Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   Concurs CNC - 2008 (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=92532)

Pitbull 03 Oct 2008 21:49

Pauline, obstetricienii nu examineazä curul, ei au treabä putin mai în fatä, si numai la paciente de sex feminin.
Cred cä te-ai referit la gastro-enterologi, äia specializati în traiectul digestiv.

Pauline Kael 03 Oct 2008 21:58

Ok,have no idea.
Imi place sa-l tachinez pe Redmen ca e timid si simpatic.
Dar mai sunt regizori la noi?In lume? :)

Pauline Kael 03 Oct 2008 21:59

Originally Posted by Pitbull:

Pauline, obstetricienii nu examineazä curul, ei au treabä putin mai în fatä, si numai la paciente de sex feminin.
Cred cä te-ai referit la gastro-enterologi, äia specializati în traiectul digestiv.

Sa vina Marx sa zica daca e tract sau traiect.
ha! :P :)

Pitbull 03 Oct 2008 22:10

Nu e nevoie, eu nu sunt medic, asa cä am voie sä folosesc si termeni profani, dacä-s logici si corecti lexical.

Pauline Kael 03 Oct 2008 22:12

Am zis mai sus ca have no idea..ce va otarati asa.ca acum ne jucam de-a obstetricianul si vampa...(alegeti titlul) :)

Pitbull 03 Oct 2008 22:33

Unde vezi tu cä "ne otärâm"? :? Si care"vä"? :huh:

Led-Ze-Pencil 04 Oct 2008 09:30

Originally Posted by sergiu puiu:

Trist este insa ca la debut in lung metraj avem 3 regizori( 3 din 4!) cu ZERO puncte la calitatea regizorului. Dar astia chiar nu au rusine.

Asta nu e chiar asa de rau, zic eu. Fiind vorba de debut, se poate presupune ca punctajul e pe aproape de 0. Bine, respectivul putea sa fi luat premii cu scurtmetraje, cum a fost Mungiu inainte de a face lung, dar si aia e discutabila: intai ca festivalurile trebuie sa fie internationale si trebuie sa figureze pe lista agreata de CNC. Si nu neaparat cele mai bune filme iau premii, dupa cum stim din palma peste obraz luata anul asta la Cannes. Dar despre asta parca ati mai dezbatut pe undeva. Visul dintotdeauna al lui Chisu a fost sa faca film, iata ca statul roman e gata sa i-l implineasca. O s-o dea in bara la fel ca si Malaele, probabil. Trist este ca se tot fac incercari care se cam pot prevedea ca vor fi fiasco-uri. Experienta cu Marius Barna ar trebui sa nasca o revolutie in CNC, pe bune!

redmen 04 Oct 2008 15:32

Originally Posted by Pauline Kael:

Imi place sa-l tachinez pe Redmen ca e timid si simpatic.

Asa ziceau si fetele care ieseau cu Ted Bundy si restul baietilor :lol:

Si cat mai stai in doliu...ca doar nu ti-a fost Newman bunic.

Role Model :)

Pauline Kael 04 Oct 2008 16:40

Nu prea ma uit la fam Bundy,desi unele episoade sunt ok.
Pot sa te pup pe obraji?
Si ce e Role Model? Un catel care se rostogoleste? :P

redmen 04 Oct 2008 20:27

Nu prea ma uit la fam Bundy,desi unele episoade sunt ok.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Led-Ze-Pencil 06 Oct 2008 15:26

Dreptul la replica publicat pe site-ul CNC.

CENTRUL NAÞIONAL AL CINEMATOGRAFIE I
Comunicat de presã– Scrisoare deschisã cãtre ziarul Evenimentul Zilei
Domnului Marius Hagger,
Director General RINGIER
Domnului Horia Ghibuþiu
Redactor-ªef, Ziarul Evenimentul Zilei

