Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   Concurs CNC - 2008 (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=92532)

ricutza 18 Aug 2008 11:56

eu stiam ca Mana lui Paulista (scurtmetrajul lui Mungiu facut in anii studentiei) a luat totusi niste premii...nu stiu exact cat de importante, dar oricum... si Giurgiu a terminat U.N.A.T.C. - ul deci si el avea ce sa arate atunci cand a candidat pentru debut...

iar Ingerul Necesar nu cred ca este cel mai prost film facut cu banii CNC-ului...

sergiu puiu 24 Aug 2008 13:43

Da, Mungiu a fost premiat la CINEMAIUBIT si DAKINO cu filmele sale studentesti.Poate a primit ceva si de la UCIN ca tot este el boicotat de sistemul din Romania.
:)
Dar Mungiu, Giurgiu, Muntean, Gica Preda(scuzati alaturarea!) desi au facut in studentie filme MACAR interesante ei nu se pot lauda cu un palmares international. Ori acum la CNC tocmai premii internationale se cer.
Eu imi permit sa-i judec cu grila CNCului la care chiar ei au pus umarul.
Ei au construit in ultimii ani o sita prin care ei nu ar fi putut razbate. Si asta nu-i tocmai moral.

Sint de acord ca acei regizori ce au deja un palmares sa aiba prioritate.
Ma deranjeaza insa cei ce au propus asta, nimic mai mult.

Iar Mungiu inainte de OCCIDENT(debutul sau in lung metraj) a primit finantare de la CNC pentru alte 3 scurt metraje. Bugetele celor 3 erau uriase si toate cele 3 au fost un fis.OK, acum sint nedrept. Unul dintre cele 3 era OK.

Pai daca-i aplicam lui Mungiu grila de acum a CNCului ... nu ar primi in veci bani pentru OCCIDENT.Aici deja ma repet.

ricutza 25 Aug 2008 14:18

ok...uite ce cred eu despre regulamentul CNC..

imi este si mie clar ca nu este inca perfect dar la fel de clar imi este ca nu are inca o forma finala...se va mai schimba cu sigurnata in urmatorii ani, in functie de interesele unor persoane cu influente, pana cand va ajunge la forma corecta si potrivita.

ce poti face tu, eu sau oricare persoana care isi doreste sa aplice la finantarea CNC.
varianta 1: sa astepte momentul pana cand se va regulamentul va avea forma potrivita
varinata 2: sa incerce sa faca un proiect care sa indeplineasca intr-o cat mai mare masura cerintele actuale sau cele care vor fi valabile pana la forma finala si ideala. o astfel de mentalitate poate duce la construirea unui cineast care la un momentdat va ajunge in pozitia sa poata schimba regulamentul si atunci o va face in mai bine.

dupa cum vezi, dintre variantele mentionate de mine, lipseste varinata petitiilor online, plangerilor, grevelor sau a oracarui forma de protest care ar incerca sa accelereze sistemul de schimbare si imbunatatire a regulamentului... de ce? pentru ca sistemul romanesc nu functioneaza inca la astfel de stimuli...ca sa-l faci sa lucreze pt problema CNC, trebuie in primul rand sa schimb mentalitatea romanilor, a celor din conducere, a celor din administratie, sistemul de legi etc. ai tu atata timp si energie?
in al doilea rand, daca ar trebui sa faci tu un regulament pentru concursul CNC, esti convins ca ar fi mai bun si mai corect?

e ok ca ai sesizat problema si mi se pare ok ca ai informat lumea ca este o problema...dar realist vorbind, nu cred ca poti ajunge mai departe de atat! poti doar sa te enervezi.

nu zic acum ca ar trebui sa acceptam tot ce ne baga pe gat anumite insitutii. insa calea de: "doar sa protestam" nu e intotdeauna cea mai indicata. una e sa vezi ca un organism produce categoric ceva rau si daunator si alta e sa vezi ca un sistem nu are cea mai buna forma.

