View Full Version : BestAmericanDirector
Suspect de bizar
28 Apr 2008, 18:03
va ivit sa votati care credetzi de cuvita ca ar fi cel mai bun regizor american.
Dak considera cineva ca a fost omis un nume sa nu ezite sa spuna.Acestea fiind spuse,votati.
Pitbull
28 Apr 2008, 18:20
Am votat Orson Welles.
Si mä simt dator sä amintesc cä al meu Orson Welles, când i s-a cerut sä-i numeascä pe cei mai mari trei regisori americani, a räspuns:
"John Ford, John Ford si John Ford."
Unde-i?
Si unde-s The Founding Fathers? D.W. Griffith, Thomas Ince, Charles Chaplin?
Si ce cautä pe listä sergiunicolaescul de Fleming? Doar fiindc-a brodit-o cu "The Wizard of Oz"? O vorbä din bätrâni zice: "Oricine poate face un film bun. Ca sä faci mai multe, trebuie sä fii regisor."
De retinut: "Gone With the Wind" a fost început de Cukor - care-a apucat sä filmeze doar incendierea Atlantei - cä nu s-a înteles cu Selznick, care pe urmä l-a adus pe papagalul de Fleming. Si cum Atlanta în Fläcäri e singura secventä bunä din film, nu-l poti include pe Fleming într-un top unde nu-i si George Cukor! Nu poti! Nu merge! Nu tine!
StefanDo
28 Apr 2008, 18:23
bine, atunci nu votam pana cand nu face suspect modificarile :)
Suspect de bizar
28 Apr 2008, 18:26
pittbull ai zis ca lipsesc D.W. Griffith, Thomas Ince, Charles Chaplin,Vicor Fleming ai zis u asha ca mai trebuie sa tai 2 din lista ca sa-i pun pe chaplin ince si eventual john ford asha ca t rog sami spui cine ar mai putea fi elimiat din lista
StefanDo
28 Apr 2008, 18:33
probabil ar fi cel mai bine daca ai adauga chaplin si ford si-ar disparea fleming ;)
Pitbull
28 Apr 2008, 18:38
Dupä humila mea pärere, propie (nu dropie!) si personelä, un top ar primilor zece regisori americani ar trebui sä consteze (constea, adicä - nu Costea!) din:
D.W. Griffith
Charles Chaplin
John Ford
Martin Scorsese
Francis Ford Coppola
Alfred Hitchcock
Stanley Kubrick
William Wyler
Billy Wilder
Orson Welles
Am fost nevoit sä-l exclud pe Ince. A fost un Pärinte Fondator, dar consider cä oricare dintre cei zece de mai sus l-a depäsit; dacä ar fi musai sä-l punem în locul cuiva, l-as scoate sau pe Scorsese, pe care (strict relativ si comparativ valoric) îl consider al zecelea, sau pe Hitchcock, din motive exclusiv nationale: a început ca regisor britanic, si abia dupä sosirea în SUA si-a atins împlinirea; ceilalti sunt 100% regisori americani - desi unii dintre ei tot în UK s-au näscut; dar în Perfidul Albion n-au fäcut nici o brânzä.
Pe Spielberg l-am exclus fiindcä e doar un bun meserias; ca artist e submediocru; Oscarul lui a fost politic, nu artistic - ca majoritatea Oscarurilor, de altfel: "Care-s cele mai importante särbätori evreiesti? / Purim, Yom Kippur si Oscar!".
Suspect de bizar
28 Apr 2008, 18:42
lista asta ar fi perfecta,numai ca pe hitchcock n-am inima sa-l elimin
StefanDo
28 Apr 2008, 18:44
pai nu mai trebuie, sunt exact zece nume ;)
Suspect de bizar
28 Apr 2008, 18:45
nush dcnu pot sa-l bag pe chaplin :((
Pitbull
28 Apr 2008, 18:46
Nu încä, acum sunt nouä.
Cred cä dacä-l adaugi pe Chaplin, everybody will be happy with it.
Suspect de bizar
28 Apr 2008, 18:47
io lam bagat de vreo 4 ori pana acum numa ca nu apare nush dc
StefanDo
28 Apr 2008, 18:48
gata, l-am adaugat eu
Pitbull
28 Apr 2008, 18:48
nush dcnu pot sa-l bag pe chaplin :((
Mai împinge, mai forteazä - tre' sä intre el pân-la urmä!
