![]() |
money makes the world go round, the world go round, the world go round
|
Originally Posted by Alex Leo Serban:
*A se citi discutia despre MPP, afacere de succes pentru unii, un ghimpe in coaste pentru altii, vesnici spectatori de pe margine. |
Alexis Zorba de Nikos Kazantzakis, cartea nu se poate compara cu filmul, desi nu spun ca nu a fost jucat bine.Unele carti sunt prea greu de ecranizat fidel.Incercati-o!
|
Originally Posted by Carmine Galante:
nu: sa ai bani si sa nu faci caz d ei e o virtute! :happy: |
enigma otiliei
|
*ALS, Carmine, etc.:
Când eram mic, cântau unii: "Oftica e boalä grea..." Acuma mie-mi vine: "Offtopica e boalä grea..." (De fapt, am postat asta ca sä pot citi mesajul lui Sinzi, cä iar s-a bägat bugu' äla de nu vezi primul mesaj de pe pagina nouä). |
tocmai am citit "moskova - petuski" de erofeev. :love: . un "poem" in proza naucitor. a aparut in 2004 la editura cartier in traducerea excelenta a lui emil iordache. unii critici occidentali au fost ferm convinsi ca "moskova-petuski" trage un semnal de alarma asupra situatiei dezastruoase in care a ajuns rusia din cauza consumului excesiv de alcool. bullshit! e ca si cum ai spune ( si multi au spus-o ) ca " moartea domnului lazarescu" e un film despre starea sistemului sanitar romanesc. si atat.
recomand cu caldura si cativa poeti romani pt. ca poezia chiar are nevoie de cititori:mircea ivanescu, mariana marin, gellu naum, cristian popescu. poate suna vetust, dar cred ca poate fi cool sa citesti poezie. ideea e sa scapam de tampeniile cu care ne-au intoxicat astia in scoala ( eu am prins si manualele alternative si tot aceeasi poveste )si sa citim poezie fara a avea sentimentul ca dezvelim un bust, oficiem o slujba, scriem un acatist. |
Uraaa!
In sfarsit un topic (abia ce l-am descoperit si m-am si aruncat pe dumnealui) serios. Am si eu un opis (interminabil, cam cat o cronica proaspata a domnului Pitbull...) cu carticelele devorate in ultimii 2-3 ani. Cred, hai sa fiu putin patetic, ca cele mai bune lucruri din lume sunt cartea, filmul, cafeaua si Borges. (- am ascultat vorbele despre Narziss si Goldmund-ul lui Hesse. Lupul de stepa nu m-a impresionat, dar voi incerca acum si N & G) G.G.Marquez - Un veac de singuratate - Toamna Patriarhului - Cronica unei morti anuntate - Despre Dragoste si alti demoni - Generalul in labirintul sau - Incredibila si trista poveste a candidei Erendira si a bunicii sale fara suflet - Povestea tarfelor mele - A trai pentru a-ti povesti viata M.V. Llosa - Elogiu mamei vitrege - Conversatie la Catedrala - Adevarul minciunilor - Scrisori catre un tanar romancier - Paradisul de dupa colt J.L. Borges - Borges despre Borges - Cartile si noaptea - Cartea de nisip A. B. Casares – O papusa ruseasca A. Skarmeta - Postasul lui Neruda Dostoievski - Adolescentul - Crima si pedeapsa - Jucatorul Tolstoi - Moartea lui Ivan Ilici Gogol - Suflete moarte M. Bulgakov - Maestrul si margareta Ilf si Petrov - Vitelul de aur - Douasprezece scaune V. Nabokov - Vorbeste memorie - Ada sau ardoarea - Masenka V. Erofeev - Stalin cel Bun I. Mamleev - Sectantii C. Aitmatov - O zi mai lunga decat veacul - Esafodul - Cantecul stepei, cantecul muntilor J. Joyce - Ulise - Corespondenta - Oameni din Dublin U. Eco - Pendulul lui Foucault - Numele Trandafirului - Misterioasa flacara a reginei Loana T. Mann - Muntele vrajit H. Hesse - Lupul de stepa A. Camus - Ciuma G. Flaubert - Madame Bovary M. Kundera - Gluma W. Faulkner - Pe patul de moarte J. Fowles - Magicianul S. King - Shining D. Brown - Codul lui Da Vinci N. Hornby - Turnul sinucigasilor J. Franzen - Corectii W. Burroughs - Pranzul dezgolit J.K. Toole - Biblia de neon A. Sebold - Minunatele oase D. Lodge - Ce mica-i lumea T. Capote - O vara de rascruce - Alte glasuri, alte incaperi C. Palahniuk - Bantuitii L. Cohen - Frumosii invinsi J.M. Coetzee - Asteptandu-i pe barbari F. Beigbeder - 199.000 lei M. Houellebecq - Particule elementare - Posibilitatea unei insule F. Weyergans - Trei zile cu mama I. Kertesz - Drapelul englez J. Saramago - Evanghelia dupa Isus Cristos E. Jelinek - Pianista S. Hedayat - Bufnita oarba I. Kadare - Aprilie spulberat O. Pamuk - Ma numesc Rosu A. Plesu - Despre ingeri N. Steinhardt - Jurnalul fericirii H.R.Patapievici - Cerul vazut prin lentila D. Tepeneag - Porumbelul zboara P. Goma - Garda inversa C. Popescu - Arta Popescu St. Banulescu - Un regat imaginar M. Caragiale - Craii de Curtea-Veche O. Paler - Viata pe un peron - Autoportret intr-o oglinda sparta I. Ianosi - Eu si El. Insemnari subiective despre Ceausescu M. Micleusanu - Organismecanisme T. Octavian - Oameni normali A. Ecovoiu - Saludos - Statiunea M. Sebastian - Accidentul C. Stefansecu - Legaturi bolnavicioase St. Agopian - Tache de catifea - Fric M. Cartarescu - Visul I. Chiva - 69 F. Florian, M. Florian - Baiuteii |
Originally Posted by pantagruel:
|
....
Pun si eu asa:
1. Stefan Agopian - Manualul intamplarilor 2. J.D. Salinger - De veghe in lanul de secara 3. Nikos Kazantzakis - Alexis Zorba 4. N.V. Gogol - Suflete moarte 5. Goncearov - Oblomov 6 - majoritatea romanelor cu San Antonio - Frederic Dard :) |
pt eunucu':
am terminat si eu de curand Stalin cel Bun. sa inteleg ca ti-a placut? eu tocmai facusem o pasiune pentru... koba (de la un prieten) Copiii din Arbat (o poveste despre vremurile lui stalin care m-a facut sa-l indragesc pe talentatul gruzin. eram avid de informatii noi despre stalin si asa am dat de erofeev. de la care am aflat alte confidente inedite din viata fascinantului nemernic. ce scene extraordinare (numai stalin putea fi so crud, so cinic) sunt acelea dintre koba (cea mai intima porecla a tovarasului de la kremlin) si dentistul sau evreu. confruntarile celor doi, jocul lor psihologic si in cele din urma demosntratia de forta a dictatorului... ramai impetrit, nu alta. |
Despre limita - Gabriel Liiceanu.
|
pt als:
spuneai ceva, am vazut, despre m. houellebecq - ce aparitie si frantuzul asta, mi-a dat peste cap criteriile literare. ca Platforma e mult mai bun decat Particulele Elementare (apropo, ai vazut si filmul? abia il astept; l-am ratat zilele trecute cand a fost intr-o scurta trecere pe ecranele bucurestene). dar Posibilitatea Unei Insule? ce zici de ea? mi se pare ca aici a intins deja prea mult coarda pe experimental si a esuat, chiar daca trateaza cu aceeasi voiciune subiecte lui dragi care i-au adus celebritatea: scurgerea timpului, batranetea, ratarea, dragostea in vremea... internetului, (totusi, cel mai mult imi place la el legenda care il invaluie. ca este intr-o asa forma si verva creatoare in ultimii ani, castigand mai toate marile premii literare din hexagon, inact anul trecut juriul goncourt i-a oferit ravnitul titlu lui weyergans - cu al sau simpatic Trei Zile cu Mama, numai pentru a-l necaji pe m.h. ) |
a citit careva aia lu cartarescu: De ce iubim femeile ?
|
au! de ce intrebi?