rocky 27 Aug 2008 08:44

Are dreptate ricutza. hai sa fim eminamente constructivi.
Ma ofer sa pun la dispozitia cnc gratis materiale de analiza a scenariilor, cu criterii profesioniste. Sa ofere fiecare care stie cum se poate imbunatati o anume felie din regulament cite ceva care crede ca va fi folositor. Va fi problema cnc daca le va folosi. Si, daca vrea sa fie mai putin hulit si lucrurile sa se simplifice si subiectivitatile sa se reduca, probabil o va face. Iar juriile viitoare ne vor da cite un acatist ca nu mai sint atit de injurate ca au zis ca un proiect e bun sau rau fara argumente, ca asa li s-a parut lor.
Eventual, putem face chiar un topic aici, cu "Sugestii/donatii pentru cnc".
Fara balarii, doar chestii scurte, simple si concrete.

ricutza 27 Aug 2008 13:03

:P

mafalda 05 Sep 2008 14:48

Faptul ca , de anul asta Ministerul Culturii in frunte cu dom' ministru Iorgulescu s-au spalat pe maini si au pasat toate responsabilitatea doar CNC-ului, ca aici se vor opri contestatiile concursurilor, ma umple de groaza! Doamne! Sper sa nu fiu pe la CNC in zilele scandalurilor care vor urma afisarii rezultatelor aceste sesiuni!

Proletar 30 Sep 2008 08:27

30 septembrie, orele 11.00 - Conferinþã de presã în cadrul cãreia vor fi fãcute publice rezultatele Concursului de proiecte cinematografice – sesiunea august 2008 - Centrul Naþional al Cinematografiei

Neuptolem 30 Sep 2008 08:31

Si care dintre voi a participat?

Proletar 30 Sep 2008 08:47

Eu, dar sunt extrem de sceptic.

hellsteed 30 Sep 2008 09:31

si urmatoarul concurs e in octombrie ? ca s-ar putea..... dar mai vedem

Proletar 30 Sep 2008 09:36

Originally Posted by hellsteed:

si urmatoarul concurs e in octombrie ? ca s-ar putea..... dar mai vedem

probabil ca va fi in noiembrie.
anul trecut asa a fost, pe la mijlocul lunii.
sesiunile de vara si toamna sunt foarte apropiate intre ele.
abia afli rezultatele din vara ca mai ai o luna la dispozitie pentru urmatoarea sesiune.

hellsteed 30 Sep 2008 09:37

mda... stiam eu ca e aproape... oare merita efortul de a incerca ?

Proletar 30 Sep 2008 09:40

Originally Posted by hellsteed:

mda... stiam eu ca e aproape... oare merita efortul de a incerca ?

Greu de zis... :)
Eu incep tot mai mult sa ma indoiesc de corectitudinea acestui concurs.
Intr-o vreme, eram mai optimist.
Acum, nu stiu...
Din pacate, sprijinul CNC e cam singura cale de a reusi sa faci film.

films4all 30 Sep 2008 09:46

Pai.. cred ca merita .. uite cum ma gandeam eu:
Avand in vedere faptul ca foarte multe filme proaste sunt finanantate, merita ca un incepator intr-ale scenaristii sa bage un scenariu pacolo, poate are "noroc".
Orisicum, daca ar castiga :-", urmatorul pas, destept, ar fi sa-si gaseasca un regizor bun. Un Caranfil sau etc a.i. idea sa poata deveni un film bun ( asta probabil dupa nu stiu cate modificari facute de regizor :P )

hellsteed 30 Sep 2008 09:50

ar mai fi si sprijinul din afara dar aici intervin o serie de "must have" cum ar fii studii in domeniu, relatii bune cu case sau oameni ai filmului, plus alte si alte conditii. Nu stiu cat de mult m-ar afecta nereusita. Eu oarecum sunt multumit ca cineva a pus ochii cu mine si mi-a apreciat munca, oarecum cred ca toate s-au intamplat cam destul de repede pentru mine. Pentru mine e doar un inceput, eu inca pastrez o distanta intre mine si domeniul cinematografiei, inca nu m-am dedicat intru totul.

