Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   Exercitiu de logica! (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=97905)

sergiuseling 10 Oct 2011 22:04

Nu e bine. Repet, moneda falsă poate fi ori mai grea ori mai ușoară.
Dacă ai 40 mai grele ca alte 40 atunci moneda falsă poate fi mai grea în primele 40 sau mai ușoară în cel de-al doilea grup. Deci în continuare îți rămân 80 de monede din care trebuie să afli.

victor 11 Oct 2011 06:14

e acelasi lucru, eu am luat cazul defavorabil, sau ma rog ceea ce pare defavorabil.

1. 40a, 40b, 40c. compari 40a cu 40b si sunt diferite. sa zicem 40a e mai usor. compari 40a cu 40c(a doua cantarire) daca sunt egale bila diferita e in 40 b si e mai grea. daca 40a e mai usor si decat 40 c bila diferita e in 40 a si e mai usoara( invers daca alegi 40b faci in oglinda). Pana acum 2 cantariri ramai cu 40 si stii sigur daca e mai usoara sau mai grea. apoi ca mai sus

3. 13a,13b,13c,1 compari 13a cu 13b, cazul cel mai defavorabil sunt egale raman 14
4. 5,a,5b,4. compari 5a cu 5b, cazul cel mai defavorabil nu sunt egale si iei grupa care e mai usoara sau cea mai grea depinde ce ai aflat la cantarirea 2, raman 5
5. 2a,2b,1. compari 2a cu 2b. sunt egale inseamna ca bila ramasa e cea in cauza, daca nu iei grupa cea mai usoara sau cea mai grea conform cantarire 2, raman 2
6. compari cele doua bile ramase si gasesti vinovata

paul_aramis 11 Oct 2011 08:01

................

sergiuseling 11 Oct 2011 09:15

victor ce ai pus în ultimul mesaj e altceva, nu același lucru.

Rezolvarea pare bună și chiar dacă ai uitat câteva cazuri acelea nu sunt semnificative.

Dar deși e cea mai bună rezolvare de până acum, se poate și cu 5 cântăriri.

victor 11 Oct 2011 09:18

da am vazut ca i-ai sugerat lui paul_aramis ca 5 e corect, ma mai chinui....

Funner 21 Oct 2011 15:59

Are cineva nevoie de statusuri pentru odnoklassniki ?

Gebeleizis 23 Oct 2011 16:44

Originally Posted by Funner:

Are cineva nevoie de statusuri pentru odnoklassniki ?

Ce treaba au statusurile cu acest topic ?

vave 24 Oct 2011 19:44

Niciuna. Continuați...

victor 25 Oct 2011 11:28

vad ca nu continua nimeni. eu am mai incercat dar prin metoda aceasta cu formarea de grupe nu vad cum se poate face din 5. cred ca e nevoie de o alta abordare pe care eu unul nu o gasesc. cat se asteapta pentru rezolvare ? eu ma dau batut si din partea mea sergiuseling poata sa puna rezultatul

aniela07 25 Oct 2011 14:13

mie mi-a iesit cumva, dar e al naibii de greu sa explic. si oricum nu sunt sigura ca e corect 100%. daca aveti dubii, intrebari, lucruri pe care eu nu le-am observat, astept comentarii

Impartim in 3 grupe de cate 40 A, B si C. Apoi, fiecare grupa este impartita in teancuri de 1, 3, 9 si 27 monezi puse una peste cealalta in grupe -astea nu se schimba niciodata (in total 40).

cazul I
1) 1A 3A 9A 27A contra 1B 3B 9B 27B -ies egale
2) scoatem, sa spunem 27B: 1A 3A 9A 27A contra 1B 3B 9B 27C asa aflam daca 27C este mai greu sau mai usor (ca sa stim cum trebuie sa fie teancurile care au moneda aiurea)
3) impartim 27C in 9 - 9- 9 si cantarim un 9 cu alt 9 -deja stim cum se inclinda balanta cu moneda gresita
4) impartim teancul cu 9 monezi dintre care una vinovata in 3- 3- 3 si comparam 3-3 -deja stim care 3 este aiurea
5) impartim teancul de 3 in 1 -1 -1 si comparam 1 cu 1 si stim cum se inclina balanta, asa ca am aflat

cazul II
1) 1A 3A 9A 27A contra 1B 3B 9B 27B -gramada cu teancuri B este mai grea
2) scoatem teancul 27A si comparam: 1A 3A 9A 27B contra 1B 3B 9B 27C -sunt egale
3) inseamna ca 27B are moneda gresita si este mai usoara -repetam pasii 3-5 de la cazul I numai ca acum este vorba de teancul 27B -LE: cum observa sergiuseling aici e 27A, nu 27B