?de ce iubim femeiele? a fost cumparta (cu bani cash) in ultimii doi ani numai vreo 5 milioane de romani din tara (spaniolii au ratat-o din fericire!), desi, conform statisticilor, numai aproximativ 200.000 de mioritici intr-un an dau bani pe carti. ca sa vezi de ce nu mai merg bine bibelorile si gablonzurile de sarbatori... |
dar povestirile nu sunt tocmai rele.
Zaraza, de exemplu, este fara egal. daca ar fi scris numai povestea Zarazei si cartarescu tot ramanea unul dintre cei mai valorosi si indragiti scriitori de pe la noi |
uite ca eu nu am citit cartarescu.... da am fost prin librarie.... mai nou si desi multa lume se plimba pe acolo putini intindeau banii pt cateva file.... Ma gandesc sa fie cartea lu cartarescu prima pe care dau banii... sau daca nu o sa ma plimb prin librarie cateva zile consecutive si am sa ma asez in fotoliul ala rosu si comod si am sa citesc cu nesimtire cartea :P :P
|
dar manac la litere ca un flamand...
(asa ca le pun la loc, pana nu vede careva) au! de ce intrebi? ?de ce iubim femeiele? a fost cumparata (cu bani cash) in ultimii doi ani numai de vreo 5 milioane de romani din tara (spaniolii au ratat-o din fericire!), desi, conform statisticilor, aproximativ 200.000 de mioritici dau bani pe carti anual. ca sa vezi de ce nu mai merg bine bibelourile si gablonzurile de sarbatori... |
N-ai vazut ca omul a murit de foame in Sapte Seri? Alibi la Succesul Fortat.
PS: Am fost socat de numarul paginilor si a numarului caracterelor pe o pagina! |
iar am uitat una. sunt terminat pe viata! ma las pagubas...
|
Originally Posted by Neuptolem:
nu am vazut. fii mai explict, te rog |
si vad ca nici nu stiu sa folosesc prea bine tehnica aceasta de pe forum.
am vrut sa bag citatul respectiv de la matale si a aparut un alt drac. in fine... |
|
Originally Posted by Neuptolem:
|
o sa urmaresc si eu, mersi mult "electronule"
|
Electronul=Informatia. |
Hoþii de frumuseþe - Pascal Bruckner, cu antipatiile de rigoare...
|
Toba de tinichea? Gunter Grass? Si ecranizarea lui Schlondorf?
Citit, vazut, uimit, inmarmurit cineva? |
Iar Fric al lui Stefan Agopian e innebunitor...foarte misto! Imi pare ca aduce trasaturi din realismul magic al lui Borges, Marquez, dar mai mult Borges....
|
nietzsche- Antichristul
|
Fratiolor, nu sunteti cam multi care il aveti in top pe Coelio? Ati luat-o razna? Sau am nimerit eu gresit la cafeneaua asta?
:shock: |
da. citit, vazut, uimit, inmarmurit plus emotionat, innebunit, fermecat, sfaramat, amorezat, si apoi daruit.
stiai ca g.grass a fost , totusi, colaborator al ss? inmarmurit cumva? germanii au facut stop cardiac cand au aflat in urma cu cateva luni si au cerur chiar sa i se retraga premiul nobel pt literatura... |
era vorba, evident de Toba de Tinichea
da. citit, vazut, uimit, inmarmurit plus emotionat, innebunit, fermecat, sfaramat, amorezat, si apoi daruit. stiai ca g.grass a fost , totusi, colaborator al ss? inmarmurit cumva? germanii au facut stop cardiac cand au aflat in urma cu cateva luni si au cerur chiar sa i se retraga premiul nobel pt literatura... |
Nu stiam ca a fost SS-ist. Zici ca au aflat nemtii abia acum cateva luni? Atat de tarziu? Bine ca a scapat de Nurenberg...ce sa zic...regimul nazist este serios abordat in Toba de tinichea, iar partidul luat in deradere....atunci cand sta sub tribuna de discurs la parada aceea, si cand cu toba lui magica reuseste sa deturneze intreaga festivitate. Din carte cel putin nu am simtit vreun moment ca ar favoriza cu regimul!
