View Full Version : bancuri cu moldoveni (a cheap trick to make you read this)
marius_em
22 Nov 2010, 00:15
Cei din Iasi mai au dreptul sa-si spuna moldoveni acum ca toata lumea spune moldovean doar celui de peste Prut? Mai avem voie sa spunem ca Stefan cel Mare a avut tronul la Suceava, sau il mutam la Chisinau, acolo unde politicienii depun coroane de flori in ziua independenti si la statuia voievodului si la cea a lui Lenin? Rescriem "Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie", in "Ce-ti doresc eu tie, dulce Republica Moldova", pentru ca Eminescu e si poetul national al RM, si e considerat moldovean, si nu roman acolo? Asta chiar cum vine in RM, il iau pe Eminescu, si ,in genere, iau toate personalitatile nascute in Moldova romaneasca, si le pun eticheta de cultura moldoveneasca, avand grija sa nu cumva sa bage vreun ardelean, vreun oltean, vreun Goga, sau vreun Brancusi?
Mai avem voie sa spunem ca in 1859 moldovenii si muntenii au decis crearea statului modern roman? Acum ca stim ca moldovenii sunt doar cei de peste Prut.
Daca noi ii recunoastem ca moldoveni, si ei ne spun ca moldovenii nu sunt romani, inseamna asta ca pot in sfarsit iesenii, sucevenii, botosanenii, etc. sa faca si ei bancuri cu moldoveni?
paul_aramis
22 Nov 2010, 00:20
of desigur! bagă mare!
Nu e adevarat: moldoveni se considera romani si transnistrenii rusi. Oricum ce mai conteaza ca l-au adoptat si ei pe Eminescu si Stefan cel Mare, tot romani sunt si faptul ca recunosc personalitati nascute in Romania ca fiind moldovene inseamna ca se considera romani.
gropitse
22 Nov 2010, 23:19
marius_em, punem întreaga populație din RM la perete, și vorba lui Bregovic - kalashnikov! ? Capăt aberațiilor.
Pentru început am două întrebări:
1. Ai fost vreodată peste Prut, or contact cu românii moldoveni de-acolo? Asta ca să-mi dau seama dacă ceea ce spui se bazează pe informația din mass-meda, sau dacă e și o doză de introspecție.
2. Cine sunt acei /ei/ despre care scrii în ultima frază?
Ceea ce e clar pentru mine însă nu și pentru foarte mulți, este că toate teoriile gen formarea poporului român și a statului român, a existenței unui popor moldovenesc diferit de cel românesc vin de sus, de la un grup restrîns de oameni care înglobează fie policieni, fie așa zișii profesori (oameni care ar fi capabili să scrie cărți, manipuleze cu momente istorice, etc), dar Nu oamenii de rînd. Acum un alt moment, după teoria sovietică, perioada necesară pentru a converti/spăla creierii unui popor sunt necesari aproximativ 15, 20 de ani. Cît ia să educi o nouă generație, care acum în RM sunt fie părinți sau bunei, plus să luăm în considerație că RM la piciorul rușilor mai mult de 20. După care, limba română, istoria românilor, în general latinitatea a fost readusă la locul cuvenit în școli, mass-media din 90. Deci, e abia o generație care acum e la vîrsta de 20 care a avut cu adevărat ocazia de a gîndi liber, de a sesiza realitatea. Păgubași sunt mulți, care gîndesc pe dos, a fost inevitabil, și eu nu justific. Dar cu toate astea, există mult mai mulți care cîndesc limpede, și care nu țin această limpezime doar pentru sine.
Mai departe, Eminescu e poet național nu pentru că e moldovean, ci pentru că e român și pentru tot ce făcut pentru români. Elevii învață despre Școala Ardeleană nu doar la orele de istoie, foarte logic la orele de română(marea aberație limbă de stat și limba predată în școli). Nu uita la Chișinău există parc chiar în inima orașului unde e aleea clasicilor universali și a clasicilor români, unde găsești și ardeleni, și munteni și moldoveni. Și nici Brîncuși nu e uitat. Tu nițel aberezi.
Iar lui Lenin îi depune flori Voronin porcul și gașca, tot ei continuă prostiile despre care spui gen mușamalizare la tema moldovenismului și de separatism, dacă a văzut cineva ultimile campanii electorale pcrm unde se folosește steagul ăsta (sper că știți de unde vine) :
http://s015.radikal.ru/i331/1011/2b/7b030b2099e1.jpg
Și confirmă spusele mele, vine de la un grup anumit, nu de la popor! Însă poporul trebuie să absoarbă toate astea, și să facă concluziile potrivite.
fuck ce tristețe-n suflet.
marius_em
23 Nov 2010, 01:47
Cine sunt "ei"?
Ei sunt cetatenii Republicii Moldova. Ei sunt 3,4 milioane de oameni, din care 76% moldoveni, 15% rusi si ucraineni, si 2% romani, conform recensamantului din 2004. Legal, romanii sunt o minoritate nationala, cu limba si cultura proprie, diferite de a majoritatii.
Ei sunt cei care, conform unui sondaj recent, ar fi pentru o unire cu Romania in proportie de 3%. Conform tuturor sondajelor pe acest subiect din ultimii 20 de ani, daca veti avea rabdarea si interesul sa cautati, sunt impotriva Unirii mereu peste 60% (variaza in functie de cine face sondajul, un partid pro-roman, sau pro-rusesc). Deci nu e nu ma abtin, sau nu stiu, sau sa mai vad, ci impotriva.
Ei sunt cei care, conform unui sondaj IMAS din octombrie anul trecut, cred ca roman si moldovean sunt identitati absolut diferite in proportie de 47%, in timp ce 26% afirma ca sunt similare sau identitice.