Pitbull
28 Apr 2008, 18:49
gata, l-am adaugat eu
Yay!! :D :love:
Suspect de bizar
28 Apr 2008, 18:50
multumes,acum ca avem gata lista poate sa iceapa votarea
Pitbull
28 Apr 2008, 18:54
Hai la, hai la, hai la, hai la - hai-la hai-la hai-la vot!
Haideti frati din toatä tara, sä votäm toti cot la cot!
Hai la, hai la, hai la, hai la - hai-la hai-la hai-la vot!
Cine nu voteazä-acuma, va primi un pumn în bot!
(Gyuri Pascu si formatia "Ghipsy Kings", în spectacolul "Marea Urnire", DIVERTIS, noiembrie 1996)
Suspect de bizar
28 Apr 2008, 19:05
lista asta ar fi perfecta,numai ca pe jitchcock n-am inima sa-l elimin vroiam sa spun scorsese(Pitbull a propus posibila lui inlocuire cu Ince) da mam incurcat
Planmaker
28 Apr 2008, 19:07
Io-s cu Cubrick (Kubrick :P), ca, deh... "2001" :love:
Suspect de bizar
28 Apr 2008, 19:43
pt cei ce nu shtiu sau nu le vine in minte D.W.Griffith ii tipu cu Birt of a nation si Intolerantza, Scorsese Ragging Bull,Taxi driver si GoodFellas,Ford Coppola Nasul I,II,III si Apocalipse now,Hitchcock Psycho,Vertigo,The birds,Kubrick 2001 o odisee spatiala,spartacus,portocala mecanica,john ford cu the shearchers,Wyler Ben-Hur si Mr. Miniver,Wilder Somelike it hot,Asigurare de moarte,Wellescu binecunoscutul Cetateanul Kane si Chaplin n-are nevoie de descriere
StefanDo
28 Apr 2008, 19:49
auzi, tu te chinui sa scrii asa sau iti reuseste din prima?
Suspect de bizar
28 Apr 2008, 19:54
la ce te referi?
Planmaker
28 Apr 2008, 20:17
Adica in genul:
Wellescu
plus multe altele din categoria: Fordescu, Kubrichescu si Scorseseanu... :lol:
Suspect de bizar
28 Apr 2008, 20:22
vai acum vad numa ce mare bou is, imi vine sa rup tastatura :D :D :D :D :D :D :D
nu e nominalizat ELIA KAZAN care a reinventat cinemaul american.
nici JOHN HUSTON - longeviv, prolific, legendar
si nici WOODY ALLEN...
Suspect de bizar
28 Apr 2008, 21:44
crede-ma ca ash fi pus mult mai multzi da nu se poate decat 10 si ashtia am considerat eu,si pitbull ca ar fi cei mai importati.
Dak o sa fie cerere mare la cei numiti de tine le voi face loc in lista.
Pitbull
28 Apr 2008, 22:35
Faptul cä omul n-a putut înghesui 13, 14, 15 sau mai multi în numai 10 locuri nu e un motiv de a-l jigni.
Am täiat off-topicurile si insultele. Astept sä NU se mai reia.
Faptul cä omul n-a putut înghesui 13, 14, 15 sau mai multi în numai 10 locuri nu e un motiv de a-l jigni.
Am täiat off-topicurile si insultele. Astept sä NU se mai reia.
dragule, calitatea n-o insiri ca pe un carnat.
Pitbull
28 Apr 2008, 22:47
Da, n-o însiri. Acum gata, da? Multumesc.
Nu neaparat cel mai bun dar pe placul meu.Martin Scorsese.Si apoi urmeaza Hitchcock,Wilder si Coppola pentru Godfather.
Poate cineva reuseste sa modifice si titlul Cere credeti ca este cel mai bun regizor american? :)
Suspect de bizar
28 Apr 2008, 23:57
ms de observatie, azi nushtiu ce-am avut
herbert
29 Apr 2008, 01:46
am votat Alfred Hitchcock.
apoi Kubrick si restul baietilor...
Io-s cu Cubrick (Kubrick :P), ca, deh... "2001" :love:
My fave also...'cause..."A Clockwork Orange", "Full Metal Jacket", "2001: A Space Odyssey" si "The Shining".
illotempore2002
29 Apr 2008, 13:10
bai frate, Da Kubrik nu e olandez?
