Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   Cartea preferata (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=83292)

bre 25 Oct 2008 08:30

povesti nemuritoare? :P...deci ai recunoscut ca exista nemurire, right? :d

hellsteed 25 Oct 2008 10:18

A crede inseamna oarecum posibilitatea mare de a te insela, asa ca daca as zice ca da, cred, m-as insela. Obiectivitatea mea in raport cu acest subiect e bazata pe subiectivitatea constiintei, pe o repulsie creata fata de "ei" care ziceau: "n-am nevoie sa stiu mai mult, nu vezi ca totul se duce rapa de cand lumea stie atatea ?"(o discutie intre doua femei neoprotestante cred , eu in trecere). Iisus a fost primul care a oferit si a prezentat manualul bunei purtari. Un manual bine construit pe analogiile unor parabole. Copiii au nevoie de astfel de povesti dar ferite de fanatisme si crezuri.

bre 26 Oct 2008 17:54

si totusi e un adevar in spusele "lor"

hellsteed 26 Oct 2008 18:13

Depinde cum privesti lucrurile .. Tu ce adevar vezi ?

bre 27 Oct 2008 11:30

ca lumea se duce de rapa si datorita progresului (cunoasterii). pt ca omul nu vrea sa sa-si constientizeze limitele.

mafalda 27 Oct 2008 11:39

@bre

Corect!

Sf. Apostol Pavel spune intr-una din epistolele sale ca "stiinta lumii asteia e nebunie in ochii lui Dumnezeu".

Si au mai fost si alti sfinti care sustineau ca sfasitul lumii va veni cand stiinta va ajunge mai mare decat credinta!

bre 27 Oct 2008 12:33

:)
acu sa asteptam cumintele replica lui hellsted

vave 27 Oct 2008 15:19

Oare nu ar fi mai bine sã se dea un split? Sã se poatã vorbi în voie de Biblie.

Proletar 27 Oct 2008 15:28

Originally Posted by mafalda:

@bre

Corect!

Sf. Apostol Pavel spune intr-una din epistolele sale ca "stiinta lumii asteia e nebunie in ochii lui Dumnezeu".

Si au mai fost si alti sfinti care sustineau ca sfasitul lumii va veni cand stiinta va ajunge mai mare decat credinta!

ei, na!
religia fara stiinta e orbire, stiinta fara religie e haos.
cred ca einstein a spus cuvintele astea.
eu personal cred intr-un Dumnezeu al inteligentei, un Dumnezeu care are nevoie de oameni deschisi la minte, nu oi stupide.

mafalda 28 Oct 2008 09:21

Un preot mi-a explicat ca daca incerci sa il intelegi pe Dumnezeu rational, ajungi la teosofie, adica la o teologie lipsita de Sfintele Taine, si poti sa cazi, fra sa-ti dai seama, in gnosticism, in erezii, adica in paganism!
Pe Dumnezeu trebuie sa incerci sa-l simti cu inima si atunci nu mai ai nevoie sa il intelegi rational!

bre 28 Oct 2008 12:09

@ proletar

are nevoie de toti oamenii. si cred ca pana la urma e echitabil. altfel...daca lumea ar fi facuta doar din filosofi...cine ti-ar mai lua gunoiul?

apropo de cunoastere, si eu am fost revoltata la un moment dat cand un preot a tinut o predica in care desconsidera intr-o oarecare masura importanta culturii - a cartilor. inca inclin sa-l contrazic. totusi, pe zi ce trece, in incercarea mea de a cunoaste cat mai mult, am cateodata senzatia ca atunci cand voi ajunge (daca voi ajunge) la un nivel destul de "avansat" o sa-mi dau seama ca e cumva zadarnic. "desertaciunea, desertaciunilor...toate sunt desertaciune si vanare de vant" asta e citatul meu preferat.

stiinta nu e un lucru gresit, gresit e (o repet) cand incetezi sa-ti constientizezi limitele.

Proletar 28 Oct 2008 12:26

Un preot mi-a explicat ca daca incerci sa il intelegi pe Dumnezeu rational, ajungi la teosofie, adica la o teologie lipsita de Sfintele Taine, si poti sa cazi, fra sa-ti dai seama, in gnosticism, in erezii, adica in paganism!
Pe Dumnezeu trebuie sa incerci sa-l simti cu inima si atunci nu mai ai nevoie sa il intelegi rational!

dar de unde stie preotul ala cum trebuie sa-l intelegi pe Dumnezeu?

mafalda 28 Oct 2008 12:35

Pai, a facut facultatea de Teologie pentru asta!

