![]() |
La multi ani cu sänätate!
(In amintirea... "Noasträ, a celor din linia întâi"...! ;) ) |
După „Candele de zăpadă” şi „Trenul Morţii”, regizorul pregăteşte o biografie
Sergiu Nicolaescu, la 80 de ani: „Mă gândesc să fac un film nou: despre mine – o biografie, dar nu obişnuită, pentru că viaţa mea n-a fost deloc obişnuită” (Gândul) Trei proiecte de film, acestea sunt planurile profesionale ale lui Sergiu Nicolaescu. Regizorul va începe curând filmările la "Candele de zăpadă", după un scenariu semnat Corneliu Vadim Tudor, câştigător al concursului Centrului Naţional al Cinematografiei în 2004, dar şi la "Trenul morţii" - un film de aventuri. http://www.gandul.info/magazin/sergi...snuita-5879831 |
da, filmul asta biografic s-ar putea sa fie cu adevarat interesant.
|
A văzut cineva scurtmetrajele lui Nicolaescu (Memoria..., Lecție... și documentarele Scoicile... și Primăvara...)? Sunt procurabile în vreun fel?
|
Originally Posted by Ipu:
Da' ia-n' stai! Cu proxima ocazie când mä väd cu vreun apropiat al lui Serj, nu m-o durea gura sä-i sugerez editarea unui DVD cu cele patru scurt-metraje de debut - cä tot e el asa, înfigäret! Poate se prinde - mai stii? |
nu prea am inteles cum este cu filmul asta....poate ma luminati voi!este vorba sa fie o biografie???atunci,in mod logic, ar trebui ca filmul sa fie fie facut de altcineva(de exemplu de tine pitbull!) pe baza unor documente ale vremii...eventual puse la dispozitie chiar de "personajul principal"..
Ca,daca te apuci tu,personal,sa povestesti propria viata atunci cred,in mod aproape sigur ca este vorba de o autobiografie... Deci,ma lamureste cineva?????? |
Originally Posted by rvn:
...Dupä ce-l lämureste si pe el cineva. |
Eu mă mir că nu s-a gândit la asta Sergiu însuși...
|
Originally Posted by rvn:
rvn, vezi aici. |
|
Au văzut și alții și s-au minunat. :)
|
SERGIU NICOLAESCU, PURUREA TÂNĂR (Ştirile Pro TV)
http://stirileprotv.ro/show-buzz/fil...i-maestre.html SERGIU NICOLAESCU: "Mă simt de căcat la 80 de ani" (Realitatea TV) http://www.realitatea.net/sergiu-nic...eo_708886.html |
Originally Posted by civica65:
Interesante comentariile de pe site-ul realitatea, de sub reportaj, foarte acide si la obiect. |
Nulităţile
De GRID MODORCEA (Tricolorul) Trăim epoca nulităţilor care sînt asmuţite împotriva valorilor. Un creator important munceşte o viaţă întreagă şi are o operă dăruită poporului său, numele său este o certitudine, o garanţie a valorii, şi vine un forumist plătit de Cocoşilă, de pildă, sau de Duma, îşi face un site, "CineTip", să spunem, şi începe să-l înjure pe creatorul respectiv. Şi semnează Popescu. Popescu Eugen, să zicem. N-ai de unde să-l iei, nu are o carte, nimic, n-a făcut nimic, nu-şi dă nici o adresă, să-l dai în judecată, absolut nimic, nu-şi dă pe site-ul ăla al lui nici măcar o poză, să-l vezi cum arată, dacă seamănă cu un măgar sau cu o oaie, dar imbecilul te înjură pe forum, inventează tot felul de aberaţii, despre tine, familia ta, pretenii tăi, plăsmuieşte un infern de schizofrenii numai să-ţi bălăcărească numele! O, şi cît de greu se face un nume, cîtă muncă se află la baza lui! Dar Popescu are un strat atît de gros de imbecilitate, e umplut cu atîta osînză, încît latră în neştire. Fără să ştie de ce. Se complace doar să-l servească pe cel care îl plăteşte. El nu gîndeşte, nu are mamă, tată, e în reţeaua lui Voicu şi behăie. Cît o să behăie? Pînă Cocoşilă nu-l mai plăteşte sau Duma moare. Şi atunci Popescu îşi găseşte altă sursă. Şi tot aşa. Dacă vor apare o mie de astfel de Popeşti, să spunem, care înjură valorile, mă gîndesc unde va ajunge această ţară?! E libertate, nu poţi să-i iei dreptul la internet nimănui. Nu sîntem China! Aceasta este latura negativă a internetului, că, deşi le-a dat posibilitatea unor inculţi să se cultive, să se emancipeze, el este utilizat în scopuri mizerabile, cel puţin la noi, fiindcă nu cred că exis-tă valoare în România care să nu fi fost împroşcată cu noroi pe internet de aceste nulităţi. Şi aşa se face că Popescu are impresia că este egal cu valoarea pe care o înjură. Ba