Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Premii, festivaluri (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=231)
-   -   Cannes 2007 (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=90686)

Gloria 16 May 2007 21:18

Originally Posted by keepwalking:

ma simt ca la un fel de Campionat Mondial al Filmelor :)

Bine ai zis; asa e: o editie in care trebuie sa alegi intre un Bela Tarr, un Kar-Wai, un Sokurov, Coen, Van Sant, Fincher, Kusturica poate fi numit-a cea mai putenica din cate au fost pana acum. Ma gandeam cum ar fi fost ca, acum cateva decenii, sa intre in competitie la Cannes, in aceeasi editie Bunuel, Fellini, Tarkovski, Cassavetes, Bergman...

Alex Leo Serban 17 May 2007 11:41

pt cat ballou

incorect: 'tribut' inseamna - la noi - kestia aia de-o plateau domnii tarilor romanesti la inalta poarta; s-a 'incetatenit' (din pakte!) SI cu sensu d 'omagiu' - desi nu era necesar, cita vreme exista dja AC cuvint: 'omagiu'... d aceea consider k e un barbarism.
kestia cu 'scribu' blabla ERA valabila, dar nu mai e - astazi; gratie mijloacelor d reproducere, INCLUSIV copierea va fi devenit un act creativ - vezi c fac godard, matthias muller & martin arnold, kre recicleaza pur si simplu filmele veki.
deci lucrurile sint mai complicate, iar istoria & teoria artelor vizuale tin cont d ac skimbare d paradigma.

in plus - 'pierre menard' e o FICTIUNE! cum sa-l fi 'apreciat' 'borges, d bine c e creatia lui - personaju lui?! c a vrut sa spuna marele argentianian este k INCLUSIV o copiere telle-quelle a unui original clasic il SKIMBA - eventual, il imbogateste -, asha cum prezentul skimba trecutul...

ps ANUNT SPECIAL: pt a putea posta re:cannes, astept sa dispara un 'nume' ;)

herbert 17 May 2007 11:54

als-ule, nu ne nenoroci cu totul... noi cu ce ti-am gresit?
Gloria este si ea la Cannes si cred ca puteti conveni asupra "eliminarii" lui carminume...
spune cum este "My Blueberry Nights"?
de fapt, cum a fost noaptea cu Wong Kar-Wai, Jude Law ºi Norah Jones? (sper sa nu se interpreteze gresit aceasta intrebare) :) ...

Alex Leo Serban 17 May 2007 11:57

pot spune doar atit: 'my blueberry nights' = wkw d supermarket :(
fincher = too long for its own good :((
mungiu = bun, kiar f bun - minus angela similea & cornel constantiniu (!) p genericu final, kre trimit la margareta pislaru din 'mdl'... and THIS is a bit too much! :?

klein 17 May 2007 12:35

:love: merci als
tine-o tot asa. In stil sms e perfect

Gloria 17 May 2007 14:31

Indata incepe conferinta de presa cu mungiu; diseara vad filmul la premiera oficiala; pana vin in sala mungiu & CO va zic de My blueberry: filmul are trei capitole; in toate o vedem pe Norah Jones; pe care, spre binele ei, nu au lasat-o sa vorbeasca prea mult;tacerile sut foarte frumoase, de fapt, in filmele lui wkw ;o prelungire a filmului In the mood for love; aceeasi atmosfera, acelasi ritm, aceeasi poveste despre instrainare; de data aceasta si cautare, un film despre distanta,foarte buna Natalie Portman in cap.trei; opaaa, a intrat mungiu la conferinta

Carmine Galante 17 May 2007 15:05

Santaj tipic practicat de mogul (sau oligarh, ca termenul e la moda). Eu unul ma multumesc cu relatarile Gloriei, pe care le gasesc la obiect & lipsite de aere.