Proletar 30 Sep 2008 09:52

Originally Posted by films4all:

Pai.. cred ca merita .. uite cum ma gandeam eu:
Avand in vedere faptul ca foarte multe filme proaste sunt finanantate, merita ca un incepator intr-ale scenaristii sa bage un scenariu pacolo, poate are "noroc".

Se merita, dar tocmai faptul ca multe labe de scenarii sunt finantate te face sa te oftici cand vezi ca nu ai luat.

hellsteed 30 Sep 2008 10:01

gen scenarii semnate de eugen serbanescu... si-a aratat clasa...

films4all 30 Sep 2008 10:04

Mda.. true... si cand te gandesti ca filmele alea is finantate doar pt ca cei care le detin au nume ca... Marius Th. Barna sau Halacu Nicon sau ..si sau incepi sa te iei de peri.
Tu.. mai mult decat oricine e pe forum, Proli.. ar trebui sa tot incerci. U know... life will find a way.

Proletar 30 Sep 2008 10:10

Mda.. true... si cand te gandesti ca filmele alea is finantate doar pt ca cei care le detin au nume ca... Marius Th. Barna sau Halacu Nicon sau ..si sau incepi sa te iei de peri.
Tu.. mai mult decat oricine e pe forum, Proli.. ar trebui sa tot incerci. U know... life will find a way.

A, dar nu sunt deprimat. :)
Incerc in continuare.
Sunt curios ce nume vor lua la lungmetraje.
Probabil ca nu se vor inregistra surprize.
Dar am vaga impresie ca se vor naste discutii aprinse. :)

films4all 30 Sep 2008 10:17

Mda. Vedem.
Am vazut ca Nae Caranfilm se tine tare pe pozitie, cred ca are si acum un scenariu, probabil vrea sa recupereze perioada de pauza dintre "Filantropica" si "Restul e tacere".
Eu totusi as fi vrut sa mai vad si un nume ca Nemescu :( dar asta e! Macar un succesor.

Proletar 30 Sep 2008 11:21

mda, n-am luat.
al treilea sub linie :)
ca sa vezi, cristi puiu si porumboiu, primii la lungmetraj!
tocmai ei, care n-aveau nevoie de banii cnc-ului!
mda, ce sa mai zicem...
rezultatele pe site-ul cnc-ului.
www.cncinema.ro

films4all 30 Sep 2008 11:36

Arata bine. Chiar arata bine!
Merg asa lucrurile: Scenariile bune. Daca raman bani.. intra si unul mai putin bun cum ar fi.. cel al Cristinei Nichitus.

Proletar 30 Sep 2008 11:40

dar voi ce parere aveti ca tocmai cristi puiu, care vroia sa dea nu stiu ce bani inapoi, care contesta nu stiu ce, care facea cnc-ul de rahat, acum participa si castiga?!!

gionloc 30 Sep 2008 11:42

dan chisu :huh: - locu 2 debut lungmetraj fictiune, aproape 1 mil de lei

nichitus, desi are penultima nota ca regizor si una dintre cele mai slabe ca scenarist, primeste peste un milion de lei = ~300 de mii de euro - tranzitia, bat-o vina! :love:

saizescu - ~400 de mii de euro 8)

*is curios ce va iesi din 'de ce fierbe copilul in mamaliga' si, mai ales, Ioana cred ca e curioasa de rezultatul acesta!

films4all 30 Sep 2008 11:49

Hai sa nu-l vorbim de rau pe Cristi Puiu. :)
Gionloc pune bine problema.
Noi tot speram la comisii "cu.minti" dar.. doar speram.

films4all 30 Sep 2008 11:56

Da' ce inseamna calitate regizor: 00.00
Scenariul a primit finantare dar daca regizorul este 0... nu inteleg de ce i s-a dat unda verde... :?
Tudor Giurgiu: 16.00
Porumboiu: 17.20
:?