e peste ea. Fiindcă el se postează fraudulos (pe Google) mereu în faţă. Ne speriam cînd comunismul îl făcea egal pe portar cu directorul instituţiei. Acum nu-i mai rău? Fiindcă portarul avea un nume, dar Popescu nu are. El e Doris, Jane, Eugen, Costel, Purcel. Internetul l-a făcut universal. El e forumist, adică e unul cu ochelari de cal. Şi dă-i la galop, monşer! Dar trebuie observat că această presiune a nulităţilor asupra valorilor este susţinută de cei de la putere, de un fenomen numit chiar lupta pentru putere, care se face discreditînd valorile adversarului. Apoi se mai întîmplă un fenomen bizar, specific dîmboviţean: un candidat dacă pierde alegerile, nulităţile din interiorul partidului său apar, ies la lumină şi îl devorează pe acel candidat. Vezi cazul Geoană. Fiindcă alde Cocoşilă au de partea lor armata de forumişti, de nulităţi, de Popeşti, care ronţăie tot, care îl sfîrtecă pe cel vizat. Aşa e şi în cazul artei, al filmului. Nu o dată Sergiu Nicoleascu m-a întrebat: Cine e acest Popescu, domnule, îl cunoşti, de unde a apărut, că nu e dată să deschid internetul să nu văd că mă înjură!? Cine îl cunoaşte însă pe Popescu? Nici el nu se cunoaşte. Dar Popescu e ca picătura chinezească, picură continuu. Şi se dă şi mare, dă citate din Aristotel, din autori oculţi, ca Sf. Leon (tescu), să se vadă că e pregătit, dar cum îşi imaginează el că cineva serios îl poate lua în seamă? Este Popescu o autoritate în materie ca să-l crezi? Cine ia în seamă o nulitate? Poate nulităţle. Nici măcar Duma sau Cocoşilă nu-l iau în seamă. Se folosesc de el. Atîta tot. Dar să presupunem că Popescu nu e susţinut de nimeni, că nu o pupă în fund pe nici o doamnă Duma (deşi îl trădează osanalele pe care i le face, în exclusivitate), atunci de ce se pune el cu muntele? Ce credinţă ai tu, Popescule, să mişti muntele din loc în ce direcţie vrei? Eşti cumva Stalker? Sau un şobolan ca Guildenstern? Ai început greşit, băiatule, ţi-ai ratat cariera! Acest război l-ai pierdut a priori. Citeşte Muntele şi muşuroaiele. Spune-le şefilor tăi să te săreze! Dar uneori se întîmplă ca Popescu, pe care ei l-au format, să ajungă în tabăra adversă, precum teroriştii de la 11 septembrie, şi să-i atace nemilos, cu mijloacele învăţate de la ei. Pe Popescu nimeni nu-l poate lichida. El e ca rîma, se reface. Mereu reînvie. Şi el va teroriza lumea cît va exista Popescu. Ba şi cînd nu va mai exista, va găsi el pe cineva să-l înjure şi pe Dumnezeu. Cît priveşte valorile, din partea lor nu există nici o speranţă, cel puţin în România, să se solidarizeze şi să-l lase pe Popescu să moară în sucul propriu. Valorile sînt victime garantate. Ele nu ştiu să se apere. Sînt singure. Şi mîndre. Dar ceea ce nu ştie Popescu, ceea ce îl ucide pe el şi pe toţi forumiştii, cu stăpînii lor în spate, este pamfletul, umorul, literatura veselă şi tristă, gratuită, fiindcă e cert că un roman ca Nemurirea a lui Kundera face cît toată invenţia lui Bill Gates. Aţi văzut cum mor nulităţile cînd le arzi cu rîsul?! Iar rîsul, rîsul superior, nu-l mai au decît zeii budişti. P.S.: Cel mai longeviv regizor român, Sergiu Nicolaescu, a împlinit 80 de ani. Onorabila vîrstă şi-a sărbătorit-o în elegantele saloane ale restaurantului Capşa, martor şi el al naşterii cinematografului pe pămînt românesc. Cu acest prilej, desfăşurat într-o atmosferă de înaltă ţinută ceremonială, Sergiu Nicolaescu, în numele Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, a acordat criticului şi cineastului Grid Modorcea DIPLOMA DE RECUNOŞTINŢĂ pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea artei şi culturii cinematografice româneşti, iar în cuvîntul său a făcut un elogiu cu totul aparte cărţii Privirea lui Gopo.Acest eveniment deosebit s-a petrecut în prezenţa a numeroşi actori, regizori şi oameni de film şi de cultură, a preşedintelui UCIN, dl. Mihnea Gheorghiu (90 de ani), a d-lui Ion Iliescu, a ministrului culturii, Kelemen Hunor, şi a altor zeci de demnitari. |
Pamflet ieftin, cu condei mediocru, contra vocilor, tot mai numeroase, care nu se sfiesc sä spunä adevärul.