Domnule Director General,
Domnule Redactor-ªef,
În virtutea dreptului la replicã, vã rog sã binevoiþi a publica urmãtoarele:
Articolul “Noua mascaradã de la CNC”, apãrut Joi 2 Oct. 2008 în EV.Z. este compromis de grave carenþe de documentare ºi înþelegere ale procesului de concurs de la CNC. De la un cap la altul, autorul face afirmaþii complet gratuite, prin aceasta mistificând adevãrul ºi manipulând
cititorii, proiectând o imagine falsã asupra activitãþii ºi respectabilitãþii instituþiei noastre.
Astfel, in articol se spune cã„nota de la calitatea regizorului” ar fi acordatã“de cãtre Consiliul CNC, cu alte cuvinte de cãtre funcþionarii din instituþie.” Triplã eroare. Prima – nu este vorba de notã, ci de un punctaj, care poate merge de la 1 la 25; a doua - membrii Consiliului de
Administraþie CNC nu sunt funcþionarii instituþiei; ºi a treia ºi cea mai gravã– punctajul respectiv este acordat (pe baza declaraþiilor depuse la dosar de cãtre producãtor) de cãtre JURIUL CONCURSULUI, folosind o grilãde punctaj prevãzutãde Regulamentul concursului. Juriul este
format din reprezentanþii uniunilor ºi asociaþiilor din domeniul cinematografiei ºi nu a fost contestat de nimeni. Acesta este genul de minciuni pe care le vânturã articolul în cauzã. Mai mult, se merge
atât de departe cu derapajul de la normele elementare jurnalistice, încât pur ºi simplu se INVENTEAZÃ, în casetã, o discuþie cu directorul general CNC, discuþie CARE N-A AVUT LOC!!
Niciodatã nu am afimat cã legislaþia ar fi “cu ghimpi”! Discuþia s-a purtat telefonic între ziarist ºi dna Carmen Stejeroiu, ªefa Fondului cinematografic, care i-a explicat (degeaba) mecanismele concursului. D-na Stejeroiu i-a explicat în douã rânduri d-lui D. Tronaru cum se acordã punctajele ºi cum s-au calculat punctajele celor doi reclamanþi. Degeaba. Nimic din toate acestea nu se regãseºte în articol.
Dar eroarea majorãa acestui material este una de deontologie profesionalã: PARTIZANATUL FÃÞIª PENTRU RECLAMANÞI, ca ºi cum din start ei ar avea dreptate, iar CNC ar fi a priori în culpã. Astfel, pânãºi titlul articolului, absolut mistificator, este preluat din citatul d-lui Dan Piþa. A prelua în titlu exprimarea opinentului - fãrã ghilimele ºi fãrã indicarea
numelui acestuia - înseamnã a transforma o opinie într-o stare de fapt, ceea ce este cea mai urâtã greºealã care se poate face în presã. Este o manipulare subtilãa cititorilor ºi o murdãrire grosolanã a imaginii CNC.
Dar nu este singura eroare pe care o face ziarul dvs. Astfel, d-l. Dan Piþa, uitând cãel însuºi a cîºtigat acest concurs la secþiunea documentar (singura la care a candidat), pretinde cã “tot concursul este o mascaradã”. Pe cale de consecinþã rezultã cã propria lui clasare printre câºtigãtori ar fi tot o mascaradã! Aceastã absurditate flagrantã nu a atras atenþia redactorilor EV.Z., care au dat drumul în paginã, orbeºte, inepþiilor celor doi nemulþumiþi, fãrã discernãmânt gazetãresc, fãrã o
minimã documentare ºi fãrã sã se întrebe dacã cei doi foºti directori ai CNC au dreptul moral sã arunce cu noroi în actuala activitate a CNC. Bunãoarã, dl. Stere Gulea tocmai a terminat un film cu finanþare CNC ºi mai are în mometul de faþã2 (DOUÃ) filme de lung metraj, ambele câºtigate de la CNC în anul 2007, iar dl. Dan Piþa are ºi el un film de la CNC câºtigat tot în 2007, la care se adaugã cel câºtigat acum, deci tot douã. În aceste condiþii, las la latitudinea dvs. ºi a cititorilor aprecierea
platformei etico-morale de pe care cei doi foºti directori ai CNC gãsesc de cuviinþã sã incrimineze ”mascarada” de la CNC. Poate totuºi vãpuneþi întrebarea: pânã unde poate merge frustarea ºi lãcomia oamenilor ºi de ce ziarul dvs. se lasã manipulat în a le încuraja?
Absurdul atinge cote groteºti dacã veþi afla cã toate aceste proiecte au fost cîºtigate de cei doi cu EXACT ACELEAªI REGULI, PROCEDURI ªI PUNCTAJE pe care acum ei le categorisesc drept “mascaradã”. Este adevãrat cã punctajul lor este relativ mic. Dar va fi ºi mai mic dacã vor
continua sã producã eºecuri, adicã filme care nu au nici spectatori ºi nici premii sau selecþii internaþionale. Regulamentul este clar: se puncteazã cel mai bun film din carierã ºi cel mai bun film dintre ultimele douã. Or, la ultimele filme, cei doi au un punctaj aproape de zero. Despre asta e
vorba. Cu exact acelaºi Regulament, s-au selectat în ultimii doi ani toate proiectele care au devenit succese internaþionale, inclusiv proiectul « 4, 3, 2 », care ulterior a devenit Palme d’Or. Deci este un Regulament care funcþioneazã, dã rezultate ºi trebuie respectat. CNC nu este instituþie de binefacere.
Nu putem sã schimbãm Regulamentul dupã cum vrea fiecare participant care nu ia o sesiune de concurs. Dupã cum nu poþi trãi la infinit din douã filme: Moromeþii, respectiv Hotel de lux - asta ar trebui sã accepte cei doi nemulþumiþi ºi cei care îi încurajeazã sã facã scandal.
În general, niciun scandal nu poate sã mascheze o crizã de creaþie.
CNC refuzã sã-ºi asume crizele de creaþie sau existenþiale ale creatorilor din cinematografie, pe care unii dintre ei încearcã sã le transforme, cu ajutorul presei naive, în crize de sistem, în scopul de a se pãstra în atenþia publicului sau pentru a se victimiza.
În plus, orice concurs are asiguratã, în termen de 30 de zile, instituþia contestaþiilor, posibilitate despre care articolul dvs. iarãºi nu suflã o vorbã. Transferarea în presãa eventualelor contestaþii, înainte ca ele sã fie soluþionate de comisie, este o altã greºealã, care duce la înveninarea
ºi tensionarea relaþiilor din cinematografie, iar respectabilul dvs. ziar n-ar trebui sã cadã în aceastã capcanã.
Trebuie sã înþelegem cu toþii cã orice concurs are câºtigãtori – care sunt mulþumiþi - ºi necâºtigãtori - care sunt nemulþumiþi. (În afara cazului d-lui Dan Piþa, care este ºi câºtigãtor ºi nemulþumit). A arunca acum anatema “mascaradei” asupra unui clasament în care pe locul întâi s-au
clasat proiectele lui Corneliu Porumboiu ºi Cristi Puiu ºi care cuprinde TOATE generaþiile de creatori, este o eroare imensã, o gafã impardonabilã. În anul în care consemnãm recordul absolut de
premiere (13 la numãr) finanþate de CNC de la Revoluþie încoace, acest nou concurs este un succes, domnule redactor-ºef! Nu am pretenþia ca ziarul dvs sã consemneze acest lucru. Dar a schimba cu
180 de grade semnificaþia acestui clasament este cu totul inacceptabil. Dacã a aplica legea ºi regulamentul înseamnã mascaradã, atunci protestez în modul cel mai energic împotriva unui asemenea mod de gazetãrie, care creeazã realitãþi inverse ºi conduce la mãcinarea sterilã a resurselor, timpului ºi energiei celor implicaþi.
Cu stimã,
Eugen ªerbãnescu
Director general CNC 06.10.2008

