Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   Limba română (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=95847)

pipes 30 Jan 2010 14:51

aici depinde de gusturi. singurul lucru pe care poti sa-l faci e sa eviti in a le folosi si la fel si interlocutorii tai. :) actul in sine nu e neaparat un barbarism.

Gospin 30 Jan 2010 21:58

@pipes, merci, am inteles ideea, sunt niste greseli minore.
2 babutze de la mine de la tara intr-o discutie:
- Muma, ce mai e pe acilea?
- Afara ploaie!
hmm, mie verbul 'a ploua' mi se pare destul de usor de aplicat in vorbire, ce-o fi fost cu ele? :-?

Rapture 30 Jan 2010 22:08

Fii sigur ca acelor babute numa' de carte nu le-a pasat in toata viata lor, viata e mai grea pentru unele persoane.

Gospin 30 Jan 2010 22:11

:) bineinteles, sapa e baza!
vrei sa-ti mai zic ca pt. prima data cand au vazut un televizor color a fost pe la vreo 60 de ani?
...ps: tata daca nu pleca de acolo pe la vreo 16 ani, asa ajungea :|

Rapture 30 Jan 2010 22:25

Bineinteles! Sapa, animalele si copiii (probabil destul de multi la numar). Prima persoana de acest gen care imi vine in minte e bunica de pe mama - femeie cu o viata nu tocmai usoara; o femeie cu o inima pe masura greutatilor prin care a trecut. Man, I respect her!

Gospin 30 Jan 2010 22:34

Sa nu ma intelegi gresit, doamne fereste, numai de lipsa de respect n-ar fi vorba aici!
Dar cred ca pe langa atributiile astea, puteau sa citeasca si o carte, cunosc destui.

Rapture 30 Jan 2010 22:47

Cunosc si eu (si inca cati!) dar sunt multumita ca nu face greseli asa de mari.
Si ar mai fi strabunicul care la cei 89 de ani ai sai creste un vitel-2 si cateva gaini (pe langa via si gradina la care munceste cand este timpul), dar care chiar ma face mandra prin faptu' ca stie gramatica ; nu pot sa uit expresia fetei lui cand a primit un raspuns (o scrisoare) de la "Traian Basescu, asta de poarta numele comunei mele - Traian" prin care i-a dat autorizatia de a construi un azil de batrani.

pipes 30 Jan 2010 23:24

sunteti foarte in afara discutiei.

referitor la "Afara ploaie!"
si aici e de discutat. daca a vrut sa-l utilizeze ca verb, e de neiertat. daca a vrut sa zica "afara e ploaie" (prin subintelegere), e in regula. neauzind-o imi este greu sa concluzionez. in acelasi timp incerc sa va sugerez ca poate exagerati...... viata rurala a avut si are farmecul ei. ce-i drept, nu prea se pupa cu capitalismul. in special cel balcanic.

Lecart 30 Jan 2010 23:39

Originally Posted by pipes:

referitor la "Afara ploaie!"
si aici e de discutat. daca a vrut sa-l utilizeze ca verb, e de neiertat. daca a vrut sa zica "afara e ploaie" (prin subintelegere), e in regula.

Nu.. nu e in regula. Oricum o dai, nu e in regula.

pipes 31 Jan 2010 10:54

pai, explica de ce nu ar fi. poate sunt eu mai permisiv, naiv si necitit, dar sunt curios sa aud parerea ta. multumesc.

Gospin 31 Jan 2010 11:20

Nu cred ca e atat de greu de inteles!
In loc de 'afara ploua' a zis 'afara ploaie' , wtf? :|

vave 31 Jan 2010 11:25

Dar e vorba de două bătrânele!!!

Mai aiurea mi se pare să aud încontinuu la televizor pe 'jdemii de reporteri/jurnalişti vorbind de primul ministru, în loc de prim-ministrul X.

