View Full Version : Polonia
bremen1980
11 Apr 2010, 13:41
Ma gindeam ieri la Polonia si polonezii care au insemnat ceva pentru mine .Fara sa scormonesc pe net :
-viteazul popor polonez care s-a razboit pentru pentru influenta apoi pentru supravietuire cu :cavalerii teutoni ,otomanii ,suedezii ,prusii ,austriecii ,rusii ,germanii .
-Lech Walesa si Solidaritatea
-Lolek si Bolek
-Quo Vadis ?(intai filmul vazut la video pe vremea lui Ceausescu si apoi si cartea )
-Witold Gombrowicz si romanele lui foarte ciudate
-Roman Polanski
-Chopin
-Andrei Wajda
-spitalul pentru copii Budimex (Maria Skłodowska-Curie ) donatie a statului polonez : l-am dus acum ceva ani pe fratele meu cu o mina la ghipsat
-masinile ale micute cu care veneau polonezii pe litoral -POL
-''Sobieski si romanii '' de C.Negruzzi in cartea de romana
-Krzysztof Kieslowski si ''Decalogul '' sau
-Adam Malysz si sariturile sale
keepwalking
11 Apr 2010, 13:53
adaug si eu:
- un articol scris de mine in colaborare cu o jurnalista poloneza din Bydgosczs, in 2006
http://old.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/pe-urmele-polonezilor/13338/166/print/
keepwalking
11 Apr 2010, 14:03
Era sa-l uit pe colegul meu poreclit Bogumil ,dupa numele unui serial polonez care a rulat la TVR .
da, Bogumil barbosul....
Susținea cineva că denumirea de poloni ar proveni din limba română veche și ar însemna „locuitori de la poalele munților”, plecați din Tracia.
Din păcate, istoria noastră comună - unde am dat și de un Miron Costin(icki) care ne-a făcut atenți că noi românii ne tragem de la Râm și care a produs prin propriul sânge dovada fidelității sale față de țara de adopție, dar și regi și generali poloni care ne-au certat cu războaie și cu tratate de vasalitate umilitoare - așadar această istorie comună evidențiază marea diferență de mentalitate dintre națiunile noastre. Dacă la vecinii noștri poloni (pe care i-am ajutat în toamna lui `39 să nu ia calea morții sau a detenției sovieto-naziste - mulți dintre refugiații de atunci devenind între timp concetățenii noștri) au pus mai înainte de tot onoarea (valoare subiectivă, inculcată de civilizație, ce i-a îndemnat la gesturi extreme și deplorabile, precum celebra șarjare sinucigașă a panzerelor cu sabia), pentru noi românii cea mai importantă a fost întotdeauna supraviețuirea, valoare naturală și perenă. Polonia a fost sfârtecată și a dispărut de mai multe ori de pe harta Lumii, România s-a înghesuit în trei Județe din Moldova în `917 și era gata să se refugieze în Oltenia în `44 pentru o ultimă rezistență eroică, căci nu eram siguri că, odată nimiciți ne-am mai fi putut re-înființa ca stat.
Dacă tragedia petrecută ieri nu a fost un accident, atunci ea ar fi încă o mostră de consecință nefericită a nesăbuiței extreme a acestui popor mândru și multă vreme vecin al nostru.
Ce inseamna Polonia pentru mine...
Varsovia cu mandra Marszalkowska si Parcul Lazenki, cu zapiekanki si casete audio pirat vandute din rulote, cu Orasul Vechi si al sau rynek in care se strangea la o bere toata boema poloneza a sfarsitului de secol XX. Inseamna Krakow, Lodz, Czestochowa, inseamna Zelazowa Wola lui Chopin si cate si mai cate locuri minunate cu oameni minunati.
Si mai inseamna intalnirea cu superba Lidka pe malul Bugului si trei ani din adolescenta mea.
Inseamna enorm!
Neuptolem
11 Apr 2010, 16:53
Nu ma pot lauda ca stiu prea multe despre Polonia. Imi amintesc doar niste lucruri auzite pe la lectiile de istorie, ca la unul din razboaiele mondiale, nemtii aruncau cuie din avioane pt a stopa inaintarea soldatilor polonezi care din cauza saraciei umblau desculti. Chiar m-ar interesa opinia unui cunoscator daca stie mai multe detalii.
Recomand acest film: http://www.cinemagia.ro/filme/defiance-sfidarea-24747/
Libertatea începe cu un act de sfidare
miercuri
11 Apr 2010, 19:51
Joseph Conrad (Jozef Konrad) - un scriitor britanic nascut in Polonia intr-o perioada in care aceasta disparea de pe harta impartita intre Austro Ungari si Imperiul Rus, motiv pentru care a fost fortat sa fuga tot mai spre vest, sa ajunga marinar si intr-un final sa ajunga parte din canonul literar englez, cu toate ca engleza a invatat-o abia la 20 de ani.
