Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   Top filme românesti 1990++ (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=86693)

Alex Leo Serban 29 Jun 2006 07:12

tu-mi dai virfurile...
'palmetto' ai vazut?
iar la forman - hai sa fim seriosi, k 'the people vs larry flynt' e ok, da dk nu scria k e de forman nu se facea atita tamtam... ce a facut in state - cu exceptia lui 'taking off' - nu poate sta alaturi de 'balul...' s.cl (si da, includ aici si 'amadeus'!)

mai vrei alte exemple?
iata-le - dintre cei mai mari: bergman, 'oul de sarpe' ( :sick: ), fellini ('satyricon' si 'voce della luna'), godard (dupa 90, cu exceptia 'histoire(s) du cinema'), hitch ('topaz', si nu numai ;) ), kubrick ('eyes wide shut'), tarkovski ('sacrificiul')...

marx 29 Jun 2006 08:36

Originally Posted by Alex Leo Serban:

iar dk pintilie nu are geniu, cine ma-sa mai are??? (in film, adik... & la noi, si mai adik...)

mircea saucan
iar la pintilie sunt prea evidente sursele de inspiratie care-l fac impersonal. meritul lui major a fost ca a reusit sa-si aleaga teme cu muc si sfarc construindu-si si o poza de rebel. liviu ciulei e mai bun de zece ori decat pintilie, si-n teatru si-n film, tanti clody bertola nereusind sa transmita, pe cale matrimoniala, geniul de la maestru la cirac.

Alex Leo Serban 29 Jun 2006 08:52

debatable.
'padurea spinzuratilor' e un film important, dar mult prea lung (ciulei insusi marturisea k ar mai taia la el...). adik ramine o opera de referinta, dar ramine k ecranizare. in timp ce 'reconstituirea' (= cel mai mare film rom.!) ramine oricum - oricum, putina lume stie k e, si acesta, o ecranizare, ceea ce vorbeste mult dspr impactul lui. (intr-un quiz personal printre cineasti - regizori, actori, scenaristi -, 'reconstituirea' ranks first in their preferences ;) )
si nu cred k poti compara cele 3 filme ale lui ciulei cu filmografia lui pintilie! adik, la el, nu-ti place 'balanta', iei 'reconstituirea'; nu-ti place 'de ce trag clopotele...', iei 'duminica la ora 6'; nu-ti place 'niki ardelean...', iei 'o vara de neuitat'... there's choice!

marx 29 Jun 2006 09:45

(intr-un quiz personal printre cineasti - regizori, actori, scenaristi -, 'reconstituirea' ranks first in their preferences ;) )

"reconstituirea", pt romani, a fost mai mult decat un film, a fost un manifest de insubordonare, ca si cum ai fi aderat la charta '77 si de aici incepe toata legenda.

Pitbull 29 Jun 2006 09:49

tu-mi dai virfurile...

Normal! Nu despre vârfuri vorbeam?
In rest, mergând pe ideea abordatä de tine - a relatiei dintre vârfuri si opere inferioare lor, sau chiar rateuri. As zice cä lucrurile stau putin invers. Toate acele exemple pe care le-ai mentionat nu anuleazä si nici mäcar nu contrazic atitudinea artisticä organicä si constistentä a autorilor; pur si simplu, au fost si ei în pase proaste (fie si de duratä - ca Hitchcock, în anumite perioade, dar tot un onest maestru al suspense-ului rämânea!). Or, la Pintilie, atitudinea e cristalizatä lucid si echilibrat în primele douä opere: "Duminicä la ora 6" si "Reconstituirea". De la "...Miticä..." încoace, cade în nifilism istericoid, si-o tine, si-o tot tine, nene... "O varä de neuitat" face notä discordantä, dar nu räsare si sträluce, cu toate calitätile lui. De-asta - mä tem cä bäiatu' s-a pierdut pe sine, pe drum...

Coshava 29 Jun 2006 10:00

Originally Posted by marx:

(intr-un quiz personal printre cineasti - regizori, actori, scenaristi -, 'reconstituirea' ranks first in their preferences ;) )

"reconstituirea", pt romani, a fost mai mult decat un film, a fost un manifest de insubordonare, ca si cum ai fi aderat la charta '77 si de aici incepe toata legenda.

A speculat foarte bine "epoca" si semi-libertatile oferite de ea si culmea e ca asta a ajutat enorm per ansamblu dupa parerea mea ( de ex. daca-l facea pe procuror sa injure cit mai scabros cu putinta la fiecare 2-3 replici ... cred ca se ducea de ripa totul ) ... :P

Iar o faza ca cea cu ambulanta de la stadion care "iese" din televizor fiind urmarita acolo cu atentie si apoi se vede pe geam, unde trece nebagata in seama, e absolut geniala ! :)
Partea cea mai proasta dintre toate e probabil ca filmul ala i-a bagat in cap lui G. Mihaita ca e un mare actor ( scuzati rautatea, dar nu m-am putut abtine ) . :oops:

P.S. : Totusi eu nu am priceput de ce trebuie sa se ia la bataie cu muncitori in final ... :(

Ufff ... "Reconstituirea" e pre-1990 ... :sick:

All times are GMT +2. The time now is 07:05.