PDA

View Full Version : Aberatiile lui Mel

Cazeemeer
13 Jan 2008, 23:48
Nimeni nu spune - dar cred a toti se intreaba: cum e cu putinta ca un film atat de sec, de reportericesc, de...ne-film, sa fie o reusita atat de deplina!?
Tocmai de-aia :(

PS Exelenta observatia cu regulile ce sunt date pentru a fi..incalcate (felicitari si pentru - nu doar cel mai lung, ci si cel mai bun comentariu din tota presa romaneasca!)

Inca doua remarci:

- s'a spus aici ca e greu de crezut ca un individ "lipsit de scrupule" ca domnul Bebe sa nu le fi luat fetelor si (toti)...banii!
In cazul acesta se pune (fie si numai) o intrebare: care sa fie rostul scenei cu dialogul amanuntit dintre el si mama-sa. Numai...zaharul?!

- bai...fratilor! Chiar nici o vorba despre rostul...nuntii din final?!
Mai ales ca aici s'ar putea sa fie insasi...cheia intregului film :((
A carui idee centrala inca nu a apucat nici pana acum...sa fie explicitata :love:

Chiar daca a fost...mirosita (de catre acelasi @Pitbull): "Siii m'am indra-gos-tit de tiiiine/ De tiiine/ De tiiine/ De tiiine...!"
Fiecare propozitie a ta trebuie sa... contina cate un set de puncte de suspensie? Chiar nu se... poate fara ele? Au asa un impact... pozitiv asupra fluxului de idei?
De asemenea, mai mult chiar ca punctele de suspensie inutile, ador intrarile in scena spectaculoase in care cineva decreteaza ca nimeni n-a gasit cheia filmului... pana acum, cand a aparut el cu solutia, fara a spune efectiv care e respectiva "solutie" (asa cum ar fi normal daca ar veni pur si simplu cu o opinie personala - justa sau nu - legata de interpretarea filmului, mentionata explicit si argumentata intrucatva), dar sperand sa starneasca valuri prin aluziile lipsite de subtilitate, dar suficient de criptice cat sa dea impresia ca e vorba de un substrat extraordinar de senzational.
Well, guess what, daca incerci sa spui ce cred eu, atunci teza respectiva e deosebit de lipsita de originalitate (chiar daca n-am mai auzit-o vehiculata referitor la 432) si e exact genul de solutie convenabila pe care o alege lumea ca sa aiba o explicatie conventionala pentru niste comportamente pe care realizatorul unui film sau al altei lucrari a vrut sa le lase in mod deliberat ambigue si nejustificate.
Dar expune-ti teoria oricum si ilumineaza-ne, ca sa reusim si noi sa intelegem complet filmul, daca tu crezi ca ne-a scapat ceva esential.

Mel
14 Jan 2008, 08:50
:o Hei...Pitbull! Te-ai (si) suparat pe mine?! :o

:(( Dupa ce ti-am recunoscut...Globul de Aur pentru cel mai bun comentariu al filmului lui Mungiu?! :((
-------------------------------------------

Da' de ce sa'ti spun iubite @Cazimire?! Ca vrei tu?!
Ce sunt eu?! Cersetor?! M-ai vazut pe mine cu mana'ntinsa la groapa de gunoi?!
Te grabesti?! Ca eu nu ma grabesc...
Ca doar unde palaria mea suntem noi aici, taica?! Nu la...film?! Si'atunci de ce te...grabesti?! Vrei asasinul de la inceput?!

Si-apoi ia fii matale cinstit si spune: te-ai bucura, sau te-ai...intrista - daca te-ai trezi dintr-o data pe cap cu un individ de care nici n-ai mai auzit, si care ti-ar arata ceva ce n'ai putut sa vezi nici tu...si nici (toti) ceilalti?

PS Sa nu crezi ca daca'l vei intreba (pana si) pe...Cristi, el ar sti numaidecat sa'ti spuie despre ce e vorba! Basca - dac'ar sti, nici n'ar vrea (ca s'o spuna zic)!

PS 2 Si'nca una, la fel (ca inca n'am terminat...si mai aveti de inghitit - nici nu stiti cat!): oare chiar punctele mele de supensie'or fi alea care te supara - sau ce s'ascunde supt dansele...? :(

Mel
14 Jan 2008, 09:21
...Despre Filmul lui Mungiu s-a scris si inca se mai scrie, si tot mai e ceva de adaugat..."

:? Bine spus, @Mirodoni! Mai ales ca ceva-ul asta s-ar putea sa fie tocmai lucrul cel mai important, adica taman tema principala a acestei povestiri - despre care inca s-a vorbit cam putintel*! (Ca sa nu zic...deloc)

Ce vreau eu sa adaug este ca filmul lui Cristian Mungiu nu este asa cum a fost prezentat de autor, critici, paracritici, sau Vatican. Nu este un film despre solidaritate, un film care sa ne faca mai buni...

Crezi? Uite ca pe mine m-a facut! Mai bun zic...Adica nu stiu daca mai bun sau mai rau - dar stiu ca m'a schimbat, mai exact, m-a trezit!
Nici dac'as fi luat o...sfanta bataie, nu cred ca m-as fi trezit asa!

...Din punctul meu de vedere, ca simplu spectator, este un film despre o tanara inconstienta, atat de inconstienta incat nu stie nici cand a ramas insarcinata, nici cu cine, nici de ce...

Foarte adevarat. Si eu am sustinut** acelasi lucru! Dar numai pana acum doua-trei zile! Fiindca totusi...povestea asta plurivalenta mai are inca o tema - cea mai importanta: enigma - se afla la...OTILIA!
Nunta nene, ce'i cu nunta!? Chiar nu'ntelege nimeni de ce si-a incheiat Mungiu (incheiere pe care-ar semna-o oricand un...Bunuel sau un Antonioni) intregul film prin acea nunta din final?!

Nu stie nici cum se face un avort, si nu stie nici macar ce risca. Nu e o victima, cum o vrea Mungiu, si in nici un caz a comunismului.

Asta e! Felicitari! Iar eu nu vad si nu cred ca Mungiu ar fi vrut asa ceva! Dimpotriva: nu'i atat Gabita victima comunismului cat mai degraba...viceversa, comunismul e victima Gabitelor!;)

In acest film este un personaj negativ in cel mai adevarat sens al cuvantului. Cel putin asa rezulta din comportament si fapte, puse in carca de catre scenarist. Profita de prietena ei, care o ajuta constienta ca i se putea intampla si ei acelasi lucru. Gabita, insa, dupa ce-si vede sacii in caruta, coboara la restaurantul hotelului, pentru ca i se facuse foame. Nu se gandeste nicio clipa ca prietena ei ar fi putut face apoplexie negasind-o in camera.

Excelenta observatia! Nu a mai facut-o nimeni. Poate tocmai fiindca la noi e vorba de'o...obisnuinta :oops:
1. Prima a aratat-o chiar acum Mirodoni - asa cum nu a mai putut s'o aratate nimeni - de la Paris si pana la Chitila: anume ca de cand e lumea si pamantul (si nu doar in...comunismul dambovitean) exista indivizi carora li se pare foarte firesc (in caz contrar suparandu-se de moarte!) ca sa'si bage nasul atat in dulapul aproapelui, dupa sapun, vata, pasta de dinti, cat si chiar in timpul lui disponibil (Gabita+Adi!), ba chiar si'n...libertatea lui (Gabita+Adi!)!
2. A doua tema este (chiar) complementara celei dintai: anume cum ajungi in numele celei mai nevinovate prietenii, de la sacrificarea unor maruntisuri ca sapunul ori pasta de dinti, la sacrificare propriului...trup, a propriei integritati si chiar si-a propriei libertati!
3. A treia este tema...nuntii.
Care...de ce dracu'o fi asa de grea - nu pot pt. ca sa pricep :((

** http://www.ziare.ro/forum/viewtopic.php?t=225&postdays=0&postorder=asc&start=345

Supastar
14 Jan 2008, 10:18
bine k ne-ai dat linku ala sa ne lamurim si noi cu cine avem de-a face.

un chitibusar care se da atotcunoscator pe site-urile ziarelor comentand si executand tot ce misca mandru ca s-a aranjat la 4 ace sa-si faca poza cu webcam-ul sa si-o puna pe pagina lui din wikipedia (cat de lame tre sa fie sa-ti faci singur pagina biografica pe wikipedia?) in care se plange cum compozitori de succes (cel putin mediatic & financiar) au sarit sa-i fure lui piesele care n-au fost difuzate nici macar de vocea sperantei! :?

Mel
14 Jan 2008, 10:33
:(( Vai, vai, ce giumbuslucar esti!
Cum m-am plans?!
Cand?!
Unde?!
Cui?

Pai daca nu m-am plans eu cand am fost azvarlit cu cracii'n sus din Facultatea de Filozofie (chiar la sfarstiul sfarsitului!) - de catre toti colegii mei in frunte cu...nevasta-mea - filozoafa, cum o sa ma plang acum!
Ca p-asta de ce n-ai mai vrut sa o vezi nepoate!? (baga Mel pe Google si-ti va sari drept in ochi!) Hai?!

Si-apoi tocmai ca "Vocea Sperantei" e singurul post unde mi s-a cantat muzica mea* ("Fetita cu chibrituri") - care'i cea mai buna muzica de film - (bineinteles ca din...lume :oops: ) - alaturi de Albinoni, Bach, Buxtehude si alti derbedei dintrastia :( [Ca doar nu era sa'mi cante... "KissFM" sau "EuropaFM" - muzica mea de petrecere (la...groapa)**!?]
:( Cum o sa fiu asadar...nemultumit - cum pretanzi matale?!

Apoi, daca cea mai the best bucata muzicala*** din lume "Liviana" - a fost "ciupita" tocmai la...Roma - de cele 6 note ale motivului principal (prin corepetitorul conservatorist Catalin Ene - intreaba'l! ca doar tot el m-a prevenit dinainte sa nu mai dau nimanui caseta, iar eu - boul boilor - nu l'am crezut) apoi nu sunt obligat sa previn lumea care crede ca tocmai eu as fi hotul - adicatele ca m'as fi pretat ca sa iau din pelteaua aia de 3 minute "The world it's not enough", taman coloana vertebrala a poemului meu care tine mai mult de...12 minute?! Basca taman o tema in acelasi stil bacovian ca si "Caliniana", "Cezariana" si toate celelalte (vezi celelalte fisiere audio din www.dada.net/melos)

Apoi, convingerea matale (ai multe..convingeri de genul asta?!) ca mi-am facut singur pagina de Wikipedia iti da adevarata masura: ce te faci daca ti-l prezint pe tanarul autor brasovean al paginii asteia!? Basca ce conteaza (daca de ex. al de Calinescu se autodescrie singur in "Istoria..." lui - sau daca o face...corect?!) "dac'oi fi eu sau altul"?!
Si'n sfarsit, ce te faci daca'ti prezint pe Nicolai Golunga care-a terminat regia prin 1999, cand mi-a si facut poza aia cu un aparat foto ciolovec - pentru un film de-al lui? Fara ca sa fi fost nevoie sa imi schimb tinuta mea de toate zilele de pe atunci...

...bine k ne-ai dat linku ala sa ne lamurim si noi cu cine avem de-a face: un chitibusar care se da atotcunoscator pe site-urile ziarelor comentand si executand tot ce misca...

:(( Aoleu! Pai spune-le degraba si celor peste...60 de mii de vizitatori ai topicului meu "Lucruri trecute sub tacere" - pe care ma tem ca nici nu i-ai bagat...in seama :oops:

A! era sa uit sa va mai spui ceva: ca v-a venit Morricone aici, la nas - si voi (ca de obicei), habar n-ati avut!
Nu vi se pare ca va cam pierdeti vremea (p'aici zic)?! Si c'ar fi mai bine sa va cautati alta...meserie?! :((
http://ro.dada.net/audio/2577756/Roumanie,-mon-amour/
http://ro.dada.net/audio/2638053/liviana/

Supastar
14 Jan 2008, 10:40
Pai nu m-am plans eu pentru c'am fost azvarlit cu cracii'n sus din Facultatea de Filozofie (chiar la sfarstiul sfarsitului!) - de catre toti colegii mei in frunte cu...nevasta-mea - filozoafa! Ca p-asta de ce n-ai mai vrut sa o vezi nepoate!? (baga Mel pe Google si-ti va sari drept in ochi!) Hai?!

o vazui si pe asta, unchiasule, dar imi pare rau de tarasenie, n-am vrut sa o arunc in joc. :huh:

Mel
14 Jan 2008, 10:41
Pai eu ce'ti zic :oops:

Supastar
14 Jan 2008, 10:47
:oops:

Cazeemeer
14 Jan 2008, 10:51
Supastar, permite-mi sa imi exprim o opinie in lumina noilor dovezi pe care le-ai scos la iveala:
Nu merita. Asta e Tamarainsa Redux, doar ca ceva mai coerent la suprafata. Cu persoanele care au impresia ca o intreaga conspiratie a fost tesuta contra lor si ca reactia negativa a lumii la adresa lor nu e rezultatul direct al propriilor tulburari de personalitate, ci al unei efort concertat de a le pune bete in roate, nu se poate discuta. Tine de structura fundamentala a oricarei teorii conspirationiste (la fel ca si in cazul religiilor, de exemplu) ca se poate raspunde la orice contraargument prin acuzatia ca e o noua idee subordonata conspiratiei.
PS: Nu pot sa nu observ ca problemele psihice ale personajelor de genul asta se reflecta inevitabil in patternuri de punctuatie bizare (v. Tamarainsa)
PPS: Da, acest mesaj a avut in principal rolul de a-i da suplimentar apa la moara lui Mel.

Mel
14 Jan 2008, 10:52
Ia mai bine spuneti daca mai vreti sau nu mai vreti sa va soptesc care-i cioaca cu filmul lui Mungiu :?
Ca daca nu mai vreti inseamna ca m-am inselat (a cata oara) si trebuie sa ma cam duc intr-alta parte... :((

Supastar
14 Jan 2008, 10:54
ne intereseaza doar daca "cioaca" va fi dezvaluita complet in urmatorul tau mesaj, altfel vrem sa dispari precum elodia

Mel
14 Jan 2008, 10:54
Lasa prafurile astea Cazimire: zi mai bine ca te temi c'ai dat - nu de dracu - ci de...mama lui! :((

Cazeemeer
14 Jan 2008, 10:55
Eu am zis de la inceput ca doresc sa aflu "cioaca", desi o banuiesc deja (dar refuz sa-mi dau cu presupusul si sa incurajez joaca de-a Sfinxul), in principal fiindca n-am cum sa combat o teorie pe care n-ai explicitat-o. Asa ca hai, show us what you've got.

Mel
14 Jan 2008, 10:56
Da?!
Bine!
Si daca ti-o dau, atunci ce veti face?!
Ce vei (mai) spune matale, Guru Supastar - in cazul asta?
Si ce va (mai) spune Guru Cazimir?!

Ei?! :oops:

Mel
14 Jan 2008, 10:57
Sa te-auzim!

Cazeemeer
14 Jan 2008, 10:57
Am putea discuta efectiv problema, in loc sa discutam despre cum am putea teoretic sa o discutam si despre tine. Dar banuiesc ca tot farmecul sunt discutiile astea, nu?
Deci zi ce ai de zis, daca crezi ca ai o interpretarea pertinenta, sau intoarce-te la joculetele tale penibile de pe forumurile de ziare.

Mel
14 Jan 2008, 10:58
Lasa si "versiunea" asta cu "banuiai"!
Tot ce banuiati e tot ce ati spus. :((

Mel
14 Jan 2008, 11:00
Fratioare, fii onest: stii sau nu care e rostul nuntii din final - in afara de simplu ornament contrastant...?

PS Oare pe unde mi-o fi umbland...Pitt... :((

Cazeemeer
14 Jan 2008, 11:01
OK, eu am incetat din acest moment sa mai raspund la ce scrii tu, pana la postarea teoriei tale. If you get off on joculetele astea "enigmistice", fa-o fara participarea mea.

Supastar
14 Jan 2008, 11:01
Nu merita.

si restul e tacere.

cel putin din partea mea.

cel putin la capitolul mel.

Mel
14 Jan 2008, 11:04
Pai uite ce faci: v-am intrebat foarte clar - ce veti face in caz ca va voi raspunde, si ca voi avea dreptate!
Pana nu'mi raspundeti - nici eu nu va voi raspunde :oops:

Proletar
14 Jan 2008, 11:30
Pai uite ce faci: v-am intrebat foarte clar - ce veti face in caz ca va voi raspunde, si ca voi avea dreptate!
Pana nu'mi raspundeti - nici eu nu va voi raspunde :oops:

incerc eu un raspuns elucubrant:

s-o fi indragostit Otilia de domnu' Bebe?

Mel
14 Jan 2008, 11:33
In sfarsit, o voce (mai) omeneasca - chiar daca raspunsul e'ntr'adevar mai mult decat elucubrant, e de-a dreptul...edulcorant: de unde dracu'atata dragoste la noi - la tara?! :(( Basca eu vorbeam parca despre tema, ideea principala a intregului film*...!
Calugarul meu Cezar, spunea ca orice problema bine pusa e - nu pe jumatate - ci pe de'a'ntregul rezolvata!
Asa ca iti garantez eu ca in nici cateva minute, ai sa vezi singur ce n-au vrut sa vaza bosumflatii nostri guru (care acuma unde crezi c'ar putea fi - decat dupe...gard, cu ochisorii cat cepele)!
Aide, cu rabdare si tutun: :?

Daca socotim pe Otilia personajul principal - ce face ea de la inceput si pana la sfarsit?
Nu trece prin diferite situatiuni?
EXEMPLARE..?

Mel
14 Jan 2008, 11:40
Bai frate, dar ce palaria mea se intampla alminterea cu logistica asta a forumului - ca niciodata nu am reusit sa actionez butonul de vizualizare cu succes?!
:( Voi cum faceti?
Ca eu a trebuit sa'mi achizitionez o...maneta pe care de fiecare data trebuie sa o invartesc...inapoi - dupe care sa dau un refresh :(

Mel
14 Jan 2008, 11:43
Sau altcumva pusa intrebarea: chiar sa nu fie - basca sa nu vada absolut nimeni - nicio legatura intre...pireu si nunta?!

Proletar
14 Jan 2008, 11:49
Sau altcumva pusa intrebarea: chiar sa nu fie - basca sa nu vada absolut nimeni - nicio legatura intre...pireu si nunta?!

Daca citeai interviul cu Cristi Mungiu publicat aici, pe pagina 6 a topicului, exista undeva un raspuns in care el spune ca e vorba de un meniu de nunta, impus.
Asadar, Gabita mananca "pireul" de la nunta.
Dar tot nu inteleg unde vrei sa ajungi.

Pitbull
14 Jan 2008, 11:51
Am umblat prin tribunale si edituri.
Multumesc pentru laudele la adresa cronicii mele, dar le consider deplasate; nu-s încântat de analizä, am scris-o atunci repede, la cald, imediat dupä ce väzusem filmul; ar fi trebuit sä-l väd de douä-trei ori, cu intervale de decantare a impresiilor. Acum, sunt nemultumit de multe lucruri din analizä: interpretäri simpliste, observatii cam teziste, neglijente... Da', mä rog, n-au sä mi-o graveze pe soclul monumentului lui Mungiu, asa cä nu-i nimica.
Nu m-am supärat pe nimeni - dar în dezbaterea asta n-am sä mä implic; în momentul de fatä, mä främântä alte probleme.
Continuati - si nu vä purtati urât unii cu altii, cä vä moderez de nu stiti ce-i aia! (Da, si cred cä-i destul cu duelurile personal-teoreticoide; mai ziceti si DESPRE FILM, bitte schöschön!)

Mel
14 Jan 2008, 12:28
Imi pare rau ca trebuie sa plec.
Raspunsul lui Mungiu relativ la legatura dintre viscerele din farfurie si...copilul abia lichidat, este ca toate celelalte un raspuns perfect diplomatic: "doar nu vreti sa va dau eu acum totul mura'n gura!"...
In privinta pireului, nu despre pireul ala de la nunta (?) e vorba, d-le @Proletar, ci de pireul facut de ma-sa lui Adi.

Nu'i nimic deplasat d-le Pitbull: am citit tot ce s-a scris in chestiune (fiind deci vorba de o apreciere strict comparativa).
Si pentru a va compensa exagerata...modestie, apoi aide sa ma laud eu...porceste: poate cineva sa imi arate observatii mai amanuntite despre 432, decat cele din www.cotidianul.ro - din ultimele zile (4, 7 , 8 sau 9, 10 ianuarie)?!

La revedere :(

PS Legatura dintre pireu si nunta din scena finala este cu totul alta, si e legata de - ceea ce nu a sesizat absolut nimeni - adica de insasi tema quintesentiala a filmului: si anume ca relatia oricarei femei (ca atare) cu oricare barbat (ca atare) nu poate fi decat in urmatoarele formule clasice:

:love: - sau de tipul Bebe (cu plata pe loc)

:love: - sau de tipul Adi (care'i aceeasi...marie cu alta palarie - basca cu plata la...pastele studentilor)

:love: - sau - in cazul cel mai fericit - de tipul pireu pe baza de nunta ("Stai linistit ca n'am de gand sa'ti fac tie toata viata pireu!"...)

:(( Vreo nelamurire? :((

:love: :love: :love: "Siiii m'am indra-gos-tit de tiii-ne! De tiii-ne, de tiii-ne, de tiii-ne!" :love: :love: :love:

Mel
14 Jan 2008, 12:29
:(( Hap-ciu!

Proletar
14 Jan 2008, 12:31
PS 2 :( Imi pare rau ca v-am...deranjat. :(

Ei, stai linistit, ca doar n-o sa ne faci toata viata pireu! :)

Mel
14 Jan 2008, 12:34
Ei, stai linistit, ca doar n-o sa ne faci toata viata pireu! :)

:(( Pai eu ce zic...
V-ajunge "pireul" pe care vi l-am servit eu aici.
Pentru toata viata :((

Proletar
14 Jan 2008, 12:37
Ideea e urmatoarea.
Cristi Mungiu nu si-a propus interpretari savante ale diferitelor intamplari din viata unor oameni.
Mel, priveste acest film exact asa cum a fost gandit: fara sofisticari, fara dedesubturi ascunse. Tocmai de aceea actiunea se petrece intr-o singura zi. E doar o felie de viata adevarata. Cata filozofie poti avea intr-o zi mohorata de toamna?

Mel
17 Jan 2008, 14:06
bine k ne-ai dat linku ala sa ne lamurim si noi cu cine avem de-a face...

Bine c'ai slobozit si tu perla asta "cinemagista" ca sa stiu si eu cu cine stau de vorba :((

Ideea e urmatoarea.
Cristi Mungiu nu si-a propus interpretari savante ale diferitelor intamplari din viata unor oameni.
Mel, priveste acest film exact asa cum a fost gandit: fara sofisticari, fara dedesubturi ascunse...

(idem) Aide, da-o'ncolo de treaba domnule...proletar! Nicio opera nu se judeca "dupa cum a fost gandita" (de unde stim?!) - ci exact dupa cum a fost f a c u t a!
Am mai subliniat treaba asta - mai ales ca arta tine in mare masura de subconstient.

multi, da prosti... "Nici dac'as fi luat o...sfanta bataie, nu cred ca m-as fi trezit asa!" ma ofer dezinteresat sa iti ofer termenul de comparatie...

(idem) Cred si eu stimate @djinjis (in sinceritatea ofertei ce'mi...oferi cu o meschinarie demna de toata mila) - mai ales dupa...nunta si pireul pe care vi le-am oferit :((

Adevãrul e cã existã un oarecare radicalism în toate artele – mai puþin, poate, în arta componisticã, unde lucrurile sînt mai aºezate, mai “niºate” ºi mai specializate: în fond, nu poþi revoluþiona portativul!

:o

http://ro.dada.net/audio/4283568/The-Little-Match-Girl/

http://ro.dada.net/audio/2577756/Roumanie,-mon-amour/

http://ro.dada.net/audio/2638053/liviana/

Mel
18 Jan 2008, 09:27
Cred ca partea amatoare de mc chicken, masini luxoase si perne moi din publicul american a avut un cuvant greu de spus...

a avut dara numai ca esti putin dezinformat. intamplarea (chiar intamplarea) face ca eu sa fiu printre americani de cativa ani si pot jura ca amatorii de mcD (in zona Chicago e "casa memoriala" McDonalds: http://www.mcdonalds.com/corp/about/museum_info.html ) sunt altii decat soferii de lexus iar despre perne moi nu stiu nimic... junk food e pt junk people-deci spiderman, iar snobii se duc la The kite runner pt ca asa zice rodger ebert la gazeta.

432 cade pe o categorie undeva la mijloc, despre care noi stim ca sunt prosti si imbuibati dar realitatea e alta...pe cuvant de pionier.

pot presupune ca cel mai deranjant lucru pt publicul american e lipsa oricarui motiv... de ce o studenta tanara si draguta ar vrea sa avorteze? ei nu cunosc realitatea 80lor din Ro iar filmul nu explica prea multe dimpotriva creaza confuzii. nu e foamete deloc, niciunde. vedem o cina cu bunatati home made, vedem un restaurant unde ceva ceva se gaseste. mai mult Gabita e o zapacita. habar nu are ce se intampla cu ea. de ce ar ajuta-o Otilia? de ce si-ar asuma riscuri stiind ca e "de puscarie"? de ce si-ar pune-o cu Bebe? doar pt ca Gabita ii e prietena? :) noi stim de ce si personal ma bucur ca mungiu nu a alunecat spre melodrama dar pt o cultura bazata pe individualism, competitie, proprietate si responsabilitate 432-ul nu e foarte credibil iar imaginile violente sunt usor nejustificate...

ps: pariez ca filmul va fi R/PG13 deci sigur nu o sa vad puradei prin sala
Domnule @vladvaidianu, trebuie sa te felicit pentru cea mai pertinenta si mai percutanta critica a filmului, nu numai din forumul asta si nu numai din tara asta!

Ai vazut foarte bine ca daca tot romanul (si nu numai) se dovedeste intelegator cu omorarea unui copil ca pe-o...musca, apoi nu la fel va privi americanul de rand treaba asta - devenita aici obicei cotidian.

Doua lucruri importante sunt de adaugat aici:
- odata in legatura cu asa-zisul viol pe care atat de multi l-au vazut ca atare in ciuda evidentei ca Bebe nu le-a fortat in nici un fel la nimic, ba dimpotriva, Gabita cea "timida" a fost aceea care i s-a pus pur si simplu de-a curmezisul cand omul vroia sa le lase'n plata domnului!
- al doilea in legatura cu minciuna fundamentala a romanilor "trecuti" prin comunism: ca ei nu sunt decat niste biete si neajutorate...victime! Ale "comunismului". Tot asa si Gabita care - ajutata bine mersi de Otilia - isi omoara propriul copil cu o seninatate perfecta: e privita ca o victima si nicidecum ca o...criminala.

In sfarsit, este si un al treilea lucru - foarte strans legat de astelalte doua, si care'i priveste pe insisi criticii nostri: 99 % din criticile lor se refera numai si numai la forma! Tocmai de-aceea le-a si scapat ceea ce ai aratat tu - privitor la continut!

Pitbull
18 Jan 2008, 09:36
Corect: o mare parte din ei n-au priceput nimic din film.

Mel
18 Jan 2008, 09:54
["O mare parte din ei"? Care...ei?]

