PDA

View Full Version : "Supravietuitorul"


Pages : [1] 2

Pitbull
25 Jun 2007, 09:48
Tinarul Moldovan va fi ceh
Alexandra Badicioiu
"Cotidianul", 25 Iunie 2007
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=11795&art=31103&cHash=c6278b3d35

Cu ocazia filmarilor de la Praga, Sergiu Nicolaescu si-a gasit si actorul care sa il joace in tinerete.

Comisarul Moldovan, ajuns la 70 de ani, este iar jucat, scris si regizat de Sergiu Nicolaescu (foto), in productia „Supravietuitorul“, care tocmai a inceput sa se filmeze la Praga, potrivit MEDIAFAX. Dupa 26 de ani de la „Duelul“, ultimul film din seria „comisarului“, Nicolaescu continua aventurile lui Moldovan, de data asta in formula productiei MediaPro Pictures. Pentru acest lungmetraj, regizorul a primit, de asemenea, sprijinul Centrului National al Cinematografiei, adica 600.000 de euro, fiind primul clasat in concursul de proiecte pe 2006, ceea ce a stirnit, ca de obicei, o serie de controverse in breasla regizorala.

Dupa citeva zile de filmari la Praga, printre care si o scena intr-una dintre cele mai aglomerate zone ale orasului, gara centrala, unde a fost nevoie de 130 de figuranti cehi, echipa s-a intors in weekend la Bucuresti. „Actiunea se petrece intr-un oras oarecare din Europa, insa intr-o perioada bine stabilita - 1978. Am ales Praga strict din motive care tin de scenografie - anumite zone ale acestui oras arata exact ca acum 30 de ani“, povesteste Nicolaescu.

Tot recent s-a incheiat si castingul pentru Moldovan tinar. MediaPro a organizat probe la nivel national pentru a-l gasi pe cel care seamana cel mai bine cu comisarul din filmele anilor ’70 si pentru care experienta de actor nu mai era o conditie obligatorie, dupa cum informa cinemagia.ro. Echipa l-a descoperit pina la urma la Praga, in actorul ceh de 31 de ani Petr Falc.

Actorii romani care au inceput filmarile la Praga sint Cristi Iacob, soferul de taxi al comisarului si omul lui de incredere, George Alexandru, in rolul „dusmanului“ Uri, si Jean Constantin, singurul care a jucat si in celelalte filme ale seriei, in rolul lui Limba, hot de meserie si informatorul lui Moldovan. In tara li se vor alatura in investigatie Ion Dichiseanu, George Mihaita si Vladimir Gaitan. „Supravietuitorul“ este cea de-a sasea productie care il are ca protagonist pe comisar, dupa „Cu miinile curate“, „Ultimul cartus“,* „Un comisar acuza“, „Revansa“ si „Duelul“, realizate intre 1972 si 1981.

__________________________________________________ _________
* - Eronat: "Cu mâinile curate" si "Ultimul cartus" fäceau parte din serialul cu comisarul Mihai Roman (Ilarion Ciobanu), continuat cu "Conspiratia", "Departe de Tipperary" si ""Capcana" (toate trei, de Manole Marcus). Personajul interpretat de Sergiu Nicolaescu în primul (cu o aparitie tip "memento" si în al doilea) era comisarul Miclovan. (n.Pb.)

Pashpix
25 Jun 2007, 20:52
Sergiu Nicolaescu filmeaza "Supravietuitorul" la Praga si la Bucuresti
Comisarul Moldovan tanar e jucat de un manechin ceh
Iulia Blaga
Luni, 25 Iunie 2007

Il cheama Petr Falc, e ceh, are 31 de ani, de profesie manechin si actor. El a castigat castingul pentru rolul comisarului Moldovan tanar, pentru ca Sergiu Nicolaescu n-a gasit pe nimeni altcineva in Romania care sa-l reprezinte. Dan Bittman a imbatranit si el, si nu, nici Mircea Badea n-a trecut testul, asa ca MediaPro Pictures a aruncat plasa in Cehia. Cel care il va juca pe Moldovan tanar va sosi la Bucuresti la sfarsitul saptamanii viitoare. Petr Falc il va juca pe comisar in flashback-uri. Ca si in "Orient-Express", personajul

central, interpretat de Sergiu Nicolaescu, aflat de asta-data la sfarsitul anilor ‘70, "se trezeste prins intr-un joc al amintirilor, in care fostii prieteni si mai ales fostii dusmani isi fac aparitia", potrivit unui comunicat MediaPro Pictures. Scenariul este scris de Sergiu Nicolaescu impreuna cu Alina Mutar. Primele zile de filmare au avut loc la Praga. La turul de manivela a plouat cateva ore, a doua zi au fost 35 de grade, locatia fiind si ea dificila – gara centrala, cu o figuratie ceha formata din 130 de persoane. "Actiunea se petrece intr-un oras oarecare din Europa, insa intr-o perioada bine stabilita – 1978. Am ales Praga strict din motive care tin de scenografie – anumite zone ale acestui oras arata exact ca acum 30 de ani", declara Sergiu Nicolaescu. Din vechea serie a "Comisarului", doar Jean Constantin a ramas in actuala distributie, in rolul hotului Limba, informatorul comisarului. Actorul a prins dupa prima zi de filmare si o expresie in ceha: "y dobre"/"e bine". Alaturi de el s-au mai aflat, la Praga, Cristi Iacob si George Alexandru. Vor mai filma, la Bucuresti, incepand din aceasta saptamana, si Vladimir Gaitan, Ion Dichiseanu, George Mihaita.
"Supravietuitorul" a iesit anul trecut pe primul loc la concursul CNC, fiind notat cu 9,17 si primind si cea mai mare suma din sesiune, 1.800.000 RON. "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu, care a obtinut Palme d’Or-ul la Cannes, s-a situat de-abia pe locul patru, cu nota 7,49 si a primit de la stat doar 1.150.000 RON. Intre cele doua se afla proiectele lui Catalin Mitulescu si Radu Muntean, "Un balon in forma de inima", respectiv "30 si ceva", care sunt inca in preproductie.

ulrich
25 Jun 2007, 22:05
http://www.super.cz/celebrity/petr-falc

vreo asemanare?

Proletar
25 Jun 2007, 22:09
http://www.super.cz/celebrity/petr-falc

vreo asemanare?

mai bine il lua pe Peter Falk 8)

Pashpix
26 Jun 2007, 09:42
CELEBRUL PERSONAJ AL LUI SERGIU NICOLAESCU A AJUNS UN AVENTURIER BATRAN CARE-SI RISCA VIATA LA RULETA RUSEASCA, JOC ORGANIZAT PENTRU PLACEREA UNOR MILIONARI

ULTIMA AVENTURA A COMISARULUI MOLDOVAN

Autor: OANA COSTEA (Ziarul)


Au inceput filmarile la "Supravietuitorul", in care Sergiu Nicolaescu da viata din nou comisarului Moldovan. Povestea incepe intr-un oras european, unde comisarul fusese invitat sa participe la o ruleta ruseasca, un joc extrem cu care credea ca se obisnuise.

La sfarsitul anilor '70, comisarul Moldovan mai avea un singur pariu cu viata. Candva, o tiganca ii prezisese ca nu va muri de glont, iar comisarul socotise ca acesta era mai mult un blestem decat o veste buna. Ramas fara familie, dupa ani grei la "inchisoarea politistilor" din Fagaras, comisarul a colindat lumea participand la "ruleta ruseasca", un joc extrem la care se "antrenase" din plin in inchisoare. Comisarul participa intr-o incrancenata provocare a destinului, nereusind decat sa se aleaga cu porecla "Supravietuitorul", o porecla arhicunoscuta in clubul milionarilor care asistau la acest tip de joc extrem, organizat, evident, in secret.

BUCURESTIUL DE ALTADATA

Cand a acceptat invitatia de a participa la un nou joc, Moldovan nu a stiut ca se va intalni cu cea mai mare provocare a vietii sale. "Obisnuita" ruleta ruseasca avea sa se transforme intr-un joc cu reguli absolut noi, inventate de un papusar nevazut, care avea o polita de platit comisarului. Ca si alte personaje ale Bucurestiului de altadata, reunite de itele destinului si de sforile papusarului in orasul european unde se organizase ilicit jocul extrem. Comisarul accepta provocarea, dar in maniera lui din tinerete. Are si un ajutor nesperat, pe Limba, pe care "arta" furtisagului l-a perindat prin toata Europa. Dupa ce l-a reintalnit pe comisar, devine umbra lui, ca odinioara.

ASASINAREA ZARAZEI

Intriga politista porneste de la o intamplare care a ramas legendara in istoria "Micului Paris", cum i se spunea Bucurestiului de odinioara: asasinarea Zarazei, iubita lui Cristian Vasile, interpretul tangoului care purta numele frumoasei tiganci. Personajele principale ale acelei povesti ce a tulburat Bucurestiul, se regasesc si se infrunta cu aceeasi patima din trecut. Rezolvarea enigmei implica urmariri, impuscaturi si tot arsenalul unei intrigi politiste. Papusarul nevazut incearca sa tina fraiele unui joc extrem care devine din ce in ce mai greu de controlat. In final, totul se sfarseste cu… o ruleta ruseasca. Asa cum a s-a desfasurat, de fapt, intreaga viata a comisarului Moldovan.

INTRAREA IN SCENA

Filmarile au inceput la Praga, nu pentru ca acesta ar fi orasul european in care se desfasoara actiunea, ci, asa cum a declarat Sergiu Nicolaescu, "din motive care tin de scenografie, pentru ca anumite zone ale acestui oras arata exact ca acum 30 de ani". Prima secventa, sosirea comisarului, s-a filmat in Gara Centrala, una dintre cele mai aglomerate zone din Praga. Aici isi face intrarea in scena si Limba (Jean Constantin), care-si facea de "lucru" printre cei 130 de… figuranti.

ALIATI SI DUSMANI

Rolul comisarului Moldovan in tinerete va fi interpretat de Petr Falc, un actor ceh in varsta de 31 ani, care a fost ales la Praga. Dupa rolul Marinica din filmul "15", regizat de asemenea de Nicolaescu, Cristi Iacob a devenit acum soferul de taxi al comisarului, un personaj misterios care este mai mult decat un simplu sofer. El devine aliatul lui Moldovan si, impreuna cu Limba, singurele ajutoare ale comisarului, haituit din toate partile. Actorul George Alexandru, care a mai lucrat cu Nicolaescu la "Triunghiul mortii", "Punctul zero", "Oglinda", "Mircea" si "Noi, cei din linia intai", devine Uri in "Supravietuitorul", unul dintre dusmanii inraiti ai comisarului. Vladimir Gaitan, Ion Dichiseanu si George Mihaita au primit rolurile personajelor-cheie ale intrigii.

"SUPRAVIETUITORII" CAMBREA SI ALIMANESCU

Scenariul a fost scris de Sergiu Nicolaescu si Adina Mutar, autoare a povestirilor politiste avandu-i ca eroi pe comisarii sefi Gheorghe Cambrea si Eugen Alimanescu. Gheorghe Cambrea, unchiul regizorului Sergiu Nicolaescu , a fost politist de cariera. A lucrat in toate brigazile Politiei Capitalei, inclusiv la cea care se ocupa de comunisti, cand partidul activa in ilegalitate. Din aceasta cauza, dupa ce au venit comunistii la putere, Cambrea a fost repartizat la "Brigada Fulger", condusa de legendarul Eugen Alimanescu, un alt "favorit", care se distinsese pe front cu actiuni impotriva rusilor. Au supravietuit actiunilor extreme ale Brigazii Fulger si, tocmai de aceea, au ajuns la inchisoarea din Fagaras. Personajul Moldovan are alura si date, biografice ale comisarului Cambrea si maniera de lucru a lui Alimanescu.

RULETA RUSEASCA IN ROMANIA

"Ruleta ruseasca" este pomenita in povestirile rusesti inca din sec. 19, fiind un joc inventat de gardieni pentru distractia personala. Erau alesi doi prizonieri, li se dadea un revolver cu un singur glont din sase, cu care trageau in propriul cap dupa ce era invartit butoiasul. Gardienii pariau pe bani si alte foloase. Mai tarziu, jocul a fost preluat si de militari. Prima marturie scrisa despre ruleta ruseasca a aparut in 1937, in publicatia franceza Collier Magazine. Un sergent din Legiune, de origine rus, povestea ca ofiterii rusi practicau des ruleta cand se aflau in Romania, in 1917, ca sa-si impresioneze aliatii.

gionloc
26 Jun 2007, 14:05
http://www.super.cz/celebrity/petr-falc

vreo asemanare?

sa fiu io!!
dupa ce ca nu anunta nimic interesant... cind il voi vedea va trebui sa suport si un dublaj! probabil ca vocea va fi a lui Dan Bittman

:((

Pitbull
26 Jun 2007, 17:00
Gheorghe Cambrea, unchiul regizorului Sergiu Nicolaescu , a fost politist de cariera. A lucrat in toate brigazile Politiei Capitalei, inclusiv la cea care se ocupa de comunisti, cand partidul activa in ilegalitate. Din aceasta cauza, dupa ce au venit comunistii la putere, Cambrea a fost repartizat la "Brigada Fulger", condusa de legendarul Eugen Alimanescu, un alt "favorit", care se distinsese pe front cu actiuni impotriva rusilor. Au supravietuit actiunilor extreme ale Brigazii Fulger si, tocmai de aceea, au ajuns la inchisoarea din Fagaras. Personajul Moldovan are alura si date, biografice ale comisarului Cambrea si maniera de lucru a lui Alimanescu.

Gheorghe Cambrea a fost "sotul aproape legitim" al mamei lui Sergiu Florin Nicolaescu, rämasä väduvä. Ca atare, în acea perioadä (anii '50), tânärul S.N. era cunoscut în cercurile mondene ale regimului ca "Florin Cambrea". Cu acel prilej, si-a format relatiile care, peste câtiva ani, aveau sä facä din el amantul tinerei sotii a lui Ion Gheorghe Maurer si, pe cale de consecintä, realizatorului filmului "Dacii".

Pashpix
05 Jul 2007, 09:26
INTERVIU - CRISTI IACOB'Avem prea multi comentatori pentru o cinematografie anorexica'

- Cristi, joci in filmul lui Sergiu Nicolaescu 'Supravietuitorul'. Ce rol ai, cum este scenariul si, in general, acest proiect cinematografic?

- E OK, iar un actor de bun-simt nu comenteaza, el joaca. E un film pe care il fac cu placere. E o pleiada de actori importanti si nu poti fi decat fericit sa te numeri printre ei.

- Dupa '15', in care detii tot rolul principal, Sergiu Nicolaescu te-a ales din nou. Ai ceva de comentat privind conflictul dintre generatii din cinematografie?

- Comentatori sunt mai multi decat facatori, si prea multi pentru o cinematografie destul de anorexica. Conflictele sunt inerente. In definitiv, toate momentele istorice ale artei s-au bazat pe o negare a ce era inainte. Din nefericire, conflictele fara obiect sunt olecutica triste, tocmai din lipsa de obiect. E ca si cum te-ai certa pentru o reteta de salata de rosii, neavand nici macar rosii. Ci doar principii de rosii! Tine? Cred ca nu prea!

- Cand va avea premiera pelicula lui Francis Ford Coppola realizata la noi, 'Tinerete fara tinerete'. Ai vazut-o?

- N-am vazut-o, nu stiu detalii, sper sa-mi dai si mie DVD-ul cand apare piratat pe undeva. Ti-l platesc! (rade)

- Care sunt cele mai bune lucruri din experienta ta de a juca la Coppola?

- Gandeste-te ca e un capitol din cartea pe care a trebuit s-o inveti in scoala. Si brusc te trezesti cu capitolul respectiv ca zambeste la tine si te intreaba cu ce dai la crap. Si e viu, si e om, si e generos, si e Coppola, si te bucuri, nu?

- Ai fost, de ani buni, fidel scenei Teatrului Mic, dar, sub directoratul lui Florin Calinescu, au fost recent niste probleme. Despre ce e vorba?

- Sunt in continuare la Mic si voi fi, sentimental vorbind, toata viata. E ca la maternitate. Mi-a fost taiat buricul la Mic si nu am cum sa ma dezic de chestia asta decat daca as fi imbecil sadea. Conflictele respective sunt derizorii. Nu exista, tocmai pentru ca sunt derizorii. Dar dor si, sa mor eu daca mai stiu ce sa raspund in continuare.

- Pe toata perioada verii, vei putea fi vazut la Terasa 'La Motoare', din incinta Teatrului National, in spectacole ca 'Dragostea dureaza trei ani' de Frederic Beigbeder, in regia lui Chris Simion, care aduna multi spectatori. Cum s-a nascut aceasta colaborare cu tanara regizoare si de unde fidelitatea fata de proiectele Teatrului D'AYA?

- Eu sunt fidel, cand e vorba de ceva care-mi place. E ca in amor, te lasi cand e vorba de placere. Si stii ca oamenilor le cam place placerea.

- Te atrage mai mult teatrul sau filmul?

- In aceasta chestiune sunt bivalent. Tie iti place mai mult poezia sau proza? Eu nu m-as da in laturi sa scriu 'Luceafarul' si cred ca nu mi-ar displacea sa scriu 'Idiotul' (zambeste). Pe scurt: amandoua.

- Esti unul din putinii actori care traieste la maxima intensitate aproape fiecare replica. De unde aceasta putere, sa zicem asa?

- Habar n-am, nu mi-am intrebat nici macar kharma (zambeste) Nu stiu ce inseamna putere si cum se manifesta ea. Dar daca fac un om fericit cu intamplatoarea mea meserie, atunci am sa mor linistit, inspaimantat, dar linistit.. Daca exista liniste in spaima.

- Crezi ca o mare parte din 'portia' fiecaruia de talent vine de la Dumnezeu?

- Da! Si nu ma indoiesc, pentru ca nu exist decat in fata Lui! Si \i multumesc pentru tot - asta suna ca la premiile Uniter (zambeste) -, pentru ca imi ofera una dintre cele mai frumoase fete ale Sale. Asta!

- Cu dragostea e la fel?

- Dragostea se face, nu se zice. Am citit ca uneori e bine. Nu stiu la altii, dar la mine da.

- Vei avea vacanta in aceasta vara? Cum iti vei incarca bateriile?

- Tocmai sunt pe incarcatelea... (rade) Adica muncesc, ceea ce va doresc si voua... Si nu mi-o luati in nume de rau, chiar imi place sa muncesc. Toata vara voi trai pe altarul filmului romanesc (zambeste), ceea ce doresc tuturor colegilor mei, fara deosebire de nimic. Adica bagati, frate, si vorbim dupa!


Sursa: Cronica Romana, 04 Iulie 2007
Autor: Larisa Ionescu

Cazeemeer
10 Jul 2007, 13:24
experienta de actor nu mai era o conditie obligatorie
Tipic. Omul asta chiar nu are nici un fel de pretentii de la actorii din filmele lui, chiar se lauda la un moment dat ca pe Daniela Nane, Mihaela Radulescu & co le-a distribuit fara sa le fi vazut jucand in ceva, vreodata, si fara sa le testeze in vreun fel.
In alta ordine de idei, sunt nerabdator sa vad cum or sa decurga scenele de ruleta ruseasca (furate, no doubt, din The Deer Hunter) si ce muzica din filme occidentale celebre o sa bage in filmul asta.

Pashpix
10 Jul 2007, 18:36
Ileana Lazariuc, in "Supravietuitorul"
Filmul regizat de Sergiu Nicolaescu, la 26 de ani de "Duelul", ultimul din seria cu comisarul Moldovan, ii are acum in distributie pe Ileana Lazariuc si Lucian Viziru.

Cei doi joaca un cuplu celebru din Bucurestiul anului 1940, a carui identitate insa regizorul o pastreaza secreta. Actorul ceh Petr Falc, care il interpreteaza pe comisar in tinerete, a avut si el primele filmari in centrul Bucurestiului. Echipa a mai lucrat pana acum la Praga si la Palatul Snagov. Filmarile se vor incheia in august, iar filmul va fi lansat in 2008.(Evenimentul Zilei)

Cazeemeer
10 Jul 2007, 20:58
Laura Andresan va lua parte la urmatoarea aventura a Comisarului

Celebra vedeta va interpreta un rol pastrat inca secret in Supravietuitorul, ultimul capitol al seriei regizate de Sergiu Nicolaescu.
"Sunt incantata sa pot juca in aceasta productie. Am crescut cu totii cu filmele domnului Nicolaescu si cred ca oricine ar fi incantat sa ia parte la acest film-eveniment. Nu pot sa dezvalui prea multe despre rol, pot spune insa ca voi fi unul dintre personajele misterioase pe care comisarul Moldovan le va intalni in anii '80. Personal, simt ca rolul chiar ma reprezinta." a declarat Andresan.
"Asistasem la un moment dat la un spectacol al domnisoarei Andresan, asa ca nu am facut nici un fel de auditie pentru rol, desi nu am vazut-o jucand propriu-zis in nimic. Pentru mine a contat mai mult aspectul ei fizic si instinctul pe care il are, eu nu ma orientez neaparat dupa criteriile discutabile ale altor regizori, de exemplu experienta actoriceasca sau studiile in domeniu." si-a explicat regizorul septagenar decizia. "Pana la urma, rezultatul finit e tot ce conteaza. Am filmat deja o scena impreuna, destul de picanta spun eu, cred ca va face deliciul publicului. Oricum, ca majoritatea actorilor cu care lucrez, nu a avut nevoie de niciun fel de indicatii din partea mea, si-a construit personajul singura si pana acum pare sa i se potriveasca de minune. Am foarte mare incredere in talentul ei innascut."



sursa: niciuna. I just made this up.

