Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   Petitia publicä pentru Concursul CNC - decembrie 2008 (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=94128)

Led-Ze-Pencil 30 Nov 2008 14:25

spuneam mai sus ca din 2004 pana acum se observa o crestere in transparenta a comunicatelor CNC-ului. De la 2004 doar proiectele castigatoare la 2008 unde se afiseaza multe detalii. Asta nu s-a obtinut prin schimbari de regulament, nu stiu cum s-a obtinut, poate pur si simplu datorita presiunii care se tot facea asupra institutiei.
Cred ca poate intra in aceeasi petitie: va rugam aveti grija ce selectati si anuntati-ne si pe noi ce note ati dat fiecarui proiect.

Ca acum Radu F Alexandru poate zice ca n-are nici o vina ca in 2004 s-au ales "15" "Si totul era nimic", Marilena, Logodnicii din America, Visatorul/Dincolo de America, (ce an bun!!!) ca el a dat note mici dar ceilalti...
Si poate chiar asa a fost, dar s-o stim si noi.

Led-Ze-Pencil 30 Nov 2008 14:59

ART. 17
(2) Directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei va numi, prin decizie, o comisie de soluþionare a contestaþiilor, formatã din 5 membri, constituitã din angajaþi ai instituþiei ºi/sau colaboratori externi."

Inainte era ministrul culturii cel care numea membrii comisiei.

Oricum, presedintele CNC are putere cam mare:

"ART. 20
(1) Componenþa comisiilor de selecþie a proiectelor cinematografice se stabileºte, pânã la data-limitã de depunere a dosarelor de concurs, prin decizie a directorului general al Centrului Naþional al Cinematografiei, dupã consultarea uniunilor ºi asociaþiilor din domeniul industriei cinematografice.
[..]
c) procedura de consultare se considerã îndeplinitã chiar dacã Centrul Naþional al Cinematografiei nu primeºte în termenul prevãzut la litera b) propuneri din partea uniunilor ºi asociaþiilor din domeniul industriei cinematografice.
(1^2) Directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei poate utiliza, total sau parþial, propunerile înaintate de uniunile ºi asociaþiile din domeniul industriei cinematografice."

mai merita atentie si activitatea consiliului:

ART. 14
(1) În etapa de finanþare, Consiliul analizeazã dosarele proiectelor cinematografice în ordinea descrescãtoare a punctajelor finale stabilite prin hotãrâre a comisiilor de selecþie a proiectelor cinematografice.
(2) Procentul de finanþare alocat fiecãrui proiect se acordã în conformitate cu ierarhizarea proiectelor cinematografice selecþionate de comisiile prevãzute de prezentul regulament, în ordinea descrescãtoare a punctajului acordat, pânãla epuizarea sumelor prevãzute pentru sesiunea ºi secþiunea respective de concurs.
(3) Consiliul decide valoarea creditului direct ce se acordã în funcþie de ierarhia stabilitã, precum ºi de conformitatea ºi realitatea datelor cuprinse în documente privind:
a) bugetul de producþie sau de dezvoltare de proiect, dupãcaz;
b) planul de finanþare;
c) planul de producþie pe etape: pregãtire, filmare, montaj-sonorizare;
d) modul de derulare a contractelor anterior încheiate între Centrul Naþional al Cinematografiei ºi producãtorul proiectului cinematografic, dacã este cazul.
(4) Pentru fiecare proiect analizat se întocmeºte un raport de acordare a creditului financiar, care se semneazã de membrii Consiliului.
(5) Activitatea Consiliului de acordare a cuantumului financiar va înceta odatã cu epuizarea sumelor prevãzute a fi utilizate în cadrul sesiunii respective de concurs, sub formã de credite directe.

ART. 15
(1) Comisiile de selecþie ºi Consiliul se vor întruni, în termen de maximum douãzile de la încheierea etapei de finanþare, pentru adoptarea unei hotãrâri finale cu privire la rezultatele concursului de selecþie a proiectelor cinematografice ºi de acordare a creditelor directe.
(2) Proiectele care au obþinut credite directe sunt declarate câºtigãtoare ale concursului.

Dar cine e acest consiliu?