EgoN 17 May 2007 16:17

mie mi se pare f. trist ce se intampla aici.

de ce e lasat nume sa-si dea cu parerea intr-un loc unde nu e binevenit? mi se pare ca sfideaza orice urma de bun simt. cu tot respectul pt. gloria si stefan, fara relatarile lui als de la cannes, acest topic e egal cu zero.

atat am avut de spus,
thanks.

jeleu 17 May 2007 18:10

daca va tine spaniola

StefanDo 17 May 2007 18:33

o incercare de traducere, concentrata pe filmul lui Mungiu:

Cunoscutul Zodiac al lui David Fincher, si umilul, dar si superbul 4 luni, 3 sapt si 2 zile al romanului Cristian Mungiu, au dus simultan in aceasta dimineata stralucitorul si insoritul festival de la Cannes spre cele mai intunecate cotloane ale sufletului uman in competitia pentru Palme d'Or.

Sar la 4 luni, 3 sapt...

Exact contrariul a ceea ce am spus despre Zodiac este aplicabil la magnificul si durul 4 luni, 3 sapt si 2 zile, fara indoiala cel mai bun film vazut pana acum, care ar putea foarte bine sa provoace scandal pe 27, cand se impart premiile. Cu stil sobru in sensul ca nu exista niciun cadru in plus sau in minus, filmul romanului Mungiu este in stare, cu un talent magistral si plecand de la un subiect ce se petrece intr-o singura zi, sa scoata la lumina tot ce-i mai bun si mai rau in sufletul uman. Filmul, care se petrece in Romania comunista de la sfarsitul anilor 80, este interpretat de o distributie de lux, din care se evidentiaza Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov si Alex Potocean.

Cei patru, dar cu minunata Marinca in prim-plan, duc greul unei pelicule cu tema ingrata - avortul clandestin - ce se infatiseaza cu toata cruzimea, ceea ce a facut multi critici si jurnalisti sa se foiasca pe scaun, neezitand cu toate acestea sa aplaude frenetic la sfarsitul genericului.

Duritatea multora dintre cadre, nepotrivite pentru stomacuri delicate, este insotita de o regie impecabila, cu camera pe umar, cu care directorul de imagine Oleg Mutu profita enorm nu numai din raceala interioarelor ci si din exterioarele intunecate. O pelicula in care, pe scurt, Mungiu, fost profesor si jurnalist ce a debutat ca regizor cu Occident, dovedeste inca o data valoarea cinematografului roman, desi Romania „este totalmente in afara star-system-ului”, dupa cum recunoaste el insusi.

Despre cruzimea unor imagini, Mungiu a spus ca erau importante pentru ca filmul „nu este despre o situatie, ci despre emotii in general si despre consecintele hotararilor luate, deci era vital ca acestea sa fie aratate”, a explicat regizorul intr-o conferinta de presa alaturi de Vasiliu, Ivanov, Potocean si Mutu. Tot din acest motiv 4 luni, 3 sapt si 2 zile pare ca evita anumite detalii, pentru ca „filmul se termina, dar povestea merge mai departe, pentru ca este inspirat din viata”, a subliniat Mungiu in fata salii de conferinte pe jumatate goala, ce inainte fusese plina ochi de jurnalistii atrasi de stralucirea starurilor ce formeaza constelatia Zodiacului.

Proletar 17 May 2007 18:56

Bravo, Cristi!
Da-i tare!
O sa vedeti voi, sigur castiga ceva la Cannes!

gionloc 17 May 2007 20:45

Originally Posted by Carmine Galante:

Sunt destule informatii, le-am accesat, am gasit si singurul nostru film care a luat marele premiu in '64 + ca astia pe pro au spus ca Padurea ... o sa fie proiectat in cadrul Cannes clasic.. Succes p-acolo !

uat?!

Marele Premiu la Cannes? in '64?
Jacques Demy e roman?

poate voiai sa amintesti de singurul roman care a luat premiul de regie la cannes, pina acum ;) - Liviu Ciulei, in '65!

mari premii au luat Gopo si Mitulescu, dar pentru scurtmetraje ;)

deci, eliberati topicul asta de balast pentru a avea spatiu cei care vad si stiu cu ce se papa cannes-ul!

drudu 17 May 2007 20:53

I'd say!!!

http://www.variety.com/index.asp?lay...V E1117933650

gionloc 17 May 2007 20:54

Originally Posted by keepwalking:

Bravo, Cristi!
Da-i tare!
O sa vedeti voi, sigur castiga ceva la Cannes!

si eu ma bucur foarte mult pentru Cristi Mungiu. sper ca toate vestile astea bune despre ultimul sau film vor fi confirmate cu o distinctie oficiala!