Faber
11 Jul 2007, 00:59
@cazeemeer

funny :lol: & f. bine scris - pana m-am uitat jos dupa sursa am zis ca-i pe bune... adica, ce-mi e o 'petarda' in plus (LA si are niste 'filme' la activ :w00t: )!?... sau, altfel citit, numai 'azucena' are voie la 'guest star-ite'??...

pe de alta parte, eu ma gandeam ca titlul asta anume a fost ales de serj pt. a-si exprima dispretul fata de noi toti, 'anti-fanii' lui... sfidare de genul: "ba copii, degeaba ma ironizati, eu sunt aici si va mai zic o data: nici voi cu toate vorbele voastre spirituale, nici aia cu toate premiile lor nu-mi puteti face ceva... va supravietuiesc fir-ati voi sa fiti de carcotasi!"

Pashpix
12 Jul 2007, 20:58
Sergiu Nicolaescu ºi-a rupt mâna la filmãri
Sâmbãtã 07 iulie 2007, 11:52

Sergiu Nicolaescu ºi-a rupt mâna în timpul filmãrilor la cea mai recentã peliculã a sa, "Supravieþuitorul", film ce a luat cel mai mare credit la concursul de proiecte organizat de Centrul Naþional al Cinematografiei în 2006, aproape 600.000 de euro, potrivit ediþiei online a Cotidianul.

Nicolaescu a povestit cã s-a dezechilibrat la filmãri, în timp ce încerca sã-i arate unui actor "cum se face o miºcare", ºi s-a sprijinit în mâna stângã, "care s-a rupt de la încheieturã".

Medicii i-au pus mâna în ghips, dar cineastul a povestit cã a îndepãrtat pansamentul pentru a putea filma o scenã în care "era musai ca mâna sã se vadã întreagã".

Noua peliculã a lui Nicolaescu, din care regizorul spune cã a filmat deja jumãtate, continuã povestea comisarului Moldovan, personaj ce a apãrut ºi în filmele "Un comisar acuzã", "Revanºa" sau "Duelul". Regizorul joacã rolul comisarului ajuns la bãtrâneþe, în timp ce un actor ceh, Petr Falc, interpreteazã personajul, la tinereþe, rol pentru care regizorul îl anunþase iniþial pe Dan Bittman.

Filmul, produs de Media Pro Pictures, este realizat dupã un scenariu scris de Adina Mutãr ºi Sergiu Nicolaescu.

Proletar
12 Jul 2007, 21:04
Nu stiu de ce am impresia ca Supravietuitorul va face un record de incasari in Romania...am asa..o presimtire...

Matol
13 Jul 2007, 14:50
Am reusit sa fac 2 poze cu niste amici de la filmarea unor scene din Supravietuitorul
http://www.imagehost.ro/thumbnail.php/13154556469774049e411.jpg (http://www.imagehost.ro/viewer.php?img=13154556469774049e411)
http://www.imagehost.ro/thumbnail.php/131547414697746d6fd2c.jpg (http://www.imagehost.ro/viewer.php?img=131547414697746d6fd2c)
Scuze pozele sunt facute cu zoom se vad destul de prost. Am reusit sa ma apropii destul de mult incat sa vad calumea dar nu am indraznit sa fac poze
actiunea din scena filmata avea loc la un bal.
Din ce am vazut eu Sergiu Nicolaescu nu avea mana in ghibs . Oricum e posibil sa nu fi vazut bine.

Pitbull
13 Jul 2007, 18:05
Din ce am vazut eu Sergiu Nicolaescu nu avea mana in ghibs . Oricum e posibil sa nu fi vazut bine.
Scria nu stiu unde cä-si scoate aparatul (probabil nu-i gipsat, ci corset d-äla rigid foarte strâns, similar cu gipsul) când filmeazä.
E bine cä te-ai grupat aici, cum ti-am recomandat, si cä ai modificat dimensiunile fotografiilor - desi acum sunt chiar PREA mici. Da' nu-i nimic, oricum se väd doar masinile de epocä.

Matol
13 Jul 2007, 23:21
Poti sa le vezi la dimensiunea lor mare daca dai click pe ele.
Plus o sa ma duc cand ies pe afara pe acolo sa mai trag cu ochiul poate niste poze de calitate ceva :).
A si apropo parea sa isi foloseasca ambele maini fara nici o problema.

RIP
13 Jul 2007, 23:28
deci pana la urmna comisaru este trilogie sau cum facem numaratoarea,uite asa avem si noi o trilogie in cinematografia romaneasca, acum eu nu pricep ce cauta laura andresan si fatuca lu anastasia lazariuc in filmuletele cu pricina, cumva comisarul astav de ceh de care n-a auzit nici imdb-ul e cuplat, are harem, fileaza prin valetta sau pe unde se preumbla, keepwalking nu stiu nici eu dar subscriu la presimtirea ta, there is something in the air, o fi revansa sau duelul, sau maestrul Nicolaescu face ce face si mai sare cu un proiect, care de bine de rau, fata de alte pelicule romanesti e destul de promovat de moment.\

Dar tot nu inteleg daca e laura Andresan in film se lasa cumva cu interzis celor sub 14 ani, mai scoatem o premiera in cinematografia romaneasca, caci de cand stiu eu n-am auzit de o pelicula made in Ro intwerzisa acestei categorie de spectatori :P

Matol
13 Jul 2007, 23:43
Am vazut destul de multe fete tinere dar si in varsta la scena cu balul care am inteles ca se filmeaza si in seara asta (la casa oamenilor de stiinta pentru cei intersati) Probabil are si ea un rol la acel bal poate e chiar partenera cehului . Dar decat sa speculam degeaba mai bine asteptam pana la anu cand apare filmul :D

Faber
14 Jul 2007, 00:16
cititi oameni buni posturile de mai sus cap-coada!

Cazeemeer
14 Jul 2007, 23:58
uite asa avem si noi o trilogie in cinematografia romaneasca

Avem trilogii. Toamna/Iarna/Primavara bobocilor. Seria BD.
Cat despre Laura Andresan, cititi care e sursa articolului postat de mine inainte sa discutati situatia.

Pitbull
15 Jul 2007, 00:41
Discutia despre trilogii, tetralogii si alte formule de serial meritä atentie, si se continuä aici:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=177950#177950

Pashpix
15 Jul 2007, 10:59
http://www.protv.ro/filme/comisarul-moldovan-prinde-iar-viata-sub-bagheta-lui-sergiu-nicolaescu.html?id_file=23508#23508

http://www.protv.ro/filme/sergiu-nicolaescu-si-a-rupt-mana-in-timpul-filmarilor-la-supravietuitorul.html?id_file=24224#24224

Carmine Galante
18 Jul 2007, 22:50
INTERVIU - CRISTI IACOB'Avem prea multi comentatori pentru o cinematografie anorexica'
Individul asta e pe zi ce trece mai trist.

StefanDo
23 Jul 2007, 13:49
Miercuri merg pe platoul de filmare de la Supravietuitorul. Ceva intrebari pentru Nicolaescu? :)

Carmine Galante
23 Jul 2007, 14:16
Miercuri merg pe platoul de filmare de la Supravietuitorul. Ceva intrebari pentru Nicolaescu? :)
Da, din partea mea : cand are de gand sa se lase de meserie si sa nu mai manance banii de la buget aiurea?

Daca il intrebi asta esti tare.

StefanDo
23 Jul 2007, 14:20
a fost deja intrebat asta si a zis ca mai are chestii de zis :D

lady_mystyque
23 Jul 2007, 14:22
a fost deja intrebat asta si a zis ca mai are chestii de zis :D
atunci zii ca se inseala ... l-a mintit cineva ... zii k nu mai are nik de zis :lol:

Carmine Galante
23 Jul 2007, 14:44
a fost deja intrebat asta si a zis ca mai are chestii de zis :D
N-are nimic, tu intreaba-l si din partea cinemagia, asa sa fie la dosar.

Pashpix
27 Jul 2007, 17:27
Comisarul Moldovan sfideaza canicula

EVENIMENTUL ZILEI 27 Iulie 2007
Florentina Ciuverca

Pe o caldura insuportabila, 130 de figuranti au aplaudat miercuri prestatia Loredanei Groza, in rolul lui Miss Lori din filmul lui Sergiu Nicolaescu.

Teatrul Odeon s-a transformat pentru o saptamana in cazinoul „Gold & Black”, locul unde se va consuma scena-cheie a ultimului film scris, regizat si jucat de Sergiu Nicolaescu, „Supravietuitorul”: o ruleta ruseasca. In ciuda caldurii insuportabile din sala teatrului, 130 de figuranti, majoritatea in varsta, se incapatanau sa reziste miercuri noaptea, fluturand energic din evantaie.

Din fericire, desi nu are aer conditionat, sala este singura din tara care te lasa sa privesti cerul din interior, gratie plafonului mobil. Din loja, Sergiu Nicolaescu dadea indicatii inginerilor de platou care se agitau sa potriveasca la fix luminile si camerele: regizorului nu-i plac dublele.

Sticlele de apa se epuizau rapid si singurul energic parea Nicolaescu, desi are o mana fracturata de aproape doua saptamani. Pana la patru dimineata, echipa a filmat trei secvente de cabaret, cu Loredana Groza in rolul lui Miss Lori, vedeta cazinoului patronat de un vechi dusman al lui Moldovan, Goldberg (Vladimir Gaitan). Inconjurata de cinci dansatoare, Loredana a cantat piese din anii ‘40 pana tarziu dupa miezul noptii.

Vedete „de epoca”

De cand au inceput filmarile, „Supravietuitorul” a trebuit sa reziste caniculei si furtunilor din Capitala. Primele secvente au fost turnate in iunie la Praga, iar urmatoarele la Buftea, Palatul Snagov si Casa Oamenilor de Stiinta.

Faza de productie ar trebui sa ia sfarsit pe 8 august, iar cea de postproductie in decembrie. In acest ritm sustinut vor juca actorii Vladimir Gaitan, George Mihaita sau Cristi Iacob, dar si vedete din showbiz, ca Simona Patruleasa (Miss Monde), Cristina Rus (iubita lui Goldberg), Ileana Lazariuc (Zarada) si Lucian Viziru (iubitul ei).

La rolul Zaradei au aspirat, se pare, si Simona Patruleasa, Lili Sandu si Georgiana Saizescu, nora regizorului Geo Saizescu. Actiunea se desfasoara pe doua planuri temporale, anul 1978 si anii ‘40, de aceea protagonistii au o varianta a lor in tinerete.

„Varianta” tanara a lui Nicolaescu este cehul Petr Falc, care a jucat ultima scena pe 17 iulie. O parte consistenta a bugetului peliculei, finantata de Centrul National al Cinematografiei cu 1,8 milioane lei, s-a dus pe costume si cele 18 masini de epoca marca Ford, Fiat, Mercedes sau Buick.

Pashpix
27 Jul 2007, 17:32
Prima pagina » Jurnalul Online » Supravieþuitorul - Petr Falc s-a chinuit sã-l imite pe Sergiu Nicolaescu

Petr Falc, imaginea noului comisar Moldovan.
Supravieþuitorul - Petr Falc s-a chinuit sã-l imite pe Sergiu Nicolaescu
2007 07 23| de Ovidiu Ciutescu



Distribuit in rolul principal din lung-metrajul „Supravieþuitorul”, actorul ceh Petr Falc s-a chinuit sã semene cu personajul „comisarul Moldovan”, interpretat în tinereþe de Sergiu Nicolaescu.





Petr Falc recunoaºte cã rolul pe care l-a primit a fost pregãtit în mare grabã datoritã timpului avut la dispoziþie: "N-am avut foarte mult timp la dispoziþie, dar Sergiu Nicolaescu m-a ajutat foarte mult sã înþeleg personajul. Am vãzut «Revanºa» ºi am studiat felul în care se comportã comisarul Moldovan, reacþiile, gesturile sale, iar pe platoul de filmare regizorul mi-a exemplificat tipul de atitudine pe care-l dorea. Prima schimbare pe care am fãcut-o a fost cã m-au tuns ca în anii '40. Cei de la machiaj mi-au schimbat forma sprâncenelor ºi forma nasului (cu o plastilinã specialã). În plus, port lentile de contact cãprui, pentru cã eu am ochii albaºtri".

ULIÞA CEHÃ. Cu toate cã resimte ca pe un dezavantaj faptul cã publicul din România are deja o imagine clarã asupra comisarului Moldovan, din filmele anilor '70, actorul sperã cã "mãcar parþial" a reuºit sã-i semene acelui personaj cu care s-au obiºnuit spectatorii. Dupã ce au cãutat fãrã succes în România un interpret al comisarurului Moldovan la tinereþe, regizorul Sergiu Nicolaescu ºi producãtorii de la MediaPro Pictures ºi-au extins casting-ul în Cehia. Cine este cel pe care l-au ales? Petr Falc are 31 de ani, a absolvit o ºcoalã particularã de actorie la Praga, este manechin ºi actor, iar pânã acum a apãrut în multe campanii publicitare ºi a avut un rol secundar într-un serial de televiziune în Cehia. El a fost anunþat de agenþia care îl impresariazã sã se prezinte la casting în Praga. "De prima datã când l-am vãzut pe Sergiu Nicolaescu m-am gândit cã nu poate fi altceva decât regizor, are o personalitate foarte puternicã ºi impresioneazã foarte mult prin simpla prezenþã. Ne-am întâlnit de douã ori – prima datã am discutat puþin despre personajul pe care urma sã-l interpretez, iar a doua oarã am dat ºi o probã din scenariu", a povestit actorul. Aºa se face cã a ajuns sã interpreteze un personaj pe care îl vede ca pe un "tip dur, dar foarte corect". "ÃŽmi place cã e foarte dedicat cauzelor în care crede, cã nu abdicã de la principiile sale ºi cã tot ceea ce face e bine calculat ºi cu toate astea are o vitezã de reacþie fantasticã", spune Petr Falc despre comisarul Moldovan.

RITM INFERNAL "Cel mai greu a fost cã am filmat numai noaptea, iar eu nu eram obiºnuit cu ritmul ãsta – în ultimul an am avut un rol într-o producþie tv în Cehia ºi, fiind în studio, filmam doar ziua. ªi cu lentilele de contact m-am obiºnuit mai greu, pentru cã nu purtasem niciodatã pânã acum" – spune Petr. ÃŽncepute la Praga în iunie, filmãrile pentru "Supravieþuitorul" continuã în România. Filmul îl are pe Sergiu Nicolaescu în triplã ipostazã de regizor, co-scenarist ºi interpret al comisarului Modovan ajuns la vârsta de 70 de ani. Din distribuþie mai fac parte, printre alþii, Cristi Iacob, George Alexandru, Jean Constantin, Ileana Lazariuc, Lucian Viziru.

Faber
28 Jul 2007, 22:53
Din distribuþie mai fac parte, printre alþii, Cristi Iacob, George Alexandru, Jean Constantin, Ileana Lazariuc, Lucian Viziru.

Cristina Rus - http://www.clujeanul.ro/cotidian/nocache/articol/Programe_TV_Vedete/Cristina_Rus_in_rol_de_amanta.html -, Simona Patruleasa... :lol:

Pashpix
01 Aug 2007, 02:13
Aleasa lui Nicolaescu

Simona Patruleasa a fost aleasa de Sergiu Nicolaescu pentru a juca in cea mai noua productie a sa despre comisarul Moldovan. Vedeta stirilor sportive de la Antena 1 a inceput deja filmarile si spune ca se simte excelent pe platouri.

Interpreteaza personajul Miss Europa

La fel ca in filmele cu James Bond, Simona joaca rolul unei femei super-sexy, cu un nume enigmatic: Miss Europa. O parte din scene s-au filmat deja la Teatrul Odeon din Capitala, iar Simona s-a declarat fascinata de puterea de munca a actorilor cu care joaca, mai ales ca filmarile au durat chiar si 12-14 ore. 'Toti sunt absolut extraordinari. Nu-mi vine sa plec de pe platou nici atunci cand nu filmez. Loredana m-a uluit pur si simplu cu forma ei fizica impresionanta, cu cat de bine arata si cat de repede isi intra in rol. Vladimir Gaitan e un om de exceptie, care m-a ajutat enorm sa ma acomodez cu atmosfera si ritmul de lucru de pe platou, iar Sergiu Nicolaescu imi depaseste toate asteptarile. Isi conduce echipa cu mana de fier, dar este foarte amabil, iar mie mi-a aratat o intelegere deosebita cand a fost necesar sa plec pentru o jumatate de ora, la intalnirea cu Julio Iglesias', marturiseste proaspata debutanta.

Si alte vedete joaca

Sergiu Nicolaescu a distribuit mai multe vedete din showbiz in productia sa. In vreme ce comisarului Moldovan este jucat de actorul ceh Petr Falc, celelalte roluri au fost primite de: Vladimir Gaitan, Loredana, George Mihaita, Ileana Lazariuc si Cristina Rus.

www.libertatea.ro :D

herbert
01 Aug 2007, 02:29
wow, ce pacat ca se munceste cu atata entuziasm la un rahat dinainte anuntat (ca la Marquez) :)

Pitbull
01 Aug 2007, 07:40
Tipic Nicolaescu. Ever. :hmm:

Coshava
01 Aug 2007, 08:52
wow, ce pacat ca se munceste cu atata entuziasm la un rahat dinainte anuntat (ca la Marquez) :)

Lasa - ca nu va fi singurul ... :P

Carmine Galante
02 Aug 2007, 10:19
Aleasa lui Nicolaescu

Simona Patruleasa a fost aleasa de Sergiu Nicolaescu pentru a juca in cea mai noua productie a sa despre comisarul Moldovan. Vedeta stirilor sportive de la Antena 1 a inceput deja filmarile si spune ca se simte excelent pe platouri.
:lol: :lol: :lol:

lady_mystyque
02 Aug 2007, 11:03
Aleasa lui Nicolaescu

Simona Patruleasa a fost aleasa de Sergiu Nicolaescu pentru a juca in cea mai noua productie a sa despre comisarul Moldovan. Vedeta stirilor sportive de la Antena 1 a inceput deja filmarile si spune ca se simte excelent pe platouri.
:lol: :lol: :lol:
de knd a devenit si patruleasa actrita? :shock: :sick:
of duamne s-a ramolit mosulica rau de tot e dus pe copca( cel putin cu capu) :huh:

Pashpix
04 Aug 2007, 15:16
Comisarul Moldovan nu vorbeste romaneste

Tanarul comisar Moldovan e ceh, manechin si actor de televiziune. In ultimul film al lui Sergiu Nicolaescu, „Supravietuitorul”, actorul Petr Falc isi spune replicile in ceha, pentru ca timpul alert al filmarilor nu i-a permis sa le invete in romaneste. In faza de postproductie, va fi dublat de un actor roman.

„Din pacate, nu am avut destul timp la dispozitie sa invat replici, desi am incercat. De aceea, le spun in ceha, iar pentru ca si ceilalti actori sa ma inteleaga si sa reactioneze la ce spun le rostesc cat mai aproape de limba romana. Va fi mai usor in acest fel si la dubbing”, spune Petr Falc, in varsta de 31 de ani. El va aparea in flash-back-urile protagonistului, comisarul Moldovan in varsta, interpretat de Sergiu Nicolaescu.

Lentile de contact si retusuri

Criteriul pentru care a fost selectat este asemanarea fizica cu regizorul, scenaristul si protagonistul Nicolaescu. Variantele initiale pentru rolul comisarului tanar au picat: Mircea Badea aducea cu Nicolaescu, dar calitatile lui actoricesti puneau semne de intrebare, iar Dan Bittman era deja mult prea in varsta.

„Singurul motiv pentru care am fost ales e faptul ca seman cu regizorul, care m-a gasit prin intermediul agentiei mele. Am inteles ca a fost totusi un casting, dar eu nu i-am vazut pe ceilalti concurenti, m-am intalnit direct cu regizorul”, povesteste actorul.

Ca asemanarea sa fie cat mai fidela, lui Petr Falc i s-au facut mici retusuri: a fost tuns ca Moldovan de altadata, i s-au schimbat la machiaj forma sprancenelor si a nasului si poarta lentile de contact caprui, pentru ca are ochii albastri. In plus, a studiat gesturile personajului sau in filmele vechi, impreuna cu Nicolaescu.