ART. 5
(1) Centrul Naþional al Cinematografiei este coordonat de un consiliu de administraþie, denumit în continuare Consiliu, compus din 7 membri.
(2) Membrii Consiliului sunt numiþi prin ordin al ministrului culturii ºi cultelor, pentru o perioadã de 2 ani.
(3) Din componenþa Consiliului fac parte:
a) 5 membri numiþi la propunerea uniunilor ºi asociaþiilor din domeniul cinematografiei;
b) un membru propus de Ministerul Culturii ºi Cultelor;
c) directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei.
(4) Membrii Consiliului sunt retribuiþi cu o indemnizaþie lunarã de 25% din salariul brut al directorului general al Centrului Naþional al Cinematografiei.
(5) Centrul Naþional al Cinematografiei este condus de un director general, numit prin ordin al ministrului culturii ºi cultelor în urma unui concurs organizat potrivit legii.
(6) Directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei este, de drept, preºedintele Consiliului.
(7) Directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei este ordonator secundar de credite ºi reprezintã instituþia în raporturile sale cu terþii.
(8 ) În exercitarea atribuþiilor ce îi revin, directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei emite decizii cu caracter normativ sau individual.

Practic, presedintele e tartore peste consiliu, consiliul decide finantarile, so...

farabeuf 30 Nov 2008 16:28

Originally Posted by Led-Ze-Pencil:

la documentar si animatie se presupune ca sunt cinstiti

:lol: :lol: :lol:

Led-Ze-Pencil 01 Dec 2008 22:42

deci?
hai mai repede, ca acum se alege comisia.

- Andrei Cretulescu
- Dana Duma
- Alexa Visarion
- Doru Mitran
- Radu F. Alexandru

impotriva? pentru? se abtine cineva?
se abtine cinema?

Proletar 01 Dec 2008 22:47

deci?
hai mai repede, ca acum se alege comisia.

- Andrei Cretulescu
- Dana Duma
- Alexa Visarion
- Doru Mitran
- Radu F. Alexandru

impotriva? pentru? se abtine cineva?
se abtine cinema?

pai astia raman, ca sunt 5 propuneri pt 5 locuri.
mi se pare un juriu ok...

Led-Ze-Pencil 01 Dec 2008 22:48

Ca acum Radu F Alexandru poate zice ca n-are nici o vina ca in 2004 s-au ales "15" "Si totul era nimic", Marilena, Logodnicii din America, Visatorul/Dincolo de America, (ce an bun!!!) ca el a dat note mici dar ceilalti...
Si poate chiar asa a fost, dar s-o stim si noi.

uite ca ma citez pe mine.

OK zici?

Proletar 01 Dec 2008 23:00

LE

ma crezi ca nici eu nu mai stiu cum sa judec si pe cine?
nu cu mult timp in urma, ma certam pe aici in legatura cu notele de 3.00 pe linie ale lui voican la cnc.
totusi, cat de proaste pot fi niste scenarii sa primeasca astfel de note?
o fi scris voican in sanscrita?
pentru ca, totusi, nu putem spune ca e un ageamiu...
mister...

asa ca, crede-ma, tot ce pot spune despre juriile cnc e ca sunt...ok...un ok care poate fi interpretat cum vrea fiecare...

Led-Ze-Pencil 01 Dec 2008 23:27

esti un simpatic.
Dar nu trebuie sa te lasi.
Nu mai da ok la oricine. Altfel, cu cine mai facem revolutie?

Oricum, in locul tau nu m-as opri la Voican, nu e cazul. Buba mare e la aia mari care inca mai imbacsesc aerul pe aici. Voican are si bune si rele, ca tot omul scenarist, dar in contextul unora care au numai rele hai sa-i matrasim pe ei intai. Voican mi se pare un tip misto dar inca negasit, nu poti sti incotro va merge. Dar despre Nichitus, Saizescu et Co treaba e clara. Nu-ti pierde munitia aiurea.
Nu uita ca in orice afacere, ca si in orice revolutie, e vorba in primul rand de prioritati.

geta 01 Dec 2008 23:35

1.nu stiu de ce il scoateti pe Mungiu de pe lista de candidati, zvonistica functioneaza ca la romanica, de unde ati scos-o ca s-a retras si evident ca propunerea s-a facut cu stiinta si vointa lui, ati vazut undeva scris si semnat de el ca se retrage, nu vrea, sau ceva asemenator? e interesant si cum s-a umflat aceasta informatie, de la "am auzit ca mungiu s-a retras..." pina la "deci mungiu nu e".
2. ce nu ati luat in calcul este ca onor dl serbanescu poate adauga nume la lista respectiva si alege din ea, nu e deloc musai ca oamenii de pe lista sa fie in comisii vezi ce s-a propus la concursul anterior si cine a fost in final in comisii.
3. despre excluderea notei maxime si minime ea se face pentru toate proiectele chiar daca sa zicem un proiect a primit 7,7,8,8,8 se elimina un 8 si un 7.
4. iar cele 30 de puncte pentru media 6 vin din faptul ca punctajul maxim pentru scenariu este de 50 de puncte adica daca ai luat 10 pe linie ai 50 de puncte daca ai luat 9,10,10,10,10 ai tot 50 de puncte si tot asa - media inmultita intr-adevar cu 5. vezi anexele la regulament.