Si mai interesanta este domnule @vladvaidianu, "apararea" de mai sus (si nu numai) - aparare care de fapt ocoleste fondul problemei.
Si e de mirare ca nimeni nu'si mai aduce aminte de argumentele pe care Mungiu in persoana le-a dat intr-unul* din ultimele interviuri ce s-au bazat chiar pe intrebarile d-lui...Mihnea Columbeanu (Pitbull): o studenta care ar fi decis sa pastreze copilul in asemenea conditii ar fi fost cosiderata...nebuna de catre toata lumea, incepand cu vecinii si terminand cu toti colegii si prietenii!
* "Cu totii consideram pe vremea aceea ca sarcina este ceva intre catastrofa si nenorocire iar o femeie care declara ca vrea sa pastreze un copil era considera inconstienta daca voia sa-l creasca singura, curva daca nu spunea public cine era tatal copilului sau santajista in cazul in care isi dorea sa fie luata de nevasta in situatia data..."

http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=14165&postdays=0&postorder=asc&start=125

Coshava
18 Jan 2008, 10:10
pot presupune ca cel mai deranjant lucru pt publicul american e lipsa oricarui motiv... de ce o studenta tanara si draguta ar vrea sa avorteze?

De ce nu ? :?
La propozitia de mai sus pur si simplu nu-i inteleg logica - decizia de a avorta e normala doar la persoanele de ~35 de ani ca in episodul ala din "Sex in the city" ( ca sa dau un exemplu )?

ei nu cunosc realitatea 80lor din Ro iar filmul nu explica prea multe dimpotriva creaza confuzii. nu e foamete deloc, niciunde. vedem o cina cu bunatati home made, vedem un restaurant unde ceva ceva se gaseste.

Asta cam asa e - pentru un "anticomunist hotarit" filmul poate parea asa ... contaminat de o tendinta deviationist-titoista de a nu zugravi in mod corect suferintele oamenilor muncii din .... :P

As putea sa plusez la ce spui tu mai sus : invitatii de la ziua mamei lui Adi birfesc fara teama si foarte degajati oficialii de partid - ceea ce, in principiu, ar trebui sa nu se intimple intr-un stat politienesc in care informatorii sunt peste tot si denunturile sunt prompt urmarite de autoritati ( de ex. in URSS-ul lui Stalin nu prea cred ca s-ar fi riscat la asa ceva ), unele aspecte esentiale pentru atmosfera de atunci legate strict de problematica in discutie nu sunt mentionate de loc ( de ex. absenta cvasi-totala a oricaror mijloace anticonceptionale ) s.a.m.d.

Tot ce pot sa sper e ca Mungiu nu a vrut sa faca un film tezist-anticomunist/ceausist ca ... nu i-a iesit cam deloc.
Dar i-a iesit oricum un film foarte bun. :)

odata in legatura cu asa-zisul viol pe care atat de multi l-au vazut ca atare in ciuda evidentei ca Bebe nu le-a fortat in nici un fel la nimic {...}

Asta cam asa e ( si si eu am sustinut asta anterior - ca mi se pare exagerata catalogarea lui Bebe ca fiind un "reprezentant tipic al lumii interlope" ) - e mai degraba asa ... un fel de "negociere de pe pozitii de forta" caci - stricto senso - fetele ( si mai ales Gabita ) puteau oricind "opri negocierea" si sa incerce in zilele urmatoare sa caute alta alternativa pentru intreruperea de sarcina. :? Bebe nu da nici un moment semne ca vrea sa devina prea violent - ci doar isi escaladeaza/etaleaza/foloseste pozitia sa superioara in cadrul "negocierii".

Dar asta nu inseamna ca aprecierile ulterioare sunt fundamentate pe ceva.

sergiu puiu
18 Jan 2008, 10:20
432 contrazice pana si minima logica menita sa justifice "sacrificiul" Otiliei.

Daca OTILIA ar fi fost cea care o convinge pe Gabitza cea pura sa fac avort, daca Otilia ar fi fost cea care-l gaseste pe dom' BEBE, daca Otilia ar fi fost cea care o incuraja pe GABITZA sa faca sex neprotejat (ALOOOOOOOOOO! Se gaseau prezervative si inainte de 1989! Trebuia doar sa cauti!), daca Otilia ar fi fost iubita celui ce a lasat-o insarcinata pe GABITZA, daca Gabitza ar fi ramas insarcinata cu tatal Otiliei, daca,daca,daca.

Macar una daca functiona maestrul Cristi Mungiu nu rata nominalizarea la Oscar.

In rest, in comunism era bine potrivit filmului 432. Daca mai spunea in film cum cei tineri urmau sa primeasca joburi la terminarea facultatii si eventual case ... BINGO!
UTCistii grupati in jurul lui Basescu ar fi transpirat de bucurie.

Pitbull
18 Jan 2008, 10:21
["O mare parte din ei"? Care...ei?]

Si mai interesanta este domnule @vladvaidianu, "apararea" de mai sus (si nu numai) - aparare care de fapt ocoleste fondul problemei.
Si e de mirare ca nimeni nu'si mai aduce aminte de argumentele pe care chiar Mungiu le-a dat chiar intr-unul din ultimele interviuri din presa autohtona centrala in aceasta privinta: o studenta care ar fi decis sa pastreze copilul in asemenea conditii ar fi fost cosiderata...nebuna de toata lumea, incepand cu vecinii si terminand cu colegii si toti prietenii!
Adicä, asa cum ai exemplificat si tu, au intepretat pe dos (asemenea Vaticanului - pentru un timp, noroc c-au revenit c-un comunicat - si asemenea altor fundamentalisti) pozitia fatä de "a ucide un copil nenäscut ca pe o muscä", imaginându-si cä atitudinea personajelor ar fi reprezentat-o si pe a regisorului. Fals. Desi nu condamnä, ci doar expune lucid realitatea, Mungiu ne comunicä foarte clar relatia (a)moralä dintre recrudescenta avorturilor si dezumanizarea dintr-o societate ca a noasträ sub Ceausescu. Este tocmai rostul si menirea foarte controversatului cadru cu copilul, despre care stim cä Mungiu a ezitat mult dacä sä-l pästreze sau nu - alegând just, în final: färä acea imagine, copilul rämânea o notiune abstractä, impersonalä, oarecum mai aqpropiatä de fosta perceptie eronatä din "L'Osservatore romano": o fiintä omeneascä tratatä ca un obiect. Dar acel cadru, atât prin dezväluirea limpede, insistentä, intimä, a copilului ucis, cât si prin compozitia sa elaboratä (felul cum i se vede o parte din fatä, ochii închisi, o mânutä strânsä la piept) îl personalizeazä, îl umanizeazä, îl aratä asa cum e: o victimä nevinovatä (practic, SINGURA victimä din tot filmul).
Atentie: Gäbita nu e nici o victimä, nici o criminalä (ambele atribute revendicându-se numai de la interpretäri exaltat-teziste). E o biatä fetiscanä flusturaticä si buimacä, o persoanä cu bunele si relele ei. Face multe porcärele, dar asta e... Cine se simte färä de päcat, sä arunce primul cu piatra în ea? (Eu, nu; fosta mea nevastä a fost nevoitä sä renunte la douä sarcini, în anii äia; regret si acum - da' ce sä fac?)
Controversa asupra raporturilor sexuale abuzive e irelevantä. Intre "viol" si "sex prin constrângere" (aici, combinatie de santaj si presiuni psihice), diferenta e doar de încadrare juridicä si numär de ani la gherlä. desi termenul "viol" e impropriu folosit, îl vom accepta ca pe o simplificare cam pripitä, si atât; în fond, un viol tot existä, la nivel moral. Iar trimiterea se face, dacä vreti, la la violul colectiv, national, comis de regimul comunist asupra noasträ.
Apropo, în scenariul pe care-l scriu acum, starea dominant a protagonistului e aceea de a se simti violat - brutal, profund, traumatic. Evident, NU în sens sexual.

Apropo, Sergiu Puiu, în comentariile lui, demonstreazä foarte clar una dintre valorile fundmentale ale filmului, care tine de realism si subtilitate. Intr-adevär, foarte multe detalii si conexiuni ar pärea, pentru un necunoscätor, ilogice (chestia cu prezervativele, de exemplu, sau iluzoria lipsä de justificare a gestului Otiliei - una dintre cele mai convingätoare instante de umanitate din filmul Românesc si nu numai, de o rotunjime splendidä, dincolo de orice false "ratiuni" meschine si limitate - si multe altele). Numai cineva care a träit aici în anii aceia, si în plus detinätor al unui mecanism de perceptie cinematograficä acut, sensibil si inteligent, poate vedea dincolo de toate aceste aparente inadvertente, întelegând logica de substantä a sistemului - ceea ce face, într-adevär, din "432" un film de o valoare cu adevärat exceptionalä. Pe mäsurä ce citesc diversele tentative de a-l denigra, si reflectez la sensurile lor, îmi dau seama tot mai clar de acest lucru. E la fel ca în perioada referendumului "Cine-a tras în noi? / 322!", când discutam cu un bun prieten, om de afaceri, dar total paralel cu politica. Fiind amic cu Täriceanu, îl înjura pe Bäsescu cu o patimä de-a dreptul visceralä; când îi ceream argumente, cädea în platitudini de grädinitä. La sfârsit, i-am spus zâmbind: "Multumesc, M'aistre, mi-ai tinut o pledoarie pro-Bäsescu cum nici n-ai crede!" :) S-a uitat la mine uimit: "Ce...? :shock: Cum adicä...? :huh: Päi eu nu tin cu Bäsescu!" :?
Q.E.D. ;)

Mel
18 Jan 2008, 10:31
"Iar trimiterea se face, dacä vreti, la la violul colectiv, national, comis de regimul comunist asupra noasträ."

Aide...da'o dracului de treaba! Nici chiar asa: n-ai incercat (chiar) niciodata sa privesti lucrurile invers?! Ai fi vazut cat de multe s-ar fi explicat din intreaga aberatie numita la noi "comunism".

"Apropo, în scenariul pe care-l scriu acum, starea dominant a protagonistului e aceea de a se simti violat - brutal, profund, traumatic. Evident, NU în sens sexual."

Domane fereste! Sa nu cumva sa'l scrii...Mai ai rabdare'oleaca - ca n'a intratara zilele'n sac :((

sergiu puiu
18 Jan 2008, 10:31
Si tot nu se justifica gestul OTILIEI. Si pe sacrificiul Otiliei se sprijina tot filmul!
:)
Gabitza nici macar nu-i personaj principal. Dar este drept, nu aflam DE CE face acest avort.

Cazeemeer
18 Jan 2008, 10:33
Ai vazut foarte bine ca daca tot romanul (si nu numai) se dovedeste intelegator cu omorarea unui copil ca pe-o...musca, apoi nu la fel vor privi americanii de rand treaba asta - devenita aici obicei.
Avortul nu e ilegal in SUA si e privit ca o crima monstruoasa doar de oamenii aia de prin red states care cred ca Bush e cel mai mare american in viata, ca SIDA este o pedeapsa a lui Dumnezeu contra homosexualitatii si ca Hollywoodul este avanpostul depravat al maleficilor evrei care vor sa intineze mintile curate ale tineretului.
Iar de-astia avem din belsug si in Romania.
Oricum, Mungiu nu isi asuma nici o pozitie pro-avort, nici una contra lui, asa ca orice judecati morale facem sunt colaterale filmului in sine.

Mel
18 Jan 2008, 10:38
...Oricum, Mungiu nu isi asuma nici o pozitie pro-avort, nici una contra lui, asa ca orice judecati morale facem sunt colaterale filmului in sine.

Nu stiu si nici nu ma intereseaza ce anume "isi asuma Mungiu" - dar stiu ca filmul lui se constituie - printre (multe) altele - in cea mai terifianta pledoarie atat impotriva oricarui avort - cat si mai cu seama impotriva mentalitatii noastre...primitive.

...pot presupune ca cel mai deranjant lucru pt publicul american e lipsa oricarui motiv... de ce o studenta tanara si draguta ar vrea sa avorteze? ei nu cunosc realitatea 80-lor din Romania iar filmul nu explica prea multe dimpotriva creaza confuzii' nu e foamete deloc, niciunde. vedem o cina cu bunatati home made, vedem un restaurant unde ceva ceva se gaseste...

Mi se pare ca exact aici trebuie cautata dezlegarea intregului mister al filmului lui Mungiu: nu numai americanii, dar nimeni - in frunte chiar cu noi, romanii - nu mai intelegem nimic! Pentru ca...nici nu am inteles vreodata!
Pai ce poti sa'ntelegi de exemplu dintr-o tara in care cu cat magazinele erau mai goale, cu atat frigiderele de acasa (basca camarile cu...tone de ulei si zahar) erau mai...pline!? :w00t:

Atentie asadar: confuzia nu o creeaza filmul ci doar o...oglindeste, adica ne arata fara mila toate situatiile aberante in care ajunseseram sa vietuim fara sa ne mai dem seama!

Pitbull
18 Jan 2008, 10:50
Sä fie clar o datä pentru totdeauna: "432 nu contine nici un "mister". NU E GENUL! Nu-si propune asta. E un film limpede, clar, deschis, simplu si sincer, care spune exact ceea ce spune. Inteligenta si profunzimea lui îl fac, însä, sä fie foarte SUBTIL, mereu susceptibil unor noi si noi interpretäri - dar la nivel de FOND, nu rebusistic. Nu e "Coyul lui Da Vinci".

Mel
18 Jan 2008, 10:53
Pai n-auzi mai nene, ce tot zic aici: pacatul acestui film e tocmai ca a'ndraznit sa se atinga de cel mai mare mister de la facerea lumii - de comunism in general si de cel dambovitean in special!

[Si cand m-ai vazut pe mine ca umblu cu...rebusisme?! Asta'i tot ce ai inteles din treaba pe care v-am aratat ca n'ati vazut-o niciunul, cu...nunta?! Si cu pireul?! ca nu te-am vazut sa mai spui nimic - in chestia asta!]

Si de fapt nici nu'i vorba aici de nici un mister ci de ceva mult mai grav si ca atare mai incredibil: e vorba de cea mai mare aberatie, adica de o fata care in loc sa nasca un copil - fie si fara a fi casatorita, risca puscaria si facultatea, basca se prostitueaza cu ultimul necunoscut, la fel ca si prietena ei!
Asta'i tot ce-a vrut sa ne spuna @vladvaidianu (in numele tuturor americanilor!) De ce?!

Fiindca abia acum voi spune cel mai grav lucru pe care nu l-a mai spus nimeni, si anume ca nimeni* nu si-a dat seama ca in cazul unui asemenea film, cu cat e mai bun (filmul zic) cu atat iesim noi mai...prost!
Fiindca e absolut incredibil cum pot romanii nostri sa laude cu seninatate un film care arata de fapt in ce hal de imbecilitate am ajuns!

Pitbull
18 Jan 2008, 11:17
Sunä frumos - da' asta-i poezie, n-are nici în clin, nici în mânec cu realitatea. Cä nici pe mine nu mä opreste nimeni sä improvizez, la o adicä:

Patru, trei, la urmä doi,
Filmul cel iubit de noi!

Filmul lui Cristian Mungiu
Mai curând sau mai târziu,
Ne aratä un crochiu
Despre evul belaliu.

Mentioneazä si familia,
O urmeazä pe Otilia,
Nu contine nici un tril, ia,
Din "Bärbierul din Sevilla".

O problemä de alcov,
In tonuri maro si mov,
Ca pictatä de un fov,
Pentru Vlad cel Ivanov.

Tras pe film de Oleg Mutu
A luat pumnu', flegma, sutu',
Criticându-l tot rebutu'
De la Tisa pân-la Prutu'.

Insä, demn de-o Mater Alma,
Nu l-a afectat sudalma
Prävälitä tot de-a valma,
Cäci de Aur a luat Palma!

Adicä asa cum faci tu prozä poeticä, pot si eu sä încropesc niste versulete absurde de mai mare dragu' - da' ce-am rezolvat? Topicul de poezie e la "Cafenea" - aici analizäm filme.

Mel
18 Jan 2008, 11:19
Adicä asa cum faci tu prozä poeticä, pot si eu sä încropesc niste versulete absurde de mai mare dragu' - da' ce-am rezolvat? Topicul de poezie e la "Cafenea" - aici analizäm filme.

:(( Cine face "proza poetica"?! :((

Coshava
18 Jan 2008, 11:19
Mesaj "pe linga subiect" :

Aide...da'o dracului de treaba! Nici chiar asa: n-ai incercat (chiar) niciodata sa privesti lucrurile invers?!

Cum invers ? :?
Hai sa lamurim o chestie - care desi e extrem de simpla in principiu pare extrem de greu de bagat in seama ( inclusiv de documente istorice "la cel mai inalt nivel" precum varza aia de "Raport Tismaneanu" ) : in Romania comunismul a fost instalat de rusi, cu forta, si a existat doar atita timp cit Marele Frate de la Rasarit transmitea semnale clare ca va impiedica orice tentativa de a schimba regimul ( sau macar de a-l cosmetiza ). Cind s-a dat semnalul de la Rasarit ca se renunta la comunism ... asta s-a intimplat in decursul a cam un an in toata Europa de Est. De-aia - esentialmente - o "privire inversa" e inutila ... ;)

Cazeemeer
18 Jan 2008, 11:23
Chiar ca e grea intrebarea asta.

Pitbull
18 Jan 2008, 11:23

Doar nu eu!
Eu fac poezioare zglobiu-semi-dadaiste.

Mel
18 Jan 2008, 11:25
:oops: Aoleu, mai @coshava! Pai cu raportul onanistului astuia de Tismaneanu - crezi tu ca vei rezolva problema comunismului?!
Sa ai in vedere fratioare - zic si eu ca Tihon Ilici din "Satul" de Bunin (l-ati...citit?!) ca 432 explica mult mai mult misterul comunismului decat asa-zisul raport...al lui Tismaneanu*!

PS Argumentul tau nu razolva multe! sau nu stii cat au stat tancurile sovietice la Viena?! Pana prin...1955! :((

Coshava
18 Jan 2008, 11:29
PS Argumentul tau nu razolva multe! sau nu stii cat au stat tancurile sovietice la Viena?! Pana prin...1955! :((

Si de-aia Austria regimul ala politic de rahat cu "alternanta la putere care nu schimba practic nimic" - acolo si un post de maturator e "dublat", ca sa mentina "pacea sociala" : ca sa fie angajat un crestin-democrat si un social-democrat/socialist simultan ( si cind e partidul unuia la putere ala e maturator-sef si alalalt subalternul sau si rolurile se schimba la urmatoarele alegeri s.a.m.d. ). :P

Asta ca sa nu mai zicem ca Austria a fost ultima tara din Europa din cite stiu in care guvernul a emis licente de transmisie posturilor private ... :D

Poate nu o sa ti se para relevant - dar eu zic ca e. Pe unde a calcat cizma si senila ruseasca au trebuit 50 de ani ca sa se "purifice" locul. :x

Mel
18 Jan 2008, 11:31
Da de ce sa nu mi se para (mai mult decat) interesant?! Iti chiar multumesc! Nu am stiut de astea !
Cu toate ca ramane totusi intrebrea daca in cazul acestei a doua Elvetii a occidentului, totul se reduce la cele aratate de tine...

Pitbull
18 Jan 2008, 11:33
Argumentul tau nu razolva multe! sau nu stii cat au stat tancurile sovietice la Viena?! Pana prin...1955! :((

Pä BUNE???!!! :shock: :(( :? :(( :huh: :(( :w00t: :(( :(( :((
Päi stai, nene, cä asta schimbä complet datele problemei! Doar stii ce-a zis Hrusciov în 27 august 1955! (Sau era... 2 martie 1959...? :? Corecteazä-mä dacä gresesc...)

Mel
18 Jan 2008, 11:34
Nu stiu.

Cazeemeer
18 Jan 2008, 11:34
Wow. Pitbull a surprins perfect in poezioara coerenta aparenta a lui Mel (si a altora, de fapt) care in final nu transmite niciun argument.
E interesant modul asta de a jongla cu jumatati de idee, in asa fel incat sa starnesti o discutie fara ca lumea sa se prinda ca nu spui nimic si nici nu ai nimic de spus de fapt. Si in plus, daca nu faci afirmatii decat pe jumatate, nu mai are nimeni cum sa te contrazica, si poti oricand sa raspunzi la eventualele incercari de contraargumentare cu alte aiureli care sa para clarificari ale mesajului tau, dar care de fapt n-au niciun sens.

Mel
18 Jan 2008, 11:36
:( E grozava, nene @cazeemeere...autocaracterizarea matale! :)

Pitbull
18 Jan 2008, 11:38
Nu stiu.
Nici tu...????!!!! :(( 'tu-i mama mä-sii de viatä, nici de data asta n-am noroc... :((

Mel
18 Jan 2008, 11:42
Am senzatia (fara suparare!) ca azi ai luat cam luat ceva la..."bord". :sleep:

Pitbull
18 Jan 2008, 11:45
M-ai prins... :oops: Sunt la al doilea ness pe ziua de azi, si curând îmi pun apa de ceai. Dacä reusesc sä traduc cât mi-am propus, pânä disearä, mä duc pânä la un prieten care are aproape oricând bere la litru. (Apropo, e prins si el în scenariul äla pe care-l scriu - DA! îl scriu - anul ästa. Cred c-o sä-l joace Andy Vasluianu.)

Cazeemeer
18 Jan 2008, 11:45
:( E grozava, nene @cazeemeere...autocaracterizarea matale! :)
Vai, dar cat haz.
Cred ca putem foarte clar in momentul de fata sa il calificam pe Mel ca troll. Respecta complet profilul omului aflat aici nu ca sa discute efectiv, ci ca sa starneasca simulacre de discutii din nimic. E exact ce se petrece pe forumurile de ziare cand cate un personaj tranteste cate un comentariu excesiv pro/contra Basescu (evident, in articole fara legatura cu Basescu) in ideea ca lumea va incepe sa se certe. Asta e exact opusul unei dezbateri rationale, asadar propun ignorarea lui Mel (fiindca ma opun din principiu banarii cu exceptia spammerilor).

Coshava
18 Jan 2008, 11:49
432 contrazice pana si minima logica menita sa justifice "sacrificiul" Otiliei.

De ce ? Mie mi se pare foarte bine construita si cu multa logica interna actiunea pe urmatorul esafodaj :

1) solidaritate ( feminina in cazul de fata ) exista oricum, e o valoare general umana - aici e vorba de certitudinea de la baza constructiei fara de care nu prea poate exista actiunea ( pare banal - dar eu zic ca multe filme tocmai aici gresesc );
2) ea poate duce relativ usor la "negocierea unor aspecte/acte ilegale intre terte persoane" ( provocarea unui avort in cazul de fata ), pentru ca de fapt doar asta face la inceput Otilia, se duce sa se intilneasca cu Bebe la "manipularea" Gabitei - ceea ce este foarte probabil as zice si perfect acceptat de spectator chiar daca nu are prea mare idee de contextul comunist al epocii ( asa numitul "spectator neutru" sa-l numim ) . :)

Problema intervine eventual la urmatorul pas :

3) scenaristul/regizorul construieste - pornind de la aceste doua premise - o dezvoltare ( extrem de ) improbabila a actiunii, desi nu 100% neverosimila ... SF-istica , in care Otilia ajunge sa se lase si ea cvasi-violata pentru ca prietena ei.

De ce zic ca e cam problematica dintr-un anumit punct de vedere ? Pentru ca - desi sunt foarte bine lucrate mecanismele si secventele prin care se ajunge la aceasta evolutie ( de-aia zic eu ca filmul e asa bun, ca desi evolutia in directia asta e aproape cea mai improbabila si neasteptata dintre toate, e astfel "servita" incit eu zic ca spectatorul ajunge sa o accepte fara probleme ca fiind perfect plauzibila ) ea e un pic ... frivola sa zic asa comparativ cu alte alternative, mult mai de asteptat pentru un "film angajat" ( cum este perceput/s-a vrut oare a fi ? nu stiu ) "4,3,2" :

3a) Gabita nu reuseste sa faca avort ( cu toate eforturile Otiliei/findca aceasta renunta ) si trebuie sa duca sarcina pina la capat, cu toate complicatiile de rigoare.
3b) Gabita trebuie sa apeleze la "relatiile" altor persoane - parintii de ex. - pentru a face avort, cu toate complicatiile de rigoare.
3c) Militia/Partidul intra pe fir ( subalternativa 3c-prim : chiar Bebe e omul Militiei/Partidului ) si Gabita/cele doua ajung la puscarie sau oricum treaba iese urit, cu toate complicatiile de rigoare.
3d) Evolutia medicala post-avort, in conditiile precare cu pricina, evolueaza prost si Gabita ajunge la spital intr-o stare foarte grava/coma/moare.
In fine - dar nu in cele din urma - varianta "fericita" ( si poate cea mai probabila totusi ) :
3e) Bebe ia banii, face avortul si cele doua ramin in datorii, Gabita cu mustrari de constiinta, Otilia cu ochii deschisi de intimplare - dar temporar cu "problema" rezolvata .

Desi mai exista si varianta urmatoare, macar ca idee :

3f) Bebe de fapt sa fi fost un disident tacut la adresa regimului si sa faca astfel de avorturi din simpla motivatie de a sabota directivele Sistemului si sa nu ia nici un ban, nimic fetelor. ;)

Poate gresesc - dar asa vad eu problema la acest aspect. :?

Coshava
18 Jan 2008, 11:52
Nu stiu.
Nici tu...????!!!! :(( 'tu-i mama mä-sii de viatä, nici de data asta n-am noroc... :((

Chiar sunt curios si eu ce a zis ( in afara de sa mai ceara seara inca o sticla de vodca de la securistul/ospatar personal :P ) - pentru ca Tratatul de Neutralitate al Austriei a fost semnat in 1955. :?

Oricum insa - Austria a fost sub ocupatie aliata nu doar sovietica. ;)

Mel
18 Jan 2008, 11:52
...Cred ca putem foarte clar in momentul de fata sa il calificam pe Mel ca troll....nu ca sa discute efectiv, ci ca sa starneasca simulacre de discutii din nimic.... Asta e exact opusul unei dezbateri rationale, asadar propun ignorarea lui Mel (fiindca ma opun din principiu banarii cu exceptia spammerilor).

Ia ascult'aici d-le @cazeemeer: tu n-ai chiar pic de...rusine?!
Poti sa raspunzi la intrebarea: cu ce am gresit cand v-am aratat pe fapte* ca niciunul nu ati vazut legatura dintre replica Otiliei trantita lui Adi - cu pireul - si nunta din final?! Nu ti-e rusine sa-mi joci mie scene d-astea de fata batrana?!
Si daca decretezi cu atata seninatate ca umblu cu...smecherii (cum de fapt chiar tu umbli), atunci cum dai socoteala de cele peste 66 de mii de vizualizari ale topicului bestelit de mataluta**?! Si din care imi permit sa banui ca ultimele sute - ca sa nu zic mii - va apartin chiar...domniilor voastre!
Dupa ce v-am demonstrat ca n'ati...vazut filmul (cel putin pana la cap - respectiv sub aspectul temei principale) tot voi v-apucati sa scuipati acum?! (Valabil si pentru matale, domnule...Pitbull!) Sau poate ca vreti sa va fac chiar acum...desfasuratorul cu toate lucrurile pe care nu le-ati vazut in film decat dupa ce le'ati aflat de la mine?! Respectiv cu toate mesajele voastre (cel putin de azi) din care se poate afla exact...nimic***?!
http://www.ziare.ro/forum/viewforum.php?f=4
Fiindca la intrebarea cu care americanul @vladvaidianu v-a prins azi in cel mai deplin...ofsaid, matale domnule @Pitbull ai gasit de cuviinta sa raspunzi - cum mi-ai raspuns si mie, tot cu un...sofism, adica cu "Miorita" - care dupa cum ti s-a si atras atentia, nu prea are legatura cu chestiunea!

