View Full Version : Cantecul care a dus la sute de sinucideri - Gloomy Sunday
illotempore2002
02 Aug 2009, 02:43
A fost interzis in Ungaria si SUA pt ca foarte multa lume se sinucidea in urma ascultarii lui. In SUA a aparut si intr-o perioada cam nefasta, marea depresie financiara din '29 - '33. La origini e un cantec unguresc, compozitorul numindu-se Rezso Seress. Reinterpretat mai tarziu de splendida Billie Holiday. Se zice ca are undeva bine ascuns in componenta sa un mesaj subliminal care te face s-o iei din loc. Misterios, interesant, romantic.
Voi ce stiti despre aceasta enigma?
Asta e cantecul, da' nu va sinucideti, va rog :)
http://www.youtube.com/watch?v=_Qaa4GDBr0k
illotempore2002
02 Aug 2009, 02:51
Si acestea sunt versurile, foarte foarte sumbre, indeed.
Sunday is gloomy,
My hours are slumberless
Dearest the shadows
I live with are numberless
Little white flowers
Will never awaken you
Not where the black coaches
Sorrow has taken you
Angels have no thoughts
Of ever returning you
Wouldnt they be angry
If I thought of joining you?
Gloomy sunday
Gloomy is sunday,
With shadows I spend it all
My heart and i
Have decided to end it all
Soon therell be candles
And prayers that are said I know
But let them not weep
Let them know that Im glad to go
Death is no dream
For in death Im caressin you
With the last breath of my soul
Ill be blessin you
Gloomy sunday
Dreaming, I was only dreaming
I wake and I find you asleep
In the deep of my heart here
Darling I hope
That my dream never haunted you
My heart is tellin you
How much I wanted you
Gloomy sunday
keepwalking
02 Aug 2009, 10:43
O colega de-a mea, pe cand lucram la unul din ziarele pastorite de Adrian Sarbu, a scris un articol interesant pe tema aceasta.
Iata-l:
----------------------------------------------
Un cantec a devenit celebru datorita asocierii sale cu un numar mare de sinucideri. Insusi compozitorul sau, ungurul Rezsô Seress, si-a pus capat zilelor, aruncandu-se de la etaj, In 1968. Din perioada interbelica, cand a fost compus, "Gloomy Sunday" a fost cantat de zeci de artisti celebri, de la Billie Holliday pana la Bjork.
Hungarian Suicide Song
Din 1933, cand compozitorul ungur Rezsô Seress l-a compus, "Gloomy Sunday" (redenumit asa de americani) a ramas, In continuare, unul dintre cele mai triste cantece din istorie. Succesul sau se datoreaza, In primul rand, reputatiei morbide, izvorate fie dintr-o legenda urbana, fie dintr-o statistica reala. Se vorbeste de peste 100 de morti, sinucigasi. Gloomy Sunday, cunoscut si ca "Hungarian Suicide Song", a fost un hit In Statele Unite ale Americii, In 1941, cantat de inegalabila Billie Holiday. Mai ales dupa ce New York Times Ii facea cea mai mare publicitate, anutand pe prima pagina: "Sute de unguri s-au sinucis influentati de un cantec cunoscut ca <Hungarian Suicide Song>".
Compozitorul s-a sinucis
Cantecul a fost Inregistrat si, la o saptamana dupa ce a ajuns "best seller", Seress i-a dat Intalnire fostei iubite, muza sa. In urmatoarea zi fata s-a sinucis cu otrava, lasand In urma sa o hartie pe care scrisese numele cantecului. A fost Inceputul unor serii de sinucideri, care a culminat cu cea a lui Seress, In 1968. Autorul "Duminicii mohorate" a ales sa-si Incheie socotelile cu viata aruncandu-se de pe o cladire, cand ajunsese la varsta de 70 de ani.
Romeo la 80 de ani
Un cuplu s-a aruncat In Dunare, un barbat si-a zburat creierii Intr-un club de noapte, dupa ce a cerut sa i se cante "Gloomy Sunday", un batran de 80 de ani s-a aruncat de la etajul al saptelea, iar o fata de doar 14 ani s-a Inecat, lasand In urma acelasi semn: versurile morbidei melodii. Sunt doar cateva cazuri care au ajutat la o malefica campanie publicitara. In 1936, Bob Allen si ceilalti membri ai trupei sale Hal Kempf au fost primii muzicieni americani care au Inregistrat "Gloomy Sunday". Dar vocea puternica a lui Billie Hollyday i-a conferit o forta si mai mare cantecului care avea sa faca istorie.