Nu înteleg duma cu Duma. Care-o fi d/Duma? |
Cu sec
de Cristian Tudor POPESCU (Gândul) În adâncul sufletului său de artist, un artist nu poate fi trivial. Nu poate fi obscen, nu poate fi kitsch, nu poate avea prost gust şi rău simţ. Mozartul lui Milos Forman este un soi de varză colorată, o arătare ţipătoare şi pestriţă, un fustangiu grotesc şi vag idiot. Ca om. Când se apropie însă de clavecin e Dumnezeu. Dl. Sergiu Nicolaescu, despre ale cărui produse nu credeam să mai pomenesc vreodată după ce am comentat "Supravieţuitorul", nu e un artist. M-a convins de necesitatea punerii pe hârtie a acestei propoziţii, atât de simple încât am omis-o până acum, filmul Poker. Mai mult, dl. Nicolaescu n-a fost artist niciodată. Nu vârsta, nu scleroza, nu un posibil Alzheimer au plusat acest film. E vorba de libertate. Ea îi cauzează d-lui regizor. Câtă vreme a fost îngrădit de cenzura comunistă, dl. Nicolaescu s-a exprimat prea puţin pe sine. A căutat să facă filme care "să treacă" şi să aibă succes de public. Şi a reuşit. Acum, când poate să pună pe ecran tot ce-i trece prin cap, face Poker cu sec. Filmul aglomerează numai personaje cinice, groteşti, funambuleşti, ticăloşi, escroci, killeri, o curvă, un impotent, un bătrân libidinos. Ceea ce nu reprezintă nicidecum o problemă. Un artist e capabil să lucreze cu orice material. El face să trăiască aceste personaje, fie şi detestabile, ni le apropie, transformă kitschul şi grotescul în artă. Sau nu. Dl. Nicolaescu, nefiind artist, este incapabil să creeze altceva decât colecţii de replici şi gesturi expirate şi complet seci pe dinăuntru. Titel, Doctorul, Senatorul, Mona, cu tot ce spun, li se întâmplă şi îi înconjoară sunt construiţi din ambalaje recuperate din gunoiul cheap movies. Aidoma unui slumdog millionaire, aurolac pricopsit care îşi face un adăpost de-un pamplezir, dl. Nicolaescu îşi construieşte filmul din peturi, cutii de pizza, pachete de ţigări, ziare, sticle goale, conserve ruginite, toate folosite, acum păstrând doar eticheta. Şi atunci, singurul lucru adevărat şi interesant pe care îl scoate la iveală Poker este portretul anamorfotic al omului Sergiu Nicolaescu. Libertatea, necenzurată de comunişti şi nici de instinctul artistic, inexistent, funcţionează radiografic. Când regizezi atât de prost o scenă de "confesiune" a unui doctor impotent şi totuşi o faci, nu poate rămâne decât că tu, Nicolaescu Sergiu, eşti impotent. Când nu controlezi artistic câtuşi de puţin jocul actorului Teodosiu în bătrânul senator libidinos, tu eşti un bătrân libidinos. Când nu ai nici umbră de tensiune dramatică sau umor în secvenţa Monei regulată hodoronc-tronc pe la spate, pe masă, de "mafiotul" Titel (ce plin de erotism, sălbăticie şi demenţă era originalul scenei, în Once upon a time in America...), atunci nu altceva ai în cap. Când nu ştii să faci artă din ticăloşie, escrocherie, curvie, atunci, tu, mare regizor şi giver of all things, eşti ticălos, escroc şi curvă. Şi mi-a mai lăsat filmul d-lui Nicolaescu o întrebare, care izvorăşte tot din prima frază a acestui text: oare ce simt mari artişti ca Horaţiu Mălăele sau Mircea Diaconu când mestecă astfel de partituri înainte de a le înghiţi? |
Bunä contributie, Civi - pune-o si în topicul "Poker", te rog!