Mel
18 Jan 2008, 11:56
Stai linistit @Coshava - ori chiar nu te-ai prins ce fac baietii astia doi pe-aici...? :((

Altceva decat sa'si scoata parleala pentru ce-au patimit de la...bebe - de-alaltaieri incoa :oops:

Pitbull
18 Jan 2008, 12:39
Nu stiu.
Chiar sunt curios si eu ce a zis
Si eu, de-aia tot întreb - si nu gäsesc pe NIMENI sä-mi räspundä... :((

sergiu puiu
18 Jan 2008, 12:53
Chiar asa?
Acum m-ai aruncat in groapa cu denigratori ai filmului 432. Dar si in cea in care colcaie denigratorii lui Basescu!

Incercam sa inteleg lipsurile filmului ce ar fi putut duce la decizia americanilor de a ignora 432 la OSCAR.
Americanii sint foarte atenti la ceea ce se numeste "sintaxa cinematografica" si la acest capitol 432 este deficitar.

Si acum sa acuzi lipsa de subtilitatea a celor ce vad filmul dar depisteaza lipsuri este deplasat. Unde sint acele elipse, acele sugestii teribile din 432?
In film este pe vazute si mai putin pe presupuse! Ca atlfel ar fi fost teatru radiofonic sau doar literatura de 2 lei.
Sa traiti, pardon, scuze.

Mel
18 Jan 2008, 12:53
...Si eu, de-aia tot întreb - si nu gäsesc pe NIMENI sä-mi räspundä... :((

QED

...Incercam sa inteleg lipsurile filmului ce ar fi putut duce la decizia americanilor de a ignora 432 la OSCAR.
Americanii sint foarte atenti la ceea ce se numeste "sintaxa cinematografica" si la acest capitol 432 este deficitar...

Se pun mai multe intrebari aici:
- de ce totusi criticii americani au premiat 432-ul?! Nu cumva pentru ca Oscarurile reprezinta prin excelenta...masa (cum a si atras atentia d. @Alex Leo Serban*)?
- de ce de asemenea, Europa (atat critica de specialitate cat si spectatorii) a apreciat ceea ce America in mod evident refuza sa aprecieze?
- in sfarsit - cum am mai spus - sa fie oare de vina sintaxa operei lui Mungiu - sau sintaxa...realitatii oglindite de ea!? Eu zic ca'i vorba de cea de'a doua! Si'o voi arata de ce!

Coshava
18 Jan 2008, 15:06
{...} dar pt o cultura bazata pe individualism, competitie, proprietate si responsabilitate 432-ul nu e foarte credibil iar imaginile violente sunt usor nejustificate...

Nu mi-ai raspuns la intrebarea mea, probabil din neatentie - dar eu insist cu unele : cita responsabilitate are tinara din "Requiem for a dream" care e revoltata ca parintii ii "ingradesc libertatea" si pe tema asta ii detesta, dar ajunge sa fie facuta posta si sa suga biiip pentru citeva doze de drog ? Cita responsabilitate are pustoaica din "American Beauty" care e gata sa "fuga in lume" cu un coleg cam dilimache si care e dilar de droguri ? Cit de tare e luat la bascalie tocmai spiritul de competitie impins la absurd in "Little Miss Sunshine" ? Cit respect pentru proprietate arata filmele cu mafioti de diverse culori si etnii ? Toate fiind exemple din cultura despre care vorbeai ca ar limita perceptia filmului "4,3,2" - nu ? ;)

Oarecum mi se pare ca dai o tenta ideologica si relativizezi cam prea tare perceptia posibila a filmului pe care eu am impresia ca dl. Mungiu l-a structurat cum l-a structurat ( si aici e poate pacatul sau de baza pe undeva ) tocmai pentru a fi cit mai usor receptat "in afara". :?

Mel
18 Jan 2008, 16:26
...pot presupune ca cel mai deranjant lucru pt publicul american e lipsa oricarui motiv... de ce o studenta tanara si draguta ar vrea sa avorteze? ei nu cunosc realitatea 80lor din Ro iar filmul nu explica prea multe dimpotriva creaza confuzii. nu e foamete deloc, niciunde. vedem o cina cu bunatati home made, vedem un restaurant unde ceva ceva se gaseste. mai mult Gabita e o zapacita. habar nu are ce se intampla cu ea. de ce ar ajuta-o Otilia? de ce si-ar asuma riscuri stiind ca e "de puscarie"? de ce si-ar pune-o cu Bebe? doar pt ca Gabita ii e prietena? :)...

"Nu ni se spune, însã, de ce Gãbiþa nu putea sã pãstreze copilul ºi nici de ce Otilia este dispusã sã calce pe jãratic pentru prietena ei, iar asta dintr-un motiv foarte simplu: nu este necesar. Înþelegem cã este decizia Gãbiþei, înþelegem cã este decizia Otiliei - fapte trimiþînd la fapte mai vechi; singurul "trecut" al acestui prezent, care este filmul, este fetusul din burta Gãbiþei. Un trecut care are fix 4 luni, 3 sãptãmîni ºi 2 zile..."

"Acesta nu este un film despre avort" -
Alex. Leo ªerban
Evenimentul zilei, septembrie 2007

Nu cumva (dat fiind ca s'a spus ca avem de-a face cu un film interactiv) toata aceasta "nespusa" cade tocmai in sarcina..."spectatorului"?

Coshava
18 Jan 2008, 17:03
Nu cumva (dat fiind ca s'a spus ca avem de-a face cu un film interactiv) toata aceasta "nespusa" cade tocmai in sarcina..."spectatorului"?

Ba da - dar e treaba de citeva secunde pentru el sa admita de ce, tocmai pentru ca e vorba de explicatii oarecum banale si firesti :

Este absolut logic ( si valabil in marea majoritate daca nu in cvasi-totalitatea societatilor ) ca pentru o tinara fara practic un minim de venit independent, fara vreo profesie/pozitie sociala dar cu aspiratii "de mai bine" ( Gabita e totusi studenta ) si fara sprijin din partea ( prezumtivului ) tata - optiunea "normala" in caz de o sarcina neplanificata e sa avorteze ( sau, si mai rau, sa apeleze la pruncucidere dupa o nastere facuta pe ascuns ). Filmul ar fi trebuit sa explice, daca s-ar fi complicat inutil cu orice pret, mai degraba de ce ar fi vrut ea sa duca sarcina pina la capat.

Cit despre implicarea Otiliei ... ea nu stie initial in ce se baga, acceptul ei este initial sa intermedieze "prima intilnire" ( ceea ce e departe de calcatul pe jaratec ) - si na ... cele doua sunt clar definite ca si prietene.

vladvaidianu
18 Jan 2008, 17:06
@mel
trebuie sa te felicit pentru cea mai pertinenta si mai percutanta critica a filmului, nu numai din forumul asta si nu numai din tara asta!

thx much! dar sa sti ca nu intentionam sa critic. voiam doar sa incerc sa/sa-mi explic de ce filmul nu prinde pe aici. mai mult, nu voi incerca niciodata sa il critic (filmul/mungiu) pt ca 432 imi place si e rodul unui efort pe care nu as putea sa il tratez altfel decat cu respect.

in ultimele luni am citit cam tot ce mi-a picat sub ochi despre 432 si am observat o polarizare accentuata a "publicului". cred ca lipsa motivatiei avortului ii face pe spectatori sa caute comparatie in experientele personale si sa umple acest gol cu ce stiu si ce pot. e foarte interesant cum filmul are un debut deschis si asta creaza un final deschis...felurite interpretari si atitudini.

@coshova

vladvaidianu a scris:

pot presupune ca cel mai deranjant lucru pt publicul american e lipsa oricarui motiv... de ce o studenta tanara si draguta ar vrea sa avorteze?

De ce nu ?
La propozitia de mai sus pur si simplu nu-i inteleg logica - decizia de a avorta e normala doar la persoanele de ~35 de ani ca in episodul ala din "Sex in the city" ( ca sa dau un exemplu )?

decizia de a avorta e normala la oricine dar pesupune niste calcule anterioare, motive mici/mari samd. cred eu ca orice femeie care avorteaza are cel putin un motiv. pe al gabitei nu il vad dar cunoscand situatia dinainte de 89 pot presupune ca daca m-as aseza langa ea si i-as asculta gandurile ala wings of desire as auzi treburi de genul:"de afla tata ma rupe in bataie; ce-o sa zica lumea, colegii, vecinii?;cum si cu ce il cresc? ce ma fac cu examenele?.......". pe parcursul filmului nimic din interiorul povestii nu justifica asumarea tuturor riscurilor (foarte mari de altfel). mai mult personjul Gabita nu e prea implinit (plat ar fi prea mult sa spun). e doar o capritza dragutzica si prostutza. asa ca filmul nu e prea credibil pt outsiders. cei mai multi pot intelege solidaritatea feminina punctata de cateva ori in film dar nu pot intelege ce o frige atat de tare pe Gabita sa isi asume "puscaria" si restul dansului. astfel de creaza un efect de fuga in jurul cozii:" if it's so dangerous why she would wanna abortion in the first place?" care nu face altceva decat sa plaseze "dezumanizarea societatii sub ceausescu" undeva mult in afara gandurilor publicului mediu de la america.

cita responsabilitate are tinara din "Requiem for a dream" care e revoltata ca parintii ii "ingradesc libertatea" si pe tema asta ii detesta, dar ajunge sa fie facuta posta si sa suga biiip pentru citeva doze de drog ? Cita responsabilitate are pustoaica din "American Beauty" care e gata sa "fuga in lume" cu un coleg cam dilimache si care e dilar de droguri ? Cit de tare e luat la bascalie tocmai spiritul de competitie impins la absurd in "Little Miss Sunshine" ? Toate fiind exemple din cultura despre care vorbeai ca ar limita perceptia filmului "4,3,2" - nu ?

hm...ne intindem dar incepe sa imi placa si azi am timp.
american beauty
bighidoaica e gata sa o tuleasca cu dudul ala pt ca dincolo de droguri (iarba e mai populara la america decat berea asa ca il face si mai cool ;) ) e singurul uman si cu care ea poate comunica. e mult mai uman si mai fit for her decat crizata de masa si diliu de tacsu care i-ar rupe flo-ci la pretenesa. peste toate astea amricanii cam pleaca de langa parinti de pe la 17-19 ani.
so, cel mai responsabil si mai echilibrat in tot filmul e chiar dudul din vecini iar a pleca deacas la 17 ani e mai degraba o actiune curajoasa si nu prea poate fi interpretata a fuga.
requiem
drogurile paici sunt foarte populare. cam toti baga pana la o anumita varsta...iarba, ex, powder, her, lsd, meth... pare ca e mai grav sa bei o bere pe la 17 ani decat sa tragi doua fumuri. dintr-o experienta indirecta pot spune ca si poltia daca te prinde cu iarba pt consum propriu iti cam da drumul. depinde doar ce culoare ai. asa ca din start drogurile nu prea trec la iresponsabilitati grave
apoi acolo lucrurile se petrec gradat. o bunaciune midclass are probleme cu parintii. asta e f comun. iar dupa pasul cu her nimic nu mai tine de ea si oricum numai ea trage consecintele.
in 432 treaba e radicala. un singur pas pune in pericol viitorul Gabitei si al prietenei ei si presupune si o "crima" (c-asa le place unora sa spuna).
hm...pt a face acel pas mi se pare mie ca iti trebuie macar un motiv mai serios.
miss sunshine
cel mai critic film la adresa societatii americane e probabil south park. dar exista un echhilibru. multi critica extremele dar aprope toti "imbratiseza" o anumita scara de valori.

Pe undeva am impresia ca dai o tenta ideologica si relativizezi cam prea tare perceptia posibila a filmului pe care eu am impresia ca dl. Mungiu l-a structurat cum l-a structurat ( si aici e poate pacatul sau de baza pe undeva ) tocmai pentru a fi cit mai usor receptat "in afara".

could be. dar ma intereseaza mai tare cum se vinde filmul. daca ma uit la trailerul de pe apple pot crede ca sub hatisul de telefoane si clue-uri ceva groaznic se intampla. si chiar se intampla. doua fete "omoara" si arunca la tomberon un "copilas" iar chestia asta daca nu e motivata si orice alternative retezate pare a fi doar o "crima inutila". asa ca nu ma mira atitudinea vaticanului desi cred ca ei ar avea haine mult mai murdare de spalat si ar fi mai bine sa stea cu nasul in laturile lor.
structura nici pe mine nu ma da pe spate dar asta se vinde mai usor. pacat ca nu e perfect motivata (citizen ruth)

cred ca filmul ar merge perfect in pachet cu decreteii.

Mel
18 Jan 2008, 17:06
@Coshava, e foarte adevarat ce spui de Otilia - basca nu'i o carcotasa care sa'si muste mainile: "Pai daca stiam eu in ce belele ma bagai...!"
Asta ca sa incep cu ce'i mai simplu si mai evident.

In privinta partii a doua - de fapt a'ntaia - nu sunt de acord: intrucat riscurile devenisera dintr-o data - in mod fortuit - mult prea mari, ca sa nu zic de'a dreptul incalculabile, avem de'a face zic eu - taman cu cel mai exemplar caz liicenist de "incremenire in proiect"!
---------------------
Salut, americanule! Am fost placut surprins de intrebarea ta neasteptata tocmai fiindca asa cum se'ntampla deseori, noi toti de pe-aici ne-am pierdut prin tot felul de analize de...suprastructura - uitand fondul :sick:

Basca ai vazut bine cat de rodnic a fost unghiul tau de vedere: dac'ai observat ce mai Pearl Harbor a iesit iar pe-aici... :((

[Abia acum o sa pot sa iau rand cu rand ultimele doua mesaje]

Mel
18 Jan 2008, 17:23
...e foarte interesant cum filmul are un debut deschis si asta creaza un final deschis...felurite interpretari si atitudini.

Asta inseamna ca 432 a atacat in mod direct probleme de-ale noastre din cele mai dureroase! E si cel mai mare merit al lui: de cand ma ocup de el au ramas in urma nesfarsitele mele preocupari cu comentariile online despre Basescu, Tariceanu si alte...umbre ale vietii publice :)
Dezbinarea si "valurile" provocate de 432 imi amintesc chiar de versetul biblic: "n-am venit s-aduc pace ci...ura si dezbinare, foc care ah! cat as vrea sa'l vad aprins chiar acum!..."
--------------------------------------------------------------

Abia acum am terminat de citit lungul mesaj, @vlade: am ras de mi-a trecut tot somnul! A! felicitari pentru observatia cu baiatul ala din American Beauty - cu care voia "sa fuga" bighidoaica ("singurul uman si cu care ea poate comunica")!
De cand esti in SUA?

vladvaidianu
18 Jan 2008, 17:42
... o tinara fara practic un minim de venit independent, fara vreo profesie/pozitie sociala dar cu aspiratii "de mai bine" ( Gabita e totusi studenta ) si fara sprijin din partea ( prezumtivului ) tata...

nu prea stim ce venit are Gabita. mai bine spus noi stim dar americanii sunt studenti pe banii lor si multi au un venit independent din credite sau din joburi. pt ei e ceva uluitor sa te tina parintii pe perioada facultatii. so, daca tot e "de puscarie" nu pare mai usor sa nici nu se gandeasca la avort?

Cit despre implicarea Otiliei ... ea nu stie initial in ce se baga, acceptul ei este initial sa intermedieze "prima intilnire" ( ceea ce e departe de calcatul pe jaratec ) - si na ... cele doua sunt clar definite ca si prietene.

100% agree. mai mult zbuciumul si empatia Otiliei sunt foarte clare.

Mel
18 Jan 2008, 17:50
Oare ultimele cuvinte ale intregului film - "Te rog sa nu mai vorbim niciodata despre asta" - ce alt inteles pot avea daca nu cumva tocmai ca "Am facut cea mai mare tampenie posibila din viata!" ?? :((

Tocmai in sensul asta nu sunt de acord chiar intru totul cand se spune ca cele doua fete pun la cale si duc la "bun sfarsit" uciderea propriului prunc...

Tocmai fiindca - zic eu - e vorba pan' la urma, de...trei fete si nu doar de doua!
Adica daca Gabita ramane una si aceeasi de la inceput si pana la sfarsit (ca sa nu zic ca persevereaza si face progrese in stilul ei de viata) apoi Otilia* - chiar nimeni nu a bagat de seama? incepe povestea intr-o postura, alaturi cu trup si suflet de Gabita, dar o termina intr-o cu totul alta postura, cea opusa!
Atat fata de Gabita cat si de Adi si de...toti si de toate!
Astfel ca la final avem de-a face cu o noua Otilie!
O Otilie care isi da seama pentru prima data (incepand cu socul vederii cadavrului insangerat al fatului) ca ceea ce-a facut se cheama pur si simplu... crima. (In sensul asta n'as da dreptate americanilor! Decat ca poate ca acolo toata treaba asta trebuia sa fie mult mai explicita? Dar nu e defel in stilul lui Mungiu)
Si'si mai da seama Otilia asta din final, ca dupa ce ca toti derbedeii in frunte cu Adi si terminand cu Bebe nu stiu decat se le...calareasca, apoi tot ele singure trebuie sa traga toate ponoasele - mergand chiar si pana la...puscarie!
Tocmai prin coborarea, injosirea asta infernala, Otilia e singura din toata povestea care se salveaza ridicandu-se in final deasupra...tuturor: adica la...adevar. Adevarul care elibereaza. Si care e si Calea si Viata (de-aia am si spus ca'i si cea mai perfecta candidata la sinucidere - dat fiind mai ales ca nimeni nu are habar de cea mai mare carte postbelica, Jurnalul lui Steinhardt, unde e scris: "Moartea este poarta vietii!")
Si tocmai treaba asta'mi pare ca nu a mai aratat'o nimeni - cu toate ca e vorba chiar de - ceea ce numesc romanii - bomboana de pe tort!
Fara de care 432 n-ar mai fi fost nici pe departe incununat in lumea'ntreaga cu-atata succes!
Ceea ce nu'nseamna ca n'au simtit'o cu totii!

Si toate disputele inversunate pe tema Otiliei - daca e o "fata rea" sau o "fata buna" (ca doar n'ai cum sa fii bun de vreme ce nici macar calatoria pe autobuz nu'ti trece prin cap sa ti-o...achiti, mai ales intr'o asemenea zi incarcata cu probleme**!) se trag tocmai de aici, din neintelegerea schimbarii radicale prin care ea se salveaza - in ultima clipa!

Coshava
18 Jan 2008, 20:00
In privinta partii a doua - de fapt a'ntaia - nu sunt de acord: intrucat riscurile devenisera dintr-o data - in mod fortuit - mult prea mari, ca sa nu zic de'a dreptul incalculabile, avem de'a face zic eu - taman cu cel mai exemplar caz liicenist de "incremenire in proiect"!

Nu-i asa. Gabita mai mult ca sigur era in dileme mari daca abia cind ajunge sarcina in 19 saptamini se decide finalmente sa faca avort. :)

Ori filmul incepe in momentul in care cele doua discuta strict despre cum sa puna in aplicare decizia Gabitei - sa zicem ca asta acopera ( asa ... burtometric ) poate 20% din situatii dar despre un caz din acest "esantion" e vorba, asta e "conventia" prezentata clar si explicit inca din debutul filmului - pentru restul de 80% care au decis finalmente sa pastreze sarcina sau nu au avut o prietena asta de loiala probabil Mungiu va turna urmatorul film din "Amintiri din Epoca de Aur - Stigmatul femeii divortate/cu un copil din flori". ;)

"Te rog sa nu mai vorbim niciodata despre asta" - ce alt inteles pot avea daca nu cumva tocmai ca "Am facut cea mai mare tampenie posibila din viata!" ??

"Du-te dracu' - capriciul asta nu ti l-am mai facut !!" - cred ca e un alt posibil inteles ( in fond ea spune replica asta la intrebarea Gabitei daca i-a indeplinit si ultima cerere/fita - sa ingroape avortonul in loc sa se debaraseze la intimplare de el ) ... :?
Sau altfel spus relatia dintre ele e rupta practic - la fel ca si relatia Otiliei cu Adi dupa cearta de pe casa scarilor. :sick:

Mel
18 Jan 2008, 20:11
Imi pare rau dar eu sunt convins ca numai un om care'i lipsit de orice respect pentru aproapele si prietenul lui ii poate risca libertatea (basca obrazul, adica integritatea fizica si toate celelalte! sa nu uitam ca Otilia si-a pierdut pt. totdeauna si singurul...pretendent) numai pentru ca el sa scape de un asemenea necaz - ca sarcina Gabitei.

"Du-te dracu' - capriciul asta nu ti l-am mai facut !!" - cred ca e un alt posibil inteles...

Nici chiar asa: aici forma face continutul. Am spus - intelesul de mai sus e mult mai omenesc: conteaza in sensul asta si gestul ei gingas, matern de atingere a fruntii ingratei Gabita (dupa ce fetita uitand cu totul de Otilia a parasit camera in care trebuia sa o astepte - fara sa'i lase macar vreun amarat de bilet)
A! tu vezi un inteles mult mai restrans - privitor strict la...locatie? nu prea cred :( Cred ca e vorba de intelesul larg - data fiind trezirea de moarte - la adevar (adevarul care elibereaza!) a Otiliei!

Coshava
18 Jan 2008, 20:18
Un comentariu colateral doar :

bighidoaica e gata sa o tuleasca cu dudul ala pt ca dincolo de droguri (iarba e mai populara la america decat berea asa ca il face si mai cool ;) ) e singurul uman si cu care ea poate comunica. e mult mai uman si mai fit for her decat crizata de masa si diliu de tacsu care i-ar rupe flo-ci la pretenesa. {...}

Asta mi se pare un comentariu mega-superficial - fara suparare. :(
Tipul pare uman dar nu e - e de fapt un produs al dezumanizarii prin mercantilism absolut indusa de Sistem ( cel american in cazul de fata ) pentru ca spre deosebire de tatal pustoaicei, care-si aminteste cu placere de vremurile cind a lucrat o vara la un fast-food si desi nu a cistigat decit bani de un casetofon s-a distrat excelent, pe adolescentul american ( tipic ? :? ) il intereseaza doar banii, electronice de ultimul racnet s.a.m.d. :sick:

Mel
18 Jan 2008, 20:30
Ba mie tocmai ce-a spus @vlad mi-a placut cel mai mult - atat despre:
- bighidoaica a carei fuga de'acasa nu'i (deloc) totuna cu fugile...aurolacelor noastre
- dudul al carui consum de droguri nu'i totuna cu consumul de la noi (crede-ma ca nimic nu'i acolo ca aici si aici ca acolo!), care pe deasupra e si omul cu care se poate comunica cel mai mult dintre toti
- isterica si desperata de mama-sa (dotata cu toate prejudecatile si defectele rasei ei)
- mai putin despre tata-su care imi pare foarte apropiat de dudul cu caciula pe ochi - ca om...

In general in "American Beauty" - ca'n orice opera mare - niciun lucru nu e ce pare a fi!

vladvaidianu
18 Jan 2008, 21:05
@coshava

nici o suparare, man. imi plac contradictiile atat timp cat sunt civilizate si inteligente. ;)

pe adolescentul american ( tipic ? ) il intereseaza doar banii, electronice de ultimul racnet s.a.m.d.

oare? electronicele de ultimul tip se reduc la o miniDV, un tv ce-i drept cam lat dar sa sti ca asa e standardul paici si o tona de casete.
CU CE SCOP? ca sa filmeze:"the beauty of the world"
are si ceva la ciorap...
CU CE SCOP? pt ca in casa aia stia ca nu poate supravietui prea mult deci ii trebuiau bani pt plecare...
iar cand vine momentul, cand gaseste pe cineva care ii e drag, cu care poate comunica renunta la toate elctronicele si pune la bataie toate economiile "to start it over". lester si ricky sunt destul de asemanatori si singurii neimpotmoliti in sistem. impartasesc cam acelasi pov despre lume. sunt totusi generatii diferite. ce sa faci? un casetofon din 70 s-a transformat intr-un miniDV in 2000

rog moderatorul topiculi sa mute aceste argumente daca i se pare ca nu le e locul pe aici.

Mel
18 Jan 2008, 21:08
Iar eu - daca mi se da voie - zic sa nu se schimbe nimic: schimbi locul - schimbi norocul :?

thequietsurfer
19 Jan 2008, 00:18
Iar eu zic sa ne mai lasi. De cand ai intrat pe forum te-ai tot scremut incercand sa ne demonstrezi cat de patrunzator gandesti, cat de adanc esti in stare sa forezi in materia dura a acestui film pentru a scoate la iveala semnificatii care se feresc de privirile noastre superficiale.
Tu vrei sa ne oferi o mostra de "lateral thinking", insa gandesti pe de laturi. Esti pe dinafara. Cand nu aberezi scrii platitudini si o faci cu aerul ca ne oferi o revelatie(de unde atata bunavointa?- ar trebui sa ne intrebam umili).
Iti multumim si iti ramanem profund si vesnic indatorati pentru solicitudinea manifestata. Dar tu nu esti doar un simplu prieten. Esti un tata ocrotitor care ca orice parinte nu uita sa-si mai dojeneasca din cand in cand copiii. Un MESIA care ne conduce spre lumina dupa ce ne-am balacit maimutareste in obscurantism.
------------------------------------------------
Eu inca nu pot sa-mi dau seama daca esti un megaloman care practica genul asta de discurs("daca nu eram eu...", "noroc de mine ca...", "ar trebui sa-mi multumiti ca...") si-n viata de zi cu zi sau inca un frustrat social(posibil si cultural) care apeleaza la retorica asta ieftina pentru a-si ascunde handicapul si a se pacali pe sine(ca pe noi nu reusesti). In orice caz, forumul asta nu tine loc de terapie.
Cazeemeer avea dreptate cand zicea ca faci parte din categoria oamenilor care au satisfactia meschina de a provoca discutii inutile. Tocmai de aceea imi propun sa evit orice schimb de replici cu tine (in masura in care este posibil).
Un exemplar mai nefericit decat tine se poate gasi, dar nu e de dorit.

Mel
19 Jan 2008, 14:13
...Tu vrei sa ne oferi o mostra de "lateral thinking", insa gandesti pe de laturi.

Poti da macar un exemplu?

Esti pe dinafara.

De exemplu?

Cand nu aberezi scrii platitudini

Se poate da un singur exemplu de aberatie - respectiv de platitudine...?

PS Precum se vede e foarte neclara exprimarea matale - in general, in frunte cu acel "sa ne lasi" - in special*: fiindca daca'ti permiti sa vorbesti in numele tuturor celor ce scriu pe-aici (basca anonimii care doar citesc) asta inseamna ca esti ferm incredintat ca toti acestia gandesc ca matale! Nu s'ar putea sa ne spui si noua: pe ce se bazeaza aceasta...originala credinta?!

PS2 In general, cand esti pe un forum - si nu pe maidan - se obisnuieste ca oridecate ori iti vine gustul de-a aduce cuiva acuze mai mult sau mai putin grave, acestea sa fie insotite si de niste argumente...minimale. Asta pentru ca nu cumva sa obligi persoana in cauza sa'ti faca o parinteasca trimitere in starea...prenatala.

