Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   Cartea preferata (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=83292)

cherryblossom 12 Jan 2005 09:45

Originally Posted by K's:

Daca ai citit asa cartea, nu ma mira faptul ca nu ti-a placut.

O intrebare in alt registru: ce cauti intr-o carte?

Dragostea in vremea holerei am citit-o de mult timp, cand a aparut prima editie la RAO, sa tot fie vreo 7-8 ani… asa ca acum vorbesc din amintiri, nu mai tin minte decat subiectul cartii, in mare... la acea vreme facusem chiar o pasiune pentru Marquez, dupa ce am citit Un veac de singuratate m-am hotarat sa citesc tot ce gasesc de el, insa n-am mai trait aceleasi emotii... de atunci mi s-a mai pus pata pe cate un scriitor ici colo, pana cand am dat de Celine and Co. si orizonturile s-au schimbat total. Daca ai citit Celine, iti dai seama si ce caut la o carte... realitatea asa cum e ea, transpusa direct si fara menajamente, nu utopii si sentimentalisme ca in Dragostea in vremea holerei (mi se pare mai interesanta o scena incognito de amor cu o prostituata decat doi care se tin 50 de ani de mana fara sa faca nimic altceva)... Celine mi se pare absolut genial, reuseste sa discrediteze tot, sa-i enerveze pe toti, sa darame standarde si conventii si sa ramana UMAN in acelasi timp.... pentru vremea in care a trait el, Celine a fost UNIC... acum deja sunt multi care-i copiaza stilul...

nume 12 Jan 2005 11:37

Originally Posted by cherryblossom:

Originally Posted by K's:

Daca ai citit asa cartea, nu ma mira faptul ca nu ti-a placut.

O intrebare in alt registru: ce cauti intr-o carte?

ce caut la o carte... realitatea asa cum e ea, transpusa direct si fara menajamente, nu utopii si sentimentalisme ca in Dragostea in vremea holerei (mi se pare mai interesanta o scena incognito de amor cu o prostituata decat doi care se tin 50 de ani de mana fara sa faca nimic altceva)...

:shock: Cherry, ma abtin cu mare greutate, zau ... N-o lua personal, dar n-ai inteles cartea deloc. Tu ce vroiai ? F****?

cherryblossom 12 Jan 2005 11:53

Originally Posted by nume:

:shock: Cherry, ma abtin cu mare greutate, zau ... N-o lua personal, dar n-ai inteles cartea deloc.

ce-o fi fost asa greu de inteles?

Originally Posted by nume:

Tu ce vroiai ? F****?

normal! :lol:
(glumeam)

KORBEN 12 Jan 2005 14:05

cateva observatii
1 "overrated" pot fi britney speras, kubrik, ultima generatie de tel mobile nokia, nikolas cage, doctor zhivago (the movie)
marques poate fi, daca tinem cu dintii sa dam ratinguri de genu asta si scriitorilor, oversold
pentru simplul fapt ca are o valoare care e peste trend-urile cliterale la care se inchina maj "clititorilor"
2 coelio este in ca un triumf al cliteraturii
pentru asta ar trebui admirat ca geniu d marketing (el sau echipa lui)
in cazu lui, mi se pare ca a cam iesit (dupa vreo 15 romane in 2-3 ani) din trend
foarte b ine, sa ramana acolo, langa volumele de sandra brown si sven hassel
3 dragostea in vremea holerei prezinta o caracteristica mutanta fata de ce am citit io din marques
adica tocmai asteptarea, pe care marques de obieci o suprima prin tehnica d a pune sfarsitul (sau ceva foarte asemanator) pe primele pagini, sau prin ratacirea totala in povesti colaterale si detalii fantastice
asa ca mie mi-a creat un sentiment de pustiu frustrant in asteptarea a ceva (gen dragostea) pe care nu-l gasesc ca fiind, intr-un roman bun demn d a fi asteptat atat
4 nu-mi plac povestile (adik romanele) d dragoste, deci poate de`aia nu am reactionat prea bine la dragoste
ah, si e prea putina holera in carte :D

keyzer soze 13 Jan 2005 08:14

cliteratura, right :D
@ cherry: uite a doua persoana care infloreste la amintirea patriarhului :)

Bogie 13 Jan 2005 11:49

Si a treia.... 8)

EgoN 13 Jan 2005 19:14

venedikt erofeev-'moscova-petuski'. o vodca, o lacrima, un inger.