Pupat Piata Independentii, spate gios! N-as zice ca e un raspuns rece, detasat, profesional, lipsit de "micile pasiuni", desi multe lucruri sunt adevarate aici.
Ce credeti?

Pitbull 06 Oct 2008 15:37

Da, comunicatul e isteric si pätimas - chiar dacä, dupä cum deduc, s-ar putea sä aibä dreptate pe ici, pe colo, prin punctele neesentiale.
E unul dintre motivele din care insist mereu pentru o bunä documentare si o atitudine cât mai impartialä posibil în orice luäri de pozitie, oricât de virulente, contra (într-adevär!) mascaradelor ästora de concursuri. Altfel, le däm apä la moarä. (Motiv pentru care astä iarnä, prin ianuarie, doi täntäläi ziceau pe-aici cä as fi de partea cenecistilor!)

Proletar 06 Oct 2008 15:38

da, il citisem si eu, cu putin timp in urma, direct de pe site.

si eu cred ca serbanescu are dreptate in anumite privinte.
interesant e ca, dupa ce il amenintase pe mungiu ca-l da in judecata cu ceva timp in urma, acum foloseste 432 pe post de medalie a CNC.
nu stiu, eu incep sa-mi pierd tot mai mult increderea in aceasta institutie...nu din cauza lui serbanescu, ci a multiplelor scandaluri balcanice ce au insotit activitatea CNC....

Proletar 06 Oct 2008 15:45

Originally Posted by Led-Ze-Pencil:

A arunca acum anatema “mascaradei” asupra unui clasament în care pe locul întâi s-au
clasat proiectele lui Corneliu Porumboiu ºi Cristi Puiu ºi care cuprinde TOATE generaþiile de creatori, este o gafa impardonabila.

Eu ce sa deduc de aici?
ca daca Puiu si Porumboiu au castigat primele doua locuri, automat proiectele lor sunt excelente?
daca sunt excelente, atunci comisia implicit a fost corecta si priceputa?
dar aceeasi comisie a acordat finantare si lui Geo Saizescu si Cristinei Nichitus.
iarasi, ce sa cred de aici?
tinand cont de "renumele" acestora din urma, pot spune ca au castigat cu proiecte proaste, dar favorizate de catre comisie?
comisia lucreaza acum cu doua masuri?
da unda verde atat tinerilor regizori, cat si celor mediocri.

