![]() |
Originally Posted by ulrich:
Quote:
Vorba aia: acum cauta-n dictionar la cuvantul constiinta...
Quote:
Quote:
Stiu ca-i off-topic. Tocmai de-asta am si insistat. |
Originally Posted by Federico:
|
Twinsen, nu stiu exact unde bati, dar la ce ma refeream eu e ca niciun scriitor de pe lumea asta n-o sa te faca sa intelegi ce culoare are un obiect pe care el il descrie mai bine decat o sa intelegi vazand cu ochii tai obiectul pe pelicula. Nu? (ah, ca cei care au ales obiectul pus sub nasul camerei de filmat nu au respectat cu strictete exhaustiva descrierea din carte... asta-i alta discutie; dar presupunand ca obiectul captat pe pelicula e exact cel pe care-l avea in cap scriitorul...)
LE: Vorbim de chestii trivial de concrete aici. Daca discutam despre structura problemelor de constiinta ale unui individ, evident ca se pot da curu' de pamant pana in mileniul 4 cineastii, ca tot n-or sa produca nimic profund). |
Simplu fapt ca nu il vezi pe Grivei e secundar, daca cineva poate sa ti-l descrie bine. Nuanta exacta a blanii sale nu e importanta. Cunosterea e mult mai trunchiata cand ai acces la ceva prin intermediul simturilor, dar nu intelegi acel ceva. Exista personaje fictionale pe care le intelegem si de de care ne pasa mai mult decat de oameni cu care avem contact in viata de toate zilele.
P.S. Suprinzator, pe un forum de filme se poate discuta eficient si fara "continuum monolitic", "compartiment conceptual" si"frauda epistemologica". Really. ;) |
nu, ceea ce e cu adevarat tare este ca tu ai intrat in ceea ce hegel numea peiorativ "infinitul rau", adica despicarea firului in 444. sa te fi pus eu, si nu te-ai fi bagat cu amandoua picioarele aici :)) |
Cat despre film : de pe imdb zice : A Naval veteran arrives home from war unsettled and uncertain of his future - until he is tantalized by The Cause and its charismatic leader.
PTA zice ca : " The primary influence for the film was John Huston's 1946 Documentary: Let There Be Light. Director Paul Thomas Anderson has stated that he was taking material from the film "left, right, and center ". Let there be light - The final entry in a trilogy of films produced for the U.S. government by John Huston. This documentary film follows 75 U.S. soldiers who have sustained debilitating emotional trauma and depression. A series of scenes chronicle their entry into a psychiatric hospital, their treatment and eventual recovery. A user review about Let there be light : Demobbed solders with mental problems are admitted to a hospital; the camera films them from their induction through to their eventual 'cure' and final departure back into mainstream America. This compelling and uplifting documentary, beautifully photographed, was banned for over 30 years. Observ ca documentarul a servit la crearea caracterului lui Freddie. Parerea mea e ca PTA envisions a possible "cure", unul alternativ si istoric relevant. Incepand cu anii '30, societati ezoterice europene se extind si in America. Ideile culturilor asiatice patrund in mainstreamul american. |
Am văzut și eu The Master aseară, probabil o să-l revăd cândva în zilele următoare. E un film care îmi aduce aminte de Citizen Kane, pentru că se referă la acele emoții complexe, pe care le simți, însă nu le poți explica. Cu singuranță, un film ambițios, cel mai ambițios al anului.
Apreciez în primul rând curajul lui Anderson. Îți trebuie o mare abilitate să faci un film despre ceea ce nu poate fi pus în cuvinte, despre inclasificabil. Singurul regret (dar unul mare) pe care-l am legat de acest film este că nu am avut - sau am avut foarte rar - senzația că văd cu adevărat ceva mai mult decât doar un efort lăudabil. Ceva lipsește. A dăunat filmului faptul că firul narativ s-a distanțat în multe momente de adevărata miză a poveștii - umanul. |
Quote:
|
:-bd |
Mie îmi place Paul Thomas Anderson. Are cel puțin o capodoperă la activ din punctul meu de vedere: Magnolia.
|
Robert, dpmdv tipul a facut numai capodopere. Dar de cand cu noua mea teorie cred tre' sa fie ceva-n neregula cu mine.
Liviu: WTF. :)) Erata: exagerez de fapt. Nu a facut nicio capodopera clara, dar numai filme foarte foarte mari. Except Hard Eight. Si The Master, despre care nu stiu inca ce sa cred. |
Hm, mie mi-a placut Hard Eight destul de mult. Nu stiu de ce, dar modul in care a fost construit mi s-a parut foarte relaxant. |
Nici mie nu mi-a displacut deloc! Ziceam doar ca nu e capodopera sau film mare.
Anyway, m-am mai lamurit intre timp cu The Master. Nu e nimic acolo. Si cu PTA la fel. Nu e nici pe departe geniul pe care-l credeam.
Originally Posted by Twinsen:
Problema e ca simturile noastre sunt corupte. Imaginile din vise si cele din operele literare sint experimentate nemediat prin simturi, sint generate de intelect si rasfrinte asupra intelectului insusi. |
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Acum intreaba-ma de unde stiu toate astea. :)) |
Quote:
|
Da, asa cred si eu. In general, animalele arata semne de "inteligenta", insa doar pentru a-si satisface anumite impulsuri sau dorinte care se gasesc in partea IRATIONALA a sufletului (vezi Aristotel). O antilopa nu se apropie de un leopard nu pentru ca intelege sau constientizeaza pericolul, ci pentru ca instinctul sau de aparare se activeaza ca un semnal si o atentioneaza. O posibila dovada a lipsei de gandire a animalelor e faptul ca animalele nu pot planifica sau actiona in perspectiva sau nu pot actiona in functie de o dorinta si un scop constientizat. Phronēsis inseamna la Aristotel inteligenta de a constientiza dorinta si scopul, doua aspecte care nu se refera la actiunea in sine, ci la motivatiile din spatele actiunii (ca tot zicea Federico de constientizare), ori asta diferentiaza omul de animal. |
Originally Posted by robertsandu:
|
All times are GMT +2. The time now is 15:29. |