RomaniaMare
14 Apr 2010, 04:03
Personalități poloneze:
Nicolaus Copernicus,inventatorul teoriei heliocentrice
Marie Sklodowska-Curie,dublă laureată a Premiului Nobel(chimie și fizică)
Henryk Sienkiewicz,Premiul Nobelul pentru Literatură(romanul Quo Vadis ?)
Frederic Chopin,unul dintre cei mai prolifici compozitori din istorie
Papa Ioan Paul al II-lea(Karol Wojtila)
Tadeusz Kosciuszko,erou al Razboiului de Independență a Statelor Unite
Lech Walesa,Premiul Nobel pentru Pace,luptator anti-comunist
Jan Sobieski,comandant de oști(sec XVII),apărătorul Vienei de turci
Roman Polanski,regizor,deținător al Premiului Oscar
Andrei Wajda,regizor
Jozef Pilsudski,unul dintre cele mai influente personalități politice ai Europei interbelice.
Dintre sportivi:
Adam Malycz,săritor cu schiurile,de 4 ori cîștigător a Cupei Mondiale
Robert Kubica,pilot de F1(acuma cred că e la Renault)
Mariusz Pudzianowski,atlet(strongman),de 5 ori Campion Mondial.
Cam atît îmi amintesc pentru moment,dacă mai stiți ceva scrieți.
Floydman
23 Apr 2010, 14:12
Polonia este un stat care a existat si cand n-a existat.
Romania este un stat care nu prea exista nici cand exista. Cel putin in ultimii ani.
Ce te binedispune cand vezi polonezi este veselia lor sincera. Ce te intriga cand afli despre ei este curajul lor incredibil si vitalitatea proverbiala.
Pentru cine nu stie, Varsovia este un oras reconstituit 100%. La terminarea WWII in (locul unde fusese) Varsovia nu mai era piatra pe piatra. Acum centrul vechi reconstruit de la 0, dupa planuri si fotografii vechi, este patrimoniu UNESCO. Daca nu ma insel
Floydman, poți să-ți arăți simpatia pentru o țară și fără s-o ofensezi pe alta.
Bremenezule, ce s-a întâmplat cu mesajele tale? De ce figurezi cu numai 17 postări?
Floydman
26 Apr 2010, 16:54
Nu cred ca am ofensat pe nimeni. Cred ca avem nevoie de mai multi oameni care spun adevarul, fie si intr-un fel un pic mai plastic , mai drastic sau mai exagerat cum am facut eu mai sus.
Daca mai mult romani ar sti sa isi spuna in fata adevarurile istorice despre statalitatea noastra (rareori exemplara, de multe ori gaunoasa) sansele noastre ca natiune in istorie, cresc in acest fel. Ca sa stii ce trebuie sa faci, trebuie sa stii unde ai gresit.
Sa iti iubesti neamul inseamna inclusiv a-l critica. Atunci cand o faci cu sinceritate.
RomaniaMare
26 Apr 2010, 22:57
Nu cred ca am ofensat pe nimeni. Cred ca avem nevoie de mai multi oameni care spun adevarul, fie si intr-un fel un pic mai plastic , mai drastic sau mai exagerat cum am facut eu mai sus.
Daca mai mult romani ar sti sa isi spuna in fata adevarurile istorice despre statalitatea noastra (rareori exemplara, de multe ori gaunoasa) sansele noastre ca natiune in istorie, cresc in acest fel. Ca sa stii ce trebuie sa faci, trebuie sa stii unde ai gresit.
Sa iti iubesti neamul inseamna inclusiv a-l critica. Atunci cand o faci cu sinceritate.
Diferenta dintre polonezi si romani este una simpla:
in timp ce polonezii se mindersc cu istoria lor,cu limba lor,cu tara lor,cu faptul ca sunt catolici,iar cind dau de greu,tac si fac....
Noi,romanii,obisnuim sa ne plingem,sa ne jeluim,sa stam toata ziua la o poveste sau o bere,sa luam in bataie de joc istoria noastra,sa adoptam toate americanisme,religia noastra ordotoxa sa ne provoace dispret si nedumire,sa fim experti in toate probleme,dar numai in vorbe,mai putin in fapte,sa fim mai catolici decit Papa,iar cind dam de greu sa strigam in gura mare toata ziua "Ajutor" in loc sa ne apucam de treaba.
Presedintele
03 Dec 2011, 11:39
Aveti grija sa nu va sinucideti maine! =))
http://www.youtube.com/watch?v=JY20_fb4pFI
PS
E To ostatnia nedziela. ;)
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.