De ce american?
:x
Ca a facut filme acolo?
illotempore2002
29 Apr 2008, 13:18
Nu, nu e olandez....habar nu am de unde mi-a venit ideea asta....cred ca din cauza Portocalei Mecanice care e numele echipei nationale a Olandei :D
Da Hitchcock nu e englezoi sadea???
:?
p.s. Am votat cu Wilder
am votat cu Chaplin. pentru mine e cineastul complet, perfect cinematografic, atins de geniu.L-as alege si dintr-o lista de regizori ai lumii.
Once...
29 Apr 2008, 15:17
Foarte dragut topul, doar ca Wyler si Wilder au fost putin cam nemti iar Hitchcock si Chaplin cat se poate de britanici...
Once...
29 Apr 2008, 15:25
Unde sunt Altman, Huston, Coenii, Eastwood, Malick?
Foarte dragut topul, doar ca Wyler si Wilder au fost putin cam nemti iar Hitchcock si Chaplin cat se poate de britanici...
si orson a facut atat de putine filme in america....
Once...
29 Apr 2008, 15:28
De acord, dar era 100% american. Faptul ca studiourile si-au batut joc de filmele lui si-a lucrat pe unde a apucat nu-i schimba locul nasterii.
ei, sa nu exageram acum. nu cred ca are vreo importanta ca Wyler e nascut in Germania. important e ca cea mai valoroasa parte a operei a produs-o in State. e ca si cum ai spune ca Bela Lugosi e un actor roman. sa fim seriosi.
eu si pe Lubitsch l-as fi bagat la americani.
Once...
29 Apr 2008, 15:34
Atunci cu toata dragostea pentru Wilder (sa-l prezinti doar pentru Some Like It Hot e cam offensive) ar trebui bagat Lubitch in locul lui, pentru ca i-a fost mentor. Si ce facem cu Capra, sa completam tripleta...?
cum adica doar pentru Some Like It Hot?
Once...
29 Apr 2008, 15:57
pt cei ce nu shtiu sau nu le vine in minte D.W.Griffith ii tipu cu Birt of a nation si Intolerantza, Scorsese Ragging Bull,Taxi driver si GoodFellas,Ford Coppola Nasul I,II,III si Apocalipse now,Hitchcock Psycho,Vertigo,The birds,Kubrick 2001 o odisee spatiala,spartacus,portocala mecanica,john ford cu the shearchers,Wyler Ben-Hur si Mr. Miniver,Wilder Somelike it hot,Asigurare de moarte,Wellescu binecunoscutul Cetateanul Kane si Chaplin n-are nevoie de descriere
Pardon, si Asigurare de moarte, un titlu penibilut pentru Double Indemnity. Wilder a facut Sunset Blv, 1,2,3!, Ace in the Hole, Stalag 17, The Apartment. Some Like It Hot e, poate, cel mai celebru film al sau, dar in nici un caz cel care ar trebui dat drept o recomandare in filmografia lui Wilder. Nu-i nici macar cel mai bun film facut in colaborare cu Lemmon.
illotempore2002
29 Apr 2008, 16:56
Nu va mai satura Dumnezeu de "Some like it hot"....
:D
Adaug neaparat la lista filmelor beton ale lui Wilder, The lost weekend
mda. eu as propune un top/ic al cineastilor non-americani care au dat clasa la americani.
aleatoriu:
lubitsch
von stroheim
von sternberg
siodmak
preminger
hitchcock
malle
polanski
forman
weir
Once...
29 Apr 2008, 17:55
underrated-ul Douglas Sirk (pentru a ramane la adoptati)
Suspect de bizar
29 Apr 2008, 18:05
si pe capra am vrut sa-l bag da n-are loc, daca-i cerere mare ii fac.
PS:sunt constient ca nume importante nu-s in lista(polansi de exemplu) da n-ai ce-i face.
