![]() |
Originally Posted by indiferrent:
ceva lipseşte din enunţ. oricum le suceşti ai 3 necunoscute, fără nici o relaţie între ele: distanţa şi cele două viteze. poţi scrie maxim 2 ecuaţii de gradul 1. de abia aştept să văd explicaţia... |
Originally Posted by paul_aramis:
|
5.7 km
|
:) Corect. Ma chinuisem sa-ti dau raspuns la mesajul editat.
|
da' tot de matematică e... ecuaţie de gradul 2 cu o necunoscută.
|
între timp am prins logica.
şi am greşit e de fizică. clasa a 10 parcă.... |
Eu am zis sa incerci sa gandesti logic ca sa-ti fie mai usor. Rezolvarea este matematica, dar trebuie gandita logic. Daca ziceam ca e matematica te omorau necunoscutele alea. Orice problema de logica care nu e "trasa de par" are rezolvare matematica.
|
normal, fizica se bazează pe calcule matematice. da' e problemă de fizică.... că aşa am rezolvat-o pân' la urmă. când am zis prima oară de 3 necunoscute făcusem ecuaţiile cu Dv (delta v).
|
Va trebui sa argumentam rezultatul ala. O sa zica cei care si-au batut capul cu problema ca cine stie ce formule de fizica a necesitat rezolvarea ei :).
|
De fapt, problema ramane deschisa. De ce distanta traseului este de 5,7 km? Exista un raspuns logic care nu necesita cunostinte de fizica.
|
fizică:
fie x distanţa dintre cele două oraşe va şi vb vitezele celor două autobuze, unde va=y * vb t1 şi t2 timpii până la prima şi respectiv a doua întâlnire până la prima întâlnire, cele două autobuze au parcurs da1 = x - 2.4 db1 = 2.4 până la a doua întâlnire, cele două autobuze au parcurs: da2 = 2.4 + (x - 1,5) = x + 0,9 db2 = (x - 2.4) + 1.5 = x - 0,9 t1 = (x - 2.4)/va = 2.4/vb înlocuind va cu y * vb rezultă y = (x - 2.4)/2.4 similar pentru t2, rezultă y = (x + 0.9)/(x - 0.9) = (x - 2.4)/2.4 desfacem parantezele şi dividerile rezultă x2 - 3.3x + 2.26 = 2.4x + 2.26 x = 5.7 |
paul... m-ai pierdut total:-? :-?
|
Asta e matematica, ce să-i faci. Asta dă.
Matematic mi-a dat şi că timpul(excluzând pauza) până la a doua întâlnire e de 3 ori mai mare ca la prima întâlnire. Ceea ce înseamnă şi că distanţa parcursă e triplă. Ceea ce e logic oarecum dat fiind că împreună prima dată fac distanţa cerută, iar la a doua întâlnire fac fiecare câte o distanţă plus încă una până se întâlnesc. Deci distanţa de 2,4km e de 3 ori mai mică decât distanţa între staţii, notată x, plus 1,5 km. Aşadar 2,4*3 = x+1,5. => x = 5,7 |
Corect. Asta e un raspuns logic. Unde e matematica? Doar la calculele finale. Daca autobuzul 1 face 2,4 km cand parcurg impreuna distanta unui traseu, atunci, logic, nu matematic, nu fizic, cand vor fi parcurs distanta a trei ture, adica la a doua intalnire, va face de trei ori mai mult, adica 7,2 km. Daca la a treia intalnire, cand fac impreuna trei ture, el a parcurs o tura si 1,5km, logic, o tura are 7,2-1,5, adica 5,7 km. Da-o-ncolo de matematica si fizica. E nevoie de doua calcule amarate
|
Ion si Vasile se indreptau spre un rau. Stiind ca nu exista nici un pod si ca nu au nimic la indemana care sa-i ajute sa treaca apa, se intrebau in sinea lor cum vor traversa raul. Odata ajunsi, gasesc o barca, dar descopera ca aceasta nu suporta decat greutatea unei persoane. Fara sa intre in apa, ei reusesc sa treaca raul. Cum?
|
simplu. se urcă pe rând în barcă. întâi unul trece râul, apoi celălalt.
|
Cum ajunge barca de la unul la celalalt?
|
a, am uitat să menţionez că pe Ion şi Vasile îi desparte... râul?
|
Da, ai vrut sa fii subtil, dar era incomplet primul raspuns.:D
|
ba era complect...:D
|
All times are GMT +2. The time now is 05:25. |