cind a aparut Occident, in 2002, mi-a fost cel mai apropiat film romanesc de dupa ''eliberare'' (de ceausism) :)
speram foarte mult ca va confirma cu urmatorul sau proiect - atunci cind am vazut Hirtia va fi albastra, A fost sau MDL... mi-am dorit sa fie cel putin la nivelul acestora :)

drudu 17 May 2007 22:07

inca 2 ca astea, si deja imi imaginez ca luam tot:

http://www.screendaily.com/FestivalM...tStoryID=32548

gionloc 17 May 2007 22:13

e pe cultural emisiunea despre cannes - reportajele zilei.

ca de obicei, tvr strica povestea cu un comentator adus parca de pe hipodrom! si, din pacate, sunetul original e suficient de coborit incit la un volum normal sa nu auzi dialogul din spatele comentariilor ragusite ale tvristului...

Maggie Cheung (in juriu) e mai frumoasa decit Norah Jones (din Noptile newyorkeze ale lui wkw)... dincolo de asta, sint curios cum va simti ea stilul hongkongonezului mutat in spatiile americane... din secventele arate in grupajul asta, e o anumita nepotrivire (in mintea mea, deocamdata, cel putin): acea distinsa imagine a lui wkw, in care era imbracata femeia asiata, nu se semnifica prea bine pe sine in asezarea fetei indo-europone inlauntrul ei.

Carmine Galante 17 May 2007 22:35

Originally Posted by gionloc:

uat?!

Marele Premiu la Cannes? in '64?
Jacques Demy e roman?

Come on fuck off, datele erau pe site, crezi ca mi-am notat anul realizarii pe frunte? Esti foarte plictisit.
Projeté �* Cannes le 23 Mai 2007 en Sélection Officielle, section Cannes Classics, asta apropo de ce ziceau pe stiri.

drudu 17 May 2007 22:45

si cu astea ma duc sa ma culc, coz I'm starting to scare myself:

http://www.tv5.org/TV5Site/info/arti...rmf0uwu 3.xml

http://cineuropa.org/newsdetail.aspx...cumentID=77017

klein 18 May 2007 00:23

merci drudu, c'etait du bon travail

cat ballou 18 May 2007 00:53

@ als - mi se pare inconfortabil genul asta de dialog, peste capetele oamenilor care intra pe topic din cu totul alte motive. dar... cum nu stiu sa existe un loc pentru drept la replica, asta e....

1. cf. Lazar Saineanu editia a doua, din 1906, avem: tribut - 1. ceeace o tara plateste alteia in semn de dependenta (v. haraciu); 2. ofranda; 3. ceeace se da prinos: fluviile aduc tributul lor marii; 4. fig. ceeace e dator a face, a indura: a plati tributul mortii.

so, avem o confirmare a sensurilor de cel putin un veac. asta e, n-am editia princeps. nu m-am multumit si am scormonit mai adinc - recunox, mi-am pierdut fo juma de ora - si n-am gasit la Iorgu Iordan nici o mentiune in valul de importuri pe filiera franceza din sec XIX, ci omul zice clar ca etimologic vine pe filiera latina, ca in toate limbile unde a fost preluat termenul.

acum un veac jumate, cind tributul statea bine pe coada lui, la el acasa, omagiile se prezentau intre prietenii veniti de pe afara, daca intelegi unde bat. am observat ca ai o obsesie de natura purista in legatura cu anumite cuvinte, dar gitlegaul fluturat patriotic face mai mult rau. nu pot uita polemica pe care ai lansat-o acum un an pe tema consumism vs. consumerism, agitind steagul barbarismului. daca nu-ti suna fonetic, oki, e treaba ta, dar unui cuvint trebuie sa-i respecti originea si intelesul. si cum "consumerism" are obirsii americane, cu radacini in apelul lui Kennedy la corecta informare intru protectia consumatorului, si apoi tot ce-a roit in jurul termenului se leaga de consumator, de reglarea unor umori si cautarea echilibrului interior prin drive-ul de consum, toata lumea a adaugat "ismul" in coada lui "consumer", caci el face obiectul de studiu social si economic, nu eugenia pe care o cumpara. toata planeta vorbeste aceeasi limba, numai noi tre' sa fim mai alcoolici decit Papa. prin trunchierea semantica si morfologica, "consumism" e un pur barbarism.