cazul III
2) scoatem teancul 27A si comparam: 1A 3A 9A 27B contra 1B 3B 9B 27C -gramada asta noua cu 27C este mai grea > asta inseamna ca moneda aiurea se afla in teancurile 1B 3B si 9B
3) luam 9B si comparam cu 9A(despre care stim ca sunt toate OK) si vedem daca 9B sunt mai grele -daca da impartim in cate 3 si facem pasii 4 si 5 de la cazul I; daca sunt egale
4) comparam 3B cu 3A (care sunt toate corecte) si vedem daca 3B sunt mai grele -daca da, impartim in cate 1 si facem pasul 5 de la cazul I; daca sunt egale :
5) e clar ca alea 3 sunt aiurea punem 1 si 1 -vedem daca e vreuna mai grea, daca nu, aia lasata pe dinafara e moneda gresita

cazul IV
2) scoatem teancul 27A si comparam: 1A 3A 9A 27B contra 1B 3B 9B 27C -gramada asta noua cu 27C este mai usoara > asta inseamna ca moneda aiurea se afla in teancul 27B (cred) si o luam iar cu pasii 3-5 din cazul I, numai ca acum e vorba de teancul 27B

si tot asa cu cazurile inverse, ca am obosit sa mai scriu, mai ales ca daca ma gandesc ca am gresit pe undeva si m-am si chinuit aiurea....

sergiuseling 25 Oct 2011 15:53

Cam asta e.
Ai ceva scăpări, de exemplu dacă la cazul I pasul 2 sunt egale, înseamnă că moneda necunoscută e în 13C, caz netratat
La cazul II pasul 3 e 27A nu 27B
Și poate nu te-ai exprimat prea bine la cazul 3 pasul 5, dar soluția acolo e evidentă.

În rest e bine, ideea de la „2) scoatem teancul 27A si comparam: 1A 3A 9A 27B contra 1B 3B 9B 27C” e practic ideea care rezolvă problema.

aniela07 26 Oct 2011 13:55

Intr-o incapere sunt 3 tipi: Rica, Bica si Mitica. Mitica e orb.
E iarna. Intr-o cutie sunt 5 caciulite, 3 verzi si 2 galbene. Cei 3 stiu ce culori si cate caciulite sunt in cutie. Fiecare isi pune pe cap cate o caciulita (fara sa-i vada culoarea).
Fiecare trebuie sa ghiceasca ce culoare are propria caciulita.
Ordinea de raspuns e : Rica primul, Bica al doilea si Mitica ultimul. Daca unul nu stie ce caciulita are, se trece le urmatorul.

Cum reuseste Mitica sa fie singurul care ghiceste ce culoare are caciulita lui? Si ce culoare are ?

iiii 26 Oct 2011 16:21

Sti ca la prezervative , se mai zice : caciulita/caciulite nu?

aniela07 26 Oct 2011 16:33

da :)) pai erau palarii. dar am zis ca e mai amuzant cu caciulite :D

iiii 26 Oct 2011 17:00

reformultez eu atunci ca sa fie treaba ok :

Intr-o incapere sunt 3 tipi: Rica, Bica si Mitica. Mitica e impotent.
E iarna. Intr-o cutie sunt 5 prezervative, 3 cu aroma de pepene si 2 cu aroma de portocale. Cei 3 stiu ce arome si cate prezervative sunt in cutie. Fiecare isi pune pe gland cate un prezervativ (fara sa-i cunoasca aroma).
Fiecare trebuie sa ghiceasca ce aroma are propriul prezervativ.
Ordinea de raspuns e : Rica primul, Bica al doilea si Mitica ultimul. Daca unul nu stie ce prezervativare, se trece le urmatorul.

Cum reuseste Mitica sa fie singurul care ghiceste ce aroma are prezervativul lui?

merge?:D

aniela07 26 Oct 2011 17:10

trebuie cateva schimbari

Mitica in cazul asta are o boala congenitala care il face sa nu distinga gusturile.

si mai e conditia ca nimeni nu are voie sa-si guste propriul prezervativ.... asta in cazul in care ar putea, fizic vorbind, sa o faca... nu poate sa le guste decat pe ale celorlalti.

iiii 26 Oct 2011 17:12

ma dar tu crezi ca suspectii tai sunt Marilyn Manson?????

hai reformuleaza tu... ca deja suna a orgie gay!