Proletar 28 Oct 2008 12:38

Pai, a facut facultatea de Teologie pentru asta!

a, gata, daca are patalama la mana, il cred pe cuvant! :)

Proletar 28 Oct 2008 12:46

Eu inca nu pot intelege cum pot unii sa scrie carti sau sa-si dea cu parerea in diverse imprejurari despre o entitate imposibil de cuantificat cum este Dumnezeu.
Nu ma refer la tine, Mafalda, si nici la mine. Noi purtam pur si simplu o discutie.
Dar cand intru intr-o librarie si vad rafturile care gem de carti groase despre Dumnezeu mi se trezeste un sentiment de desertaciune.
Insasi Teologia mi se pare o disciplina inutila.
Cum sa-l studiezi pe Dumnezeu? Ce sa afli despre El? Cu ce instrumente lucreaza aceasta stiinta? Cum sa masori, sa apreciezi, sa definesti ceva aflat deasupra oricarui nivel al cunoasterii umane?

mafalda 28 Oct 2008 12:46

Nu e suficient sa ai diploma ca sa fii preot, dar cand a fost hirotonit a primit niste harisme!

Proletar 28 Oct 2008 12:52

@bre

eu ma gandeam la inteligentza care sa-ti permita sa fii liber.

mafalda 28 Oct 2008 12:53

Eu stiu de la vara-mea, care a facut teologie, cat e de grea facultatea asta, poate una dintre cele mai grele dupa medicina!
Studentii de la teologie fac niste cursuri numite "Omiletica",
"Patristica" , "Hermeneutica" care incerca sa descifreze scrierile profetilor, ale sfintilor. E pasionant, dar daca intri in asa ceva nu mai iesi de acolo toata viata.

Pitbull 28 Oct 2008 13:09

Quote:

daca incerci sa il intelegi pe Dumnezeu rational, ajungi la teosofie, adica la o teologie lipsita de Sfintele Taine, si poti sa cazi, fra sa-ti dai seama, in gnosticism, in erezii, adica in paganism!

Sunt foarte circumspect în privinta asta... Multe dintre acuzele de "erezii" si "pägânism" (inclusiv, în mod cunoscut, cele la adresa gnozei, a teosofiei, etc.), sunt simple partizanate de politicä religioasä. Consider mult mai apropiat de Dumnezeu un saman din Rwanda care chiar crede în menirea lui de a-si îndruma spiritual tribul, sau un yogin în transä, decât un Becali care-si înfige un cruciloi de aur super-kitsch în fata palatului de pe Aviatorilor si discrimineazä homosexualii, sau o babä care bate sapte mii de mätänii la icoane, iar dacä i se pare cä n-ai fäcut un gest ritual la milimetru, zbiarä la tine în bisericä.

Si, de asemenea, resping orice formulä care predicä apropierea de Dumnezeu pe cäi limitative: NU ratiune, NU culturä, NU stiintä, NU cerceta, etc., etc... TOATE duc spre Dumnezeu - cu conditia sä fie ponderate, echilibrate, în acord cu propria naturä, putere si menire. Unui om cäruia Domnul i-a dat o minte puternicä, sclipitoare, penetrantä, nu-i poti spune: "NU îl aborda pe Dumnezeu prin ratiune, ci numai prin sfintele taine", dupä cum pentru un "särac cu duhul" lucrurile stau mai degrabä invers.

redmen 28 Oct 2008 13:30

La mine in oras toti baietii de la teologie sunt niste betivi si niste curvari.Harul este cu ei cu toti.

Pitbull 28 Oct 2008 13:34

Trist, probabil adevärat... Dar sä avem grijä sä nu generalizäm - ca un bun prieten al meu, om de afaceri, capabil, istet, no problem, dar când îl tachinez cä e ateu, bietul, räspunde cât se poate de serios: "Päi cum sä nu fiu ateu, când toti îsi fac cruce prin fata bisericilor doar din reflex?"

mafalda 28 Oct 2008 13:37

Fiecare om credincios incearca sa se apropie de Dumnezeu in felul lui!