2. daca te referi la filmuletul lui Godard cu fatuca prin apa, io cred ca aia se cheama interventie providentiala. proiectul era filmat si abandonat de Truffaut. Godard l-a montat, l-a pieptanat, a pus neste voci cheie pentru naratiune, a salvat o cauza pierduta. la Müller nu ma bag, ca nu stiu decit Pensao Globo, si aia e alta mincare de peste. in schimb Martin Arnold e exemplu clasicizat pentru rolul montajului in twist-ul intelesurilor: schimbarea tempo-ului, a ordinii cronologice in incadraturi, colorarea personajelor, fade-urile - toate dau alta dimensiune povestii, construiesc un alt text si extratext, te duc intr-o alta zona de asteptare. mie lucrurile astea mi se par meritorii, sa poti interveni original pe o forma data si sa schimbi sau sa imbogatesti continutul. desi am rezistat cu greu, nici lui Decasia n-am ce-i reprosa, pentru ca demersul artistic bate intr-un cotlon rar exploatat. am vazut ce-a facut anul trecut Greenaway cu Rondul de noapte, la Reijkmuseum. ce alt material de lucru avea decit tabloul? si ce show bestial a putut sa fac doar din decupaj, speculatii logice, extratext si neste stropi de ploaie.

asta era nemultumirea mea: daca nu poti adauga sau schimba sensuri, e mai bine sa te orientezi in alta directie. Psycho II se intoarce si Psycho III se razbuna au avut si culoare si tot n-au fost ce-a trebuit. nici macar Perkins n-a vopsit gardul suficient de credibil. originalul era perfect si suficient siesi. si alb-negru. nu vad nici un fel de virtuti in colorare. e o faza in The State of Things al lui Wenders care mi-a mers la suflet si mi s-a intiparit pe cortex: personajul lui Sam Fuller isi intreaba regizorul de ce insista sa faca un film alb-negru, cind tot ce-i inconjoara e atit de ofertant cromatic. si replica era ceva la modul: "Life is in color but black&white is more realistic." si nu cred ca intrebarea era pusa intimplator in gura lui Fuller, care are neste filme marete alb-negru. cu mina pe suflet, nu mi-as dori sa vad vreodata un Shock Corridor pastelat si mi-a picat greu la stomac cind am auzit ca au "reperat onoarea" lui The Big Red One. cum iar, nu as vrea sa apuc vremea sa vad Othello-ul lui Welles sau The Third Man farbuite.

i rest my case. iti urez o saptamina exceptionala si multe satisfactii coltorale pe frontul de vest.

herbert 18 May 2007 03:08

OMG! cat ballou, nu poti sa mai amani aceste explicatii docte, academice, acum cand noi incercam sa receptionam o "transmisiune directa", bruiata de atatea kkturi omenesti. sorry!

cat ballou 18 May 2007 03:35

uh, mi-am cerut scuze la inceput, fiindca pot anticipa diverse reactii, de feliul meu. de pastrat pentru mai tirziu nu era cazul, pentru ca citesti si gindul replay-ului nu-ti da pace. deh, oameni sintem si speram in democratia forumistica... dar cred ca se cerea un split de pe pagina anterioara, de unde a derapat discutia spre Gus Van Sant. daca se proceda asea, toata lumea traia fericita si nu exista comunicare in hiat.

again, sorry, un weekend minunat tuturor, ceea ce-mi doresc si mie. :)

drudu 18 May 2007 08:02

ah, cat de misto e sa citesti presa de dimineata si sa dai peste asta:

http://www.nytimes.com/2007/05/18/mo...=1&oref=slogin

StefanDo 18 May 2007 11:29

revolutia romana si lectia de cinema data lui WKW si Fincher, ha! :)

http://www.letemps.ch/template/cultu...80&qu ickbar=

klein 18 May 2007 11:44

si Liberation
http://www.liberation.fr/culture/cinema/254512.FR.php

klein 18 May 2007 11:56

Originally Posted by StefanDo:

revolutia romana si lectia de cinema data lui WKW si Fincher, ha! :)

http://www.letemps.ch/template/cultu...80&qu ickbar=

se vede treaba ca referinta Dardenne e unanima. Fara sa vad filmul, comparatia poate sta in picioare. Dar cea cu Henckel, cred ca e ratata. singurul punct comun dintre cei doi ar fi perioada abordata.ramane de vazut filmul, e clar, dar anticiez si eu...