Pitbull 06 Oct 2008 16:02

E aceeasi atitudine aberant-împäciuitoristä, de "hai sä-i împäcäm pe toti"! (Care a fost chiar explicitatä de Serbänescu la prezentarea rezultatelor unei editii anterioare - parcä aia din iarna trecutä: "Cred cä de data asta am multumit pe toatä lumea" :hmm: :happy: :sleep: )
NU TREBUIE SA MULTUMEASCA PE TOATA LUMEA. Saizestii, Nichitutele, Daneliucii si alte nulitäti pot si trebuie sä fie läsati pe veci nemultumiti, iar proiectele unor Puiu, Porumboiu, Mungiu, trebuie sä câstige strict obiectiv (deci... nu neapärat obligatoriu - oricâtä încredere avem deja în ei).

mafalda 07 Oct 2008 13:39

Ieri am citit scenariul lui Daneliuc "MARILENA" Doamne!
Astept, cu groaza sa vad filmul!
Punem pariu ca va fi o aiureala fara cap si fara coada, ca si "Legiunea Straina"?
Citeam si ma gandeam "oare cate miliarde va arunca CNC pe apa Dambovitei si cu filmul asta?
Apropo de sectretizarea concursului: pai chiar sa nu fi stiut ca e scenariul lui Daneliuc si tot imi dadeam seama ca e al lui cand l-am citit.

Pitbull 07 Oct 2008 14:05

Gionloc, si altii care au väzut "Marilena" în avanpremierä, ti-au dat deja dreptate a priori.
Cineva chiar a spus acelasi lucru apropo de "secret/recognoscibil" - aproape cu cuvintele tale!
Vreau si eu scenariul, urgent, s.v.p., dacä se poate. Dacä-i pe computer, prin e-mail. Dacä-i pe cârtie, telefon si ne-ntâlnim. Moultzamme anticipé.

mafalda 07 Oct 2008 14:13

Scenariul lui Daneliuc mi l-a dat ieri cineva din CNC sa-l citesc si azi dimineata i l-am dat inapoi! :(
( mi-a dat unul din exemplarele pe care le-a depus la concurs!

Acum citesc scenariul la "Nunta muta"!

Pitbull 07 Oct 2008 14:14

Offf... Iar m-a fäcut mama färä noroc... :((

mafalda 07 Oct 2008 14:19

Daca vrei pot sa-ti dau sa citesti "Nunta Muta"

E interesant sa citesti scenaiile inainte de a vedea filmul ca sa poti face o comparatie!

Pitbull 07 Oct 2008 14:28

Da, multumesc! Iti dau telefonul meu pe privat.

mafalda 08 Oct 2008 11:56

Apropo de "secretizarea concursului"
Eu cred ca daca un membru al comisiilor de selectie citeste un scenariu si nu-si da seama al cui este, inseamna ca a nimerit din greseala in juriu! :lol:

Pitbull 08 Oct 2008 12:17

Pe bune cä da! :lol:

Si chiar de n-ar fi asa... Sunt cumva încuiati într-o incintä securizatä, färä acces la lumea exterioarä - cam ca furiosii 12 oameni? Ce mare lucru sä stie cä Ghitä a dat scenariul cu pisici venusiene, si Varlam p-äla cu incestul din familia Irigatorinski? Cine vrea sä fie obiectiv, este oricum; cine vine cu pila-n buzunar, aflä toate "secretele" în primele sase ore de când l-au luat în juriu.
Toatä chestia asta cu secretizarea nu e numai o frectie la un picior de lemn, ci si de o ipocrizie de-a dreptul jignitoare - ceva de genul: "Uite, bä, vä mintim pe fatä - ia sä vedem, ce faceti? O luati în mânä, aia faceti!"

mafalda 08 Oct 2008 12:27

"Comisia de selectie" se intruneste la etajul 1 al CNC la "sala de consiliu"
Ei mai citesc, mai fac o pauza de cafea, de dus la buda, iar unii chiar iau scenariile si le citesc acasa!
Fiecare membru al comisiei este propus de o Uniune de Creatie (UARF, UPFAR, UCIN, etc) ca sa sustina proiectele unui producator anume!
Dupa ce membri sunt in juriu iti poti da seama cam ce case de productie va obtine finantare!

Pitbull 08 Oct 2008 12:33

Elementar, draga mea Maffy. Elementar.

mafalda 08 Oct 2008 12:39

E ABERANT! In loc sa se sustina PROIECTUL, valoarea SCENARIULUI membrii juriului sustin producatorii care le sunt prieteni, la modul la care producatorul ii spune membrului din juriu: "draga, eu te votez sa fii in comisia aia si daca imi obtii o finantare de cateva miliarde pentru proiectul X, ai si tu 100 de milioane la afacerea asta!"
E PENAL dar cum sa dovedesti!?

