera intr-o oarecare masura importanta culturii - a cartilor. inca inclin sa-l contrazic. totusi, pe zi ce trece, in incercarea mea de a cunoaste cat mai mult, am cateodata senzatia ca atunci cand voi ajunge (daca voi ajunge) la un nivel destul de "avansat" o sa-mi dau seama ca e cumva zadarnic. "desertaciunea, desertaciunilor...toate sunt desertaciune si vanare de vant" asta e citatul meu preferat. stiinta nu e un lucru gresit, gresit e (o repet) cand incetezi sa-ti constientizezi limitele. |
dar de unde stie preotul ala cum trebuie sa-l intelegi pe Dumnezeu? |
Pai, a facut facultatea de Teologie pentru asta!
|
a, gata, daca are patalama la mana, il cred pe cuvant! :) |
Eu inca nu pot intelege cum pot unii sa scrie carti sau sa-si dea cu parerea in diverse imprejurari despre o entitate imposibil de cuantificat cum este Dumnezeu.
Nu ma refer la tine, Mafalda, si nici la mine. Noi purtam pur si simplu o discutie. Dar cand intru intr-o librarie si vad rafturile care gem de carti groase despre Dumnezeu mi se trezeste un sentiment de desertaciune. Insasi Teologia mi se pare o disciplina inutila. Cum sa-l studiezi pe Dumnezeu? Ce sa afli despre El? Cu ce instrumente lucreaza aceasta stiinta? Cum sa masori, sa apreciezi, sa definesti ceva aflat deasupra oricarui nivel al cunoasterii umane? |
Nu e suficient sa ai diploma ca sa fii preot, dar cand a fost hirotonit a primit niste harisme!
|
@bre
eu ma gandeam la inteligentza care sa-ti permita sa fii liber. |
Eu stiu de la vara-mea, care a facut teologie, cat e de grea facultatea asta, poate una dintre cele mai grele dupa medicina!
Studentii de la teologie fac niste cursuri numite "Omiletica", "Patristica" , "Hermeneutica" care incerca sa descifreze scrierile profetilor, ale sfintilor. E pasionant, dar daca intri in asa ceva nu mai iesi de acolo toata viata. |
Quote:
Si, de asemenea, resping orice formulä care predicä apropierea de Dumnezeu pe cäi limitative: NU ratiune, NU culturä, NU stiintä, NU cerceta, etc., etc... TOATE duc spre Dumnezeu - cu conditia sä fie ponderate, echilibrate, în acord cu propria naturä, putere si menire. Unui om cäruia Domnul i-a dat o minte puternicä, sclipitoare, penetrantä, nu-i poti spune: "NU îl aborda pe Dumnezeu prin ratiune, ci numai prin sfintele taine", dupä cum pentru un "särac cu duhul" lucrurile stau mai degrabä invers. |
La mine in oras toti baietii de la teologie sunt niste betivi si niste curvari.Harul este cu ei cu toti.
|
All times are GMT +2. The time now is 15:11. |