aniela07 26 Oct 2011 17:14

ce sa reformulez?!?!? ca tu ai reformulat si ai stricat tot! a trebuit doar sa repar!

eu sustin in continuare prima formulare a problemei, ca asa cum ai pus-o (sic!) tu deja nu mai e o problema de logica... sau nu numai...

iiii 26 Oct 2011 17:17

pai eu am zis sa o reformulezi tu cu prezervative in loc de caciulite... sunt sinonime ce naiba...
apoi culoarea sa fie aroma....
si sa gasesti tu pentru amicul Mitica o disfunctie sexuala.... dar sa nu sune a orgie gay cu boli venerice

aniela07 26 Oct 2011 18:52

dar nu pot sa reformulez prima varianta cu palarii in loc de caciulite ca sa nu mai iasa confuzii si tot felul de fantezii? :-/
si atunci nu mai ajungem si la orgii a la Marilyn Manson. desi, Manson mi se pare in realitate mult mai zdravan la cap decat imaginea pe care si-o promoveaza. Mai ales ca filmul lui preferat e The Wall. Dupa ce l-am auzit declarand asta l-am studiat mai bine. Am ajuns la concluzia ca omul e doar un zdravan la cap care face si el un ban gramada pentru pensie. Si apoi, muzica lui nu e chiar gunoi. Are ceva imaginatie.

MariaMona 26 Oct 2011 23:26

Originally Posted by aniela07:

Intr-o incapere sunt 3 tipi: Rica, Bica si Mitica. Mitica e orb.
E iarna. Intr-o cutie sunt 5 caciulite, 3 verzi si 2 galbene. Cei 3 stiu ce culori si cate caciulite sunt in cutie. Fiecare isi pune pe cap cate o caciulita (fara sa-i vada culoarea).
Fiecare trebuie sa ghiceasca ce culoare are propria caciulita.
Ordinea de raspuns e : Rica primul, Bica al doilea si Mitica ultimul. Daca unul nu stie ce caciulita are, se trece le urmatorul.

Cum reuseste Mitica sa fie singurul care ghiceste ce culoare are caciulita lui? Si ce culoare are ?

Rica zice ca a lui e galbena si ghiceste. Bica zice ca a lui e galbena si nu e corect. Mitica zice ca si a lui e galbena si ghiceste.

aniela07 26 Oct 2011 23:42

hm, situatia este putin ideala. in sensul ca totul este logic, nu merge nimeni la ghici. Rica si Bica raspund numai daca sunt 100% siguri de culoarea ... palariei proprii. daca nu pot spune asta cu certitudine, atunci zic nu stiu.

in raspunsul tau, Bica zice ca e galbena si greseste. ei, Bica nu poate sa spuna o culoare gresita. daca isi da seama ce palarie are, in functie de culorile palariilor celorlalti, atunci raspunde. daca nu isi poate da seama, zice ca nu stie, nu merge la ghici.

practic, Rica zice nu stiu, Bica zice nu stiu, iar Mitica zice culoarea propriei palarii.
raspunsul asteptat este cum de isi da seama Mitica ce culoare are propria palarie in aceasta situatie, desi ceilalti 2 nu au putut spune ce culoare au palariile lor.

anaemona 26 Oct 2011 23:48

Rica si Bica vad ca ceilalti 2 au fiecare alta culoare. Se deduce ca Rica si Bica au caciuli galbene. Asa ca Mitica zice ca are verde si ghiceste.

aniela07 26 Oct 2011 23:57

Mitica are, intr-adevar, o caciula verde. ;)

Dar, explicatia e putin mai complicata. De exemplu, iti pot spune ca si Rica are o caciula verde.

paul_aramis 27 Oct 2011 17:08

problema e aiurea.

1. rică și cu bică au căciulițe verzi, mitică galbenă. rică răspunde "nu știu" (vede două culori diferite), bică zice că nu știe (vede tot două culori).

2. rică și cu bică au căciulițe galbene, mitică verde. rică răspunde "nu știu" (vede două culori diferite), bică zice că nu știe (vede tot două culori).

3. toată lumea are căciulițe verzi. niciunul nu știe ce căciulă are.

mitică e orb și nu vede nimic. habar nu are dacă ceilalți au căciuli la fel au ba. el poate să deducă culoarea propiei sale căciulițe doar dacă vede căciulițele celorlați.

mitică poate să deducă doar dacă unul din ceilalți doi răspunde știu. și atunci răspunsul lui e galbenă.

sergiuseling 27 Oct 2011 18:07

Eu am înțeles că trebuie să ghicească nu să deducă.