PPS:cand am spus regizori americani nu m-am referit doar la nationalitate,ci la nivelul lor de apartenenta la cinemaul american.
da, sirk, movida-style & almodovar.
americanii au mai avut prin anii '60 niste regizori interesanti precum Nicholas Ray, Sam Fuller (revendicati spiritual de nouvellisti), Arthur Penn, Sam Peckinpah sau George Roy Hill, dar daca nici Elia Kazan sau John Huston (ca sa nu mai vb de Woody Allen) nu pot lasa urme cinefile in memoria unora, e greu sa discutam despre tema asta.
Once...
29 Apr 2008, 19:35
da, sirk, movida-style & almodovar.
americanii au mai avut prin anii '60 niste regizori interesanti precum Nicholas Ray, Sam Fuller (revendicati spiritual de nouvellisti), Arthur Penn, Sam Peckinpah sau George Roy Hill, dar daca nici Elia Kazan sau John Huston (ca sa nu mai vb de Woody Allen) nu pot lasa urme cinefile in memoria unora, e greu sa discutam despre tema asta.
Bine zis, si ar mai fi dupa Lumet, Friedkin, Ashby etc. Ar trebui schimbata intrebarea in Care e cel mai celebru/titrat regizor american? Nu de alta, dar nu poti vota valoarea reducand totul la 10 nume.
10 nume e mult prea restrictiv.
si pana la urma vorbim de nationalitate sau de loc de munca?
Daca forumul nu permite sa alegi mai mult de 10 nume pentru acest vot .. de ce nu puteti pur si simplu sa alegeti care vi se pare cel mai bun dintre cei de acolo ?
Once...
30 Apr 2008, 08:32
Atunci sa se modifice intrebarea in
Care credeti ca e cel mai bun regizor american (nu neaparat nascut in SUA) din lista?
Suspect de bizar
30 Apr 2008, 12:40
Pardon, si Asigurare de moarte, un titlu penibilut pentru Double Indemnity. Wilder a facut Sunset Blv, 1,2,3!, Ace in the Hole, Stalag 17, The Apartment. Some Like It Hot e, poate, cel mai celebru film al sau, dar in nici un caz cel care ar trebui dat drept o recomandare in filmografia lui Wilder. Nu-i nici macar cel mai bun film facut in colaborare cu Lemmon.
Nu am scriso ca recomandare da cred ca este mai accesibila publicului avand in vedere ca s-a lansat si pe dvd
Suspect de bizar
30 Apr 2008, 12:43
dak nu ziceam "regizor american" totzi mi-ar fi spus ca dc nu l-am bagat pe kusturica,fellini,kurosawa ingmar bergman, si cine stie cati si mai cati.
Once...
30 Apr 2008, 13:15
Undeva, ma tem, e o micuta contradictie in felul in care se pune problema. Daca e vorba de accesibilitate, trebuie scos de-alde Griffith (care, in treacat fie spus, e cam datat ca sa nu zic chiar renegat - vezi Birth of a Nation - de americanii ce au depasit momentul KKK/cetatenii de culoare sunt maimute) sau Welles. Nu de alta, dar domnii n-au fost scosi pe DVD (masura accesibilitatii, se pare) in minunata Romanie.
Si problema nu e in nationalitatea numitilor - am votat cu austriacul de Wilder, after all - ci in faptul ca mi-ar fi placut sa pot alege intre Fuller si Peckinpah.
Nu ma deranjeaza ca nu-s in lista (am inteles, intra numai 10!) ci ca acea lista e intitulata cei mai buni regizori americani. Insist, ar trebui numita Cei mai cunoscuti regizori americani.
Un alt argument ar fi, no offense, ca in lista actuala, rezultatul e influentat de gradul de notorietate al regizorilor. Astfel, Kubrick va castiga pentru ca e hype si toti jura pe Portocala chit ca n-au vazut-o - daca-i intrebi de Barry Lyndon sau Strangelove (subiectiv vorbind cele mai bune filme ale lui), se raspunde ceva de genul "huh?". La fel, Coppola, cu o trilogie per total discutabila dpdv calitate si cu Apocalypse Now, poate castiga seci numarul total de filme valoroase paleste in comparatie cu Wilder (omul a facut Fedora la 80 de ani!!!).
Topul asta poate arata absolut oricum, dar numai daca se contorizeaza ce zice fiecare si nu pe baza unui vot intr-o lista data. Daca ar fi inca 4 ca mine care sa zica Altman, par example, domnul i-ar lua pe toti cei mentionati, fara a fi, macar, nominalizat. ;)
Again, eroarea consta in acel titlu ce nu lasa urma de dubiu - ti se cere sa-l votezi pe cel mai bun dar ti se da o lista (desigur, foarte buni cu totii) a celor mai faimosi.
