PDA

View Full Version : Mi-e dor de...


Pages : 1 [2]

iiii
08 May 2013, 09:05
ietete cine aparu.... libelula!!! welcome back dear!

anaemona
17 May 2013, 00:06
Mi-amintesc de vremurile cind forumul asta era viu, fie ca statea lumea mai mult in cafenea, fie ca se comentau mai multe filme sau cinematografia romaneasca ;) lumea interactiona. Mie mi-e dor de vremurile alea, poate am ramas eu printre ultimii dinozauri, de-aia nu prea pricep care e treaba aici.

bremen1980
18 May 2013, 10:23
Mi-amintesc de vremurile cind forumul asta era viu, fie ca statea lumea mai mult in cafenea, fie ca se comentau mai multe filme sau cinematografia romaneasca ;) lumea interactiona. Mie mi-e dor de vremurile alea, poate am ramas eu printre ultimii dinozauri, de-aia nu prea pricep care e treaba aici.
Pai tu ai aparut in 2009 cand forumul era deja in coma . Eu il stiu de prin 2004 cand duduaia . Ma si mir ca inca mai traieste . :-O

Twinsen
18 May 2013, 11:58
poate am ramas eu printre ultimii dinozauri, de-aia nu prea pricep care e treaba aici.
Treaba e complicata, dar in esenta nu mai exista noobi cu potential. :)) Generatiile tinere au cel mai scazut nivel intelectual din ultimii 50 de ani. Tre' sa dai cu tunul sa gasesti unul care citeste literatura sau filozofie de valoare, din proprie initiativa. Cum sa fie interesati de filme de arta, daca filmele comerciale le satisfac mintile necoapte? Iar cei care suntem mai vechi aici avem deja gusturile formate, care coincid doar ocazional.

bremen1980
18 May 2013, 12:22
poate am ramas eu printre ultimii dinozauri, de-aia nu prea pricep care e treaba aici.
Treaba e complicata, dar in esenta nu mai exista noobi cu potential. :)) Generatiile tinere au cel mai scazut nivel intelectual din ultimii 50 de ani. Tre' sa dai cu tunul sa gasesti unul care citeste literatura sau filozofie de valoare, din proprie initiativa. Cum sa fie interesati de filme de arta, daca filmele comerciale le satisfac mintile necoapte? Iar cei care suntem mai vechi aici avem deja gusturile formate, care coincid doar ocazional.
Sa nu amestecam nivelul de cultura cu inteligenta .Uneori merg impreuna dar de multe ori au carari diferite . Cred ca inteligenta este raspandita in mod egal , cu mici exceptii ( eu-geniile ) .
L-am avut pe unul de 19-20 ani coleg de munca cu ceva timp in urma . Tipul era foarte inteligent si extrem de priceput dar de o cultura stravezie . Daca-l punea-i sa invete finlandeza in cateva luni , o invata . O invata daca reuseai sa-l motivezi . Asta era problema lui -lipsa de motivatie . Se apuca de o carte si dupa cateva pagini o lasa balta . Si nu erau carti grele ci din astea cu vampiri , varcolaci , super puteri , s.a. Practic tipul era tare in tot ce tinea de tehnica dar daca incercam sa port o discutie pe teme ''umaniste '' nu aveam cu cine sa discut .

Twinsen
18 May 2013, 12:43
Sigur, problema nu e la inteligenta nativa, ci in lipsa culturii. Si e foarte greu sa ajungi sa fii interesat de cultura, daca mediul nu te sprijina cand esti tanar. Eu insumi nu intelegeam, cand eram copil, cat de mult imi formau mintea cartile pe care le-am avut la dispozitie permanent datorita parintilor. Inteligenta nativa e foarte importanta, dar daca ii lipseste antrenamentul si expunerea la situatii foarte diverse, atunci ramane departe de potentialul adevarat

Kriss_Kringle
18 May 2013, 13:14
La fel ca talentul fara munca.Site-urile de socializare sunt si ele o cauza mare pentru lipsa de cultura din ziua de azi.
Adevarul gol golut e ca prostia/lipsa de cultura e la moda de ani de zile si cei care intradevar isi bat capul sa citeasca si sa se informeze in general sunt considerati niste fraieri.Lenea e cucoana mare...

Redy
18 May 2013, 14:19
Cultura, o alta forma prin care lumea isi masoara avutia iar in functie de cine a adunat mai multa este automat si mai destept sau inteligent si poate chiar un om mai bun ?

Twinsen, ce ai zice despre un pesonaj care nu are o coloana vertebrala nici atunci cand este in anonimat in acest stat adanc securistic ? Crezi cumva ca o cultura mai densa poate acoperi golul de caracter ? Eu cred ca nu. Cinismul realitatii vremurilor pe care le traim este mult mai aprope de adevar si de starea naturala a omului. Snobismul nu va disparea dar internetul ofera platforma prin care indivizii se descopera singuri si isi arat adevarata fata si "valoare" care nu poate fi acoperita prin cultura pentru ca studiul adanc si reflectia nu sunt legate atat de mult de cultura. Unii cauta sa fie respectati pentru cultura pe care o au chiar daca in spate sta un caracter neplacut.

Stiu destule exemple de cititori de filozofie care ar putea sa citeze pe unul si pe altul dar asta e tot ce pot, sa arunce niste cuvinte in fata altora pentru ca in interorul lor sunt goi, atat de valoare cat si de intelegere sau anvergura. Cultura nu inseamna doar acumulare de informatii pe care altii le considera importante, ala este snobism. ci acumularea de informatii care sunt importante pentru tine iar fiecare este pun pic diferit.

Se sugereaza ca fiind un om cult, esti cumva situat pe o alta treapta a evolutiei umane dar acest lucru este o minciuna. Paleologu Jr nu cred ca e un imbecil caruia ii curge scuipat din gura dar se injuga ca un sclav si pupa manutele tutror tutelor pentru un pic de atentie si bani, si nu e singurul. Astept insa ziua in care cultura va inseamna si avengura si nu numai o baza de date din care se poate cita aleator si in afara contextului pentru a scuipa in fata celorlalti care nu s-au ocupat de domeniul respectiv. Pana la acea data, legatura dintre cele doua stari este una contextuala si nu direct dependenta.

Cultura ar trebui sa fie ceva personal iar toate incercarile astea de a da peste nas altora cu propria cultura sunt ridicole. Nimeni nu ar trebui sa dea doi bani pe ea daca nu influenteaza intr-un fel pozitiv traiul fiecaruia. In rest este doar o cautare personala si atat. Sunt multe alte lucruri mult mai importante pentru a crea o societate decenta. Credeti ca Germanii, Elvetienii, Englezii, Francezii au o societate mai buna pentru ca au fost mai culti ? Hah. Fiecare a avut la vremea ei un imperiu in care au exploatat si inrobit pe altii pentru propriul lor castig. Au adus valoare sustragand valoare din alta parte. Cand te duci pe West End in Londra iti place dar in spate sta nu doar o cultura incredibila ci si milioane de schelete care i-au ajutat sa ajunga la un nivel de trai astfel incat nivelul culturii sa poate creste. Cultura exista si in statele sarace si in statele mai bogate iar existenta sau raspandirea ei nu are legatura cu "cat de bine o sa fie" ci este doar un indiciu al succesului respectivei civilizatii.

Raspandirea culturii este un rezultat si nu un impuls pentru o societate. Daca nu ati stiut pana acum, v-am spus eu, ca sa nu ramaneti inculti. :D

Lenea e cucoana mare...

Laitmotivul lumii curente, nu-i asa ? Lenea e de vina. Boala grava nu gluma.

Fiecare e liber sa traiasca in realitatea lui si sa gaseasca vinovatii pe care ii vrea pentru versiunea lumii care il inconjoara dar cred ca lenea este un raspuns un pic prea usor si simplist. Lenea a adus la caderea economei globale ? Lenea a dus la existenta paradiselor fiscale care violeaza grav statul curent ? Cand fratele lui X, cumantul lui Y sau nasul lui Z baga mana in borcanul statului roman, tot lenea e de vina ?

Lumea si-a pierdut increderea in ideea societatii actuale nu pentru ca mesteca popcorn la Avengers ci pentru ca realitatea este alta decat visul si doar ipocrizia mai mentine un status quo subtirel. Romania a asteptat visul American si visul European si au fost dezamagiti in final. Nu pentru ca nu traiesc mai bine pentru ca o fac dar pentru ca in realitate nu exista o tinta sau un model pe care poti sa il urmezi pentru succesul societatii romanesti. Au asteptat romanii "intelectualii" care la randul lor s-au vandut pe bani si influenta. Nimeni nu mai da doi bani pe cultura pentru ca oamenii care se declara ca oameni culti sunt la fel de nenorociti ca si cei care nu au respectiva cultura. Democratia este sistemul de succes si nu meritocratia pentru ca fiecare crede ca merita ce are si poate chiar mai mult iar meritocratia este un fals.