PS 3 "Surfer" am mai inteles - dar "quiet"...mai putin :((
* Nu mai pierd mult timp acum sa explic ca de fapt nici nu am cum sa...plec: Primo; pentru ca oriunde am fost si voi mai fi ("Cotidianul" lui Vantu-Basescu, forumul ziare.ro, etc) am intalnit si voi intalni in mod obligatoriu aceiasi indarjiti...thequietsurferi - intr-un numar mai mic sau mai mare.
Secundo: pentru ca oriunde m-as duce, stiu ca voi fi urmarit tocmai de cei care zbiara: sa ne lasi! Asta daca nu cumva counter-ul din ziare.ro/forum o fi defect (cu un minim de 200 de vizualizari pe zi - de cand am aberat pe-aici)!

Mel
19 Jan 2008, 15:00
Acum zi si tu Pitbull-ule: tot numa' un ness si'un ceai...? :(

Abia acum ma astern sa'ti citesc compozitiunea literara (multumindu-ti inainte de toate pentru deosebita atentie cu care ma onorezi, mai cu seama dupa infioratorul rechizitoriu de mai sus) - avand si marele avantaj al binecunoscutului acompaniament muzical :oops:

PS Ma roade totusi o intrebare: daca as fi urmat parintescul sfat al (ne)linistitului nostru surfer, atunci oare nu cumva am fi fost vaduviti pe veci de aceasta inedita - orisicat - opera poetica?

Pitbull
19 Jan 2008, 15:03
Notä: fragmentul poetic din acest mesaj a fost postat IMEDIAT ANTERIOR mesajului precedent* al lui Mel - dar, când am dat split si veneam fuga-fuguta cu mesajele din topicul prealabil în ästa nou, mi-a cäzut din brate, si n-am observat decât prea târziu - când topicul se ridicase si începuse a merge copäcel. Nemaifiind loc de-nghesuit mesajele care pierduserä trenul, si ca sä nu-l atârn anacronic în coada-i, l-am pus aici, cât mai aproape posibil de locu-i de bastinä. Retineti: cronologic, mesajul IMEDIAT PRECEDENT** al lui Mel ar veni mai jos, dupä versuri, unde-i triplul asterisc - ce l-am pus colea la fics.***

- - - - - - -

Intrucât umorul si inteligenta merg mânä-n mânä, sunt convins cä balada de mai jos nu va supära pe nimeni, fiind întâmpinatä numai cu amuzament plenar:

Un-te duci tu, Melule?
Un-te duci tu, Melule?
Hop pe forum, domnule!
Hop pe forum, domnule!

Ce sä faci tu, Melule?
Ce sä faci tu, Melule?
Sä dau lectii, domnule!
Sä dau lectii, domnule!

Despre ce, mäi Melule?
Despre ce, mäi Melule?
Despre filme, domnule!
Despre filme, domnule!

Care filme, Melule?
Care filme, Melule?
Patru-trei-doi, domnule!
Patru-trei-doi, domnule!

Vai, ce multe, Melule!
Vai, ce multe, Melule!
Nu sunt multe, domnule.
E doar unul, domnule.

Cum e filmul, Melule?
Cum e filmul, Melule?
Esoteric, domnule!
Plin de coduri, domnule!
Si mistere, domnule!
Ca-n Da Vinci, domnule!

Un exemplu, Melule!
Un exemplu, Melule!
Domnul Bebe, domnule!
Domnul Bebe, domnule!

Cine-i Bebe, Melule?
Cine-i Bebe, Melule?
Antichristul, domnule!
Sau... Mesia... domnule? :?
Incä nu stiu, domnule,
Da' vä spun eu, domnule!

Dar Otilia, Melule?
Cin-sä fie, Melule?
Asta-i simplä, domnule!
Miorita-i, domnule!

Si Gäbita, Melule?
Asta cine-i, Melule?
Ungureanul, domnule,
Si vrânceanul, domnule!
Doi într-una, domnule!

De-unde stii tu, Melule,
Toate astea, Melule?
Din catrene, domnule,
Incifrate, domnule!

Cin-le scrise, Melule?
Cin-le scrise, Melule?
Nostradamus, domnule!
Cu mult schepsis, domnule!

Cine urlä, Melule?
Cine urlä, Melule?
Päi, Mungiu, domnule!
Päi, Mungiu, domnule!

Ce doreste, Melule?
Ce doreste, Melule?
Sä mä batä, domnule,
Sä mä batä, domnule!

Da' de ce, mäi Melule,
Bätäitä, Melule?
Cä si eu bat, domnule,
Toatä ziua, domnule!

Ce bati, ce bati, Melule?
Ce bati, ce bati, Melule?
Imi bat gura, domnule...
Tastatura, domnule...
Si bat câmpii, domnule!

Si pe urmä, Melule,
Ce rämâne, Melule?
Doar o varzä, domnule,
O salatä, domnule,
Präpädenie, domnule,
Ignorantä, domnule,
Snobilime, domnule,
Kitschosenie, domnule,
In gândire, domnule,
Asa-s eu, stimabile,
Zicä lumea orisice,
Altu' mama n-o fäce,
Slavä Tie, Domnule!

* * *

Eu NU BEAU la modul "un ness si-un ceai"! :x
Eu beau DE REGULA asa: "douä nessuri, sase ceaiuri, douä nessuri, sase ceaiuri..."
ACUM sunt între cele douä nessuri si urmätoarele sase ceaiuri.
Berea, poate, mai pe searä (tot ca ieri).
__________________________________________________ __
* Sau: IMEDIAT PRECEDENT mesajului anterior (n.Pb.)
** Sau: IMEDIAT ANTERIOR (n.Pb.)
*** Sau: triplu asterix, ce l-am pus colea la fisc. (n.Pb.)

vladvaidianu
19 Jan 2008, 15:11
:). uitasem cantecul asta.

Mel
19 Jan 2008, 15:25
E unul din cele mai mangaietoare folk-uri romanesti. (Spre rusinea mea nici nu mai sunt sigur al cui Alifantis o fi)

"Dar Otilia, Melule?
Cin-sä fie, Melule?
Asta-i simplä, domnule!
Miorita-i, domnule!

Si Gäbita, Melule?
Asta cine-i, Melule?
Ungureanul, domnule,
Si vrânceanul, domnule!
Doi într-una, domnule!"

Apoi daca nu cumva intreaga ta compozitie e facuta aleatoriu, sa stii ca eu am spus exact contrariul: ca in timp ce Gabita e un personaj forsterian plat, adica simplu si neschimbat d'a capo al fine, Otilia este opusul, fiind...doi intr'unul.
Ca doar nu vrei sa spui ca Otilia din inceput e o candidata perfecta la...sinucidere - asa cum a devenit in modul cel mai evident in final.
Sau nici asta...nu a(t)i observat?!

:love: Siiii m'am indra-gos-tit de tiii-ne! De tiii-ne! De tiii-ne! De tiii-ne! :love:

Coshava
19 Jan 2008, 15:50
* Rog pe judecatorul meu de ocaziune sa-si sobozeasca si dansul ultima sentinta in chestiune - anume daca si aici am aberat.

Daca vrei parerea mea proprie si personala te-ai cam aberizat. :((

Filmul - in ciuda poate a sperantelor cu care si l-au pus unii in el - e destul de simplu ( dar nu simplist ) si nu se prea baga la nivelul ala in teme chiar asa capitale ( viata, moarte s.a.m.d. ) ci ramine la unele mai ... "capitalute" ( prietenie, riscul de a ajunge la inchisoare s.a.m.d. ) probabil pentru a fi mai lesne priceput de spectatorii din lumea intreaga.

Strict vorbind - nimeni nu cred ca s-ar sinucide in/dupa filmul asta cam in nici o conditie datorita structurii psihice creionate : Otilia pentru ca e totusi o personalitate ( foarte ) puternica, Gabita pentru ca e foarte egoista in fond, Bebe pentru ca probabil crede mereu ca se poate descurca s.a.m.d. :)

Mel
19 Jan 2008, 15:52
Tocmai fiindca'i puternica!
Ca daca esti de parerea (comuna) ca sinuciderea e un act de slabiciune, pot sa'ti aduc o groaza de exemple contrare :((
Incepand cu Romeo si Julieta si terminand cu Ana Karenina si madame Bovary... :sick:

Pitbull
19 Jan 2008, 15:52
(Spre rusinea mea nici nu mai sunt sigur al cui Alifantis o fi)

Mircea Vintilä

Mel
19 Jan 2008, 15:57
Thank you, Pit: nu'i prima oara cand vad ca esti (foarte) in tema cu muzica - ca unul care a apucat mai mult sau mai putin sa cante la un instrument...

thequietsurfer
19 Jan 2008, 15:59
PS Legatura dintre pireu si nunta din scena finala este cu totul alta, si e legata de - ceea ce nu a sesizat absolut nimeni - adica de insasi tema quintesentiala a filmului: si anume ca relatia oricarei femei (ca atare) cu oricare barbat (ca atare) nu poate fi decat in urmatoarele formule clasice:

:love: - sau de tipul Bebe (cu plata pe loc)

:love: - sau de tipul Adi (care'i aceeasi...marie cu alta palarie - basca cu plata la...pastele studentilor)

:love: - sau - in cazul cel mai fericit - de tipul pireu pe baza de nunta ("Stai linistit ca n'am de gand sa'ti fac tie toata viata pireu!"...)

:(( Vreo nelamurire? :((

:love: :love: :love: "Siiii m'am indra-gos-tit de tiii-ne! De tiii-ne, de tiii-ne, de tiii-ne!" :love: :love: :love:
Uau :shock: :o !!!Cum de nu mi-am dat seama de asta? Ce exemplu de rationament inductiv(ma si mir cum de te-au dat afara porcii aia de la filosofie)!! Nici nu pot sa cred ca am fost atat de orb incat am ratat "tema quintesentiala" a filmului. Mungiu asta s-a preocupat de fapt de paradigma relatiei dintre barbat si femeie (dar nu ai sesizat tu cum a reusit el sa refaca cuplul biblic primordial si nici ca o sa VA SPUN; sunteti cu totii niste pigmei si daca mi va inchinati si imi aduceti ofrande poate ca ma mai gandesc).
Nu mai stau sa-ti decupez mesajele dar sunt sigur ca pe undeva ai scris ca filmul e un perfect manifest antiavort (cu alte cuvinte, dar sensul era exact asta). E redundant sa mai comentez.
Aaaaaa...uitasem. Cand unii cauta sa faca prea multe valuri artificiale si sa schimbe cursul firesc al unei discutii, eu, ca surfer, nu mai pot fi linistit si trebuie sa tai valurile astea pana nu fac prea multe pagube. "Ne"-ul din mesajul anterior era usor parodic (ai o gramada de mesaje in care dai dovada de o atitudine de predicator-"sa va mai zic?", "acuma ca v-am...") si dincolo de asta nu cred ca e arogant din partea mea sa presupun (mai ales ca unii mi-au dat motive sa cred) ca exista mai multi forumisti care nu primesc bucurosi "invataturile" tale.
Mesajele postate de tine au un ton mult mai prezumtios decat e cazul. In aceste conditii, am simtit nevoia sa intervin. Cum tu nu prea poti fi coerent, e de asteptat sa recurgi si la metode cum ar fi o trimitere scrisa spre originile mele biologice. Nu-i nimic-gaseste mama o Otilie care sa o ajute si revin mai devreme decat te astepti. Dar e posibil sa nu mai vreau sa calaresc valuri pentru ca pot calari la nevoie si altceva(sau pe altcineva) ;)

Mel
19 Jan 2008, 16:05
Slab nene! Slab de tot!
Pai matale nu vezi ca tot ce faci aici este sa doar sa indici, sa sugerezi - fara sa demonstrezi nimic?! [Lucru la care de altfel m'am si asteptat dat fiind tonul tau...vehement si chiar..veninos]
Ca sa nu mai spun ca de fapt esti total incoerent, sau ma rog, eliptic - lipsindu'ti pur si simplu incheierile, concluziile (care deh! te-ar...expune!):

Mungiu asta s-a preocupat de fapt de paradigma relatiei dintre barbat si femeie (dar nu ai sesizat tu cum a reusit el sa refaca cuplul biblic primordial si nici ca o sa VA SPUN; sunteti cu totii niste pigmei si daca mi va inchinati si imi aduceti ofrande poate ca ma mai gandesc)

Talmes-balmes de fatuca de 21 de ani! Nu concretizezi absolut nimic - totul e la nivel absolut general :((

Nu mai stau sa-ti decupez mesajele dar sunt sigur ca pe undeva ai scris ca filmul e un perfect manifest antiavort (cu alte cuvinte, dar sensul era exact asta). E redundant sa mai comentez.

Nu se intelege deloc despre ce...palaria mea vorbesti!
Ca ma contrazic?! Sau: ca opinia mea despre filmul lui Mungiu e gresita? [Literal am spus asa: ca 432 este - printre (multe!!!) altele - cea mai convingatoare pledoarie impotriva oricarui fel de avort; si ce'i cu asta???]
--------------------------------------------------------------------------------
Iar in ce priveste - ceea ce te-a suparat pe matale si pe multi altii (sa nu crezi ca nu stiu ce'am facut) - rationamentul meu inductiv asupra paradigmei femela - mascul (si nicidecum femeie-barbat!), apoi imi dau si eu seama ca e vorba de cea mai banala inductie din lume! Dar mai stiu si ca tocmai de-aceea le-a si scapat tuturor!
Tot asa cum le-au scapat si (multe) alte "banalitati" ca: legatura dintre bietii pestisori nemancati ai Gabitei, si pruncul pe care tot ea urma sa il...execute cu seninatate in aceeasi zi, ca si legatura dintre pisicutii adorati de Otilia, si acelasi prunc - pe care l-a azvarlit cu mainile ei pe tomberon...
Sau si aici te pomenesti ca ma vezi...aberand.
Mai ales ca sunt tot...singurul (care-am "aberat" evidentiind treaba asta)

thequietsurfer
19 Jan 2008, 21:07
:lol: :lol: :lol:
Nici nu stiu de ce imi mai plimb degetele pe tastatura. Vad ca mi-ai interpretat pasajul ala sarcastic ca pe o judecata ambigua si lipsita de valoare referitoare la 432 :lol: :w00t:
Ca nu e un film tezist, ca nu se cade sa-l interpretam ideologic (cum au facut cei de la Vatican in urma cu ceva timp sau cum ai facut-o tu in sens invers insa), ca nu trebuie sa ne ratacim printre detalii pentru a-i relativiza valoarea sau pentru a spune cu orice pret ceva nou s-a tot scris pe topicul asta si nu numai.
Ce nu vrei sau nu poti intelege tu este ca a te apleca asupra unor posibile conexiuni (pisoi-fragilitate-copil-sentiment matern sau viscere-avorton-lipsa de sens) nu e o dovada de rafinament intelectual. Intr-o cronica nu iti poti permite sa divaghezi si orice abatere poate duce la neglijarea esentialului. Pitbull a reusit totusi sa cuprinda in cronica sa si cateva astfel de mici bijuterii doar pentru ca a avut spatiu. Criticii (pe care tu ii acuzi de miopie ca si pe noi) s-au oprit in marea lor majoritate asupra unor chestiuni ca subtilitatea lui Mungiu in a surprinde ATMOSFERA si "spiritul vremurilor", verosimilul tramei sau relatia dura, cinica ce exista intre "produsele umane" ale unui sistem "ilegitim si criminal"( :P -am vazut ca nici pe Tismaneanu nu-l prea inghiti). Ti-as da mai multe link-uri daca nu as sti ca esti incurabil si batos ca un penis adolescentin (expresia asta am citit-o pe undeva).
Incearca macar sa citesti ce mai e pe Liternet si nu mai veni cu bombe a la Dan Diaconescu.

Mel
19 Jan 2008, 21:25
Surfere, jos palaria: ai un talent rarisim - pentru cei 20 de ani ai tai - de a merge la firul ierbii, perfect razant (tangent) la chestiune!
Ca atare te anunt (chiar daca'i inutil pentru matale - care esti taman cum te plangi ca as fi eu) ca am citit - de cel putin trei ori! - tot ce'mi recomanzi pe liternet: http://agenda.liternet.ro/cronici/4luni3saptamanisi2zile.html
- cu extrasele cele mai relevante din A. Cretulescu, Iulia Blaga, Alex Leo, Gorzo, Baconski, Columbeanu, s.a.
Si? Ca de obicei, lucrurile stau tocmai pe dos de cum sustii matale ca gaia-matu: toate sunt strict partiale! ca sa nu mai spun...formale! Si daca te pun sa imi arati un singur comentator la care gasesti mai multe referiri concrete de continut decat la subsemnatul - ai sa faci ca de obicei: adica o sa o iei deliberat razna.

Criticii (pe care tu ii acuzi de miopie ca si pe noi) s-au oprit in marea lor majoritate asupra unor chestiuni ca subtilitatea lui Mungiu in a surprinde ATMOSFERA si "spiritul vremurilor", verosimilul tramei sau relatia dura, cinica ce exista intre "produsele umane" ale unui sistem "ilegitim si criminal"

:(( Aoleu!! pai in cazul asta da-mi voie sa'ti fac si eu - in mod reciproc - invitatia ce mi-o faci matale (in totala necunostinta de cauza), adica sa mai pui mana si sa mai citesti macar un sfert din cele scrise de mine aici - ca sa nu mai spun si de forumul din ziare.ro, respectiv de Cotidianul online din ultimele 10 zile :((

Ce nu vrei sau nu poti intelege tu este ca a te apleca asupra unor posibile conexiuni (pisoi-fragilitate-copil-sentiment matern sau viscere-avorton-lipsa de sens) nu e o dovada de rafinament intelectual

Ia asculta stimabile! Tu ori esti...plecat de tot cu sorcova?! Sau cat crezi ca'ti merge cu tupeul asta al mataluta?! Hai?!
Cum adica "posibile" conexiuni?! Daca esti inconstient si'l faci nebun pe Mungiu - pentru ca a bagat pestisorii si pisicii aia numai asa de-a'mboulea sau de ornament* - n'ai decat! Da' pe mine sa ma scutesti de prafuri d'astea de mironisita si sa'mi raspunzi la intrebare: ce alt rost POSIBIL pot avea pestii si pisicii?! Hai?! Decat cel indicat de mine?!

Mai departe: a mai remarcat cineva cele doua-trei perechi de...chiloti albi pusi la uscare rapida pe prosopul de pe calorifer?! Chiloti peste care se suprapun ca'n tabloul unui Dali...dambovitean, o sticla plina cu lapte, un borcan de-asisderea cu iaurt, o cutie de ness Amigo, un borcan de ness plin pe jumate cu...miere de albine, etc - si in sfarsit, peste toate astea - tichia de margaritar: mica glastra cu flori imortele!? Dar cele doua cesti albe de cafea - cesti ce nu se gaseau decat numai la...cantina studenteasca**!? Nici astea n-au nicio importanta?! Si astea'or fi reprezentand tot niste "posibile" conexiuni...secundare?!
Si toate sapunurile, pachetele de vata, pastele de dinti insusite de nesimtita aia mica de la Otilia - tot in afara economiei povestirii or fi - si tot fara nicio legatura cu punctul final - in care le vedem pe amandoua si...regulate, si cu banii luati, si parasite de toti, basca numa' bune de...puscarie!?

Ca pot sa bag mana'n foc ca nici dupa o mie de vizionari, mataluta (si nu numai!) tot n'ai sa pricepi ceea ce'i mai simplu, ideea fundamentala ce se degaja din toata povestea asta, si anume ca in acest film avem de-a face cu o lume in care totul e rasturnat cu...josul in sus, niciun om nu face ce trebuie si niciun lucru nu se afla la locul lui:
- nici autobuzele damblagite purtatoare de rezervoare cu gaz explozibil, nici taxiurile ruginite, nici abuziva cruce rosie (si nu albastra) de pe toate ambulantele (carora pana azi, tot "salvari" le zicem), nici magazinele, nici colegele, nici phoen-ul Gabitei, nici prietenele si prietenii, nici resourile improvizate, nici toate usile scartaind infiorator, nici musamaua de pe masa, nici macar apa calda si presiunea gazului, nici tigarile, sapunurile, tic-tac-urile, casetele video, rimelurile, progesteroarele unguresti, sampoanele si spray-urile de vanzare prin...caminele studentesti, nici sticlele de lapte pline cu...maruntis, nici prajiturile "de la mama" cu care mucoasa Gabita il momeste pe Bebe (le-a dat el...prajituri!), ori Kentul pe care Otilia il "uita" pentru receptionera, nici bancnotele indesate direct in buzunar, nici daca vine Gabita sau "sora" ei la intalnire, nici hotelul stabilit, basca musamaua uitata la camin, nici confirmarea rezervarii camerei cu 24 de ore inainte, nici gunoaiele, noroiul si puzderia de balti de pe strazi innecate'n bezna, nici sticlele sparte de caldaram, nici Adi care "termina inauntru" in loc sa termine "afara" cum il rugase Otilia, nici incapacitatea unei studente (basca ofiterese!) de a'si face o simpla rezervare de camera la un hotel, nici buletinul Otiliei uitat in blugii dati la spalat, nici pana si numele confuze de familie ale celor doua studente - Mihartescu si Dragut, nici zaharul, nici telefonanele de la receptia hotelului ori de la camin cu lacat pe disc, nici mama lui Bebe cu madam Iancu, nici telefonul la care e cautat Viorel (Bebe), nici daca bem cafea sau nechezol, nici vizitele la hoteluri, nici membrii de partid din...biserici, nici toti peretii nezugraviti de la camin ca si din blocul lui Adi, nici descaltarea musafirilor*** (vezi iar...noroiul de'afara!), nici militienii aciuiti la hotel la caldurica, nici prezenta Otiliei la aniversarea mamei lui Adi (cand ea era absolut obligata sa steie permanent cu Gabriela), nici prezenta Gabitei la restaurant (cand ea era absolut obligata sa o astepte pe Otilia), nici puzderia de garaje metalice improvizate printre blocuri, nici ceasul si banii lui Adi, nici "felcerii" de ocazie a caror ocupatie adevarata nici nu mai conteaza, nici camerele de hotel transformate in...sala de operatii (basca bordel ad-hoc), nici macar pretul unui avort ("las' ca ne'ntelegem noi!"), nici obiceiul incalificabil al calatoriei fara bilet pe autobuz ori pe tren, nici cheia de la sala de examene, nici baiatul amabil din autobuz care sta jos iar prietena lui in picioare, nici lenjeria intima, nici florile imortele, nici laptele praf (in cutia de ness), nici pantofii de vara, fara siret, ai lui Bebe, nici puisorii de pisica, nici pestii, nici neonul defect din hotel, nici bisnitarii strecurati prin holurile hotelurilor, nici receptionera care era si vanzatoare la "shop", nici cainii vagabonzi, si'n sfarsit - nici pruncii, care trebuie sa steie...9 luni in burta mamii lor si nicidecum s'ajunga azvarliti pe tomberon de la etajul X - cand abia au implinit...4 luni, 3 saptamani si 2 zile****!

Or te pomenesti ca toate astea le-oi fi inventat eu, stimabile?! Hai?
Sau ca nu au nicio legatura cu esenta intregii povesti?!
Legatura pe care...cine a mai evidentiat-o?!
In afara de...bebe
Ei?! :((
* Sau sunt centrati de-a dreptul in retorta transfocatorului? - prin comparatie cu pisicii de pe afisul din din camera lui Adi, care apar doar pe fundal, si de care cu toate ca puteam (sa ma grozavesc) nu am facut inca deloc caz.

** Cred ca nu mai exista niciun om (in afara de nemaipomenita scenografa Mihaela Poenaru) - si cu'atat mai putin un critic de film , care sa'si aminteasca de controalele anilor 77 din caminele de fete, in urma carora se adunau mai multe cosuri uriase pline cu cesti, farfurioare si lingurite - toate sterpelite din cantine decatre studentele-ofiterese-uaseciste, basca alte cosuri doldora cu stigle goale de...vodca ruseasca, whisky Johny Walker, coniac, lichioruri si rom Havana Club, si multe-multe alte sucuri naturale.

*** Descaltare pe care chiar ca n'a remarcat-o nici...dracu (fiindca e...prima cine-descaltare)! Asa cum n-a remarcat nimeni nici scobitul in nas al lui Razvan Vasilescu din "Marfa si Banii" - gest prin care Cristi Puiu a inaugurat edificiul neorealismului romanesc - desavarsit de Cristi Mungiu.

**** Acum sper sa se inteleaga in sfarsit ca secretul intregului 432 se afla incifrat chiar in titlul cu care este etichetat sarcastic intregul haos descris amanuntit mai sus. Acelasi sarcasm ca si in versurile cantecului din final "Siii m-am indra-gos-tit de tiii-ne!..."

PS Precizez ca toate cele de mai sus le'am insirat strict din memorie - or dat fiind ca am cea mai proasta memorie din lume, urmeaza ca abia acum sa ma mai uit odata la tot filmul - dupa care voi adauga toate celelalte amanunte scapate.

Cazeemeer
19 Jan 2008, 23:06
OK, stiu ca ma arunc in gura lupului, but here goes nothing.
432 e, in mod evident, o explorare a unor situatii si personaje, nu a unor tematici, si nici pe departe nu un comentariu ideologic incifrat. Nu e nici macar atat de meditativ (si deci de adecvat pentru interpretari generalizatoare) ca si "Moartea domnului Lazarescu". Asta nu inseamna ca nu abordeaza anumite teme generale - chestia asta o face absolut orice lucrare (pana si manelele sau picturile in airbrush de pe remorcile de la cate un luna park), ci ca intentia lui Mungiu nu este de a starni o discutie despre acele tematici. Evident ca de la continutul narativ al filmului se pot porni o gramada de discutii (asa cum ar putea porni la fel de bine de la anecdota care l-a inspirat), dar ele sunt adiacente. Si putem porni la fel de bine discutii despre semnificatia numarului de personaje de la masa festiva, despre mesajul pe care il transmit culorile de par ale celor doua protagoniste, despre simbolistica numarului de secunde ale filmului, daca transformam valoarea respectiva in sistem hexazecimal s.a.m.d., si poate ca una din aceste posibilitati chiar a fost introdusa intentionat de Mungiu, dar asta nu face exercitiul asta mai putin steril si mai util.

Dar hai, pentru moment, sa presupunem ca problemele astea ar fi relevante. Vreau sa stiu, Mel, cine a murit si a lasat prin testament ca tu sa fi moderatorul discutiei? Cine a hotarat ca tu esti detinatorul secretelor filmului si te-a mandatat sa arunci strategic intrebari astfel incat sa ne iluminezi treptat pe noi, ceilalti? Fiindca obiceiul intr-un spatiu liber de discutii nu este sa lansezi intrebari si comentarii misterioase si sa astepti sa vezi cine musca, ci sa iti exprimi cat mai persuasiv si mai complet punctul de vedere. Ceea ce nu s-a intamplat in situatia de fata.

Mel
19 Jan 2008, 23:10
Ei, da'o dracu de treaba @cazeemeere! chiar asa ti se pare ca sunt!?
Chiar nu vezi ca ceea ce spui tu nici macar nu e...posibil, neavand nicio logica?!

BTW: abia acum ti'am citit ultima ta fraza: pai nu tocmai asta am facut chiar adineauri - mai sus?! Ca doar de-aia am si marit fontul... :((

Cazeemeer
19 Jan 2008, 23:14
Nu, nicidecum nu cred ca asta esti. Cred ca asta ai vrea sa fi, dar ca forumistii de pe aici ti-au stricat planurile fiindca s-au prins ca nu se ascunde nimic in spatele exercitiilor tale enigmistice si n-au chef sa se joace de-a Sfinxul cu tine.

Mel
19 Jan 2008, 23:20
Bine! Atunci asculta-ma te rog, si mai citeste odata (macar) fontul marit si gandeste-te la un singur lucru: ca sunt foaaaaarte mari sanse ca majoritatea celorlalti sa recunoasca in sfarsit ceea ce'ti vine tie* atat de greu sa recunosti - si'anume ca, cel putin in ce ma priveste - ai fost in...greseala. Totala.