Suspect de bizar
30 Apr 2008, 14:17
singurul mod de a rezolva nemultumirile in legatura cu cei omisi e sa fac un poll complementar cu acesta cu ink 10 regizori.Vreti??
StefanDo
30 Apr 2008, 14:19
hai un fotbal cu 11+11 si cu castigatorii un box unu la unu :)
Pitbull
30 Apr 2008, 15:22
Hai mai bine o märire a numärului de optiuni la poll-uri. Se face din Panoul Administratorului > Configurare
Hai sä fie voie 100 optiuni per poll.
Hai.
(Cä oricum n-o sä aibä nimeni räbdare si timp sä facä polluri cu mai mult de 30-40... Decât Mel, dacä l-am debanna - sau Jinjis, dacä l-am provoca - sau Bubu, dacä l-am resuscita.)
Suspect de bizar
30 Apr 2008, 15:22
deci dak as face un topic complemetar ce regizori ar trebui sa contzina?
Am observat ca s-a cerut Woody Allen,Frank Capra,John Houston,Elia Kazan eu i-as adauga si pe Cecil B. DeMille,Quentin Tarantino,Polanski.Mai astept propuneri.
Suspect de bizar
30 Apr 2008, 15:24
Hai mai bine o märire a numärului de optiuni la poll-uri. Se face din Panoul Administratorului > Configurare
Hai sä fie voie 100 optiuni per poll.
Hai.
(Cä oricum n-o sä aibä nimeni räbdare si timp sä facä polluri cu mai mult de 30-40... Decât Mel, dacä l-am debanna - sau Jinjis, dacä l-am provoca - sau Bubu, dacä l-am resuscita.)
de acord,asa ii cel mai bine.
Pitbull
30 Apr 2008, 15:24
DeMille mai bine nu, a fost un fel de Nicolaescu...
Suspect de bizar
30 Apr 2008, 15:25
bine, il shtiu mai mult din auzite.
Leonard
30 Apr 2008, 18:14
vãd cã a mai remarcat cineva cã nu toþi din cei enumeraþi sunt americani. în cazul în care conteazã doar þara în care au fãcut filme, unde-i Milos Forman?
strict din lista aia aº alege Wilder. (de Griffith, Ford ºi Wyler din pãcate nu am vãzut nimic).
dar nu pot vota într-un poll cu 'regizori americani' din care lipsesc Woody Allen, Oliver Stone, Coen, Altman, Paul Thomas Anderson, Richard Linklater, Jarmusch, Tarantino...
ºi nu prea înþeleg ce cautã Scorsese sau Coppola, nu cã n-ar fi buni, dar între primii 10 e o exagerare.
e bunã ideea cu 2 topicuri, dar separarea sã fie pe criteriul 'morþi' ºi 'vii'
Suspect de bizar
30 Apr 2008, 18:38
nu cred ca un regizor mort este mai bun ca unul viu sau viceversa.
freackboy
30 Apr 2008, 19:44
Ai uitat sa-l pui pe Spielberg la naiba.Omul care n-a facut un singur film prost.(si nu ma refer la scenariu) :P
Suspect de bizar
30 Apr 2008, 19:46
in lista originala era,dar Pitbull a considerat ca este pe plan artistic submediocru,lucru cu care sunt de acord intr-o oarecare masura.
Pitbull
30 Apr 2008, 21:33
Chiar si pe plan strict profesional/comercial a fäcut si dude... "Jurassic Park 2:", "War of the Worlds"... - filme nu proaste, ci FOARTE proaste.
Suspect de bizar
30 Apr 2008, 21:43
dar cu toatea astea trebuie sa-i recunoastem meritele pentru Lista lui Schindler si Salvati soldatul Ryan
Pitbull
30 Apr 2008, 22:24
Niste mediocritäti umflate cu pompa de aer.
...Hai, dom'le, aici era vorba de CEI MAI BUNI, nu de "cei mai vânduti"!
Suspect de bizar
30 Apr 2008, 22:45
Hai sa-l lasam pe Spielberg si sa ne vedemde oile noastre.S-a modificat nr.de optiuni la chestionar?
