Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   Credeti in Dumnezeu (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=95547)

Pitbull 03 Sep 2010 08:54

O, da!

CREZUL! :x

Abia acum se deschide cu adevärat topicul pentru discutii!

marius_em 03 Sep 2010 09:55

Judex, daca intra Becali pe aici, poate iti da 5000 de euro.

Despre Hawking, el practic continua ideile lui Einstein, care la fel a spus ca nu crede intr-un d-zeu personal, al evreilor, al crestinilor, al musulmanilor, sau care mai sunt. Nu inteleg de ce va puneti intrebari de genul "dar acea lege, dar originea, dar, etc. cine a creat-o?". Omul spune ca nu un D-zeu personal, interventionist si scient a creat Universul. Exista niste legi al fizicii care au facut posibil acest lucru. Mai departe, bineinteles ca e un mister, si mereu va fi un mister. Chiar sa spunem ca vine maine D-zeu pe Pamant, si ne confirma ca el a creat totul, tot un mister va ramane, pentru ca nu vom sti care e originea lui D-zeu, cum functioneaza, cum a ajuns sa existe. Hawking spune ca legile fizicii pot fi numite D-zeu, daca simtim nevoia de a-l pune mereu la origine. Einstein a spus la fel ca legile Universului sunt D-zeu. Totusi, ideea e ca nu exista D-zeu personal, ca D-zeul evreilor este o inventie (aici e usor de banuit acel avant patriotic de ne face sa ne credem cei mai cei dintre toate neamurile). Nu se exclude un D-zeu origine, un D-zeu nepersonal, si neinterventionist, un D-zeu dincolo de morala, de bine si de rau. Pentru ca, am spus mai sus, mereu va fi cautata o origine la orice noua origine gasita. Dar, in acest caz, Einstein spunea ca El este absolut indiferent fata de soarta omenirii. Si atunci, de ce sa crezi, de ce sa te rogi, de ce sa construiesti biserici, de ce sa duci razboaie in numele credintei in ceva caruia nu-i pasa daca existi sau nu? Cred ca omul va trebui la un moment dat sa accepte intrebari fara raspuns, sa nu raspunda cu acel D-zeu, usor, generalizat, care cam inchide orice discutie, nu? Accepti ca o intrebare nu are raspuns, si incerci sa-l gasesti. Omenirea a cam luat drumul scurt al cunoasterii, am pus caruta inaintea boilor. Nu am inteles soarele, i-am zis ca e zeu, nu am inteles fulgerul, am zis ca e o arma a unui zeu, nu am inteles moartea, am zis ca e intoarcerea la un zeu, nu am inteles lumea, am zis ca e creata de un zeu. Eu cred ca e minunat ca traim in niste vremuri in care se incearca a se explica ce este acel zeu, in care punem la indoiala totul, si ne reconstruim cunoasterea, de data aceasta putin mai rational.

Judex 03 Sep 2010 09:59

Mi se rupe pula de Becali, de 5000 de euro nu, de o sleahta de imbecili care au trecut peste notiuni elementare de religie si fizica da!

marius_em 03 Sep 2010 10:08

Baga si un "topic closed".

SNOWMAN34 03 Sep 2010 10:24

Amin!
Fiti mai buni...

Liviu- 03 Sep 2010 10:49

Originally Posted by sergiuseling:

Windom, nu ştiu ce e mai convenabil, dar eu sunt destul de pragmatic, am o cunoştinţă generală despre toate teoriile, dar momentan argumentele în favoarea creaţionismului sunt net superioare, cele evoluţioniste sunt pur şi simplu speculaţii aproape fără nicio bază.

Clar, putem inchide topicul acum.

Dragomara probabil ar spune: argument, speculatie.

Dar pana la urma e simplu. Argumentul e unul si nu e speculatie. Dumnezeu exista si poate face orice. Practic prin argumentul asta am rezolvat tot...

Pitbull 03 Sep 2010 10:55

Rostul nostru este acela de a tinde sä-L cunoastem cât mai mult pe Dumnezeu.
Evident, cunoasterea deplinä a Lui nu este posibilä.
Deci, un asemenea topic rämâne deschis perpetuu.

marius_em 03 Sep 2010 11:05

Sau poate rostul nostru e sa cunoastem pur si simplu. Sa ne cunoastem pe noi, sa cunoastem lumea in care traim, sa cunoastem Universul, sa cunoastem ce e dincolo de Univers. Si poate rostul asta e nu pentru ca ne e dictat de o divinitate, ci pentru ca asa vrem noi.

Pitbull 03 Sep 2010 11:13

Päi eu ce-am zis?

sergiuseling 03 Sep 2010 11:14

Originally Posted by Liviu-:

Originally Posted by sergiuseling:

Windom, nu ştiu ce e mai convenabil, dar eu sunt destul de pragmatic, am o cunoştinţă generală despre toate teoriile, dar momentan argumentele în favoarea creaţionismului sunt net superioare, cele evoluţioniste sunt pur şi simplu speculaţii aproape fără nicio bază.