Ce este mai important, sa stiu cand a domnit Cuza sau sa stiu despre Anne Frank, Rosa Parks sau Martin Luther King jr ? Ideal ar fi sa stii de tot, lucru insa imposibil pentru ca fiecare are aplecari diferite si subiecte diferite de interes.

Acum niste citate din ceva romanesc:

— Câte a dat Dumnezeu, Harap-Alb, zise Sfânta Duminică; așa a trebuit să se întâmple, și n-ai cui bănui: pentru că nu-i după cum gândește omul, ci-i după cum vrea Domnul. Când vei ajunge și tu odată mare și tare, îi căuta să judeci lucrurile de-a fir-a-păr și vei crede celor asupriți și necăjiți, pentru că știi acum ce e necazul. Dar până atunci, mai rabdă, HarapAlb, căci cu răbdarea îi frigi pielea.


— Stăpâne, zise atunci calul, nechezând cu înfocare, nu te mai olicăi atâta! După vreme rea, a fi el vreodată și senin. Dac'ar sta cineva să-și facă seamă de toate cele, cum chitești d-ta, apoi atunci ar trebui să vezi tot oameni morți pe toate cărările... Nu fi așa de nerăbdător! De unde știi că nu s-or schimba lucrurile în bine și pentru d-ta? Omul e dator să se lupte cât a putea cu valurile vieții, căci știi că este o vorbă: "Nu aduce anul ce aduce ceasul". Când sunt zile și noroc, treci prin apă și prin foc și din toate scapi nevătămat. Vorba cântecului:

Fă-mă, mamă, cu noroc,
Și măcar m-aruncă-n foc.

dar sa terminam si cu o autocritica
— Ia ascultați, măi! zise Gerilă: "Vorba lungă, sărăcia omului". Mai bine haidem la culcare, că ne așteaptă omul împăratului cu masa întinsă, cu făcliile aprinse și cu brațele deschise. Hai! Ascuțiți-vă dinții și porniți după mine.

PS: Cand te violeaza castele puterii actuale si viitoare, cand te fura, cand te ameninta, cand te santajeaza, cand te forteaza sa stai in genunchi, nu uita sa dai vina tot pe lene si sa vezi cat de mult te va ajuta in acel moment. Nu iti zic cat pentru ca surpriza va duce catre o rearanjare mai sanatoasa a ideilor.

chuckyfan
18 May 2013, 18:34
poate am ramas eu printre ultimii dinozauri, de-aia nu prea pricep care e treaba aici.
Treaba e complicata, dar in esenta nu mai exista noobi cu potential. :)) Generatiile tinere au cel mai scazut nivel intelectual din ultimii 50 de ani. Tre' sa dai cu tunul sa gasesti unul care citeste literatura sau filozofie de valoare, din proprie initiativa. Cum sa fie interesati de filme de arta, daca filmele comerciale le satisfac mintile necoapte? Iar cei care suntem mai vechi aici avem deja gusturile formate, care coincid doar ocazional.

really? de ce să mă uit la ceva care mă plictiseşte? nu a dovedit nimeni că a te uita la filme de artă / a citi filozofie ( :-& ) te face mai deştept. astea-s supoziţii de "wanna-be cult".

mă întorc în micul meu colţ cu literatură horror ieftină şi filme cu explozii, maţe şi decapitări. ne vedem la anul...sau cândva.

Kriss_Kringle
18 May 2013, 19:24
Mi-e si frica sa mai scriu ceva cand ma gandesc ca o sa analizezi totul la microscop si apoi imi vei raspunde cu un eseu de cateva pagini.

Ar fi trebuit sa schimb si sa spun ca nu e neaparat lenea de vina,ci mai degraba se intra de la o varsta frageda intr-o zona de comfort,de auto multumire care stagneaza progresul intelectual al persoanei.

Twinsen
18 May 2013, 19:55
mă întorc în micul meu colţ cu literatură horror ieftină şi filme cu explozii, maţe şi decapitări. ne vedem la anul...sau cândva.
Well... suit yourself. Viata te va pune in fata unor alegeri si eu unul am indoieli ca filmele cu mate si decapitari te vor ajuta sa le faci pe cele bune pentru tine. Dar poate o sa ai noroc.

@Redy - Cultura nu face minuni unde nu exista caracter sau inteligenta. Dar ajuta cat de cat.

Redy
18 May 2013, 20:50
Ar fi trebuit sa schimb si sa spun ca nu e neaparat lenea de vina,ci mai degraba se intra de la o varsta frageda intr-o zona de comfort,de auto multumire care stagneaza progresul intelectual al persoanei.

Si cand anume nu exista aceasta zona de confort si a fost mai bine ? Nu stiu pe nimeni care iubeste lopata sau viseaza sa o manuiasca o viata. Eu ma uit in urma si mai citesc de ce a fost in urma si nu vad nimic mai bun atunci decat este acum. Poate ar fi vremea ca lumea sa se uite si la cei cu costum si cravata care zambesc inselator si spun cuvinte frumoase si nu sa caute motivele pe care ei le arunca in discutie ca sa incetoseze mintile in curs de dezvoltare.

Oricine poate arata cu degetul spre oricine sa zica ca e mai lenes si ca de aia nu merg lucrurile bine, in timpul asta, se sifoneaza averi si valoare catre cine trebuie in timp ce lumea isi pierde mintile dand vina pe cei care au mai putine putere si care nu se pot apara sau raspunde in acelasi fel.

Mi-e si frica sa mai scriu ceva cand ma gandesc ca o sa analizezi totul la microscop si apoi imi vei raspunde cu un eseu de cateva pagini.

RAWR: http://www.youtube.com/watch?v=cnYxhGmFPck

Ca tot veni vorba: http://www.youtube.com/watch?v=zVNTdWbVBgc Dispretul pentru asa zisii "culti" sau cei care arunca cultura in fata este pentru ca nu are legatura cu compasiunea si pentru unii cultura este doar un mecanism, un truc, o iluzie pentru care unii inca mai cad pe spate. In relitatea in care traiesc, cultura nu-i atat de universala precum o declara unii iar numarul de impostori si copiatori este mult mai mare decat a celor care au ceva de spus. Cum zicea si cineva inainte, toata aceasta minciuna de proprie gratificare nu-i decat un cult in care se considera ca ar trebui sa intri. Prefer sa raman pe afara pentru ca nu-i niimic atragator sau interesant la "vremurile de alta data" si ideea ca generatiile viitoare sunt mai stupide decat cele prezente este o gogomanie. Singura problema este ca nu se vrea a renunta la ipocriziile pe care altii le-au evitat sau le-au trait si le este rusine sa le exprime.

Lumea de acum este diferita de cea de acum 10 ani sau 20 de ani, cerintele sunt altele insa sistemul care se considera ca trebuie sa te invete ceva este cu vreo 50 de ani in urma iar cei care au ghinionul sa fie ghidati in viata de cei de acum vor sfarsi mai nemultumiti, nu neaparat mai prosti, mai putin pregatiti. Dar pana la urma, cine vrea ganditori ? Nu ati inteles ca nu avem destui mecanici auto si servitori ? Cand sa mai gandeasca cand trag la jug pentru cine trebuie ?

Eu sunt nimeni insa altii au avut succes mai mult decat mine si au ajuns in pozitii care pot influenta lucrurile intr-un sens pozitiv si pana nu o vor face nu dau doi bani pe ei. Sa citeasca un morman de carti, sa asculte Bach de dimineata pana seara. Pentru mine inseamna nimic. Adevaratii eroi care au modelat societati sunt la 2 metri sub pamant sustinand cauza lor de eliberare de sub asuprirea altora, poate uneori chiar impotriva majoritatii. Daca eu sunt nimeni si un las ca nu actionez, la fel sunt si cei care o fac cu mine. Deci intr-un final, prefer sa nu pun lumea pe piedestal pentru ca imi citeaza din Marin Preda pentru ca este doar o imagine, un machiaj care nu ascunde o persoana mai buna decat mine, incult cum sunt.

Vindeti pamanturi romanesti ca asa trebuie ! Sigur ca da, se poate.
Neglijeaza si vinde ieftin mafiotilor sau cui da spaga ! Sigur ca da.
Puneti-l p-ala ca e de bine ! Sigur ca da.
Mentineti-l pe X in post ca fara el moare democratia ! Sigur ca da.
Platiti pentru hotia bancilor ! Sigur ca da.
Nu-i asa ca puteti sluji mai mult si mai bine? Sigur ca da.
Mai puteti ? Sigur ca da.
Tradare, tradare de trei ori tradare.

PS: Poti sa vezi imaginea de ansamblu cu microscopul ? Da-mi macar un binoclu ceva. :P

Twinsen
18 May 2013, 22:26
Adevaratii eroi care au modelat societati sunt la 2 metri sub pamant sustinand cauza lor de eliberare de sub asuprirea altora, poate uneori chiar impotriva majoritatii.
Unul din beneficiile culturii e ca te impiedica sa faci afirmatii de astea si sa le si crezi.

