![]() |
Originally Posted by herbert:
cred k Plesu are in vedere un anumit "tip de cinism", atunci cand amendeaza "bufonii absolutului". Cinismul ala gratuit care darama (ridiculizeaza) un edificiu fara a pune nimic in loc...Si o face cum stie el mai bine, adik cu intelepciune, din moment ce taxeaza eticul au armele esteticului folosind " nu e frumos" in loc de " nu e bine".... cat despre libertati cumintite pedagogic...stiu io...mai degraba mesajul ar fi asta : daca tot e sa-ti asumi vreo libertate asuma-ti barem una cu sens. Nu ca n-ai putea, ca nu e permis, la limita, ca nu e bine ..doar ca..." nu e frumos"... Leornard: asta imi aminteste (p langa cele cateva dat. pe care le am ) de bancu cu tipu ala care castigand la loterie 3milioane de dolari e intrebat ce-o sa faca cu banii. Pai o sa-mi platesc datoriile Si cu restul? Restu s-astepte, ce poola mea... |
Originally Posted by silver_boy:
cred k Plesu are in vedere un anumit "tip de cinism", atunci cand amendeaza "bufonii absolutului". Cinismul ala gratuit care darama (ridiculizeaza) un edificiu fara a pune nimic in loc...Si o face cum stie el mai bine, adik cu intelepciune, din moment ce taxeaza eticul au armele esteticului folosind " nu e frumos" in loc de " nu e bine".... cat despre libertati cumintite pedagogic...stiu io...mai degraba mesajul ar fi asta : daca tot e sa-ti asumi vreo libertate asuma-ti barem una cu sens. Nu ca n-ai putea, ca nu e permis, la limita, ca nu e bine ..doar ca..." nu e frumos"... [/quote] @silver_boy, pentru a te limpezi si a te situa corect in raport cu ce ti-a fost dat sa te ciocnesti... (adica articolul lui Plesu), e bine sa vezi si sa intelegi contextul. Plesu a polemizat, delicat-aluziv, cu "Evanghelistii" Alinei Mungiu, o piesa scrisa si publicata prin 1994, resuscitata cu prilejul spectacolului de la Tatarasii din Iasi din toamna-iarna lui 2005. Aceasta e miza textului lui AP, care ar vrea o intelighentzie romaneasca mai pioasa, mai aproape de stilistica sa... Aici, in acest interval, se produce conflictul. Ma intereseaza cum se situeaza lumea fata de aceasta opinie plesiana. N-are rostul sa-mi spuna cineva ca AP scrie bine si frumos. stiam. iar despre "cinism gratuit" si "libertate cu sens" nu vreau sa discut. |
stiu de "Codul lui Mungiu" cum ironic o numea un cronicar...
Am citit nenumarate cronici, articole, etc. - timp de cateva luni de zile a tinut paginile tuturor rev. culturale Evident, cu autosesizari isterice are clericilor ( culminand cu propunerea interzicerii reperezentatiilor and stuff, ... ) Oricum, "ideea" unui Iisus care are o relatie in proximitatea erotismului cu Magdalena nu mi s-a parut deloc originala. Asta e singura "blasfemie" pe care i-o pot reprosa. Piesei si lu Pippidi. |
... pai, tocmai faptul k nu era 'originala' (a trecut si kazantzakis p-acolo, right?) ar fi trebuit s-o fak mai usor d inghitit, logic nu?
ideea e k biserik s opune din rasputeri oricarei incercari d umanizare a personajului istoric/canonic/ whatever isus... mie, desi nu sint crestin & nici religios, mi s-ar parea mai credibil un isus care a fornicat cu m-m! vba lui ian mckellen la cannes - macar asta dovedeste k nu era gay :w00t: |
Originally Posted by Alex Leo Serban:
biserica va obiecta intotdeauna impotriva a orice depaseste canonul. biserica nu vrea "reformisme" nu vrea upgrade, ea vrea ...traditie biserica e un pentium care opereaza cu W. first edition They dont need Linux evident ca e fff posibil ca Isus sa se fi incurcat cu MM. nu mi se pare deloc neverosimil si nici blasfemitor (in fond...why not) very funny indeed argumentul lui mkclellen, desi... cineva care, sa spunem, ar face un film despre posibila homosexualitate a lui Iisus (parca au fost cateva tentative) s-ar putea apara la fel spunand, bunaoara, "macar asta dovedeste ca nu era zoofil" :lol: Doamne Iarta-ma! als, herbert, cu tot respectul pt. ateismul dvs. (care e mai ateu decat al meu lol) treb. sa va amintesc ca eliade s-a straduit toata viata sa arate ca sacrul se camufleaza in profan si..la limita..spiritul religios in "oamenii fara religie" or agnostici , whatever io zic ca a avut dreptate. |
bah, nu stiu... kestia asta cu sacru care s camufleaza in profan... ma lashi!?