Led-Ze-Pencil 01 Dec 2008 23:40

Originally Posted by geta:

4. iar cele 30 de puncte pentru media 6 vin din faptul ca punctajul maxim pentru scenariu este de 50 de puncte adica daca ai luat 10 pe linie ai 50 de puncte daca ai luat 9,10,10,10,10 ai tot 50 de puncte si tot asa - media inmultita intr-adevar cu 5. vezi anexele la regulament.

Cu Mungiu ai dreptate, cineva a lansat ceva si restul a luat-o de buna.
Cu mediile nu stiu ce sa zic, daca iei ultimele rezultate prea se impart bine la 5 si nu la 3, cum ar fi daca s-au scos maxima si minima. De ex calitatea scenariului 33,35, nota scenariului 6,67 adica 33,35:5.

geta 02 Dec 2008 14:21

sigur ca se impart la 5 bine pt ca situatia e asa - inca odata: sunt 5 note, se dau la o parte cea mai mica si cea mai mare se face media celor 3 ramase si media respectiva se inmulteste cu 5 si se obtine punctajul respectiv.

algoritmul e destul de greoi dar s-a ajuns la aceasta solutie tocmai din motivele enumerate de voi: ca un protejat al juratului x sa nu se poata bucura de 10-le acestui dupa cum un jurat care vrea on purpose sa-i dea in cap concurentului y cu un 2 sa nu o poata face.
la fel e si cu punctele pt televiziuni, festivaluri etc ele se inmultesc , impart etc dupa un algoritm gindit astfel incit sa pastreze niste ponderi si in acelasi timp sa ramina la un max de 25/10/15 puncte dupa caz.
nu e cea mai buna solutie poate, dar a luat zile si nopti si multe minti adunate ca ea sa ajunga la o forma si au comentat multi dar nimeni n-a venit cu solutii concrete si viabile de inlocuire.

Led-Ze-Pencil 02 Dec 2008 15:15

Pai atunci cel din comisie care este "cumparat" nu va da 10, va da 8, dar e limpede ca va creste nota: daca - putin probabil, altul a dat nota mai mare ca el atunci nota aia va fi exclusa si deci nota lui va fi luata in calcul - ceea ce e bine. Daca toti ceilalti vor da note mai mici de 8, el va fi exclus dar va trage dupa el si pe cel care a dat nota minima, sa zicem 2, si in felul asta nota finala tot va fi mai mare.

Nu se poate sta la o masa si discuta notele, dupa secretizare?
Uite o discutie Andrei Gorzo - Valerian Sava pe tema asta si alte treburi de-ale cnc-ului.

http://193.226.142.142/work/observatorulcultural.ro/observatorcultural.ro/www/CUM-POATE-INCEPE-REFORMA-INSTITUTIONALA-IN-CINEMATOGRAFIE-(II)C*articleID_17083-articles_details.html

"Cind plicurile cu bani nu circula

V.S. Dar cum e cu acele note individuale ale membrilor comisiei? Ele mi se par utile pentru a face o preselectie, dar nu mai mult. N-ar trebui sa fie decisiva, precum la Eurimages, discutia critica a textelor aflate pe masa, cu argumente si contraargumente, cu discutii si cu un vot pe fata, prin care sa se poata stabili eventual alt clasament decit cel rezultat din notele initiale?

A.G. Important e ca nici unul dintre cei 5 membri ai comisiei sa nu fie corupt.

V.S. Dar, daca s-ar stabili prin Regulament ca decisive sint argumentarea critica si votul deschis, morisca asta n-ar fi cel putin incetinita?

AG: Repet: cu o conditie, ca toti cei 5 sa fie onesti si competenti.

V.S. Macar 3 din 5. Insa cu algoritmul uniunilor mafiote, e putin probabil, asa ca ma intorc la intrebarea: prin ce miracol ai si ati reusit Palmaresul din vara lui 2005?

A.G. Pentru ca – poate prin miracol, cum zici – toata lumea a fost onesta: Stefan Agopian, Cristina Corciovescu, Irina Petrescu, Oana Stoenescu. Era foarte clar ca toti voiam un palmares cit mai bun, toti voiam sa cistige proiectele cele mai bune, si asa au avut cistig de cauza Nae Caranfil, Cristi Puiu, Radu Muntean, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Jude...

