PDA

View Full Version : Once (filmu, nu altceva)

PoliFanAthic
15 Jan 2008, 02:18
Am dat si eu ca tot doctul un search si nu am reusit sa gasesc nimic despre unul din cele mai simpatice filme ale anului 2006/2007 (mai degraba 2007 as zice).

Va sa zica se ia o formatie "de nisa" si se face un film despre oameni si realitati sociale cu solistul sef si solista adjuncta, film scris si regizat de un fost membru al formatiei in cauza (The Frames). Rezulta Once, o experienta de "once" intr-un an, cel putin.

Pe scurt, filmul este despre un tip care canta pe strazile Dublinului si o tipa, imigranta, care vinde flori pe strazile deja amintite. Cei doi, in mod inevitabil, se intalnesc, stiu sa cante, si povestea este cam despre cum inregistreaza el un album - si relatia dintre ei. Un musical, adica. Cu muzica putin ciudata, dar as spune percutanta, desi nu imi plac cuvintele de acest gen.

De fapt nu-mi prea plac musical-urile in general, dar acesta constituie o exceptie foarte placuta. Mi-am cam dat eu seama ca actorii nu sunt chiar actori, dar precum isi argumenta regizorul decizia, a avut de ales intre actori buni care stiu sa cante asa si asa, si cantareti buni care stiu sa joace in filme asa si asa. Alegerea cred ca a fost foarte reusita, cel putin judecand dupa rezultatul finit. De mentionat ca ambii protagonisti au un "charm" care pe mine cel putin m-a facut sa ignor orice alte minunatii despre viermi de matase.

Asadar, recomand cu multa caldura. Cred ca e un film care se defineste prin cat de usor este "de placut".

morphego
15 Jan 2008, 23:55
Subscriu la recomandarea ta.

L-am vazut si eu acum cateva saptamani si am ramas cu o impresie asemanatoare. Un film extrem de simplu si simplist realizat, cu o "mana" de oameni, cum s-ar putea spune, in care lucrul cel mai important si impozant il reprezinta chiar acei oameni, si nu gadgeturi diverse, explozii sau mai stiu eu ce. nici macar nu e o poveste propriu-zisa, sunt doar cateva zile din viata unor oameni ca noi toti, cu aspiratii poate un pic diferite...si a caror intalnire functioneaza ca un catalizator pentru urmarirea respectivelor aspiratii...

Muzica nu e chiar motivul filmului...nu as caracteriza "Once' drept un musical...mai degraba un "concert in film", care se potriveste "la marele fix"...nu transmite doar starile personajelor care le interpreteaza sau visele acestora, ci si evenimente din trecut, si asta mi s-a parut o gaselnita interesanta...

Iz de film amator...iz doar...eu unul l-as compara putin si cu cele doua "Before Sunrise/Before Sunset"..mi-a transmis aceeasi stare, desi povestile personajelor sunt destul de diverse...intalnirea si "drumul" acestora sunt insa similare...pana la un punct...mie mi-a amintit de ele...

Foarte putini au auzit de el...si sunt convins ca numarul lor nu se va modifica considerabil in cele ce urmeaza...e un film mic, fara pretentii...dar poate ca asta reprezinta si farmecul lui irezistibil...nu ai nicio asteptare si totusi dupa cele 90 de minute de vizionare ramai cu un zambet pe buze si o satisfactie aparte...

Give it a try. You might not regret it.

PoliFanAthic
24 Feb 2008, 04:23
Once a castigat cel mai bun film strain la Independent Spirit Awards, inaintea lui 4,3,2. Nu ca as vedeau eu 4,3,2 castigand asa un premiu la asa un festival.

StefanDo
26 May 2008, 09:47
Poli, avem concurs cu DVD-ul Once, daca te intereseaza :)
http://www.cinemagia.ro/contest.php

am vazut si eu filmul aseara, e ff. misto
si dupa a trebuit sa revad pe youtube cum au chemat-o pe irglova inapoi la Oscaruri ca sa-si spuna si ea poezia :)