Redy
18 May 2013, 23:36
Jocul cu prespunerea nu reprezinta un argument ci o versiune distorsionata a realitatii tale. Fiecare o are pe a lui si esti liber sa o detaliezi pe a ta, fara presupuneri daca se poate. Pana atunci, la mai mare. :)

Sunt sigur ca poti sa reprezinti cultura mai detaliat decat ai facut-o, altfel nu prea are rost. Sugerezi ca esti cult si ca stii mai bine si aia e tot ce poti sa spui ? :)) Poate vrei sa pastrezi cultura doar pentru tine. Daca nu, detaliaza. Nu cred insa ca poti. Doar pentru ca nu esti de acord cu un incult ca mine nu te face cult.

Vorbeai mai sus de filozofie. Pai nu trebuie sa imi insirui carti pe care le-ai citit ci sa imi arati aplicabilitatea lor in societate altfel e doar gratificare personala si atat si sincer nu am chef de asa ceva.

Dar daca vrei sa te joci cu cuvintele si cultura in halul asta, pot si eu:


Adevaratii eroi care au modelat societati sunt la 2 metri sub pamant sustinand cauza lor de eliberare de sub asuprirea altora, poate uneori chiar impotriva majoritatii.
Unul din beneficiile culturii e ca te impiedica sa faci afirmatii de astea si sa le si crezi.
Unul din beneficiile culturii e ca te impiedica sa faci afirmatii de astea si sa le si crezi.

Vrei sa intram in teoria majoritatii si a referendumului, in general si il excludem pe betiv ca sa nu o iei personal ? Referendumul este o arma politica si atat. Poate fi folosita pentru cetateni sau pentru propriile interese de moment ale maniei de moment. Referendumul este de cel mai multe ori un raspuns emotional sau un vot politic si atat. Sa nu imi spui ca romanii stiu care e treaba cu unicameralul. :D Dar atunci betivul si-a batut joc de o sansa reala de a reduce numarul vulturilor pentru ca adevarul e ca nu vroia nimic pentru ca dupa ce a fost reales nu a facut ABSOLUT nimic. Poate gresesc, sper sa ma contrazici cu niste fapte si nu cu presupuneri. Alea poti sa ti le tii pentru tine.

Orice persoana care are cat de cat o experienta de grup stie foarte bine ce spun eu aici. Nu trebuie citita filozofie ci doar inteleasa realitatea, fie sa fii treaz cand te lovesti de ea sau inainte cand s-au lovit altii de ea. Astept exemple pentru "asa zisul" tau contraargument.

Stii ce o sa se intampla cu noua constitutie ? Pai dialog din parti, nimeni nu vorbeste prea mult, oile or sa fie puse sa voteze si daca le zice Ponta Antonescu si poate si Basescu ca e de bine, atunci se vor duce sa voteze. Cum ai denumi actul de a fura bani din buzunarul unui copil cu probleme cu capul ? Ca faptuitor, stii ca respectivul nu poate raspunde si tu totusi ii furi banii din buzunar. Se numeste furt.

TLDR: Daca nu ai experienta de grup atunci nu prea are rost dar daca ai atunci esti liber sa imi explici versiunea ta. Nu minti ca imi dau seama imediat. Sincer nu cred ca ai dar surprinde-ma. Sunt dornic de a asculta si de a ma cultiva sa ajung si eu ca tine. :D

Twinsen
19 May 2013, 00:54
Lol, tu ii dadeai lectii despre film pana si lui Alex Leo Serban pe aici (http://www.cinemagia.ro/forum/showpost.php?p=1341597&postcount=39), iar eu n-am timp de pierdut.

Redy
19 May 2013, 13:43
Lol, tu ii dadeai lectii despre film pana si lui Alex Leo Serban pe aici (http://www.cinemagia.ro/forum/showpost.php?p=1341597&postcount=39), iar eu n-am timp de pierdut.

auzi, ma lashi cu paul calinescu al dumitale!?

kestia cu plictiseala e overrated...
in plus, spune-mi la ce te plictisesti ca sa-ti spun cine esti.
eu, recunosc, regret ca nu m-am plictisit la 'kk'! nu e un semn bun pt gustul meu.
unii se plictisesc la bergman & antonioni - cu astia, n-am ce discuta.
altii (ca mine) la 'lotr'.
it's all a matter of refinement.
de ce ar trebui cinema-ul sa fie - vesnic - in postura de 'catering to the feeble-minded', asta as vrea sa stiu.
& de ce sint targetate toate blockbusterele astea for 5-year-olds? (aici stiu raspunsul...)
shd i state it again? i expect MORE from cinema than just entertainment!
i mean, sorry, nimeni nu citeste Literatura ('war & peace', that kinda stuff...) ca sa 'se distreze', for chrissake!

dar tu n-ar trebui sa vorbesti inainte sa vezi filmu; it's not professional, if u want my opinion.


Stii ca nu te obliga nimeni sa te dai cult. Iti place dar daca tot nu esti atat de sigur pe tine incat sa ne explici versiunea ta a lumii macar abtine-te in a juca rolul de gica contra. AI ceva de spus, detaliaza si lasa onelinerele deoparte. Cultura cu care te lauzi si pe care crezi ca altii nu o au s-a dovedit inca o data ca acopera nimic, exact cum am spus in primul meu post. Nu te mai stradui sa imi dai dreptate, nu am nevoie.

In legatura cu ALS, tu poti sa te rogi la ce statui vrei, ce a zis individul este o prostie si atat. ALS nu are o valoare intrinseca, nimeni nu are deci pastreaza-l in inima ta daca vrei. Eu daca am discutat cu el am discutat pe ce a vorbit el ca de la om la om exact pe ce a spus el. In plus, folosirea limbii engleze in asemenea hal in acel context e putin........aiurea ? Lucru pe care l-am evidentiat in postul ala.

Cum era vorba aia, mortii cu mortii si vii cu vii ? Daca tot ai adus in discutie pe ALS ca sa impresionezi cumva cu unul care e dus si pe care eu nu l-am iubit asa cum l-ai iubit tu, vrei sa vorbim de egalitatea in drepturi pentru indivizi ? E referendum maine pentru egalitatea indivizilor in fata legii in ceea ce priveste casatoria. Hai zi-mi cum votezi. Nu-ti fie frica, ALS nu se va intoarce ca sa iti spuna cat de dezamagit e de tine. Uite, iti dau si o portita de iesire, o sa te si cred chiar daca minti pe forum. Sau poate astepti ca aia din EU sa vina sa iti zica ca asa "e frumos si decent" ? E romanul sclav pana la capat ?

De ce votati X sau Y ? Pentru ca asa ne spune EU ca e bine.
De ce faceti X sau Y ? Pentru ca asa ne spune EU ca e bine.

Cand si daca o sa vina si treaba asta, sunt curios daca toti sclavii care pana acum au zis ca e bine pentru ca asa zice EU o sa strambe din nas. O sa ma bucur de toti care or sa sara de fund in sus ca nu e bine.

Intr-un final, eu l-am respectat pe ALS mai mult decat ai facut-o tu vreodata, ca persoana. Tu doar te-ai agatat de el ca critic de film pentru ca ai fost mai putin ager decat el insa ai vrea sa crezi ca esti peste medie, lucru fals si dovedit de atatea ori in interventiile tale scurte, lipsite de context sau valoare. Esti intr-o permanenta cautare de stapani si directii. Interjectiile tale pot fi inlocuite cu imbufnarile unui copil mic, la fel de scurte si la fel de eficiente.

Nu pierde timpul cu mine, intradevar, baga nasul in carti pentru ca pana la finalul anului probabil mai ai 3 carti de citit. In ritmul asta ajungi la 100 pana iti dai duhul, si ce realizare va fi aia, sa fi citit atat de mult si sa fi inteles atat de putin. Retrage-te in cartile tale si in propria iluzie ca esti cult si bucura-te ca pe internet te poti da orice si nu trebuie sa dovedesti nimic, trebuie doar sa afirmi. Poate de aia si moare forumul, prea multe afirmatii de la cei ca tine care afirma si nu exprima.

bremen1980
19 May 2013, 14:12
Fratilor pana la urma de ce sau de cine va e dor ??
Vazand documentarul asta despre anii '80 mi s-a facut doar de anii '90 si de toata nebunia aia de atunci vazuta prin ochii mei de copil /adolescent : agitatia politica ( masuri , greve , mineriade ) , televizoarele color , programele tv ( televiziunea prin cablu , ProTV ) , filmele de pe casete VHS ,marfurile straine care patrundeau si la noi , primele supermarketuri deschise , muzica de calitate , rudele care veneau din strainatate cu valizele pline de bunatati , meciurile nationalei Romaniei pe la mondiale . Tehnologia acelor vremuri a fost depasita dar efervescenta acelor vremuri cu greu o sa mai fie egalata . Ultimul mare lucru care a aparut la sfarsitul anilor anii '90 si s-a imbunatatit apoi -internetul cu :dial -up , filmele pe cd-uri , jocurile de calculator , retelele de cartier si viteze mari de download . De atunci parca lucrurile s-au banalizat si s-a instalat o stare de blazare peste tot . Inca astept the next big thing dupa internet .

