![]() |
Foarte corecte cele de mai sus.
Dom' Pitbull, din cand in cand aveti niste intelegeri atat de pe faza ale filmautorilor nostri incat imi pare rau de momentele cand n-aveti aceasta intelegere :) |
"Well... Nobody's perfect!"
("Some Like It Hot") Pe bune: unde n-o am? Intreb sincer, nu sfidätor. |
mie tocmai aceasta inversunare si scrasnet continuu imi place la pintilie. prefer de o mie de ori mai mult o sinceritate dezarmanta si lipsita de orice fel de menajamente, decat acea indignare calduta "Adicä, dä-o-ncolo, dom'le, chiar asa?"
cred ca a te lega de imagine si montaj in cazul lui pintilie, chiar si a lui daneliuc, te impiedica sa vezi "the whole picture". un derapaj meseriash e mai tare decat un mers linistit, "profesionist" :P . desi imi place caranfil cu "pericoloso sporgersi" si "filantropica", asfalt tango mi se pare o comedioara usurica, genul ala italian cu marcelo mastroiani. ;) . atat. revenind la imagini "ramase", cele din balanta cred ca rezista timpului mult mai bine decal cele din asfalt tango. de exemplu, scena cu diaconu imbracat in paietze umbland dupa sotioara lui ti se pare mai tare decat scena incinararii? diferenta dintre astea 2 filme: asfalt tango ti-l pot povesti, balanta, nu prea... 8) |
Originally Posted by Pitbull:
Aici e ceva ce eu nu am priceput deloc. O.K. - vrea sa-si impuste copilul daca ar fi "normal" pentru ca sa nu se chinuie ulterior ( in copilarie, adolescenta, tinerete etc ) sa se adapteze/sa supravietuiasca intr-o lume mizera, populata de jigodii umane, etc, etc. Totusi aici mi se pare ceva ( foarte ) neclar : in limba romana "normal la nastere" se refera la situatia cind nu exista o tara genetica ( observabila ). Se intelegem cumva ca restul personajelor din societate se comporta cum se comporta de abject/slugarnic/umil/etc pentru ca : a) au facut si fac in continuare compromisuri cu "regimul" sau il slujesc; b) au o rindul lor astfel de "tare" genetice ( ceea ce in fond i-ar scuza intr-o mare masura ) ? Nu de alta - dar, dupa cum se vede din restul filmului, regimul nu se bazeaza/nu exploateaza oameni "anormali de la nastere", ci pe indivizi pe care i-a pervertit in cursul vietii. Pe undeva, daca ia logic, sunt de parere ca de fapt concluzia cu pricina - desi e socanta si de efect pe moment, vine asa ... ca o lovitura sau mai degraba ca un scuipat final pe fata Societatii in ansamblu ( ceva de genul "Nu meriti altceva decit un handicapat - Societate/Regim imputit !" - e insa in totala contradictie cu restul filmului !! :oops: Tot ca opinie/preferinta personala - drama adevarata era daca il arata pe copilul cu pricina peste 25 de ani ... capitan de Securitate. Sau prim-activist la UTC. Etc, etc ( iar parintii sa fi spus, mihniti si constienti ca nu mai au ce face in acel moment, "Mai bine il impuscam dupa nastere/dupa ce a luat prima data premiul I ..." :sick: ). Scuze ca m-am lungit in comentariu - probabil ca trebuia/trebuie un paragraf special. :oops: |
Originally Posted by Pitbull:
atunci cand vi se-ntuneca privirea in obiceiuri vechi si parti-prisuri :) si sincer, e omeneste - mai ales dupa o anumita varsta :D |
Määä, lasä-mä cu luatu' pe dupä corcodus!
Päi tocmai de osificäri si parti-pris-uri mä feresc ca de dracu', nu le suport, si dacä mai am de unele si nu m-am prins, e de räu! Tu zi acolo, cu exemple concrete! |
- piciorul maiei, trintit pe masa pe terasa de la lido
- navalirea navestistilor in trenul de copsa mica - moartea vitelului si "punerea in abis" cu polaroidele - monologul lui mitica, la masa, cind arata spre masina securistilor (ok, asta se poate povesti...) - aterizarea parasutistului in gradina - figura copilului hidrocefal pe acel zgomot de avion = (doar citeva) momente antologice din "balanta" in rest, sint cu totul de acord cu ce a spus egon kestia cu "profesionalismul"... who cares!? nici pasolini nu era un "virtuoz" din acest pdv... si nici altii, mari artisti. de la un nivel de viziune incolo, simpla meserie devine rizibila - asa cum si incercarea unor "meseriasi" de a mima "viziunea" este rizibila. parerea mea. deci, da, prefer marii artisti. kiar dk nu sint (si) "mari meseriasi"... |
Originally Posted by Alex Leo Serban:
Mai întâi, reamintesc celebra butadä (spre rusinicul meu, am uitat si cine-i celebrul nume care a zis-o - poate-mi reamintesti): "Le talent sans génie est peu de chose. Le génie sant talent n'est rien!" Sigur, aici sunt mentionate extremele. Totul stä în echilibru (iar obsesia mea cu "echilibrul" - sau, poftim, obsesia ta cu "Balanta"!) - si anume: Mi s-ar fi fâlfâit vesel de toate bâlbele profesionale ale lui Pintilie, dacä era imbatabil la nivelul "geniului" - sau mäcar al viziunii artistice. Dar, cum spuneam mai sus, si aici e la fel de inegal: oscileazä între clipe de geniu si momente de isterie, între atitudine criticä legitimä si "nifilism". Asa cä îsi pierde o parte esentialä din propria sustinere. |
de acord.