Clar, putem inchide topicul acum.

Dragomara probabil ar spune: argument, speculatie.

Dar pana la urma e simplu. Argumentul e unul si nu e speculatie. Dumnezeu exista si poate face orice. Practic prin argumentul asta am rezolvat tot...

Nu e argument e chiar adevărul, dacă vrea oricine îl poate afla, desigur dacă vrea.
Oricum nu cred că e cazul să aduc argumente, având în vedere istoria de mii de ani a creştinismului, zecile de cârţi din biblie, miliarde de creştini în toată lumea.

Dacă e nevoie de ceva sunt argumente împotriva existenţei lui Dumnezeu, dar acestea nu sunt decât speculaţii. Mai exact ar trebui să se dovedească că că Iisus nu a înviat din morţi atunci creştinismul n-ar fi altceva decât o invenţie, dar eu nici nu-mi pun problema.

paul_aramis 03 Sep 2010 13:26

cui îi mai trebuie filme de comedie. e destulă aici!

dragonfly_drk 03 Sep 2010 14:22

de ce spui ca toata discutia asta e o comedie?... intradevar, nu o sa ajungem niciodata sa aflam cu adevarat daca Dumnezeu exista sau nu... insa e un exercitiu bun acest topic. oamenii isi dau cu parerea in privinta unor teorii desutl de interesante. daca ar fi venit vreun iehovist pe aici sa promoveze religia, da ar fi fost o comedie, insa din cate vad, discutia e cat se poate de echilibrata si nimeni nu vrea sa se impuna cu forta in Crezul sau pentru ca pana la urma fiecare are un Crez. uni cred cu strasnicie ca Dumnezeu nu exista (as vrea sa le vad si lor argumentele) , altii cred in existenta Lui insa incearca sa explice stiintific aceasta existenta, iar altii (mai redusi) cred doar in El, merg la biserica in fiecare duminica si sunt multumiti de existenta lor (saracii) ;)

paul_aramis 03 Sep 2010 14:37

încă ce comedie ...
un topic similar a "murit" atunci când am pus "creştinilor" o întrebare simplă. la care ăi "credincioşi" ca ăsta
Quote:

momentan argumentele în favoarea creaţionismului sunt net superioare, cele evoluţioniste sunt pur şi simplu speculaţii aproape fără nicio bază.

au amuţit, au dat-o cotită ş-au lăsat-o moartă-n păpuşoi.

LE:şi prefer un iehovist unuia care se ortodox.

Lecart 03 Sep 2010 14:40

Ce intrebare ai pus?

paul_aramis 03 Sep 2010 14:43

elementară:

De ce au fost alungaţi Adam şi Eva din rai?

dragonfly_drk 03 Sep 2010 14:43

stai putin Paul, cine se da ortodox pe aici?...

paul_aramis 03 Sep 2010 14:51

destui. şi pentru că nu am chef să mă cert cu nimeni, nu o să dau nume.

dragonfly_drk 03 Sep 2010 14:58

bine, dar daca intrebarea pusa precum si raspunsul i-a incuiat pe toti, sincer cred ca au tratat superficial subiectul

paul_aramis 03 Sep 2010 15:04

păi n-a răspuns nimeni. era unu' care cică fusese n'şpe ani profesor de religie. ăla m-a trimis la studiat biblia, că scrie acolo. da' nici el nu ştia răspunsul ...

Pitbull 03 Sep 2010 15:12

Adam si Eva nu "au fost" alungati din Rai.
Nu-s nici douä säptämâni de când am mai spus-o.
Toatä partea de început a Genezei nu constituie o "povestire", ci o ALEGORIE a conditiei umane. Personajele sunt niste arhetipuri, iar evenimentele sintetizeazä fapte si situatii care s-au petrecut, se petrec si se vor petrece si de-acum încolo - definitorii pentru umanitatea noasträ.

Deci, un räspuns schematic, dar nu gresit în esenta lui, ar suna cam asa:
Asa cum suntem alcätuiti acum, ca oameni, accesul la Rai ne este barat de propriile noastre limite - aflate în echilibru (dinamic si instabil) cu marile noastre potentialuri.
Rezolvarea acestei dileme (adicä depäsirea limitelor si atingeera potentialurilor) reprezintä mântuirea.
Adicä, accesul înapoi la Dumnezeu - în Paradis, în Nirvana ("Nefiintä"), în zi-i cum vrei.

Toti se pot mântui, dar nu toti se vor mântui.
(Adicä: unii îsi vor rezolva dilema în sens pozitiv, altii în sens negativ. The choice is our own.)

All times are GMT +2. The time now is 18:45.