Redy
19 May 2013, 14:16
De un singur lucru: batonul de ciocolata Kiss cu crema de capsuni la mijloc.:D

De atunci parca lucrurile s-au banalizat si s-a instalat o stare de blazare peste tot . Inca astept the next big thing dupa internet .

Next big thing: lipsa totala de informatie privata, pentru siguranta cetatenilor bineinteles :D Inca nu a ajuns cum trebuie, e doar versiunea de dial-up CRRRRRRRCRRRCRRRRRRCRRRR

bremen1980
19 May 2013, 14:19
Gumele Turbo , Final , Cin Cin , Pembo .

Redy
19 May 2013, 14:25
Turbo > Cin Cin clar

sigalia
20 May 2013, 15:33
poate am ramas eu printre ultimii dinozauri, de-aia nu prea pricep care e treaba aici.
Treaba e complicata, dar in esenta nu mai exista noobi cu potential. :)) Generatiile tinere au cel mai scazut nivel intelectual din ultimii 50 de ani. Tre' sa dai cu tunul sa gasesti unul care citeste literatura sau filozofie de valoare, din proprie initiativa. Cum sa fie interesati de filme de arta, daca filmele comerciale le satisfac mintile necoapte? Iar cei care suntem mai vechi aici avem deja gusturile formate, care coincid doar ocazional.

In esenta ai dreptate,dar putem incerca o raportate mai pozitiva si mai nuantata la chestiune :

Cultura si rafinamentele artistice n-au fost niciodata pentru cei multi ci doar pentru cei alesi.Are cineva nostalgia "omului nou" pe care se tot straduiau comunistii sa-l fabrice pe banda rulanta ?

Procentul de analfabeti/semidocti de "ieri " si cel al celor "de azi" nu este sensibil diferit.Tehnologia le permite celor "de azi" sa se exprime,adica spre deosebire de cei de ieri ,sunt vizibili.Foarte bine,selectia celor care comunica si interactioneaza e un lucru natural si se face de la sine.Faptul ca unii asculta Bach iar altii hip-hop nu are in acest context nici o semnificatie ( orice emotie este legitima prin ea insasi si nu prin superioritatea sursei care o genereaza).Exista un loc sub soare pentru toti.

"Nebunii" care inca citesc,asculta muzica buna ,etc. nu sunt deloc atat de minoritari pe cat credem.Se gasesc unii pe altii ,solidarizeaza si au un instinct de supravietuire feroce.

Pe de alta parte ,generatia asta "cu castile in urechi" dezvolta ,ca orice specie noua,aptitudini si mecanisme de functionare noi si uluitoare.Nu cred ca sunt tembeli in masa, chiar daca nu vor auzi in viata lor de Froid sau de Tarkovski.Reciproca e si ea valabila :citirea lui Kant nu te face automat un om superior in sensul complet ,general uman al notiunii.
Si daca ei,cei multi nu vor putea niciodata pricepe ce-i cu lumea celor putini,reciproca nu mai e valabila.Daca nu vrem sa ramanem intr-o capsula autista e musai ca noi sa stim sa vorbim,macar uneori ,pe limba lor.S-ar putea sa avem si surprize placute !

Twinsen
20 May 2013, 17:28
Procentul de analfabeti/semidocti de "ieri " si cel al celor "de azi" nu este sensibil diferit.
Eu cred ca este diferit, din simplul motiv ca inainte nu exista nici macar program la televizor, d-apoi PC-uri si Youtube. Si atunci lumea citea mai mult, chiar si o parte din cei care nu erau inclinati in mod deosebit asa ceva, pentru ca n-aveau ce altceva sa faca.
"Nebunii" care inca citesc,asculta muzica buna ,etc. nu sunt deloc atat de minoritari pe cat credem.Se gasesc unii pe altii ,solidarizeaza si au un instinct de supravietuire feroce.
Hmm, atunci unde sunt cinefilii pe net? Forumul Cinemagia a mers constant in jos ca si numar de mesaje, iar pe alte forumuri romanesti se discuta in general despre blockbustere hollywoodiene.

victor
20 May 2013, 17:32
Fratilor pana la urma de ce sau de cine va e dor ??
Vazand documentarul asta despre anii '80 mi s-a facut doar de anii '90 si de toata nebunia aia de atunci vazuta prin ochii mei de copil /adolescent : agitatia politica ( masuri , greve , mineriade ) , televizoarele color , programele tv ( televiziunea prin cablu , ProTV ) , filmele de pe casete VHS ,marfurile straine care patrundeau si la noi , primele supermarketuri deschise , muzica de calitate , rudele care veneau din strainatate cu valizele pline de bunatati , meciurile nationalei Romaniei pe la mondiale . Tehnologia acelor vremuri a fost depasita dar efervescenta acelor vremuri cu greu o sa mai fie egalata . Ultimul mare lucru care a aparut la sfarsitul anilor anii '90 si s-a imbunatatit apoi -internetul cu :dial -up , filmele pe cd-uri , jocurile de calculator , retelele de cartier si viteze mari de download . De atunci parca lucrurile s-au banalizat si s-a instalat o stare de blazare peste tot . Inca astept the next big thing dupa internet .

Filmele pe casete VHS apartin anilor 80. Atunci erau hrana pentru cei ce aveau 2 h de tv ceausist si cartile se dadeau pe sub mana in librarii si apoi treceau din mana in mana. E cam diluat documentarul.

Ref next big thing e greu de intrevazut. Pe la inceputul anilor 2000 parca Bill Gates a zis ca in max 5 ani totul va fi comandat vocal. Suntem in 2013 si Siri-urile au mari lipsuri. Se tot vorbeste de controlul prin privire. Cuplat cumva cu telepatia ar fi mai mult decat big thing.

De masini zburatoare ce sa mai zicem, Blade Runner sau 5th element vor ramane SF mult timp de acum incolo.

Redy
20 May 2013, 18:28
Hmm, atunci unde sunt cinefilii pe net? Forumul Cinemagia a mers constant in jos ca si numar de mesaje, iar pe alte forumuri romanesti se discuta in general despre blockbustere hollywoodiene.

Youtube, Facebook, Twitter, website-uri straine ce ofera noutati despre filme, etc. Sunt destui care se descurca bine in engleza si nu au nevoie neaparata de o experienta romaneasca. Site-ul Cinemagia este insa unul exceptional. Forumul este insa o versiune veche de comunicare si de aceea exista participare din ce in ce mai mica pe forum.

Comunitatile care se strang in jurul unui site nu au o neaparata nevoie de forum ci de interactiune care poate fi oferita si de Disqus spre exemplu. Continutul nou atrage si mentine comunitatea, articole interesante, articole noi, detalii despre filmele care vor veni, interviuri etc.

Mie imi place site-ul cinemagia si il folosesc cand am nevoie de vreo informatie care are legatura cu premierele din Romania. As zice ca forumul insa este plin de snobi care au icoane cu cine stie ce regizori care sunt de mult dusi si nu au o conexiune cu generatia de azi pentru ca pur si simplu unii nu erau nascuti si pasiunea aia adanca pentru filme nu vad de ce ar fi asa de generalizata. Veniturile nu provin de la snobi ci de la publicul larg. Cinefilii despre care vorbesti ar fi atras poate mai multa lume daca nu ar fi respingatori, unii dintre ei.

De ce are Asculta, Noteaza si Posteaza 120k de vizualizari ? Pentru ca include pe toata lumea, indiferent de gusturi. Nimeni nu are chef sa se stearga de scuipati de la fanii Kubrick sau Tarkovsy sau mai stiu eu care si nici sa fie batuti cu rigla peste degete de cat catre cei care vor sa foloseasca forumul ca sa situeaze pe o treapta superioara pentru ca au o cultura cinematografica mai mare. Eu rezist pentru ca am mai avut de a face si cu alde X sau Y dar un user nou nu are rabdarea necesara. "Cinefilii" despre care vorbesti sunt un grup foarte restrans de oameni care nu prea lasa pe nimeni sa intre in "lumea" lor fericita si dsicutiile lor interminabile despre "zilele de glorie" ale cinemaului.

PS: Am citit intr-o carte, nu iti spun care, nu am timp. :D
PSS: Mint, nu am citit in nici o carte, nu am timp.