|
Oricum, mi se pare o prostie sa retragi un premiu acordat pentru un talent real si incontestabil! A fost Ss-ist, foarte trist, ne pare rau de toate ororile, dar asta e alt capitol! Acuma daca Grass s-a bagat in treaba asta cu regimul, se vede foarte bine ca nu i-a afectat nicicum geniul! Deci, un premiu bine meritat!
|
"de ce iubim femeile" am citit-o la sala de lectura, acum cativa ani, de fapt eram acolo sa fac un referat si am zis ca pana vin cartile de care am nevoie sa rasfoiesc putin DCIF si...nu i-am dat drumul pana nu am terminat-o :)
|
Spre rusinea mea, n-am mai citit o carte de.. prea mult timp... Cred c-ar fi cazul sa mai dau o raita prin biblioteci...
Oricum, prefer cartea care te tine in suspans, care nu te lasa s-o pui jos... 8) |
Originally Posted by erectia eunucului:
Multumesc frumos. :) |
Ce hartie igienica baga in carti cei de la Rao ! :x
|
Asa pe moment:
* "Maestrul si Margareta" - interesanta imagine a diavolului; * Fundatia + alte cateva ale lui Asimov, fie... "Pulbere de stele" mi s-a parut o porcarie, dar seria fundatie e superba, povestile robotilor la fel si e dragut cum se leaga toate cartile lui; * "Jocul lui Ender" si "Vorbitor in numele mortii", cu "Xenocid" a cam dat pe langa. * nu sunt fan Coelho, dar mi-a placut de Veronica, cele 11 minute au fost ridicol de previzibile. * mi-au placut si androdoizi de care se intreba P.K. Dick daca viseaza oi electronice - probabil din simpatie pt scenariul "omenirea imbecila si-a dat singura cu sapa in cap" * "Puntea pisicilor" - pt ca e o poveste clasica dar aparte * si ca nostalgie a copilariei "Portretul lui Dorian Gray" |
Originally Posted by illotempore2002:
asea, da fix invers. Fric are farmecul nuvelelor lui Marquez, gen Balacaman si Erendira, si un tristesse de Cronica unei morti anuntate. ii lipseste epicul coios din Tobit, sau cel in cheie romantica din Sara. partea buna e ca are ceva urme, pe fund, din burlescul Manual al intimplarilor. |
MI se pare mult mai apropiat de Borges decat de Marquez si am sa si explic de ce: din cauza, sau datorita mai degraba, modului in care preia evenimente de ordin istoric din evolutia popoarelor si le demitizeaza, transformandu-le, totusi, in mituri noi, cu alte arome, alte intentii etc.
Avem eroi care sunt uneori antieroi iar intre Fric si Asterion, daca il cunosti pe cel din urma, vad doar cateva nuante: nici nu stiu care dintre ei imi place mai mult, sunt la fel de imposibili, la fel de ideali si de groaznici! |
imi pare rau ca nu mi-am dat peste deshte, cum am inteleptul reflex de obicei.