|
Sergiu Nicolaescu: «Pe Monica Columbeanu nu o vreau în filmele mele»
Daca viaţa ar fi un joc de poker, cu siguranţă Sergiu Nicolaescu ar caştiga de fiecare dată. La onorabila varstă de 80 de ani, regizorul a mărturisit pentru www.replicavedetelor.ro că, după ce a lansat comedia “Poker”, se gandeşte la noi filme. La doar câteva zile de la lansarea filmului “Poker”, Sergiu Nicolaescu se gândeşte la noi proiecte, la filme pe care să le regizeze şi la vedete pe care să le “exploateze” în producţiile sale. Într-un interviu acordat siteului www.replicavedetelor.ro, regizorul de 80 de ani susţine că, dintre vedetele autohtone care aspiră la o carieră în cinematografie, nu o vede ca actriţă pe Moni. “Pe Monica Columbeanu nu o vreau în filmele mele, nu este genul meu”, a mărturisit regizorul. În schimb, dacă ar trebui să îşi aleagă un actor din lumea politică, acesta ar fi, cu siguranţă, Gigi Becali. “Lui Becali i-aş da un rol. Este un adevărat personaj, cred că s-ar descurca în această postură”, a mai spus celebrul cineast. L-a băgat în corzi pe Mîndruţă Invitatul lui Lucian Mîndruţă la emisiunea “Pâine şi circ” de la Antena 1 de mâine este Sergiu Nicolaescu. Discuţia dintre cei doi s-a purtat în ringul de box, regizorul fiind pasionat de acest sport, iar Mîndruţă a încasat câteva lovituri de la cineastul de 80 de ani. http://www.cancan.ro/showbiz/showbiz...uta-99950.html http://www.libertatea.ro/stire/sergi...le-284267.html |
Minciuni! Nici nu l-a atins pe prezentator!
(Sau poate i-o fi zis ăla ceva, l-o fi înjurat... ;) ) |
De-a vulgaritatea (II)
De GRID MODORCEA (Tricolorul) Sergiu Nicolaescu a declarat nu o dată că regretă faptul de a fi intrat în politică. Dar el nu a încetat să facă film. N-am pierdut un cineast bun şi am cîştigat un politican prost, ca în cazul lui Mircea Diaconu şi altora ca el. Cred că trebuie să fim oneşti şi să considerăm că Nicolaescu nu a trădat filmul, spectatorul de film în general, nu şi-a trădat vocaţia, soţia şi familia, cum consideră el cinematografia, ca a doua sa mamă. Şi cred că în Poker a spus multe în acest sens. A spus cît se poate de limpede şi ce crede el despre societatea românească, mai ales despre cei care o conduc pe baza unei culturi de "almanahe". E de condamnat poate că Nicolaescu a intrat în politică, dar oare nu s-a distanţat de ea printr-un astfel de film? Ca şi prin 15, de altfel. El s-a folosit de calitatea de paparazzi a artistului. De ce Nicolaescu este vulgar şi un Tudor Giurgiu, nu, care s-a folosit de banii TVR şi CNC în folos propriu?! Sau altă acuză: blamaţi performanţa lui Nicolaescu de a fi pe val în toate regimurile! Dar un Alexandru Tocilescu, de pildă, n-a fost şi nu este? Sau un Ion Caramitru? Nu mai vorbesc de Andrei Pleşu şi alţii? Chiar şi Herta Müller regretă securitatea, căreia îi datorează Premiul Nobel! Dragă Blaga, dragă Dobroiule, înseamnă că nu cunoaşteţi lumea în care trăim. E mai de soi un Băcanu pe care îl slujiţi decît Nicolaescu? Sau oare nu cumva ura voastră împotriva lui Nicolaescu este împotriva a ceea ce aţi văzut în filmul lui? Dacă filmul lui v-a trezit o asemenea reacţie înseamnă că şi-a făcut pe deplin efectul, pentru că tocmai o astfel de lume scîrboasă voia