Malombra
21 May 2013, 11:50
Inca astept the next big thing dupa internet .

the biggest thing pentru mine ar fi ca oamenii să-şi reducă nevoile şi să trăiască ecologic. să prefere cîntatul la un instrument spartului de seminţe la colţ de stradă, şi lipsa găştilor de vigilante locali care îţi sparg faţa dacă nu eşti ca ei. alt big thing ar fi ca relaţiile interumane să devină mai consistente, în defavoarea calculelor de genul: sunr drăguţ cu tine, că poate mă poţi ajuta mîine.

un amic din cehia mi-a trimis un film de carl e. brown, regizor de film experimental. mă uit şi îi spun că acum caut edificiul pe care să-l proiectez, edificiu care ar face bine să nu fie cu totul plat, ci cu ceva nişe , pilaştri, pentru ca efectul distorsionant să vină din ambele părţi, de la imagine spre suprafaţă şi dinspre suprafaţa de proiecţie spre imagine. îi spun că totuşi nu caut o suprafaţă chiar atît de scobită ca un templu indian, pentru că în acele sinusuri adînci ale pietrei imaginea s-ar rătăci şi s-ar scurge la baza templului, în bălţi de culoare indiscernabilă. îi spun că mă gîndesc la o peşteră din herculane, unde cu o ocazie am aterizat noaptea şi după cîteva beri, în lipsa unei lanterne, am urcat nu se ştie cum pînă la peşteră unde ne-am instalat cortul numai cu lanternele mobilelor. dimineaţa am găsit un scorpion micuţ sub cort, amorţit de o noapte nu prea confortabilă sub greutatea a 3 oameni. îl mai am şi acum pe undeva, presat între paginile unei cărţi.

şi cehul îmi povesteşte.

i am just glad you didn’t pick “postojnska jama” in slovenia http://en.wikipedia.org/wiki/Postojnska_jama … despite it has a “room” called “The Concert Hall, known for its exceptional acoustics, has sufficient space for 10,000 people. Symphony orchestras, octets, and a variety of soloists perform here.” in that cave i had to go through a quite traumatic experience, so i wouldn’t be able to cherish c. e. b. projection there probably… instead of perceiving the projection, i would certainly be trapped in flashbacks cinema projected inside my head… some years ago, while hitchhiking in slovenia i stoped a guy from ljubljana who was going to his croatian cottage (at the sea)… his daughter was hitchhiking in netherlands at that time, he said… and he himself was a passionate hitchhiker when being younger, he said too… so he was in a mood not only to give me a ride, but to provide hitchhiking services above standard… first he got an idea to show me some castle, but it was closed already… so next on the way was postojnska jama… we arrived there, it was still open, we came to the cash desk, he bought one ticket, gave it to me and said: go there alone, i have seen it several times, i will wait for you on the surface… as i was expecting we will go in the cave both, i didnt mind to leave my bag with most of the money, passport etc etc etc in his car… but his unexpected move completely changed the whole situation… i remember i just casted a penetrating gaze into his eyes asking if he will really wait for me… he was slightly confused by the question, said: of course… then a cave tour guide started to urge i should hurry up to join “the expedition” (we arrived there last minute before last expedition of the days was supposed to start)… so, i just mindlessly sat in some little train (viz pic on wiki) and without passport etc etc etc i rode under ground in slovenia… the tour lasted about an hour and all i could think about was just fabricating some reasonable stories to cover up on the czech embassy that i was robbed in a such a stupid way… anyway, the “thrilling” story has a “crappy” happy end… when i came out of postojnska jama, the guy was still there… he felt a bit offended that i thought he might escape with all my belongings… i explained to him i had my passport etc in his car… etc etc etc… this “existential” episode befriended us… i spend few days on his cottage at the sea in croatia… then he took me to his frinds in istrija where we spend also few pleasant days… and then he gave me a ride to italian border… so, all-in-all it was a fine part of the trip, but postojnska jama intro was too traumatic… so, i very much appreciate you picked băile herculane :)

pentru mine asta e civilizaţie, să poţi înţepa şi să nu o faci, să poţi simţi o bucurie diabolică că ai fraierit şi să-i rezişti. civilizaţia nu e iphone sau mîncatul cu mîna vs. mîncatul cu furculiţa, ci a avea încredere în oameni. şi nu pentru că eşti un naiv, ci pentru că chiar ai motive să ai încredere în ei. nu spun cu asta că la ei e totul roz. am dat doar o idee.

sigalia
21 May 2013, 16:55
Procentul de analfabeti/semidocti de "ieri " si cel al celor "de azi" nu este sensibil diferit.
Eu cred ca este diferit, din simplul motiv ca inainte nu exista nici macar program la televizor, d-apoi PC-uri si Youtube. Si atunci lumea citea mai mult, chiar si o parte din cei care nu erau inclinati in mod deosebit asa ceva, pentru ca n-aveau ce altceva sa faca.
.

Hmmm....cam cu dus si intors : rationand astfel inchisorile ar trebui sa fie cele mai stimulative medii pentru educatia de tip clasic,nu ? Sau saracia lucie din satele unde copiii n-au nici apa la robinet, dara-mi-te PC si Youtube.Nu cred ca in viitor acestia vor ingrosa randurile amatorilor de filozofie sau arta.
Cei care acum nu citesc din considerente de PC/Youtube probabil n-ar fi citit nici inainte(ar fi jucat table ,ar fi mers la meciuri..)
Dar nu te contrazic intrutotul,s-ar putea ca perspectiva ta sa fie mai obiectiva.
Mie mi se pare ca absenta sau saracia surselor de informare e un "stimulent" meschin si foarte trist in favoarea cartii.

Faptul ca cinefilii de aici s-au cam dus ar putea indica un declin in acest gen de interactiune;multe forumuri sunt in agonie dupa boom-ul initial.Poate in curand vom schimba opinii in alte spatii (asta apropo si de discutiile privind epoca-postinternet)

bremen1980
21 May 2013, 19:04
Faina povestea cu pestera si turistul suspicios . Bine ca nu era la roman ca iarasi '' ne strica imaginea '' . Eu inca astept vreo vadauva vesela sa-mi plateasca o excursie . Nu sunt pretentios si ma limitez la teritoriul tarii noastre , fara hoteluri cu multe stelute sau margarete . Un Techirghiol , combinatul de la Galati , vulcanii noroiosi , niste mine inchise , o Copsa Mica -all inclusive . Daca e cuminte si nu se da la mine ma las si infiat . =))
Malombra sa stii ca e greu de intors roata / trendul omenirii . Poate ca aia ''mai civilizati '' pot fi convinsi cu argumente logice despre iminentul dezastru ecologic care ne asteapta . E greu insa sa convingi cei 6 miliarde ( deocamdata ) de amarati care vor si ei o masina , un frigider , o plasma dupa ce au fost bombardati de zeci de ani cu filme ,reclame , reviste in care abundenta pare foarte accesibila . Poti sa-i spui tu unui bolivian / ugandez / filipinez sa nu-si cumpere aparat de aer conditionat sau frigider ??? Si daca ii spui , o sa inceteze brusc sa-si doreasca ???

anaemona
21 May 2013, 20:02
bremen, poate problema n-ar trebui pusa ca nu poti sa-i spui lui X sa renunte sa-si doreasca, lasa-l sa-si doreasca si renunta tu la unul din cele 2 TV-uri, una din cele 2 masini, 3 din cele 4 celulare si tot asa. Stii ca nu ma refer la tine, vreau sa spun ca daca poti incepe sa faci ceva incepi cu tine, nu cu sfaturi pentru ala de linga tine. Dar discutia e sinuoasa si lunga si nu se ajunge la nici un rezultat. Cind eu am zis ca mi-e dor, exact la relatii ca cea descrisa de Malombra ma refeream, ca ele au disparut aici pe forum odata cu discutiile. Statistici, cronici, citesti oriunde, dar de interactionat cu altii mai putin. Vad ca forumurile care au fost odata foarte populare, conceptual, abia isi mai trag sufletul, blogurile sint si ele o forma de comunicare, dar de cele mai multe ori sint neinteractive si au si scopuri profesionale, adica in scop profesional un blog mi se pare excelent, dar nu inlocuiesc genul de comunicare de pe un forum. Poate astea sint formele de comunicare preferate in ziua de azi, blogugi, FB si ce-or mai fi si miine nu vor mai fi nici ele. Dar asa ca in povestea Malombrei, in care atunci cind cineva iti face un bine prima data iti pui problema ca iti vrea raul, asa e si cu forumurile sau alte comunicari, ajungi sa taci mai bine, pentru ca atunci cind spui ceva se vor gasi destui care sa combata nu ideea ci persoana, cu alte cuvinte pui tot raul inainte, asta cred ca e cea mai mare boala la care a ajuns societatea noastra - sa nu mai crezi ca exista bine dezinteresat si din acelasi motiv nici tu sa nu propagi un bine dezinteresat, sa stai in banca ta, sa faci ce se face, sa vorbesti ce se vorbeste, etc.