pare mai curind un alibi pt preocuparea lui eliade insusi pt ist. religiilor - s stie k eliade nu era un om religios, ba kiar era un caracter infect, so... dar una e religia (sau religiile), si alta religiosul... poti sa nu respecti dogmele unei biserici, si totusi sa fii un om religios. si new age-istii sint oameni f religiosi! in cazul plesu vs mungiu-pippidi e vba dspr blasfemie, deci incalcarea unui tabu religios, nu dspr sacru... hai sa nu amestecam! sa nu uitam k unii mistici atingeau extazul in plina orgie sexuala |
Stai ca nu te inteleg. Ce treaba are 'religiosul' (chiar in acceptiunea ta) cu 'caracterul infect'? Logica ta imi scapa: ori nu e religios deloc (ceea ce conditia mea de fan hardcore Eliade respinge din voleu, asa, lejer), ori e 'religios' (nepracticant, dar, paradoxal, 'om religios'). Dar, nu, ideea e ca Mircea Eliade era un homo religiosus in toate acceptiunile termenului, practicant de pranayama etc. PS: Nu stiu ce importanta are, dar eu pe el l-am votat la Mari romani. |
gilles de rais era unul dintre ei... |
pt ambra
ma rog. mie mi s pare k eliade nu avea c sa caute intre primii 10 mari romani... e un autor 'de nisha', prizat d intelighentie. o avea el ditamai bulevardu in bucurestiul uber-rezidential, in timp c cioran n-are nici macar o stradutza - cioran scria mai bine! idem ionesco, care e mai important pt ist. literaturii universale decit eliade, cu citeva romane ok, dar si cu mult balast (prozele fantastico-kitschoase)... cit dspr studiile sale d ist. religiilor - ma lasa rece, pt k nu ma intereseaza c cred miliarde d oameni, punct. re: nedumerirea ta, cred k a fost o scapare lexicala; 'nu era un om bisericos' era mai corect... adik nu s supunea preceptelor bisericii, nu fa aia, nu fa ailalta etc. in consecutia frazei si in context, 'ba kiar' era un augmentativ: nu doar k era ne-bisericos (sint multi oameni care nu sint, dar sint caractere bune etc), dar era si asa si p dincolo... eliade era insa, intr-adevar, un homo religiosus (adik, nu doar interesat d sacru, dar si practicant al lui, in variantele amintite d tine), iar (nicio leg. logik acum!) faptul k era - totodata - un caracter infect ar trebui sa mi-l fak simpatic... dar nu; e prea atzos pt a fi cu adev. simpatic. a fost un om al exceselor (in viata & literatura), si asta e singurul lucru interesant leg. d el. pt raptor mmm... gilles de rais, yummy! :P pt bubu toate 'argumentele' p care l aduci ar avea greutate dk 'codul da vinci' ar fi un studiu... dar el este roman, fictiune adicatelea! si forrest gump a dat mina cu j.f. kennedy, nu? if u get my point... |
de jumatate de ora CNN-ul face un coverage usor nauc si grabit la ceea ce pare sa fie stirea zilei: google a cumparat youtube. tranzactia e estimate la cote intre 1.6 si 2.2 miliarde $
|
|
Materazzi devine scriitor
sapt trecuta s-a lansat o carte cu 249 de fraze pe care Materazzi i le-ar fi putut spune spune lui Zidane printre cele mai absurde sunt: "Poti sa-mi arati exact unde e sternul?" "O sa-ti spun cum se termina LOST" si "De cand a murit Foucault, filosofia franceza e de tot kkt-ul" castigurile obtinute din vanzari vor fi donate Unicef-ului. (gazzetta dello sport) |
si li se va citi oare si copilasilor din comoara gandirii macaronarului?
|
sympa.
|
|
pt gaandalf
nu, din pacate la adresa aia nu mai gasesti p nimeni... :(( inceark mai bine la cimitiru montparnasse; tot acolo - si beckett 8) |
trist oricum si merci ptr lamurire |
Originally Posted by Gaandalf:
nu mai gasesti nimic, nici un semn al trecerii/trairii lui Cioran pe acolo... uite ce scrie Gabriel Liiceanu in "Declaratie de iubire", Humanitas 2001: "...Dupa moartea Simonei (sotia lui Cioran - n.mea), mansarda din rue de l'Odeon, alcatuita din trei camarute (...) a fost reinchiriata... Cand am revenit la Paris in noiembrie si am trecut prin dreptul casei cu numarul 21, am avut senzatia nu ca Cioran disparuse, ci ca amprenta lui pe cerul Cartierului Latin fusese suprimata. (...) Nu mai erau acolo nici fotoliul de rachita din "living" in care sedea cand primea musafiri, nici patul lui nespus de mic, ca un pat de copil, acoperit cu o scoarta ardeleneasca, nici masa lui de scris, inghesuita sub tavanul teshit. "Mansarda lui Cioran" disparuse... |
nu, simone boue (p care am cunoscut-o in 93, la un vernisaj parizian - k si p cioran, d altfel) nu era 'sotia' lui e.m.c., ci tovarasha lui d viatza...
ador acest cuplu neconventional, care a trait toata viata intr-o mansarda, 'mai aproape d cerul liber'!... trebuie spus si k moartea simonei e invaluita in mister, ea (o inotatoare f buna) murind inecata. odihneste alaturi d partenerul ei d viatza in ac. cimitir cind am fost penultima oara la paris, am pus 2 mere verzi - unul p mormintul lui cioran, celalalt p al lui beckett... |
Originally Posted by herbert:
in Eseu despre Cioran, Humanitas 1998 - Fernando Savater ii ia un interviu: "CIORAN: ULTIMUL DANDY" (Octombrie '90) pe mansarda lui care se intampla sa fie si pe coperta. e prima si probabil singura mea tentativa de a vedea casa unui scritor. numai pentru cioran as fi facut asta. e chiar trist sa auzi ca a disparut chiar asa. |
All times are GMT +2. The time now is 20:13. |