Pitbull 08 Oct 2008 12:52

Dacã stai sã te gândeºti, tot acel haloimãs de regulament, cu þâºpe puncte pentru fiecare premiu, ºâºpe puncte pentru fiecare jdemie de spectatori, hãis cã regisorele s-a dezvirginat la 15 ani, cea cã producãretele avea o mãtuºã care nu ridica colacu' la budã când uda mãtura, ietâcî, ietâcî, sunt niºte abureli care, prin stufozitate, devin complet nepractice ºi irelevante- ca la adãpostul prinderii deºtelor în ele sã se poatã face cât mai uºor jocurile.

mafalda 08 Oct 2008 13:00

Regulamentul nu trebuie modificat ca e prost facut din capu' locului, ci ANULAT si facut alt regulament pe un singur criteru: VALOAREA SCENARIULUI!

Pitbull 08 Oct 2008 13:19

Dezbatere profesionalä, argumentatä, strict pe calitätile si defectele, sansele si riscurile proiectelor, înregistratä, care ulterior sä se poatä consulta oricând.

Incep sä-mi aduc aminte de fatidicul moment când, în facultate, dupä proiectiile filmelor, "comisia se reträgea pentru dezbatere". Dezbäteau ei ce dezbäteau, apoi îsi puneau palma-n cur si plecau, iar profesorul de clasä punea notele fix cum voia muschii lui. Tin minte si acum minciunile ordinare ale lui Madam Bostan, care începea cu: "Eu n-am fost niciodatä de acord cu sistemul ästa, adicä de ce sä nu asistati si voi la discutii, cä doar sunt filmele voastre!" - dupä care ne povestea dezbaterile fix pe dos! Sigur, nu mergea sä-i spunem cä stätuseräm cu cänile pe perete si auziseräm tot!)

mafalda 08 Oct 2008 13:21

"Profesorii de filme de ieri si de azi" :lol: :x

Led-Ze-Pencil 08 Oct 2008 17:32

Originally Posted by mafalda:

Regulamentul nu trebuie modificat ca e prost facut din capu' locului, ci ANULAT si facut alt regulament pe un singur criteru: VALOAREA SCENARIULUI!

As fi de acord cu asta daca in final s-ar proiecta scenariul.
Din pacate, dupa cum stim, scenariul e doar 'coconul' pe care conu regizor il face film, la adapostul 'dudelor' lu nenea producatorul.

Un scenariu bun nu devine neaparat un film bun, nu mai trebuie sa argumentez cred.

Cum sunt apreciati regizorii si producatorii la acest concurs (care, sustin eu, trebuie totusi sa aiba si ei un procent din nota) aici mai trebuie lucrat bine. Si mai ales, cum sa faci sa nu intre in juriu X, care are de platit o datorie catre Y, care l-a servit si el mai demult. Si n-o sa-l refuze, nu-i asa?
Si toate celelalte aspecte de cumetrie legate de acest concurs, juriu, comisii si consilii.

Proletar 08 Oct 2008 19:15

e o treaba complicata... :)

uite, de pilda, cazul meu de la aceasta sesiune:

am mers cu doua scenarii, "Apocalipsa" (care era la a treia prezenta) si "Sa mori tu".
Apocalipsa a luat acum 6.93.
Deasupra mea erau cel putin zece scenarii cu note mai mici decat al meu care au fost declarate castigatoare.
De ce? Pentru ca producatorii au avut punctaj mai bun decat Casaro-ul meu.
Doua puncte m-au despartit de ultima pozitie eligibila.
Aceste puncte le-as fi putut recupera daca mergeam cu Paradox Film, o casa mai bine cotata decat Casaro...dar sora cu aceasta...:)
Asadar, chestie de noroc sau de ghinion, in cazul meu.

Cred ca, intr-adevar, cum se spunea intr-un mesaj anterior, trebuie umblat la evaluarea producatorilor si a regizorilor.
Pana una, alta, ramane o anomalie ca scenarii de 4 si 5 sa fie admise...

Led-Ze-Pencil 09 Oct 2008 09:17

Originally Posted by Proletar:

Apocalipsa a luat acum 6.93.
Deasupra mea erau cel putin zece scenarii cu note mai mici decat al meu care au fost declarate castigatoare.
De ce? Pentru ca producatorii au avut punctaj mai bun decat Casaro-ul meu.
Doua puncte m-au despartit de ultima pozitie eligibila.
Aceste puncte le-as fi putut recupera daca mergeam cu Paradox Film, o casa mai bine cotata decat Casaro...dar sora cu aceasta...:)
Asadar, chestie de noroc sau de ghinion, in cazul meu.