V.S. Si notele prealabile au fost cele care au determinat cistigatorii si ierarhia finantarilor?

A.G. Ne-am intilnit si am si discutat, ceea ce e, intr-adevar, foarte important, dar...

V.S. Notele initiale au ramas decisive?

A.G. Toti, la inceput, ne-am trecut notele in creion, apoi ne-am intilnit si-am discutat, iar acolo unde au existat ciocniri, diferente mari de opinii, am stat, am dezbatut si, ocazional, ne-am revizuit verdictele initiale. Dar, repet, asa ceva nu se poate face cu folos decit intr-o atmosfera in care toata lumea vrea binele, in care toata lumea stie ce face...

V.S E o utopie.

A.G. E o utopie, dar, ca membru al comisiei din 2005, am avut norocul rar sau, cum zici, in unicat ca in dezbateri toate partile si toate parerile sa fie de bun-simt si de buna-credinta; nimeni de-acolo n-ar fi pus nota 4 pe un scenariu ca Moartea domnului Lazarescu. Eram cinci oameni intre care se putea discuta. "

Deci s-au intalnit si au discutat, avand notele trecute in creion.
acum despre comisii:

"V.S. Eu am respins oferta publica facuta de directorul general, la conferinta de presa din decembrie, de a fi inclus in viitoarea comisie, atita timp cit ramine in vigoare actuala Lege. Ulterior am zis insa ca as accepta, daca n-as fi singurul critic, ci am fi cel putin doi.

A.G. In vara lui 2005 am fost doi, cu Cristina Corciovescu, dar merg pina la a zice ca ideal ar fi ca in aceste comisii sa fie numai critici.
Oricum, cei dintii chemati n-ar fi profesionistii in virtual conflict de interese prin rotatie – regizorii, scenaristii, producatorii.

V. S. Problema este ca o buna parte a criticii noastre de film e clientelara si are antecedente care o compromit: nu stiu daca gasesti destui critici necompromisi intr-un fel sau altul.
Iar dregatorii si UCIN-ul, cu „Asociatia criticilor“ din subordine, ii vor „gasi“ repede pe ceilalti.

A. G. Felul in care functioneaza in momentul de fata numirea comisiei (fiecare uniune isi numeste omul ei) mi se pare profund defect. Din mai multe puncte de vedere: o data pentru ca, evident, omul pe care-l numeste o uniune nu va mai fi un analist dezinteresat al scenaristilor si titularilor de proiecte, ci va fi in misiune si, automat, susceptibil a proteja anumite interese si, eventual, a le da la gioale celorlalti; iar in al doilea rind, pentru ca multi dintre profesionistii numiti – ingineri de sunet, directori de imagine –, oricit ar fi de profesionisti pe felia lor, pur si simplu nu sint calificati pentru a evalua scenarii.

Proletar 02 Dec 2008 17:31

si iata ce spune acelasi Andrei Gorzo despre cum a sprijinit el Legiunea straina a lui Daneliuc, fiind in juriul CNC:

"Filmul nu meritã vãzut, dupã cum nu merita finanþat. N-ar fi fost finanþat dacã nu l-aº fi susþinut chiar eu, la concursul CNC din 2005, în faþa obiecþiilor vehemente ale mai multor colegi de comisie. Tot ce pot sã spun în apãrarea mea este cã, pe hîrtie, satira avea o formã (era o satirã, nu o forfotã fãrã sens), iar dialogul (care pe ecran devine totuna cu zgomotul de fond) avea o vitalitate obscenã, inconfundabilã; deºi scenariul era nesemnat, dupã douã pagini am ºtiut cu cine am de-a face. Dilema mea de-atunci a fost: oare avem dreptul de a-i refuza finanþarea unui talent atît de artezian, fie el oricît de bezmetic? Acum ºtiu rãspunsul"

asadar, membrii comisiei se cearta intre ei, cu scenariile pe masa, in privinta notelor anumitor scenaristi/regizori??
pai si unde e votul secret?

geta 03 Dec 2008 01:40

concurs cnc decembrie 2008

pai cu media e asa: se scad cele 2 -minima si maxima se face media si media se inmulteste cu 5. adica ai 5,6,7,7,8 - 5 si 8 pleaca, iar media 6.67 se inmulteste cu 5 si devine din nota puncte -la numar 33.35.

geta 03 Dec 2008 01:44

concurs cnc decembrie 2008

scuzati de novicism... promit sa invat sa nu postez mesaje de 2 ori...doar pt ca sunt chioara.