Planmaker
01 May 2008, 01:58
La mine multa vreme filmul preferat a fost "Saving Private Ryan", deci, aici as cam fi fost impotriva curentlui. Dar, recunosc, Spielberg nu prea isi avea locul. Era ca si cum l-am fi pus pe George Lucas doar pt "Star Wars" (si altceva nu prea a facut :P )
Hai sa-l lasam pe Spielberg si sa ne vedemde oile noastre.S-a modificat nr.de optiuni la chestionar?
Io zic s`o lasi balta ca si`asa nu ai sa multumesti pe nimeni orice ai face :)
Once...
01 May 2008, 09:18
Chiar si pe plan strict profesional/comercial a fäcut si dude... "Jurassic Park 2:", "War of the Worlds"... - filme nu proaste, ci FOARTE proaste.
Nu stiu cum sa "citez" din mai multe entry-uri deodata, dar cultura dv cinematografica (si bunul gust) lasa de dorit, daca nu cumva a fost doar o scapare...
Steven Spielberg a facut Duel, Close Encounters, Jaws, Catch Me If You Can si Munich - semn ca omul e mai constant decat Coppola, de exemplu - The Godfather 3, Dracula, Jack si Youth without Youth (sunt cele mai batattoare la ochi) si (cu rezerve - Mean Streets e o capodopera) chiar de Scorsese, care incepand cu Gangs on New York a tras mediocritate dupa mediocritate, culminand cu filmul foarte prost numit The Departed - vedeti trilogia IA si mai vorbim!
Pitbull
01 May 2008, 13:00
Simplu: orice citat se încadreazä între urmätoarele coduri:
[quote="Cutäricä" ]
[/quote ]
(ATENTIE: înaintea parantezei drepte finale NU e blanc! L-am pus doar ca sä las codul vizibil - altfel, devenea functional si nu-i mai vedeai compozitia. La vel de evident, în loc de Cutäricä va fi scris numele userului citat)
Asadar, poti selecta si copia toate fragmentele cärora vrei sä le räspunzi punctual, încadrându-l pe fiecare între aceste coduri, si räspunzându-i imediat. (Poti experimenta autoverificându-te cu "Previzualizeazä".)
La obiect: nu, n-a fost scäpare. Spielberg s-a plafonat, a ajuns sä se repete, ba chiar sä facä greseli cu nemiluita. Nu mai are prospetimea si creativitatea din anii '70-'80. Oricum, contributia lui de ordin general se situeazä în zona mestesugului, nu a artei cinematografice, ca a celor zece de sus, si a multora dintre cei revendicati pe bunä dreptate de alti useri, pentru cä n-au încäput în poll.
Altfel, regret sincer cä gusturile si cultura mea cinematograficä te dezamägesc - dar, ce sä-i faci...? De-aici de la Cocârlatii-de-jos, unde-s sef de post si väd doar ce se mai îndurä sä punä noaptea pe player Gutä Bomfaier de la P.N.G., si nu pot citi decât cronicile lui Grid Modorcea din "Tricolorul" si pe-ale lui C.T.P. din "Gândul", e cam greu sä tii pasul cu capitala. Dar îti promit cu umiläciune c-o sä-mi dau toatä silinta.
Suspect de bizar
01 May 2008, 16:09
pana acum Scorsese conduce,mai poftitzi la vot.
Once...
01 May 2008, 18:15
La obiect: nu, n-a fost scäpare. Spielberg s-a plafonat, a ajuns sä se repete, ba chiar sä facä greseli cu nemiluita. Nu mai are prospetimea si creativitatea din anii '70-'80..
Daca ne luam dupa repetitivitate - tematic, mai ales - Hitchcock "iese din carti" pentru ca multe dintre filmele lui sunt despre acelasi lucru - inocentul suspectat pe nedrept lasat sa se apere singur (eventual ajutat de o blonda voluptoasa - danke Tippi) de acuzatiile intregii lumi.
Oricum, contributia lui de ordin general se situeazä în zona mestesugului, nu a artei cinematografice, ca a celor zece de sus, si a multora dintre cei revendicati pe bunä dreptate de alti useri, pentru cä n-au încäput în poll.
