![]() |
filosofie de budoar
|
nu inteleg de ce vorbiti atata despre Coelho... parca e isterie generala, unde te uiti, coelho.... toata lumea vorbeste despre el, peste tot reclame la cartile lui, si nu numai pe autobuze. Nu va mai certati si voi din cauza lui :)
|
Continuati aici:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewto...wnd= _default |
Originally Posted by herbert:
By the way herbert. Al tau username de la ce vine? Cum fac eu o legatura asa cu autorul celebrului Dune (daca nu e asa te rog sa ma scuzi), ce parere ai de ecranizare la Children of Dune de pe Hallmark? (simpla curiozitate). Evident cartea e mult mai buna ca filmul. Filmul e chiar slabut ca distributie si ca realizare in general, recunosc dar sunt si secvente care mi-au placut la nebunie cum ar fi sfarsitul primei parti cand se nasc copiii lui Muadib, iar ochii sunt mult mai bine realizati decat in vechiul film din 1984.( N-am vazut inca din pacate ecranizarea din 2000 care cica e mai buna.) Ideea e ca filmul iti poate oferi o viziune noua asupra cartii, dar pentru cultura si dezvoltarea creierasului e muuuult mai buna cartea. |
Originally Posted by onutza_:
Am inceput primele doua volume si acolo am ramas. Filmul mi-a placut(Lynch), dar pe Halmark ce a fost ca stiu ca a rulat pe Antena1 ceva cu William Hurt, dar presupun ca e un altul. Citesc pe search ca e ceva cu Julie Cox??!! Ce a avut acest film(Children of Dune) diferit fata de carte sau celelalte ecranizari? P.S. Mi-am dat seama ca intrebarea nu imi este adresata, dar sper sa nu fie o problema |
E oarecum mai slab decat celelalte ecranizari. Are efecte bune in schimb. Dar repet nu stiu versiunea din 2002 ca sa compar cu aceasta. Voiam sa evidentiez ca filmul iti poate crea o imagine asupra a ceea ce se poesteste in carte.
|
Pentru cei care nu cunosc engleza sau franceza sau spaniola - singura solutzie este varianta in lb. romana. Aici se pierde foarte mult din original. Nimic nu mai este la fel de artistic - autenticitatea dispare complet. Cel putzin eu de asta m-am convins. |
De asta poti fi sigur. Originalul e tot original.
|
Acum am putea intra in dispute istorice in privinta unor abordari ale literaturii romane.., dar nu vreau asta. :)
|
cum spui...
Originally Posted by Sméagol-Gollum:
:D aici ai dreptate, insa daca s-ar putea face si un film cu tot atatea amanunte. o carte poate avea pina la o 1000 de pagini, o imagine poate fi mult mai sugestiva decat cele o 1000 de pagini, depinde doar de viziunea autorului, si bine inteles a celui care intelege mesajul. in fond totul este relativ, cu doua fete, unora le place mai mult cartea, altora mai mult filmul. dech, nimeni nu e perfect, sint lucruri bune si lucruri rele, asta ca sa nu zic proaste, suna banal. dar prefer o carte, film mai putin, daca ar fi ceva deosebit nu as avea nimic impotriva... trebuie sa delectez si vederea, sau poate doar sa compar cu ce am citit, citeodata e de folos, altfel cum ne-am da seama ce si cum? dan I ken |
Am citit aseara un basm englezesc, pe nume "Visul negustorului de maruntisuri", si vreau sa va spun ca este fix aceeasi idee din cartea "Alchimistul" de Paolo Coelho. Problema este ca volumul cu basme a aparut cu cativa ani inaintea romanului de succes al brazilianului. Acum nu stiu ce sa cred. S-a inspirat din cartea cu pricina sau, pur si simplu, a avut aceeasi idee? Eu unul am inceput sa-l desconsider.
|
Daca nu ma insel, povestea este in "1001 de nopti".
|
Da, povestea e din 1001 de nopti si e cu siguranta mai veche decat basmul englezesc, de care nu stiu, dar mai mult ca sigur ca de acolo este inspirat. Coelho are ca sursa 1001 de nopti si isi si transpune eroii intr-o lume araba. Prefer sa nu (mai) discut daca merita/trebuie sau nu criticat pentru asta.
|
Originally Posted by MinRep:
Originally Posted by bogie:
|
mie-mi place sa citesc intai cartea si apoi sa vad filmul...
|
ti se pare Herbert un nume ciudat? e chiar numele meu... nu-l citesc pe Frank Herbert - am depasit faza aceasta. eu citesc ca un nebun Proust, Borges, Faulkner, Dostoievski (in original), multa poezie (americano-engleza in mod special) si alte lucruri de care, probabil, inca n-ai auzit... n-am privit ecranizarea de care pomenesti. |
Nu mi se pare ciudat. Pur si simplu credeam ca are legatura.
Am auzit de toti cei mentionati. Sunt inculta dar nici chiar asa. Eu mai citesc Poe din cand in cand ca tot veni vb de literatura americano-engleza. In nici un caz nu incercam sa starnesc o discutie contradictorie. |
onutza, toata simpatia mea :P
|
Quote:
Mai, dar ce destept esti... :D |
Originally Posted by bogie:
nu fac altceva decat sa spun adevaru', iar daca acesta impresioneaza, n-am ce face :D |
All times are GMT +2. The time now is 06:51. |