Log in

View Full Version : FIRE WALK WITH ME

Windom
02 Sep 2007, 08:45
FIRE, WALK WITH ME sau FIREWALK WITH ME ?

That is the question..........

Interesantã chestiune...........

În primul caz, avem de-a face cu un tagline, o mantrã, un vers al unei incantaþii sau pur ºi simplu expresia fatidicã a destinului tragic al unei adolescente damnate.
Dar dacã e FIREWALK WITH ME? Atunci lucrurile se schimbã puþin, deoarece, luatã astfel, expresia poate fi interpretatã ca o invitaþie sau ca o chemare în ajutor. În acest caz avem de-a face cu un motto care îºi are originile în THE BLACK LODGE/THE RED ROOM/THE WHITE LODGE, care traverseazã apoi WILD AT HEART ºi MULHOLLAND DRIVE, pentru a-ºi gãsi apoi expresia cea mai desãvîrºitã în INLAND EMPIRE.
Pentru a înþelege cum stã treaba cu FIREWALK, trebuie sã ne întoarcem puþin la unul dintre episoadele din TWIN PEAKS, în care Deputy Hawk îi explicã agentului Cooper cîteva chestii legate de Sãlaºuri. Astfel, pentru a dobîndi puritatea ºi a accede la perfecþiune, primind astfel cale liberã de acces în THE WHITE LODGE, trebuie mai întîi sã strãbaþi THE BLACK LODGE unde te vei confrunta cu partea ta întunecatã (un fel de Mr. Hyde, cum ar veni). Dacã vei intra aici cu un curaj imperfect, Sãlaºul Negru îþi va anihila sufletul.
Iar THE FIREWALK reprezintã însãºi drumul spre perfecþiune, drum care trece prin THE BLACK LODGE ºi pe care îl parcurg, pe rînd, Laura Palmer, Sailor & Lula, Betty/Diane ºi the polish woman/Nikki. Practic, atît Mulholland Drive cît ºi Inland Empire sînt niºte BLACK LODGES, e drept, puþin mai complexe decît în TWIN PEAKS.
ªi totuºi, ce are de-a face focul cu aceastã cãlãtorie? Pãi, pe lîngã faptul cã e un element purificator, focul reprezintã metafora perfectã pentru personalitãþile mãcinate ale tuturor personajelor de mai sus. Pentru a întreprinde o asemenea cãlãtorie ai nevoie de o personalitate la fel de instabilã ºi maleabilã precum focul. Toate personajele respective ne fac, practic, o invitaþie – FIREWALK WITH ME!!! – TRECI PRIN FOC ALÃTURI DE MINE!!!
Apropo de Sãlaºuri, m-am tot întrebat - sã fie douã locuri separate sau sînt douã entitãþi ocupînd acelaºi spaþiu în acelaºi timp? Înclin spre a doua variantã ºi aduc douã argumente în acest sens - THE GIANT locuitor al Salaºului Alb este prezent ºi alãturi de T M F A S în Sãlaºul Negru iar pardoseala din THE RED ROOM este negru cu alb. :D
Voi ce pãrere aveþi?

DANIEL_PAC
07 Nov 2007, 20:57
Eu nu stiu ce sa zic... ai cam zis tot ce se putea zice de acea expresie...
Sunt un fan al serialului. Parerea mea e ca Laura voia sa plece cu acel demon...in iad...pt ca numai tin minte in ce episod zicea boby ca ea ar fi vrut sa moara.