„Mi-am urmarit putin personajul in „Revansa” si „Cu mainile curate”, doar in scenele in care apare comisarul. Trebuia sa-l imit cat de cat, iar gesturile mele sa semene cu ale lui”. Despre Moldovan, actorul crede ca e „un personaj stapan pe situatie, si, desi pare dur, e usor de emotionat”.

Popular in seriale TV din Cehia

Dupa ce a filmat pe strazile Bucurestiului intre 1 si 16 iulie, mai mult noaptea, Petr Falc s-a intors in Cehia, unde si-a reluat rolul dintr-un popular serial de televiziune, „Strada”.

„Am avut roluri mici in seriale TV, in diverse coproductii, insa cea mai importanta experienta a fost sa joc timp de un an intr-un serial produs de una dintre cele mai mari televiziuni comerciale din Cehia. Rolul meu e al unui patron de salon de cosmetica”, isi rezuma cariera actorul, absolvent al unei scoli particulare de actorie din Cehia.

Ultima vizita in tara noastra a fost acum cinci ani, cand a filmat pentru reclame. Primul lucru care ii vine in minte despre Romania e ca „a fost o destinatie preferata a cehilor pe timpul verii, inainte de ‘89, mai ales pentru Marea Neagra”.

RITM ALERT

Nicolaescu filmeaza cu mana rupta

„Supravietuitorul”, ultimul film scris si regizat de Sergiu Nicolaescu si produs de MediaPro Pictures, continua seria actiunilor comisarului Moldovan, ajuns acum la 70 de ani. Filmarile au inceput la Praga, in iunie, si se vor incheia in august, la Bucuresti, pelicula urmand a fi lansata in decembrie.

Din distributie mai fac parte, printre altii, Cristi Iacob, George Alexandru, Jean Constantin, Ileana Lazariuc, Lucian Viziru. „Supravietuitorul” e finantat de Centrul National al Cinematografiei cu 1,8 milioane lei. In prezent, Sergiu Nicolaescu lucreaza cu mana rupta, dupa ce a incercat sa-i arate actorului Vladimir Gaitan cum se cade.

EVENIMENTUL ZILEI

Pashpix
04 Aug 2007, 16:22
DOSARIADA ANILOR `50

ADEVARATA POVESTE A ARESTARII COMISARULUI MOLDOVAN
Autor: ADINA MUTAR

Vanarea securistilor "politici" si a colaboratorilor acestora, marea indeletnicire a societatii romanesti actuale, are si varianta inversa, petrecuta in anii '50, ani de instalare a comunismului.
Adevaratul comisar Moldovan, eroul din filmele lui Sergiu Nicolaescu, a facut 15 ani de puscarie pentru ca arestase comunisti, cand activitatea PCR era interzisa.



DOI COMISARI INDEZIRABILI

Personajul Moldovan are la baza doi comisari sefi autentici: comisarul sef Gheorghe Cambrea ,
unchiul lui Sergiu Nicolaescu, un politist de cariera, care a lucrat in mai toate brigazile de politie, fara sa se implice vreodata politic, si comisarul-sef Eugen Alimanescu, legendar pentru maniera extrema de operare in lupta impotriva bandelor inarmate din Bucurestiul anilor '50. Amandoi comisarii originali au "prins" epurarea cadrelor de la Siguranta si Brigada Speciala a Politiei ce se ocupasera de urmarirea comunistilor si agentilor sovietici. In ultima parte a carierei, au lucrat in Brigada Fulger, infiintata si condusa de Alimanescu, un fel de "batalion disciplinar" pentru indezirabili, cu sanse minime de supravietuire. Dar nu
le-a fost dat sa moara la... datorie.



"EROUL" COMUNIST CONSTANTIN DAVID

Alimanescu se distinsese pe front in operatiuni impotriva armatei sovietice, fiind chiar si decorat, iar Cambrea... era mult mai "patat". Intr-un moment al carierei sale, comisarul sef Gheorghe Cambrea a fost repartizat la brigada speciala care se ocupa de comunisti, a caror activitate era interzisa. In anul 1941, acesta l-a arestat pe Constantin David, membru al organizatiei centrale a PCR pe Bucuresti. In timpul unei manifestatii, David i-a sarit pur si simplu in brate, rugandu-l sa-l aresteze. Cambrea il cunostea. Il mai arestase de vreo 20 de ori, pentru a fi "capacitat" de Siguranta, pentru ca David era informator al Sigurantei. In acea zi fatala pentru amandoi, David se temea de ceva. Cambrea i-a si zis, in gluma: "Ce-i, Limba, ai ciripit prea mult?". Ghinion, legionarii au facut o razie la Jilava si au ucis 64 de detinuti, printre care si pe David.



"INCHISOAREA POLITISTILOR" DE LA FAGARAS

Cambrea a fost arestat in 1951, fiind facut responsabil de moartea lui Constantin David. A fost condamnat la 15 ani de puscarie, cea mai mare parte din pedeapsa fiind executata la o inchisoare din Fagaras, careia i se spunea "Inchisoarea politistilor". Acolo erau dusi toti lucratorii din Politia de Siguranta si din serviciile secrete care se evidentiasera in urmarirea comunistilor si agentilor sovietici. Faptul ca s-a facut membru PCR, nu l-a ajutat pe Alimanescu. A trecut si el pe la Fagaras, sub tot felul de acuze, apoi, pentru ca stia prea multe despre veniturile PCR, a fost "sinucis" in timp ce era transportat de la o inchisoare la alta: "s-a aruncat din tren", conchidea raportul.



MAREA ARESTARE

In iulie 1935, Directia Generala a Politiei da marea lovitura: aresteaza membrii organizatiilor centrale din Bucuresti ale PCR si Uniunii Tineretului Comunist, precum si pe cei ce deserveau "aparatul tehnic". In cap de lista era "Ana Pauker, nascuta Robinson, de nationalitate evreica, cu nume conspirativ Grigoras Maria". Cei 18 "centrali" de pe lista erau de nationalitate evreiasca, maghiara si doi bulgari, toti "supusi romani", dupa cum arata documentul. Ei au fost deferiti Consiliului de Razboi al Corpului II Armata. Care nu le-a facut mai nimic. Toti au venit la putere si s-au razbunat cumplit pentru "anii grei de temnita".

SECURISTII ANTISOVIETICI

Comunistii aveau de ce se teme de "securistii antisovietici". Acestia reusisera sa le monitorizeze intreaga activitate. Stiau si ce fac acestia la... Calcutta. O nota a Directiei Generale a Politiei, din iunie 1935, se referea la numita "Reiss Friedberg, agenta a Sovietelor, cu ultima adresa cunoscuta la Odesa, care s-a dus de mai multe ori la Calcutta, unde s-a intalnit cu seful Agentiei Telegrafice". Acesti operativi trebuia sa dispara.

Pashpix
04 Aug 2007, 17:31
http://www.adevarul.ro/zoom_image.php?img=2213-121502-9makingof1

http://www.adevarul.ro/zoom_image.php?img=2213-121503-9makingof3

Carmine Galante
04 Aug 2007, 17:37
Comisarul Moldovan nu vorbeste romaneste

Tanarul comisar Moldovan e ceh, manechin si actor de televiziune. In ultimul film al lui Sergiu Nicolaescu, „Supravietuitorul”, actorul Petr Falc isi spune replicile in ceha, pentru ca timpul alert al filmarilor nu i-a permis sa le invete in romaneste. In faza de postproductie, va fi dublat de un actor roman.
@Pashpix
F. interesant, o sa sune ca Margarita Lozano din Baltagul. :sick:

Pashpix
04 Aug 2007, 17:41
Absolut! Sunt curios insa cine va fi vocea tanarului comisar...oricum, s-a muncit ceva la filmul asta...nu este zi aproape in care sa nu citesc ceva noutatzi prin ziare...

devil_doll
04 Aug 2007, 18:20
Absolut! Sunt curios insa cine va fi vocea tanarului comisar...oricum, s-a muncit ceva la filmul asta...nu este zi aproape in care sa nu citesc ceva noutatzi prin ziare...
asta de obicei inseamna ca se fac ca muncesc ;)

andrei-gl
05 Aug 2007, 11:32
o sa fie penibil:)
adica el o sa vorbeasca in ceha(cat mai aproape de romana)si peste o sa se auda dublajul...o sa fie ca in filmele chinezesti parodiate in Kung Pow(daca ati vazut filmul) in care dublajul in limba engleza nu se potriveste cu mimica actorilor care vorbesc, bineinteles, in chineza

Pashpix
13 Aug 2007, 09:27
http://www.protv.ro/filme/noul-comisar-moldovan.html?id_file=24671#24671

lady_mystyque
13 Aug 2007, 10:36
http://www.protv.ro/filme/noul-comisar-moldovan.html?id_file=24671#24671
asta e mai demult mai e de acu vreo 2 sapt sau una juma cel putin ... am prins-o la tv.... :sick: din greseala

Carmine Galante
13 Aug 2007, 19:01
Seamana pe dracu'.

Pashpix
21 Aug 2007, 17:59
Sergiu Nicolaescu a încheiat filmãrile la „Supravieþuitorul“
20 AUGUST 2007

Sergiu Nicolaescu a terminat, miercuri, filmãrile la lungmetrajul „Supravieþuitorul”, urmând sã treacã la montarea filmului, pentru a-l lansa în luna decembrie în cinematografele din România. Noul lungmetraj, produs de MediaPro Pictures cu sprijinul Centrului Naþional al Cinematografiei, a însemnat 41 de zile de filmare, 31.000 de metri de peliculã, o distribuþie formatã din 45 de actori ºi o echipã de 84 de persoane.ÃŽncepute pe 17 iunie, filmãrile s-au încheiat miercuri, la Buftea.

Regizorul îºi doreºte sã lanseze filmul repede, în decembrie. Filmat în locaþii precum Praga, Palatul Snagov, Teatrul Odeon, Casa Oamenilor de ªtiinþã, Studiourile MediaPro, „Supravieþuitorul” are o distribuþie formatã din: actori – Sergiu Nicolaescu, Vladimir Gãitan, George Mihãiþã, Jean Constantin – ºi vedete din showbiz-ul românesc – Loredana, Simona Pãtruleasa, Cristina Rus. Montajul va fi fãcut la Bucureºti. „Supravieþuitorul” îl are în prim-plan pe celebrul comisar Moldovan ºi vine la o distanþã de 26 de ani dupã ”Duelul”, ultimul film din serie. Celelalte lungmetraje sunt, în ordinea lansãrii: „Cu mâinile curate”, „Ultimul cartuº”, „Un comisar acuzã” ºi „Revanºa”.

Pashpix
05 Sep 2007, 10:04
Sergiu Nicolaescu termina filmul "Supravietuitorul" intr-o luna

Filmul "Supravietuitorul", in regia lui Sergiu Nicolaescu, care il readuce pe marile ecrane dupa 26 de ani pe comisarul Moldovan, va fi gata intr-o luna si va avea premiera in cinematografe cel mai probabil in luna noiembrie, a declarat regizorul.

Proiectul lui Nicolaescu a obtinut cel mai mare punctaj la concursul Centrului National al Cinematografiei din 2006, 74,25, si cel mai mare credit, 1,8 milioane de lei. Filmul va fi o continuare a seriei "Comisarul Moldovan", dupa o pauza de 26 de ani de productia anterioara, "Duelul".

Montajul filmului este finalizat, dar pelicula va fi gata intr-o luna, dupa ce se va realiza si sunetul. Filmarile au inceput la Praga, unde regizorul l-a gasit pe Petr Falc, actorul ceh care il joaca pe comisarul Moldovan in tinerete, si au continuat la Bucuresti. Totul s-a filmat in 35 de zile, potrivit regizorului.

"Nu mai este un film de actiune gen cum faceam eu politistele", a spus Nicolaescu. "Exista un alt mod de a face actiunea si cred ca l-am nimerit. Mi-a iesit un film bun."

Din distributie fac parte Sergiu Nicolaescu (comisarul Moldovan, rol pe care l-a interpretat in toate filmele din serie), Vladimir Gaitan si George Mihaita. Dar Nicolaescu incurajeaza si actorii tineri ca Lucian Viziru, Cristina Rus sau Ileana Lazariuc, despre care regizorul mentioneaza ca sunt foarte buni.

Carmine Galante
05 Sep 2007, 16:28
"Exista un alt mod de a face actiunea si cred ca l-am nimerit. Mi-a iesit un film bun."
Mirobolant.

Pitbull
05 Sep 2007, 16:53
EGGZAKT acelasi citat voisem sä-l preiau si eu, urmat de-un comentar la fel de percutache, da' mi-o fo lene.
Deci, totusi:

Epousstoufflant.

Pashpix
05 Oct 2007, 09:11
Intalnire cu Jean Constantin
5 Octombrie 2007 (EVZ)

Ati reluat, anul acesta, colaborarea cu Sergiu Nicolaescu in „Supravietuitorul”. Cu Gheorghe Dinica v-ati mai vazut in ultima vreme, poate pe platourile de filmare de la aceasta productie?

Ma stiu de o viata cu Sergiu Nicolaescu, in mai toate filmele lui am fost pata de culoare. M-a anuntat de la bun inceput ca o sa fie un film cu buget sarac, am vrut sa joc iar alaturi de el, iar el m-a vrut in distributie. Cu Gheorghe Dinica nu m-am reintalnit. Nu l-am mai vazut de ani... Eram prieteni la catarama... E un actor foarte drag mie. Cred ca o sa-l sun zilele astea sa-l intreb „Ce mai faci, ma, nenorocitule?”.

Carmine Galante
05 Oct 2007, 18:02
„Ce mai faci, ma, nenorocitule?”.
:lol:
O fi ceva de capul filmului Roming ? Din cate stiu are premiera azi, cine-l vede sa traga o cronicheta. E cu tata Jean in rol de rege al tiganilor, sau asa ceva.

Pitbull
05 Oct 2007, 18:16
Da' asta ce-o fi? 8)
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=14373

Pashpix
29 Oct 2007, 15:34
"Supravietuitorul" va fi lansat in februarie 2008

Titlu original: Supravietuitorul
Genul: Actiune
Regia: Sergiu Nicolaescu
Scenariul: Sergiu Nicolaescu / Adina Mutar
Producatori: Andrei Boncea / Sergiu Nicolaescu
Companii producatoare: Media Pro Pictures
Imaginea: Viorel Sergovici
Data premierei in cinematografele din Romania: 22 Februarie 2008
Distribuit in Romania de: Media Pro Distribution

Sinopsis: Dupa razboi, Comisarul Moldovan(Sergiu Nicolaescu / Petr Falc) a facut ani grei de puscarie politica. Distractia comandantului inchisorii, un colonel sovietic, era sa il oblige sa joace ruleta ruseasca. Numai norocul incredibil si spiritul de supravietuitor l-au facut pe Moldovan sa apuce ziua gratierii. Iesit din puscarie, fostul comisar intra intr-un circuit international de jocuri de ruleta ruseasca organizate clandestin pentru o elita amatoare de spectacole extreme. La sfarsitul anilor ‘70 soarta il aduce intr-un oras din centrul Europei, unde diabolicul Goldberg, o veche cunostinta din tinerete, patroneaza o varianta “imbunatatita” a acestui joc: asa-numita ruleta ruseasca incrucisata, in care doi oponenti trag unul in altul. Atractia spectacolului este confruntarea dintre Moldovan si fostul interpret Cristian Vasile - deja veterani ai nemilosului joc si prieteni din tinerete. Treptat, Comisarul intalneste numeroase alte figuri familiare - atat inamici, cat si prieteni. Pare chiar ca toata lumea interlopa a Bucurestiul anilor 1940 s-a mutat in acest oras.

Carmine Galante
29 Oct 2007, 18:15
Distractia comandantului inchisorii, un colonel sovietic, era sa il oblige sa joace ruleta ruseasca. Numai norocul incredibil si spiritul de supravietuitor l-au facut pe Moldovan sa apuce ziua gratierii. Iesit din puscarie, fostul comisar intra intr-un circuit international de jocuri de ruleta ruseasca organizate clandestin pentru o elita amatoare de spectacole extreme. La sfarsitul anilor ‘70 soarta il aduce intr-un oras din centrul Europei, unde diabolicul Goldberg, o veche cunostinta din tinerete, patroneaza o varianta “imbunatatita” a acestui joc: asa-numita ruleta ruseasca incrucisata, in care doi oponenti trag unul in altul. Atractia spectacolului este confruntarea dintre Moldovan si fostul interpret Cristian Vasile - deja veterani ai nemilosului joc si prieteni din tinerete.
Ca de obicei sergiu simte nevoia sa mai fure de undeva. Iti dai seama de asta si fara sa-i vezi filmele de rahat.

"Dupa un timp ei cad prizonieri si sunt obligati sa joace ruleta ruseasca unul impotriva celuilalt. Michael reuseste sa-i ajute pe toti sa evadeze, ei scapa si se vor intoarce acasa, dar viata lor nu va mai fi niciodata aceeasi
"
Vanatorul de cerbi (1978)

http://www.youtube.com/watch?v=Bu9H0dQ1HgA spre final.

Pitbull
29 Oct 2007, 18:27
o varianta “imbunatatita” a acestui joc: asa-numita ruleta ruseasca incrucisata, in care doi oponenti trag unul in altul.
"13 Tzameti"

thequietsurfer
29 Oct 2007, 21:44
Pt. Nicolaescu-"one shot".

Pashpix
30 Oct 2007, 12:46
http://www.youtube.com/watch?v=0VXAty5uy6k

Apropo de "13 Tzameti"...interesant film, a fost difuzat acum cateva saptamani de TVR 1.

Cazeemeer
01 Nov 2007, 23:26
Distractia comandantului inchisorii, un colonel sovietic, era sa il oblige sa joace ruleta ruseasca. Numai norocul incredibil si spiritul de supravietuitor l-au facut pe Moldovan sa apuce ziua gratierii. Iesit din puscarie, fostul comisar intra intr-un circuit international de jocuri de ruleta ruseasca organizate clandestin pentru o elita amatoare de spectacole extreme. La sfarsitul anilor ‘70 soarta il aduce intr-un oras din centrul Europei, unde diabolicul Goldberg, o veche cunostinta din tinerete, patroneaza o varianta “imbunatatita” a acestui joc: asa-numita ruleta ruseasca incrucisata, in care doi oponenti trag unul in altul. Atractia spectacolului este confruntarea dintre Moldovan si fostul interpret Cristian Vasile - deja veterani ai nemilosului joc si prieteni din tinerete.
Ca de obicei sergiu simte nevoia sa mai fure de undeva. Iti dai seama de asta si fara sa-i vezi filmele de rahat.

"Dupa un timp ei cad prizonieri si sunt obligati sa joace ruleta ruseasca unul impotriva celuilalt. Michael reuseste sa-i ajute pe toti sa evadeze, ei scapa si se vor intoarce acasa, dar viata lor nu va mai fi niciodata aceeasi
"
Vanatorul de cerbi (1978)

http://www.youtube.com/watch?v=Bu9H0dQ1HgA spre final.

Exact asta ziceam eu prin iulie.

In alta ordine de idei, sunt nerabdator sa vad cum or sa decurga scenele de ruleta ruseasca (furate, no doubt, din The Deer Hunter) si ce muzica din filme occidentale celebre o sa bage in filmul asta.

Proletar
01 Nov 2007, 23:31
probabil Gloria Gaynor - I will survive :)

Pitbull
01 Nov 2007, 23:55
Apropo, am väz't-o pe Gloria (Gaynor) az-primävarä, la Sala Palatului. Cam goalä (sala, nu Gloria), asa cä m-am pus în rându' häl dintâi, dirept pre miljoc. Se tine bine baba, nu-i vorbä! Da' si ai nostri, sä vezi ce de-a mai bunicii si mämäicile venind fuga-fuguta de prin toatä sala, în fata scenei, sä topäie cu solemnitate ca mânati de draci la "I Will Survive"! Mitulescu si Dorotheea Petre nu-s bunici încä, da' erau si ei acolo, la zdupäialä, si dupre concert au luat-o teleap-teleap prin scenä spre cabine, la un autograf, ceva...

Proletar
01 Nov 2007, 23:58
dupre concert au luat-o teleap-teleap prin scenä spre cabine, la un autograf, ceva...

Ce nu face omul pentru Glorie...

Neuptolem
02 Nov 2007, 18:30
asa-numita ruleta ruseasca incrucisata, in care doi oponenti trag unul in altul.
Ce doream sa zic e mai jos.
o varianta “imbunatatita” a acestui joc: asa-numita ruleta ruseasca incrucisata, in care doi oponenti trag unul in altul.
"13 Tzameti"
Super film!

http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=15550

Pashpix
04 Dec 2007, 14:40
http://www.youtube.com/watch?v=Jt1IyK2kog8

Trailerul filmului "SUPRAVIETZUITORUL"

Pitbull
04 Dec 2007, 14:45
It's alive! It's alive, it's alive, it's ALIVE!!! :w00t: :w00t: :w00t:
(Da' de ce juma-de trailer e cu Miclovan, dom'le? :huh: Oare s-a senilizat asa de tare cä-si încurcä propriile filme?)