Cazeemeer
19 Jan 2008, 23:27
OK, analiza pe text, si comentariul meu final aici:
ideea generala ce se degaja din toata povestea asta, si anume ca: nimic-nimic, niciun obiect si niciun om nu sta la locul lui: nici autobuzele, nici taxiurile, nici magazinele, nici colegele, nici phoen-ul Gabitei, nici prietenele si prietenii, nici resourile improvizate, nici tigarile, sapunurile, ori tic-tac-urile de vanzare, nici sticlele de lapte pline cu...maruntis, nici bancnotele somoiogite direct in buzubar, nici puzderia de garaje metalice improvizate dintre blocuri, nici felcerii care nu conteaza ce...ocupatie oficiala au, nici camerele de hotel transformate in...sala de operatii, nici obiceiul calatoriei fara bilet pe autobuz ori pe tren, nici lenjeria intima, nici florile imortele, nici laptele praf (in cutia de ness), nici puisorii de pisica, nici pestii, nici maidanezii, si nici pruncii - care trebuie sa steie...9 luni in burta mamii lor si nicidecum azvarliti pe tomberon de la et. X dupa nici...4 luni, 3 saptamani si 2 zile!
Asta, spui tu, este o opinie argumentata despre film. In primul rand, chiar daca ar fi asa ceva, ar veni dupa 50 de alte mesaje pur enigmistice. Apoi, nu e de fapt o afirmatie despre film. Nu e o interpretare, e o observatie (nu neaparat corecta). Da, se misca lucruri in film. BIG DEAL. Ce semnificatie zici ca are asta, daca are vreuna? Tactica ta este sa trantesti inceputul unui posibil argument (inexistent de altfel) cu suficienta gravitate incat sa para ca spui ceva demn de luat in seama pe acolo, apoi sa astepti sa vezi ce se intampla.
Un argument inseamna o premisa, o legatura logica si o concluzie. Tu oferi o premisa, te porti ca si cand ar exista si legatura logica, apoi sustii ca ai spus ceva semnificativ. Ei bine, asta nu e discutie rationala. End of story.

Mel
19 Jan 2008, 23:30
Ei da' tu chiar nu vezi cum te...contrazici?!

Coshava
20 Jan 2008, 02:25
Asta nu inseamna ca nu abordeaza anumite teme generale - chestia asta o face absolut orice lucrare (pana si manelele sau picturile in airbrush de pe remorcile de la cate un luna park), ci ca intentia lui Mungiu nu este de a starni o discutie despre acele tematici.

Categoric - e bine ca mai exista si oameni cu simtul masurii pe zona si ca nu au plecat toti la culcare. :)

Nu de alta dar, de ex. :

nici puzderia de garaje metalice improvizate dintre blocuri{...}

Alea mai mult ca sigur ca nu existau in '87 - sau erau foarte, foarte rare - ele sunt pur si simplu un anacronism din film. ;)

Oricum - apropo de ce aiureli se pot spune daca vrei sa scoti simboluri si ciudatenii acolo unde clar nu e cazul am gasit drept cel mai amuzant exemplu urmatorul :

{...}nici abuziva cruce rosie (si nu albastra) de pe toate salvarile, {...}

Crucea Rosie este ( unul din ) simbolurile oficiale ale Organizatiei Mondiale de Cruce si Semiluna Rosie si, dupa cum spune si aici (http://en.wikipedia.org/wiki/Emblems_of_the_Red_Cross) :

As specified by the Geneva Conventions, the four recognized emblems are to be used only to denote the following:

- facilities for the care of injured and sick armed forces members;
- armed forces medical personnel and equipment;
- military chaplains;
- International Red Cross and Red Crescent Movement organizations such as the International Committee of the Red Cross (ICRC), the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC), and the 185 national Red Cross and Red Crescent societies.
In order to ensure universal respect for the emblems, the Geneva Conventions obliged their signatories to forbid any other use of the names and emblems in wartime and peacetime.

Nevertheless, the misuse of the emblem is widespread and it is often used as a general symbol to indicate first aid, medical supplies and civilian medical services especially walk-in clinics.
{...}
In order to avoid this conflict, a green cross is often used as a generic alternative.

Deci nu e vorba de vreo folosire abuziva si la o adica daca vrei sa eviti rosul se foloseste simbolul verde si nicidecum albastru, deoarece "crucea albastra" este un simbol folosit doar in SUA de unele organizatii medicale private (http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Cross_and_Blue_Shield_Association). :D
:lol: :D

Mel
20 Jan 2008, 10:22
@Coshava, tu stii ce inseamna sa gresesti dintr'un foc atat in forma cat si in continut - cel putin in cazul de fata? :((

Stii ce? Pana una alta, cheama si tu o...salvare!
Adica - ambulanta, nu te speria...
Si fa'i o poza!
Pe ce parte'ti place tie: si din fata, si din spate si din lateral (numa' nu pe dedesubt)!
Si pe urma bag-o chiar aici, pe forum (poza zic)! Ca sa vedem si noi ce culoare are simbolul acela (ca sa nu te mai legi de exprimarea mea aproximativa) international al salvarii, adica al tuturor ambulantelor din lumea normala :((
Simbol pe care baietii nostri, adica comunistii nostri nu l-au acceptat decat dupe...'89 :)

Sau ca sa nu te mai obosesti de pomana, ia la mama o poza cu ambulanta si cu crucea albastra (a Sf. Andrei) asa cum arata in toata lumea:

http://www.pulsmedica.ro/pop/galeria/amb2.html

Si pe urma mai du-te si te mai uita odata la 432 - la scena intalnirii Otiliei cu Bebe, scena in care apare, dupa un taxi lipsit si...dansul de culoarea si insemnele elementare internationale ale taxi-urilor, apare deci o statie de salvare cu o groaza de dube-salvari - marca autohtona "Tudor Vladimirescu" - toate cu simbolul crucii rosii - ilegal cf. conventiilor internationale. :sick:
-----------------------------------------------------------------------

Problema esentiala insa nu e nicidecum asta ci cu totul alta: si anume ca daca din tot pomelnicul-inventar proaspat prezentat de mine mai sus, singurele lucruri inexacte ar fi numarul garajelor-de fier-beton, respectiv simbolul sau "crucea" albastra - atunci cum ramane cu restul...?! :((

Sau altcumva spus: daca eu recunosc totusi si'ti multumesc ca atare pentru precizarea legata de crucea propriu-zisa albastra (cu care marturisesc ca n'am fost in tema), asa cum i-am multumit si simpaticului nostru american @Vladvaidianu pentru pretioasele informatii american-beauty-iste (si pe care tu totusi le-ai respins cu aceeasi inversunare ca si in cazul meu), sau lui @Pitbulll-splitt-istul pentru informatia cu Vintila - apoi mie fratioare, cine palaria mea o sa'mi recunoasca, basca sa'mi multumeasca pentru infernalele si catastrofalele (pentru...voi) informatiuni si conceptiuni 432-iste!?
Ei?! :((

Mel
20 Jan 2008, 12:50
Supastar, permite-mi sa imi exprim o opinie in lumina noilor dovezi pe care le-ai scos la iveala:
Nu merita. Asta e Tamarainsa Redux, doar ca ceva mai coerent la suprafata...

OK, stiu ca ma arunc in gura lupului, but here goes nothing...

Pai bine ma, Cazeemeere! apoi zi si matale: ori sunt lup ori sunt Tamarainsa Redux (care numa' voi stiti cine dracu' o mai fi - ca la cautare nu da niciun rezultat) - cand ai de gand sa te hotaresti? :((
Ori voi vreti numaidecat sa'l vedeti pe Mielul turbat?! :(

Mel
21 Jan 2008, 14:13
Na! ca iar am facut-o de...oaie - adica de mel - si m'a lasatara iarasi singur-singurel! Cu thread-ul meu cu tot :((

Supastar
21 Jan 2008, 23:09
Ori voi vreti numaidecat sa'l vedeti pe Mielul turbat?! :(

ce zici de "tacerea mieilor"? :x

Cazeemeer
22 Jan 2008, 07:39
Bad pun, Supastar. Si oricum, a facut si Mel acelasi joc de cuvinte la un moment dat, dar probabil ca s-a pierdut printre toate modificarile succesive ale mesajelor lui (daca te uiti mai sus, are si modficate de 24 de ori!).
A, si re "Tamarainsa Redux", se pare ca in cazul de fata te-am batut la propriul tau joc, Mel. Oricum, nu era nici un mister acolo. "Tamarainsa" e un personaj, intr-adevar, iar "redux" e un cuvant ca oricare altul.

Mel
22 Jan 2008, 08:09
Pai de: si cazeemeer e'un cazeemeer ca oricare altul, si supastar e'un supastar ca oricare altu*...
Da' mel - ati mai pomenit voi de cand v-a facutara mamicutele - asa mel zic**?! :((

------------------------------------------------------------------------------------

Bad pun, Supastar. Si oricum, a facut si Mel acelasi joc de cuvinte la un moment dat, dar probabil ca s-a pierdut printre toate modificarile succesive ale mesajelor lui.

Nu s-a pierdut nimic - v'am pus-o de'o parte la pastrare, tacerea aia a mieilor de care intr-adevar am scris (primul) ieri. Cat despre nerusinarea unora de-a ma copia dupa ce s'a pisatara'n toi pe tot ce-am scris, aibi rabdare sa vezi cum or sa conpuna cu totii la comanteruri 432-iste, care mai de care mai turbate si mai porceste impanate cu citate de la...bebe.

Ca daca m'oi asterne si v'oi face desfasuratorul cu toate lucrurile pe care le-ati aflat intr-o saptamana de la mine - puse in balanta cu toate lucrurile pe care le-am aflat eu de la voi intr-o viata, o sa iasa...jale mare! :((
-------------------------------------------------------------------------------------

...printre toate modificarile succesive ale mesajelor lui (daca te uiti mai sus, are si modficate de 24 de ori!)...

Ei, uite cum iti dai singur-singurel arama (de analfabet) pe fata - fiindca dac'ai avea de-a face cu caietul manuscris al lui Eminescu cu cele 12 pagini de corectura pe strofa intai din "Luceafarul" - e mai mult ca sigur ca la fel te-ai...ilaria!
Ca de defintia adevarului - ca eroarea permanent corectata - sunt convins ca n-ai auzit de cand te-ai nascut...Si pana azi. Cand ai dat de miel.
Si'alminteri se pare ca pentru al de matale, forumul asta e ca ograda lui tata sau mai rau, ca WC-ul public, unde vii - te slobozi - si pleci!

Si-apoi tu nu vezi ca iti bati capul - ca o fata mare - cu numarul de modificari ale unui text fara sa'ti pese catusi de putin daca nu cumva textul ala spune...adevarul!
Si nu orice adevar!
Fiindca de alaltaieri, de cand v'am postat aici - cu rosu, cel mai bengos comentar 432-ist din lume, ati cam luat-o razna cu totii, ati inceput s'o cocaliti, s-o ingalati, s'o scaldati si s'o aburiti ("you're not wanted here!"), basca s'o...splitati - numa' si numai ca sa nu vedeti ce treaba naspa v-am facut: v'am bagat...mortu'n casa!

Supastar
22 Jan 2008, 09:40
Bad pun, Supastar. Si oricum, a facut si Mel acelasi joc de cuvinte la un moment dat, dar probabil ca s-a pierdut printre toate modificarile succesive ale mesajelor lui (daca te uiti mai sus, are si modficate de 24 de ori!).
nu stiam pt k nu stau sa citesc toate replicile lui... mai ales nu pe alea lungi. dar, din cand in cand, tin sa-i amintesc k he's not wanted here! :w00t:

Mel
22 Jan 2008, 09:44
Ei vezi?! Eu ce zic: taman la fel o sa spuie si cand vor fi interpelati privitor la viitoarele lor comanteruri 432-iste impanate cu citate originale sterpelite de la...bebe: "apai ce! eu am avut timp sa citesc toate aiurelile alea?!" :oops:

Mel
22 Jan 2008, 10:11
...nu stiam pt k nu stau sa citesc toate replicile lui... mai ales nu pe alea lungi. dar, din cand in cand, tin sa-i amintesc k he's not wanted here! :w00t:

Bravo ma, logicianule: adica d'aia "tii tu sa'mi amintesti" ca "nu sunt dorit" de tine si de consatenii tai - fiindca...nu ma citesti?! Sau taman...pentru asta!?
Ca doar nu tocmai fiindca l'ati vazut pt. prima oara pe dracul (sau pe mielul, ma rog) - tineti voi mortis sa plec?!
Si nu tocmai fiindca v-am aratat ca nu prea ati vazut nimic din filmul "simplu" al lui Mungiu, (dupa ce'l comentati toata ziua bunaziua de o jumate de an) - ati ajuns sa "nu ma cititi" (200 de vizualizari/zi!!) cu'atata...energie?!
N-ati vazut nici buletinul prespalat, nici descaltarea Otiliei la vizita de la Adi, nici neonul defect din holul hotelului, nici nelipsitele vaze cu flori (basca tablourile "artistice", basca toate afisele aiuristice lipite de peretii camerelor studentilor) ce orneaza toata aceasta mizerie de neamuri proaste, nici autobuzele coscovite si taxiurile ruginite (neinscriptionate cf. conventiilor internationale - ca si salvarile cu impropria...cruce rosie), nici baltile, noroaiele si bezna de pe strazi, nici cainii vagabonzi de la camine, de la hoteluri si din toate cartierele si blocurile, nici Dacia prabusita si nici pantofii fara siret ai lui bebe (basca blugii lui de fabricatie...ruseasca), nici gazul fara presiune, nici ca nu se gasea cheia de la sala de examene din Fac. de Chimie, la fel cum nu se gasea Kent, progesterol, Lux, Amo, Rexona, zahar, Vikend, Marlboro, camere de hotel, felceri, flori, autobuze, taxiuri, cafea si chiar cesti de cafea - decat in conditii...martiene*!
Si asta n'ar fi nimic - ca daca le-ati f vazut, ati fi vazut in sfarsit cu adevarat si...filmul - care film tocmai despre aceste conditii martiene vorbeste. Si nicidecum despre niste fete mai mult sau mai putin pacatoase, respectiv despre un profitor ordinal "lipsit de orisice scrupule"! Care le violeaza pe ambele doua** la...conceptie. :((
_______
* Si n-ati vazut nimic din toate acestea fiindca voi nu dati doi bani in general pe scenografie si in special pe nemaipomenita Mihaela Poenaru; ati fost cu ochii numai si numai pe tehnica suspans-ului, si pe "tehnica de filmare", pe "camera pe umar", "schimbarea cadrelor din vole" - si numai aiureli d'astea SECUNDARE de doi bani!

** Ca si pe...betul (si nevinovatul) spectator!
Ca doar d'aia s'a si simtitara 'ntr'asa hal de...cracanati - atat de multi (spectatori zic nevinovati)!

djinjis
22 Jan 2008, 15:47
sunt primul care a zis asta si nimeni n-a mai spus-o...

It's ninety percent bullshit.
But it's entertaining. So I read it.

cand cineva face tumbe in public il privesti involuntar. asta e explicatia faptului ca sunt cititori. uite linku asta, aici gasesti contraargumentatie la toate problemele dezbatute... ... ... http://www.youtube.com/watch?v=Acsi6RYPP6A

Mel
22 Jan 2008, 16:02
Vorbesti serios, stimabile?!
Adica d'aia ma pomenesc eu zilnic cu minim 150 de curiosi furiosi pe cap, num' ca sa vaza ultima mea..."tumba" postata?! Cu toate ca respectivii stiu preabine ca nu'i vorba de nimic altceva decat de'o (noua) tumba?! Cam ciudati...baietasii astia :oops:

StefanDo
22 Jan 2008, 16:05
tumbe sau nu, un ton politicos este de dorit, atat fata de 432, cat si fata de partenerii la discutii

Mel
22 Jan 2008, 16:07
:P Ati auzit bai, baieti!? Astia cu* "Tamarainsa redux", basca cu "sa te cari din forumelul nostru, scamatorule si pamblicarule de doi bani!" etc

In privinta celei de-a doua parti, nu prea ma duce mintea la ce s'o fi gandit autorul mesajului: mai ales ca nu am apucat sa vad inca in tot cuprinsul acestui forum, nici macar un singur opinant nefavorabil 432-ului :((
Sa ma pun chiar acu' sa caut...
(Adicatele sa dau un search cu: "Opiniuni pline de...lipsa de respect fata de 432" :((
Sa vaz si eu care drac'o mai fi si nefericitu' ala :w00t:

http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=178994&highlight=

djinjis
22 Jan 2008, 16:46
nu, n-am auzit, eventual as putea sa vad. de ce sa pleci? si noi de cine ne mai radem pe noi? "Sa vaz si eu care drac'o mai fi si nefericitu' ala" Be careful whom you insult, old man.

Mel
22 Jan 2008, 16:49
A! care va sa zica cand voi spuneti - ca Cazeemeer - ca "va bagati in gura lupului" - aia'nseamna ca "va radeti pe voi"?!
Sau ca...faceti :((

StefanDo
22 Jan 2008, 16:50
(Adicatele sa dau un search cu: "Opiniuni pline de...lipsa de respect fata de 432" :((
Sa vaz si eu care drac'o mai fi si nefericitu' ala :w00t:

http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=178994&highlight=

daca-l tot citezi pe Ambra, poate-i calci si pe urme... ;)

Mel
22 Jan 2008, 16:51
Daca... :((

Basca vaz ca nu mai zici ca mi-ai duce lipsa (in cazul asta, cu calcatu' pe urme) :((

Basca mai si uiti de la mana pan' la gura: cine m'a silit la citatul asta?!
Nu tocmai cel care imi tinea lectii asupra stilului "politicos" in care se obisnuieste a se "discuta" in acest onorabil forum?!

Sau poate ca binevoiesti a'mi da voie sa mai aduc si (muuuuuuuuuuuuuulte) alte asemenea pilde loco de gingasa exprimare?!

StefanDo
22 Jan 2008, 16:57
deloc
sa revenim on topic

Mel
22 Jan 2008, 16:58
Reveniti sanatosi - ca nu eu v'am adus aici: toate off-urile, inclusiv cel de fata, va apartin!

Mel
22 Jan 2008, 19:21
tumbe sau nu, un ton politicos este de dorit, atat fata de 432, cat si fata de partenerii la discutii

Bine mai nene (@StefanDo), pai ce faci matale cu mine acum?! Nu cumva m'ai confundat?! Da' rau de tot:

http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=14975&postdays=0&postorder=asc&start=50

...Sa ai in vedere fratioare - zic si eu ca
Tihon Ilici din "Satul" lui Bunin (l-ati...citit?!) ca 432 explica mult mai mult misterul comunismului decat asa-zisul raport...al lui Tismaneanu!

http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?
t=14975&postdays=0&postorder=asc&start=50

...Asta inseamna ca 432 a atacat in mod direct probleme de-ale noastre din cele mai dureroase! E si cel mai mare merit al lui: de cand ma ocup de el au ramas in urma interminabilele mele preocupari cu comentariile online despre Basescu, Tariceanu si alte...umbre ale vietii publice :)
Dezbinarea si "valurile" provocate de 432 imi amintesc chiar de vorbele cele mai paradoxale ale Domnului nostru (scuze! daca nu'o fi si'al...vostru): "n-am venit s-aduc pace ci...ura si dezbinare, foc care ah! cat as vrea sa'l vad aprins chiar acum!..."

http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=190066#190066

*** Descaltare pe care chiar ca n'a remarcat-o nici...dracu (fiindca e...prima cine-descaltare)! Asa cum n-a remarcat nimeni nici scobitul
in nas al lui Razvan Vasilescu din "Marfa si Banii" - gest prin care Cristi Puiu a inaugurat edificiul neorealismului romanesc - desavarsit de Cristi Mungiu.

**** Acum sper sa se inteleaga in sfarsit ca secretul intregului 432 se afla incifrat chiar in titlul cu care este etichetat sarcastic intregul haos descris amanuntit mai sus..."

http://www.ziare.ro/forum/viewtopic.php?t=225&postdays=0&postorder=asc&start=345

Si-atuncea cum sa te mai miri ca fiinta umana de pe meleagurile noastre ajunge sa nu mai valoreze nici macar cat un pui de pisica sau cat un pestisor - omul respectiv fiind pruncul ucis cu seninatate, impachetat si azvarlit pe tomberon chiar de catre preabuna...Otilia; iar pisicii sunt cei pe care tot Otilia'i mangaie si'i hraneste cu'atata dragoste la inceputul povestii noastre.
Si tocmai faptul ca nimeni nu a bagat de seama si nu a facut nicio legatura cu pisicutii astia, ca si cu pestisorii de grija carora nu mai poate Gabita - arata nici mai mult nici mai putin decat ca..."madame Bovary c'est moi", ca'n realitate ucigasii copilului suntem esentialmente chiar...noi. Toti!
Aceasta si este marea lovitura data de Mungiu prin filmul lui. Data cui?
Noua!
Adica tuturor celor care cred ca filmul nu'i priveste'n niciun caz pe ei.
Ci pe "altii"...
Adica pe "amaratii aia ce-au trait sub Ceausescu".
De parca noi n'am fi unii si aceiasi! Mai imbatraniti. In rele.
Caci pute lumea noastra de azi de alde Bebe! Ca si de alde Gabita! Ca si de alde Adi. Care traiesc cu totii pe spinarea Otiliilor.

http://www.ziare.ro/forum/viewtopic.php?t=225&postdays=0&postorder=asc&start=360

...Pana una alta ia sa va intreb si pe voi - daca nu va deranjez (in halul in care i-am deranjat chiar azi pe niste...profesionisti): stie cineva care sa fie rostul nuntii din finalul filmului lui Mungiu?
PS Mai mentionez ca e vorba de o scena care poate fi semnata oricand atat de Antonioni cat si de Bunuel...

http://www.ziare.ro/forum/viewtopic.php?t=225&postdays=0&postorder=asc&start=375

Second version sau
"Filmarea din dulapul...mintii"

In care se va vedea o cu totul alta poveste, o adevarata piesa de teatru compusa dintr'o suita'n crescendo de:
- scene legate, p l i n e de continut - una si una - culminand cu bijuteria sufocantului dialog de infarct al trio-ului din camera de hotel !
- intermezzo-uri de legatura (baia, pisicii, arabul, camera colegelor, "blatul" pe autobuz, cele doua receptionere reconstituite parca cu masina timpului, benzinarul, tramvaie uriase...dezolant, bacovian de goale, scena culminanta a fugii printre blocuri cu micul cadavru) ce se constituie in adevarati catalizatori ai exploziei sau mai bine zis - imploziei finale!
- imagini, tablouri de epoca (uitata deja de majoritatea..."populatiei") de-o bogatie basca de-o profunzime a semnificatiei - in economia intregii povestiri - greu de egalat (incepand cu camera de camin a fetelor de'o exemplaritate perfecta nu doar pentru studente, ori doar pentru camine, ori doar pentru tineri - ci pentru...noi toti!, si terminad cu uitatele autobuze purtatoare de uriase butelii de gaz...explozibil, ori clasicele cozi de somnambuli de la alimentare)
- un joc incredibil de...natural al TUTUROR protagonistilor in frunte cu paroxistica desperare muta a firavei Gabita - in fata glacialului Bebe, dar si cu matura si adanc resemnata Otilia...

Comentariul cel mai bun in privinta asta apartine lui Mihnea Columbeanu (Pitbull): "Patru luni, trei sãptãmâni ºi douã zile" - Neconvenþional ºi extrem de exact
Acele (mici) probleme!"
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=14165&postdays=0&postorder=asc&start=0

Mel
22 Jan 2008, 19:43
Ei bine domnule @StefanDo, acum stii ce-am sa fac?

- n'am sa te pun nici macar sa imi arati un singur comentator sau critic din intreaga lume care sa laude mai mult si mai temeinic ca mine meritele lui Mungiu: ca n-ai sa poti! :((

- si n-am sa te pun nici macar sa imi arati un singur comentariu de-al meu nepoliticos la adresa lui Mungiu si'a capodoperei lui - ca iarasi n'ai sa poti! :((

- in schimb am sa te rog frumusel sa imi arati un singur comentariu de'al meu, cat de cat nefavorabil in chestie: sa te'auzim! :((

StefanDo
22 Jan 2008, 21:15
nu te ofusca
de obicei doar iti parcurg posturile, pentru ca nu prea am incredere in felul in care inlantui ideile (plus ca le editezi atat de des, incat eu unul as limita numarul de editari posibile la doua). remarca mea de mai sus era cauzata de niste referiri la "futacioasele" Otilia si Gabita si un "analfabetule" aruncat altui user. te rog fii mai atent la limbaj

revenim on topic

Mel
22 Jan 2008, 21:22
Vai de mine: scuzele mele! Daca expresiile alea - intr'adevar foarte neglijente* - au fost toata beleaua!
In rest, daca totu'i valabil - apoi pot pentru ca sa zic ca - ofuscat sau neofuscat - sunt mai mult decat multamit! :)
* Apropo, daca nu ma insel, imi pare ca intre timp, adica chiar inainte de'a apare precizarea asta, mi'am dat si eu seama, si ca atare am corectat scaparile alea pitbull-esti (chiar daca n'au fost intru totul...neprovocate). Asta apropo si de supararea pe nenumaratele mele corecturi (care sincer sa fiu, nu am priceput de fel: pe cine si in ce fel pot deranja!?

Aaaa! aveti totusi dreptate! aici imi recunosc tampenia de'a nu ma fi gandit decat la aspectul autocorectarii - uitand ca pamantul de posibillitatea (si nu numai) de'a fi citat de catre ceilalti - caz in care ies mari confuzii. Nici vorba ca o sa fiu (mult) mai atent la treaba asta.
-------------------------------------------------------------------

PS Cat priveste treaba cu (ne)increderea in afirmatiile si inferentele mele, problema in fond sta cam asa:

- in primul rand ca daca aceasta problema speciala a aparut (dintr-o data) numai in cazul subsemnatului, asta se datoreaza tocmai faptului ca ale mele comentarii tind sa depaseasca partialitatea la care se limiteaza majoritatea covarsitoare a celorlalte, constituindu-se in niste analize de ansamblu. Or in fata unor asemenea constructii apare intotdeauna teama de-a nu risca deloc zdruncinarea propriilor convingeri, pe cat de ferme pe-atat de...nefundamentate logic - teama care de obicei se rezolva prin...comoditatea de-a apela la o...iluzorie indoiala de principiu!
Or la treaba asta eu nu pot raspunde decat ca nu se cade sa tratam pe nimeni cu neincredere - pana la proba contrarie!

- In al doilea rand: nu e vina mea daca folosirea unui aparat conceptual muuuult mai cuprinzator decat se obisnuieste in asemenea analize si comentarii, produce de regula reactii de...perplexitate, reactii care deseori se canalizeaza (mai ales in lipsa unei minime educatii), adica se "rezolva" dintr-un foc prin clasicele reductionisme de tipul: sofistica, aberatii, tamarainsa redux, etc.