Pai daca tot e vorba de noroc sau ghinion, uite ce ghinion i-a purtat Paradox lui Marius Th. Barna cand a facut "Dincolo de Amorica". Sau invers. Asa ca poate e mai bine ca n-ai ales Paradox.
Si tot despre ghinion: ce sa mai zica aia care au luat, cu note destul de bune, dar s-au terminat banii la ei si au obtinut credit 0, fiind ca si picati?

sergiu puiu 09 Oct 2008 20:52

1.In actualul regulament nota la scenariu nu poate fi contestata.
Asta lasa locul la abuzuri de tot felul din partea comisiei.

2.Notele regizorilor/producatorilor sint menite sa atenueze abuzurile celor din comisie.

Chiar si asa este greu de compensat o nota slaba la scenariu.
2 puncte la scenariu face cit 10 puncte acumulate de un regizor. Pai oare este corect? Pentru 10 puncte la regizor ... ai de tras destul(premii, sepctatori si ce vreti voi!).
Adica 2 puncte la nosta scenariului se inmultesc cu 5 = 10 PUNCTE in totalul final!

Si parca am mai mare incredere in adunarea acelor puncte decit in notele date de comisie. INDIFERENT DE COMISIE.

sergiu puiu 09 Oct 2008 20:59

Si in plus ... sint scenarii care la o sesiune sint calcate in picioare de comisie pentru ca sa treaca in fata unei alte comisii.

Sau proiecte trintite la CNC, premiate afara, trintite la CNC si apoi premiate la CNC. Oare cine si cind a gresit?

Am prieteni regizori/producatori care au iesit la unele sesiuni depunctati la calitatea regizorului sau la calitatea producatorului.Asta in ciuda faptului ca au depus de fiecare data actele doveditoare.La o sesiune au un punctaj, la alta un alt punctaj si tot asa.

DAR cu toate astea ... poti face contestatie cerind o evaluare noua pentru calitatea regizorului sau pt. calitatea producatorului.
Pentru scenariu ... ciuciu! Aia ramine, batuta in cuie.

Proletar 09 Oct 2008 22:00

@sergiu puiu,

da, am inteles si eu ca nota scenariului nu poate fi contestata.
e ciudat, pentru ca dincolo, la calitate regizor/producator, se lucreaza, intr-un fel, cu lucruri exacte.
deci nu prea ai cum scoate din palarie festivaluri si audienta.
abia la scenariu lucrurile sunt subiective si, prin urmare, contestabile.

Led-Ze-Pencil 10 Oct 2008 07:20

2 puncte la scenariu fac cat 10 la regie - aici s-a ajuns tocmai pentru ca sa se mai atenueze cazurile in care un scenariu prost putea fi tras in sus de un Nicolonescu sau un producator cu portofoliu gras. Au fost cazuri cand scenarii de 3 au trecut si a iesit scandal.
Greutatea cade mai mult acum pe scenariu, ceea ce multi de pe acest forum considera ca e bine - unii chiar cer o pondere de 100% a lui in proiect, dar mie mi s-ar parea gresit. Trebuie totusi facut film, nu ramane un text.

Ca notele la scenarii nu pot fi contestate asta da, e cam oabla. Doar ca nu stiu daca ar fi practic sa se poata contesta: ce ar insemna, propunerea unor noi candidati pentru un alt juriu, votarea lor (eventual contestarea lor si iar votarea) din nou o luna (minim) pentru citit, apoi deliberarea - se cam ajunge in sesiunea urmatoare de concurs. Mai bine iti bagi proiectul in sesiunea asta, care deja a venit.

Asta e, orice joc are reguli. Trebuie jucat dupa ele. Nu iau partea juriului sau onor institutiei cnc, nu zic ca sunt niste ingerasi imaculati pe acolo, dar cum sa faci? Si cand dai examen pentru carnet respecti niste reguli, sau cand aplici pentru o bursa, etc.

Insa. Uitandu-ma din nou pe rezultatele de pe siteul cnc, m-am ales cu doua nedumeriri:
1 - au aparut unele casute galbene, pe ici si colo. Ce e cu oamenii aia, de ce sunt insemnati asa? :)
2 - la calitatea producatorului, cum de nu e acelasi punctaj pentru un acelasi producator, la aceeasi categorie? Vezi Libra la scurt metraj, si or mai fi, asta am observat eu acum.

Cel ce stie sa zica si la cel ce nu stie, ca la carte asa scrie.

Dan Mihu 27 Oct 2008 15:27

Originally Posted by Led-Ze-Pencil:

1 - au aparut unele casute galbene, pe ici si colo. Ce e cu oamenii aia, de ce sunt insemnati asa?

Acolo s-au facut unele corecturi fata de pdf-ul postat initial. Nume gresite, litere lipsa etc. Nimic special...