Revenind la post-u(ri)l(e) anterio(a)r(e), Altman, Fueller, Peckinpah, Lumet sunt mai indreptatiti sa fie nominalizati decat Scorsese, ca sa nu mai zic de Coppola, probabil cel mai supra-evaluat regizor al lumii, mai degraba beneficiar al unei conjuncturi cu totul aparte in cinema-ul american (aurita epoca '70) decat posesor al unui talent constant.
Nu mi-am dorit sa va jignesc, pur si simplu cred ca v-ati grabit si cu nominalizarile si cu "maturatul" unor anumite nume.
Multumesc pentru clue-urile cu citarea.
Pitbull
01 May 2008, 18:49
Hitch a fost unul dintre cei mai inegali regisori din istoria cinematografului; a lucrat enorm (peste un film pe an, în medie), a fost foarte formulaic (cum tu însäti ai remarcat), a fäcut multe prostii. Dar a fäcut si un numär de filme extraordinar de bune, inteligente, creatoare, dintre care câteva sunt chiar capodopere - culmea! El nu viza "marea artä", nu avea ambitii megalomane - voia doar, sincer si onest, sä-i dea spectatorului fiori! Aceastä sinceritate, modestie, pasiune, conjugatä cu trepidantul lui talent interior, a fäcut sä se nascä spontan si autentic filme-jalon ca "Rebecca", "Spellbound", "39 Steps", "Notorious", "Vertigo", "Psycho", "The Birds", plus delicioasele "Strangers In a Train", "North By North-West", "The Paradine Case", "Rear Window", "The Man Who Knew Too Much" si chiar "The Rope", pe care Hitch, cu modestia lui tipicä, si-l considerä un esec räsunätor! Dar esential e cä Hitch A CREAT SCOALA! De la el ni se trage! Filmele lui se iau la märuntit cadru cu cadru, în facultätile de regie din întreaga lume, iar «Le Cinéma selon Alfred Hitchcock», de Truffaut, e cel mai complet, mai aplicat, mai pedagogic, curs de regie de film scris vreodatä. Ca sä-l parafrazez pe Preda: DACA HITCHCOCK NU E, FILM NU E.
Sunt de acord cä F.F. Coppola e supraevaluat. Am ezitat dacä sä-i propun lui S.D.B. înlocuirea lui - dar, cum deja îi recomandasem câteva ajustäri, am zis cä sä nu exagerez; în fond, era pollul lui, nu al meu. Iar includerea lui Coppola nu mi se pare, totusi, un capät de lume. Mäcar pentru "The Godfather" I si "The Conversation", care sunt ARTA.
Don't worry, nu pot fi eu jignit asa usor. ;) Te-ai repezit putin - am înteles. Dacä decelam ceva jignitor în remarcele tale, n-as fi räspuns cu umor; sau ripostam dur, sau (mai degrabä) ignoram.
* * *
Aa, l-a adus cineva pe Chaplin pe locul întâi! BRAVO! :) :love:
Ee, numai douä voturi pentru Orson Welles? RUSINE! :o
Uu, un singur vot pentru John Ford? HUOOO! :x :(( :sick:
* * *
Si cât scriam - pac, înc-un vot la Scorsese... :?
De parcä n-as fi zis cu keyboarduletul meu cä da, ok, între primii zece, da' ULTIMU', nu PRIMU'!
Once...
01 May 2008, 19:16
Undeva, ma tem, e o micuta contradictie in felul in care se pune problema. Daca e vorba de accesibilitate, trebuie scos de-alde Griffith (care, in treacat fie spus, e cam datat ca sa nu zic chiar renegat - vezi Birth of a Nation - de americanii ce au depasit momentul KKK/cetatenii de culoare sunt maimute) sau Welles. Nu de alta, dar domnii n-au fost scosi pe DVD (masura accesibilitatii, se pare) in minunata Romanie.
In lista actuala, rezultatul e influentat de gradul de notorietate al regizorilor. Astfel, Kubrick va castiga pentru ca e hype si toti jura pe Portocala chit ca n-au vazut-o - daca-i intrebi de Barry Lyndon sau Strangelove (subiectiv vorbind cele mai bune filme ale lui), se raspunde ceva de genul "huh?".