dar cunosti genii 'compacte', egale cu sine, in care orice pirtz tras e-un cur-cubeu (sorry for the pun!) inmiresmat & incintator? nu stiu cine a zis kestia cu talentul, dar pot si eu sa-ti amintesc butada k si homer mai doarme... ;) iar dk pintilie nu are geniu, cine ma-sa mai are??? (in film, adik... & la noi, si mai adik...) cred k o cinematografie facuta numai din 'meseriasi' e de o tristete... |
Totusi, genii ca ale lui Schlöndorff sau Forman (am ales anume doar doi a cäror atitudine se apropie de cea a lui Pintilie) sunt incomparabil "mai compacte". Adicä pârturi ca "Toba de tinichea", "Onoarea pierdutä a Katharinei Blum", "Balul pompierilor" sau "Desprinderea" nu-s cur-cu-bee cu par-fum? ;) |
tu-mi dai virfurile...
'palmetto' ai vazut? iar la forman - hai sa fim seriosi, k 'the people vs larry flynt' e ok, da dk nu scria k e de forman nu se facea atita tamtam... ce a facut in state - cu exceptia lui 'taking off' - nu poate sta alaturi de 'balul...' s.cl (si da, includ aici si 'amadeus'!) mai vrei alte exemple? iata-le - dintre cei mai mari: bergman, 'oul de sarpe' ( :sick: ), fellini ('satyricon' si 'voce della luna'), godard (dupa 90, cu exceptia 'histoire(s) du cinema'), hitch ('topaz', si nu numai ;) ), kubrick ('eyes wide shut'), tarkovski ('sacrificiul')... |
iar la pintilie sunt prea evidente sursele de inspiratie care-l fac impersonal. meritul lui major a fost ca a reusit sa-si aleaga teme cu muc si sfarc construindu-si si o poza de rebel. liviu ciulei e mai bun de zece ori decat pintilie, si-n teatru si-n film, tanti clody bertola nereusind sa transmita, pe cale matrimoniala, geniul de la maestru la cirac. |
debatable.
'padurea spinzuratilor' e un film important, dar mult prea lung (ciulei insusi marturisea k ar mai taia la el...). adik ramine o opera de referinta, dar ramine k ecranizare. in timp ce 'reconstituirea' (= cel mai mare film rom.!) ramine oricum - oricum, putina lume stie k e, si acesta, o ecranizare, ceea ce vorbeste mult dspr impactul lui. (intr-un quiz personal printre cineasti - regizori, actori, scenaristi -, 'reconstituirea' ranks first in their preferences ;) ) si nu cred k poti compara cele 3 filme ale lui ciulei cu filmografia lui pintilie! adik, la el, nu-ti place 'balanta', iei 'reconstituirea'; nu-ti place 'de ce trag clopotele...', iei 'duminica la ora 6'; nu-ti place 'niki ardelean...', iei 'o vara de neuitat'... there's choice! |
|
In rest, mergând pe ideea abordatä de tine - a relatiei dintre vârfuri si opere inferioare lor, sau chiar rateuri. As zice cä lucrurile stau putin invers. Toate acele exemple pe care le-ai mentionat nu anuleazä si nici mäcar nu contrazic atitudinea artisticä organicä si constistentä a autorilor; pur si simplu, au fost si ei în pase proaste (fie si de duratä - ca Hitchcock, în anumite perioade, dar tot un onest maestru al suspense-ului rämânea!). Or, la Pintilie, atitudinea e cristalizatä lucid si echilibrat în primele douä opere: "Duminicä la ora 6" si "Reconstituirea". De la "...Miticä..." încoace, cade în nifilism istericoid, si-o tine, si-o tot tine, nene... "O varä de neuitat" face notä discordantä, dar nu räsare si sträluce, cu toate calitätile lui. De-asta - mä tem cä bäiatu' s-a pierdut pe sine, pe drum... |
Originally Posted by marx:
A speculat foarte bine "epoca" si semi-libertatile oferite de ea si culmea e ca asta a ajutat enorm per ansamblu dupa parerea mea ( de ex. daca-l facea pe procuror sa injure cit mai scabros cu putinta la fiecare 2-3 replici ... cred ca se ducea de ripa totul ) ... :P Iar o faza ca cea cu ambulanta de la stadion care "iese" din televizor fiind urmarita acolo cu atentie si apoi se vede pe geam, unde trece nebagata in seama, e absolut geniala ! :) Partea cea mai proasta dintre toate e probabil ca filmul ala i-a bagat in cap lui G. Mihaita ca e un mare actor ( scuzati rautatea, dar nu m-am putut abtine ) . :oops: P.S. : Totusi eu nu am priceput de ce trebuie sa se ia la bataie cu muncitori in final ... :( Ufff ... "Reconstituirea" e pre-1990 ... :sick: |
All times are GMT +2. The time now is 01:18. |