![]() |
The Golden Journey to Samarkand de James Elroy Flecker
We who with songs beguile your pilgrimage And swear that Beauty lives though lilies die, We Poets of the proud old lineage Who sing to find your hearts, we know not why, - What shall we tell you? Tales, marvellous tales Of ships and stars and isles where good men rest, Where nevermore the rose of sunset pales, And winds and shadows fall toward the West: And there the world's first huge white-bearded kings In dim glades sleeping, murmur in their sleep, And closer round their breasts the ivy clings, Cutting its pathway slow and red and deep. And how beguile you? Death has no repose Warmer and deeper than that Orient sand Which hides the beauty and bright faith of those Who made the Golden Journey to Samarkand. And now they wait and whiten peaceably, Those conquerors, those poets, those so fair: They know time comes, not only you and I, But the whole world shall whiten, here or there; When those long caravans that cross the plain With dauntless feet and sound of silver bells Put forth no more for glory or for gain, Take no more solace from the palm-girt wells. When the great markets by the sea shut fast All that calm Sunday that goes on and on: When even lovers find their peace at last, And Earth is but a star, that once had shone. |
Frumos, Raptore, dar esti off-topic.
Aici punem poeme proprii. Pentru versurile altor autori aven topicul "Lyrics" |
...
|
Fior liric autentic.
Limbaj poetic substantial si expresiv. Simtire sincerä si profundä. Continut de idei consistent, cu posibilitäti de dezvoltare. Din päcate: Stângäcie stilisticä inadmisibilä. Haos si neglijentä în ritm si mai ales în rime, în niste versuri CLASICE, care o datä ce au optat pentru rigoarea catrenelor cu rimä încrucisatä si ritm trohaic (dupä câte se pare, în cele mai multe locuri), trebuia s-o ducä pânä la capät. Din fericire: Partea asta e cel mai usor de corectat. FA-O! Meritä! |
a venit toamna si m-a "lovit" din nou poezia.
poate va pun in fata un poem ca o oglinda. sa vad... |
Originally Posted by herbert:
|
Poetry - Un ultim cuvant la final de inceput By F.O.A. DAlin
Sarcastic te intrebi cum sa-ntamplat
Sa nu mai poti trai, si sa te simti uitat, Dorinta cea mai mare, pe care indraznesti s-o ai Te-ndeamna spre un fals amurg, plutind spre un ocean de argint, Sarcastic te intrebi cum sa-ntamplat. Nu iti gasesti in nici o drama locul Cu toate ca ai vrea sa zbori, intr-un final Te amagesti cu zambetele unor ingeri care, Iti prelungesc sederea mistica fara sa faci nimic ca sa aprinzi cu gandul focul, Nu iti gasesti in nici o drama locul. Tu ai crezut intotdeauna ca esti nemuritor Si ai sa vezi ce altii n-au vazut, Dar undeva departe cineva iti netezeste pasii Pentru a nu gresi cand vei renaste undeva in lumea lor, Tu ai crezut intotdeauna ca esti nemuritor. Curat si fara de pacat De vant ai fost purtat, Imaculata zamislire te-a ratacit prin sentimente greu de inteles, simtind impulsul unei evadari, departe in necunoscut Si ai ramas in urma, cu ochii atintiti asupra unui orizont aproape imposibil de atins... ...invins Privit cu ura si dispret, de neiertat Curat si fara de pacat. Sperand ca la final de inceput Ai sa urnesti un nor din cantul lor, auzului placut. Un ultim cuvant spus fara a clipi Iti va atinge teama, si vei plange, Caci ai cazut... ...fara a te fi durut. |
Viitorul ne ajunge din urma (F.O.A. DAlin)
|
:) Zambesc pentru ca am baleiat cele 3 pagini ale topicului, si am vazut ca Pit chiar a "tras" de ele...In acest caz, ma bag si eu.