De-a lungul timpului au fost si Incercari de a cenzura cantecul sinucigasilor, dar pentru perioade scurte. BBC nu l-a mai difuzat o perioada, dupa ce un politist a auzit, dintr-un apartament vecin, acordurile triste repetate de mai multe ori. Acesta a gasit In apartament trupul neInsufletit al unei femei care luase o supradoza de barbiturice.
Dupa 60 de ani, "Gloomy Sunday" continua sa fie cantat de artisti ca Bjork sau Sarah Brightman, Sinead O'Connor sau Elvis Costello, pastrandu-si aura misterioasa de cantec al mortii.
--------------------------------------------------------------------------------
"Un cantec nu poate sa determine un om normal sa-si puna capat zilelor. Dar pentru cineva care are o trauma sufleteasca, de multe ori impregnata cu alcool, versurile unei melodii pot sa determine un suicid", Petru Boisteanu, directorul Spitalului Universitar de Psihiatrie "Socola".
--------------------------------------------------------------------------------
Gloomy Sunday (Duminica mohorata)
Duminica e mohorata
orele-mi sunt somnoroase
fantomele dragi cu care traiesc
sunt nenumarate
Albele flori mici
nu te vor trezi niciodata
unde te-au purtat trasurile negre
ale necazurilor
Ingerii nici nu se gandesc
sa se Intoarca la tine
ar fi furiosi daca ar afla
ca mi-a trecut prin cap sa fiu alaturi de tine
Mohorata e duminica
cu fantomele pe care le-am risipit
eu si sufletul meu am hotarat
sa termin cu toate
curand vor aparea candele si
cei care se roaga, pe care eu Ii cunosc
dar sa nu-i lasam sa planga
sa le spunem ca sunt fericit ca plec
moartea nu e un vis
pentru ca prin moarte te mangai pe tine
cu ultima mea suflare
te voi binecuvanta
visez, e doar un vis
ma trezesc si te vad dormind
aici, In adancul inimii mele
draga mea, sper
ca visul meu sa nu te haituiasca niciodata
inima mea Iti spune
ce mult te-am dorit
duminica mohorata.
Amantul_Taciturn
02 Aug 2009, 11:21
Intamplator e o bucata la care vibrez f.tare.
Cea mai buna varianta ever ramane pentru mine (exceptand originalul) varianta Diamandei Galas:http://www.youtube.com/watch?v=BWBJCOSgIrQ
miercuri
02 Aug 2009, 13:59
Da, si mie imi place cel mai mult varianta Diamandei Galas.
edit: mai stiam si o varianta de la Venetian Snares (http://www.youtube.com/watch?v=3QAqJAfBjN8), de pe albumul maghiar, nu e cover, e remix de fapt.
Dragomara
05 Aug 2009, 17:33
asta e preferata mea: http://www.youtube.com/watch?v=Q3bW3W6P5Uo
Rezső Seress
Rezső Seress (Hungarian pronunciation: [ˈrɛʒøː ˈʃɛrɛʃ]; 3 November 1889 – 11 January 1968) (originally Spitzer) was a Hungarian pianist and composer.
He taught himself to play the piano, and composed the song "Szomorú Vasárnap" (Gloomy Sunday) in 1933, which gained infamy as it became associated with a spate of suicides. Many American and European radio services found it too depressing for broadcast (though it is unclear how much of this is fact and how much is urban legend). Probably the best known version of the song "Gloomy Sunday" in English was sung by Billie Holiday. The urban legend song "Gloomy Sunday" was banned in Hungary and America.
Although taken for forced labor, and beaten heavily several times, the composer survived the Holocaust, unlike his mother. Rezső Seress committed suicide in Budapest in January 1968, by jumping out of a window.
The song was originally written when writer László Jávor broke up with his girlfriend and asked Seress to compose a song for Jávor's Hungarian text.
In Budapest, the restaurant Kispipa Vendéglő is still there today, and the pianist continues the tradition of playing the song.
(From Wikipedia, the free encyclopedia)
------
povestea despre sinucideri e pură reclamă.
oricum până şi compozitorului i-au trebuit 35 de ani, nu văd de ce altora le-ar lua mai puţin. :P
io sper să mai trăiesc încă 35 de ani tot ascultând-o pe Billie Holiday, cum încă (:P) nu trebuie să ştiu ungureşte... :)
ricutza
06 Aug 2009, 12:42
eu am ascultat varianta lui Sarah Mclachlan care mi-a placut desi e foarte creepy.
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.