ca preambul, sper ca esti de acord ca istoricul si miticul nu sint sinonime, nici macar partiale. si ca nu exista mituri noi, ci doar reinterpretari. bon, daca trecem de etapa asta - basic din pedeveu intelectual dar atit de necesara - si ne legam strict de contextul scriiturii, Fric si Asterion nu se vor eroi sau anti-eroi, sint doar personaje. cu suisuri si coborisuri, plusuri si minusuri. Fric apartine unui univers quasi-ireverentios, quasi-romantic miraculos. Asterion - in cheia de decriptare ermetic anecdotica a lui Borges - ramine o victima inocenta a fatalitatii. nu poti sa nu empatizezi cu el, e personaj de tragedie antica pe-o intindere de citeva pagini. e mai presus de bine si de rau, aia e natura lui, n-are strop de perfidie, are o detasare si o maretie de personaj clasic, isi accepta destinul ca pe un dat, facindu-l pe Theseu sa para un pulifrici fara minte si spin de rotatie. cum poti sa-l compari cu Fric? e atit de insesizabila granita dintre sublim si grotesc? ramine cum am stabilit, Fric e Balacamanul nostru, caci vorbim de o proza unde poeticul, scabrosul si burlescul isi dau mina. si te rog sa nu mai faci comparatii abracadabrante. daca ai citit in aceeasi saptamina Ghilgames si Voltaire, nu-i musai sa-i pui in aceeasi oala pe Enkidu cu Zadig. parerea mea... |
Nu le-am citit deloc in aceeasi saptamana ci la ani distanta...promit insa sa-mi revizuiesc punctul de vedere , recitind cele doua povesti (le-am citit o singura data, insuficient as zice, se vede treaba ca tu le-ai citit de mai multe ori), si am sa revin cu o argumentatie mai pertinenta. Este posibil sa ma fi lasat dusa doar de senzatii si intuitii superficiale, ba mai mult, amintiri indepartate in ceea ce priveste cele doua lecturi!
Revin cu o argumentatie mai matura, dar promite-mi ca nu mai esti asa acru! |
"imi pare rau ca nu mi-am dat peste deshte, cum am inteleptul reflex de obicei"
nu am intzeles asta! |
Originally Posted by illotempore2002:
cind nu vad miza, ma abtin. de obicei, crocodilul apatic din mine se mobilizeaza greu. daca nu e mental challenge sau fo chestie flagranta, pacat de kilojoulii consumati. ori, in cazul aprecierilor tale, era doar o apropiere de termeni fortata. si cum nu consider nici didacticismul si nici umflarea muschilor fo virtute, as fi putut sa trec mai departe. o fi fost luna plina.... nu stiu... sau o oarescare afinitate sporita pentru Agopian... sau plictiseala... abar n-am. imi pare rau ca ti-m parut o persoana acra, caci io de felu-mi sint o fire veseloasa, ludica si auto-bascalioasa, dar poate nu mi-am gasit cadenta naturela, pendulind pe aici intre Sadoul - acest Benedetto Croce al istoriei cinematografiei - si Republik - abeceul cultural pentru liceeni. astept sa se parcurga wishlisturile de cinemateca... cine stie, poate s-or incinge discutii si despre Ferreri si Wertmuller, Fassbinder si Wenders, despre Parajanov, Roeg, Jarman, Arrabal, Saura, Kobayashi, poate s-o gasi careva sa bage in seama si britanicii din anii 70-80, macar pe Mike Leigh si Alan Clarke. Doamne ajuta! poate implinesc si io 50 de posturi pina la sfirsitul anului... sau nu. zooooooo, n-am sarit la beregata, n-am avut intentii rele. nu mai pune la suflet, ca viata-i scurta da' trece repede. uite, promit ca nu mai intru pe topicul asta. |
nu am pus la suflet, din contra, mi-a facut bine interventia ta un pic acida pt ca, asa cum am spus, voi reciti cele doua nuvele si imi voi restructura abordarea...e ceva, nu?
Anyway, se prea poate sa fii prea bun pt ce se intampla aici, si atunci intr-adevar nu are sens sa mai intervii in acest topic! Decizia ta! Bafta! |
Exista pe net istoria generala a cinematografiei de Sadoul? Sau ai tu efectiv cartea, in format fizic?
Daca e pe net, ajuta-ma, te rog, cu un link! |
am dat-o acu zece ani, dupe un examen de istoria cinematografiei, generatiilor urmatoare. care generatii s-au sinchisit si au dat neste beri. deci, sincer, practic, efectiv, am cam baut-o.
|
pendulind pe aici intre Sadoul - acest Benedetto Croce al istoriei cinematografiei
credeam ca pendulezi hic et nunc intre cele doua....deci ai acum acces la Sadoul....asa reiese din ce scrii tu mai sus |
All times are GMT +2. The time now is 13:13. |