Ei sunt cei care i-au votat de doua ori pe Voronin si pe comunisti, asa porci cum zici tu ca sunt. PCRM e un partid care-si declara deschis romanofobia, ba mai mult, face din asta un subiect de campanie, si aduna voturi bune. Cu toata revolutia twitter de anul trecut, un eveniment ce sincer m-a facut sa sper la mai mult, PCRM ramane in continuare cel mai puternic partid, fiind cotat la 40%. A fost nevoie de o alianta intre un partid moderat, unul pro-rusesc condus de un fost comunist, si unul pro-romanesc (cel mai slab cotat dintre cele 3) pentru a trimite comunistii in opozitie.
Ei sunt cei care vorbesc aproape in totalitate limba rusa. E un argument pe care-l aduc cu consideratie, pentru ca e bine intotdeauna sa cunosti o limba straina, doar ca aici nu e cazul de a invata din proprie initiativa, aici e vorba despre un mecanism ramas in inertie dupa politica de rusificare din timpul URSS. In timp ce toate nationalitatile din RM vorbesc limba rusa, o limba omniprezenta peste Prut, limba romana e vorbita doar de etnicii "moldoveni" non-minoritari (excepand minoritatea romana, pe care am explicat-o mai sus). Ba mai mult, dupa ce in momentul independentei din '91 s-a stipulat in Constitutie ca limba oficiala e limba romana, in '94 aceasta a fost schimbata in limba moldoveneasca, o limba care e aceeasi stiintific, dar e diferita politic, ca sa folosesc o sintagma a politicienilor lor. Chiar s-a spus ca limba moldoveneasca e mama limbii romane.
Ei sunt cei care fara nici un fel de consideratie fata de cei 6 milioane de romani moldoveni din regiunea istorica Moldova de la Vest de Prut, isi asuma si corup identitatea de moldovean. Incerc sa nu folosesc cuvinte dure, si inteleg afinitatile si eforturile de apropiere fata de Basarabia, dar stim cu totii ca ce inteleg ei prin moldovean e diferit de ce intelegem noi. Si aici nu vorbesc de cazuri individuale, din care pot fi date exemple si pro si contra, ci de datele de mai sus, de imaginea generala. Da, sunt romani care lupta acolo, sunt oameni care incearca sa aiba demnitate, dar realitatea e ca sunt o minoritate. Majoritatea spune ca moldoveanul (sau "moldovanu") nu e roman.
Asta e tabloul general, pe care mi-am bazat mesajul initial. Eu cred ca pentru a construi ceva trebuie sa pornesti de la tabloul real, nu de la aspiratii, de la dorinte inflacarate de patriotism. Tu spui ca sunt cativa la putere, eu ti-am prezentat o imagine a societatii.
Ce ma deranjeaza nu e atat ce se intampla in RM, ci cum ne raportam noi la ce se intampla in RM, dojeneala asta, naivitatea de a crede ca acolo se traieste si se simte romaneste, si ca abia asteapta sa se uneasca cu noi, doar ca ticalosii de rusi nu-i lasa, schematizarea asta simplista.
Cred ca trebuie sa realizam ca Republica Moldova e indreptatita sa-si decida singura soarta. Conjuctura istorica, faptul ca Romania nu a putut sa-si apere acest teritoriul, cred ca le da dreptul lor sa ne spuna si noua, si rusilor, si lumii, ca vor sa fie un stat independent. Chiar cred, avand in vedere situatia actuala, ca o Unire fortata prin manevre geo-politice ar fi un dezastru. Mult mai insemnata ar fi o unire identitara, o unire nu politica, ci nationala. Deocamdata, ne despart mai mult decat orice granita, romanofobia lor, si unionismul nostru prost inteles.
Dar, pe langa acest respect fata de independenta lor, noi trebuie sa cerem ca si ei, basarabenii, sa respecte istoria si identitatea noastra. Trebuie sa le spunem clar, ca daca isi spun moldoveni, sa-si dea seama ca deja exista 6 milioane de moldoveni care apartin spatiului romanesc, si ca nu pot sa continue sa promoveze moldovenismul sovietic. Trebuie sa spunem clar sa nu ne fure limba redenumind-o. Trebuie sa le cerem sa respecte vointa unor moldoveni in 1859, la fel de urmasi ca si ei ai lui Stefan cel Mare, de a crea statul modern roman. Adica astea sunt lucruri care ne definesc ca popor, ca stat, tin de identitatea noastra nationala, si nu ar trebui acceptata o astfel de ofensa nici macar de la frati, oricat de vinovati si datori fata de ei ne-am simti.
dragonfly_drk
23 Nov 2010, 12:30
defapt, daca stai sa te gandesti ei ar trebui sa fie basarabeni si romanii din moldova, moldoveni... asa ar fi corect.
danonino
23 Nov 2010, 15:14
Daca noi ii recunoastem ca moldoveni, si ei ne spun ca moldovenii nu sunt romani, inseamna asta ca pot in sfarsit iesenii, sucevenii, botosanenii, etc. sa faca si ei bancuri cu moldoveni?
Da. Bancuri cu moldoveni, partea de dupa 1940.
marius_em
28 Nov 2010, 10:42
http://dodon.md/2010/11/moldova-%E2%80%93-moldoveni-%E2%80%93-moldovenesc/
Individul e parlamentar, ca sa vedeti cat cacat se mananca in Republica Moldova, si la ce nivel.
gropitse
10 Dec 2010, 00:13
Mai citeste și articole din astea, pentru că opinia ta e creată cititnd articole doar de-un soi.
http://www.infoprut.ro/2010/legea-din-republica-moldova-nu-accepta-ca-un-moldovean-%C8%99i-o-moldoveanca-sa-dea-na%C8%99tere-la-un-roman.html
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.