- in al treilea rand: celalalt secret al complexitatii generatoare de neincredere, este si mai simplu - si anume ca toate comentariile mele au vizat cele mai variate domenii: de la Bunuel si pana la Tarkovski, de la vestimentatie si pana la automobilele vremii; de la pacate ale comunismului uitate de toti (ca cel cu crucea rosie) si pana la de la binecunoscutele naravuri studentesti autohtone, respectiv pana la vesela caracteristica ce se putea gasi in magazinele de menaj ale vremii; de la limbajul caracteristic paturii elevate orisicat a medicilor, si pana la apucaturile si mai caracteristice ale paturilor inferioare; de la Cehov si pana la...Flaubert, Shakespeare si Tolstoi; de la Hegel si pana la Freud si Forster (a carui carticica "Aspecte ale romanului" trebuie stiuta...pe de rost: nu'i suficienta "bazooka" cehoviana!); si tot asa! Ceea ce pentru toti cei care in virtutea ingustei lor specializari tehniciste nu beneficiaza nici pe departe de o asemenea larga acoperire informationala - creeaza iarasi o infernala senzatie de...nesiguranta!
Pentru care insa, iarasi - nu am (cel putin pana la proba contrarie) absolut nici cea mai mica vina: doctorul, in special psihiatrul si psihologul - ca sa nu mai vorbim de psihanalist; preotul, - ca sa nu mai vorbim de calugar sau de filozof, ca tot aia e; detectivul, avocatul, ca sa nu mai vorbim de judecator; scriitorul si mai ales...REGIZORUL, si cu atat mai mult criticul de film, sunt obligati sa se priceapa esentialmente la...toate domeniile!

- in sfarsit, in ultimul rand (si ceea ce e in ultimul, e si in primul rand!) - cea mai mare belea dintre toate este ca intreaga mea conceptie - deprinsa si...pitrocita intr'o quasi-calugarie indelungata de vreo...15 ani, este cu totul neobisnuita pentru majoritatea celorlalti: incepand mai ales cu ideile despre comunism si terminand cu cele despre modul general de viata, ordine, vestimentatie, limbaj etc etc. - despre toti si despre toate. Incepand cu parerea despre ceea ce a fost in Romania de dinainte de 89 si terminand cu parerea despre ceea ce cam este si'n...prezent!

Or principalul lucru care se poate afirma despre filmul lui Mungiu este tocmai ca el vizeaza (in mod deliberat-progarmatic!) una din cele mai grele probleme nu doar ale noastre ci ale intregii...lumi: problema comunismului - de care ca atare ABSOLUT nimeni pana in prezent (exceptand bineinteles celebrul Raport tismanist-patapievicist despre "crimele comunistului necunoscut") nu a ajuns cu adevarat sa se atinga :((

Tocmai de aceea nu se poate rezolva nimic privitor la deslusirea FONDULUI unui asemenea film de o de o patrundere si putere de sugestie cu totul exceptionala - in cadrul unor discutii cu niste oameni ramasi prizonieri ai tuturor prejudecatilor, cliseelor si lozincilor...anti-comuniste (nenorocirea "ne vine" de la..."rasarit") - care nu sunt cu nimic mai acatari decat cele...comuniste ("lumina vine de la...rasarit") - din care s'au si incropit :((

Si cred ca asa se si explica faptul ca am fost (iar ma laud porceste) singurul in masura sa depasesc cu lejeritate multitudinea de pozitii contradictorii referitoare la adevarata substanta a filmului 432: a fost sau n-a fost filmul asta despre un simplu avort ilegal? Ori despre o simpla relatie de prietenie? Or despre relatia generala barbat-femeie? Or despre cum ii silea oranduirea cea cruda si nedreapta pe bietii oameni sa avorteze - sau sa..nu avorteze?

Adevarul e ca 432 este cel mai bun film despre haosul, dezordinea si prostituarea generalizata (scuze pentru pleonasme) caracteristice SSMD (Societatea Socialista Multilateral Dezvoltata).
Film in fata caruia un Oscar devine cel putin impropriu - pentru ei (cum s'a si remarcat), respectiv prea putin semnificativ - pentru noi.

PS Daca nu pot garanta de adevarul absolut al tuturor celor de mai sus, pot garanta in schimb ca elaborarea ad-hoc (a l'improviste cum spune frantuzul) a unei asemenea constructii articulate si nuantate, nu se poate face totusi nici "deux ex machina" - adica fara absolut nicio corectura ulterioara, si cu atat mai putin pe binecunoscutele si batatoritele cai autohtone djinjhiste-hruscioviste-pibuliste bascaliste you-tubiste :oops:

djinjis
23 Jan 2008, 10:26
aaa, nu, regretabil, dar de la Hegell si pana la Fraud si Forster Gump, era cealalta varianta si implicit o argumentatie complt diferita.

http://www.youtube.com/watch?v=jkjwnFJ2P6Y&feature=related

melodia asta e deosebita, incearca sa canti si tu si sa pocnesti din degete...desi produce de regula reactii de...perplexitate datorita folosirii unui aparat conceptual mult mai nuantat, celelalt secret fiind al complexitatii generatoare de neincredere, care este si mai simplu, o sa observi cum o stranie legatura se creaza intre tema melodica si subiectul thread-ului si totul va deveni deodata clar. trebuie doar sa crezi.

Mel
23 Jan 2008, 10:36
:(( Quod erat demonstrandum :((

djinjis
23 Jan 2008, 10:40
cam asa ceva... http://www.youtube.com/watch?v=5X1VIyZe3Ws&feature=related
related

StefanDo
23 Jan 2008, 11:47
cred ca am sa sterg ultimele 15 posturi, pur si simplu n-au ce cauta aici
mel, nu mai posta trei mesaje la rand. Principiul "1 da' bun" e mult mai nimerit ;)

Mel
23 Jan 2008, 18:16
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=190382#190382

Mel
23 Jan 2008, 19:40
cred ca am sa sterg ultimele 15 posturi*, pur si simplu n-au ce cauta aici
mel, nu mai posta trei mesaje la rand. Principiul "1 da' bun" e mult mai nimerit ;)

dar daca si pe asta il bagi sub pres n-am facut nimic.
Desteptarea. Delirul ästa cum c-ar putea un moderator sä bage sub pres topicurile miroase a Bäläceanca si devine obositor. Asa ceva ar putea fi echivalat doar cu una din urmätoarele actiuni:
- sters topic
- sters mesaje care-l saltä în paginä
- încuiat topic
- mutat topic într-o sectiune de la coada forumului.
Nimeni n-a fäcut nimic din toate astea, dimpotrivä. Topicul e stimulat prin dialog. Ia un rudotel.

http://www.cinemagia.ro/forum/posting.php?mode=quote&p=186732

...A Balaceanca?
Sau a...Lublianka :((
http://travel.webshots.com/photo/2475739830070214569zUtBoP

PS Cand apar, mai intai apar mentalitatile si pe urma institutiile.
Cand dispar, mai intai dispar institutiile si abia pe urma mentalitatile.
Daca mai dispar :((

legardere
24 Jan 2008, 08:17
* Iar eu - si nu numai eu - cred ca rostul unui moderator este cu totul altul decat sa...stearga "pur si simplu" - tot ceea ce nu intelege sau nu'i confirma parerile proprii.
Daca nu cumva Cinemagia o fi facand exceptie de la regulile general admise.

Am tot stat si am privit acest asa zis topic (pentru ca pana la urma l-ai transformat in lupta intre tine si cei ce nu iti impartasesc ideile)

Avand in vedere ca lucrez intr-un domeniu ct de cat conex (ma refer la partea de moderare) consider ca masura propusa nu este una atat de aberanta pe cat crezi tu.

Argumentul anti "ideile lui Mel" este unul cat se poate de simplu, daca vrei sa faci o dezbatere accepta ca nu esti tu ala care a fost in creierul unui regizor si scenarist SIMULTAN ca sa stii exact ce au gandit oamenii aia, si mai ales ca oricine poate intelege anumite pasaje oricum in functie de foarte multe aspecte.

Sper sa nu imi sara in cap moderatorii, dar cred ca locul acestui acest asa zis "topic" este in categoria cafenea si argumentez nu se discuta aici nici despre cinematografia romaneasca in general si nici numai despre filmul asta in particular ci incep sa am sentimentul ca seamana cu o sedinta de spalari de creiere.

P.S. "Draga" Mel poti sa nu te deranjezi sa imi raspunzi pentru ca nu ma intereseaza absolut deloc, si nu vreau sa incep o discutie argumentativa pentru ca imi este clar ca nu am cu cine. Oricum raspuns nu vei primi.

Pitbull
24 Jan 2008, 08:29
:(( In principiu, ai dreptate. :((
:(( Totusi, vom mai tine topicul aici, un timp, pentru cä în prima :(( parte a celui dintâi mesaj era vorba, la un moment dat, de ceva care avea vag o anumitä legäturä tangentialä cu "432" :(( - care e un film românesc. :(( E drept cä, dupä ce acest subiect a fost depäsit, nici o altä temä de discutie nu i-a luat locul, dar vom fi îngäduitori si räbdätori. :(( Deocamdatä. :((

Later edit: :(( :((

Mel
24 Jan 2008, 09:22
:(( In principiu, ai dreptate. :((
:(( Totusi, vom mai tine topicul aici, un timp, pentru cä în prima :(( parte a celui dintâi mesaj era vorba, la un moment dat, de ceva care avea vag o anumitä legäturä tangentialä cu "432" :(( - care e un film românesc. :(( E drept cä, dupä ce acest subiect a fost depäsit, nici o altä temä de discutie nu i-a luat locul, dar vom fi îngäduitori si räbdätori. :(( Deocamdatä. :((
Later edit: :(( :((

Hop-asaaaa: si tu*, Brutus?! :?
Care va sa zica asa, domnule Pitbull: tot ce am vazut eu in acest film romanesc - si nu ati vazut voi - am vazut...prost!?
Si'nca atat de prost incat sunt (numa) bun de...sters! :sick:
Am inteles bine, stimabile!? Fiindca'n acest caz trebuie sa cam da(t)i socoteala de...succesul "prostiilor" mele :((

...Totusi, vom mai tine topicul aici, un timp, pentru...era vorba, la un moment dat, de ceva care avea vag o anumitä legäturä tangentialä cu "432"
Nu cumva dintr-un cu totul alt motiv, si anume pentru ca e vorba de topicul cu cele mai multe...vizualizari?! :oops:

Aoleu! abia acum - cand am recitit topicul asta datator de'atatea dureri de cap, am descoperit, cred, adevarata cauza a supararii lui Pitbull pe subsemnatul:
...In sfarsit, d-le @Vladvaidianu, este si un al treilea lucru - foarte strans legat de astelalte doua, si care'i priveste pe insisi criticii nostri: 99 % din criticile lor se refera numai si numai la forma! Tocmai de-aceea le-a si scapat ceea ce ai aratat tu - privitor la continut!
http://www.cinemagia.ro/forum/posting.php?mode=quote&p=189879

P.S. "Draga" Mel poti sa nu te deranjezi sa imi raspunzi pentru ca nu ma intereseaza absolut deloc, si nu vreau sa incep o discutie argumentativa pentru ca imi este clar ca nu am cu cine. Oricum raspuns nu vei primi.

Draga Legardere, poti fi linistit: nu m-am deranjat nici macar sa-ti citesc mesajul (cu toate ca nu'i greu de banuit cat de mult ti-ai batut capul ca sa mi'l scrii) - afar' de concluziune, din cel putin...patru motive:
1. Sunt foarte ocupat
2. Primesc mesaje d'astea crestinesti aproape zilnic
3. Nu ma dau in vant dupa polemicile cu diletantii si cu frustratii
3. Daca pe mata nu te intereseaza apararea mea, nici pe mine nu ma intereseaza acuzele matale.
Si de vreme ce ai hotarat ca - asemeni lui...Dumnezeu - n'ai cum sa gresesti cel putin in ce ma priveste - nu pot decat sa procedez in consecinta si sa'mi vad mai departe de treburile mele :((
* Iti mai amintesti ca inca de la primul meu mesaj urechea mea melodioasa (pe care tocmai mi-o lauda noul venit@Sutter Cane -si pe care, ca atare l-ati si...sters) a detectat stridenta tacerii...tale (care te-ai dat de...plecat far' sa te'ntrebe nimeni, la...tipografie)?! Si am prevazut exact ceea ce a urmat: pornirea matale pe capul meu?!

Cazeemeer
24 Jan 2008, 09:37
2. Nu ma dau in vant dupa polemicile cu diletantii si cu frustratii
Nici noi. Asta tot incercam sa iti spunem.

Mel
24 Jan 2008, 09:44
De ce?! :oops:

Pitbull
24 Jan 2008, 13:47
:((

Mel
24 Jan 2008, 18:15
Stiati ca a fost sters un mesaj de aici?
Adica ultimul mesaj postat pe ziua de ieri, aseara, de catre noul venit: Sutter Cane. (dupa care a postat @Legardere de dimineata)
Ce spunea acel mesaj?
Zicea cam asa:
Mie unul imi plac toate mesajele melodioase ale userului Mel...

Domnilor moderatori-jucatori Pitbull si StefanDo! Aveti vreo explicatie pentru ce'ati facut cu mesajul de mai sus?! :((

Mel
24 Jan 2008, 18:17
Am impresia - tot mai puternica - ca am nimerit - cu acest forum, intr-un loc foaaaarte interesant 8)

Stiati ca in cursul zilei de azi a fost sters un mesaj (foarte mic) din aceasta pagina?
Adica ultimul mesaj postat pe ziua de ieri, aseara, de catre noul venit: Sutter Cane. (dupa care a postat ultimul meu...judecator, @Legardere de dimineata)
Ce spunea acel mesaj?
Zicea cam asa:
Mie unul imi plac toate mesajele melodioase ale userului Mel...

Domnilor moderatori "îngäduitori si räbdätori" Pitbull si StefanDo! Puteti sa dati vreo explicatie pentru stergerea mesajului lui Sutter Cane?! :((

PS Se pare ca nu e singurul mesaj care i-a fost sters aseara acestui nou user - dat fiind ca la cautarea mea de aseara am gasit cel putin 5 topice la care dansul postase cate un raspuns, si din care, acum se pare ca nu mai exista decat doar unul singur, deschis chiar de el, si intitulat "Alakazam":
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=190457#190457

Pitbull
24 Jan 2008, 18:51
Sutter Cane :(( era un user subversiv, :oops: de tip clonä/troll/cal-troian :(( (probabil Nightwane, :oops: sau AmBlaBla, :(( sau altul din haitä), :oops: venit de la Cinemocofan :(( ca sä tulbure apele pe-aici. :oops: Incepuse cu mesaje aparent inofensive, :(( dar urma sä trecä, :oops: de la un moment dat, :(( la porcärele. :oops: Le cunoastem sistemul amicilor, :(( au mai încercat si în trecut. :oops: L-am bannat si i-am sters mesajele din tot forumul. :(( Uitä-l. :oops: Tu sä fii sänätos. :((
http://www.cinemagia.ro/forum/posting.php?mode=reply&t=14975

Mel
24 Jan 2008, 18:59
Ei, da' bag de seama ca e...jale mare p'aici!
Descopar in fiecare zi lucruri tot mai..interesante si mai abracadabrante!

Care "toate", d-le Pitbull?!
Adica pe toate favorabile...mie?!
Astea de la adresa pe care abia v-am dat'o mai sus, si care exista si acum, de ce nu v'au deranjat:

http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=190457#190457

[Alakazam]

Sutter Cane
Novice

Conectat la: 23 Ian 2008
Locatie: In The Mouth Of Madness Trimis: 23 Ian 2008 19:02 Titlul subiectului:

In Heaven everything is fine.

Sutter Cane
Novice

Locatie: In The Mouth Of Madness Trimis: 23 Ian 2008 19:05 Titlul subiectului:

This is not the ending. You haven't read it yet.

Sutter Cane
Novice

Locatie: In The Mouth Of Madness Trimis: 23 Ian 2008 19:09 Titlul subiectului:

O pisica dansanta? Inoubliabil si inepuizabil. Nepuptopulem? Inutil si incoerent? Mai degraba poate nu.

Sutter Cane
Novice

Locatie: In The Mouth Of Madness Trimis: 23 Ian 2008 19:12 Titlul subiectului:

Spatiul, omule. Vectorii care strapung celuloidul nu sunt intotdeauna aceeasi. Am galgait de fericire. Dar nu sunt eu.

Sutter Cane
Novice

Locatie: In The Mouth Of Madness Trimis: 23 Ian 2008 19:14 Titlul subiectului:

999. A cazut diavolul?

=============================================

Si cum se face domnule Pitbull ca aseara, adica inainte sa vedeti si ultima postarea tarzie a lui Sutter, cea in care spunea "ca'i plac mesajele melodioase'ale lui Mel", domnia voastra nu era (in nici un caz) de aceeasi parere cu cea pe care o sustineti acum mai sus:

Pitbull
Unlikely Messiah

Conectat la: 31 Dec 2004
Locatie: Bucharest Trimis: 23 Ian 2008 22:20 Titlul subiectului:

Clona a fost sau Nightwane, sau cineva care-l cunoaste foarte bine si urmärea anume sä-i imite unul dintre stilurile de a se clona (vezi e-mail-ul, location-ul, si alte detalii din profil si mesaje).

Pitbull
24 Jan 2008, 19:08
Ba ne-au de :(( ranjat si alea.
http://www.cinemagia.ro/forum/posting.php?mode=reply&t=14975

Mel
24 Jan 2008, 19:12
Decat ca nu le-ati sters.
Pana acum cateva...clipe. :((

Pitbull
24 Jan 2008, 19:18
Nu aduce tipa :oops:
Ce aduce clipa. :((

Mel
24 Jan 2008, 19:23
Numai o clipa, domnule Columbeanu: puteti sa citati un singur exemplu de mesaj neprincipial din partea celui pe care il acuzati domnia voastra atat de (incredibil de) prezumtios?! :oops:
Ca eu pot sa dau enorm de multe citate in acest sens din partea...altora - care nu au fost vizati de "politica" dvs. :((

Pitbull
24 Jan 2008, 19:25
Eminamente. :((

Mel
24 Jan 2008, 19:27
Da? Pai dupa cum vad, acum nu prea mai e cazul sa va intreb cum stati cu...bordul - ci cu...obrazul :oops:

Pitbull
24 Jan 2008, 19:28
O, hotärât lucru! :((

Mel
24 Jan 2008, 19:30
Sau cu...ambele doua :oops:

Pitbull
24 Jan 2008, 19:32
:oops: Nu - cu ambele trei; cäci, vorba neamtului, jamais deux sans trois. :((

Mel
24 Jan 2008, 19:36
Ma tem ca locul matale nu era aici, ci la Academia...Catavencu. Basca imi inchipui c'ai fi fost platit mai binisor decat aici...

Pitbull
24 Jan 2008, 19:39
Gata, acuma am treabä.
Voi reveni luni noapte, la ceasurile 14:32 a.m.
NU POSTATI NIMIC IN LIPSA MEA!
Sä mä asteptati!
Cu drag!
Si dor!
ok
pupici
merci

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Mel
24 Jan 2008, 20:10
:w00t: Hop-asa!
Pai ce faci Pitbullule?! Ai inceput (si) cu...d'al de'astea?!
Imi...incui topicul - si'apoi iar il...descui?!

BTW, cred ca n'ar fi lipsit de interes sa raspunzi - care din intrebarile urmatoare iti produc cele mai mari...frisoane:
Ce anume va deranjeaza mai mult la toate mesajele mele melodioase - si la topicul asta pe care chiar matale l-ai inventat (adica...splitat), domnule Columbeanu:

- faptul ca e topicul cu cel mai mare numar de vizualizari pe zi? Si ca in timp ce topicul cu analizele matale, d-le Pitbull stationeaza din greu, astalaltu, al meu - creste cu minimum 200 de vizite pe zi?

- sau faptul ca analizele mele cuprind cele mai multe observatii INEDITE - pe cat de concrete, pe atat de exacte - asupra filmului lui Mungiu? Si atrag atentia in mod special ca aici m'am referit numai si numai la...vagonul de fapte ultra-simple aratate la pag. 4 - scapate de TOTI - ca pantofii fara siret ai lui Bebe sau cestile de furat din camera Otiliei si Gabitei...

- sau faptul ca toate incheierile firesti ce s-au impus pe baza acestor numeroase observatii, s'au constituit in niste aprecieri care'au scandalizat (umbli sa ne speli creierele??!!) pe toti cei ramasi anchilozati in impresiile si parerile lor prafuite - de luni de zile?

- sau faptul ca de la nimeni altul nu ati mai avut parte de o cantitate atat de mare de informatii exacte, basca formattate?!

Neuptolem
24 Jan 2008, 21:29
Ma bag si eu in seama pe acest topic dizgratios, si Doamne, ce bine incepuse! :((

Acest Mel e un personaj destul de contradictoriu, contsratant cu restul forumului si pana la urma e ciudat prin faptul ca reuseste sa provoace nervi tuturor persoanelor cu care intra in vorba fara a crea elemente concludente, de mahalagiu, de psihopat, ce i-ar conduce bannarea.

Vreau sa spun ce-mi place si ce nu la omul asta. Pentru ca tocmai asta este paradoxul: e placut, si nu e, in acelasi timp. Am zis "omul asta" nereferindu-ma la omul ce a scris mesajele, omul-Mel, doar referindu-ma strict la cuvintele postate de dansul - in cazul de fata, cuvintele aruncate mai mult sau mai putin asurzitor, corect, just, se confunda cu omul-Mel.

Il laud doar pentru un singur aspect: se aseamana cu Neuptolem. Unde? E nonconformist. Bravo! Are curaj! Iar bravo! In acelasi timp isi pastreaza capul (daca nu pe umeri, cel mult la vreo 100 metri de umeri) "pe" umeri, vasazica. Iar se aseamana cu mine! Pana acum! Desi ar fi o mica diferenta, la mine e vorba de 99de metri, nu de 100, adica nu ating numerele din trei cifre. Ok, v-am plictisit...nu-i nimic. Ceea ce e interesant acum urmeaza!

In afara de aspectul-Neuptolem, doza-made-in-Neuptolem, mai are trei doze, aspecte, ce nu-mi plac (subiectiv fiind dar care dracu n-o fi subiectiv aici).

Doza 2: Mistah J! Probabil ati observat cu totii. Energia pseuda (poate ca-n fata monitorului abia reuseste sa-si scartzaie maseaua sub broboane mari de sudoare), nu se dezminte (adica posteaza intr-una, ca tavalitul ne-'ntrerupt a lu' Margelatu' pe Valea-Orgasmele-Fecioarelor-de-la Bobalna-Mioritica), sperie prin lipsa de intelegere (sperie e mult spus, in sensul ca forumul a deraiat de la drumul bun pe care incepuse - aici o vina au si forumisti ca thequietsurfer care din lipsa de experienta forumistica i-au hranit parodoxismul ireal) si scrie mesaje la care nu ai decat o solutie: ori sa-l lasi cu ale lui, ori sa-l bannezi.

Doza 3: Are o nuanta irepetabila prin viziunea sa, originala, exceptionala; ;legat de 432 (nu am reusit sa citesc tot ce a scris, scrie mai repede decat citesc eu :D ) a surprins cateva aspecte destul de veridic, destul de matur, destul de revelator (aparent! formal!) ca apoi sa se tradeze pe sine de ultima doza, Doza 4.
Deci, scrie bine, are potential, e destept! cum ar spune ciumpalacu' din sala unde ruleaza 432.
Aici, as mai adauga ca e si simtit, cel putin in aria nonconformismului, eu avand o paleta destul de larga de analiza.

Doza 4: Originalitatea scartzaie, e subreda rau. E (daca nu doar da de inteles) nestatornic, neechilibrat, exagerat, atinge nesimtiri dar, atentie! le atinge inconstient cauza a materialului unic din care e confectionat. Nu vrea sa fie psycho, sa atace, sa jigneasca, sa deranjeze, sa bruieze dar o face, de ce o face? Pt ca vedem cu totii acel potential dar el e neslefuit, dar nu la modul piatra pretioasa neslefuita, exemplul s-ar preta mai bine cu grauntele microscopice de aur imprastiate pe fundul unui rau de munte involburat, ca-n filmele americane: nu poti sa spui ca odata ce ai ajuns langa acel rau esti un om bogat, viata ta s-ar putea sa fi luat o intorsatura riscanta si in timp ce incerci sa aduni bobitzele izbavitoare e posibil sa nu mai iesi la suprafata.
Stiu ca la acest aspect am fost destul de vag, nu-s in masura unui psiholog, specialist in domeniu, sper ca ati inteles pe unde bat.
ON-TOPIC (legat de 432), aici Mel se comporta ca un priceput in domeniu, dar un priceput ratat, ce nu mai are sansa unei scoli de profil. Parc-ar fi soferul lui Mungiu sau asistentul sau de platou care se ocupa cu schitele de regie sau omul de la care s-a inspirat Mr.Mungiu pt filmul sau (eventual un suferind al sistemului comunist, un metaforesist mioritic, etc.): stie el cate ceva, furat pe ici pe colo, dar telefonat fara fir, regandit de-a-ndoaselea, neexplorat, neprofitat in ideea unui profesionalism, unei competente autoritare ce ar putea lasa perplex Cannes-ul: pentru ca asta e diferenta intre ceea ce crede Mel despre el si Realitate: Cristian Mungiu e castigator la Cannes, un regizor consacrat, pe cand el: Mel-ul un simplu Maniac Elefanto-Libelula, Magician Elementar si Lacunar, Maestru in Erectii Laborioase, adica el e orice as putea scrie eu, Neuptolem, adica Mel e un FORUMIST.

Un mesaj din Colectia de Neuitat: "Amintiri de Aur" chiar daca pe alocuri iese din sistemul socialist: "Amintirile de Aur".

Mel
24 Jan 2008, 21:39
...Acest Mel e un personaj destul de contradictoriu, contrastant cu restul forumului si pana la urma e ciudat prin faptul ca reuseste sa provoace nervi tuturor persoanelor cu care intra in vorba fara a crea elemente concludente, de mahalagiu, de psihopat, ce i-ar conduce bannarea...

Vreau sa spun ce-mi place si ce nu la omul asta. Pentru ca tocmai asta este paradoxul: e placut, si nu e, in acelasi timp....E nonconformist. Bravo! Are curaj! Iar bravo! In acelasi timp isi pastreaza capul (daca nu pe umeri, cel mult la vreo 100 metri de umeri) "pe" umeri, vasazica...

In sfarsit, s-a spart...gheata.
Ma pun sa citesc cu atentie randurile astea scrise de un om care are curajul pe care nu l-au avut ceilalti (exceptand pe Sutter Cane, care...tocmai de'aia o fi si fost banat?) - de a recunoaste lucruri mai greu de recunoscut.

Mda. Dupa o prima lectura imi pare ca nu e tot textul la inaltimea inceputului. Mai ales in afirmatiile generale - cu caracter poetic folkist-pitbullist, nesustinute de niciun exemplu.
Pana una alta cred ca am inteles bine doua lucruri:
- primul ca pe cat de multe adevaruri am spus (multumescu'ti doamne ca ma mai lauda si pe mine cineva!), pe-atat de multe prostii am facut: totusi trebuie si exemple. Ca sa nu ramanem unde am fost.
- al doilea, care trebuie luat si ca o concluzie cu valoare explicativa: ca se prea poate ca totul sa se traga din complexul de inferioritate al celui care nu are nicio realizare confirmata, adica eu - fata de cel care are, adica Mungiu.
Chiar dac'ar fi adevarat, e vorba totusi de un punct de vedere irelevant - importanta ramanand tot prima parte, si anume daca analizele mele au atins sau nu - adevarul!