KORBEN 14 Jan 2005 14:51

nina berberova-romanul de capa si lacrimi
absolut minunat

Jubilee 25 Jan 2005 20:42

Am citit de curand Exuvii de Simona Popescu si mi-a placut destul de mult.

flav 29 Jan 2005 05:47

hmm

nu am putut sa citesc exuvii... am citit cateva pasaje... si am pus jos cartea...
Cat despre Coelho... vai de mine... mi-am ratat minte importante din viata citind Alchimistul, nu imi place...
Daca tot vreti aventura si carti despre mister si mistic, luati dreq Eliade in mana si cititi, ca ii de o mie de ori mai profund si mai inteligent si studiat decat Coelho, daca nu ii in coperti frumos laminate si cu fonturi placute si cartile sunt bine tiparite in general nu inseamna ca ii carte buna :lol:
Eliade e unul dintre preferatii mei [chiar daca nu sunt mare fan al cititului -timp.. etc. - , sunt foarte implicat in arta].
Mi-a placut de asemenea America de Kafka, si daca as putea i-as da eu ani din viata mea lui Kafka pt a termina cartea :D

apartamentu104 29 Jan 2005 15:56

apropo de eliade...stie cineva cum ii zice romanului in care doi barbati isi povestesc unul altuia dragostea lor pentru o femeie, care pana in final reiese ca fiind una si aceeasi?
am citit-o acum vreo 13 ani si as vrea sa o recitesc.

Longshot 29 Jan 2005 19:23

nunta in cer

KORBEN 04 Feb 2005 14:10

abandonat dupa 30 de pagini on the road
plicits si o carte care nu mi se pare ca ar vea ceva de spus
inceput o antologie pe proza fantastica scurta "trenul de noapte"
slabut pana acum dar de ce nu in lipsa de orice chef pt lecturi

obvious 04 Feb 2005 14:40

well..publicistica fie.
dupa o perioada de acumulat umberto eco in diverse forme, am ajuns la "pliculetul minervei".people. get that book. de dragul unui om care a vazut fie furios si revoltat, fie calm si ironic, acid, niciodata cu certitudini, ca orice om inteligent, istoria noastra, adica istoria recenta, neosificata, cea mai usor de atins pentru generatiile "vii".
si dupa asta, pentru varianta romaneasca a celui care expune la modul total..."obscenitatea publica", andrei plesu. (vezi "zoologie")
am zis.
mai zic: marquez nu poate fi overrated. marquez nu e o moda, nu e o explozie, nu e foc de paie. nu e coelho, voma aia prolifica, matca printre viermi care tot defeca literatura. marquez e cinematografie in scris, e un artist al imaginii, pe sfert aberatio in integrum, restul - frumusete a ce e uman.
preferata mea e tot "dragoste in vremea holerei". cand imi placea cate un pasaj indoiam un colt mic de pagina. la sfarsit am realizat ca aveam o carte intreaga contorsionata.

cherryblossom 04 Feb 2005 14:45

Originally Posted by KORBEN:

abandonat dupa 30 de pagini on the road
plicits si o carte care nu mi se pare ca ar vea ceva de spus
inceput o antologie pe proza fantastica scurta "trenul de noapte"
slabut pana acum dar de ce nu in lipsa de orice chef pt lecturi

da, si pe mine m-a plictisit :)... chestia e ca o gasisem inainte la British Council, in colectia aia prescurtata Penguin Readers (inca nu aparuse la tradusa la Polirom) si am vrut sa vad cum e... mi s-a parut interesanta, dar cind am inceput sa citesc varianta lunga romaneasca, dupa vreo 10 pagini am zis "gata, pina aici!"..

Nae 05 Feb 2005 22:57

Dece iubim femeile:
Pentru ca au sani rotunzi, cu gurguie care se ridica prin bluza cand le e frig, pentru ca au fundul mare si grasut, pentru ca au fete cu trasaturi dulci ca ale copiilor, pentru ca au buze pline, dinti decenti si limbi de care nu ti-e sila. Pentru ca nu miros a transpiratie sau a tutun prost si nu asuda pe buza superioara. Pentru ca le zambesc tuturor copiilor mici care trec pe langa ele. Pentru ca merg pe strada cu capul sus, cu umerii trasi inapoi si nu raspund privirii tale cand le fixezi ca un maniac. Pentru ca trec cu un curaj neasteptat peste toate servitutile anatomiei lor delicate. pentru ca in pat sunt indraznete si inventive nu din perversitate, ci ca sa-ti arate ca te iubesc. Penrtu ca fac toate treburile sacaitoare si martuncte din casa, fara sa se laudecu asta si fara sa ceara recunostinta. [...] Pentru ca poarta tot soiul de zdranganele pe care le asorteaza la imbracaminte dupa reguli complicate si de neinteles. Pentru ca isi desenaza si-si picteaza fetele cu atentia concentrata a unui artistinspirat. [...] Pentru ca se trag din fetite. Pentru ca-si ojeaza unghiile de la picioare. Pentru ca joaca sah, whist sau ping-pong fara sa loe intereseze cine castiga. [...] Pentru ca au fel de-a rezolva problemele care te scoate din minti. Pentru ca au un fel de-a gandi care te scoate din minti. Pentru ca-ti spun "te iubesc" exact atunci cand te iubesc mai putin, ca un fel de compensatie. [...] Pentru ca au din cand in cand mici suferinte: o durere reumatica, o constipatie, o batatura, si-atunci iti dai seama deodata ca femeile sunt oameni, oameni ca tine. [...] Pentru ca sunt extraordinare cititoare, pentru care se scriu trei sferturi din poezia si proza lumii. Pentru ca le innebuneste "Angie" a Rollin-ilor. Pentru ca le termina Cohen. [...] Pentru ca pana si cea mai dura bussiness woman poarta chiloti cu induiosatoare floricele si danteluta. [...] pentru ca in filme nu fac dus niciodata inainte de-a face dragoste, dar numai in filme. [...] pentru ca le intereseaza cu adevarat cine cu cine s-a mai cuplat dintre vedetele de televiziune.. Pentru ca tin minte numele actritelor si actorilor din filme, chiar ale celor mai obscuri. [...] pentru ca nu se gandesc cum sa i-o traga tipului dragut pe care il vad in troleibuz. Pentru ca beau porcarii ca Martini Orange, Gin Tonic sau Vanilla Coke.[...] Pentru ca sunt blonde, brune, roscate, dulci, futese, calde, dragalase, pentru ca au de fiecare data orgasm. Pentru ca daca n-au orgasm nu il mimeaza. [...] Pentru ca sunt femei, pentru ca nu sunt barbati, nici altceva. Pentru ca din ele am iesit si-n ele ne-ntoarcem, si mintea noastra se roteste ca o planeta greoaie, mereu si mereu, numai in jurul lor.