(Bine c-am blocat celelalte zece topicuri cu Nicolaescu - acum ar fi trebuit sä däm amândoi copy-paste de unspce ori.)

Pashpix
15 Dec 2007, 18:44
http://www.imdb.com/gallery/ss/1073673/iid_1445409.jpg.html?seq=3

FOTOGRAFII plus
DISTRIBUTIA COMPLETA A FILMULUI SUPRAVIETUITORUL

Directed by: Sergiu Nicolaescu

Cast (in credits order)
Sergiu Nicolaescu ... Comisarul

Petr Falc ... Comisarul

Vladimir Gaitan ... Goldberg

Cristian Motiu ... Goldberg

Ion Ritiu ... Cristian Vasile

Lucian Viziru ... Cristian Vasile

Ileana Lazariuc ... Zarada

George Mihaita ... Haral

Tudor Mihaita ... Haral

Tudor Munteanu ... Uri

Alexandru George ... Uri

Jean Constantin ... Limba

Cristian Iacob ... Sofer taxi

Loredana Groza ... Lorry

Ion Dichiseanu ... Colonelul

Sorin-Hroni Godi ... Arbitrul

Oltin Hurezeanu ... Tanar 1

Ion Lupu ... Directorul hotelului

Vitalie Ursu ... Mercenar 1

Toma Cuzin ... Mercenar 2

Vali Rupita ... Borila

Catalin Catoiu ... Sergent

Mihai Bendeac ... Jucator poker

Cosmin Cretu ... Sergent

Radu Micu ... Pustiul

Marian Simion ... Preacher

Ozana Barabancea ... Solista

Simona Patruleasa ... Miss Monde

Cristina Rus ... Amanta Goldberg

Geo Dobre ... Insotitorul Comisarului

mihaifulger
19 Dec 2007, 08:46
Ileana Lazariuc - Zarada (?!), Loredana Groza - Lorry (!!), Simona Patruleasa - Miss Monde (!) si Cristina Rus - Amanta Goldberg (!?!)
cu atatea "staruri" feminine, mi-e clar: se pune de-un blockbuster!
:P

Supastar
19 Dec 2007, 08:47
macar de-ar fi porno...

Proletar
23 Dec 2007, 13:14
am avut o tresarire vazand titlul...

http://www.port.ro/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=2817768&i_where=1&i_where_tv=1

Pitbull
23 Dec 2007, 15:04
Sä n-am ambitie, da' uitati-vä la pozele cu Bruce, jos - prima si ultima! :shock:

Cazeemeer
23 Dec 2007, 15:34
Sä n-am ambitie, da' uitati-vä la pozele cu Bruce, jos - prima si ultima! :shock:
In primul moment, am crezut ca ultima e din filmele lui Nicolaescu si e pusa din greseala pe pagina celuilalt "Supravietuitorul".

Pitbull
23 Dec 2007, 15:48
Exact! :w00t:
Iar ultima, parcä-i în "Cu mâinile curate", la poligon.

Pashpix
07 Jan 2008, 16:25
"Supravietuitorul" si "Restul e tacere", printre premierele anului 2008


"Supravietuitorul" lui Sergiu Nicolaescu va fi prima premiera romaneasca din 2008, urmata de filmul de epoca al lui Nae Caranfil "Restul e tacere", lungmetrajul de debut al lui Adrian Sitaru, "Boogie" de Radu Muntean, doua filme de Radu Gabrea si pelicule de Daneliuc, Alexa Visarion sau Stere Gulea.

Cel mai nou film de seria Comisarul Moldovan, inceputa de Sergiu Nicolaescu in anii '70, va avea premiera pe 1 februarie, potrivit producatorilor, Media Pro Pictures. "Supravietuitorul", al carui proiect a fost marele cistigator la concursul Centrului National al Cinematografiei in 2006, il are in centru pe celebrul comisar - interpretat la tinerete de Petr Falc si la batrinete, ca intotdeauna, de vesnic tanarul Nicolaescu - care iese din inchisoare si intra intr-un circuit international de jocuri de ruleta ruseasca.
__________________________________________________ ________
In februarie, Castel Film a programat premiera filmului lui Mircea Daneliuc "Legiunea straina", cistigator al concursului CNC din 2005, in care trei baieti saraci dintr-un sat din Moldova se hotarasc sa plece in Occident pentru a se inrola in Legiunea straina si sint ajutati de omul de afaceri al satului, Maricel, interpretat de Rica Raducanu.
__________________________________________________ ________
Cea mai scumpa productie romaneasca din Romania postcomunista, "Restul e tacere" de Nae Caranfil, va intra pe ecranele romanesti pe 7 martie, dupa ce a fost prezentata anul trecut la Festivalul Transilvania, potrivit Domino Film. Protagonistii lungmetrajului, realizat dupa un scenariu scris de Nae Caranfil in urma cu 19 ani, sint regizorul Grigore Brezeanu (Marius Florea Vizante) si producatorul Leon Popescu (Ovidiu Niculescu), care realizeaza impreuna primul film romanesc de fictiune, "Independenta Romaniei" (1911).
__________________________________________________ ________
In toamna va avea premiera filmul "Luna verde" de Alexa Visarion, al carui scenariu a fost scris de regizor si de Iris Spiridon, studenta sa, si ii are in distributie pe Razvan Vasilescu, Maia Morgenstern, Catalina Mustata si Ana Ularu. Filmul va reprezenta si debutul ca actor de film al regizorului de teatru Radu Afrim. "Luna verde", o productie Castel Film cu un sprijinul financiar acordat de CNC de 750.000 de lei, este un road movie. Actiunea filmului se petrece pe ruta Bucuresti-Brasov, unde are loc un accident care declanseaza jocul vinovatiei.
__________________________________________________ ________
Tot in toamna, MediaPro Pictures va lansa "Week-end cu mama" de Stere Gulea (finantat de CNC in 2005), un film cu Adela Popescu despre o mama plecata in Spania in urma cu 16 ani care si-a lasat fetita de doi ani in grija rudelor. Revenita acasa, femeia descopera socata ca fiica ei a fugit de acasa, e dependenta de droguri si are o fetita de doi ani pe care a lasat-o in grija unei fundatii pentru ca nu o poate intretine.
__________________________________________________ ________
Al treilea lungmetraj al lui Radu Muntean, "Boogie (30 si ceva)", a fost filmat toamna aceasta si va rula de asemenea in 2008. Realizat dupa un scenariu de Alexandru Baciu, Radu Muntean si Razvan Radulescu, filmul il are in centru pe Dragos Bucur - un barbat plecat cu sotia (Anamaria Marinca) si copilul de 3 ani la mare, in minivacanta de 1 mai, care se intilneste intimplator cu cei mai buni prieteni din liceu.
__________________________________________________ _______

Pelicula lui Adrian Sitaru "Pescuit sportiv", filmata inca de anul trecut si prezentata in avanpremiera in iulie la Festivalul International al Producatorilor Independenti de Film (IPIFF) de pe litoral, va rula pe ecrane in 2008, a declarat pentru NewsIn producatorul Ada Solomon de la Hi Film. Data premierei depinde de selectarea productiei in festivalurile internationale. Filmul este aproape terminat, a spus Solomon, dar este facut pe suport video si trebuie sa fie transpus pe pelicula. "Pescuit sportiv" este povestea unui cuplu obisnuit (Ioana Flora si Adrian Titieni), care accidenteaza o tinara si decide sa ascunda cele intimplate.
__________________________________________________ _________
Un alt film romanesc care va rula in 2008 este "Un acoperis deasupra capului" de Adrian Popovici, in care doua paciente ale unui spital de boli neuro-psihiatrice sint externate si se trezesc singure. Ele pleaca din oras la casa bunicilor uneia dintre ele, intr-un catun din Delta, intr-o casa veche fara acoperis, dar comunitatea le pune bete-n roate.
__________________________________________________ _________

Doua filme de Radu Gabrea sint programate sa ruleze in cinematografe anul acesta: "Cocosul decapitat", prezentat in avanpremiera vara trecuta la Bucuresti si apoi la TIFF, si "Calatoria lui Gruber".

"Cocosul decapitat" este o coproductie Romania-Germania care spune povestea unor adolescenti a caror maturizare este legata de destinul comunitatii sasesti din Transilvania. Scenariul filmului are la baza volumul cu acelasi nume al pastorului sas Eginald Schlattner, iar actiunea se petrece in Fagaras, dar productia a fost filmata in intregime in Sibiu, Medias si Agnita.
__________________________________________________ _______
Un alt titlu pe lista premierelor din 2008 este "Intilniri incrucisate" de Anca Damian, produs de Libra Film, care a primit un credit de 750.000 de lei la concursul Centrului National al Cinematografiei din 2006.
__________________________________________________ ________
Sub semnul intrebarii sta premiera pentru 2008 a filmului cu care regizorul si actorul de teatru Horatiu Malaele isi face debutul in regia de film, "Nunta muta", ce a primit in 2006 1,3 milioane de lei de la CNC. Pelicula, a carui actiune se desfasoara in 1953, spune povestea unor tineri care doresc sa se casatoreasca dar, pentru ca se decreteaza doliu international la moartea lui Stalin, nu au de ales decit sa isi faca nunta in tacere. Rolurile mirilor sint jucate de Alexandru Potocean si Meda Victor, iar in distributia filmului se regasesc si nume mari, precum Tamara Buciuceanu, Victor Rebengiuc, Valentin Teodosiu, Luminita Gheorghiu, Dan Condurache si Virginia Mirea.
__________________________________________________ _______

[/i]

mihaifulger
07 Jan 2008, 17:00
O alta premiera indelung amanata este debutul lui Petre Nastase, Dragoste pierdutã a.k.a. Aripi de fluturi a.k.a. Aventurile unei zile (http://www.cinemagia.ro/movie.php/Aripi_de_fluturi_Aventurile_unei_zile?movie_id=766 4), care a batut recordul lui Azucena de Mircea Muresan: e gata de vreo 4 ani!
Si mai exista un debut care a castigat la concursul CNC din 2003, Iubire de cartier de Radu Dragomir (http://www.cinemagia.ro/movie.php/Iubire_de_cartier?movie_id=7691). Ati mai auzit ceva de filmul asta? La fel, nu mai stiu nimic de un film cu titlu asemanator, Poveste de cartier a.k.a. Cantec de iubire a.k.a. Maneaua de aur de Theodor Halacu-Nicon, anuntat de Media Pro ca un West Side Story bastinas. 8)
Nicolae Margineanu poate avea si el o noua premiera: Schimb valutar (scenariu: Tudor Voican). Mai prost decat Logodnicii din America nu poate fi...

sergiu puiu
07 Jan 2008, 17:35
Va supun atentiei doua scenarii.

1. Filmul lui Nicolaescu reuseste sa miste sufletelul unuia dintre cei ce fac selectia la Cannes, Berlin, Venetia, Locarno sau KV si ne pomenim cu SUPRAVIETUITORUL selectionat. Cu ceva bani impinsi in festival(cumparat spatiu publicitar etc) ne pomenim si cu un premiu.
:)
Sa va spun un secret care o sa va deranjeze. "Don" Sergiu nici nu-si trimite filmele in festivaluri. Nu spun ca asta-i motivul pentru care filmele lui -tembele, sa fiu inteles bine!- nu ajung in festivaluri.

2. Daca fiica unuia dintre maharii festivalurilor are o fiica pe care o cheama tocmai AZUCENA(sau AZUnCENA?). Pai nu o sa lacrimeze el suficient incit sa selectioneze filmul lui Muresan? Mai ales ca Muresan nu-i Popovici. Are ceva antecedente notabile. Ce-i drept, cu mult timp in urma. Dar ele exista.

StefanDo
08 Jan 2008, 13:03
o veste "buna": Poveste de cartier (titlu final) se lanseaza in aprilie :)

Gloria
08 Jan 2008, 13:15
Premiera in 2008 va fi si Tache in regia lui Igor Cobileanski, dupa un scenariu de Mara Nicolescu; cu Mircea Diaconu in rol principal; o comedie neagra; cititi aici tagline-ul:
http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=24175

Pashpix
08 Jan 2008, 17:21
www.supravietuitorul.ro :-)

s-a lansat site-ul oficial al filmului Supravietuitorul!

Adevarul despre comisar

“Comisarul este inspirat de o persoana reala din familia lui Sergiu Nicolaescu: fratele cel mic al mamei lui, Gheorghe Cambrea. Era comisar de politie, la fel ca bunicul regizorului, si locuia in Bucuresti, in zona fostei Piete Puisor, pe unde se afla azi Parlamentul. Era un tip bine, voinic, inalt, cu mustata. Avea vreo 30 de ani in vremea razboiului si era casatorit cu o unguroaica tanara si frumoasa.”

“Gheorghe Cambrea era un om extrem de interesant. Avea masina, un Buick identic cu cel din film. Era foarte comunicativ si slobod la gura. Stapanea la perfectie doua limbi – de fapt, doua dialecte romanesti: cel “golanesc” si cel “de domn”

“Era descurcaret si avea relatii. Din pacate, el si inca doi subcomisari au fost condamnati la ani grei de puscarie politica prin 1950. A intrat in inchisoare la treizeci si ceva de ani si nu a mai iesit decat la cincizeci, in 1965, cand Ceausescu a dat drumul tuturor detinutilor politici. Nu a mai trait decat 2 ani dupa aceea.”

“Comisarul a fost un tip de erou care a prins foarte bine. Eu n-am un merit special in asta, in afara de acela ca l-am jucat…
Vedeti, Comisarul nici nu era genul meu. Era mult mai comunicativ decat mine. In ultimul film, ” Supravietuitorul”, eu ma joc pe mine. Dar, cand l-am jucat pe el tanar, eram si eu altfel.”

Comisarul in lume

“Filmele cu Comisarul Moldovan sunt printre cele mai renumite filme din estul Europei – spun estul Europei, pentru ca aici circulau filmele romanesti. Dar ele au fost distribuite si in Cuba. La un moment dat, prin anii 1980, o echipa cubaneza de baschet feminin a venit la mine gramada; erau niste namile de fete… Ma recunoscusera si au exclamat: “Comisarul Moldovan! Comisarul Molovan!”. A fost unul dintre filmele politiste cumparate si in Statele Unite…”

mihaifulger
08 Jan 2008, 18:11
@Gloria

De abia astept debutul lui Igor Cobileanski. Pana se lanseaza, poate faci rost de scenariul Marei Nicolescu si ni-l dai si noua. :)

Gloria
08 Jan 2008, 18:58
se rezolva.

Pashpix
11 Jan 2008, 14:33
http://www.cinemagia.ro/movie.php/Supravietuitorul?movie_id=10587&wnd=_default&hist=1

Afisul filmului "SUPRAVIETUITORUL"

Airlight
11 Jan 2008, 15:05
Premiera in 2008 va fi si Tache in regia lui Igor Cobileanski, dupa un scenariu de Mara Nicolescu; cu Mircea Diaconu in rol principal; o comedie neagra; cititi aici tagline-ul:
http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=24175

great news. ma bucur pentru amandoi, scenariul era foarte misto.

Cazeemeer
11 Jan 2008, 19:01
Afisul filmului "SUPRAVIETUITORUL"
Cat de kitsch poate fi sigla aia, cu tot cu butoiasul ei de revolver pregatit pentru ruleta ruseasca in loc de litera O.

Carmine Galante
14 Jan 2008, 18:25
MPP a inceput sa difuzeze cu furie seria comisarului nemuritor. Sergiu e vaca de muls acum, mai ales daca maestrul pleaca la cei drepti, indeferent cat de prost ar fi, romanul se va buluci sa-l vada. Sarbu a mutat iar cu cap, face ce face si scoate bani.

Pashpix
27 Jan 2008, 11:33
«Un fleac, m-au ciuruit»

„Supravietuitorul“ Nicolaescu isi amana premiera filmului pentru 11 aprilie

25.01.2008 (GARDIANUL)

Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost supus, miercuri seara, unei noi interventii chirurgicale, la Spitalul Elias. Cineastul a fost operat din cauza reaparitiei hematomului subdural. Medicii spun ca in prezent starea pacientului este stabila. Distribuitorul celui mai recent film al lui Nicolaescu, „Supravietuitorul“, a decis deja amÃ¥narea premierei, care trebuia sa aiba loc pe 1 februarie, pentru data de 11 aprilie.

Purtatorul de cuvant al institutiei medicale bucurestene, medicul Valentin Calu, spune ca regizorul in varsta de 77 de ani a avut niste tulburari neurologice, iar in urma evaluarii imagistice, s-a constatat ca hematomul subdural a reaparut. Cel mai probabil, tulburarile de coagulare a sangelui si fragilitatea vasculara preexistenta sunt cauzele care au dus la crearea noului hematom, care a fost indepartat in seara de miercuri. Calu a adaugat ca starea clinica a pacientului este stabila, fiind monitorizat de echipa de medici din Sectia de terapie intensiva. „Regizorul este, in acest moment, stabil clinic si se afla in grija medicilor de la terapie intensiva. Acum, el urmeaza acelasi tratament ca data trecuta, de echilibrare, pe care il urmeaza orice pacient aflat la terapie intensiva“, ne-a declarat Valentin Calu. Medicul nu ne-a putut spune cu exactitate data la care regizorul va fi externat. „In functie de cum va evolua starea pacientului, se va decide si externarea sa“, a adaugat Calu. Premiera filmului „Supravietuitorul“, realizat anul trecut de cineast, era initial programata pe data de 1 februarie, insa, din cauza problemelor de sanatate ale regizorului, „s-a reprogramat pentru data de 11 aprilie“, a declarat pentru ziarul nostru Georgiana Bujgoi, PR Mediapro Distribution.

Pashpix
23 Mar 2008, 08:57
Ileana Lazariuc, goalã în "Supravieþuitorul"

Viaþa este cu adevãrat roz pentru Ileana Lazariuc, nora miliardarului Ion Þiriac. Dupã ce acum douã sãptãmâni a adus pe lume un bãieþel, acum mãmica face primii ei paºi în cinematografie. Ea joacã rolul Zaradei în pelicula "Supravieþuitorul", sub bagheta lui Sergiu Nicolaescu. Ileana Lazariuc îºi doreºte foarte mult sã ajungã la premiera filmului în România.

În film existã ºi o secvenþã în care Ileana apare complet goalã. Scena a fost creatã pentru a ilustra cât mai bine povestea de dragoste din Zarada ºi Cristian Vasile. Cu o distribuþie impresionantã - Sergiu Nicolaescu, George Mihãiþã, Vladimir Gaitan, Petr Falc, Jean Constantin, Ion Dichiseanu sau Loredana - pelicula "Supravieþuitorul" va avea premiera în cinematografe din 11 aprilie.

http://www.protv.ro/filme/ileana-lazariuc-goala-in-supravietuitorul.html?id_file=48316#48316

Pashpix
23 Mar 2008, 09:04
Un nou trailer pentru SUPRAVIETUITORUL

http://www.youtube.com/watch?v=qcniZdkR6Dw

Mister Movie
29 Mar 2008, 09:44
Ola! Dupa filmele mizerabile cu care ne-a obisnuit cinematografia din ultimii ani cred ca merge si Supravietuitorul.

Pashpix
01 Apr 2008, 09:41
SUPRAVIETUITORUL, FILMUL LUI SERGIU NICOLAESCU, SUBIECT DE JOC PENTRU TELEFONUL MOBIL Comisarul Moldovan, cunoscutul personaj interpretat de Sergiu Nicolaescu, ajunge, in premiera, pe telefoanele mobile datorita jocului Supravietuitorul, primul joc pentru telefoanele mobile bazat pe un film romanesc, lansat astazi, 28 martie.

Inainte ca filmul cu acelasi nume sa aiba premiera in cinematografe, utilizatorii de telefoane mobile pot afla prin ce primejdii va trece de aceasta data personajul comisarului. De asemenea, jucand Supravietuitorul, ei pot participa la un concurs intre 28 martie si 3 iunie si pot castiga premii pe baza scorurilor obtinute.

In Supravietuitorul, jucatorii intra in pielea comisarului Moldovan si sunt provocati sa faca fata unor confruntari cu adversari redutabili. In misiunile lor, jucatorii captureaza criminali in serie si descopera secrete si ilegalitati din lumea interlopa. Pentru a accede la nivelul urmator, ei trebuie sa treaca nevatamati de toti inamicii. La ultimul nivel, al saptelea, ajung adevaratii supravietuitori.

Cele mai bune scoruri inregistrate de jucatori vor fi premiate cu telefoane mobile si invitatii la Hollywood Multiplex. Pentru a intra in concurs, jucatorii trebuie sa completeze formularul de inscriere ce va fi afisat pe telefonul mobil la finalul jocului. Scorul obtinut va aparea apoi pe pagina web a jocului, www.supravietuitorul.ro/joc, la sectiunea Castigatori.