StefanDo 18 May 2007 12:35

cred ca referinta la von Donnersmarck se limiteaza strict la incercarea de a privi in trecut. daca e asemanat cu atata incapatzanare cu fratii dardenne, filmul lui mungiu nu are cum sa fie ca Das Leben der Anderen... :)

klein 18 May 2007 12:39

nu vreau sa abuzez de link-uri, dar asta e prea frumos: http://www.avoir-alire.com/article.php3?id_article=9532

drudu 18 May 2007 12:50

eu am abuzat de linkuri, intru deja la spamming:

http://www.corriere.it/Speciali/Spet...i/aborto.shtml

StefanDo 18 May 2007 12:51

o sa va bannez pe amandoua! :lol:
link-uri de-astea puteti pune si o mie :)
totul e sa nu ne umplem de speranta si sa ne dezumflam brusc pe 27 :D

drudu 18 May 2007 13:00

ssssst, don't jinx it!

pe reuters:
http://www.reuters.com/article/filmN...43515120070518

klein 18 May 2007 13:07

ei!! sunt veteran. Cool :D

link-uri mai am. uite aici si o secventa din filmul lui Mungiu:
http://festivaldecannes2007.blogs.al...&themeID=13653

Si chestia cu premiile pana la urma, nu e asa importanta. e foarte bine ca filmul place si ca ecourile sunt atat de puternice.

drudu 18 May 2007 14:31

ar trebui sa fiu platita pentru asta

http://www.commeaucinema.com/film=80408.html

http://cinema.castlerock.it/recensio...ati-per-gabita

StefanDo 18 May 2007 14:32

draga mea, ecourile ca ecourile, sunt ok, nu zic nu. Dar una e sa bubuie presa azi si maine sa nu mai stie nimeni nimic si alta sa apara in toate listele Palme d'Or 2007 - cristian mungiu - 4 luni, 3 saptamani si doua zile :)

Alex Leo Serban 18 May 2007 14:54

pt cine e interesat d c am d spus dspr cannes in general & mungiu in particular - diseara la stirile d p tvr1
si miine in direct la emisiunea 'filmul & banii' d p money channel ;)

Gloria 18 May 2007 15:10

Despre ZODIAC acum:
Nu l-am recunoscut pe Fincher in acest film; nu e thriller, ci un film politist; fanii lui Fincher cred ca vor fi dezamagiti; filmul - cum zice si ALS- prea lung. Gyllenhaal bine ales in rolul soarecelui de biblioteca; prin perseverenta gaseste solutia mesajelor criptice trimise de Zodiac. In alta ordine de idei: Gyllenhaal e scund; dap, trecand pe langa mine asa mi s-a parut; dar, pentru ochii lui :oops: :oops: ii iert toate celelalte pacate.
Premiera oficiala a filmului lui Mungiu: foarte impresionant;aseara a fost, de la 22.30, dupa premiera oficiala a filmului lui Fincher; foarte impresionant; cand au intrat in sala toata lumea a aplaudat, in picioare, reflectoarele pe ei: Mungiu, Marinca, LAURA vASILIU, Ivanov,Alex Potoncea. Si dupa film, din nou, toata sala in picioare. Laura foarte emotionata; asa am vazut-o si la conferinta de presa; sensibila, nehotarata, emotionata, pierduta. Asa este ,de fapt, si personajul ei.
Cu Marinca am facut un interviu, in tara nefiind sanse sa dau de ea. Il voi posta cat de repede pe homepage.S-a tuns baiteste pentru ca acum lucreaza intr-un film de actiune. Cat priveste rolul ei, a fost egala in exprimarea emotiilor.
Povestea e despre Gabita, interpretata de Laura, aflata in luna a patra si care vrea sa faca un avort. In 1987 petrecandu-se actiunea, avortul e interzis; cum niciun doctor nu ar face chiuretaj, Gabita aude de dnul Bebe (Ivanov) care a "ajutat" niste colege de-ale ei, cu aceeasi problema...Otilia este cea mai buna prietena a lui Gabita si o ajuta gasind o camera de hotel unde sa se faca avortul.
Ea se intalneste cu dnul Bebe si il conduce la G.