Proletar 03 Dec 2008 09:50

Re: concurs cnc decembrie 2008

Originally Posted by geta:

pai cu media e asa: se scad cele 2 -minima si maxima se face media si media se inmulteste cu 5. adica ai 5,6,7,7,8 - 5 si 8 pleaca, iar media 6.67 se inmulteste cu 5 si devine din nota puncte -la numar 33.35.

da, acum se explica totul...

Proletar 05 Dec 2008 17:04

structura finala a comisiei CNC pentru fictiune este:

- Radu F. Alexandru
- Dan Nutu
- Doru Mitran
- Cristian Mungiu
- Alexa Visarion.

o surpriza fata de propunerile initiale: Dan Nutu.

Led-Ze-Pencil 05 Dec 2008 19:38

un regizor de film, un regizor de teatru, un actor, un operator, un scenarist - cata diversitate! Cine mai are ceva de obiectat?

Articolul 20 din regulament spune:
(4) Persoanele propuse pentru comisiile de selecþie ºi pentru comisia de lectori, membrii familiilor acestora sau rudele lor de gradul I nu pot participa, în nicio calitate, la realizarea unui proiect cinematografic înscris în sesiunea respectivã de concurs.

Rudele nu. Restul...

Led-Ze-Pencil 06 Dec 2008 09:29

ma gandeam eu ca o sa mi se reproseze asta :D Stiu ca a facut si filme... Inainte de tacere mi se pare cel mai bun, dar nu conteaza.
Reproduc de pe siteul CNC, ca sa nu mai avem discutii in sensul asta
1. Fictiune lung si scurt
- domnul Radu F. Alexandru - dramaturg
- domnul Dan Nuþu- actor
- domnul Doru Mitran- producãtor, profesor
- domnul Cristian Mungiu – regizor,scenarist, producãtor
- domnul Alexa Visarion. regizor, scenarist, profesor
2. Documentare si animatie
- doamna Viorica Bucur- critic ºi istoric de film, prof. univ.
- domnul Constantin Pãun - regizor
- domnul Alexandru Solomon - realizator de film,asistent.univ.

Dar stai! Doru Mitran e si (in primul rand) un important director de imagine. Radu F Alexandru e si scenarist, cu 4 filme la activ. Dan Nutu a scris si poezii cand era mic... :) Au omis si ei, mi se iarta si mie.

Ideea mesajului anterior era cu totul alta.

Pitbull 06 Dec 2008 09:56

Iertat sä fiu, dar prezenta lui Dan Nutu mi se pare mai mult omagialä decât rationalä.
In schimb, îmi place cum aratä comisia la doumentar/animatie. Vio, Ticä si Alecu nu-s niste tras-împinsi, si nici sä fi mânärit vredatä n-am auzit. Sper sä-mi confirme impresiile excelente pe care le am despre toti trei.

Led-Ze-Pencil 06 Dec 2008 10:01

Originally Posted by Pitbull:

Iertat sä fiu, dar prezenta lui Dan Nutu mi se pare mai mult omagialä decât rationalä.
In schimb, îmi place cum aratä comisia la doumentar/animatie. Vio, Ticä si Alecu nu-s niste tras-împinsi, si nici sä fi mânärit vredatä n-am auzit. Sper sä-mi confirme impresiile excelente pe care le am despre toti trei.

De acord cu ambele observatii.
Lui Dan Nutu i-au dat asa, premiu pentru intreaga activitate, un loc in comisia CNC. Nici nu era pe lista de propuneri, nu?
Dar presedintele poate face ce vrea.

Art 20.
(1.2) Directorul general al Centrului Naþional al Cinematografiei poate
utiliza, total sau parþial, propunerile înaintate de uniunile ºi asociaþiile din
domeniul industriei cinematografice."

Pitbull 08 Dec 2008 23:03

http://www.petitiononline.com/1pitbull/petition.html

So pe ea cu semnäturile!
So pe ea cu forwardärile!
So pe ea si so pe ei!

redmen 09 Dec 2008 11:47

Ar merge pusa si pe pagina de inceput a site`ului ... pentru a fi semnata si de cei care nu sunt useri Cinemagia.Sunt sigur ca sunt destui care ar dori sa participe la aceasta actiune.

Pitbull 09 Dec 2008 11:53

Cred c-au s-o punä - Gloria si Stefan se gândesc la cât mai multe solutii de campanie.

redmen 09 Dec 2008 11:55

Trebuie un anumit numar de semnaturi sa fie stranse ?