Dupa prima sesiune de concurs, ce va avea loc intre 28 martie si 5 mai, detinatorul celui mai bun scor va primi un telefon mobil, iar urmatorii cinci clasati – invitatii duble la Hollywood Multiplex. Jucatorii se pot inscrie in sesiunea a doua de concurs intre 6 mai si 2 iunie, iar castigatorii vor fi anuntati pe 3 iunie. Concurentii au din nou ocazia sa castige un telefon mobil sau invitatii pentru doua persoane la Hollywood Multiplex. In cazul unor scoruri egale, castigatorul va fi desemnat prin tragere la sorti.

Supravietuitorul poate fi descarcat contra cost de clientii Orange care au serviciul wap activat si un telefon compatibil, din sectiunea „Jocuri romanesti” a portalului Orange World. Pretul unei descarcari este 2,50 euro + TVA. Jocul poate fi comandat si prin trimiterea unui mesaj text gratuit cu codul jocului, „SUPRA”, la numarul 344. Utilizatorii vor primi pe telefon un link pe care trebuie sa-l acceseze pentru a ajunge in pagina wap de unde pot descarca jocul. Pe acelasi site wap sunt disponibile screensavere si wallpapere cu „Supravietuitorul” si ringtonuri cu replici ale comisarului Moldovan din alte filme din serie.

Pashpix
04 Apr 2008, 08:51
"Puþin cam sus. Am îmbãtrânit! ", o nouã replicã marca Sergiu Nicolaescu

Comisarul Moldovan, unul dintre cele mai cunoscute personaje ale cinematografiei româneºti, va avea o nouã replicã memorabilã, "Puþin cam sus. Am îmbãtrânit", în filmul "Supravieþuitorul", care va fi lansat în cinematografe, pe 11 aprilie. Comisarul, interpretat de Sergiu Nicolaescu, a avut mai multe replici care au devenit celebre, precum: "Un fleac, m-au ciuruit!".

Regizorul Sergiu Nicolaescu susþine cã nu a anticipat niciodatã succesul unor anumite replici din filme. "Niciodatã când am fãcut filmele respective nu m-am gândit cã o anumitã replicã va deveni celebrã. Spectatorii hotãrãsc, pentru cã existã ºi filme fãrã replici celebre. Într-adevãr, filmele mele poliþiste au câteva vorbe care au intrat în istorie", spune regizorul.

De aceastã datã, Comisarul ajuns la vârsta senectuþii se trezeºte forþat de împrejurãri sã retrãiascã momente pe care le credea uitate: serile petrecute în grãdina de varã împreunã cu prietenul sãu, Cristian Vasile, ºi iubita acestuia, Zarada, sau raziile fãcute în barurile în care Goldberg câºtigã bani frumoºi din jocuri de noroc ilegale. Deºi ar fi preferat sã le uite pentru totdeauna, amintirile legate de anii de închisoare în care a fost forþat sã joace ruleta ruseascã spre amuzamentul gardienilor sau noaptea în care iubita lui Cristian a fost omorâtã îi sunt mai vii ca niciodatã în memorie. ªi cum nimic nu este întâmplãtor, se pare cã nici întâlnirea cu vechiul sãu prieten Cristian Vasile, dupã atâþia ani, nu este accidentalã.

Mister Movie
04 Apr 2008, 11:38
putin cam sus unde?

Supastar
04 Apr 2008, 12:32
fix in mue :w00t:

Pashpix
06 Apr 2008, 15:48
Nicolaescu face Poker

05/04/2008 de Oana-Maria Baltoc (Jurnalul National)

FILM ● La 78 de ani, regizorul pregãteºte trei noi proiecte

Sergiu Nicolaescu lanseazã la 11 aprilie "Supravieþuitorul", cel de-al ºaselea film din seria "Comisarul Moldovan", pentru ca în luna mai sã demareze filmãrile la o comedie intitulatã "Poker".


Regizorul ne-a povestit despre ultimul film din seria aventurilor cu celebrul comisar Moldovan, ºi taman când credeam cã surprizele s-au cam terminat, Sergiu Nicolaescu ne-a surprins din nou: "În mod normal ar mai fi fost încã un film din aceastã serie. Existã un scenariu scris pe care nu am putut sã-l fac. Am îmbãtrânit, iar de la o anumitã vârstã nu merge sã mai faci aceleaºi lucruri. Adevãrul e cã a prins bine la public, ceea ce mã bucurã nespus".


MODEL DE COMISAR. Ori de câte ori vorbeºte despre personajul Moldovan, Nicolaescu îºi aduce aminte cu drag de unchiul sãu, Gheorghe Cambrea, un bãrbat dintr-o bucatã, comisar la rândul lui, omul care a inspirat personajul Moldovan-Miclovan. A învãþat multe de la el, lucruri pe care le-a transpus în producþiile realizate de-a lungul anilor. "Acþiunea din «Supravieþuitorul» se petrece pe trei planuri: 1944-1955, apoi în timpul închisorii, din 1950 pânã în 1965 ºi în 1978. Toate aceste perioade vor apãrea în film", povesteºte Nicolaescu despre pelicula în care îl joacã pe comisar la bãtrâneþe. Alãturi îi sunt actori mari ca Ion Riþiu, Vladimir Gãitan, Jean Constantin, Gheorghe Dinicã, George Mihãiþã. Destul de dificil a fost sã jongleze cu perioadele de timp, mai ales cã a trebuit sã gãseascã actorii potriviþi pentru a face cât mai natural trecerea de la o vârstã la alta.


A fost greu, dar nu au lipsit momentele plãcute pe platoul de filmare. Doar a lucrat cu femei tinere ºi extrem de frumoase, la fel cum s-a întâmplat de multe ori de-a lungul carierei sale. A fost convins din prima clipã cã Simona Pãtruleasa, Cristina Rus ºi Ileana Lazariuc vor face faþã cerinþelor sale, ºi nu s-a înºelat: "Atunci când este ºi fata deºteaptã, frumuseþea poate fi de-ajuns. Nu aleg întotdeauna actori de profesie ºi nu pot spune cã talentul este important sau nu în cazul unui actor. Important e ca rolul sã se potriveascã cu fizicul ºi cu jocul".


AMANTÃ IMAGINARÃ. Ca sã vã convingeþi de faptul cã maestrul are ochiul format, graþie experienþei de zeci de ani, pe Simona Pãtruleasa a ales-o sã joace în "Supravieþuitorul" dupã ce a vãzut-o la televizor. ªi i-a plãcut atât de mult încât i-a propus sã aparã ºi în urmãtorul sãu film, "Poker". Amuzat de imaginaþia unora, care s-au grãbit sã facã tot felul de comentarii pe seama interesului pe care i l-a arãtat vedetei Antenei 1, Nicolaescu, bãrbat însurat, a þinut sã precizeze amuzat: "Simona nu este amanta mea. Pentru cã unii au impresia asta. Aº vrea, dar nu e. Pentru noul film am vorbit cu ea, dar ºi cu Cristina Rus ºi Ileana Lazariuc. Mi-au plãcut toate trei, au rãspuns foarte bine ºi m-am bucurat cã le-am descoperit. Eu cred cã se vor potrivi ºi în urmãtorul meu proiect, bineînþeles, în funcþie de rolul pe care îl vor juca, dacã vor rãspunde afirmativ." La 11 aprilie, Nicolaescu va fi prezent la lansarea cu covor roºu a filmului "Supravieþuitorul", la CinemaPro, pentru ca douã zile mai târziu, la 13 aprilie, sã aniverseze 78 de ani. Dupã care se va apuca din nou de treabã, în ciuda celor care se aºteptau ca bãtrâneþea ºi recentele probleme de sãnãtate sã-l mai încetineascã.


Din luna mai, Nicolaescu sperã cã va începe munca la "Poker", producþie care are la bazã un scenariu scris de Adrian Lustig, dupã piesa de teatru cu acelaºi nume, pusã în scenã la Teatrul de Comedie. Povestea surprinde o serie de personaje contemporane care se reunesc din când în când la o partidã de poker. Miliardarul perioadei de tranziþie, senatorul influent ºi doctorul estetician, secondaþi de o prostituatã care viseazã sã ajungã prezentatoare meteo (amanta senatorului însurat), formeazã o adunãturã care descrie cu umor societatea zilelor noastre. Bineînþeles, grupul dã naºtere la tot felul de conflicte presãrate cu ameninþãri, ºantaj ºi luare de mitã. "În film se vor regãsi ºi momente din viaþa mea, din copilãrie mai precis, urmare a faptului cã pelicula urmãreºte personajele începând din copilãrie ºi pânã la maturitate", ne-a declarat Nicolaescu. Rolurile principale vor fi interpretate, din câte se pare, chiar de actorii care joacã în piesa de teatru "Poker", George Mihãiþã, Vladimir Gãitan ºi Valentin Teodosiu. Iar Lazariuc, Pãtruleasa ºi Rus ar putea sã se regãseascã ºi ele în distribuþie, dacã vor rãspunde afirmativ invitaþiei fãcute de regizor.


AJUTOR DE LA VORONIN. "Trenul morþii" este cea de-a doua peliculã pe care Nicolaescu are de gând sã o realizeze. Fiind un film despre rãzboi, regizorul a apelat la ajutorul preºedintelui moldovean Vladimir Voronin, care ar putea sã-i punã la dispoziþie cadrul potrivit anumitor scene. "Ei încã mai au în Moldova lucruri pe care cu greu le mai poþi gãsi la noi. E bine ºi pentru cã armata lor vorbeºte româneºte ºi va fi mai simplu sã mã înþeleg cu ei. Tot acolo voi gãsi ºi uniforme ruseºti. Pentru cã în acest film vor apãrea ºi soldaþi ruºi", mãrturiseºte Nicolaescu. Al treilea proiect se numeºte "Candele de zapadã", care va fi fãcut dupã un scenariu scris de politicianul Corneliu Vadim Tudor.

jeleu
06 Apr 2008, 18:30
replica de 2 bani.
in plus, mi se pare de-a dreptul penibil sa dai un comunicat intreg pe tema asta. dar na, daca asta e cel mai bun moment din film....

am vazut trailerul vineri, inainte de bank job. niste secvente alaturate haotic, doar de dragul de a vedea distributia. nimic nu se leaga, ileana lazariuc ne arata fofoloanca, jean constantin zice ceva de un milion de dolari, loredana canta doua note.
SUPRAVIETUITORUL :shock:
un anti-trailer.

supastar, las' ca stim noi, ai boala pe serge pt ca n-ai aparut in "15" :P

Pitbull
06 Apr 2008, 18:53
Am väzut acum reclama pe PRO-TV, inclusiv momentul cu "Putin mai sus".
Jur cä nu exagerez, nu fac figuri de stil, nu sunt räu (insist în a reaminti cä cele trei filme cu comisari din 1972-74 erau chiar foarte bune. "Un comisar acuzä" a fost altarul preadolescentei mele, l-am väzut de 18 ori si l-am învätat pe de rost, replicä cu replicä).
Dar acum, când am väzut penibilitatea asta, m-a apucat un râs isteric, din care mai am convulsii chiar si acum, în timp ce scriu.
Se poate spune asa:

SERGIU NICOLAESCU:
1959-1967 = ascensiunea
1970-1976 = apogeul
1977-1984 = declinul
1984-1989 = agonia
1990-2008 = zombismul

Trist, foarte trist destin, pentru un biet amator pasionat de cinema, care n-a stiut sä se opreascä la timp. Acum 32 de ani.
Ce-i drept, n-avea cum. Nu-l duce.

Astept cu groazä vizionarea de joi.
Cu groazä.

Proletar
06 Apr 2008, 22:28
In asteptarea vizionarii de joi, iata un interviu cu Sergiu Nicolaescu realizat pentru ziarul la care lucrez, cu sprijinul lui Pitbull (Mihnea Columbeanu).


In « Osanda » exista, cred, cea mai frumoasa scena de dragoste din cinematografia romaneasca, interpretata de Amza Pellea si Ioana Pavelescu. Apoi, « Mihai Viteazul », distribuit de catre Columbia Pictures in intreaga lume, a depasit cu siguranta performanta lui « Nea Marin Miliardar » care detine recordul de audienta al tuturor timpurilor in salile din Romania, cu peste 14 milioane de spectatori. Sunt doar cateva dintre superlativele carierei dumneavoastra. La ce capitole va asteptati ca « Supravietuitorul » sa depaseasca aceste precedente spectaculoase ?

Si eu cred ca in “Osanda” am reusit o scena deosebita folosind natura si talentul actorilor. “Mihai Viteazul” difuzat de Columbia Pictures a depasit cu mult “Nea Marin miliardar”. Dupa informatiile mele China si Rusia au adaugat foarte multi spectatori. Sincer daca “Supravietuitorul” va depasi 70.000 de spectatori, inseamna ca am reusit din nou sa aduc publicul in salile de cinema.

Regizand si jucand in 65 de filme, se poate spune ca ati trait tot atatea povesti de viata. De obicei, anumite personaje isi pun amprenta asupra personalitatii interpretului. In ce personaj isi regaseste omul Sergiu Nicolaescu mare parte din identitatea sa ? Ce rol, placut sau nu, va staruie in minte, va urmareste ?

In general am abordat numai un anumit fel de personaj. In filmul istoric “Nemuritorii” sau in “Capcana mercenarilor”, in “Mircea” si chiar in “Orient Express” joc acelasi tip de erou, cu mici variatii. Am idealuri si mor pentru ele. Cam asta ar fi viata mea. Cand nu mai ai idealuri, planuri, proiecte sau vise de atins, cand nu mai ai pentru ce sa lupti, nu mai e nimic.

Avand in vedere febletea evidenta fata de peripetiile comisarului Moldovan, v-ar fi placut sa ecranizati un Maigret sau San Antonio?

Maigret este un personaj specific, pur frantuzesc…Nu cred ca mi-ar fi placut.

Despre "Dacii" se spune cä ar fi fost nu doar prima superproductie istoricä romaneascä, ci si cea mai reusitä. Alte opinii atribuie aceastä calitate lui "Mihai Viteazul". Dumneavoastra ce pärere aveti?

Cand vad filmul “Dacii” simt c-a imbatranit. Ceea ce nu se poate spunde despre “Mihai Viteazul” si “Mircea”, filme perfect valabile. Peste care timpul nu a lasat urme. Si ca sa revin la intrebare, superproductii au fost ambele…

Legiunile romane din secventa finalä a filmului erau cu adevärat impresionante. Stim cä, pe lângä zecile de falange reale, s-au mai folosit si un numär si mai mare de centurii desenate pe fundal si suprapuse prin tehnica filmärilor combinate - procedeu folosit atunci, pentru prima oarä, în cinematografia româneascä. Ce ne puteti spune despre realizarea acestor efecte speciale?

Da, de putine ori am folosit filmarea dubla. Acopeream o parte din cadru si filmam. Apoi repetam pentru cealalta parte. Uneori iese bine.

In filmul "Un comisar acuza" se folosesc nume codificate; în "Revansa", ele revin la formele reale - si anume: Jugu / Iorga, Märgeanu / Madgearu, Viraga / Jilava, Nävodeanu /Zävoianu, Vicsoreanu / Riosanu, Naumescu / Nae Ionescu. De ce nu ati pästrat aceeasi formulä (fie nume reale, fie modificäri semi-transparente)?

Acest lucru s-a intamplat din cauza cenzurii. In mod stupid mi-au pus aceasta conditie si a trebuit s-o respect. Dupa Revolutie n-am schimbat nimic. N-am umblat niciodata intr-un montaj deja facut. Filmele mele sunt asa cum erau in ziua premierei lor.

Personajul Lefter, din "Un comisar acuza", il simboliza pe Nicolae Ceausescu?

Doamne fereste! Dar Ceausescu a fost inchis intr-o celula vecina celei la care s-au oprit legionarii veniti sa-I omoare pe politiicenii regimului carlist. De unde stiti?

Dorinta dvs. de a reproduce cat mai fidel realitatea, pe platou, astfel ajutand si actorii sä intre mai profund "in stare", s-a transpus uneori în decizii controversate - cum ar fi folosirea fetusului mort real în secventa nasterii premature din "Osanda", sau cadavrele aduse de la morga si spanzurate cu adevarat, in «François Villon». Au mai existat si alte cazuri similare? Aveti de relatat intamplari interesante legate de ele?

De ce fetusul mort real …ar fi controversat? Sau spanzuratul din Francois Villon? E adevarat folosesc astfel de elmente. Unori trag cu gloante adevarate, fac explozii in care pun 30 de kg de trotil. Asa ceva nu exista in filmele americane. Cand am fost la Los Angeles cu “Noi cei din linia intai”, film selctionat la Oscar, americanii m-au intrebat cu am facut sa tremure pamantul si sa iasa praf din el in timpul exploziilor, ce fel de efect am folosit? Am raspuns calm ca am folosit napalm. De la 5 kg in sus asa se vede. Americanii fac explozii superbe, fantastice cu benzina, doar flacari, nimic real.


Care credeti ca a fost filmul in care v-ati apropiat cel mai mult de ceea ce v-ati propus sa transmiteti spectatorului ?

“Mircea’, “Mihai Viteazul”, “ Dacii” si mai nou “Oglinda”.

Pashpix
07 Apr 2008, 18:21
Sergiu Nicolaescu - Comisarul Moldovan se întoarce!

Celebrul personaj revine pe marele ecran din 11 aprilie, cînd are loc premiera celui mai recent film semnat Sergiu Nicolaescu. Produs de MediaPro Pictures, ”Supravieþuitorul” reprezintã cel de-al 72-lea film al maestrului care va împlini 78 de ani pe 13 aprilie. ÃŽn urma a douã intervenþii chirurgicale pe creier, regizorul s-a dovedit a fi un adevãrat supravieþuitor, dupã ce a învãþat sã vorbeascã ºi sã meargã din nou.

Articol de: Cãtãlina Matei (Pro TV MAGAZIN)

- Aþi trecut prin douã operaþii dificile. Cît de dificilã a fost recuperarea?

La cîteva luni dupã terminarea filÂ*mãrilor, am cãzut pe scãri ºi m-am ales cu un hematom pe creier. Am fost operat de douã ori. Acum sînt bine, însã nu a fost uºor. Am învãþat sã vorbesc ºi am învãþat sã merg din nou, la aproape 78 de ani. Am fãcut atîtea cascade la viaþa mea, cu mîini ºi picioare rupte, dar n-am fost niciodatã atît de aproape de moarte. Nu ºtiu ce mi-a dat putere sã trec peste acest moment... probabil, luptãtorul din mine. Sînt un Berbec feroce, nãscut într-un an de foc, aºa cã am luptat sã trec peste necaz. ªi, ca orice Berbec, am avut probleme cu capul – punctul sensibil al zodiei mele.

- Cînd v-aþi încãpãþînat cel mai tare în ce priveºte filmul?
Am terminat Politehnica în ’52, cînd am intrat în uzinã, unde am muncit timp de doi ani. Cînd au vrut sã mã facã director la un I.M.S. – unde m-ar fi controlat tot timpul, am ”fugit” ºi am fãcut schimb cu un coleg care era repartizat la cinematografie. Aºa am intrat în lumea filmului, ca inginer. Pentru cã îmi plãceau scufundãrile, m-am ambiþionat sã fac primul film documentar românesc cu imagini filmate subacvatic. Am fãcut scufundãri în Marea Neagrã, la vreo 30 de metri adîncime, ceea ce era un record pe atunci, marea noastrã fiind ºi foarte întunecatã. Filmul l-am numit ”Scoicile nu au vorbit niciodatã” ºi a fost al ºaselea film documentar din lume filmat sub apã. La aceastã producþie, regizor a fost Virgil Calotescu. Eu am fost doar operatorul. De la el am primit prima lecþie de regie pe malul mãrii.

- Care au fost cele mai spectaculoase cascade pe care le-aþi fãcut interpretîndu-l pe comisarul Moldovan?
Au fost foarte multe. La un moment dat, eram într-o cabinã telefonicã, iar un camion vine ºi o împinge pînã ajunge într-un zid, iar eu am sãrit din cabinã în ultimul moment. Apoi, a mai fost coborîrea clãdirii Poliþiei din geam în geam – o cascadã pe care nu cred cã a mai fãcut-o cineva. Cînd mi-am rupt mîna la ”Mihai Viteazul”, am terminat ziua de filmare ºi apoi m-am dus la spital ca sã-mi punã ghipsul. A doua zi, eram iar la filmare, aºa cã mi-am legat sabia de ghips. ÃŽn ”Supravieþuitorul” nu sînt prea multe cascade. Mai degrabã în ”Orient Expres”, chiar dacã este o dramã. Atunci, am fãcut una dintre cele mai grele cascade din viaþa mea, cînd eram pe calea feratã, iar trenul venea direct spre mine. Am sãrit exact cînd trenul mai avea puþin ºi mã izbea. Povestea comisarului...

- Comisarul Moldovan este, de fapt, întruchiparea unchiului dvs. Care e povestea lui?
ÃŽl chema Gheorghe Cambrea ºi era fratele mamei mele. A fost arestat în 1950 ºi a stat în puºcãrie pînã în 1965, la Fãgãraº. A murit la doi ani dupã ce a fost eliberat. Norocul meu a fost cã a reuºit sã-mi vadã filmul ”Dacii”. Era un bãrbat înalt ca mine, foarte vesel ºi ºtia tot ce miºca în poliþie, el fiind la rîndul lui poliþist. De la el am preluat obiceiurile pe care le vedeþi la comisarul Moldovan, la început - Miclovan.