Cuvantul In haosul negru cu voce de lut Prapasti-abisala fara ecou, O unda, sclipire a aparut! Coarda infinita a scos ceva nou. Un sunet zbura parand sufocat Un sunet de frati profund insetat O pasare naluca, ce-si cauta lacas, Un sunet tacutului haos vrajmas. Sunetele magice-ncepeau sa danseze Miscarea planetelor sa angreneze O lume, un Soare, suflare-au creat Formand un intreg, botezat de vant Numele lor a fost...un cuvant. Si-un cap greoi cu piept de plus, Legat de-al marii viori arcus Misca din buze si nastea, Nastea cuvant, si renastea... _____________________________________________ Parfum Ma-nchid in mine si miros Detaliul, la nivel de os... In lumea ametit revin, Ii simt parfumul si ma-nchin... Ea trece si usor m-aplec Miros adanc si-nghit in sec Caci pare-a fi un dar divin... Ii simt parfumul si ma-nchin... Pe piele-i par de abanos Si-n par fiinta-am cuviincios Deschide-mi Poarta caci eu vin! Ii simt parfumul si ma-nchin... |
Re: Poetry - Un ultim cuvant la final de inceput By F.O.A. D
Originally Posted by Finaltears:
So and so... Simtire sincerä, dar aparent cam superficialä. Dacä existä anumite profunzimi, textul nu le sugereazä decât la nivel de intentie, nu si de sondare realä. Fior liric existent, dar foarte ezitant. Oscilatie nefericitä între versul alb si cel clasic. Se impune o optiune si respectarea ei. Oricum, continutul si modalitatea generalä de expresie invitä mai degrabä la vers alb, care în acest caz se cere epurat de vestigiile clasice (rime, ritm). Câteva formuläri poetice frumoase: "...undeva departe cineva iti netezeste pasii "...a nu gresi cand vei renaste undeva in lumea lor..." "Imaculata zamislire..." Si câteva constructii anti-poetice (prea explicite): "ingeri care, Iti prelungesc sederea mistica" "Tu ai crezut intotdeauna ca esti nemuritor" "cu ochii atintiti asupra unui orizont aproape imposibil de atins..." |
Originally Posted by st3fan:
In mare, cam pe acelasi palier cu versurile lui Finaltears, dar mult mai bine controlat la nivelul detaliilor. Versurile clasice sunt stäpânite cu o mânä destul de sigurä, dar din päcate pe o linie de micä rezistentä, care nu le justificä (fiind atât de depäsit, versul clasic nu mai poate fi abordat decât cu conditia de a aduce realmente ceva nou - ceea ce e foarte greu; altminteri, rämâne un obligatoriu "exercitiu de cenaclu", pe drumul spre mäiestria dificilä a versului alb. De remarcat rimele bogate: "lut / apärut", "ecou / nou", "aplec / sec", "divin / închin", "abanos / cuviincios". Din päcate, le depäsesc numeric cele särace...: "sufocat / însetat", "läcas / vräjmas", "danseze / angreneze", "vânt / cuvânt", "plus / arcus", "miros / os", "revin / închin"... ...si FOARTE särace: "nästea / renästea". Imagini poetice bune: "haosul negru cu voce de lut" "sunet tacutului haos vrajmas" Imagini bine simtite, dar izbutite doar partial: "...un cap greoi cu piept de plus, Legat de-al marii viori arcus" "Ma-nchid in mine si miros Detaliul, la nivel de os..." "Pe piele-i par de abanos Si-n par fiinta-am cuviincios" Platitudini: "O lume, un Soare, suflare-au creat Formand un intreg, botezat de vant Numele lor a fost...un cuvant." "In lume ametit revin, " "Caci pare-a fi un dar divin..." "Deschide-mi Poarta caci eu vin!" "Ii simt parfumul si ma-nchin..." Non-poezie: "...a scos ceva nou." "Miscarea planetelor sa angreneze" Pentru amândoi (Finaltears si