Pitbull 09 Dec 2008 12:01

Nu, cä nu are legäturä cu nici o lege care sä presupunä asemenea conditionäri.
The most, the better!

Led-Ze-Pencil 09 Dec 2008 19:28

http://www.petitiononline.com/1pitbull/petition.html

Sa nu se piarda pe drum.

Zice in josul paginii de forum Cinemagia.
Quote:

Avem 19370 utilizatori inregistrati

pai ar fi bine sa dea cu subsemnatul (daca-i intereseaza si-s de acord).

redmen 09 Dec 2008 21:57

Ehee ... daca ajunge la 1000 si ceva atunci trebuie deschisa prima sampanie :)

Led-Ze-Pencil 11 Dec 2008 15:30

Originally Posted by redmen:

Ehee ... daca ajunge la 1000 si ceva atunci trebuie deschisa prima sampanie :)

deocamdata se apropie vertiginos de 100. :)

confuzius 13 Dec 2008 18:17

Nici vorba sa inceapa lecturarea scenariilor pana in sarbatori. Asa incat rezultatele se vor da hat prin martie. Mai observ la unii din voi tot felul de naivitati, ca ala-i bun, ca ala nu. Sistemul nu e bun, asta e. Vedeti vreun concurs alternativ, organizat in Romania, de romani, chiar si de privati. Se pretinde ca acesta al CNC-ului ar fi organizat pe banii dinafara banilor publici. Vezi ce combinatie ? Statul si banul privat. Mama, mama...

Led-Ze-Pencil 15 Dec 2008 08:54

Ploaie bittorentiala cu filme ale lui Margineanu.
Vazut sau revazut cu mai mare atentie Binecuvantata fii, inchisoare, Undeva in est, Priveste inainte cu manie si Padureanca. Frumos asezate, bine facute, sensibile. Si daca ziceti ca si Schimb valutar e onorabil atunci cred ca i se poate ierta Logodnicii din America. Omul e totusi cu capul pe umeri, nu ca altii, dintre cei citati in Petitie. E putin nedrept sa fie bagat in aceeasi oala, pentru o singura greseala.
Si regulamentul CNC-ului taxeaza pe regizori dupa 2 filme proaste la rand, nu dupa unul.

Pitbull 15 Dec 2008 13:06

Tocmai de-aia, nu l-am mentionat personal - iar "Logodnicii..." l-am inclus printre proiectele a cäror ratare se prefigureazä încä din scriiturä.

marmatia 17 Dec 2008 16:51

Salutare, am citit petitia si am o mica observatie privind textul.
Se pune prea tare accentul pe persoane (regizori) si prea putin pe problemele regulamentului de concurs.

Nu cred ca un regizor, indiferent de nume, dupa citeva rateuri nu poate sa scoata si o perla. Chiar si o perla plina de saliva tot perla este. Sau de ce un regizor care a avut un succes urias cu un film nu ar putea face un fis la o diferenta de citiva ani? Margineanu este cel mai bun exemplu pentru ambele cazuri. A facut fisuri dupa filme remarcabile si un ultim film onorabil dupa un fis.

Sint regizori care scriu scenarii care aproape ca sint deja decupate. Un asemenea scenariu are sanse chiar si in mina unui diletant. Daca diletantul are bani sa plateasca scenariul si actori mari ce-i poti face?

Pitbull 17 Dec 2008 17:08

Originally Posted by marmatia:

Se pune prea tare accentul pe persoane (regizori) si prea putin pe problemele regulamentului de concurs.

Da - este o petitie adresatä strict juriului de la editia de-acum, cu referire la acest concurs. Nu mi-am propus, deocamdatä, mai mult.

Celelalte observatii ale tale sunt pertinente si meritä sä le discutäm.
Ar fi excelent ca, la un moment dat, sä ne bubuie mintea, dupä multä caznä, si un set de mäsuri fezabile de ordin general, la nivelul regulamentului, etc.
Deja, sectiunea asta a noasträ vuieste de asemenea dezbateri - parte analitice si creatoare, parte logoreice si sterile (firesc). Poate, cândva, vor contribui si la generarea unor rezultate de duratä.

Led-Ze-Pencil 17 Dec 2008 17:11

Originally Posted by marmatia:

Nu cred ca un regizor, indiferent de nume, dupa citeva rateuri nu poate sa scoata si o perla. Chiar si o perla plina de saliva tot perla este. Sau de ce un regizor care a avut un succes urias cu un film nu ar putea face un fis la o diferenta de citiva ani? Margineanu este cel mai bun exemplu pentru ambele cazuri. A facut fisuri dupa filme remarcabile si un ultim film onorabil dupa un fis.