- Nu numai cã aþi fãcut filme istorice, dar aþi trãit istoria...
Am trãit anii ’40, cu apariþia legionarilor ºi cãderea lui Carol al II-lea, învestirea lui Antonescu, rãzboiul... ÃŽn ’47, am intrat la ªcoala de ofiþeri din cadrul Marinei. ªtiam bãtãliile navale din primul ºi al doilea rãzboi mondial pe dinafarã. ÃŽn ’48, unchiul meu mi-a zis cã ar fi mai bine sã mã retrag de la Marinã pentru cã urmau vremuri grele, mai ales cã tatãl meu fusese arestat. Astfel, am ajuns muncitor la Ford, iar în toamnã am dat admiterea la Politehnicã, în Bucureºti.

- Cînd aþi fost prima datã la cinematograf?
Cînd aveam 4 ani, la Tîrgu Jiu, oraºul în care m-am nãscut. Apoi, ne-am mutat la Timiºoara, unde mergeam aproape zilnic la cinema. Mã ºtiau angajaþii ca pe un cal breaz. ªterpeleam sticlele cu lichior ale tatei ºi le dãdeam lor ca sã mã lase sã intru la film. Aveam un fel de a mãsura filmul: îl apreÂ*ciam dupã cît timp mã gîndeam la el. Adicã: ”La filmul ãsta, mã gînÂ*desc de trei zile la el. Deci... e bun! E foarte bun!”. Cel mai mult îmi plãceau producþiile care descriau anii ’30-’40, în Statele Unite. Cu frigiderul în avion

- De ce-aþi rãmas în România?
Prima mea plecare din þarã a fost în ’62, dupã ce ”Memoria trandaÂ*firului”, un scurt-metraj pe care l-am regizat, plecase la Cannes cu o delegaþie de 12 persoane, printre care eu – regizorul – nu eram. Americanii au vrut sã cumÂ*pere filmul, dar au pus condiþia ca eu sã fiu regizorul. A doua zi, m-a chemat Constanþa Crãciun, minisÂ*trul culturii ºi educaþiei socialiste de atunci, ºi mi-a pus paºaportul pe masã ºi biletul de avion. Atunci am vãzut pentru prima datã în viaþã cum aratã un paºaport. M-am dus repede la mama, i l-am arãtat ºi i-am spus: ”Mamã, eu nu mai vin!”. Iar ea mi-a rãspuns: ”Bine, nu mai veni! Iar dacã þie þi-o fi bine, sã ne chemi ºi pe noi care mai trãim!”. Am ajuns la Cannes, unde producãtorii americani m-au primit extraordinar. La fel ºi cei europeni. Chiar am primit propuneri de la americani pentru a face filme, timp de 3 ani, apoi 7 ani, însã am fost mai tentat de propunerile unor francezi de origine românã, ca Henry DeutschÂ*meister. Lui îi datorez întreaga mea carierã internaþioÂ*nalã. ªi m-am întors în România de fiecare datã. Cu primii bani, pe care i-am primit de la americani, m-am dus la Galeriile ”Lafayette” ºi am cumÂ*pãrat un frigider mare, electric, pe care i l-am trimis mamei prin avion. Din acel moment, nu mi-am mai pus niciodatã problema sã rãmîn în strãinãtate. Ceea ce am fãcut în România nu fãceam în altã parte. E adevãrat cã aº fi fost de o mie de ori mai bogat, dar n-aº fi avut aceleaºi satisfacþii.

- Ce vom vedea în ”Supravieþuitorul”?
Producþia are o altã abordare faþã de filmele vechi cu Moldovan, deºi, din cînd în cînd, seamãnã. Pentru cã experienþa comisarului Moldovan este alta dupã cei 15 ani de închisoare, iar aici m-am inspirat iarãºi din viaþa unchiului meu. ÃŽn film, sînt prezentate douã epoci, douã perioade diferite, aºa cã am ales actori de vîrste diferite, care seamãnã între ei. De exemplu, pentru personajul jucat de George Mihãiþã, l-am ales pe fiul lui ca sã interpreteze varianta ”tînãrã”. Aºa cã-i vom vedea pe tatã ºi fiu jucînd acelaºi rol, la vîrste diferite. Lucian Viziru este un alt tînãr care îmi place foarte mult, chiar dacã nu are studii de specialitate. Joacã foarte bine! La fel ºi Ileana Lazariuc, cea care o interpreteazã pe Zaraza, este o tînãrã deosebit de frumoasã. Nu mai zic de Simona Pãtruleasa. ÃŽntotdeauna am ales actori frumoºi, mai ales femei frumoase. E plãcut sã lucrezi cu femei deºtepte ºi frumoase.

- Jean Constantin este un alt ”supravieþuitor”. Ce vã atrage la el?
Jean este un actor de comedie pe care eu l-am luat în mari filme ºi i-am dat sã joace ºi roluri dramatice. De exemplu, a jucat în ”Nemuritorii” un rol extraordinar. El ºtie cã are un loc întotdeauna în filmele mele. Bineînþeles cã apare ºi în ”Supravieþuitorul”, jucîndu-l pe Limbã.

Nici o scenã cu sãrut

- Vã plac poveºtile de dragoste?
Bineînþeles. Ele sînt prezente în multe dintre filmele mele, chiar ºi în ”Supravieþuitorul”. ÃŽnsã în nici o producþie nu veþi vedea vreo scenã cu sãrut. Am considerat cã dragostea poate fi sugeratã ºi prin alte imagini decît cele cu sãrut sau cu cine stã deasupra...

- Care este povestea dvs. de dragoste?
Au fost mai multe. Prima datã, am iubit douã fete la grãdiniþã, apoi – o nemþoaicã pe care au luat-o ruºii. A treia poveste a fost tot cu o nemþoaicã, la Politehnicã. ªi au urmat ºi alte poveºti frumoase despre care nu comentez... Au rãmas amintiri frumoase.

- Ce vã place la tinerii din ziua de azi?
Totul. Tinereþea este cea mai frumoasã perioadã din viaþã. Din pãcate, tinerii din ziua de azi nu ºtiu sã profite de ea. Eu, din pãcate, am prins prea puþin din copilãrie ºi deloc din adolescenþã. Îmi plac ºi tinerii regizori care sînt din ce în ce mai apreciaþi pe plan mondial, însã îi sfãtuiesc sã nu uite trecutul cinematografic românesc.

Pashpix
08 Apr 2008, 16:09
Ileana Lazariuc - Zarada lui Nicolaescu

ÃŽn urmã cu jumãtate de secol, celebra Zarada punea pe jar inimile junilor primi din Micul Paris, iar tangoul cu numele ei rãsuna de la orice patefon. ªi cum un astfel de personaj nu putea fi interpretat decît de o frumuseþe autohtonã, maestrul Nicolaescu a ales-o pe Ileana Lazariuc sã o interpreteze pe Zarada în producþia ”Supravieþuitorul”, în care proaspãta mãmicã a avut parte ºi de o scenã nud.

Articol de: Cãtãlina Matei.............07.04.2008

Regizorul Sergiu Nicolaescu a plãcut-o pe Ileana de la prima vedere, adicã de la primul casting. Admiratoare a comisarului Moldovan, viitoarea norã a lui Ion Þiriac a fost încîntatã de rolul pe care l-a primit ºi, dupã prima citire, a început sã se documenteze: ”La momentul respectiv, ºtiam cîte ceva despre celebra poveste a Zarazei (pentru cã acesta e numele care a rãmas în memoria colectivã), am cãutat ºi alte informaþii despre ea ºi, sincerã sã fiu, mi s-a fãcut teamã cã nu mã voi ridica la nivelul aºteptãrilor, fie ele ale regizorului sau ale publicului”, povesteºte Ileana. Dar cine e Zarada? ”Nãscutã într-o familie de þigani, Zarada a fost crescutã între români, iar asta pare sã-i fi marcat profund destinul: viaþa ei se împarte între douã lumi, oscileazã mereu între douã stãri – fericire ºi tristeþe - ºi ceea ce admir cel mai mult la ea: pare sã-ºi cunoascã foarte bine destinul, iar din acest motiv trãieºte fiecare moment la intensitate maximã. ÃŽmi mai plac curajul ei ºi faptul cã îºi asumã fiecare alegere”. Dacã regizorul Nicolaescu a încîntat-o cu atenþia sa pentru detalii, partenerul din film, Lucian Viziru, nu prea a reuºit sã o uimeascã cu talentul pentru dans. ”M-am înþeles foarte bine cu Lucian, oricum ne ºtiam dinainte, de pe vremea cînd cîntam... M-a cãlcat puþin în timpul repetiþiilor pentru secvenþele de dans, dar l-am iertat”, se amuzã Ileana.

Pînã acum, ne-am obiºnuit sã o vedem pe tînãra Lazariuc doar în producþii de televiziune, în ”Burlacii” ºi ”Chiquititas”. Aºa cã debutul ei pe marele ecran va atrage o mulþime de admiratori. Ileana a filmat timp de opt nopþi, în diverse locaþii din Bucureºti, iar scena preferatã este chiar cea în care personajul ei moare: ”Una dintre cele mai interesante experienþe legate de film a fost secvenþa în care Zarada moare. ªtiu cã sunã morbid, dar aceasta e secvenþa mea preferatã ºi nici n-a fost nevoie de multe duble.

Mi-aduc aminte cã, în timpul filmãrii, îl compãtimeam pe Lucian: în timp ce eu stãteam nemiºcatã în braþele lui, el trebuia sã joace o stare vecinã cu nebunia, sã plîngã, în timp ce în jurul lui, în afarã de echipã, mai erau cîteva zeci de oameni din figuraþie”. O altã scenã, de data aceasta jucatã cu multe emoþii, este cea în care Ileana apare dezbrãcatã: ”A fost de la început în scenariu, dar nu mi s-a impus, n-am fost condiþionatã în nici un fel. Povestea de dragoste dintre Zarada ºi Cristian Vasile a fost una foarte pasionalã, iar secvenþa asta e justificatã întrutotul de scenariu, veþi vedea.

Mi-a fost greu, cu toate cã s-a filmat cu echipa restrînsã, doar regizor ºi operator; cred cã e imposibil sã nu te simþi inhibat în situaþia asta, oricîtã experienþã ai avea ca actor”. Deºi este proaspãtã mãmicã de bãiat, Ileana va face tot posibilul sã ajungã la premiera ”Supravieþuitorului”, chiar dacã bebeluºul ei are nevoie de toatã atenþia: ”Eu zic cã m-am schimbat total, dar cred cã asta se întîmplã oricum atunci cînd apare un copil, fie cã vrei sau nu. Ai alte prioritãþi, þi se schimbã total viziunea asupra vieþii. E foarte cuminte. Aº spune cã seamãnã cu amîndoi, deºi ºtiu cã e prea devreme sã afirm cu certitudine lucrul acesta”.

Lucian Viziru - Debut pe marele ecran
Alãturi de Ileana, Lucian este alt artist pe care Sergiu Nicolaescu mizeazã în filmul sãu. Interpretul lui Cristian Vasile, celebrul trubadur din perioada interbelicã ºi iubitul frumoasei Zarada, face parte din categoria actorilor fãrã acte, dar care a convins în seriale de televiziune. Prestaþia sa din telenovela ”Inimã de þigan” de la Acasã TV este tot mai apreciatã, iar maestrul Nicolaescu a avut grijã sã-l trateze ca pe un actor american: ”E un om ºi un regizor spectaculos ºi m-a fãcut sã mã simt ca un . Are o energie cît zece de vîrsta mea ºi o ambiþie demnã de admirat. Mi-a plãcut personajul Cristian Vasile, deºi aº fi interpretat cu drag ºi un mãturãtor de stradã în filmul domnului Nicolaescu!”. Cît despre scenele fierbinþi cu Ileana, Viziru declarã: ”Mi-e teamã cã, dacã spun cã ne-am înþeles excelent, nu mai mãnînc cald o lunã... Glumesc! Ne-am înþeles foarte bine, este o doamnã foarte simpaticã ºi talentatã”. Dar cum a comentat Steliana, iubita sa, scenele pline de tandreþuri? ”Nu le-a vãzut încã, dar ea mã înþelege mai bine ca oricine la capitolul ãsta, deºi nu e de fiecare datã uºor... pentru cã m-am pus în locul ei”.

Filmãri la 40 de grade
”A fost foarte cald, costumele erau superbe, dar groase. Vã daþi seama cum e sã filmezi la plus 40 de grade în cãmaºã, cu vestã ºi sacou?! ÃŽn a patra zi de filmare, am avut parte de o furtunã puternicã care a întrerupt filmãrile ºi chiar a reuºit sã mã sperie puþin. Cînd s-a pornit vîntul ºi era sã mã ia pe sus, cu toate cele 80 de kilograme pe care le am, am fugit la imensa ºi în acel moment fragila mea rulotã ºi am început sã o compãtimesc pe Dorothy din . Pînã la urmã, n-a pãþit nimeni nimic...”.

StefanDo
10 Apr 2008, 15:30
Primele impresii:

Supravietuitorul are doua ore, cu cel putin 70 de minute mai mult decat ar trebui.
Videoclipuri extended cu Loredana Groza si Lucian Viziru (culmea, Viziru este dublat, adica face playback si in film).
Jucat execrabil.
Replici ridicole (Observatie: "E de ajuns o singura femeie ca sa se duca pe apa sambetei orice strategie", Raspuns: "Toujours la femme!", iar "celebra" "Putin cam sus. Am imbatranit" se reduce de fapt la "Putin cam sus")
Interpretari scremute (cel mai fals este George Mihaita)
Exterioarele filmate neglijent (cum cel putin o jumatate de ora se petrece in teatrul Odeon, cu intrari si iesiri ale personajelor, a fost greu sa se evite ING-ul din colt, sucursala a unui trust inexistent in 1978, plus bulevardele, cu masini de epoca insirate frumos pe trotuar, dar super jipane si mercedes-uri trecand fara nicio problema prin cadru)
Petr Falc dublat de Sergiu Nicolaescu: combinatia dintre fizicul cehului (f. bine distribuit) si vocea lui Nicolaescu la 80 de ani e halucinanta, unde mai pui ca sincronizarea buzelor si-a cuvintelor e nula.
Limba engleza vorbita in Supravietuitorul o intrece pe cea din Tinerete fara tinerete

Pitbull
10 Apr 2008, 15:53
Toate astea, din päcate, :(
Sunt perfect adevärate... :oops:

klein
10 Apr 2008, 16:03
Primele impresii:

Supravietuitorul are doua ore, cu cel putin 70 de minute mai mult decat ar trebui.
Videoclipuri extended cu Loredana Groza si Lucian Viziru (culmea, Viziru este dublat, adica face playback si in film).
Jucat execrabil.
Replici ridicole (Observatie: "E de ajuns o singura femeie ca sa se duca pe apa sambetei orice strategie", Raspuns: "Toujours la femme!", iar "celebra" "Putin cam sus. Am imbatranit" se reduce de fapt la "Putin cam sus")
Interpretari scremute (cel mai fals este George Mihaita)
Exterioarele filmate neglijent (cum cel putin o jumatate de ora se petrece in teatrul Odeon, cu intrari si iesiri ale personajelor, a fost greu sa se evite ING-ul din colt, sucursala a unui trust inexistent in 1978, plus bulevardele, cu masini de epoca insirate frumos pe trotuar, dar super jipane si mercedes-uri trecand fara nicio problema prin cadru)
Petr Falc dublat de Sergiu Nicolaescu: combinatia dintre fizicul cehului (f. bine distribuit) si vocea lui Nicolaescu la 80 de ani e halucinanta, unde mai pui ca sincronizarea buzelor si-a cuvintelor e nula.
Limba engleza vorbita in Supravietuitorul o intrece pe cea din Tinerete fara tinerete
:lol: excelent!! nu l-am vazut, dar m-a amuzat cum l-ai povestit. si imi imaginez totul.

StefanDo
10 Apr 2008, 16:05
dar trebuie sa recunosc ca Lazariuc e super-misto in celebra ei scena nuda :P

Mister Movie
10 Apr 2008, 16:07
o intreabare de necunoscator: cat ar dureaza ca un film proaspat scos sa intre si pe piata dvd-urilor, mai precis sa-l cumparam cu cinemagia? stiu ca era o perioada, parca doi ani...

StefanDo
10 Apr 2008, 16:10
nu
de obicei cateva luni, vreo 4
california dreamin', de exemplu, s-a lansat simultan in cinema si pe dvd

si daca te referi strict la DVD-urile Cinemagia, uneori dureaza cativa ani, da :) ultimul nostru film, Lulu on the Bridge, a aparut in '98 ;)

Pitbull
10 Apr 2008, 16:11
dar trebuie sa recunosc ca Lazariuc e super-misto in celebra ei scena nuda :P
Si super-anacronicä - pe vremea aia, nu se purta pubisul ras. Greu era de lipit un petecut, o blänitä, o catifelutä, ceva... (Uite, vezi? Lui Mungiu nu i-a scäpat!)

StefanDo
10 Apr 2008, 16:16
pe langa celelalte anacronisme, asta macar arata bine :D

klein
10 Apr 2008, 16:20
tot ce as vrea, e sa nu se duca lumea.

Pashpix
10 Apr 2008, 16:26
Sergiu Nicolaescu: Nu cred cã mai fac un "Comisar Moldovan"

Sergiu Nicolaescu nu crede cã va mai face un nou film în care sã-l joace pe Comisarul Moldovan, însã ultima dorinþã legatã de cariera sa este sã aducã publicul la cinema, a declarat, joi, la proiecþia de la Cinema PRO a producþiei "Supravieþuitorul", ce intrã de vineri în cinematografele româneºti.
"Nu cred cã mai fac un "Comisar", m-am vãzut ºi acuma ºi cred cã e bine sã-l opresc. Pot sã fac alte subiecte cu Petr Falc ºi actori tineri", a spus regizorul Sergiu Nicolaescu, care a adãugat cã acesta este singurul film în care nu a fost nevoie de duble, "de asta i se spune dinozaurul".

Sergiu Nicolaescu a mai spus cã pentru acest film nu s-a inspirat decât din existenþa lui Zavaidoc, a Zarazei, a lui Cristian Vasile ºi din "vârsta sa".
Întrebat ce s-a întâmplat cu continuarea aventurilor Comisarului Moldovan, pe care o planifica în anii '80, regizorul a rãspuns cã acel scenariu al sãu a fost interzis. "Acela a fost un scenariu interzis, continuarea filmelor cu comisarul, ºi acuma a trebuit sã gãsim un alt scenariu, care sã se potriveascã vârstei", a explicat Sergiu Nicolaescu. Dupã cel de-al cincilea film care îl avea ca protagonist pe de-acum celebrul comisar, "Duelul" (lansat în 1981), Sergiu Nicolaescu a fost obligat de cenzura comunistã sã opreascã seria. Asta pânã în urmã cu câþiva ani, când i-a venit ideea unei continuãri, idee care s-a materializat la puþin timp dupã, în scenariul filmului "Supravieþuitorul", scris de regizor împreunã cu jurnalista Adina Mutar ºi produs de MediaPro Pictures.

"Realitatea este cã am dorinþa ca în acest timp, puþin care mi-a rãmas, sã aduc din nou spectatorii în sala de cinema. Aceasta e o salã de 700 de locuri, dacã spectatorii sunt la numãr cât suntem azi sau mai puþin, am dat greº", a mai spus Nicolaescu. Acesta a mai susþinut cã pentru acest lucru trebuie sã facã un efort ºi Ministerul Culturii ºi Cultelor, nu doar actorii ºi regizorii. "Trebuie un efort ca sã aducem din nou spectatori în cinema, nu numai de la actori ºi regizori, de la toatã lumea, de la toþi care suntem cineaºti ºi iubim cinema-ul. Domnul ministru care vinde sãlile ce ne rãspunde la treaba asta? Cã sãlile îl încomodeazã. Deci arta cinematograficã se duce de râpã. Ce sã facã generaþia tânãrã când nu mai sunt sãli?", a mai declarat Nicolaescu.

Pitbull
10 Apr 2008, 16:31
al cincilea film care îl avea ca protagonist pe de-acum celebrul comisar, "Duelul" (lansat în 1981), ...

1972, "Cu mâinile curate": Miclovan
1973, "Ultimul cartus": Miclovan

1974, "Un comisar acuzä": Moldovan
1978, "Revansa": Moldovan
1981, "Duelul": Moldovan

Al treilea.

Proletar
10 Apr 2008, 21:43
al cincilea film care îl avea ca protagonist pe de-acum celebrul comisar, "Duelul" (lansat în 1981), ...