bremen1980
22 May 2013, 11:17
bremen, poate problema n-ar trebui pusa ca nu poti sa-i spui lui X sa renunte sa-si doreasca, lasa-l sa-si doreasca si renunta tu la unul din cele 2 TV-uri, una din cele 2 masini, 3 din cele 4 celulare si tot asa. Stii ca nu ma refer la tine, vreau sa spun ca daca poti incepe sa faci ceva incepi cu tine, nu cu sfaturi pentru ala de linga tine. Dar discutia e sinuoasa si lunga si nu se ajunge la nici un rezultat. Cind eu am zis ca mi-e dor, exact la relatii ca cea descrisa de Malombra ma refeream, ca ele au disparut aici pe forum odata cu discutiile. Statistici, cronici, citesti oriunde, dar de interactionat cu altii mai putin. Vad ca forumurile care au fost odata foarte populare, conceptual, abia isi mai trag sufletul, blogurile sint si ele o forma de comunicare, dar de cele mai multe ori sint neinteractive si au si scopuri profesionale, adica in scop profesional un blog mi se pare excelent, dar nu inlocuiesc genul de comunicare de pe un forum. Poate astea sint formele de comunicare preferate in ziua de azi, blogugi, FB si ce-or mai fi si miine nu vor mai fi nici ele. Dar asa ca in povestea Malombrei, in care atunci cind cineva iti face un bine prima data iti pui problema ca iti vrea raul, asa e si cu forumurile sau alte comunicari, ajungi sa taci mai bine, pentru ca atunci cind spui ceva se vor gasi destui care sa combata nu ideea ci persoana, cu alte cuvinte pui tot raul inainte, asta cred ca e cea mai mare boala la care a ajuns societatea noastra - sa nu mai crezi ca exista bine dezinteresat si din acelasi motiv nici tu sa nu propagi un bine dezinteresat, sa stai in banca ta, sa faci ce se face, sa vorbesti ce se vorbeste, etc.
Stai ca si aici intervine alta problema : economia mondiala este structurata in asa mod incat consumul si nu necesitatea s-o duca mai departe . Daca de maine toti s-ar limita doar la un telefon , un televizor si 2-3 tricouri , economia mondiala ar intra automat intro criza fara precedent . State intregi (din Asia mai ales) ar intra in faliment . Ce ar face China cu camasile si pantofii ei cu care si-a hranit populatia si si-a modernizat economia .
Ar trebui toata economia mondiala revolutionat in asa mod incat sa tine cont in primul rand de raportul dintre nevoile reale si resursele disponibile si abia poi de mofturile celor care vor mai mult , nepermis de mult . Cine sa faca insa revolutia asta si cum s-o bage pe gat ???

Malombra
22 May 2013, 12:01
Stai ca si aici intervine alta problema : economia mondiala este structurata in asa mod incat consumul si nu necesitatea s-o duca mai departe . Daca de maine toti s-ar limita doar la un telefon , un televizor si 2-3 tricouri , economia mondiala ar intra automat intro criza fara precedent . State intregi (din Asia mai ales) ar intra in faliment . Ce ar face China cu camasile si pantofii ei cu care si-a hranit populatia si si-a modernizat economia .
Ar trebui toata economia mondiala revolutionat in asa mod incat sa tine cont in primul rand de raportul dintre nevoile reale si resursele disponibile si abia poi de mofturile celor care vor mai mult , nepermis de mult . Cine sa faca insa revolutia asta si cum s-o bage pe gat ???

nu ştiu cît şi-a hrănit China populaţia, care trăieşte în condiţii vag umane, sau mai mult şi-a servit scopuri megalomane, de afirmare brută a ascendentului politic şi economic mondial, gen lansare de sateliţi pe orbită, impozante ansambluri urbane şi ruinarea aproape totală a comunităţii rurale. de anul nou, cînd iau şi ei un liber, se întîmplă ca oamenii să aştepte cu săptămîna un loc în tren, care să-i ducă acasă. stau în gară cu paporniţa, îngrămădiţi mai ceva ca la o demonstraţie , cu cordoane de poliţie et al. disproporţia sat-oraş e uriaşă. e una dintre cele mai mari (poate chiar cea mai mare, dar nu mai ţin minte) migraţii umane anuale din lume.

asta şi nu îneţeleg majoritatea netoţilor din vest despre comunism, care îl văd ca un fel de revenire la origini în stil rousseauist. comunismul pune la fel de mult accent pe industrializare, ca şi capitalismul. de aici şi magnificul film al lui lopushansky - visitor to a museum, cu maldărele sale de gunoi industrial şi cu vagoane întregi de marfă neatinsă aterizînd în zonă, pentru că moda trecuse, dar nu se cumpăraseră toate articolele. nici chinezăriile nu se cumpărăr toate, oricît sunt de ieftine, şi ajung rebuturi, pentru că e mai scump să le reciclezi. comunismul is not all about preserving societăţile tradiţionale, asta e bullshit. numai ce au făcut comuniştii cu neneţii şi în zona mării aral. proletarul comunist nu e ţăranul tradiţional upgradat la bloc, ci o formă alterată, "superioară" a lui, colectivizată şi uniformizată consumistic, ideal în numele căruia ceauşescu a dispus şi dărîmarea nenumăratelor case în multe sate, pentru a le construi vile identice , în care să se înghesuie mai multe familii, de multe ori fără apă şi curent de improvizaţie. totul ca să-i facă dependenţi, ca rentieri, de stat, deşi versiunea oficială glăsuia că "traiul la comun", în genul mizerabilelor cvartale ruseşti, ar spori interacţiunea şi întrajutorarea între oameni. (ca să nu ziceţi că mint, vedeţi documentarul lui mărgineanu, după o carte a lui augustin ioan).
discursul despre ţăran astăzi se interesează de alte aspecte decît demagogia comunistă. comunismul în ţăranul tradiţional, care vara muncea de dimineaţă pînă seara, iar iarna mai stătea şi mai făcea cîte un copil, care să se coacă şi el de preferinţă după seceriş, ca să nu încurce pe alţii şi să nu acapareze braţele de muncă taman atunci cînd era mai multă nevoie de ele, vedea un inamic, un anrhist, o forţă atavică a rebeliunii.

am găsit ceva pe un blog:

Brancusi et la Roumanie communiste
Despre Brancusi si Romania : "Operele lui Constantin Brâncuşi nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în România!"
de Felix Sima

O carte de o importanţă deosebită a apărut în 2009, la editura „Gedo“ din Cluj-Napoca - Dincolo de Brâncuşi (264 p.) de Horia Muntenuş - autor care se adaugă, iată, pe o bogată listă de brâncuşologi români şi străini, alături de Constantin Zărnescu, vâlc
eanul din Ardeal care şi prefaţează prezenta lucrare.

Sunt înşiruite, cronologic, reperele vieţii şi activităţii marelui român stabilit la Paris. Cutremurătoare sunt câteva: „Conform documentelor publicate de către Petre Popescu Gogan, în revista Brâncuşi (Târgu-Jiu, nr. 1, 19 februarie 1995), Secţiunea de Ştiinţa limbii, Literatură şi Artă din cadrul Academiei R.P.R., în şedinţa din 28 februarie 1951, dezbate solicitarea sculptorului de a-şi dona statului român operele (230 sculpturi - socluri, 41 desene, 1600 fotografii şi clişee, unelte, mobilier etc. - aflate în atelierul său din Impasse Ronsin. La acea şedinţă, prezidată de Al. Toma, poetul proletcultist, au luat parte şi George Oprescu, Victor Eftimiu, George Călinescu, Camil Petrescu, K. Zambaccian, Alexandru Graur, Geo Bogza, George Murnu, Iorgu Iordan, Alexandru Rosetti, Gala Galaction, Ion Jalea - numai nume sonore ale culturii româneşti. Al. Toma, în discursul său arogant, aberant şi distructiv îl considera pe Brâncuşi „reacţionar şi duşman al regimului“. Ion Jalea a prezentat o comunicare favorabilă, în care vorbea despre „apoteoza Brâncuşi“, la fel s-au pronunţat Camil Petrescu, Geo Bogza, iar Victor Eftimiu a subliniat valoarea naţională şi mondială a lui Brâncuşi. Preşedintele secţiunii, Mihail Sadoveanu, se pronunţase anterior cu privire la solicitarea lui Brâncuşi: „...vă ţineţi de fleacuri? Doar suntem la Academie! Luaţi ruşinea aiasta şi aruncaţi-o la coş!“. Cum se petrecuseră lucrurile? „La oferta lui Constantin Brâncuşi, statul român a trimis nişte tovarăşi la Paris, printre care ţesătoarea Constanţa Crăciun de la Tricodava Bucureşti, care era ministru al culturii, Teoharie Georgescu - tipograf cu patru clase elementare, pe numele său adevărat Burah Tescovici, care era ministru de interne şi pe Leonte Răutu care va deveni creierul ideologic al P.M.R. Brâncuşi i-a primit în atelier. Au început să-l întrebe despre fiecare operă, ce reprezintă. Brâncuşi, supărat, i-a scos afară din atelier, spunându-le: „Statul român trebuia să trimită nişte oameni competenţi“. Venind aceştia în ţară, i-au spus lui Gheorghe Gheorghiu-Dej: „Operele lui Brâncuşi sunt nişte opere pe care le-ar putea face orice ţăran neinstruit.“. Dej le-a spus să scrie un referat. Aceştia au scris referatul, pe colţul căruia stă rezoluţia: „Operele lui Brâncuşi nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în România. Refuzăm!“.