Sint regizori care scriu scenarii care aproape ca sint deja decupate. Un asemenea scenariu are sanse chiar si in mina unui diletant. Daca diletantul are bani sa plateasca scenariul si actori mari ce-i poti face?

Pai dupa cate rateuri poti sa-l opresti pe omul ala? Regulamentul CNC il taxeaza dupa 2, adica ii scade nota daca are doua fasuri la rand. Asta sa fie una din problemele regulamentului?
Daca nu, atunci care-s alea? Sa le discutam, frumos.

marmatia 31 Dec 2008 17:37

Pai sa le discutam. Dar fara cagule trase pe fata, fara nick nameuri, fara IDuri sugestive si eventual fara patima. Fiind vorba si de bani vor exista mereu suspiciuni indiferent de cit de solide sint argumetele unora sau altora. Adica nu stiu daca aici e locul nimerit si nici nu stiu un altul.

Revenind la petitie am o intrebare care nu-mi da pace. Chiar poate cineva sa garanteze ca un regizor ca Daneliuc o sa rateze de acum toate filmele sale?

Pitbull 31 Dec 2008 18:22

Da. Eu.
Am fost cândva idealist. Acum sunt lucid.

Totusi, chiar si lui îi mai acord o sansä - în citatul:

"Le încurajãm eforturile, ambiþia ºi voinþa, ºi le urãm succes acestor cineaºti, printre care figureazã la loc de cinste Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, ªerban Marinescu, Marius Theodor Barna, Cristina Nichituº, Petre Nãstase, Ioan Cãrmãzan, Adrian Popovici, etc., dar considerãm cã este în interesul filmului românesc ca experimentele, cãutãrile ºi tentativele lor actuale sã se desfãºoare exclusiv cu fonduri private, ºi evitându-se difuzarea rezultatelor în reþeaua publicã ºi pe posturile de televiziune, pentru a nu coborî nivelul de ansamblu al filmului românesc ºi a nu favoriza rãspândirea confuziei de valori. Nu au motive de a se teme cã am cere îngrãdirea libertãþi lor de expresie: experienþe de datã recentã au demonstrat cã orice film realizat cu mijloace limitate ºi pentru circuit închis, dacã e cu adevãrat valoros, va rãzbate imediat ºi la nivelul publicului larg."

Deci, da - sunt de acord sä facä filme în continuare, dar nu cu bani de la C.N.C. Ba chiar, sper ca si producätorii privati sä aibä destulä minte si sä nu le mai dea Daneliucilor fonduri, ci sä le investeascä în proiecte culturale autentice.
Daneliucii au tot dreptul sä facä filme cu camera digitalä, cu prietenii, cu bani din buzunar si cu multä pasiune si entuziasm, si sä le posteze pe youtube.
GARANTEZ: Dacä s-a întâmpla minunea unui nou "Proba de microfon", "Moara lui Cälifar", sau "Dacii", NU VA TRECE NEOBSERVATA.

Pashpix 08 Jan 2009 15:32

Bugetul CNC pentru finanþarea producþiilor cinematografice, mai mic cu 40%

Bugetul Centrului Naþional al Cinematografiei pentru finanþarea producþiilor cinematografice pentru ultima sesiune din 2008 este de 12 mil. lei, mai mic cu 40% faþã de sesiunea precedentã, în condiþiile în care numãrul proiectelor nu a scãzut, au declarat pentru NewsIn reprezentanþii instituþiei. Astfel, Centrul Naþional al Cinematografiei (CNC) va dispune de cele 12 de milioane de lei pentru a finanþa cele mai bune din cele 139 de proiecte primite în cadrul concursului pentru creditare financiarã directã a producþiilor cinematografice, a spus directorul general al instituþiei, Eugen ªerbãnescu.
"Pentru sesiunea trecutã (n.r. sesiunea I a anului 2008) bugetul de care am dispus a fost de 20 de milioane de lei, în vreme ce numãrul proiectelor a fost apropiat de cel din sesiunea aceasta", a spus Eugen ªerbãnescu.