Am terminat de citit si marturisesc ca ceea ce simt e ca mi-ar fi atat de usor sa vin cu contra-argumente bazate pe exemple concrete, mai ales la toate'acele incheieri negative din final, incat insusi acest fapt ma face sa'mi piara cheful de cearta! Apropo, Neuptolem: afirmatia aia macar , cu scrisul de'a'mboulea, de nesfarsite mesaje fara rost - s'ar putea concretiza barem cu un singur exemplu?! Dat fiind ca eu unul banui ca adevarul e tocmai pe dos: adica (ca) tocmai infernalul tavalug de informatii inedite e ceea ce descumpaneste mai mult ca orice...Si'o spun din experienta cea mai personala cu calugarul meu - care la fiecare vizita (cand in fundul sufletului meu - dupa fiecare ampla discutie, ma credeam atoate stiutor, ca tot imbecilul) ma dadea cu...cracii'n sus pentru o noua si lunga perioada de timp...Apropo, n'a fost om pe care sa il iubesc si totodata sa il...urasc mai dihai - decat acest calugar! Vezi si ce spune Hegel despre celebrul tiran din Siracuza in raport cu Platon, si anume ca "acestui individ ii venea tot atat de greu sa se lipseasca de inflexibilul Platon - pe cat de greu il suporta!"
Nu cumva e vorba aici despre binecunoscutul paradox al contrarietatii oricarui om in fata adevarului? Iubim cu totii - in egala masura - atat adevarul (mai ales cand ne ajuta la...belirea de viu a dusmanului) cat si minciuna (mai ales cand ne scapa de belea - si ne mascam cu ea).

scrie mesaje la care nu ai decat o solutie: ori sa-l lasi cu ale lui, ori sa-l bannezi
Sper ca nu te'ai gandit la analizele mele concrete care lasa cel mai putin (ca sa nu zic deloc) loc de...intors adica de replica - ca pomelnicul de la pag. 4 - scris cu rosu.
Atunci la...care?

Neuptolem
24 Jan 2008, 22:28
si anume daca analizele mele au atins sau nu - adevarul!
L-au atins. Dar spre deosebire de tine, alte critici au surprins adevarul (adica au muscat bine din el) iar adevarul este ceea ce si-a dorit sa faca Mr. Mungiu cu filmul sau - cum Mel nu are la cunostinta totalmente gandurile cineastului, el doar a atins, bine zis, adica tangential. Oricum, e de laudat, eu n-as fi reusit-o poate, altul n-ar fi atins nimic din sfera adevarului.

Mai ales in afirmatiile generale nesustinute de niciun exemplu.

primul ca pe cat de multe adevrauri am spus, pe-atat de multe prostii am facut: totusi trebuie si exemple
:) Exemple? Tot ce ai scris tu sunt exemplele! Tot! Nimic pe dinafara, intelegi? Am precizat ca nu sunt in masura sa fac o analiza profesionista, mi-am spus punctul de vedere. Care pana la urma ar putea avea o valoare nula pt toti cei ce citesc acum. Si daca Pitbull a latrat turbat la urechea ta si tu n-ai auzit nimic, ce pot face eu?
Deci, is de acord cu Pitbull in exemple. Consider timp mort sa ma apuc acum sa recitesc si sa insir citate de-ale tale.

ca se prea poate ca totul sa se traga din complexul de inferioritate al celui care nu are ncio realizare confirmata, adica eu - fata de cel care are, adica Mungiu.
Nu era vorba de un complex de inferioritate, nu vad asa ceva, nu am insinuat valente dintr-astea, subestimatissime, coborand-la-alt-nivel-issime, e mult mai simplu: necorespondenta personalitatilor: Mel nu e Mr.Mungiu, asa cum un om ce critica un film intr-o carte intreaga nu e nici pe departe mai genial decat regizorul sau scenaristul acelui film, ai inteles?
Daca ma contrazici, banui ca singura solutie ar fi chemarea domnului Cristian Mungiu sa vorbeasca cu tine pe topicul asta.

Un mesaj din Colectia de Neuitat: "Amintiri de Aur" chiar daca pe alocuri nu se conformeaza sistemului socialist: "Amintiri de Aur".

Mel
24 Jan 2008, 22:48
"...asa cum un om ce critica un film intr-o carte intreaga nu e nici pe departe mai genial decat regizorul sau scenaristul acelui film, ai inteles?"

Am inteles.
Da' nu'i deloc asa: exista poeti mari - ca Eminescu, prozatori mari - ca Rebreanu dar exista si critici mari - ca...George Calinescu (dupa unii specialisti ar fi vorba chiar de cel mai mare din lume!) Una e sa faci o opera de arta (treaba in care subconstientul joaca rolul cel mai mare) si cu totul altceva sa'ti dai seama, sa constientizezi TOT ce ai facut.

"Daca ma contrazici, banui ca singura solutie ar fi chemarea domnului Cristian Mungiu sa vorbeasca cu tine pe topicul asta..."

Nici asta din pacate nu e valabil si am mai spus'o cat se poate de clar: nu conteaza atat ce a intentionat Mungiu (ce'a fost in capul lui - cum se spune) cat ce a realizat in fapt*. Or in acest caz orice discutie cu dansul ar fi irelevanta**! [Ceea ce nu inseamna ca n'as chiui de bucurie sa'l vad...aici! chiar si daca m'ar contrazice si dansul! Fiindca niste lamuriri definitive - mai ales pentru preopinentii mei, nici vorba ca tot s'ar impune in cazul asta]
* Ca dac'ar fi pe-asa, adica daca ne luam dupa capul lui Dan Mihu de exemplu, atunci scenariul lui "plagiat" ar fi pe putin tot atat de valoros ca si 432 - ceea ce nu e cazul: e de o saracie absolut dezamagitoare, basca...apelul ieftin la ultra-rasuflatul bau-ba securist, care in loc sa potenteze, cum ar parea, strica totul! [Tot ce se poate gasi in scenariul lui Mihu este: un singur personaj reusit, Vlad - alminteri foarte simplu, plus scena cu avortonul din...cutia de pantofi si trasul apei. Asta'i tot.]

** Ma si mir ca nu a remarcat nimeni pana acum diferenta uriasa dintre film si toate explicitarile ulterioare date de autor: exact ca si (mai ales!) in cazul genialului Pintilie!
Pe cat de covarsitor este continutul filmului, pe atat de sarace au fost mai toate precizarile post-factum date de Mungiu la solicitarea criticilor si ziaristilor! (Chiar daca nu'i usor de distins intre ceea ce stia cu adevarat Mungiu si ceea ce nu era cazul sa spuna. Ba mai mult: indraznesc sa spun ca daca s'ar fi apucat sa spuie tot ce spun eu - cu siguranta ca ar fi...stricat totul! Una e sa mergi la film si cu totul alta la...bibiloteca!)

djinjis
24 Jan 2008, 23:54
JESUS HAROLD CHRIST ON A FUCKING RUBBER CRUTCH. nu m-am putut abtine... stia Sutter Cane ala ceva, subscriu la porecla aia.

Mel
25 Jan 2008, 09:56
Vad si eu ca nu te poti abtine iubite @Djinjis - nici macar acum, dupa ce (se pare ca esti singurul care nu te-ai prins) Neuptolem v'a demistificat - mai mult sau mai putin intentionat, intreaga scamatorie pe care v-ati caznit s'o teseti (cu tot felul de de link-uri si aluzii otravite) zi de zi si ceas de ceas :((

Si daca Pitbull a latrat turbat la urechea ta si tu n-ai auzit nimic, ce pot face eu?

A latrat Pitbull?! La urechea mea?! Tur-bat??! Cand palaria mea a facut asa ceva - ca nu'mi amintesc*?! Decat ca, dimpotriva, mi-a facut...poezele si chiar mi-a si...cantat cantece folkist-vintiliste pe versuri divertis-pitbulliste! :((

Deci, is de acord cu Pitbull in exemple.

Care...exemple?! Ca nici el nu mi-a dat nici un exemplu - ci tot asa, doar referinte si aprecieri generale care se potrivesc oricand, oriunde si oricui - in afara de cazul respectiv**. La fel cum au facut toti cei care m-au atacat: nu pentru ca ar fi detectat vreo inadvertenta concreta la mine - ci fiindca au simtit o...foarte mare enervare (ca sa nu zic - cum zici - turbare) intransii :((

Mel
25 Jan 2008, 19:12
...cred ca am sa sterg ultimele 15 posturi, pur si simplu n-au ce cauta aici...(Trimis: 23 Ian 2008 12:47)

...cred ca locul acestui acest asa zis "topic" este in categoria cafenea si argumentez ca nu se discuta aici nici despre cinematografia romaneasca in general si nici numai despre filmul 432 in particular...

In principiu, ai dreptate.
Totusi, vom mai tine topicul aici, un timp, pentru cä în prima parte a celui dintâi mesaj era vorba, la un moment dat, de ceva care avea vag o anumitä legäturä tangentialä cu "432" - care e un film românesc. E drept cä, dupä ce acest subiect a fost depäsit, nici o altä temä de discutie nu i-a luat locul, dar vom fi îngäduitori si räbdätori. Deocamdatä...

Ia sa vedem cat de adevarata este acuza ce mi-o aduc intr'un glas si o simtire cei trei forumisti...moderatori:

:x "prima parte a celui dintai mesaj" de care vorbeste Pitbull ca "ar atinge doar tangential subiectul" - adica filmul 432 - suna exact asa:
Nimeni nu spune - dar cred a toti se intreaba: cum e cu putinta ca un film atat de sec, de reportericesc, de...ne-film, sa fie o reusita atat de deplina!?
Tocmai de-aia!

Ei bine, daca domnul Pitbull a fost in stare sa caracterizeze atat de original comentariul meu, asta denota fara doar si poate cea mai certa influenta de sorginte...hegeliana: "nimic mai sarac decat...esenta"!

:x Cat priveste cea de'a doua parte a mesajului meu, e taman partea care-a provocat cel mai mare scandal si cea mai aprinsa disputa legata (strict!) de adevaratul continut al povestirii din 432: legatura dintre tema esentiala a filmului si scena finala a nuntii!

Sa mai continui, ca tot restul e la fel - sau sa o las...balta?

:x Urmeaza mesajul al doilea (Trimis: 14 Ian 2008 09:50 ) in care - alt...dezastru: previn pe toata lumea asupra greselii clasice de a explica o opera facandu-se apel la parerile...autorului despre ea.

:x Urmeaza mesajul al treilea (Trimis: 14 Ian 2008 10:21) in care m'apuc sa disec cu placere cele mai patrunzatoare observatii facute asupra filmului 432, de catre @Mirodoni, in frunte cu observatia ca cele doua personaje principale nu trebuie vazute atat ca niste victime ale comunismului cat...viceversa! Ceea ce a scandalizat mai mult decat orice intreaga userime!
Iar de aici si pana la acuza ca (tot eu!) as divaga in afara subiectului (432) n'a mai fost decat un...metru - alt metru decat al 100-lea metru neuptolemic!
Si'nca asta n'ar fi fost nimic, dar la finalul aceluiasi mesaj, ma incumet ca sa decretez - ceea ce nimeni (din toata...lumea) nu a mai indraznit - si'anume ca 432 are nici mai mult nici mai putin decat trei teme: 1) tema nesimtirii unora de a'si baga nasul permanent in dulapul si...viata aproapelui, 2) tema usurintei cu care ajungi de la sacrificarea unui sapun la sacrificarea...propriei libertati si integritati morale si fizice 3) tema nuntii: ori cu Bebe - cu plata "in cashe" pe loc - ori cu Adi, pe imprumut - ori cu nunta, si cu plata pe viata.

Sa mai continui? Sau s'o las balta - ca tot restul e la fel...

mirodoni
25 Jan 2008, 23:43
Urmeaza mesajul al treilea (Trimis: 14 Ian 2008 10:21) in care m'apuc sa disec cu placere cele mai patrunzatoare observatii facute asupra filmului 432, de catre @Mirodoni, in frunte cu observatia ca cele doua personaje principale nu trebuie vazute atat ca niste victime ale comunismului cat...viceversa! Ceea ce a scandalizat mai mult decat orice intreaga userime!

De-aici mi se trage !
Dar p-asa ai vãzut-o ?

(…) lui Cristian Mungiu nu i se reproºeazã cã… face avortul la hotel, de exemplu. Eu eram student la Iaºi ºi închiriam 5 cãminiºti o camerã la o bãbuþã la curte, într-o zonã mai retrasã. O foloseam fiecare dupã... posibilitãþi. Camera, nu bãbuþa! ªi, ca sã fiu sincer, când nu aveam... posibilitãþi, mai dãdeam cheia ºi altor colegi. Ca sã-i ajutãm, dar mai scoatem ºi o parte din bani.

Cu toate acestea, m-am simþit mândru ca român cu fiecare premiu pe care l-a luat filmul lui Mungiu. Dacã lua ºi Oscarul, aº fi fost de-a dreptul fericit. Strãinii l-au luat de bun, amãnunte care pe noi ne deranjeazã, pentru ei nu au nicio relevanþã.
Ce mã deranjeazã pe mine este fanatismul unora, pro sau contra.
Eu am comentat unele scãpãri ale scenariului sau regiei, deºi ele puteau fi ºi de montaj.
Nu am pomenit de nuntã pentru cã semnificaþia este prea evidentã. Deasemenea, nu am scos în evidenþã meritele scenografiei, tot pentru cã sunt... evidente. Nu numai pentru mine, ci pentru toþi forumiºtii, consider eu. De aceea ai devenit agasant în ochii lor, insistând asupra unor lucruri evidente.
În rest, s-auzim de bine !

Neuptolem
26 Jan 2008, 01:54
Da' nu'i deloc asa: exista poeti mari - ca Eminescu, prozatori mari - ca Rebreanu dar exista si critici mari - ca...George Calinescu (dupa unii specialisti ar fi vorba chiar de cel mai mare din lume!) Una e sa faci o opera de arta (treaba in care subconstientul joaca rolul cel mai mare) si cu totul altceva sa'ti dai seama, sa constientizezi TOT ce ai facut.
Eu nu-l consider mai mare pe Calinescu decat Eminescu sau Rebreanu, asa cum taifasul (circul, mass-media, campaniile electoral-propagandistice) despre politica nu depasesc ca valoare umana sudoarea unor tineri "politicieni" (absolventi de Stiinte Politice) infantili, ce cred ca pot concepe strategii de resuscitare a economiei romanesti, asa cum un comentator de fotbal, oricat i-ar exploda corzile vocale intr-o semifinala, nu primeste gloria celui ce a inscris pe teren.
CREATIA E DIVINA, REPLICA E UMANA.

Or in acest caz orice discutie cu dansul ar fi irelevanta**! [Ceea ce nu inseamna ca n'as chiui de bucurie sa'l vad...aici! chiar si daca m'ar contrazice si dansul!
Easy Mel, easy boy, easy topic. Tu, daca ai descoperit ceva genial, si crezi in asta, in revelatia ta, in gandurile si spusele tale, inseamna ca ai depasit, cel putin ca meditatie, acest forum; continuarea ar urma intr-o emisiune tv sau o carte. Ceea ce spui tu s-ar putea sa fie vorbele unui mare critic de film post-mortem-Mr.Mungiu (adica undeva prin viitor) atunci cand apele se vor linisti, comunismul va fi istorie iar 432 un clasic predat in scoala franceza de film. De aceea, tugulanii de pe acest forum (inclusiv Neuptolem), se agita care mai de care sa te te puna la punct si sa-ti demonstreze ca nu ai dreptate. Cum asta cu emisiunea televizata sau viitorul par la prima vedere niste aberatii, incearca sa te multumesti cu acest fapt: E PREA DEVREME sa numaram mortii, razboiul inca nu s-a terminat. Doar stii ce se spunea despre Edison inainte de marea sa descoperire, ce-a patit Galilei si exemplele ar continua la nesfarsit. Sfatul meu e sa lasi cu limba de moarte din stramos in stranepot "spusele nepretuite", iscalite pe papirus cu pana de gascan, intr-o zi un Mel 7 va deschide Simulatorul si va soca umanitatea cinematografica din timpul sau.

Dan Mihu de exemplu, atunci scenariul lui "plagiat" ar fi pe putin tot atat de valoros ca si 432 - ceea ce nu e cazul: e de o saracie absolut dezamagitoare, basca...apelul ieftin la ultra-rasuflatul bau-ba securist, care in loc sa potenteze, cum ar parea, strica totul! [Tot ce se poate gasi in scenariul lui Mihu este: un singur personaj reusit, Vlad - alminteri foarte simplu, plus scena cu avortonul din...cutia de pantofi si trasul apei. Asta'i tot.]
Ai dreptate. Exceptand "Amatorul", "Cine se scoala de dimineata cade singur in ea" si "Trenul catre Bucuresti pleaca de la linia 3", multe ating saracia d ecare zici.

Pe cat de covarsitor este continutul filmului, pe atat de sarace au fost mai toate precizarile post-factum date de Mungiu la solicitarea criticilor si ziaristilor! (Chiar daca nu'i usor de distins intre ceea ce stia cu adevarat Mungiu si ceea ce nu era cazul sa spuna. Ba mai mult: indraznesc sa spun ca daca s'ar fi apucat sa spuie tot ce spun eu - cu siguranta ca ar fi...stricat totul! Una e sa mergi la film si cu totul alta la...bibiloteca!)
Incearca sa fii empatic, omul a fost covarsit de succes, blitzuri, telefoane, emailuri, scrisori, vorbe dulci si amare cu procente variate, conferinte, promovari, interviuri, forum, etc. - cand se vor mai potoli toate astea, ai sa vezi explicatii detasate, la rece, lipsite de eomotivitate, pline de esenta.
Pe de alta parte, chestia cu subconstientul din care a tasnit 432-ul, nu asta doreai sa ne transmiti? s-ar putea sa ai dreptate: pana la urma multe filme au tasnit asa iar criticii lor nu au tabarat grosolan pe finetea artistilor - fii putin mai respectuos, cizelat, DIPLOMAT, rabdator si-ai sa-ti primesti vila din Pipera - metafora.
Si iar pe alta parte: adevarul ustura. mai ales ca e asa devreme. Gloria castigata pana acum de acest film e-n discordanta totala cu orice mizmilic denigrator - nu da-n Hagi ca e regele! Si e un sfat excelent! Acum (daca am continua) ajungem pe terenul conflictului dintre critic si artist, imi stii parerea, ok, ne oprim. se pare ca e un cerc vicios rezultat din neprofesionalismul si riscul afirmatiilor tale- grauntele de aur sunt pe fundul raului involburat, nu m-as arunca dupa ele, nici sa ma tai!
Si ultima parte (ce o contrazice pe cea anterioara): se vede de la o posta ca 432 e un fruct sincer, natural, odta ce l-ai savurat nu te mai gandesti la cum a inflorit, crescut pe ramura, etc. Ochii unui regizor surprind o realitate - cu greseli mai mari sau mai mici spatio-temporale (eu am privit American Gangster ca fiind in zilele noastre, nu m-a convins scenografia deloc, dupa gunoaiele asezate strategic, stiam ca se afla drama post-11/09 si toata sticlaraia dinspre nori) - iar aceasta realitate curge atat de frumos, natural, minimalistic, succint al sistemului socialist, incat ti-e aproape imposibil sa o combati, deoarece e REALA, credibila, asa s-a intamplat si punct; orice subanteles misterios ar cadea ca o flacara pe hartia imaculata, totul s-ar contrazice cu totul, s-ar anula ca - 2 + 2. Depinde de ce parte a zeroului te afli, iar adevarul e statornic si ancorat bine in una din ele.

Neuptolem v'a demistificat - mai mult sau mai putin intentionat, intreaga scamatorie pe care v-ati caznit s'o teseti (cu tot felul de de link-uri si aluzii otravite) zi de zi si ceas de ceas
Am incercat sa fiu cat se poate de obiectiv, e un film atat de discutat incat merita sa-ti impui un punct de vedere sincer, personalizat la maxim. N-am demistificat pe nimeni, dimpotriva, poate c-am poluat forumul. Oricum, pentru o analiza coerenta, percutanta, vie, cu exemplele pe care ti le doresti am nevoie de ceva timp sa studiez (ma simt dator in primul rand fata de filmul romanesc - cand vom mai ajunge atat de sus? deja Oscarul prevede iarasi timpuri grele de declin - asa c-am sa-l revad - l-am vazut o singura data pe-un cd pirat, in cinema l-am ratat, iar provincia e lenesa in aducerea pt a doua oara a unui film de Cannes), am sa citesc toate cronicile de pe liternet, recitesc tot ce s-a scris pe cinemagia, inclusiv tembelul thread in care tastez acum, ok, bine?, momentan nu am timp, sper ca-n maxim 2 saptamani sa pot da un "verdict" obiectiv si sa ma conving daca AI sau NU dreptate. Pana acum a fost doar teorie.

A latrat Pitbull?! La urechea mea?!
Da, a latrat, da' nu te-a muscat.

Tur-bat??!

Un mesaj din Colectia de Neuitat: "Amintiri de Aur"

PS: vezi ca la verdict s-ar putea sa am un aer mai vehement, sa nu te sperii, inseamna ca am iesit din perioada autocontrolului.

Mel
26 Jan 2008, 11:48
Domnule @Mirodoni, deocamdata am pentru matale, doar trei intrebari:

1. Cum se face ca mesajul prin care ti'am raspuns in urma cu...12 zile (vezi pag. 1: Trimis: 14 Ian 2008 10:21 ) a ajuns sa te...contrarieze si chiar sa te supere abia azi, 26 ianuarie?! Ca eu unul nu l-am modificat cu nimic in tot acest rastimp (decat in partea cu notele de subsol - care nu te vizau) :oops:

2. De unde ai scos-o ca eu vorbesc despre lucruri stiute de toti, cand, dimpotriva, tocmai datorita faptului ca am sesizat numai si numai lucruri scapate de toti, s'a iscat atata scandal in jurul acestui topic!?
Sau poate ca macar esti in stare sa arati (fie si) un singur caz in care am fost interpelat pentru o asemenea greseala (ca vorbesc despre ce s'a mai vorbit, respectiv ca ma ocup cu truisme)...

3. Despre cine vrei sa spui ca e fanatic?! Despre mine?!
Fii te rog amabil si da un singur exemplu!
Ca nu cumva sa m'apuc (si) eu sa spun despre tine niste lucruri mult mai...neplacute - in special despre "scaparile" de memorie, de atentie si de logica, basca de...obraz. Cu exemple.

Nu am pomenit de nuntã pentru cã semnificaþia este prea evidentã
"V'am cantat din fluier si n'ati jucat! V'am cantat de jale si n'ati plans!"
Adica: atunci cand am lansat (timp de 13 ore!) intrebarea cu semnificatia nuntii, invitand pe toti sa'si dea cu parerea, am fost acuzat ca sunt un...circar si'un pervers; iar dupa ce am raspuns, de sofisticarie! Dar nu'mi amintesc defel sa ma fi acuzat cineva de ceea ce m'acuzi acum matale (cu o insolenta de'a dreptul martiana), adica de truisme.

De aceea ai devenit agasant în ochii lor, insistând asupra unor lucruri evidente...
Din pacate, daca vei mai citi barem odata mesajele in chestiune, te asigur ca vei vedea si tu ca forumistii respectivi au fost agasati tocmai pentru ca am insistat (numai si numai) pe lucruri...neevidente:

Ideea e urmatoarea.
Mel, priveste acest film exact asa cum a fost gandit: fara sofisticari, fara dedesubturi ascunse. Tocmai de aceea actiunea se petrece intr-o singura zi. E doar o felie de viata adevarata. Cata filozofie poti avea intr-o zi mohorata de toamna?

Nu, nicidecum nu cred ca asta esti. Cred ca asta ai vrea sa fi, dar ca forumistii de pe aici ti-au stricat planurile fiindca s-au prins ca nu se ascunde nimic in spatele exercitiilor tale enigmistice si n-au chef sa se joace de-a Sfinxul cu tine.

Sä fie clar o datä pentru totdeauna: "432 nu contine nici un "mister". NU E GENUL! Nu-si propune asta. E un film limpede, clar, deschis, simplu si sincer, care spune exact ceea ce spune. Inteligenta si profunzimea lui îl fac, însä, sä fie foarte SUBTIL, mereu susceptibil unor noi si noi interpretäri - dar la nivel de FOND, nu rebusistic. Nu e "Coyul lui Da Vinci".
.................................................. ...
Cum e filmul, Melule?
Cum e filmul, Melule?
Esoteric, domnule!
Plin de coduri, domnule!
Si mistere, domnule!
Ca-n Da Vinci, domnule!

In sfarsit, ca sa terminam cu orice indoiala, tin sa arat de data asta de'a dreptul...matematic, dimensiunile acestei adevarate...marsavii - adica sa arat ca am prevazut de mult ca dupa ce am dat un rastimp de 13 ore in care nu mi-a raspuns nimeni la intrebarea cu nunta, se vor gasi totusi indivizi care vor avea tupeul sa isi insuseasca (toate)..."inventiunile" mele:

Nu am pomenit de nuntã pentru cã semnificaþia este prea evidentã

...Cat despre nerusinarea unora de-a ma copia dupa ce s'a pisatara'n toi pe tot ce-am scris, aibi rabdare sa vezi cum or sa conpuna cu totii la comanteruri 432-iste, care mai de care mai turbate si mai porceste impanate cu citate de la...bebe.

Ca daca m'oi asterne si v'oi face desfasuratorul cu toate lucrurile pe care le-ati aflat intr-o saptamana de la mine - puse in balanta cu toate lucrurile pe care le-am aflat eu de la voi intr-o viata, o sa iasa...jale mare!
Quod erat demonstrandum.

Mel
26 Jan 2008, 12:21
Eu nu-l consider mai mare pe Calinescu decat Eminescu sau Rebreanu...
CREATIA E DIVINA, REPLICA E UMANA.

Dar istoria (literaturii) considera!
Ca Eminescu, cat'o fi el de Eminescu (basca Rebreanu) nu'i atat de mare cat...Calinescu!
Si stii de ce?
1. Fiindca precum Eminescu, mai...sunt o groaza de monstri ai poeziei pe putin tot atat de sacri (Petrarca, Dante, Puskin, Esenin, Goethe, Schiller, Byron, Rimbaud, Baudelaire, Leopardi, etc etc) pe cand ca George Calinescu nu prea mai e decat unul - Francesco de Sanctis , si ala...oleaca mai mititel decat al nostru!
2. Si'apoi pentru ca, din pacate, e falsa distinctia ce'o faci mai sus intre "creatie" si "replica": exista creatie poetica asa cum exista creatie analitica; si "Viata lui Eminescu" este o opera tot atat de uriasa cat e si "Luceafarul"! Ca sa nu mai vorbim de colosala "Istorie a Literaturii Romane" - pe care ca sa o intelegi cat de cat, iti trebuie macar a...suta parte din "baza de date" istorice, sociologice, artistice-literare, estetice si filozofice pe care a avut-o George Calinescu (ceea ce inseamna ca de fapt chiar si la ora actuala, cei care pot citi cu'adevarat aceasta cea mai grea carte de limba romana, se numara pe degetele de la maini: Plesu, Liiceanu, Manolescu si inca vreo cativa!

Asa ca, una peste alta, istoria demonstreaza cu varf si indesat ca e mai usor sa scrii poezie - chiar daca e vorba de cea mai muzicala si mai marmoreana poezie din lume (ca'n cazul Eminescului nostru) - decat sa faci analiza ei completa; basca si una si alta sunt creatie divina, adica logos!

Acum, se pune fireasca intrebare: de ce in cazul artei filmului nu avem de-a face cu critici (tot atat de) celebri ca si regizorii recunoscuti?
Intrebare la care chiar daca am raspunsul, prefer (cel putin deocamdata) sa nu il dau - ca nu cumva sa starnesc printre fundamentalistii celei de-a saptea arte - un...uragan de manie cum inca nu s'a mai pomenit pe forumul Cinemagiei!