St3fan) Dacä NU e doar un hobby, dacä VRETI sä compuneti poezie: - exersati permanent - mai mult decât atât, cititi CAT MAI MULTA POEZIE, mai ales consacratä si modernä (evitati excesul de poezie veche, oricât de bunä, si orice poezii moderne mediocre si submediocre - "de ziar"; contin capcane, creeazä reflexe proaste la nivel subliminal). - si cititi DESPRE poezie (comentarii critice pertinente) - si fiti interactivi: discutati cu cât mai multi oameni competenti propriile voastre versuri si pe ale altora. |
Multumesc pentru aprecieri, deosebit de pertinente si obiective, exact asa cum trebuie.Din fericire "ii" doar un hobby, ca altfel mai aparea o cartulie pe rafturile librariilor buna de...... :)
|
Pastel inmarmurit de : F.O.A. DAlin
Am cunoscut o umbra fara nume Ascunsa dincolo de lume, Am incercat sa o cuprind cu bratele-mi amare Dar s-a pierdut in noi, cu voi in zare. Nu caut apogeul unui cantec nou Nici de valente indignate nu duc dor, Am pielea sfasiata intr-un mod placut Acum, cand am pierdut ce n-am avut. Raman in urma, fara sa scot un cuvant Purtat de albia sublima, mangaiat de vant, Urmeaza o ruptura din a mea traire Iubesc, aici ca m-am nascut, din fire. Un sunet colorat invata Cum de la noi poti adora o ata, Sa poti privi inspre un munte alb, inalt Atunci cand viitorul face un albastru salt. Fiecare soapta Adoarme in cuvant, Considera ca nu mai au nici altii Al tau pierdut pamant. Sa fie oare doar un vis Un sentiment uitat pe aripi fara corp, Asculta tot ceea ce vezi in ochi inchisi Atinge tot ceea ce altii nu aud, Si am sa te ador fara suflare Cuprins, atins, cu inima de lut. |
Pitbull, i will keep in mind.Comentariile sugestive care vin de la tine merita memorate si respectate, de cine trebuie, acolo unde trebuie.
DAlin |
Originally Posted by Finaltears:
|
st3fan, am fost subtil in ceea ce il priveste pe Pitbull, :) cu toate ca apreciez cunostiintele lui in materie de poezii, ce ai postat tu, mie cel putin mi-a placut.Parerea mea este ca trebuie sa mergi mai departe indiferent de criticile altora sau comentariile negative.Doar asa iti poti defini un stil.
P.S. Eu zic sa umpli rafturile librariilor, eu asta tot incerc :) sa fac. DAlin |
Am inteles acum.Ma bucur ca ti-au placut...Si accept fara probleme critici, mai ales de la oameni care stiu ca sunt calificati sa faca astfel de aprecieri.In alta ordine de idei, stii si tu cum e, cand te loveste inspiratia pui totul pe hartie.Eu nu am de gand sa fac din asta o meserie sau ceva de genul...Tie in schimb iti urez mult succes.
|
Danke, anyway...asta e si parerea mea, daca tot postezi un comentariu sau o critica, macar sa o faci calificat.Eu nu ma supar daca am critici negative sau comentarii inspirative, dar cand sunt facute cu prost gust, raman paf la cata prostie exista in jurul nostru. Ideea e ca nu este si cazul lui Pitbull, care din cate am observat detine o afinitate elevata, ceea ce ii da tot dreptul sa critice.
DAlin |
aaaa... ce e aia o afinitate elevata ? :D
in materie de afinitati io nu stiu decat selective si efective, acele monturi de bijutier ale maestrului Foarta.. |
Airlight, expresia de care am abuzat, imi apartine, dar te asigur ca e gramatical corecta.Nice ca te-ai alaturat indistructibilului Ars Poetica.Poate putem vedea si citi ceva postat si de tine aici, poetry hopefully.
With respect DAlin |
All times are GMT +2. The time now is 04:22. |