Mungiu a filmat secvente-cadru, la nivelul ochilor personajelor; cadre foarte lungi. Un cadru pana la gat , la un moment dat, in care o vedem pe Laura Vasiliu fara cap- da,mi s-a parut foatrte expresiv
La conferinta de presa, toti jurnalistii care au pus intrebari si-au exprimat mai intai admiratia ptr. film. Deci sanse sunt sigur pentru macar un premiu.

Apoi, un alt film din competitie, vazut tot ieri: Izgnanie (The Banishement) al lui Andrei Zviaguintsev. Al doilea lui film dupa The Return. IN care o femeie este obligata sa faca- hm, culmea- tot un avort...Dap; si-au propus regizorii astia sa castige de partea lor cele patru femei ale juriului.
Si, ah, in film joaca Marie Bonnevie...; ati vazut-o sigur in Reconstruction;
Seara asta merg la Fratii Coen si intr-o ora la documentarul L`Avocat de la terreur

Airlight 18 May 2007 15:16

Nu c-ar fi un mare secret, but that's a huge fucking spoiler, right there.

Mai usor cu "interesant" si cu ochii lui gylenhaal, in rest pentru inceput e bine:)

Gloria 18 May 2007 15:25

Dar daca langa tine ar aparea Penelope si ti s-ar uita drept in fata,nu ti s-ar inmuia genunchii?
Si relatarea fara elem . picante, ce-ar mai fi?Si apoi, ele nu sunt cautate, chiar se intampla. Filmul asta nu e pentru publicul din Romania; e facut ,imi pare, doar pentru festival; din pacate nu cred ca se va duce multa lume de la noi ,in cinema, ptr. acest film. Si a povsti o productie de acest gen nu e ca si cum ai zice cine i-a luat capul lui spiderman, ca sa se duca tot interesul de rapa.

hellsteed 18 May 2007 19:27

publicul roman nu e pregatit pur si simplu sa vada filme de genu; daca merg pe strada si intreb aleator lumea care e ultimul film romanesc la care au fost vor trece countless seconds pana va marai un raspuns care suna ceva de genu : nu-mi amintesc sau nu prea urmaresc filmele romanesti. Arta nu poate fi inteleasa de toti. Romanul e dresat cand e vorba de filme: daca nu e american, sau nu e in limba engleza nu e film bun. Asta vad zi de zi in jurul meu. Noroc ca imi mai gasesc refugiu pe forumul asta.
P.S: Astept filmul lui mungiu la Cluj cu nerabdare.

Carmine Galante 18 May 2007 20:59

Apropo de aparatiile pe tvr 1 si de filmul lui Mungiu care e brusc printre marile favorite ... "avem de-a face cu Moartea domnului Lazarescu cu avort". Trebuie sa recunosc, adanc ! :shock: Interventia durat exact cat citesti chestia asta, vreo 5 secunde. :lol:

marx 18 May 2007 21:10

"avem de-a face cu Moartea domnului Lazarescu cu avort". Trebuie sa recunosc, adanc ! :shock: Interventia durat exact cat citesti chestia asta, vreo 5 secunde. :lol:

daca oferea amanunte picante de sub cearsaful blocului operator ziceai ca te uiti la "viata medicala"...

gionloc 18 May 2007 21:17

Originally Posted by Gloria:

Si relatarea fara elem . picante, ce-ar mai fi?