@Pitbull

Despre ceea ce ai scris tu aici am avut numeroase discutii cu Geta Angheluta, dar cand mi-a spus Dragos Paslaru a ajuns sectant pentru ca s-a calugarit si s-a sus la "secta ortodoxa", m-a durut! Bine madam Angheluta e greco-catolica, dar pe ea a lasat-o rece asta toata viata

redmen 28 Oct 2008 13:38

Sa nu mai zic de vacantele de mi le petreceam la Caciulata vara dupa vara ... si mergeam cu calugarii de la Cozia sa luam bani din fantana ca sa luam bautura :lol:

Pitbull 28 Oct 2008 13:42

@Mafalda
Da, e un alt lucru iritant (si päcätos, în fond) - faptul cä fundamentalistii din ambele confesiuni majore se acuzä reciproc de sectarism; ba chiar, si în sânul fiecärei biserici în parte - vezi tot tamtamul dinaintea alegerii lui Ciobotea patriarh! Conservatorii mai aveau putin pânä sä-i acuze pe ecumenici de apostazie!

bre 28 Oct 2008 13:47

@pitbull

pei sfintele taine n-au treaba cu inteligenta. sunt facute ptr toti, indiferent de cat te duce capul.

Pitbull 28 Oct 2008 13:51

Sigur cä da.
Dar asta nu înseamnä desconsiderarea a tot ceea ce tine de inteligentä, ratiune, învätäturä, pe calea spre mântuire, în cazul celor pe care Dumnezeu i-a däruit cu ele.

mafalda 28 Oct 2008 13:52

Acum zece ani m-am dus la manastirea Bixad (undeva intre Satu Mare si Baia Mare, in obcinele Bucovinei, un colt de rai, ce mai!) Manastirea fusese initial ortodoxa, apoi o perioada dupa revolutie au luat-o greco-catolicii cu forta ca apoi dupa un proces plimbat cativa ani prin cateva tribunale a redevenit ortodoxa. De necaz ca au pierdit procesul si manastirea, greco-catolicii i-au dat foc! Cand mi-a povestit staretul Emil Rus cate a patimit de la greco-catolici, m-am cutremurat si m-am intrebat oare ce parere are Dumnezeu de asta?

bre 28 Oct 2008 13:55

Originally Posted by Pitbull:

Sigur cä da.
Dar asta nu înseamnä desconsiderarea a tot ceea ce tine de inteligentä, ratiune, învätäturä, pe calea spre mântuire, în cazul celor pe care Dumnezeu i-a däruit cu ele.

scurt si la obiect. dap. subscriu

Pitbull 28 Oct 2008 13:57

Aceeasi pe care o are si despre ortodocsii nostri care au comis atâtea abuzuri în conflictul cu greco-catolicii - ca acele demoläri de biserici camuflate în "renoväri" (construirea unei biserici mai mari în jurul celei vechi, care apoi e demolatä în interior, pe nevé.) Sau despre taberele care se încaierä chiar în bisericä si-si dau în cap cu Sfintele Taine - cum am väzut de-atâtea ori în ultimele douä decenii.

mafalda 28 Oct 2008 14:07

De ce nu s-ar face un film romanesc pe subiectul asta?

StefanDo 28 Oct 2008 14:23

despre ignoranta, tampenie si cretinii din biserici si manastiri? pai se face: cazul Tanacu, ecranizat de Pintilie ;)

mafalda 28 Oct 2008 14:47

VAI nuuuuuuuuuuuuuuuuu! :hmm: :sick: :shock: :((

Pitbull 28 Oct 2008 22:56

Apropo, acu' vreo douä-trei säptämâni, Puric, la "Garantat 100%":
- Era varä, intrasem cu nevastä-mea în curtea unei bisericute, si dintr-o datä a luat-o cu lesin - canicula, oboseala, în fine... In jur, nimeni... Disperat, mä reped în bisericä, si acolo, pe o masä, un sir întreg de pâini, colaci si colive, asteptând slujba; aläturi, un pluton de babe aliniate pe scaune. Mä duc la ele: "Vä rog, e afarä cinveva, i s-a fäcut räu de la inimä, dati-mi si mie putinä pâine, sä-si revinä..." "NU, cä ie sfintitä! :x " Mä duc la alta: "Doamnä, i-e räu sotiei mele, a lesinat, putinä pâine, vä rog...!" "NU, cä ie sfintitä! :x " - si tot asa, pânä se ridicä un malac dintre ele: "Da' dä-i fä omului un colt de pâine, cä-ti sfintesc acuma una de nu te mai scoli de jos! :o " ALA ERA ADEVARATUL CRESTIN!!!

films4all 28 Oct 2008 23:06

:lol: :lol: :lol:
nu mai pot de ras....

hellsteed 29 Oct 2008 07:31

am auzit acuma dimi la radio ca doua femei au pierdut sarcina asteptand in multime sa pupe "cadavrele sfinte"....la guerilla au pus dobro cu craioveanu intrebarea: E mai crestinesc sa te bagi inainte sa pupi moastele sau sa lasi pe altii si sa nu mai ajungi ? Raspuns:" Daca se vine cu inima curata...."