Să zicem că toți au căciuli verzi. Primii 2 văd câte 2 căciuli verzi și din punctul lor de vedere au șanse de 2/3 să aibă căciulă galbenă, dar ambii se înșală.

Mitică neștiind nimic alege verde că doar procentual are șanse de 3/5.

Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să se gândească mai mult la răspunsuri. Poate dacă erau condamnați la moarte dacă greșeau se schimba problema, fiind nevoiți să afle rezultatul nu să-l ghicească.

aniela07 27 Oct 2011 21:38

:)) sunteti foarte simpatici!

dar, exista o explicatie logica, fara interventia nici unui risc de a gresi, prin care Mitica stie sigur ca are o caciulita verde dupa ce Rica si Bica nu stiu sa spuna, prin deductie, ce culoare au propriile caciuli (fara sa ghiceasca la plesneala o culoare, in speranta ca au noroc).

hm, ma mai gandesc daca ucidem pe cineva din problema aceasta.

maine la pranz voi da solutia, ca sa trecem la urmatoarea problema, sa nu lancezim.

daca mai vreti, intre timp, sa va pierdeti timpul cu problema aceasta, puteti sa mai propuneti si alte variante. voi mai intra ocazional sa va spun daca e OK sau nu.

aniela07 28 Oct 2011 11:34

Explicatia:

Rica spune primul ca nu stie -asta inseamna ca cel putin 1 din caciulele celorlalti e verde (daca ar fi fost amandoua galbene, atunci el ar fi putut ghici).

Bica raspunde al doilea ca nu stie -pentru el nu are importanta culoarea caciulii lui Rica; el isi da seama ca Rica a spus ca nu stie pentru ca cel putin una din caciulele lui si a lui Mitica e verde; de aceea, se uita numai la caciula lui Mitica; daca aceasta e galbena, atunci el ar putea raspunde cu siguranta ca propria caciula e verde (pentru ca de aceea nu a stiut sa raspunda Rica).

Intrucat si Bica spune ca nu stie, Mitica poate raspunde cu siguranta ca el are o caciula verde.

MariaMona 28 Oct 2011 14:45

Explicatia:

Rica spune primul ca nu stie -asta inseamna ca cel putin 1 din caciulele celorlalti e verde (daca ar fi fost amandoua galbene, atunci el ar fi putut ghici).

Bica raspunde al doilea ca nu stie -pentru el nu are importanta culoarea caciulii lui Rica; el isi da seama ca Rica a spus ca nu stie pentru ca cel putin una din caciulele lui si a lui Mitica e verde; de aceea, se uita numai la caciula lui Mitica; daca aceasta e galbena, atunci el ar putea raspunde cu siguranta ca propria caciula e verde (pentru ca de aceea nu a stiut sa raspunda Rica).

Intrucat si Bica spune ca nu stie, Mitica poate raspunde cu siguranta ca el are o caciula verde.

Explicatia e cam aiurea fiindca raspunsul lui Bica e ilogic. El ar fi trebuit sa ghiceasca...

aniela07 28 Oct 2011 14:52

Pai cum poate spune sigur Bica ce culoare are propria palarie? Daca Mitica are caciulita verde si Rica o are galbena sau verde, in ambele cazuri, Bica nu poate sti daca propria lui caciulita e verde sau galbena. De aceea, el spune ca nu stie.

MariaMona 28 Oct 2011 15:37

...el isi da seama ca Rica a spus ca nu stie pentru ca cel putin una din caciulele lui si a lui Mitica e verde; de aceea, se uita numai la caciula lui Mitica; daca aceasta e galbena, atunci el ar putea raspunde cu siguranta ca propria caciula e verde (pentru ca de aceea nu a stiut sa raspunda Rica).

... iar daca e verde, ar putea sa spuna ca a lui e galbena, tu singura ai dat explicatia asta. De ce sa spuna ca nu stie ?!

aniela07 28 Oct 2011 15:54

Rica vede o caciula verde la Mitica. in total sunt 3 caciuli verzi. de aceea el poate avea fie tot o caciula verde, fie una galbena. cum Rica trebuie sa dea un raspuns sigur, el nu poate merge la nimereala sa spuna ca a lui e galbena. de aceea, spune ca nu stie.

paul_aramis 28 Oct 2011 16:09

mea culpa, explicația e logică.

iiii 05 Jul 2012 14:12

era fun acest topic.. asa ca vin cu un mic exercitiu vazut pe facebook...

2+3=10
9+2=99
5+2=35
3+4=21
9+5=?