Tu, daca ai descoperit ceva genial, si crezi in asta, in revelatia ta, in gandurile si spusele tale, inseamna ca ai depasit, cel putin ca meditatie, acest forum; continuarea ar urma intr-o emisiune tv sau o carte...

Bine spus: geniala-negeniala, cartea e deja scrisa pe jumate - un sfert fiind chiar materialul didactic surfer-djinjis-pitbull-ist! Si ma gandesc - ca atare - de pe acum, cu groaza, la scandalul ce mi'l va face pentru...drepturile de autor domnul...Thequietsurfer, ca unul din cei mai citati forumisti (cu Pitbull cred c'o sa ma inteleg):((

Incearca sa fii empatic, omul a fost covarsit de succes, blitzuri, telefoane, emailuri, scrisori, vorbe dulci si amare cu procente variate, conferinte, promovari, interviuri, forum, etc...

Sunt mai mult decat crezi (empatic zic): si ca atare mie unul nu'mi pare deloc ca Mungiu are figura unui om covarsit de succes (care e intr-adevar otrava cea mai periculoasa)! Dimpotriva, oricine se pricepe cat de cat la asa ceva, va remarca extraordinar de lucida lui expresie, ba chiar forta unei priviri pe cat de echilibrate, pe-atat de neiertatoare, nedispusa la niciun...compromis*! Si'mi pare ca este exact aceeasi stare de trezie maxima ca si a Otiliei din final (iarasi un lucru sesizat - dupa Mirodoni - mai mult ca sigur de toti - dar asupra caruia singurul ce n-a inteles sa pastreze o tacere respectuoasa* - a fost tot nesimtitul de Mel).
** Ca si despre candidatura ei la sinucidere!

...blitzuri, telefoane, emailuri, scrisori, vorbe dulci si amare cu procente variate, conferinte, promovari, interviuri, forum, etc. - cand se vor mai potoli toate astea, ai sa vezi explicatii detasate, la rece, lipsite de eomotivitate, pline de esenta...

Eu nu cred - ce spui tu: este mult prea evident ca Mungiu a invatat si stapaneste la perfectie lectia lui Caragiale, care pe cat de mult a fost (o viata intreaga!) batut la cap de toti diletantii - cu intrebarea daca pehlivanul de Trahanache stie sau nu stie de legatura dintre Tipatescu si nevasta-sa, Joitica, pe atat de mult a rezistat la prostia de a raspunde ca...nu avea cum sa nu stie - fie si numai dupa scena in care se uita tinta in ochii lui Tipatescu dupa ce'i spune: "Ce plastograf mizerabil mai Fanica! Sa juri ca'i scrisa de mana ta!..." :((

Pe de alta parte, chestia cu subconstientul din care a tasnit 432-ul, nu asta doreai sa ne transmiti? s-ar putea sa ai dreptate: pana la urma multe filme au tasnit asa iar criticii lor nu au tabarat grosolan pe finetea artistilor - fii putin mai respectuos, cizelat, DIPLOMAT, rabdator si-ai sa-ti primesti vila din Pipera - metafora.
Si iar pe alta parte: adevarul ustura. mai ales ca e asa devreme...

Aici sunt doua aspecte: usturimea pentru (ceilalti) critici - care nu au vazut nici a suta parte din cele aratate de mine si, respectiv usturimea la care te referi chiar tu, pentru artist.
Prima...ii priveste!
In schimb a doua - ai mirosit foarte bine - ma roade si pe mine, mai ales cand ma gandesc ca s'ar putea sa stric enorm, "strivind corola de minuni a lumii" (cinematografiei romanesti).
Dar...ce'i de facut?
Sa nu mai scriu nimic? Si sa m'apuc si eu de facut filme?! Dupa ce al de Laurentiu Damian s'a'mpotrivit in desperare sa ma vaza admis in urma cu vreo 12 ani - oricat de mult s'a straduit sa ma apere raposatul Lucian Bratu? (Si sunt convins ca'n starea in care era atunci Laurentiu, basca otrava de Bostanca, nici Antonioni cu mama lui cu tot, n-ar fi trecut de'aceste doua celebre...nulitati!)

Si'alminteri am argumente prea puternice impotriva unei asemenea decizii, in frunte cu cel conform caruia nu pot exista pe lume numai artistii - fara criticii (lor) de specialitate.
Nu mai bine ca artistul sa nu mai...citeasca tot ceea ce simte ca il face sa'si piarda starea de ingenuitate? Sau si mai bine: sa aiba un asistent (ca politicienii) care sa'i monitorizeze si sa'i sintetizeze toate analizele serioase, servindu'i-le nu asa - cu toptanul ci cu...picatura - ca orice medicament puternic?

Am incercat sa fiu cat se poate de obiectiv... N-am demistificat pe nimeni, dimpotriva, poate c-am poluat forumul..."

Tocmai asta am si spus: ca prin interventia ta pe cat de sincera pe'atat de obiectiva, le-ai poluat definitiv tuturor djinjisilor - dar nu forumul - ci conjuratia lor tacita! Prin care s'au caznit sa'mi trucheze o infirmare totala bazata pe'o unanimitate asisderea!
Si pot dovedi si una si alta, adica atat obiectivitatea ta cat si subiectivitatea lor subversiva - pe baza unor probe zdrobitoare:

- in ce priveste obiectivitatea, sunt in masura sa arat cum mai in toate site-urile unde am postat, am primit acelasi gen de confirmare (contradictorie, nuantata vreau sa zic) atat din partea colegilor cat si chiar si din partea..autorilor articolelor comentate de mine:

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=16803&art=40956&nr=1&cHash=c8d47a8b76#opinii

39 | pt M Negrscu-(07-01-2008 12:24)
"Modul pshihopatic in care a ocupat forumul cel ce-si zice Melus Negrecsu are si partile lui bune: filmul are parte de o dezbatere destul de profunda si de publicitate binevenita. Descrierea si interpretarea scenelor filmului sunt facute deseori cu mult talent (bravo d-le Nergescu!), chiar daca intr-un final, din pura rautate, inclina sa concluda spre o tenta negativa. Nici o grija d-le Negrsecu, continuati sa bantuiti forumul: vom sti sa extragem FRUMOSUL si ARTA din postarile critice pe care le vreti DOAR rauvoitoare."

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=9623&art=25459&cHash=7ce5e551ac

"Cineva care are Internet s-a gandit, totusi, sa ma puna la incercare. Mi-a dat transcrierea unei „replici“ la articolul meu de martea trecuta, zicandu-mi ca in ea mi se punea o intrebare interesanta.

„Ei – mi-a zis -, ai curajul sa raspunzi?“

Transcriu provocarea d-lui M. Negerscu.

„Ei dar iata ca acum am sa pun si eu - cu tot respectul - o intrebare d-lui Paler, la care ma tem nu doar ca nu mai poate raspunde, ci chiar se.... va recunoaste invins...
...Domnule Negrsecu, ati intuit bine: ma recunosc invins!..."

- iar in ce priveste subiectivitatea si subversivitatea "conjuratiei anti-melusiste" tocmai citatele de mai sus se constituie in dovezile cele mai zdrobitoare (ale conjuratiei zic).

mirodoni
26 Jan 2008, 23:55
@Mel
Am fãcut referire la mesajul tãu cel mai recent, nu la cel postat cu 12 zile înainte. E drept cã acesta din urmã fãcea referire la cel la care ... te referi.
Nu m-a contrariat ºi nu m-a supãrat, mai ales cã ai afirmat despre mine cã am fãcut observaþii profunde.
Nu te-am acuzat de fanatism, mã refeream la alþii, te-ai obiºnuit deja sã fii atacat. Consider cã eºti pe calea de mijloc.
Nu se pune problema dacã stau bine cu memoria. Nu stau bine cu timpul. Nu vreau sã te superi, dar ai scris atât de mult încãt am citit pe sãrite. E problema mea... Târziu am observat cã mi-ai analizat cu migalã observaþiile.
Þi-am atras atenþia cã ai devenit agasant... în ochii unora. Pãrerea mea este cã dacã cineva doreºte sã citeascã mesajele cuiva, le citeºti, dacã nu, nu. Dacã vrea sã rãspumdã, rãspunde, dacã nu, nu. M-a deranjat (la unii) atacul permenent, nejustificat, neacceptarea opiniilor altora.
În rest, s-auzim de bine !

Mel
27 Jan 2008, 00:04
@Mel
Am fãcut referire la mesajul tãu cel mai recent, nu la cel postat cu 12 zile înainte. E drept cã acesta din urmã fãcea referire la cel la care ... te referi.
E bravos: pai care'i deosebirea?! De vreme ce "mesajul recent" nu facea decat sa'l citeze pe "cel postat de 12 zile"?! Asa ca ramane sa raspunzi la intrebarea: de ce cand eu nu m-am schimbat, matale te-ai schimbat?! Intr'un hal fara de hal...mistahist:

Nu m-a contrariat ºi nu m-a supãrat, mai ales cã ai afirmat despre mine cã am fãcut observaþii profunde.
.................................................. ......................
Nu te-am acuzat de fanatism, mã refeream la alþii

Ei uite ce "pachet" (cu...gogosi) imi servesti acum, uitand ce "pachet" mi-ai servit mai sus:

Ce mã deranjeazã pe mine este fanatismul unora, pro sau contra.
Eu am comentat unele scãpãri ale scenariului sau regiei, deºi ele puteau fi ºi de montaj*.
Nu am pomenit de nuntã pentru cã semnificaþia este prea evidentã. Deasemenea, nu am scos în evidenþã meritele scenografiei, tot pentru cã sunt... evidente. Nu numai pentru mine, ci pentru toþi forumiºtii, consider eu. De aceea ai devenit agasant în ochii lor, insistând asupra unor lucruri evidente.
Esti taman ca hotul pe care dupa ce'l prinzi cu mana'n buzunarul tau, tot el tipa la tine: "Da' ce - eu?! Sa'mi moara mama si copilasii (ca nu eu)!"
Cu'atat mai mult cu cat tupeul de'a sustine ca stiai (dupa ce v'am dat 13 ore ca sa raspundeti) de "evidenta" treaba cu nunta - intrece tupeul tuturor Mistah-ilor de pe lumea asta! La fel si tupeul martian-ferentarist de'a sustine ca toate observatiile mele scenografice n'au nicio relevanta, dat fiind ca "toata lumea a observat":
- si gramada de chiloti de pe calorifer (din prima secventa)
- si borcanele cu cafea, iaurt si miere de deasupra (basca sticla cu lapte)
- si mai ales tichia de margaritar: vaza cu imortele din mijlocul acestei gramezi, basca acvariul cu pesti (de care cum dracu ai uitat sa exclami ca bat de asemenea campii!?)
- si cele doua cesti cu farfurioare cu tot de cafea - care erau...de furat (si asta ati observat, gagiule!?)
- si resoul muncitoresc consumand in draci energie electrica tot...de furat (in contradictie cu bezna de pe coridoarele aceluiasi camin, pe care iarasi nimeni nu a sesizat-o!)
- si musamaua multifunctionala
- si somoigul de mii de lei indesat direct in buzunar
- si buletinul Otiliei uitat la...spalat - odata cu blugii
- si usile de la camere si de la dulap care scartaie infiorator (ca daca v'oi vorbi de'ntreaga coloana sonora, adica de namaivazuta muzica mungista a lucrurilor, o sa'mi turbati de tot - mai cu seama ca n'ati vazut niciunul legatura dintre splendida coloana a "Occidentului" si cea - net superioara - a 432-ului!)
- si de pasta, vata si sapunul confiscate de Gabita Otiliei - la un loc cu timpul ei disponibil, basca integritatea ei fizica si morala, basca...libertatea!
- si legatura dintre toate (confuziile) astea si..numele lor confuze si...dansele ("Dragut" si "Mihartescu")!
- basca abuziva cruce rosie de pe toate ambulantele comuniste
- basca taxiul cu aceleasi (lipsa de) insemne (internationale)...martiene
- basca pantofii de vara - fara siret ai lui Bebe (ca si blugii lui rusesti)
- basca descaltarea Otiliei - legata de scobitul in nas al lui Razvan Vasilescu din "Marfa si Banii" (si pe-asta mi-ai scapat-o de nu mi-ai citit-o?!)
Toate astea (ca sa nu mai continui cu inca de 7 ori pe-atat de multe observatiuni!) le-au vazut cu totii, cotoiule!?
Pai daca'i p'asa - atunci cum palaria me, ti-ai permis mataluta sa jignesti niste observatori atat de avizati, cu observatiunea matale asupra nesimtirii de beton a Gabitei din final!? Hai?!
Basca pe cei peste...2000 de vizitatori ai acestui nou topic - intr-o singura (prima) saptamana! (Adaugat la ora 20.35)

PS Daca nu esti actior cumva, atunci eu te asigur ca poti sa dai linistit (la actiorie zic): ai fi primul admis :(( !
Iar de regizior, n'ai fi deloc potrivit - ca doar vezi si tu bine ce mai regie de doi bani mi-ai regizat aici :((

Nu se pune problema dacã stau bine cu memoria. Nu stau bine cu timpul. Nu vreau sã te superi, dar ai scris atât de mult încãt am citit pe sãrite. E problema mea... Târziu am observat cã mi-ai analizat cu migalã observaþiile.

Intr'adevar - nu cu memoria, ci cu...nerusinarea!

mirodoni
27 Jan 2008, 10:27
@Mel
Vãd cã n-ai înþeles...
Chiloþii pe care-i înºiri... pe calorifer, borcanele ºi imortelele, pe care zici cã eºti sigurul care le-a observat, fac parte din abecedarul cinematografic pe care îl învaþã bobocii la ºcoala de film.
Auguri !

Mel
27 Jan 2008, 10:53
Lasa mistahule - ca tot nu'ti merge: stii bine ca am pus accentul, pe tichia de margaritar - adica pe vaza (care sunt convins c'au "remarcat" - cum zici - cu totii ca'i de fapt un...borcan de iaurt!) cu imortele (de fapt - mîþisori, dat fiind ca stau in apa) din mijlocul acestui...clasic WC studentesc autohton. Si eram sigur ca dupa ce mi'ai facut cu nunta, o sa sari in sus si cu...chilotii (ca sutiene nu prea...purtau studentele noastre ofiterese) - despre care chiloti alminteri tot n'a fost nimeni* in stare sa scoata vreo vorba!
Si nu ma mai vraji tu pe mine cu vrajeli d'astea de gradinita, adica cu "scenografii elementare de anul intai" - despre ce?! Despre cutii de nes umplute cu...lapte praf si borcane tot de ness - cu 20 de lei, pline cu cafea clasica ori nechezol**, sau sticle de lapte burdusite cu...monezi (basca...legiunile de svabi***, de care ati cam uitat cu totii - d-le...@Mungiu!) - fiindca toate astea, d-le @Mirodoni (pe care de fapt trebuie sa le iei de la cap in cazul fiecarui nou film) nu le'nveti daca esti prost nici pana'n anul 7, si nici pana la...pensie!
Si inc'o data accentuez pe prafurile matale in ochi - cu "chilotii si borcanele ca facand parte din abecedarul cinematografic invaþat de bobocii din ºcoala de film": daca toate astea nu erau treaba ziaristilor si comentatorilor straini, apoi erau in mod obligatoriu treaba comentatorilor romani in particular, si a forumistilor cinemagisti in special!

Iar cu toate celelalte cum ramane mistahule, adica: cu crucea rosie (de care habar n'aveati niciunul), cu pantofii de vara ai lui Bebe (idem), cu buletinul spalat (idem), cu obisnuita lipsa a gazului ca si-a cheii de la sala de examene, ca si-a ceasului, phoen-ului si musamalei...de imprumut, cu pestisorii, pisicii si maidanezii nelipsiti din nicio scena de exterior, maidanezi care aveau dreptul la viata (precum...sobolanii din templele budistilor!) - fata de pruncii care trebuia musai sa fie azvarliti de la etajul 10!...
Astea cand si unde le mai invata bobocii matale?
Sa'ti spun tot eu: cu alde laurentiu si'al de bostanca - NICIODATA!
Ca daca tu crezi ca cinematografia asta e...facultate, atunci inseamna ca esti un baiat foaaaaaaarte optimist. Si manfisist. Basca dadaist.
Ca doar nu in facultatea asta de doi bani**** a invatat Mungiu sa faca cine-verite-ul lui de exceptie: filmul era facut...inainte de'a intra - singura problema fiind, se stie, tocmai...intratul*****!

** Si ia pofteste de la Bebe o noua intrebare banala nuntista-mel-ista: de unde stiu eu ca in cele 2 borcane de ness, nu este ness - ci: cafea naturala intr-unul, respectiv...nechezol - in celalalt?! Ei?! Aveti timp de raspuns: 4 ore, 3 minute si doua secunde! Acum e 15.30.

*** Ca daca mi se arata un singur camin studentesc fara obisnuitele cohorte de gandaci de bucatarie, atunci eu ma fac...paznic. De noapte. La acel camin.

**** Familia, nene, familia!!!

***** In acest adevarat bastion al nulitatii absolute!

__________________________________________________ _____

In sfarsit, abia acum urmeaza intrebarea intrebarilor: eu nu pot pentru ca sa'nteleg cum palaria mea ti'o fi trecut prin cap ca sa te bagi (si matale) in "gura lupului" (cf. Cazeemeer) - basca cu'asemenea prafuri si gogosi de doi bani!
Si ca atare ma gandesc ca de fapt miza si scopul ascuns, sunt cu totul altele - si anume pregatirea terenului pentru ca tocmai unul din voi, sa scoateti o...carticica!
Care alminteri vaz ca'i cea mai mare obsesie pentru toti - carticica care urmeaza a fi impanata pe ici pe colo, in partile esentiale, taman cu grosul observatiunilor si aprecierilor mel-e abracadabrante si mai ales...descalificante (pentru toata mistahimea-cotoista-dansatoare-bascalista)!

Treaba la care - dac'o fi p'asa - eu nu pot decat pentru ca sa va urez bon chance!
Da' aveti grija: sa nu fie "Prea tarziu" :?
Avand in vedere ca originalul e deja gata :w00t:
Pentru tipar.
Basca pentru un site specializat in de'al de'astea.
Pe care...iote ca nu vreau sa'l zic :sick:

Mel
27 Jan 2008, 18:47
A expirat termenul de 4 ore, 3 minute si 2 secunde, ce l-am dat pentru raspunsul la intrebarea "De unde se poate sti ca in cele doua borcane de ness de pe pervazul ferestrei studentelor Otilia si Gabita (din prima secventa a filmului), nu se afla in nici un caz ness, ci cafea naturala - intr'unul, si nechezol in celalalt?"; si tocmai fiindca intrebarea era de o mie de ori mai usoara* decat in cazul semnificatiei nuntii - socotesc ca am terminat definitiv cu toate smecheriile de doi bani ale domnului Mirodoni.

PS Abia acum, pot pentru ca sa zic ca nu as mai avea nimic impotriva leit-motivului forumist legarderist cinemagist: sa chemam pe autor!
Deci imi permit sa astept (mult mai linistit decat detractoristii mei), o eventuala confruntare cu (extrordinara) scenografa Mihaela Poenaru - cel putin pe tema asta: ce cautau pe pervazul din prima scena, cele doua borcane identice de ness - pline pe jumate cu cafea.
* Basca e destul de greu de crezut ca daca vreun surfer djinjisist cotoist stia raspunsul, ar fi lasat sa'i scape o ocazie atat de grozava de a'mi da peste nas: e vorba de faptul ca borcanele acelea de ness, nemaiavand eticheta, sunt folosite - ca si cutiile de tabla de Amigo (cu lapte praf), pe post de recipiente pentru cafea; si fiind doua cam la fel, este greu de crezut sa fie ambele cu acelasi tip de cafea (dat fiind si faptul ca cele doua prietene isi tin cam totul - in situatiile de criza chiar si...pasarelele - in devalmasie).

mirodoni
27 Jan 2008, 22:29
@Mel
Vãd cã tot n-ai înþeles...
Mai încerc o singurã datã...
Locul meu de muncã nu e la CineMagia. Rar am postat de douã ori într-o zi. N-am vãzut termenul de 4 ore, cum nu l-am vãzut nici pe cel de 13 ore de care pomeneai. Nu-i vorbã, cã n-aveam de gând sã-þi rãspund, poate alþii...
Rãmâne sã scrii în continuare ghicitori cinematografice pe forum ºi sã-þi rãspunzi singur din 4 în 4 ore.
Adio !

Mel
28 Jan 2008, 09:45
N-ai vazut nici macar filmul 432 - cã dacã l'ai fi vazut* n'ai mai fi vorbit acum...neîntrebat.
Si nici n'ai mai fi tinut mortis sa'ti exprimi dezaprobarea pentru prolificitatea mea: ca nu stiu cine palaria me te obliga sa'ti bagi nasul toata ziua-buna ziua in topicul meu exclusiv** :((

PS 1 Respectiv daca matale vrei ca sa te cred ca n-ai stat "gramada" pe pagina asta, in tot cursul duminicii de ieri, pentru a urmari raspunsul meu la "slalomurile" tale sofistice - atunci nu'mi ramane decat sa te intreb daca nu cumva ti se pare ca vrei...cam mult?!
Si chiar de-ar fi adevarata...minciuna ca ai lipsit taman in intervalul respectiv de 4 ore, 3 minute si 2 secunde, tot te-am gabjit cu alta...smecherie: n'ai spus chiar matale, mai sus, ca toate observatiile mele - incepand cu cestile de furat, si terminand cu pireul si cu nunta - sunt niste mizilicuri de doi bani nu numai pentru tine, ci si pentru toti ceilalti forumisti?!
Ai?
Ia'mi te uita coalea:
"Nu am pomenit de nuntã pentru cã semnificaþia este prea evidentã. Deasemenea, nu am scos în evidenþã meritele scenografiei, tot pentru cã sunt... evidente. Nu numai pentru mine, ci pentru toþi forumiºtii, consider eu."

PS 2 In sfarsit, vad ca cel care nu intelege nimic, esti chiar matale - de vreme ce nu'ti dai seama ca n'ai cum sa atragi in mod constant 200 de vizitatori pe zi, deci sa bati recordul de audienta al tuturor topicelor de pe toate forumurile comunitare - facand ca matale, adica fâlfâindu'te pe'aici pentru cateva minute si citind pe sarite (cum mi-ai si marturisit chiar ieri cu seninatate) - pentru ca apoi tot tu sa sari in sus ca preopinentii nu se ridica la inaltimea concluziunilor ce le tragi matale cu o siguranta demna de o cauza mai buna.

Ca atare ma vad obligat sa'ti dau chiar acum reteta, adica "decalogul" - pe baza careia se poate ajunge sa faci niste observatii 432-iste cum n'a mai fost in stare sa faca nimeni de la Paris si pana la Rasnovul lui Legardere:

1. Mai intai te lasi de...meserie (basca de...familie), mai ales in conditiile in care de fapt, nicio meserie nu mai era posibila: ma refer la "epoca de aur".
Si te faci portar de noapte sau ceva in sensul asta.

2. Si citesti nene la greu operele de baza din cel putin - cum zice Calinescu - doua literaturi nationale (respectiv cea rusa si cea romana) - ca nu cumva s'ajungi ca orbetii nostri care nu sunt in stare sa vaza nici macar niste ditamai chilotii de dama de pe un ditamai calorifer, si nici macar doua borcane multifunctionale identice - cu cafea, si nici borcanul de iaurt cu...floricele, si nici acvariul cu pestisori asezat pe o musama ce urmeaza a servi la un mic...omor, si nici NIMIC!

3. Pe urma razi toate filmele mari, incepand cu Blow-up si terminand cu Andrei Rubliov - ducandu'te la cinemateca - singur, cu...reportofonul, in sala goala (si tragand de femeile alea de la sala Paul Calinescu, sa'ti deie drumul la film!) Atentie: conteaza totusi enorm daca nu te uiti singur, ci cu un prieten(a)!

4. Pe urma, razi toate muzeele bucurestene si din provincie, ca sa ai cat de cat habar cu ce se mananca o imagine elaborata artistic.

5. Pe urma razi toate operele (in frunte cu Faust, Boris Godunov, Carmen, Freischutz, Tannhauser, Traviata, basca tot Mozart, Rosini etc) si toate baletele (Lacul, Spargatorul, si Frumoasa - lui Ceaikovski, basca Coppelia si Giselle) de pe scena Operei Romane, seara de seara timp de...3-10 ani! Basca toate concertele Filarmonicii! Ca si ale orchestrei Radio-Televiziunii! Basca sala de auditii a bibliotecii Ion Bratianu - de la P-ta Amzei!
Iar de teatru nu mai zic...Ca daca n'are teatru Capitala noastra, nu mai are nimeni!

6. De preferat ca in tot acest timp sa ai la dispozitie cel putin un...calugar care sa iti deie clase nu doar tie ci unei...lumi intregi - atat la literatura cat si la arta si filozofie in general.

7. Pe urma, daca poti, chiar daca ai sarit de 40 de ani, mai tragi o...facultate! Nu conteaza care! Ca sa nu intri in inevitabila tampire si sclerozare a mintii - ce se observa la toti rinocerii cu scaun la cap si cu famelie.

8. Toate astea n'ai cum sa le faci - sau le faci oricum degeaba - daca nu ai un servici care sa nu fie...servici! Adica ceva in genul portariei de noapte, curieratului, serviciu la domiciliu etc. La limita, cel mai convenabil e sa fii total liber de orice asemenea servitute (cum a fost subsemnatul din 1990 si pana in...2002 traind din chiria unui apartament central - avantaj fara de care nu puteam sa ma ocup exclusiv de muzica in toti acesti ani, basca sa fiu in stare sa'mi aranjez si orchestrez totul singur - vezi dada.net/melos)!

9. In sfarsit, cand te uiti la un film despre care ti se pare ca ai de spus ceva, te uiti de cel putin...3 ori, ca sa nu zic...30 - de cate ori m'am uitat eu la 432!
Iar cand nu te uiti, nu dormi pe tine ca o vaca, ci te gandesti cu pasionalitate (faci tensiune, te apuci iar de fumat, nu mai dormi noptile, citesti toate-toate comentariile, bantui toate forumurile in chestiune), zi si noapte, si pe strada, si in autobuz, si peste tot, la tot ce ai vazut in acel film...

10. Daca iubire nu e, atunci nimic nu e :((

Ei bine, sa nu se creada ca ramai cu mare lucru dupa toate astea (adica dupa ce'ai citit de zeci de ori toate cele 12 volume ale Operelor lui Cehov, la fel si Turgheniev, Gorki, Gogol, Tolstoi, Caragiale, Ibraileanu, Cezar si Camil Petrescu, etc), filozofie, psihologie, istorie, religie, nemaivorbind de Cartea Cartilor, etc etc. - deci sa nu se creada ca ramai cu mare lucru - in afara de o doza de...bunsimt si, ca atare, de..."singuratatea alergatorului de cursa lunga".

StefanDo
28 Jan 2008, 12:48
nu stiu cine palaria me te obliga sa'ti bagi nasul toata ziua-buna ziua in topicul meu exclusiv

din motive care au mult de-a face cu diareea verbala inchid acest topic exclusiv.

mel, daca nu iti perii posturile, am sa incep sa ti le sterg. Tu in acest moment ai devenit exemplificarea perfecta a spam-ului.

de asemenea, am sa postez un subiect nou in cafenea, la care ceilalti utilizatori vor putea vota banarea ta pe o anumita perioada. Sunt sigur ca cei 200 de vizitatori ai blogului tau vor aprecia cantitatea marita de timp pe care le-o vei oferi. Tschuss.