Proletar 27 Oct 2008 23:32

mã mai uit pe lista cnc-ului...cea de lungmetraje...mã distreazã titlurile:

câºtigãtoare:

Caii înaripaþi
De ce fierbe copilul în mãmãligã
Tranziþia, bat-o vina!

necâºtigãtoare:

Eroii nu mor
Ochiul ºi pulberea
Comunitatea europeanã
Judecãtorul din noi
Un nebun a fugit cu o fecioarã

foarte tentante...parcã te fac sã dai buzna în sala de cinema!

buticut 27 Oct 2008 23:50

De ce fierbe copilul în mãmãligã :lol: :lol: :lol:
PRICELESS!!

Mwhahahahaha!CANNIBALS!
Se vrea ceva in genu' de ce a traversat puiul strada?

Daca ar fi sa judec dupa titluri, Ochiul ºi pulberea merita vazut :P.

Pitbull 28 Oct 2008 00:17

Cartea "De ce fierbe copilul în mämäligä", de Aglaja Veteranyi, e extraordinarä. S-a pus si în scenä, la Odeon (n-am väzut spectacolul). Ca film, e îngrozitor de dificilä si problematicä, n-ar putea-o ecraniza decât un regisor de calibru greu, gen Puiu, Mungiu, Muntean, Porumboiu... De fata asta, Krisztina Deak, nu stiu nimic...

buticut 28 Oct 2008 00:46

Quote:

Cartea "De ce fierbe copilul în mämäligä", de Aglaja Veteranyi, e extraordinarä.

Te cred pe cuvant :).

Pitbull 28 Oct 2008 00:52

Not good enough. Ia-o si citeste-o (a apärut la Polirom, acu' câtiva ani). Ar fi päcat sä nu - si-mi vei multumi!

buticut 28 Oct 2008 01:17

Ok, atunci adaugata in wish list :).

mafalda 28 Oct 2008 13:05

Neaparat sa vedeti si spectacolul de la Odeon in regia lui Radu Afrim. Baiatul asta e un regizor pe cat de tanar, pe atat de talentat care a trecut se mult de la statutul de "tanara speranta" la cel de "profesionist cu certitudine" !
Spectacolul "De ce fierbe copilul in mamaliga" a luat si premiul UNITER!

confuzius 28 Oct 2008 17:14

Mi se par interesante si utile referirile la concursul organizat de CNC si la regulamentul acestuia... Parerea mea insa este ca acest tip de concurs, bazat pe un asemenea sistem, a dus la crearea unui mecanism mafiot. Este logic ca un membru al comisiei propus de o anumita uniune de creatie, asociatie, etc., sa promoveze scenariile celor care l-au propus ca membru al jurilui. Ati mai observat probabil ca unii membrii ai comisiei de selectie au colegi, prieteni, se intalnesc in fiecare zi, lucreaza impreuna, ce vreti, sa nu le promoveze asestora scenariile? Data viitoare vine celalat in comisie si uite asa, mana pe mana se spala... Infim de putinele reusite la cateva festivaluri mai importante ale unor filme, se datoreaza efortului personal al regizorului (in primul rand efortul artistic), care isi cheltuie banu' ca sa-si trimita filmul la aceste festivaluri pentru ca nu are incredere in CNC, care este pur si simplu o institutie birocratica...
Cica scenariile bagate in concurs nu sint semnate si nu au nici macar titlul trecut pe ele. Asta s-o creada prostii. Se stie foarte bine ale cui sint... Ati vazut ce raspuns a dat Serbanescu (vezi cncinema.ro) presei la acuzele ce i s-au adus de necorectitudine a concursului. Ca adicatelea cum pot distinsii ziaristi sa atace cu atata aplomb cand uite cine a fost promovat: Puiu, Porumboiu, Mungiu ! Sper ca-ati inteles. In privinta celor trei (pe care eu ii apreciez cu toata sinceritatea) nu va fi nicio problema, oricand vor trece, indiferent ce scenariu vor depune la concurs, de altfel sare presa in capul CNC-ului si ii acuza pe distinsii domni de acolo de lipsa de competenta. Cu alte cuvinte chestia asta cu secretizarea scenariilor este o gogorita... In conditiile in care exista o lipsa de discernamant crasa in a aprecia valoarea unui scenariu, o stare de fapt creata de cativa entuziasti, devine criteriu de evaluare... Sa se schimbe regulamentul de o mie de ori, lucrurile tot asa vor ramane, cata vreme va exista o singura solutie economica de a face film in Romania: CNC-ul. Cred in intreprinderea privata in ceea ce priveste productia de filme, chiar daca (imi dau sema foarte bine) treaba asta in Romania, in vidul legislativ existent, este o chestiune de sacrificiu personal. Ati vazut cum alearga tinerii regizori cu filmele lor, realizate in mod independent, adica prin sacrificiu, pe la festivalurile internationale, ca sa prinda si ei un punctaj cat de cat si sa poata astfel obtine ulterior o finantare de la CNC. Repet, acest sistem de concurs mi se pare o bataie de joc fata de creatorii de film. Cu certitudine este o masura sociala impusa de politicieni, care insa nu functioneaza asa cum si-au propus ei. Realitatea arata ca o buna parte dintre profesionistii din domeniu raman fara ciolan... Naivii de ei se incapataneaza sa tot participe la fiecare sesiune, platind taxe de inscriere care sint din ce in ce mai mari, ca cineva sa-si bata de joc de scenariile lor. Acestia nu inteleg ca muncesc in van si pierd banii de pomana. Sa se desfiinteze acest concurs anacronic, iar creatorii de film sa fie lasati sa se descurce fiecare cum poate. Credeti-ma, chiar si intr-o situatie ca asta se vor face filme, care vor lua si premii, si ceea ce e foarte important, vor readuce spectatorul roman in sala de cinematograf. O intreprindere privata te impune sa cauti solutii. Ai creat un produs, in cazul nostru artistic, esti pus in situatia sa il vinzi, ca sa-ti recuperezi investitia. Adica te vei gandi de la bun inceput cum sa il faci ca sa fie vandabil... Iar CNC-ul cu concursurile lui e o paine de mancat pentru smecheri. A facut filmul, si-a luat banu' si si-a pus mana in cur dupa aceea. In felul asta avem parte de rateuri in proportie de 99 %. Cinematografia romaneasca? Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha ! Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha ! Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha !

