![]() |
Mai exact:
ORICE ECRANIZARE NEEMPATICA E AMORFA. |
mah, eu am simtit ca Sergovici a empatizat foarte foarte foarte mult cu personajele si masculina si feminine in Dra Cristina, ba mai mult, le-am simtit si eu tensiunea, ameteala, ceatza dar cu toate astea, produsul final e un pic ciudat. Desigur, nuvela in sine e stranie.
Acuma tu nu ai vazut filmul, ca sa-mi poti confirma: dialogurile nu prea au fost adaptate pt ecran, au ramas aceleasi din carte, si par extrem de teatrale si nelalocul lor (sper ca am scris corect nelalocul, mi-e lene sa verific). Sunt mai mult soptite, uneori greu de inteles. |
O sa fie posibila si structurarea regulata.
|
Intr-adevär, despre "D.C." nu mä pot pronunta.
Afirmatia mea era de ordin general. Evident, pot exista si ecranizäri non-amorfe dupä Eliade; încä nu s-au fäcut, da' n-au intrat zilele-n sac. Una dintre conditii (nu singura) e empatia. |
Pit,
E o conditie insuficienta. Pe bune. Sergovici are mai multa empatie decat trebuie pt personaje si intelege perfect proza fantastica a lui Eliade. Judex, ce este structurarea regulata, let me know? |
Originally Posted by Pitbull:
Originally Posted by illotempore2002:
|
Illo, este ceea ce-i lipseste ecranizarii dupa Eliade ca sa nu mai fie amorfa.
|
Judex, pai de ce naiba am deschis topicul asta?
Spune ce ii lipseste ecranizarii dupa eliade, ce Dumnezeu! |
Pntru numele lui Dumnezeu, nu ma forta sa sar anumite etape in munca mea normala!
|
Atunci spune-ne: ce crezi tu ca lipseste ecranizarilor dupa Eliade?
Come on, cat de greu poate sa fie? Spune-o ca un critic obisnuit de film, ca un spectator comun, ce lipseste, ce lipseste? |
Cunoasterea operei lui Eliade in totalitatea sa, intelegerea ei. Eliade trebuie studiat enorm pentru a ajunge sa poata fi transpus cinematografic. Si gata! Ti-am zis ca deocamdata nu vreau sa particip prea mult la dezbaterile serioase. :D
|
Originally Posted by illotempore2002:
In ce sens esec? Nu cred ca se putea face mai mult, tinand cont ca e un film de mic buget, independent. Poate sunt putin subiectiv, fiind de origine din Piatra Neamt unde s-a filmat si unde n-am mai fost de ani de zile :) , anyway nu mi s-a parut ca ar fi un esec. Am remarcat-o in plus cu placere pe actrita din rolul principal, Alexandra Maria Lara (http://www.imdb.com/name/nm0487884/). Cred ca are potential si e inzestrata cu o frumusete, as zice clasica, gen Meryl Streep, ceea ce ii da posibilitatea unui registru larg de roluri. Am vazut-o recent in filmul Control (pe care il recomand in treacat) unde face cu succes un rol destul de diferit in comparatie cu cel din Tinerete fara tinerete, si anume amanta unui rock star. |
@Judex
sincer, cred ca supraevaluezi opera fantastica a lui Eliade. El insusi a marturisit ca beletristica a fost pt el o joaca, si-a incercat mana si cu asta. Eliade este faiomos nu pt nuvelele sale relativ cliseistice, ci pt lucrarile din zona istoriei religiilor. Nu trebuie sa fii geniu ca sa intelegi nuvelele lui, are cateva teme recurente pe care le tot uziteaza in mai toate nuvelele: tema intoarcerii in timp, a dilatarii timpului, sau a comprimarii lui, visele, chakrele, disparitia pe insula serpilor etc. Let's get serious, doar e literatura de liceu! Asadar, repet: lui Sergovici nu i-a lipsit intelegerea lui Eliade, ca doar nu era tampit. Altceva ii lipseste! Ma elucidez eu pe drum, ma duc acasa! |
Originally Posted by Mercutio:
De fapt, cand am spus "esec", nu era tocmai vocea mea (pt ca eu nu am vazut decat un singur film, asa cum am si specificat). Era vocea criticii care l-a etichetat ca fiind un esec. Insa e destul de dubios ca un regizor roman de talie medie si un regizor strain de talie mondiala, super oscarizat, au dat chix cu cate o ecranizare dupa Eliade. Nu m-am prins unde e problema, e drept ca nevazand filmele, nu am informatia cu care sa jonglez. A, si Noptile Bengaleze a fost cam de mana a doua, din cate am inteles. |
Hai du-te acasa ca n-ai inteles nimic. Tocmai asta-i problema, abordarea lui trebuie facuta la nivelul INTREGII opere. Trebuie patruns in adancuri, extrasa esenta si de-aici inceputa si rearanjata o anumita poveste bazata pe beletristica folosind (si) formele puse la dispozitie de aceasta.