1972, "Cu mâinile curate": Miclovan
1973, "Ultimul cartus": Miclovan

1974, "Un comisar acuzä": Moldovan
1978, "Revansa": Moldovan
1981, "Duelul": Moldovan

Al treilea.

asteptam concluziile vizionarii de joi... :)

Pitbull
10 Apr 2008, 21:56
Facem.
Mâine dup-amiazi, cre' cä.

Pashpix
10 Apr 2008, 23:28
SUPRAVIETUITORUL tinteste prea sus (Evenimentul Zilei)

Regizorul intrã în miezul acþiunii la câteva secunde dupã generic ºi descoperim cum Moldovan, legat cu lanþuri, e „invitat“ la o ruletã ruseascã de ºeful închisorii (Ion Dichiseanu), dupã ce un prim-plan ni-l arãtase pe un alt deþinut zburându-ºi creierii. Dar Moldovan sfideazã sorþii de 11 ori ºi iatã-l liber, la câþiva ani dupã, coborând dintr-un tren. „1978. Undeva în Europa“, nu ni se spune unde, dar ºtim din comunicatele de presã cã e Praga. Oraº în care, de la taximetrist, la chelner ºi cântãreþe de cabaret, toatã lumea vorbeºte româneºte ºi, mai mult, s-a împuºcat sau a bãut un pahar, dupã caz, cu Moldovan, „în vremurile de altãdatã de la Bucureºti“.

O comedie involuntarã

De aici, policier-ul lui Nicolaescu devine involuntar o comedie. Prezentul se intercaleazã cu amintirile din tinereþe, iar „varianta tânãrã“ a comisarului, jucatã de cehul Petr Falc, are vocea lui Sergiu Nicolaescu la 78 de ani, dublatã prost.

Pe lângã inadvertenþele din poveste, regizorul îºi chinuieºte actorii cu patetisme ºi repune în circulaþie acelaºi arsenal de replici artificiale, rostite „cu pozã“, ca la ºcoalã. Ileana Lazariuc, în rolul Zaradei, are de luptat cu replici de genul „Gelozia e o ciupercã otrãvitã, care ucide sufletul în chinuri“, iar Vladimir Gãitan (Goldberg) cu „Vorbeºti de un milion de dolari ca de o gãleatã cu dude“. ÃŽn plus, doar prima parte din replica „de carierã“ pe care o anunþau producãtorii, „Prea sus. Am îmbãtrânit!“, e rostitã ºi în film. Unul dintre personajele negative, Haral (George Mihãiþã) anticipeazã încã de la începutul filmului ce-l aºteaptã pe spectator: „Avem un dialog total idiot aici“.

Pashpix
10 Apr 2008, 23:31
Sergiu Nicolaescu: “Orice aº face, tot dinozaur rãmân”

Florentina Ciuverca
Joi, 10 Aprilie 2008

La cei 78 de ani ai sãi, pe care-i aniverseazã duminicã, Sergiu Nicolaescu ºi-a pãstrat o siguranþã de sine dezarmantã. Privind înapoi, îºi vede filmele impecabile, pe comisarul Moldovan, un erou onest ºi imparþial pe care l-a strecurat prin cenzura comunistã, iar pe el însuºi, un actor ºi un regizor fãrã cusur. Privind înainte, mai are un “Poker” de regizat, un film dupã un scenariu de Corneliu Vadim Tudor, “Candele de zãpadã”, ºi unul mult amânat, “Trenul morþii”.

ÃŽn epoca ceauºistã, a pus în miºcare rotiþele în cinema-ul românesc, de la finanþãri, la prima ºcoalã de cascadori. Tot el a pus însã monopol pe bani ºi pe atenþia mai-marilor Partidului, câºtigându-ºi dupã ‘89 titlul de “dinozaur” – “nu pentru cã vor ei sã mã facã, ci pentru cã eu m-am fãcut”, povesteºte în interviul acordat EVZ. Al ºaselea film din seria Comisarului, “Supravieþuitorul”, intrã în cinematografe mâine, fãrã speranþa unor milioane de spectatori, “ca pe vremuri”.

“Filmele mele sunt impecabile”

EVZ: Aþi înviat, dupã 27 de ani, un personaj-simbol din comunism. Ce mai face Comisarul Moldovan, dupã atâþia ani?
Sergiu Nicolaescu: Au trecut niºte ani, e adevãrat. Dacã nu mã înºel, în ’81 am fãcut “Duelul”. Moldovan avea un final pe atunci, dar cenzura l-a refuzat pe acest ultim comisar.

Care trebuia sã fie finalul?
Eu muream. ÃŽmi rãzbunam bãiatul. Dar filmul ãsta, „Recviem pentru comisar”, n-a fost acceptat, nu mai ºtiu de ce. Cel de acum, „Supravieþuitorul”, se petrece în 1978, la vârsta mea de acum, iar comisarul a avut un destin inspirat din viaþa unchiului meu, Gheorghe Cambrea, care a fost închis din 1950 pânã în 1965. Moldovan fuge din þarã în 1965, intrã în jocul ruleta ruseascã ºi are noroc pânã în 1978, când ajunge în Praga, unde se desfãºoarã toatã acþiunea. Subiectul e foarte bun, pentru cã am perioada 44 - 45, cu venirea ruºilor, pe urmã anii 50, 60, 70. Sunt niºte perioade fabuloase ºi le-am refãcut foarte bine. Mi-am pãstrat stilul. Mi-am revãzut de curând filmele mele la televizor ºi erau foarte bine refãcute epocile, se cunoaºte cã am trãit atunci. Impecabile sunt filmele, impecabile. ÃŽnainte de Moldovan l-am jucat pe Miclovan - scenaristul Titus Popovici mi-a propus seria asta de filme poliþiste - ºi dupã ce l-am vãzut, am avut o surprizã: eram la fel de bun actor ca ºi regizor. Fie vorba între noi, eu mi-am fãcut facultatea de regie în copilãrie. Aveam un cinema aproape de casã ºi mama ºtia unde mã gãseºte. Am în continuare o imaginaþie extraordinarã ºi dacã se mai leagã ºi cu lucruri pe care le-am trãit, atunci iese aproape perfect.

N-aveaþi ºcoala de regie, dar aveaþi filmele americane poliþiste la îndemânã...
Da, dar sã ºtii cã nu a observat nimeni cã m-am inspirat din ele! ÃŽn „Duelul” e o scenã în care el intrã într-o pivniþã ºi le aratã copiilor lor ce a scris pe pereþi când era de vârsta lor. E luatã din „ÃŽngeri cu feþe murdare”, cu James Cagney. Voiam ca cineva sã-mi spunã: „Uite, asta-i scena aia din filmul ãla”. ªi nu mi-a spus nimeni, am fost supãrat.

„M-am strecurat, recunosc”

Filmele dv. poliþiste au fãcut comunismul mai „digerabil”, spun cercetãtorii perioadei. Aþi creat un amestec de ideologie ºi divertisment, care i-a permis celei dintâi sã fie asimilatã mai uºor…
Vreau sã spun cã în filmele acelea nu am fãcut nimic neadevãrat. Am pãstrat adevãrul istoric total. Am arãtat tabloul regelui Antonescu, l-am jucat ºi pe Carol I. ÃŽntr-adevãr, comuniºtii au intrat în poliþie în interbelic, o ºtiu de la unchiul meu, pe lângã faptul cã am trãit perioada respectivã. Singurul lucru pe care l-am spus într-un film, când vorbeam cu un reprezentant al comuniºtilor, a fost „Voi sunteþi mulþi, ºi pânã la urmã mulþimea are dreptate”. ªi aºa e, pentru cã în 1989, muncitorii au ieºit ºi l-au dat jos pe Ceauºescu.

Comisarul Moldovan era totuºi un mare simpatizant al comuniºtilor…
Nu, era mai mult imparþial. De exemplu, într-o scenã cu Amza Pellea (n.r. ilegalistul Pîrvu), îl întrebam: „ªi ce vreþi voi, comuniºtii?”. ªi el rãspundea: „O viaþã mai bunã”. La care eu zic: „Om trãi ºi om vedea”. ªi am trãit ºi am vãzut. Aceeaºi frazã am bãgat-o ºi într-un alt film de-al meu, în „Noi, cei din linia întâia”. Asta-i maximum ce-am spus eu. M-am strecurat, recunosc.

„Þãranul din Ceauºescu a simþit cã aºa era”

În cazul ãsta, vã mai fãcea probleme cenzura?
Mi-au fãcut pulbere unele filme, pulbere! Dar strãbãteam. ªi chiar cu ajutorul lor. ªefii lor mã sprijineau, pentru cã fãceam filme bune ºi îi plãceau ºi lui Ceauºescu. De exemplu, „Osânda” a fost dat pe piaþã împotriva cenzurii, pentru cã Ceauºescu i-a dat voie. Era despre þãrani, iar þãranul din el a simþit cã aºa era. Cã era adevãrat. ÃŽn filmele mele s-a cântat prima datã „Deºteaptã-te române!”, era total capitalist, „Trupe române, treceþi Carpaþi”, colinde, s-au vãzut biserici pentru prima datã, în „Mihai”, în „Osânda” apar preoþi. Asta n-a mai fãcut nimeni pãnã la mine. Pe cine sã gãsesc astãzi sã facã observaþii de genul acesta? Toþi au ceva împotriva mea. Sã fie sãnãtoºi.

Dacã nu ar fi venit Revoluþia, lista dv. de filme ar fi fost mai lungã?
Capitalismul nu distruge o artã, dar la noi capitalismul a distrus. Din interesul ciubucului care ieºea la închirierea unor cinematografe, s-a distrus tot. Finanþarea filmelor a rãmas. De exemplu, filmul lui Caranfil costã mai mult de 3 milioane de dolari, iar eu am fãcut „Mihai Viteazul” doar cu 500.000 de dolari.

Care a fost cel mai scump film pe care l-aþi fãcut?
Deci „Mihai Viteazul” a costat vreo 14 milioane, iar „Buzduganul cu trei peceþi” vreo 19 milioane. Cred cã ãsta a fost. Am avut un succes extraordinar, peste 15 milioane de spectatori. Din banii câºtigaþi atunci din filme încã mai am rezerve, mai mult simbolice, e drept. Trebuie s-o spun ºi pe asta, pentru cã unii zic cã eu sunt profitorul cinematografiei ºi profitorii sunt alþii. Eu mi-am plãtit toate filmele.

„Auzi, un fleac, m-au ciuruit. E ridicol!”
Cum vã împãcaþi cu eticheta de „dinozaur” pe care v-au lipit-o tinerii cineaºti?
Au dreptate! ÃŽi impiedicã cineva sã joace în filmele lor? Ei sunt regizori ºi scenariºti. Ce-am fãcut eu în plus? Actoria. S-o facã ºi ei. Nu le interzice nimeni nimic. Mai mult decât atât: am 132 de milioane de spectatori la toate filmele mele. Sunt un „dinozaur”! S-ar putea, dacã filmul ãsta merge bine, sã pot spune un lucru uluitor: cã cinci decenii am þinut recordul de spectatori. Atunci da, sunt un „dinozaur”. Orice aº face, rãmân un „dinozaur”.

De ce preferaþi aproape întotdeauna formula „3 în 1”: scenarist, regizor, protagonist?
E mai uºor. Vã daþi seama cât ar trebui sã-i explic cuiva care-l face pe comisar. Ar trebui sã-i transmit experienþa pe care o am. Aºa, eu intru imediat în filmare, nu repet deloc. Filmez maxim de douã ori, merg foarte repede. Fãceam câte douã filme ºi jumãtate pe an.

Aþi urmãrit filmele noului val? Cum vi se par?
ÃŽmi plac Radu Muntean, Mitulescu, Mungiu, care a câºtigat la Cannes. Sus pãlãria! Le doresc succes ºi la fel de mult noroc pe cât am avut eu. Sigur cã numãrul de spectatori nu aratã totul, dar „dinozaur” tot râmân. Nu pentru cã vor ei sã mã facã, ci pentru cã eu m-am fãcut.

Replicile celebre, „Un fleac, m-au ciuruit” sau „Nu trageþi, dom’ Semaca…” erau în scenariu sau v-au venit pe loc, la filmãri?
De obicei, îmi veneau în momentul acþiunii. De exemplu, „Un fleac, m-au ciuruit” mi-a venit în momentul acela, nu cred cã era în scenariu. Pentru cã atunci când o citeºti zici, „Mãi, e ridicol. Auzi, un fleac, m-au ciuruit. E ridicol!”. Dar spus de mine în film, merge.

COMPROMISURI PENTRU CEAUªESCU

Trãdarea lui Titus Popovici

Ce trebuia sã faci ca sã obþii bani de film în comunism?
Pe vremea aia, se dãdeau bani. Ceauºescu ne-a aprobat 35 de filme pe an, pe la începutul anilor 70. M-am întâlnit cu Ceauºescu ºi am fost puþin obraznic, ca sã zic aºa. I-am spus niºte lucruri dure. De ce cinematografia se autofinanþeazã, de ce nu trece la buget, din astea.

ªi cum a reacþionat?
Mi-a dat ce-am cerut. I-am spus niºte lucruri extrem de curajoase. Eu nu am jenã sã spun adevãrul nimãnui, nici dictatorilor, nici marilor finanþatori, nimãnui.

ÃŽl aveaþi însã în spate pe Titus Popovici, un fel de „eminenþã cenuºie” a cinematografiei, legãtura cu Partidul ºi Ceauºescu…
Fãrã doar ºi poate, Titus a fost cel mai important colaborator al meu. ªi am fost ºi cei mai buni prieteni. Dar am avut o dezamãgire. Ceea ce el nu putea sã facã, eu fãceam. ÃŽn realitate, el nu-l iubea pe Ceauºescu, nu-l simpatiza, dar þinea discursuri la congrese, lãuda regimul. Eu n-o fãceam, eu tãceam. Iar el avea încredere ºi de multe ori mã lãsa destul de liber. ÃŽmi amintesc cã „Mircea” trebuia sã aibã premiera pe 5 iunie 1989, iar cu câteva zile înainte de asta, eu eram în Germania. Primesc un telefon de la un secretar de partid, care spune: „Nu se mai þine premiera, trebuie sã mergi în audienþã la tovarãºul Ceauºescu. Vine Suzana Gâdea, Titus Popovici ºi dumneata”. La care eu am rãspuns: „Dacã nu se þine premiera, nu vin”. Toatã lumea a crezut cã Sergiu a fugit. Dar eu n-am fugit, m-am întors acasã. Am mai plecat o datã ºi am revenit pe 15 decembrie. Poate aþi auzit ºi de mine cã am fost pe la Revoluþie. Pânã la urmã, s-a dat drumul filmului pe piaþã în ziua Revoluþiei, pe 22 decembrie. Nu ºtiu cine a hotãrât asta, dar aºa a fost. ªi n-am fãcut nici o schimbare în film. Când am intrat pe 22 decembrie în birou la Ceauºescu, pe o masã erau dosare. Unul era al meu. ÃŽn el, o scrisoare de 17 pagini scrisã de Titus Popovici lui Ceauºescu. O þin ca amintire. ÃŽn ea arãta ce a scris el în scenarii ºi ce am fãcut eu. Deci mã bãga în rahat. A fost o mare trãdare.

“ÃŽmi plac Radu Muntean, Mitulescu, Mungiu. Sus pãlãria! Le doresc succes ºi la fel de mult noroc pe cât am avut eu. Eu tot dinozaur râmân. Nu pentru cã vor ei sã mã facã, ci pentru cã eu m-am fãcut”, - Sergiu Nicolaescu, regizor

DE CE A RATAT HOLLYWOODUL

„ÃŽn ultimul moment, m-au scos din avion”

Urma sã lucraþi la Hollywood, cu o mânã de actori celebri. De ce s-a încheiat povestea aceasta atât de brusc?
ÃŽn 1962, am plecat prima datã din þarã, dupã ce americanii de la Columbia Pictures au cerut sã vin la Cannes sã mã cunoascã. Ei cumpãraserã un film de-al meu, „Memoria trandafirului”, cu 20.000 de dolari, ºi mi-au propus un contract. Trebuia sã fac un musical dupã „Visul unei nopþi de varã”. ÃŽntre timp, au nãvãlit pe mine europenii, un neamþ mi-a propus filmul „Kampf um Romm” - „Lupta pentru Roma”. Apoi am iscãlit pentru „Dacii” cu francezii. Pe plan internaþional am regizat ºase filme. Dupã ce Ceauºescu aprobase colaborarea cu americanii la „Mihai Viteazul”, în ultimul moment, totul a fost oprit. Din vina cui? ÃŽi aveam distribuiþi deja pe Charlton Heston, care a murit zilele astea, pe Elisabeth Taylor ºi Richard Burton, Orson Wells, Lawrence Harvey. ªi în ultimul moment, când plecam spre Paris, m-au scos din avion sã-mi spunã cã tot filmul se va face cu actori români. Titus Popovici mi-a spus atunci cã acest lucru s-a întâmplat în urma unei scrisori trimise de Mircea Albulescu. Bãnuiala mea e cã el a scris-o.

Mircea Albulescu a confirmat?
Mi-a spus cã n-a trimis în viaþa lui aºa ceva. Am confirmarea de la unii cu funcþii în Partid cã Titus ar fi scris-o.

Poate a fost vorba mai degrabã de orgoliul lui Ceauºescu, care voia filmul 100% românesc…
El ºtia cã americanii nu vor fi mulþumiþi de scenariu ºi vor vrea sã-l îmbunãtãþeascã. Iar el nu voia sã împartã scenariul ãsta cu nimeni. Titus ºtia cã eu nu fac concesii. Pentru cã el a scris, de pildã, „Adevãrul ºi puterea”, un film politic. ªi nu mi l-a oferit mie niciodatã. I l-a dat lui Manole Marcus ºi a ieºit un film adorat de Partid despre rivalitatea dintre Dej ºi Ceauºescu. A ºtiut cã nu poate apela la mine. El juca la douã capete, din pãcate. ÃŽnsã rãmâne cel mai bun prieten al meu. Sunt douã pãcate pe care eu i le-am iertat.

Pashpix
11 Apr 2008, 08:24
Comisarul Moldovan, la pensie. «Supravietuitorul», ultimul film in care Nicolaescu va aparea in rolul care l-a consacrat

11.04.2008 (Gardianul)

Odata cu premiera de astazi a filmului „Supravietuitorul“, se incheie seria peliculelor cu vestitul comisar Moldovan in interpretarea regizorului si actorului Sergiu Nicolaescu. In aceasta ultima productie, Sergiu Nicolaescu l-a interpretat pe comisar la batrÃ¥nete, iar actorul Petr Falc a fost varianta tÃ¥nara a celebrului personaj.

„Supravietuitorul“ vine la o distanta de 26 de ani dupa „Duelul“, ultimul film din serie. Productia s-a filmat la Praga, Palatul Snagov, Teatrul Odeon, Casa Oamenilor de Stiinta, Studiourile MediaPro, iar din distributie fac parte actori consacrati ca Vladimir Gaitan, Ion Dichiseanu sau Jean Constantin, dar si vedete ca Loredana, Ileana Lazariuc sau Simona Patruleasa. Actiunea peliculei se petrece la sfarsitul anilor ’70, intr-un oras din Europa, insa exista si un al doilea plan temporal alcatuit din amintirile comisarului. Moldovan se intoarce, dupa ce a facut ani grei de puscarie politica, unde era obligat de catre un colonel sovietic, interpretat de Ion Dichiseanu, sa joace ruleta ruseasca. Cu norocul caracteristic, Moldovan a reusit sa scape de fiecare data de glont. Iesit din puscarie, fostul comisar intra intr-un circuit international de jocuri de ruleta ruseasca, organizate clandestin pentru o elita amatoare de spectacole extreme. „Acest episod marcheaza revenirea comisarului, actiunea e plasata prin 1978 – ‘80, undeva in Europa, si il vom revedea pe Moldovan cu amintirile pe care le are despre trecut si cu noua aventura pe care o traieste“, a povestit Nicolaescu. Din cauza acestei structuri, o parte din personaje apar în ambele perioade, ceea ce presupunea o oarecare asemanare între actori. Alaturi de George Mihaita a jucat fiul sau Tudor, care ii seamana foarte bine. Tanarul comisar Moldovan a fost interpretat de Petr Falc, un actor ceh, pentru care rolul din „Supravietuitorul“ a însemnat debutul în lungmetraj. Falc a povestit ca inainte de a-si interpreta rolul a vazut toate filmele lui Sergiu Nicolaescu in care il interpreta pe Moldovan, pentru a putea intra cat mai bine in pielea comisarului. „Sper ca peliculele pe care le-am vazut inainte de a incepe filmarile m-au adus cat mai aproape de jocul lui Nicolaescu“, a adaugat Petr Falc. Actorul si-a spus replicile in limba sa la filmari, dar a fost dublat de Nicolaescu. Acest nou film este realizat in stilul caracteristic lui Sergiu Nicolaescu, insa, dupa aparitia unui ceas la mana unui personaj din „Dacii“, regizorului i-au scapat, in realizarea acestei productii, cateva masini la care oamenii din anii ’70 nici nu visau, dar si sigla unei banci olandeze. Desi obisnuia sa lucreze cu actori consacrati, in „Supravietuitorul“, regizorul i-a ales si pe Lucian Viziru, Cristina Rus si Ileana Lazariuc, care apare dezbracata intr-una din scene.