Proletar 28 Oct 2008 20:01

@confuzius

CNC este o institutie utila.
exista si in alte tari unde se fac filme si de catre producatori independenti.
asadar, prezenta CNC in peisajul cinematografic romanesc nu impiedica pe nici un om de afaceri sa investeasca in film.

Dan Mihu 28 Oct 2008 23:29

Eu inclin sa-i dau dreptate lui confuzius. De fapt, dreptatea nu i-o dau eu, ci cifrele. Sunt curios ce ar fi daca CNC-ul ar fi fortat sa se autoevalueze dupa standardele cu numarul de spectatori aplicate celui mai bun film al regizorilor aflati in concurs? Nu am facut calculele, dar impresia mea e ca de ani buni CNC-ul subventioneaza o productie pe stoc, de proasta calitate, pe o piata extrem de competitiva, in timp ce tot mai putinii consumatori romani prefera filme de import, de cinemateca sau deloc.
Judecand prin prisma asta, eu cred ca CNC-ul ar trebui s-o lase mai moale cu productia si sa stimuleze consumul. Sa re/construiasca cinematografe (prin parteneriat public-privat) si sa subventioneze achizitia de filme romanesti, fara sa impuna titlurile, ci anumite criterii de performanta la vanzarile respectivelor bilete. In felul acesta patronii/managerii de cinematografe vor cumpara ceea ce vrea publicul sa vada si nu vom mai ajunge Dincolo de America...
Problema mi se pare insa mai adanca si tine de o indecizie a majoritatii celor implicati in lumea filmului. Dupa 1989, cinematografia s-a dezbracat de haina ideologica. A defilat goala si cu mintile mai mult ratacite cativa ani, dar acum ar vrea sa se aseze un pic, cat sa decida daca vrea sa devina arta sau industrie. Ar vrea arta, dar ii e foame. Ar vrea industrie, dar ii e rusine. Intre timp, CNC-ul o impinge de la spate sa-si faca numarul, sa-si mai ridice o data poalele-n cap si sa danseze pentru distinsa audienta (iluzorie, daca nu chiar inexistenta) - in timp ce in spatele jalnicului spectacol oferit de cinematografia romana functionarii bifeaza "succesuri" dupa "succesuri".

Pitbull 29 Oct 2008 00:07

Mäi, mi se pare interesant ce spui tu aici... S-ar putea ca o asemenea reformulare a strategiei financiare sä fie într-adevär deschizätoarea unei reforme coerente în filmul românesc - nu doar organizate în jurul noilor personalitäti (excelente, si nu putine - dar... încä disparate). Categoric, e o temä de gândire serioasä!

Dan Mihu 29 Oct 2008 00:26

Multumesc. Am exagerat insa un pic. De aceea mai vroiam sa adaug ca genul acesta de abordare nu exclude concursurile pentru proiectele de film (impropriu numite concursuri de scenarii). CNC-ul ar putea organiza si asa ceva, chiar mai des. Dar nu pe sume mari de bani, ci doar ca forma de validare a respectivului proiect. Evident insa, pentru asta ar trebui sa-si construiasca un corp de evaluatori extrem de profesionisti - adusi chiar si de afara. Un proiect cernut (si ramas) in sita CNC-ului ar putea merge apoi mai departe (cu mai multe sanse), pentru a obtine restul finantarii necesare. Cam ca si pana acum.

All times are GMT +2. The time now is 12:00.