Si apoi, ele nu sunt cautate, chiar se intampla. Filmul asta nu e pentru publicul din Romania; e facut ,imi pare, doar pentru festival; din pacate nu cred ca se va duce multa lume de la noi ,in cinema, ptr. acest film. Si a povsti o productie de acest gen nu e ca si cum ai zice cine i-a luat capul lui spiderman, ca sa se duca tot interesul de rapa.

relatarea fara elemente picante ar fi exact ceea ce trebe in cazul anumitor filme! ;)

desi stiu cu ce este filmul - nu stiu cum este sau cum arata ceea ce eu deja stiu ca prezinta.. de aceea imediat ce am vazut ca incepi sa povestesti alcatuirea scenelor m-am retras din mesajul tau.

ca filmul nu e facut pentru romania - o afirmatie preety lame!
citi cititori are cinemagia? aduna cu citi cititori are republik, liternet... fa totalul si vezi daca Mungiu va avea mai multi spectatori decit toalul respectiv - eu cred ca pe acestia ii va stringe - iar atunci e facut (si) pentru romania ;)

sigur, a povesti acest film nu e ca si cind ai zice de spiderman.. e mai grav :P - acolo toata lumea deja stie ce se va petrece (cum spune ceea ce spune, reteta e stiuta), asa ca filmul ala deja nu are vreun farmec - altul decit spectacolul - a vedea cum imbraca in ingrediente reteta... pe cind aci... nu conteaza atit ceea ce spune (iar eu stiu asta - stiu o parte din ingrediente), conteaza cum spune ceea ce vrea sa spuna (tava la cuptor, la copt) - iar daca povestesti cum spune si ce accentuaza sau pina unde apasa acceleratia (in visceral)... cam strici aura proiectului... evident, dupa ce lumea vede filmul, dupa ce incepe sa il vada... pot fi discutate argumentele care pot sustine asemenea desfasurari-accentuari precum cele vizibile in film...

dar pina atunci ar trebui evitate 'picanteriile' numite de tine! trebuie sa ne bucuram de ele exact asa cum tu ai avut ocazia.. chiar daca noi nu la cannes ci la cluj :)

Ambra Blu 18 May 2007 21:44

Originally Posted by Gloria:

Mungiu a filmat secvente-cadru, la nivelul ochilor personajelor; cadre foarte lungi. Un cadru pana la gat , la un moment dat, in care o vedem pe Laura Vasiliu fara cap- da,mi s-a parut foatrte expresiv

Uau, fenomenal de tare, cu capete taiate. Cind observam de-astea la Chris Doyle, Mungiu se juca inca de-a glumitele cu Occidentu'. La dracu, de ce m-as uita la un film despre avort? Filmat cu long takes si easy rig? Nu mi-a ajuns MDL ca exercitiu de minerit in suflete? A vazut Mungiu ca prind dramele astea, ca asa ne vrea vestu, in curu, mintea si buzunarele goale, hai sa faca si el o chestie din asta, sa dea-n suflete pina sar fulgii din ele. De ce as vrea sa ma dea pe spate un film intunecat (cel putin asa il percep din ce am auzit de la amici) din perioada lui Ceaotzesco? Romanii astia, oamenii astia, nu au si viitor? Se trateaza totul la diateza pasiva? Recuperatori de isterie recenta? Noi nu avem si alte chestii cu care sa ne prezentam publicului strain? Mai sint amici care imi spun ca uite asa se creeaza un precedent, ca se aude de cinemaul romanesc, ca se elibereaza caile de acces. Dar ma intreb daca nu cumva se creeaza un tip de asteptare de la cinema-ul romanesc: hand held, drama, post 89, cineva moare, cuiva ii e foame, mai multora le e foame, unei natiuni intregi ii e foame, totu e venal, toti e corupti, tara de cacat, obsesii de cultura mica, caram intr-o patura televizorul de la tara la oras. Pai ce evolutie e - din punctu de fuga al orizontului tematic -de la Patul conjugal la filmul asta? S-a varsat toata traista cu povesti a romanilor? A ramas doar carafa miniei lor din care varsa mereu picaturi festivaliere? Fuck that. Nu voi scoate doi lei din buzunar sa ma deprim doar pt ca un regizor vrea sa isi scoata obsesiile si amintirile de la naftalina din epoca unui regim de tot cacatul, care trebe nu doar condamnat, ci si uitat. Prefer sa vad cum Gheorghe Preda disloca realul si imi arata ca cinema se poate face si altfel decit cu camera pe umar, obiectiv si neimplicat si dureros de constant de aproape de drama, cica. Cred ca istoriile personale - ca asa zice Mungiu, ca a fost decretel - tre sa ramina frumos in sipetul familiei si nu brodate in epopei de tifon, de sters la ochi cu ele.