Nicolaescu să demaşte. Şi a reuşit. Dar vă reamintesc, nu el a inventat această lume. Ea este creaţia unei haite de corupţi ivită din structurile neocomuniste ale poporului român. Iar mai apoi din pana unui dramaturg. De ce nu-l sfîşiaţi pe Lustig? Sau pe Tocilescu, care i-a montat piesa? Sau pe George Mihăiţă, directorul teatrului? Aţi scris voi vreun rînd despre acest spectacol? De ce aţi tăcut? Şi lătraţi acum. De ce? Pentru că-l urîţi pe Nicolaescu, pe oameni ca el, care au o operă incontestabilă şi care vă ignoră. E păcatul lui. Dar e dreptul lui să exagereze, aşa cum este şi dreptul vostru, dar asta nu înseamnă că aveţi şi dreptate. Ura, mai ales ura în haită, împotriva filmului Poker nu se justifică. Nicolaescu nu a adăugat mai nimic la piesa scrisă de Lustig. Dar tinerii lupi nu-l sfîşie pe autorul scenariului, care este cheia unui film, ci pe regizor. În exclusivitate. Fiindcă ar fi adăugat nişte replici care nu-i aparţin lui Lustig, referitoare la noul val al filmului românesc, cum ar fi aluzia că sînt prea mulţi regizori de montaj! Dar acest tip de ironie îl găsiţi şi la Truffaut, oriunde există un film cu nuanţe de ars poetica. Şi orice film important are în structura lui o infraestetică. Nu vi se pare firesc ca la vîrsta lui, Sergiu Nicolaescu să aibă o poetică implicită, pe care adică să şi-o strecoare într-un film?! Povestea cu ironia la adresa cineaştilor tineri e la fel de exagerată de voi ca şi povestea cu tenişii lui Titel. Dar aşa l-a văzut Nicolaescu. Şi el l-a văzut cu un ochi satiric. Fiindcă şi Nicolaescu simte enorm şi vede monstruos, ca nenea Iancu! Fără un astfel de văz, nu ai ce căuta în cinema, în artă în general. Să îmbraci un personaj şic, cu cravată, floare la butonieră, pălărie, înarmat pînă în dinţi şi cu tenişi în picioare, care apar primii cînd coboară din limuzină, implică un astfel de văz. Voi sînteţi confirmarea vie că lumea e strîmbă, urîtă, murdară, vulgară, periculoasă. Şi adevărul e că alta nu avem decît poate în spirit, în evadare paralelă. Aşa că fiecare se descurcă cum poate. Eu sînt un om curat, n-am fost pe val în nici un regim, dimpotrivă, am fost ignorat de ele, ceea ce le mulţumesc, fiindcă am putut să-mi văd de treabă nestingherit (nici de securitate!) şi am ajuns să am o Operă impresionantă, dar care pe voi nu vă impresionează defel. Vă impresionează vulgaritatea din Poker. Dar aceasta este vulgaritatea lui Lustig, adică vulgaritatea pe care el a văzut-o şi a prins-o într-o piesă. Iar scenariul e leit piesa. Lustig, ca scenarist, nu a schimbat nimic esenţial din ea. De ce ar fi numai Nicolaescu vulgar şi filmul lui? Voi nu sînteţi vulgari fiindcă doriţi moartea unui om, care nu cred că v-a făcut vouă nici un rău, ba a luptat la revoluţie ca voi să fiţi liberi să scrieţi ce vreţi, chiar şi această crimă, că-i doriţi moartea?! Ce vină are regizorul că voi sînteţi miopi şi nu puteţi face deosebirea dintre realitate şi reflectarea ei? Îl condamnaţi pe Nicolaescu de faptul că s-a descurcat? Că a făcut din "revoluţia română" platou de filmare? Dar Ion Iliescu ce-a făcut? Nu tot spunem că a confiscat revoluţia? Ca şi Voican, ca şi Roman şi alţii. (Va urma) |
All times are GMT +2. The time now is 22:02. |