O tzara de iubitori de sfinti. Ce sa faca femeia la 60 de ani dupa o viata in care invatat sa traga la razboi, sa faca mancare si sa lucre pamantul.

Bogie 14 Nov 2008 10:35

Updike's "Run, Rabbit" is the shit.

Are cineva intentia sa-si cumpere "Istoria literaturii romane" de Nicolae Manolescu? Se lanseaza pe 20 nov la Gaudeamus.

aayana 03 Dec 2008 20:49

Apropo de ghilotinã, Dostoievski a descris bine spaima gâtului alb în faþa ei.

redmen 04 Dec 2008 00:36

Imparatul mustelor de William Golding.

redmen 05 Dec 2008 00:18

http://www.humanitas.ro/humanitas/cum-se-fac-filmele

redmen 30 Dec 2008 19:12

Care imi poate spune daca cartea lui Tudor Caranfil "Dictionar universal de filme" merita achizitionata.Multumesc anticipat.

Aici link : http://www.litera.ro/index.php?pag=carti&id=579

bre 27 Jan 2009 09:54

boris vian - smulgatorul de inimi (de la cotidianul). un psiholog colectionar de emotii ajunge intr-un satuc da la malul marii etc etc....

StefanDo 27 Jan 2009 12:29

the wondrous life of oscar wao, citita in paralel cu new moon :D si sorgul rosu

qazdaz 31 Jan 2009 12:55

>>Lord of the Flies - William Golding
>>The Black Angel - John Connolly
^_^

EgOisM 31 Jan 2009 13:18

am gasit o carte veche pe la tata prin garaj...cred ca este de prin anii '70 nu are coperta si nu pot sa vad cine este autorul...stiu doar ca se numeste ultimele 6 minute..l-am citit dar lipsesc cateva pagini,un roman politist care m-a impresionat mult dar nu stiu unde sa o mai caut si daca se mai gaseste..daca aveti vreo idee...

redmen 31 Jan 2009 13:22

Try the public library :)

EgOisM 31 Jan 2009 13:35

am incercat peste tot..degeaba...nu a auzit nimeni.incep sa cred ca este singura carte publicata :(

norina 24 Feb 2009 10:25

Samuel Bourne - "Omorati-i pe cei drepti" minunata, n-am putut s-o las din mana, thriller la superlativ

Am citit cate ceva din ce a scris Arturo Perez-Reverte (Maestrul de scrima, Capitanul Alatriste, Harta sferica, Clubul lui Dumas - ecranizarea este muuult sub carte, Tabloul flamand) si mi se pare magnific, multa grija la detalii, e foarte bine documentat si imi place foarte mult cum surprinde sentimentele personajelor.

corinka 24 Feb 2009 10:58

Sunt mai multe, dar, daca ar fi sa ma rezum la una singura, as alege "Un portret al artistului in tinerete" a lui James Joyce.
Iar cartea copilariei mele a fost "Heidi" de Johanna Spyri.

Chambord 24 Feb 2009 11:27

Top Ten personal

1 Crima Si Pedeapsa 1866 Feodor Dostoievski
2 Anna Karenina 1877 Lev Tolstoi
3 O Mie Noua Sute Optzeci Si Patru 1949 George Orwell
4 Quo Vadis 1895 Henryk Sienkiewicz
5 Don Quijote 1605 Miguel De Cervantes
6 Jane Eyre 1847 Charlotte Bronte
7 Mizerabilii 1862 Victor Hugo
8 Foamea 1890 Knut Hamsun
9 De Veghe In Lanul De Secara 1951 J.D.Salinger
10 Zgomotul Si Furia 1929 William Faulkner

hellsteed 05 Apr 2009 13:59

Jiddu Krishnamurti - Eliberarea de Cunoastere

searching for senses

All times are GMT +2. The time now is 20:14.