PS: Iar tu, Gloria, multumita faptului ca habar n-ai sa faci un review si, in schimb, povestesti filmul, m-ai scutit de efortul de ma duce la filmul asta cind va fi proiectat la TIFF.

Alex Leo Serban 18 May 2007 21:44

Apropo de aparatiile pe tvr 1 si de filmul lui Mungiu care e brusc printre marile favorite ... "avem de-a face cu Moartea domnului Lazarescu cu avort". Trebuie sa recunosc, adanc ! :shock: Interventia durat exact cat citesti chestia asta, vreo 5 secunde. :lol:

dar ai murit d curiozitate sa t uiti... SUCKER!! :lol:
ps still alive? :?
pps soundbites-urile sint facute k sa prinzi ideea din prima; s vd k pina si tu ai reusit! :P

illotempore2002 18 May 2007 21:47

Hai Alex ca si tu ai fi murit de curiozitate sa te uiti sau sa asculti sau sa citesti daca Galantul ar fi facut vreo nazdravenie

:P

Supastar 18 May 2007 22:07

Originally Posted by gionloc:

ca filmul nu e facut pentru romania - o afirmatie preety lame!
citi cititori are cinemagia? aduna cu citi cititori are republik, liternet... fa totalul si vezi daca Mungiu va avea mai multi spectatori decit totalul respectiv

si scade dublurile/triplurile pt cazurile in care se gasesc aceeasi oameni in toate 3 partile! :P

Proletar 18 May 2007 22:08

mai, nu stiu, dar deocamdata in romania se pot filma doar chestii mizere.
matrix nu poti vedea made in romania.
dar o chestie ca "masinistul" s-ar putea face.
lipseste imaginatia, se prefera stirea de ziar transformata in scenariu.

Carmine Galante 18 May 2007 22:17

Originally Posted by marx:

"avem de-a face cu Moartea domnului Lazarescu cu avort". Trebuie sa recunosc, adanc ! :shock: Interventia durat exact cat citesti chestia asta, vreo 5 secunde. :lol:

daca oferea amanunte picante de sub cearsaful blocului operator ziceai ca te uiti la "viata medicala"...

:lol:

Originally Posted by Alex Leo Serban:

dar ai murit d curiozitate sa t uiti... SUCKER!! :lol:
ps still alive? :?

Intamplator se vorbea la tv despre festival, in platou era si Irina-Margareta Nistor pe care eu o respect pentru simplu fapt ca ne traducea vhs-urile in niste vremuri foarte cacacioase. Apoi a aparut secventa asta de 5 secunde care m-a facut sa vomit.

drudu 18 May 2007 22:18

am putea sa ne intoarcem la ce se intampla la cannes si sa lasam spalatul rufelor murdare pentru mai tarziu?
de bine, de rau, leo si gloria sunt acolo, si cred ca e mai interesant ce au de povestit/barfit, decat our usual bickering... atfel presimt ca topicul asta o sa se intinda pe 10 pagini de rafuieli pe care le-am mai vazut de nshpe mii de ori.

Carmine Galante 18 May 2007 22:21

Originally Posted by Ambra Blu:

Pai ce evolutie e - din punctu de fuga al orizontului tematic -de la Patul conjugal la filmul asta?

Nici una.
Originally Posted by Ambra Blu:

S-a varsat toata traista cu povesti a romanilor? A ramas doar carafa miniei lor din care varsa mereu picaturi festivaliere? f*** that. Nu voi scoate doi lei din buzunar sa ma deprim doar pt ca un regizor vrea sa isi scoata obsesiile si amintirile de la naftalina din epoca unui regim de tot cacatul, care trebe nu doar condamnat, ci si uitat. Prefer sa vad cum Gheorghe Preda disloca realul si imi arata ca cinema se poate face si altfel decit cu camera pe umar, obiectiv si neimplicat si dureros de constant de aproape de drama, cica. Cred ca istoriile personale - ca asa zice Mungiu, ca a fost decretel - tre sa ramina frumos in sipetul familiei si nu brodate in epopei de tifon, de sters la ochi cu ele..

Super tare.

All times are GMT +2. The time now is 01:44.