Petre Pandrea remarca faptul că „arta lui n-a putut fi acceptată în România nici de sămănătoriştii lui Nicolae Iorga, contemporanul său, care-l privea cu oroare, nici de poporaniştii progresişti ca Mihail Sadoveanu şi Mihail Ralea, care nu dădeau nici trei parale pe monumentele de la Târgu-Jiu, pe Măiastra sau pe vreuna din cele 720 de piese create de octogenarul sculptor gorjano-parizian cubist şi modernist.

Refuzat în ţară şi umilit, Brâncuşi renunţă, la 1 august 1951, la cetăţenia română. Va primi, însă, un an mai târziu, cetăţenia franceză.

În anul 1955, Constantin Brâncuşi înaintează statului român o altă cerere, de data aceasta pentru repatrierea sa, motivând că vrea să se întoarcă acasă pentru a fi înmormântat lângă părinţii săi, în cimitirul de la Hobiţa, la a cărui biserică din lemn lucrase, la înălţarea sa, bunicul sculptorului, Constantin Dinu Brâncuşi. Şi această cerere îi este respinsă.

„Mor neîmpăcat sufleteşte că nu pot să-mi dau sufletul în ţara mea şi voi putrezi în pământ străin, departe de fiinţa cea mai dragă, mama mea...“ sunt cuvintele adresate episcopului ortodox al Parisului - Teofil Ionescu - la 16 martie 1957, în ziua decesului, fiind înmormântat în cimitirul din Montparnasse, unde îşi pregătise, singur, o lespede de piatră pe care îşi scrisese numele şi anul naşterii (19 februarie 1876), sub semnul unei cruci. Ucenicii îi vor dăltui datele morţii.

Cu un an înainte, în 12 aprilie 1956, numise ca legatari testamentari universali pe pictorii Alexandru Istrati şi Natalia Dumitrescu, iar ca executor testamentar pe doctorul Pascu Atanasiu, cei mai apropiaţi prieteni din ultimii săi ani. „Las statului francez, pentru Muzeul Naţional de Artă Modernă, absolut tot ceea ce vor conţine, în ziua morţii mele, atelierele mele situate în Impasse Ronsin nr. 11.“ „La drept vorbind, scria Pierre Schneider, în L’ Express din 5 aprilie 1962, Parisul n-a făcut mare lucru pentru a merita acest privilegiu, de a primi un cadou incomensurabil, fiindcă în cei 53 de ani petrecuţi în Franţa, Brâncuşi n-a primit nicio comandă de monument de la statul francez, nici un premiu, nici o distincţie oficială, n-au fost aleşi, nici el, nici Rodin, nici Bourdelle sau Jean Arp, membri ai Academiei de Belle Arte al Institutului Franţei, cinste de care
s-au bucurat atâţia sculptori mediocri, asupra cărora s-a coborât vălul uitării“.
Nr. 03/2010
Despre exil şi nu numai
_________________________________________

ciudat argument, cel al respingerii unei opere, pe motivul că putea fi realizată de orice ţăran neşcolit, din partea unui regim care zice-se se instalase tocmai pentru şi în numele acestei clase.

cine să facă revoluţia? fiecare. am prieteni care intezic copilului să se uite la televizor. 2 ore de desene animate maxim. stau la cîţiva km de oraş, numai bine să aibă unde zburda plodul. colorează cărţi, a mai moştenit şi ceva jucării şi seturi de lego de la vecini, e încurajat mereu să întrebe, să cînte, să sădească o plantă. copilul nu e nici autist, nici rupt de lume, nici violent cu cărăbuşii, nici mereu la pîndă să pună piedici lăptarului. cu alte cuvinte, lipsa teleului nu-l anormalizează.

na, ştiu că mai mult am divagat, dar na.. mai încerc să vb şi la subiect next time. :)

reivan
22 May 2013, 13:22
mă întorc în micul meu colţ cu literatură horror ieftină şi filme cu explozii, maţe şi decapitări. ne vedem la anul...sau cândva.
Well... suit yourself. Viata te va pune in fata unor alegeri si eu unul am indoieli ca filmele cu mate si decapitari te vor ajuta sa le faci pe cele bune pentru tine. Dar poate o sa ai noroc.

.

Toti oamenii au probleme pe care le rezolva cu sau fara filozofie .

Twinsen
22 May 2013, 13:47
Toti oamenii au probleme pe care le rezolva cu sau fara filozofie .
Doar ca unii le rezolva bine si altii le rezolva gresit.

reivan
22 May 2013, 20:10
Toti oamenii au probleme pe care le rezolva cu sau fara filozofie .
Doar ca unii le rezolva bine si altii le rezolva gresit.

Nu exista rezolvare gresita. Si daca exista sunt sanse mari sa fie indreptate candva.

Twinsen
22 May 2013, 21:13
Nu exista rezolvare gresita. Si daca exista sunt sanse mari sa fie indreptate candva.
Pai de exemplu "filozofia" privita intr-un sens larg, te ajuta sa intelegi ca exista o gramada de rezolvari gresite si ca majoritatea au consecinte permanente, chiar daca rezolvarile in sine vor fi indreptate ulterior.

De exemplu cand vezi un bolnav poti porni de la premisa "las ca se face bine" si "o sa fie cum vrea Dumnezeu", ceea ce ajuta la a avea un tonus optimist. Sau poti sa ai oameni de stiinta care sa studieze de-a lungul a multi ani care sunt cauzele bolilor si cum pot fi vindecate. In general, varianta a doua s-a dovedit mai de succes. :|

Cam asa e si cu "filozofia"...

reivan
22 May 2013, 21:54
Filozofia aprofundata de oameni doar din pasiune e ok , dar asta nu inseamna ca o sa-ti schimbe viata radical si ca o sa te ajute sa faci doar alegeri bune etc. Oamenii se mai bazeaza si pe chestii primitive cum ar fi ...instinctele . Nu cred ca ai ceva in plus fata de un om care nu e atras de acest subiect. Pan` la urma viata trece , curge inainte ca cartile de filozofie sa existe , si e bine cel putin in opinia mea ca oamenii sa invete din greseli , experiente , etc. nu din carti despre viata.

Twinsen
22 May 2013, 22:26
Cunoasterea vine si din carti si din viata si de pe forumul asta. Dar ca sa intelegi cum gandeau oamenii acum 500 de ani, nu ai alta solutie decat sa citesti, pentru ca "experienta de viata" precis n-o sa mai ai cu ei. De ce te-ar interesa cum traiau ei? Din multe motive, de exemplu pentru ca istoria se repeta. Sau ca sa intelegi ce anume s-a schimbat si ce a ramas la fel, ceea ce iti poate arata ce poti sa schimbi tu si ce e foarte greu sau imposibil de schimbat.

varu
23 May 2013, 00:04
nu ştiu cît şi-a hrănit China populaţia, care trăieşte în condiţii vag umane, sau mai mult şi-a servit scopuri megalomane, de afirmare brută a ascendentului politic şi economic mondial, gen lansare de sateliţi pe orbită, impozante ansambluri urbane şi ruinarea aproape totală a comunităţii rurale. de anul nou, cînd iau şi ei un liber, se întîmplă ca oamenii să aştepte cu săptămîna un loc în tren, care să-i ducă acasă. stau în gară cu paporniţa, îngrămădiţi mai ceva ca la o demonstraţie , cu cordoane de poliţie et al. disproporţia sat-oraş e uriaşă. e una dintre cele mai mari (poate chiar cea mai mare, dar nu mai ţin minte) migraţii umane anuale din lume.



Nu ma leg de tot ce ai scris, ci punctual de fragmentul asta. Pentru ca am fost de curand in China pe cont propriu, intr-o excursie de o luna de zile si in zone rurale, si pe la orase.