Proletar 30 Sep 2008 12:37

calitate 0 = adica reigzorul n-are premii in palmares.

desi igor cobileanski e bun la scurtmetraje, iata ca ii este notata cu ZERO calitatea de regizor.

Proletar 30 Sep 2008 12:41

dar eu nu inteleg ce e cu scurtmetrajele care au primit zero lei finantare, desi sunt peste linia "castigatoare".

Proletar 30 Sep 2008 12:44

kkt!
peste mine sunt 10 scenarii castigatoare care au nota mai mica decat al meu!

gionloc 30 Sep 2008 12:51

pai la calitate regizor -
la debutanti e cam clar, inca nu e verificabila aceasta latura, capacitatea regizorului de a livra calitate.
dintre cei prezenti la lungmetraj cobileanshi are 0.
poate fiindca in jurizarea asta nu s-a putut tine cont de Tache (nu a iesit la vreun festival, nu nimic, o prezentare la tiff si atit). si pentru ca, in cazul lungmetrajelor, poate ca nu conteaza ceea ce ai realizat inainte la scurtmetraj. cobileasnchi primeste finantare pentru ca scenariul sau are nota mare (si notarea scenariului nu cred ca tine de experienta in domeniu) si pentru ca, per total, iese cu o medie buna.
e ciudat, dupa criteriul asta - al premiilor obtinute, al recunoasterii internationale (si nationale) - ca porumboiu are o distanta mica fata de giurgiu. o camera d'or ar trebui sa insemne mai mult decit o prezenta in panorama berlineza, de ex. (mai sint si premiile gopo obtinute de porumboiu, dar sa zicem ca astea is prea crude ca sa fie luate in seama).
bine, vad ca diferenta de puncte intre scenariu si regizor e semnificativa, scenariul are o pondere imensa (cam doua treimi) in nota finala fata de calitatea regizorului si toate celelalte la un loc. lucrurile ar trebui sa fie mai echilibrate.
adica e clar ca intre puiu si nichitus e o diferenta imensa, poate ca diferenta asta ar trebui sa se vada nu numai in nota fiecaruia, ci si in finantarea primita.

pina la urma problema e ca mai bine dadeau milionu ala de euro aruncati pe nichitus, saizescu si chisu lui puiu si porumboiu. sau unor debutanti mai putin celebri decit chisu intr-ale mincarurilor, dar mai promitatori intr-ale bucatariei cinematografice!

Proletar 30 Sep 2008 12:55

cert este ca vorbim de un sistem care nu avantajeaza scenaristii.
punctele de la "calitatea producatorului" sunt decisive.

films4all 30 Sep 2008 13:43

Originally Posted by Proletar:

calitate 0 = adica reigzorul n-are premii in palmares.

desi igor cobileanski e bun la scurtmetraje, iata ca ii este notata cu ZERO calitatea de regizor.

Inteleg. Si.. in ce mod se acorda punctajul de un regizor are 0 si altul 16.00, conteaza gradul festivalului la care a participat... sau cum se ajunge pana la 16.00 ?
Iar in cazul producatorului se merge pe aceasi idee?

Led-Ze-Pencil 30 Sep 2008 16:22

Cei cu credit alocat 0 sunt ca si cum n-au luat. Adica au luat dar vor primi 0 lei 0 bani :)
Casele respective si-au facut baremul de credit (aproape 2 mil ron) cu alte proiecte din aceeasi sesiune si gata.
In plus, n-au voie mai mult de doi castigatori la fiecare sectiune, pt fiecare casa de productie.

eu asa am auzit.

films4all 30 Sep 2008 16:24

Da.. nu ne spune ce stim. Spune-ne ce nu stim :)
Welcome to cinemagia!

Proletar 30 Sep 2008 16:24

Originally Posted by Led-Ze-Pencil:

Cei cu credit alocat 0 sunt ca si cum n-au luat. Adica au luat dar vor primi 0 lei 0 bani :)
Casele respective si-au facut baremul de credit (aproape 2 mil ron) cu alte proiecte din aceeasi sesiune si gata.
In plus, n-au voie mai mult de doi castigatori la fiecare sectiune, pt fiecare casa de productie.

eu asa am auzit.

pai n-ar putea ca locul acelor proiecte sa fie luat de cei aflati primii sub linie? :)
ca la admitere...