Filmele analizate de comisiile desemnate de instituþie sunt împãrþite în cinci categorii, partea cea mai mare a fondurilor, 6,96 milioane de lei, revenind lung-metrajelor de ficþiune, categorie la care sunt analizate 26 de proiecte. Secþiunea care are alocatã cea mai micã sumã, 600.000 de lei, care include scurtmetrajele de ficþiune a atras însã cele mai multe proiecte (62), în vreme ce pentru documentare, cele mai bune din cele 26 de proiecte vor împãrþi 1,2 milioane de lei.
Tot 1,2 milioane de lei au fost alocaþi pentru secþiunea animaþie, care cu cele cinci propuneri este cea mai puþin solicitatã, pe când la secþiunea lung-metraje de ficþiune de debut, cei mai buni din cei 20 de debutanþi vor beneficia de 1,8 milioane de lei. Câºtigãtorul fiecãrei categorii primeºte toþi banii de care are nevoie, în vreme ce urmãtorii îºi împart banii în ordinea clasãrii, numãrul de proiecte finanþate putând varia.

Proiectele câºtigãtoare pentru aceastã sesiune vor fi anunþate la sfârºitul lunii ianuarie. Aceastã a doua sesiune anului 2008 îi are în componenþa juriilor pe regizorul, scenaristul ºi producãtorul Cristian Mungiu, cunoscut publicului în special pentru pelicula sa "4 luni, 3 sãptãmâni ºi 2 zile", dramaturgul Radu F. Alexandru, producãtorul Doru Mitran, actorul Dan Nuþu, regizorul ºi scenaristul Alexa Visarion, criticul ºi istoricul de film Viorica Bucur, regizorul Constantin Pãun ºi realizatorul de film Alexandru Solomon.

Led-Ze-Pencil 08 Jan 2009 15:43

Ce-o fi anunþul ãsta, un avertisment? O lubrifiere? Ca sã intre mai uºor þeapa?

Proletar 08 Jan 2009 17:06

chestia asta, cu fondurile reduse fata de sesiunea din vara, o remarcasem si eu, undeva, pe forum, cu ceva timp in urma.

deci avem asa:

62 de scurtmetraje
26 lungmetraje
20 lungmetraje debut.

cum era in vara trecuta?

51 scurtmetraje
22 lungmetraje
25 lungmetraje debut.

Led-Ze-Pencil 08 Jan 2009 17:10

Originally Posted by Proletar:

cum era in vara trecuta?

iarna nu-i ca vara :)

Proletar 08 Jan 2009 17:16

Originally Posted by Proletar:

cum era in vara trecuta?

iarna nu-i ca vara :)

mda, iarna e gheatza la mal.

Led-Ze-Pencil 08 Jan 2009 17:35

si turturi la gaze :)

bine ca n-au inghetat de tot finantarile: criza, Putin, etc...

Pitbull 08 Jan 2009 19:17

Mda, da' au înghetat semnäturile pe petitie.
Mai forwardati si voi linkul lacontacte... la cât mai multe contacte...
Dacä vi s-au terminat, mai faceti-vä... Mäcar vreo zece zilnic... Cä nu-i greu.
Uite, încep eu!

Led-Ze-Pencil 08 Jan 2009 19:21

eu sunt convins ca mesajul petitiei a ajuns la cei 5, iar numarul semnatarilor nici nu mai conteaza.

Gloria 13 Jan 2009 19:00

Catre presa am trimis linkul cu petitia, acum am scris si la blog.
http://www.cinemagia.ro/blog/?p=442

marmatia 13 Jan 2009 19:47

Un prieten mi-a subliniat un aspect care-mi scapase la prima lectura.
Petitia pleaca de la falsa ipoteza cum ca s-ar cunoaste numele celui ce semneaza scenariul depus in concurs. Sau numele regizorului care oricum se poate schimba pe parcurs.

Pitbull 13 Jan 2009 20:15

Falsa ipotezä cä abureala cu secretizarea ar fi luatä în serios de cineva a fäcut obiectul unor tone de mesaje de-ale noastre, în topicurile despre C.N.C. de pe-aici.
N-am abordat-o în petitie fiindcä n-avea rost. Toatä lumea stie adevärul.

Led-Ze-Pencil 20 Jan 2009 17:43

Nou! De la 1 ianuarie 2009 importante schimbari ale reglementãrilor privind acordarea sprijinului pentru coproductie, distributie, sãli de cinema, digitizare

http://www.cncinema.abt.ro/Files/Documents/fls-823.pdf
http://www.cncinema.abt.ro/Files/Documents/fls-824.pdf

e de bine, maicã, e de rãu?

Proletar 21 Jan 2009 10:12

pãi cred cã e de rãu...
4 reuniri Eurimages în loc de 5....probabil cã asta înseamnã mai puþini bani puºi în joc.

All times are GMT +2. The time now is 11:20.