Nu prea cred ca e chiar asa.
In primul rand, exemplul tau e corect, dar nu cred ca te ajuta la demonstratie. Intr-adevar, Anul Nou Chinezesc e cea mai mare migratie a omenirii, la mare distanta de orice inseamna locul doi. China are 1,3 miliarde, Europa vreo 700 de milioane. Daca doar jumatate din chinezi vor sa-si petreaca Anul Nou in familie si lucreaza in alta parte a tarii, e ca si cum ai incerca sa pui toata Europa in mijloacele de transport in comun (ma rog, o parte minoritara, insignifianta ca numar in masini personale). Bai, dar toata Europa! Sa-i muti pe toti din A in B folosind trenuri, autobuze, avioane si mai putin masini pe autostrazi. Crezi ca s-ar descurca Europa intr-o situatie similara? Adica tu o zici ca si cum ar fi floare la ureche treaba asta.
Insusi rezultatul ca o astfel de operatiune reuseste e o mare performanta care nu cred ca e la indemana Europei. Asa ca nu poti sa tragi concluzia ca sunt ultimii oameni din cauza asta.

Pe urma, bai nivelul lor de trai si calitatea vietii a crescut considerabil fata de ce prapaditi erau inainte. Nu numai ca si-au hranit populatia, dar multi au facut saltul de la procurarea hranei care era principalul lor obiectiv la chestii de mare finete, gen cumparare de un televizor, conectare la internet. E foarte mult fata de cum erau inainte.

A treia chestiune e urmatoarea: in interiorul tarii, omul de rand poate sa-si faca orice afacere de familie doreste el atata timp cat nu chestioneaza politica de partid a tarii. La nivel de patron de ghereta, a capitalismului la nivel de mic intreprinzator, talpa societatii, chinezul e mai capitalist decat capitalistul din America. Pe partid il intereseaza chestiunile militare, cum sa-si extinda tentaculele coloniale economice cat mai tare, proiectele mari din interiorul tarii etc. Nu il deranjeaza deloc pe partid ca X are pravalie, atata timp cat nu X injura partidul. E o diferenta imensa fata de Revolutia Culturala, fata de comunismul CAPist imbecil al lui Ceausescu si ti-o spun cu sinceritate: bai mie mi-ar fi foarte, foarte teama de o China capitalista, total capitalista si ca regim politic, pentru ca astia au afacerile in sange, ar rupe multe popoare in ceea ce priveste spiritul antreprenorial. Plus ca nu sunt puturosi.

Cam atat am avut de zis deocamdata.

Malombra
23 May 2013, 17:27
mersi, văru, de input.

eu nu am fost în China, e adevărat. nu mă refeream la ei ca la ultimii oameni în sens de ce pot să facă, dar eu aveam impresia că sunt îngrădiţi în privinţa iniţiativelor individuale. critica se referea mai mult la regim, nu la chinezii ca oameni. în plus, ştiam de deţinuţii lor politici, care au înfundat puşcărille pentru că au criticat ei ceva, nu cred că pentru că au condus beţi în trafic, de demolări aberante care au pus pe drumuri mii de oameni fără vreun fel de iniţiativă guvernamentală de a-i ajuta în privinţa unei noi locuinţe, fabrici care "dau faliment", ca să nu plătească salarii întîrziate de nu ştiu cînd...

la trenuri mă refeream ca dezvoltare neuniformă a ţării. teritorial vorbind. cea mai mare parte a economiei e concentrată în est, acolo sunt zonele de dezvoltare maximă care atrag familiile pauperizate de paralizia agriculturii de subzistenţă de la ţară. e atîta vălmăşag de anul nou din cauza concentrării demografice uriaşe în est. pentru că trebuie să mergi chiar pînă în extremul orient al chinei ca să găseşti de muncă şi să poţi ţine o familie rămasă prin vest, pe care o vezi de obicei doar de anul nou.. ca românii care vin de anul nou din italia, cu traumele familiale şi distanţele aferente, poate chiar mai mari. nu mi se pare floare la ureche chiar deloc..

da na, e ok să ştim că în curînd vom spune ni hao în loc de salut, deşi eu persoanl aş fi preferat moshi moshi

Twinsen
23 May 2013, 20:02
eu persoanl aş fi preferat moshi moshi
Cred ca ai fi preferat konnichiwa. :P Altfel risti sa se uite ciudat la tine bietul japonez, cand il iei cu echivalentul lui "alo".

Malombra
23 May 2013, 20:09
chiar că, doar am văzut clar aici. (http://web-japan.org/kidsweb/language/quickjapanese/quickjapanese07.html) :D degeaba.

da ia ce mai scrie acolo: că pe lîngă răspunsul la telefon, se mai foloseşte şi pentru a atrage atenţia cuiva. ca la români, aaaaloo, vezi pe unde calci!

Twinsen
23 May 2013, 21:00
da ia ce mai scrie acolo: că pe lîngă răspunsul la telefon, se mai foloseşte şi pentru a atrage atenţia cuiva. ca la români, aaaaloo, vezi pe unde calci!
Din putina japoneza pe care o stiu, nu e folosit ca sa atragi atentia asupra unui pericol. In cazul asta cred ca spui numele persoanei impreuna cu sufixul adecvat (de obicei -san) ca sa-i atragi atentia, iar pericolul se intelege fie din intonatie, fie adaugand o descriere mai detaliata impreuna cu termeni de genul "ki o tsukete" (ai grija) sau "abunai" (periculos).

"Moshi moshi" spus in afara unei convorbiri telefonice e familiar, un fel de "alo, trezeste-te!" si de aceea nu e adecvat cand vorbesti cu un strain.

Federico
29 May 2013, 14:55
the biggest thing pentru mine ar fi ca oamenii să-şi reducă nevoile şi să trăiască ecologic.
De acord, dar cu un minor amendament:

WE NEED MORE ALIENATION FROM NATURE (http://www.youtube.com/watch?v=iGCfiv1xtoU)

Malombra
29 May 2013, 16:53
nu e nici un amendament acolo. ecologic nu e cu puşca goală, cu îndeplinirea instantanee a senazţiei de rut, etc. de fapt, apropierea de animalitate se produce prin satisfacerea imediată a nevoii, prin reducerea cît mai rapidă a distanţei temporale dintre poftă şi satisfacţie. cu cît avansăm în consum, într-un hedonism prost gîndit, cu atît, paradoxal, revenim la "natură" înţeleasă ca pulsiune. nu ne complicăm ca oameni, doar ca fiinţe tehnologice. pentru mine dimensiunile psihanalitice ale "naturii" umane, abisul, sunt opusul a ce voiam să spun eu prin trai ecologic, adică să te mai gîndeşti şi la natură ca sistem viu, influenţat de acţiunea fiecăruie, dar şi natură umană ca ceea ce trebuie realizat , nu scormonit în inconştient. ya know. natura e ce se face, nu ce se dezgroapă, e deziderat. deci define "nature", Federico.

Federico
29 May 2013, 22:58
Nu tineam sa ajungem aici, dar cred ca e vorba (in clip) de natura in sens Twinsenian: pe munte sau in padure si alte alea...

dar şi natură umană ca ceea ce trebuie realizat , nu scormonit în inconştient. ya know. natura e ce se face, nu ce se dezgroapă, e deziderat.
Rorty tocmai a scapat o lacrima... asa, post-mortem. :D

Malombra
30 May 2013, 01:34
dude, eu nu mă gîndeam chiar la rorty. ăla n-are nici un dumnezeu, iar eu totuşi mai cred în "veni-mi-ar vara".

bremen1980
29 Jul 2015, 19:22
Mi-e dor de vremurile alea cand abia asteptam sa se lanseze ceva in muzica/carti /filme/IT&C . Albume noi , filme la care visam , procesoare/placi grafice /sisteme de operare - la toate aveam calendarul bine stiut . Pasiune aveam , dar banii ne lipseau . Nici azi nu ma dau banii afara din casa , dar pasiunea s-a dezumflat rau de tot .:(

S-a lansat azi WINDOWS 10 si abia daca am chef sa citesc niste recenzii despre el . Am ramas inca la W7 .

Ne hodorogim . :((

Twinsen
29 Jul 2015, 22:32
Am avut din 2008 pana in 2014 exact acelasi sistem de operare, evident pe acelasi calculator. Fara vreo reinstalare. Un Win XP nici macar la ultimul service pack. Timp in care l-am salvat din ghearele a 2-3 virusari, ba chiar a unei defectari definitive a hard diskului pe care se aflau fisierele de boot. Si nu era o problema de bani sau de cunostiinte tehnice, ca doar sunt in domeniu. Pur si simplu mi se pare un stress inutil sa te tot adaptezi la chestii noi care fac in esenta aceleasi lucruri ca cele dinainte.

Dar asta nu m-a oprit sa citesc review-uri de Windows 10. :P Looks like they recovered from the horrenduos mess that is Windows 8.

1MicuCelUmilSiViril
31 Jul 2015, 06:25
Se spune ca acolo lucreaza multi romani. Lucreaza, cumva, la Windowsul ala, si Vanghelie? Ca acu' 20 de ani se chema W 95, W 97, acum, w 7, ..., w 10! :)

cosmin742000
13 Sep 2015, 12:32
comunism , nu ca doctrina ci ca vremuri

Sylver Cheetah 53
03 Dec 2015, 21:57
Mi-e dor de copilărie. :(