Pepper 05 Jul 2012 14:31

126

paul_aramis 05 Jul 2012 14:32

112

iiii 05 Jul 2012 14:36

pepper a raspuns corect

Valex 05 Jul 2012 15:38

corect 126, suma rezultata din adunarea celor doua numere se inmulteste cu numarul din fata

Kramer 05 Jul 2012 19:41

Uite una simplă:

a. o singură propoziție dintre acestea este falsă
b. două propoziții dintre acestea sunt false.
c. trei propoziții dintre acestea sunt false.
d. patru propoziții dintre acestea sunt false.

Care este propoziția adevărată? a, b, c sau d?

White1 05 Jul 2012 19:52

Daca o singura propozitie e adevarata, atunci e varianta C.

Kramer 05 Jul 2012 19:56

v-am spus că e simplă.

cred că ar trebui să facem ca la ”ghicește filmul după imagine”. adică cine ghicește primu să pună o problemă nouă, că dacă lăsam să pună fiecare când își aduce aminte thread-ul va muri iarăși.
d'accord?

White1 05 Jul 2012 20:00

Eu mi-am epuizat problemele cateva pagini mai in spate asa ca poti sa pui tu alta daca vrei.

Kramer 05 Jul 2012 20:10

Hai că pun una de, cum ar zice americanu, ”lateral thinking”.
O pun cu toate că parcă îmi aduc aminte că am mai citit una asemănătoare pe thread-ul ăsta cu ceva timp în urmă, dar, scuzele mele, îmi e cam lene să caut.

Antoniu si Cleopatra sunt morti într-o vilã din Egipt. Pe jos, lânga ei, se afla un vas spart. Nu au nici un semn pe corp si nu au fost otrãviti. Cum au murit?

observație: nu are un răspuns absolut, ci necesită o gândire imaginativă care să respecte totuși criterii logice.
deci, nu vă pot zice dacă ați răspuns corect așa, gen copy-paste ( că tot e la modă) din locul de unde am luat-o, ci trebuie analizat răspunsul.

Aeryn_Sun 06 Jul 2012 11:28

Ar putea sa fie mania zeilor, i-a trasnit pe amandoi, cat sa nu lase urme, si vaza s-a spart din cauza sunetului produs de fulger, sau pentru ca unul dintre ei o avea in mana. Ar putea fi logic pentru acel timp, si acea gandire. They believed in Gods...
SAU
Au murit de spaima a ceea ce au vazut in vaza.

Kramer 06 Jul 2012 11:44

Prima variantă nici nu merită discutată.:)
A doua, cu toate că nu e exagerată, nu explică de ce e spart vasul.
Gândirea răspunsurilor date nu tocmai, cum ar spune bhutanezu, ”outside the box”.
Și apropo, nu merge cu indicii tocmai pentru că nu e un singur răspuns corect

dragonfly_drk 06 Jul 2012 12:18

Poate Antoniu şi Cleopatra îşi exercitau datoriile de cuplu (no, se reproduceau), a venit o rafală de vânt, vasul a căzut, s-a spart, cei doi s-au speriat şi au făcut infarct. Sau şi mai bine, erau amanţi:))

Aeryn_Sun 06 Jul 2012 12:26

Avand in vedere ca nu s-au specificat informatii despre varstele lor, la momentul mortii, sau in ce incapere erau-> Ei erau intr-o vila din Egipt, se poate sa fi ramas singuri in vila, si chiar mai bine, incuiati intr-o camera, se poate sa fi fugit de ceva/cineva, si acolo era un loc sigur unde puteau sa fie in afara pericolului; dar au ramas blocati in acea incapere. stand de o zile acolo, si avand numai o vaza cu vin, apa sau orice altceva ce i-ar fi sustinut in viata cam 24 ore, au baut tot ce era in vaza, si stiind ca sfarsitul se apropie, Antoniu a spart vaza de suparare, si a imbratisat-o pe Cleopatra de ramas bun, si au stat asa pana s-au stins, asadar au murit. Iata-i pe jos, morti amandoi, fara semne pe corp si cu vaza sparta alaturi.

iiii 06 Jul 2012 12:32

welcome back libe.

eu zic ca in vasu ala era un sarpe/

Aeryn_Sun 06 Jul 2012 12:40

pai si ce facea sarpele? s-au speriat de el si au murit? ca daca i-ar fi muscat ar fi lasat urme...

White1 06 Jul 2012 13:01

Si nu au fost otraviti 8-| Au murit de ciuda ca nu au putut sa rezolve ghicitoarea asta:P

All times are GMT +2. The time now is 08:08.