![]() |
Originally Posted by marius_em:
|
sub Rome. Ai niste placeri deviate. |
Wow, Tim Roth? I got to check it out. Multumesc, Windom.
Si merci, danonino. Chiar imi faceam griji ca ma plafonez. Placerile deviate sunt scopul meu in viata. |
"Big Love" e foarte tare, Bill Paxton cu nevestele lui sunt conturati bine si credibil. Am vazut doar primul sezon, pe HBO, acum vreo cativa ani, si m-a impresionat. O privire interesanta intr-o cultura atat de diferita de a noastra si totusi cu atatea puncte comune (am cunoscut pater familas ortodocsi care seamana uimitor de bine cu Bill and i mean it as a compliment, sunt coduri comune cu orice familie cat de cat believers, din orice religie). Ar fi fost extrem de usor ca serialul sa cada in schematism dar nici vorba. E complex si makes u reconsider your view on certain ppl.
|
M-am uitat la un episod din Friday Night Lights pentru ca eram curioasa sa vad cum e un serial cu si despre fotbal american pe a carui coloana sonora se aud Explosions in the Sky. In ciuda scepticismului meu, e chiar plin de feeling. Si din reviewurile pe care le-am citit, se pare ca there's more to it than just American football. Ramane sa mai rumeg cateva episoade. Totusi nu pot decat sa ma minunez de cat de tembel pare sa fie fotbalul american ca joc, in comparatie cu fotbalul nostru.
|
Am urmarit cu mare bucurie primul sezonul din FNL. E practic un teenage drama sports soap care reuseste sa prezinte o paleta destul de larga de social issues din America. Pe langa asta, are personaje excelent construite and it is both intoxicating and heart-warming. So yay! Din pacate, judecand dupa primul episod din sezonul 2, se cam strica totul.
|
Revin un pic la The Tudors pentru ca tocmai am inceput sezonul 3 si mi-am amintit de o chestie pe care i-o reprosasem in trecut: părtinirea făţişă cu biserica catolică. A mai remarcat careva chestia asta?
|
ce parere aveti despre serialul "Gladiator" de pe HBO ? :>
|
A reinceput True Blood, parca nu mai are zvacul primelor doua serii, but it's still True Blood!
|
Originally Posted by Windom:
Nu mi se pare o partinire. A fi adeptul religiei catolice era un punct de referinta pentru ceea ce insemna a fi "normal". Trebuie sa recunosti ca biserica anglicana a aparut dintr-un capriciu corect dpdv moral. Marea masa este, ca si acum, proasta. Adepti prosti si de o parte si de cealalta, dar sustin ca biserica anglicana a fost necesara pentru a intrerupe influenta papalitatii. Biserica creata de Henry are un caracter mai laic fata de catolicism. Multe, multe tampenii, omoruri si razboaie s-au intamplat din cauza religiilor. Putearea a alternat de la o religie la alta in cursul timpului. Aici s-a intamplat o trecere. Traditiile si batranii iti inspira mila si, uneori, simpatie, din cauza asta probabil a aparut aceea perceptie. O paralela buna: In "Ultimul Samurai". Majoritatatii lumii i-a parut rau de esecul samurailor si ar fi vrut ca acestia sa castige, dar din orice alt punct de vedere, in afara de mila si traditie, victoria "noii Japonii" a fost extrem de importanta si necesara. |
Sint de acord, aceea era realitatea. Ea putea fi insa prezentata intr-un mod mult mai obiectiv. The Tudors e foarte subiectiv din punctul asta de vedere. Catolicii sint the good guys, se vede lucrul asta inclusiv din selectarea actorilor care reprezinta tabara respectiva. Ceilalti sint conspiratori, fatarnici, in frunte cu Cromwell (James Frain are "bad guy" written all over him).
Daca analizam personajele feminine - cele din tabara catolica sint portretizate ca intruchipari ale pioseniei si moralitatii, in vreme ce restul sint niste curve uneltitoare. E o atitudine ce strabate serialul de la un capat la altul (cel putin pina unde am vazut eu - inceputul sezonului 3, unde, din nou, avem acea armata de "cruciati", oameni vrednici si de nadejde, cu dirzenia intiparita pe chip, gata sa moara pentru cauza crucii). Asadar, putina obiectivitate nu strica, pentru ca, in rest, serialul e relativ ok... |
In sezonul 4 se arata evolutia printesei Maria catre fanatism, promitandu-si ca va arde oricat de multi venetici e nevoie pentru a reinstaura catolicismul. Ceea ce si face cand ajunge pe tron. Nu cred ca show-ul e partinitor cu o religie sau alta, dar arata ca de fiecare parte exista oameni care cred cu tarie in principiile religiei proprie, iar la nivel inalt, rege, nobili, chiar si clerici, etc, religia e doar un instrument politic. Henry e clar infatuat de acel titlu de reprezentat al lui D-zeu, dar nu are nici un principiu, tot ce face, de la adopta ideiele reformiste, de a le impune cu forta populatiei catolice, pana la a persecuta apoi reformistii, de la aliante politice ba cu Spania, ba cu Franta, nu are nici o continuitate, nici o onoare, dar el chiar crede ca are dreptate absoluta. Sunt amuzante acele momente in care el se plange ca toti sunt rai, ca el a fost drept, si milos, dar nu e ascultat de ceilalti, care sunt bineinteles, corupti. Desprinderea de Roma a fost cu siguranta un act determinant in istoria Angliei, dar ea a fost cauzata de un capriciu egoist al regelui, nu de o idee de reformare. Reformarea pentru el a insemnat doar sa nu mai dea socoteala Papei, in rest, totul s-a pastrat la fel, doar nobilii si clericii aveau voie sa citeasca Biblia, aceleasi cutume religioase, aceleasi dogme.