o carte frumoasa, adevarata si cat de poate de amuzanta. o recomand toturor iubitoriilor de viata. merita banii.

raptor 05 Feb 2005 23:58

.eu sunt prea prost ca sa descriu in detaliu. asa ca o sa enumar si recomand.dar cine are nevoie de recomandarile unui prost?evident, o gasca de prosti.

1."Regii blestemati" ,Maurice Druon.o carte buna,dupa umila mea parere, desi abia recent am inceput sa mestec 'Cind un rege pierde Franta'.Politica medievala e fascinanta, si cind mai dai si peste cite un aventurier-doi de neam Artois nici nu iti dai sema cum zboara sutele de pagini
2."Liturghia neagra' ,Huysmans. daca as fi rockheras grohaitor m-as mindri in primul rind cu faptul ca am citit-o de Craciun. asa,mi s-a parut o carte cam "inconstanta(cam mare riscul sa atribui o asemenea "calitate" unei carti)-relatia lui Durtal cu Chantelouve te face sa vrei sa intorci pagina, dar dialogurile din turn si pasajele in care se infunda in viata lui Gilles de Rais sunt fascinante.
3."Arthur, regele Camelotului", T.H.White. Trecind peste socul neplacut al primelor capitole si peste durerea de cap pe care ti-o da stilul lui White, cartea e digerabila.
4."Irish Myth and Folklore' William Butler Yeats .O fi luat el premiul Nobel, dar cartea nu am putut sa i-o termin. Povestile sunt clasicele, adaptate putin insularilor...il prefer pe Perrault.
5."Alexis Zorba" Kazanzakis-fara indoiala,cea mai buna carte pe care am citit-o in ultimii 2 ani. superba de la cap la coada-atit de buna incat filmul incepe sa ma scirbeasca.
6."Tolkien:A Biography" Humphrey Carpenter-probabil ca trebuie sa fii fan LOTR ca sa citesti asa ceva?! ciudata treaba. daca binevoieste o minte "neprihanita" sa o citeasca,as fi foarte interesat de o parere.
7."Pieter Bruegel Nazdravanul"-G.W.Menzel-nu,nu e carte pentru copii :lol: ,e doar traducerea comunista.din nou biografie-daca nu stiti cine e Bruegel, nu va obositi,ca mare lucru nu aflati.nu stiu cit de exacta e biografia asta,nu m-am uitat la prefata(nici nu stiu daca are)- parca e prea literara...

obvious 06 Feb 2005 14:37

haha..misto.
cand citeam eu "pieter bruegel..." al lui menzel s-a uitat un dobitoc la coperta si a inceput sa ma intrebe de ce citesc povesti, apropos de ce spui tu...
:D

Ambra Blu 06 Feb 2005 15:12

cat despre Toamna patriarhului si Generalul in labirintul sau, n-am intalnit decat o singura persoana careia sa-i fi placut cartile astea, o tipa chiar din Columbia... se intelege de ce ii placeau..

Toamna patriarhului e Marquezul meu favorit, iar Marquez este un greu.

cherryblossom 06 Feb 2005 16:03

Originally Posted by Ambra Blu:

cat despre Toamna patriarhului si Generalul in labirintul sau, n-am intalnit decat o singura persoana careia sa-i fi placut cartile astea, o tipa chiar din Columbia... se intelege de ce ii placeau..

Toamna patriarhului e Marquezul meu favorit, iar Marquez este un greu.

okok, am inteles, esti al patrulea... anybody else? :)

All times are GMT +2. The time now is 09:40.