Led-Ze-Pencil 30 Sep 2008 16:29

Da.. nu ne spune ce stim. Spune-ne ce nu stim :)
Welcome on cinemagia!

daca as sti ce stiti as spune ce nu stiti. Daca oi sti. :)

nu stiu de ce n-au urcat cei de sub linie. Banii oricum s-au terminat la linia aia, deci ce ar primi urmatorii?

sa vedem daca apar contestatii si cum se rezolva.

PS. Mersi de urarea de bun venit!

Pitbull 30 Sep 2008 16:32

Päi acum, cu patru ani si aproape opt luni întârziere? :?

Proletar 30 Sep 2008 16:32

ce parere ai de oful meu: scenarii proaste, ridicate de "calitatea producatorului"?
e intemeiat?

Pitbull 30 Sep 2008 16:35

Eu as zice cä da.
Dar despre rezultate încä nu mä pronunt, n-am apucat sä le examinez prea atent.

Led-Ze-Pencil 30 Sep 2008 16:39

Originally Posted by Proletar:

ce parere ai de oful meu: scenarii proaste, ridicate de "calitatea producatorului"?
e intemeiat?

Cred ca daca ai un scenariu bun il duci la o casa de productie cu punctaj mare si gata. Si aia mari au nevoie de marfa buna - in ideea ca lucrurile sunt pe bune la concurs.
Daca esti cu un producator debutant, e mai nasol. Iti inteleg oful.

(patru ani, 3 saptamani si ceva am stat si v-am citit cu placere. nu stiu ce m-a apucat acum sa scriu, n-am nici o scuza :) )

Pitbull 30 Sep 2008 16:44

(Atunci n-ai nici o scuzä nici ca sä te opresti! Keep on with the good work! :) )

...A, si:

Welcome to CineMagia!

Proletar 30 Sep 2008 16:50

pentru Sergiu Puiu, cand va veni pe aici....

Radu Muntean a fost corect, dovada ca Sagafilm n-a luat nimic.

Led-Ze-Pencil 30 Sep 2008 16:50

Originally Posted by Pitbull:

(Atunci n-ai nici o scuzä nici ca sä te opresti! Keep on with the good work! :) )

...A, si:

Welcome to CineMagia!

Multumesc, multumesc.

S-ar putea totusi sa ma opresc, nu pot sa promit. E adevarat, fara nici o scuza. Scuze! :)

mafalda 01 Oct 2008 10:46

Ma bucur ca a castigat Cristi Puiu si Porumboiu!

Ma intristeaza faptul ca s-au strecurat printre castigatori si doua nulitati: Saizescu si Cristina Nichitus! Sa inteleg ca CNC-ul va finanta iar doua filme proaste si va arunca 20 si ceva de miliarde pe apa Dambovitei?

films4all 01 Oct 2008 10:52

Nu-i mai intereseaza banii pastia. Noi sa fim sanatosi. :hmm: :sleep:

mafalda 01 Oct 2008 11:00

Daca tot e sa cheltuim niste bani sa-i cheltuim pe filme bune nu pe filme proaste!

films4all 01 Oct 2008 11:07

Poporul mult graieste
Dar degeaba se vorbeste!

Mai bine incercam sa screim mult, bine si sa le luam locul alora care n-au ce cauta in comisiile CNC-iste. Ca tot suntem mai buni.

mafalda 01 Oct 2008 11:16

Astia n-or sa dispara din comisiile CNC decat daca dispar biologic!
Dar ce te faci daca le iau locul altii tot ca ei? :happy:

films4all 01 Oct 2008 11:30

:lol: Buna intrebare.
Incerc sa nu ma gandesc la raspuns :shock:

mafalda 01 Oct 2008 11:40

Daca ai sti cat ma framanta asta!

All times are GMT +2. The time now is 08:45.