|
Capriciul regeleui a fost doar un context faborabil pentru infaptuirea Reformarii in Anglia, miscarea era dorita de o parte din nobilime, in frunte cu Thomas Cromwell si Thomas Morus. Iar Reformarea pentru Henry si Anglia nu a insemnat numai sa nu mai dea socoteala Papei, ci si dobandirea suveranitatii nationale. Biserica, inainte, detinea puterea legislativa, iar Reformarea a pus capat suprematiei bisericii.
|
Originally Posted by miercuri:
Eu vorbeam de reforma din perspectiva regelui, in special a lui Henry din serial. Ea nu a insemnat decat posibilitatea de a divorta dupa pofta inimii. Daca Thomas Morus e Thomas More, asta a fost un adept al pastrarii catolicismului, a ars reformanti. Thomas Cromwell a fost un adept al lutheranismului, ceea ce ar fi insemnat o reforma profunda, o reforma pentru prostime, nu doar pentru rege, dar nu a fost lasat decat pana a pus regele in fruntea bisericii, atat. Reforma nu a mai continuat. In orice caz ambii au fost decapitati dupa ce si-au indeplinit rolul (parca, nu mai tin minte exact ce a patit More). Ca urmare, o data cu sacii in caruta, Henry a persecutat reformantii ce doreau biblia in engleza pentru a putea fi citita de tot iobagul. Ideea e ca au murit oameni, s-au ars astia unii pe altii, crezand de fiecare data ca au sustinere regelui. In final, regele s-a intins cat i-a convenit, si i-a lasat pe reformanti cu ochii in soare. Cu siguranta, asta nu devalorizeaza cu nimic rolul curentului reformist autentic din Anglia de la acea vreme. Dar Henry a fost doar tangential cu acesta, a creat ceva cu care nu ar fi fost de acord in timpul vietii. Dupa moartea sa, reforma a continuat, asta dupa perioada de revansa catolica a celei ce a ramas apoi cunoscuta drept Bloody Mary pentru fanatismul ei catolic, si determinarea ei de a arde toti veneticii. |
M-am incurcat in Thomasi, ai dreptate, Morus a fost impotriva Reformarii. Voiam sa ma refer la Thomas Cranmer, nu mai stiu daca apare ca personaj in Tudors sau nu.
Inainte de Bloody Mary a mai fost totusi si Edward VI, in timpul cariua au fost mai multe reforme religioase importante si a aparut The Book of Common Prayer. Btw, toamna trecuta a castigat Bookerul romanul Wolf Hall de Hilary Mantel, descrie fix perioada de tranzitie de la curtea lui HVIII din perspectiva lui Cromwell, sunt tare curioasa sa-l citesc. edit: and on a completely different note, tre sa vedeti trailerul asta la Boardwalk Empire - Steve Buscemi :x |
Ma bucur pentru Steve Buscemi ca o sa ne arate cat de bun e la ceea ce face.Sunt sigur ca nu ne va dezamagi.De`abia astept sa pun mainele pe serialul asta.
|
Da, se anunta foarte bun Boardwalk Empire, colaborare HBO/Scorsese cu Buscemi in rolul principal @-)
|
Carnivale anyone? Am prins primul sezon pe HBO, am vazut apoi si sezonul 2, pe DVD. Mi s-a parut unul dintre cele mai originale seriale de la Twin Peaks incoace. Nici nu-mi pot da seama daca-i bine sau nu ca nu a fost continuat.:-? Uneori e mai bine sa pui capacul dupa 2-3 sezoane, sa nu se rasufle.
Tin minte cazul 24. I was hooked. Primele 2 sezoane le-am urmarit cu sufletul la gura. Sezonul 3 a fost ok, dar se observa deja o anumita delasare. Apoi s-a dus dracului cu totul iar pe la jumatatea sezonului 5 am renuntat. A devenit plin de clisee si propagandistic pina dincolo. Gregory Itzin a facut oricum un rol bestial, probabil cel mai bun din intreg serialul. Parca-l vedeam pe Nixon... |
Nu domneste mult. Va ramane fara cap. |
Cine?
|
All times are GMT +2. The time now is 20:25. |