|
de ce trebuie luata in considerare intreaga opera?
adica cum, ecranizez o nuvela despre yogini care se teleporteaza pe insula serpilor si bag si o informatie despre religia islamica? pai ce e asta, film de Godard? :)) in alte cuvinte: nuvelele sunt nuvele la Eliade, nu trebuie amestecate cu restul operei lui de cercetare. |
Parca ne certaseram. =))
Da, tocmai asta e ideea. Problema e ca ACUM nu exista posibilitatea asta. Va exista, sper eu, in cativa ani. De-aia ti-am zis sa nu ma fortezi. Mai bine ne-am axa pe analizarea filmelor deja aparute, in detaliu, pentru a gasi puncte forte si, mai ales, puncte slabe - astea observ ca suntem toti de acord ca exista. |
pai atunci de ce nu zici: ce lipseste ecranizarilor deja facute dupa Eliade? ca asta am si intrebat de atatea ori.
|
Lipseste cineva care sa stie cum sa ecranizeze opera lui, pentru ca nici n-ar avea de unde sa apara acum. Insasi filozofia care genereaza principiile ecranizarii trebuie reanalizata. Eu, aici, consider ca mai degraba prin studiul intregii opere a lui Eliade se va ajunge sa fie abordata altfel ecranizarea, astfel incat sa nu ne mai lovim de dificultati cand avem de-a face cu texte problematice precum insasi beletristica lui Eliade.
|
Eliade sa fie!
M-ati dat gata cu topicul asta! Nu deschide nimeni un topic despre ecranizarile dupa "Winnetou" ori dupa 'Moara cu Noroc", "Ion", "Tinerete fara batranete..", ceva mai la mintea cocosului???
De ce Eliade? Intrebare de om smart: Hipocrates ar putea fi ecranizat???
Originally Posted by Pitbull:
Vorbesc de ecranizarea dupa "Procesul" lui Kafka. Total neinspirata, searbada, respectand minutele din film cu numarul paginilor dar pe deasupra deteriorand catastrofal trairile, continutul, savoarea. Filmul e in regia lui David Hugh Jones (SUA 1993) cu Anthony Hopkins si cu ala de-a jucat in Tuins Pix. http://www.cinemagia.ro/filme/procesul-the-trial-10297/ Cand citeam romanul lui Kafka mi se zbarlea parul de pe mine, iar pe alocuri frustrari nemaiintalnite ori crezute moarte, ma rascoleau ca un vulcan batran, cand am vizionat filmul - dvd de 7-8 roni, atentie! astfel de dvd-uri se comercializeaza cu ziarele! de pe CineMagia am aflat de el. - filmul in schimb mi-a zbarlit spiritul zgarceniei, regretului, ca am aruncat 1/3 dintr-o carte oarecare ori un bilet la cinema pe un asemenea dividi pe care nu cred ca am sa-l mai revad, cel putin daca nu am 4 beri la bord + un coniac sa ma pot infricosa pe bune sub efectul alcoholului. Mesaj: Copii, spuneti Nu alcoolului! Aviz amatorilor, ecranizarile nereusite pot fi intregite prin "special" effects-uri. ;)
Originally Posted by Neuptolem:
Originally Posted by Judex:
|
All times are GMT +2. The time now is 12:36. |