Ma citez pentru ca rezultatul actual al votului imi confirma teoria -Scorsese "a fost fumat" de toata lumea. Nu pot fi multi votanti Welles dac-au vazut doar Kane sau/si Touch of Evil. Cati au vazut Ambersonii, Journey into Fear? sau The Lady from Shanghai? Cum poti vota un regizor cand nu i-ai vazut nici macar 50% din filme? Normal ca votezi Scorsese si Coppola (care nici macar n-a facut prea multe), noroc ca le suntem, hm, contemporani.
Suspect de bizar
01 May 2008, 20:45
Dak Copolla ii atat de fumat cum de are un singur vot???
Once...
02 May 2008, 11:52
Pe de alta parte, Scorsese are cele mai multe. Nu-mi explic "insuccesul" lui Coppola. Or fi vazut oamenii Youth..., si-or fi zis sa-l taxeze in consecinta.
Mai departe, dle SDB, pentru ca sunt propunerile dv, mi-ar placea sa stiu cate Forman, Altman, Pekinpah, Fuller, Lumet, Lubitch, Huston (si altii, mentionati la absente notabile de-a lungul thread-ului) ati vazut.
E aceeasi chestiune ca la pollul cu seriile horror, unde intra bine mersi mizeria popcornist/bolnava si lipsita de valoare estetica Saw dar lipseste trilogia esentiala a lui Larry Cohen, It's Alive! - stiu ca nu aici se discuta despre asta, era doar un exemplu.
Nu ma pricep la jocuri video, deloc. Si nici la BD-uri. Prin urmare, o sa trag doua poluri - Cele mai bune JV si Cele mai bune BD - si-o sa treec acolom stil brainstorming, tot ce mi-a trecut pe la ureche de-a lungul anilor. probabil ca as fi asediat cu reprosuri... Dar daca mai bine de-atat nu ma pricep, ce pot sa fac?!
Concluzia ar fi ca un subiect atat de bogat precum calitatea regizorilor americani nu poate fi redus la 10 pozitii, care nici macar nu sunt (partial) completate pe criterii 100% valorice, ci pe cele de notorietate.
Suspect de bizar
02 May 2008, 15:07
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=199790&wnd=_default#199790
Multumit???
PS:io personal cred ca ii cel mai mare jeg posibil Saw,datotushi ii cel mai votat,si dak nu-l introduceam se gasea careva sa-mi spuna sa-l bag.
Pitbull
02 May 2008, 15:39
Si tu puteai sä-l bagi.
In mä-sa.
Suspect de bizar
03 May 2008, 19:17
dak am mai facut ik 3 liste u-i motiv sa nu mai votati
Serghei
05 May 2008, 10:53
3 liste???....raspunsul e simplu....John Ford...toata lumea stie ;)
Pitbull
05 May 2008, 13:14
3 liste???
Nu, 4 liste!!!! :sleep:
(Slavä Domnului cä s-a mai gäsit cineva sä-l voteze pe John Ford! Chiar nu merita sä stea doar la "votul de onoare".)
Piotr Buendia
07 May 2008, 10:49
recapitulare Piotr Buendia
- Hitchcock
- Allen
- Mel Brooks (pentru umor, dar recunosc ca trei regizori din lista nu imi sunt cunoscuti)
- Gus Van Sant (am vazut zilele trecute Paranoid Park si mi-a intarit convingerea ca e printre cei mai buni)
Suspect de bizar
15 Jun 2008, 23:49
O cam murit electoratu,mai poftiti,nu va sfiiti, ca doar nu de mult s-a terminat campania.
morphego
27 Jun 2008, 08:32
E o lista cam prea americana .... bine, avand in vedere ca acolo e grosul banilor pentru filme, pare destul de logic ... doar poate mergeau si un Akira Kurosawa, un Sergio Leone ... dintre americani as mai fi nominalizat David Fincher, Clint Eastwood sau Steven Spielberg (chiar daca a facut si filme proaste, mie unul mi se pare ca a experimentat mult si merita mentionat) :D
Supastar
27 Jun 2008, 10:37
nene, tu ai citit titlul thread-ului??? bestAMERICANdirector !!!
morphego
27 Jun 2008, 11:38
N-am citit, nene :hmm: ... eram convins (gresit) ca era vorba de best director ... raman ultimii trei atunci ... asta e, la cate aberatii apar pe-aici nu cred ca eroarea mea e cea mai deranjanta ...
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.