Gospin 31 Jan 2010 11:28

oo da, stai sa vezi un fotbalist la un interviu, putini stiu sa vorbeasca, mi-e rusine ca am fost odata ca ei...
Florin Costea desi e la echipa mea de suflet, Ucv, trebuie sa recunosc ca nu prea se descurca la interviuri :)

vave 31 Jan 2010 11:44

De la fotbalişti mă aştept la astfel de greşeli, de la jurnalişti nu prea. ;)

Gospin 31 Jan 2010 11:54

Eu nu ma astept! :-w Am pretentii, mai auzeam pe unii ca fotbalul e un joc de maidan, si numai taranii se fac fotbalisti.. In afara de faptul ca e o meserie banoasa, este si destul de usoara (cel putin asa mi se parea mie). Ce naiba, oameni cu liceu, si unii si facultate @ sport sa nu lege 2 cuvinte? :|

pipes 31 Jan 2010 11:56

@gospin, te rog, citeste mai atent ce am scris mai sus. multumesc. posibil sa gresesc, desi cred ca am o sansa. :)
@vave, depinde de jurnalist (unii sunt extraordinari si profesional si ca oameni, altii sunt de toata jena - procentajul intalnit de mine e cam 50%-50%). am povesti nenumarate cu genii care dau din condei.....
in ceea ce priveste fotbalistii - sunteti pleonastici!

@gospin
sa stii ca sportul in sine nu e o meserie deloc usoara........ chiar deloc (orice sport ar fi). problema cu fotbalistii e alta.

vave 31 Jan 2010 11:56

Fiecare are pretenţii mai ridicate de la "colegii" de breaslă. :))

Lecart 31 Jan 2010 12:58

Originally Posted by pipes:

pai, explica de ce nu ar fi. poate sunt eu mai permisiv, naiv si necitit, dar sunt curios sa aud parerea ta. multumesc.

Vorbim de "daca a vrut sa zica "afara e ploaie" (prin subintelegere), e in regula.".

Problema e ca niciodata "Afara ploaie!" nu va echivala cu "Afara e ploaie!" prin subintelgere.

Subintelgerea se refera la a sugera un aspect in mod indirect, un aspect care sa reiasa din context, insa un aspect la nivel de informatie, NU de sintaxa.

(de exemplu. "A venit!" - se subintelege ca e vba de un el sau o ea - evident, depinde de context.)

Cu alte cuvinte, nu poti lasa sa se subinteleaga un verb, un articol, sau, ma rog, oricare alta parte de vorbire care sustine o propozitie, fraza. Ca altfel s-ar prabusi toata gramatica unei limbi, imagineaza-ti cum ar fi sa spunem "El mancat" in loc de "El a mancat", ptr ca se subintelege!

Cu toate astea, sa admitem ca ar fi vrut sa spuna: "Afara e ploaie!". Tot nu este corect. Pe langa faptul ca zgarie urechea, exista si o explicatie semantica, sa-i spunem asa. Ploaia este un femomen animat, un fenomen care se desfasoara vizibil. Adica ploaia nu "doar exista" (ca zapada, de exemplu, "Afara e zapada!" - ca zapada sta acolo, "e" acolo).

Exista explicatii mai tehnice, dar cred ca asa e clar ptr. toata lumea.

pipes 31 Jan 2010 13:40

pentru mine nu e clar. subintelegerea, elipsa (am discutat de ea mai devreme) le putem baga oarecum la un loc, cu mentiunea ta corecta despre subintelegere. eu nu ma refeream la actiunea in sine, ci la omisiune ....... si modul cum s-a exprimat oral e foarte important (intonatie, pauze...). si cata vreme nu am auzit-o, nu pot decat sa presupun.
afara e ceata! ce e gresit aici?
afara....ceata.
etc etc

chiar daca nu sunt cele mai fericite exprimari, nu mi se par gresite.

miercuri 31 Jan 2010 14:13

Originally Posted by Gospin:

@pipes, merci, am inteles ideea, sunt niste greseli minore.

Nu sunt greseli, e pur si simplu registrul familiar al limbii. La fel cum unii zic "tre" in loc de "trebuie".

All times are GMT +2. The time now is 11:59.