Nicolaescu se apuca de regizat comedii

Pentru ca vrea sa readuca spectatorii in salile de cinema, Sergiu Nicolaescu pregateste o comedie. „Am dorinta ca in acest timp putin cat mi-a mai ramas sa aduc din nou spectatorii in sala de cinema“, a mentionat regizorul. In ceea ce priveste un viitor film cu Moldovan, Nicolaescu a spus ca este timpul sa se opreasca. „M-am vazut (in film, n.r.) si e bine sa ma opresc“, a spus zambind. Regizorul s-a laudat ca are la activ peste 60 de filme si a mai spus ca, pe drept cuvant, poate fi numit Dinozaur. (Theodora Stoica)

Mister Movie
11 Apr 2008, 08:34
mda, pacat! nu era un personaj rau. un fel de dick tracy autohton. dar n-am inteles: vorbim de un film prost facut sau de un personaj nepotrivit? daca altcineva ar fi facut filmul ar fi fost ok?

Pashpix
11 Apr 2008, 12:52
Comisarul Moldovan nu-si supravietuieste lui insusi

11 Apr 2008 Alexandra Olivotto - Cotidianul


„Este primul film pe care l-am facut fara greseli“, a declarat Sergiu Nicolaescu despre noul sau film, „Supravietuitorul“, si nici ca se putea insela mai mult.

Desi ultima sa pelicula - care va avea premiera astazi de la ora 19.30 la CinemaPRO - este intitulata eroic „Supravietuitorul“, regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat ca nu va mai realiza vreun lungmetraj cu comisarul Moldovan. Iar legendarul personaj n-a avut parte nici macar de un deces demn de renumele sau.

„Supravietuitorul“ este un manual de la A la Z care ilustreaza toate erorile pe care le poate comite un film, de la interpretari ratate - Nicolaescu joaca foarte bine pe linga prestatiile actoricesti comise de veterani precum George Mihaita (travestit in Kojak) si Vladimir Gaitan - si pina la erori logice in scenariu, trecind prin mizanscena anapoda si gafe de montaj si ajungind pina la sincronizare cu picioarele.

Asta pentru ca Petr Falc, actorul ceh care il interpreteaza pe comisar in tinerete, vorbeste cu vocea lui Nicolaescu, iar Lucian Viziru, cintaret la origine de felul lui, presteaza si el melodii cu coardele vocale ale altcuiva.
Cum acesta are insa un singur numar, mult spatiu auditiv (dar si pe ecran) ii ramine Loredanei Groza, ale carei cintece omniprezente ajung sa te faca sa crezi ca „Supravietuitorul“ e un muzical.

Scaparile acestui lungmetraj includ un autovehicul parcat care se „repeta“ in timpul unei urmariri cu masini, gafe de continuitate, de exemplu, comisarul se cazeaza la hotel, este condus in camera, dar nimeni nu-i inmineaza vreo cheie.

Modul lui Nicolaescu de a sugera ca actiunea se petrece „intr-un oras european“ este sa filmeze exteriorul Teatrului Odeon din Bucuresti, iar apoi, intre taieturi, sa insereze o imagine panoramica a Pragai. Nici nudul Ilenei Lazariuc nu face ca vizionarea „Supravietuitorului“ sa merite, dar poate ca el ii va aduce lui Nicolaescu cei 60.000 de platitori de bilet la cinema pe care a declarat ca ii asteapta sa ii vizioneze ultima creatie.

Pitbull
11 Apr 2008, 20:26
Comisarul meu: "Supravieþuitorul"
De-a uliii ºi vardiºtii

MOTTO: "«Supravieþuitorul» este capodopera filmului poliþist românesc!" - Grid Modorcea

Ce mult l-am iubit! Aveam paisprezece ani, ºi toate caietele mele de ºcoalã erau pline de desene cu Miclovani ciuruiþi printre lãzi ºi Moldovani durigându-se pe deal la Vãcãreºti. Recitam "Un comisar acuzã" replicã cu replicã, de la cap la coadã, ca pe "Cãþeluº cu pãru' creþ". Camera-mi era tapetatã cu afiºe de la "Nemuritorii" ºi coperte de reviste "Cinema", iar Relicvariul conþinea Sfintele Moaºte: scrisorica dactilografiatã care spunea:
Ai perfectã dreptare Miclovan
Trãieºte dar se numeºte acum Moldovan
Sergiu Nicolaescu
(Îi iertasem "dreptare" ºi "Trãieºte", ºi nu ºtiam cã fusese scrisã de Nuþu Cãrmãzan, care-i fãcea secretariatul.)
Evident, în recreaþii la ºcoalã ºi pe maidanul dintre blocuri, numai de-a Comisarul Moldovan ne jucam. ªi visam... visam... visam sã facem filme. Parc-am fi fost, cu trei decenii jumate în avans, novicii care fac uneori deliciul forumului CineMagia, cu mesaje gen "am 1 ideie super-tare & vreau so filmez kremi dai 1 sfat qm sa fak?" Sunt convins cã dacã tata era uns mãcar cu o alifie, douã, dacã nu cu toate, sã-mi ia ºi mie un aparat de filmat din-ãla pentru imortalizat þâncii când se ridicã de pe oliþã, aº fi comis-o.
Aº fi fãcut un film cu Comisarul Moldovan.
Nu prea ºtiam eu sã scriu scenarii pe vremea aia (de fapt, habar n-aveam - da sã nu ziceþi la nimeni!), aºa cã aº fi cerut ajutorul lui Adina de la scara trei, care nici ea n-are nici o treabã cu filmele, da' mutter a ei e ziaristã, deci cred cã ceva tot ºtie ºi ea - ºi, oricum, unde-s doi puterea creºte, ca mãgarul din poveste, care-a fost ºi nu mai este. Pe-atunci încã nu se fãcuse "The Deer Hunter", aºa cã nimeni nu ne-ar fi putut da nota 1 pentru copiat (iar "Il prezzo del potere", unde-am vãzut prima oarã ruleta ruseascã, a trecut cam neobservat). Ce sã mai vorbim de "13 Tzameti", în care-i ºi mai ºi, se joacã ruletã ruseascã încruciºatã - dar e clar cã nici de-aici n-am fi putut copia, nu numai pentru cã avea sã se facã abia-n 2006, ci ºi fiindcã în filmul ãla totul se întâmplã undeva-ntr-o pãdure, nici dracu' nu ºtie cum se-ajunge acolo, concurenþii primesc niºte numere prin poºtã ºi-s duºi pe cãi ocolite, nu care cumva sã-i miroasã poliþia. Noi am fi fãcut mult mai simplu, am fi pus toatã tãrãºenia moþ în centrul oraºului, într-un hotel de lux, ca la Marriott, într-o ditamai sala unde toatã lumea bunã stã ºi se uitã ºi pariazã, în frac ºi rochii cu pene de struþ - nu ca urâþii ãia neraºi ºi beþivi ai lui Gela Babluani. ªi ca sã nu zicã lumea cã suntem proºti, la sfârºit, am fi pus sã intre mascaþii peste ei, dupã formula "jãndarii ex machina". ªi-o rezolvam ºi pe asta.
Ca sã fie cât mai interesant, aº fi fãcut ca-n hotelul ãla sã se întâlneascã toþi, da' toþi care-au avut treabã cu Moldovan mai demult, ºi el nu i-a ciuruit. Ca sã parã mai natural, aº fi zis cã-i doar o coincidenþã. De fapt, eu aº fi vrut sã-i aduc acolo chiar ºi pe cei care-n alte filme au murit (cã aºa-i la film, doar actorii nu mor de-adevãratelea, se prefac numai), da' Adina mi-a zis cã nu, cã-i prea de tot. Da' pe Limbã tot l-aº fi adus. N-aveam nici o nevoie de el în film, nu rezolvã nimic, da-i simpatic ºi ºtie sã spunã bancuri.
Neapãrat, am fi bãgat ºi o scenã cu închisorile comuniste, cã se poartã... Auleo, nu, staþi - am încurcat epocile. Când ziceam c-am fi fãcut noi filmul ãsta? În 1974? Pãi atunci nu era voie. Mã rog, nici o problemã - cu sau fãrã episoadele alea de la Fãgãraº, tot aia e.
Tovarãºa de românã, doamna Fãlcuþescu, ne-a învãþat cã orice operã de artã trebuie sã spunã ceva - deci la fel am fi fãcut ºi noi. Pe toþi colegii, prietenii ºi vecinii care jucau în film, i-am fi pus sã spunã. ªi sã tot spunã. Mult. Adânc. Greu. Lemnos. Mai ales când vorbeºte eroul cu diverºi d-ãia negativi - trebuie ca ei sã-i explice ce-au cu el, ºi de ce vor sã i-o tragã (ãsta, sã tragã-n el), ºi aºa ºi pe dincolo, sã explice la fel ca tovarãºa dintr-a-ntâia cu þigãnuºu' ãla din ultima bancã, ãla care nu-nþelegea ºi pace de ce unu cu unu nu face trei.
Replicile astea, i-aº fi luat în film sã le spunã pe prietenii mei cei mai buni, cu care ne-am jucat frumos de multe ori ºi deci ºtiu cã ar juca bine. Mai ales pe Mihãiþã ºi pe Duþu - cã am învãþat de la tovarãºa instructor de la serbare cum sã-i pun sã joace ca sã iasã ºi mai bine decât atunci când i-a scos în faþa careului cã se bãtuserã-n baraca din spatele ºcolii, ºi s-a fãcut reconstituirea. La mine, ei ar fi jucat cu ºi mai mult talent, apãsat, gros, artificial - fiindcã am auzit eu cã arta nu copiazã viaþa.
Sigur cã aº fi vrut sã joace-n film ºi Sergiu Nicolaescu personal, dar mi-a spus tata cã el, la vârsta lui, n-ar sta el de vorbã cu niºte puºti ca noi - aºa cã l-aº fi luat pe colegul meu Fãlcuþescu*, fiul tovarãºei de românã (deºi el nu ºtie românã - e prea complicat sã explic acum de ce), cã tot zic colegii cã seamãnã cu el, ºi-n timp ce vorbea aº fi dat drumul la casetofon cu replici din filmele mai vechi ale lui Sergiu Nicolaescu, sã aibã aceeaºi voce. Cred cã ar fi reuºit sã-ºi miºte gura aproape la fel. Iar efectul, sã ai un copil vorbind cu voce de om mare, ar fi fost ºi mai interesant (cam la fel ca atunci când un om de treizeci de ani vorbeºte ca unul de aproape optzeci)!
Pe urmã, unde sã filmãm?
Aº fi vrut ca acþiunea sã se întâmple "undeva în Europa, în 1978" - dar cum pe vremea aia era regimul de odiossinistrã amintire, nu ne dãdea voie sã mergem, aºa cã am fi filmat tot, tot, tot, într-un, un, un loc din Bucureºti. Ca sã fie cât mai simplu. Noaptea pe-ntuneric, ca sã se vadã mai puþin maºinile ºi magazinele care pe vremea aia încã nu se inventaserã. Din când în când, bãgam câte-o imagine cu Dunãrea la Praga, filmatã de unchiul când a fost trei zile-n deplasare, ºi înþelegea toatã lumea.
Tot acolo am fi filmat ºi fugãririle cu maºini - am auzit cã e foarte uºor: pui mereu maºinile sã treacã pe aceeaºi stradã, ºi tu te muþi cu aparatul de filmat de colo-colo, aºa cã lumea crede, dacã nu e prea atentã, cã se fugãresc mult, prin tot oraºul.
Aº mai fi pus ºi niºte alergãturi pe acoperiº, cã-s foarte interesante. Filmate la fel ca-n filmele vechi cu comisari, ba chiar ºi mai încet, ºi mai grijuliu, aºa, pâº, pâº, pâº, sã nu cumva sã cadã actorii ºi sã se loveascã.
ªi prin cimitir - mi-au plãcut foarte mult scenele cu pac-pac prin cimitir din filmele vechi.
Ilenuþa de la C voia ºi ea sã joace-n film, ºi pentru cã e o tipã foarte sexy, ºi spectatorilor le plac scenele sexy, aº fi filmat-o în pielea goalã. Acuma, asta ar fi fost o problemã, fiindcã ei încã nu i-a crescut pãrul (acolo, ºtiþi dumneavoastrã unde), deci ar fi trebuit ca tovarãºa de la machiaj sã-i lipeascã pãr artificial, dar dacã pe urmã o vedea mama ei când fãcea baie ºi se prindea c-am filmat-o goalã? Aºa cã ce sã ne mai complicãm, am fi filmat-o aºa cum era. Oricum, din 1940 au trecut aºa de mulþi ani, cã nu cred cã mai þine minte cineva cã pe-atunci femeile încã nu se bãrbiereau. Cum nu mai þine minte lumea nici cum se coafau, aºa cã puteam s-o lãsãm pieptãnatã ca pe vremea noastrã - ºi acolo, când o omoarä, ca sã fie cât mai dramatic, puneam sã vinä doi: unu-i pune pistolu-n faþã ca s-o sperie, ºi-i zice "cucu!" da' n-o împuºcã, ºi al doilea vine pe la spate, "bau!" ºi-i taie beregata! (Logic!) Dupã care, Comisarul Moldovan fuge dupã criminal trãgând toate gloanþele în sus, pânä i se terminã, ºi atunci zice: "De data asta, ai avut noroc" ºi nu-l bate, nu-l ceartã, nu nimic.
Mai aveam un vecin care în tinereþe dãduse la regie, ºi el îmi tot explica despre "cadru", "unghiulaþie", "racord" ºi tot felul de minuni d-astea de care atunci auzeam pentru prima oarã. Nu cred c-aº fi fost în stare sã þin minte tot ce-mi povestea el, aºa cã pânã la urmã tot cum voiam eu aº fi filmat.
ÃŽncet.
Încet, atent ºi cu grijã.
Fiindcã graba stricã treaba.
Inclusiv la montaj. Aº fi dat ordin sã monteze cât mai cu cadre lungi, sã nu taie prea din scurt, ca sã rãmânã în film cât mai mult din ce-am filmat. Asta e mult mai important decât "ritmul", cum zic unii, de parcã s-ar crede la muzicã ºi dans.
A, da, la fix: muzicã ºi dans. Dacã bagi muzicã ºi dans, vin ºi mai mulþi spectatori - ºi cum eu aº fi vrut sã aduc spectatorii în sãli cu acest film, aº fi bãgat ºi niºte clipuri în el. Tot aºa, cu imagini luuungi ºi frumoaaase - nu ca la televizor, cã taie ãia þac-pac de nu se mai înþelege nimic. Mai bine prea mult, decât sã nu se-nþeleagã despre ce e vorba-n cântec.
ªi pe urmã, dãdeam filmul în sala de festivitãþi la ºcoalã, cu toþi prietenii ºi pãrinþii ºi bunicii, ºi le-ar fi plãcut la toþi, ne aplaudau ºi ne felicitau ºi ne dãdeau bonbonele, iar Unchiul Miticã ar fi zis cã e "o capodoperã".
ªi ce mult ne-am fi bucurat!...

...Aici ajunsesem cu visul, când m-am trezit.
N-am fãcut acest film! :(
Nu mai am paiºpe ani...
E 11 aprilie, A.D. 2008 - iar la Cinema PRO, chiar în aceste clipe are loc premiera filmului "Supravieþuitorul", de Sergiu Nicolaescu.
Oare cum o fi...?

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
11 aprilie, 2008, h. 19:00-20:47
Bucureºti, România
__________________________________________________ ____
* - Fãlcuþescu mi-era într-adevãr coleg de ºcoalã, dar nu semãna cu Sergiu Nicolaescu, ci mai degrabã cu o Omletã - de unde ºi celebra lui poreclã, perpetuatã pânã-n armatã. (n.Pb.)

Alex Leo Serban
12 Apr 2008, 07:45
haha, bvo elev columbeanu, ai 10 pt referat, da mi se pare mie sau ai cam copiat? :lol:

p lga cele spuse dspr film (detalii etc), mai adaug astea:
- casa lu cristian vasile/viziru e casa unui amic de-al meu, dp str plantelor; o sa-l intreb cit i-au platit kiria :P
- nu e filmat numa la praga - eu am recunoscut un 'aerial view' din florenta! (!)
- nu doar paru pubian lipseste lenutei, dar coafura ei e so nowadays! nicio femeie nu iesea in public asha p vremea aia - mai aproape d realitate (a epocii: anii 40) e coafura loredanei (kre NU s pupa cu anii 70!!)... c mai, e o varza-n capu femeilor alora... :lol:
- p vremea comunistilor, numaratoarea ruletei era 'crescatoare': 1,2,3 poc! 'undeva in europa', cind s re-joak ruleta ('imbunatatita', variatiunea goldberg 8) ), e cu countdown: 3,2,1 poc! sigur e o semnificatie ascunsa aici!

Pashpix
12 Apr 2008, 08:27
Portrete ºi statui semnate Sergiu Nicolaescu


Filmul Supravieþuitorul prilejuieºte o discuþie cu regizorul Sergiu Nicolaescu despre eroii autentici ºi închipuiþi, umbrele trecutului ºi superlativele unui autoportret.

De ce se întoarce Comisarul Moldovan?

La baza acestui personaj este un unchi de-al meu, Gheorghe Cambrea, care a fost comisar de poliþie. Era exact tipul meu, adicã înalt, binefãcut, dar era mult mai vesel, mai optimist. Era un om cu o experienþã uluitoare în poliþie ºi cunoºtea tot ce miºca în Bucureºti. El a fost arestat în 1950, precum Comisarul. Lipseºte din seria cu Moldovan un episod, pe care eu aº fi vrut sã-l fac, dar nu m-a lãsat regimul. Seria a fost opritã cu “Duelul”. ÃŽnsuºi Popescu-Dumnezeu numãra împuºcãturile ºi spunea cã sunt prea multe. Acum, când aveam subiectul, exista o altã problemã: la vârsta mea nu mai puteam sã fac oricând Comisarul, deci trebuia sã joc vârsta realã a lui Moldovan, care în ’78 avea vârsta mea, adicã 77 ani. Din acest motiv l-am plasat în ‘78 cu amintiri din ‘44-’45.

Revenind la Comisarul cel de demult...

Ala era Miclovan. Dar eu am zis cã e tot Moldovan. Pentru cã Miclovan, Moldovan... Nu puteam sã îl folosesc pe Miclovan, pentru cã mi-ar fi trebuit aprobarea scenariºtilor de la primele douã filme din serie. N-am probat, pentru cã era o chestiune de ambiþie ºi ajungeam la chestiuni politice. Eu am evitat lucrurile politice. La vremea aceea, a fost o surprizã pentru toatã lumea, cã lângã Comisarul Roman, pentru care erau fãcute aceste filme, apãrea Sergiu Nicolaescu. Nu mi-a fost teamã ºi nici n-am ºtiut ce iese. ªi când am vãzut ce am realizat, am zis: “Titus (Popovici, n.m), eu îþi fac episodul doi, dar îl înviu pe Miclovan”. Mi-a spus cã aºa ceva e imposibil, dar, pânã la urmã i-am arãtat lui Titus: am murit în “Un comisar acuzã” ºi am înviat în “Revanºa”. Acum am profitat de moment, mi-a venit ideea pentru film, care era foarte interesantã, cu un final pe care nimeni nu-l poate bãnui. Veþi vedea.

De ce aþi vrut sã îl jucaþi chiar dumneavoastrã pe Comisar?

La început am jucat pentru cã mi-a dat Titus Popovici acest rol. ªi l-am jucat, numai cã a apãrut un personaj nou ºi, tocmai de aceea, am vrut sã-l reînviu. Era clar. Oi fi eu regizor, dar ºtiu meserie ºi mi-am dat seama de succesul pe care l-am fãcut. ªi, domnule, acum e o legendã.

Totuºi, aura aceasta de erou a trecut ºi dincolo de ecran…

Eu nu sunt actor. Sunt interpret ºinu-mi aleg decât rolurile care mi se potrivesc ºi care pot face parte din viaþa mea. Iar atunci mi-e uºor sã le joc. ~sta e adevãrul: mi se potrivesc rolurile. ªi de aici vine legenda. Atenþie, eu am ºi introdus momente istorice foarte importante, cum ar fi rebeliunea legionarã.

Aþi modificat adevãrul istoric?

Majoritatea istoricilor sunt oameni fideli istoriei adevãrate sau aproape adevãrate. Eu am avut doi istorici de la partid. Aceºti doi oameni, fãrã sã mã fi cunoscut, fãrã sã vorbim, fãrã sã îi rog, þineau cu mine. ªi îmi apãrau subiectele. Practic, la cenzurã, ãºtia îmi luau întotdeauna apãrarea. Toþi simþeau ca mine, dar îi speria ce arãtam eu pe ecran: tabloul Regelui, tabloul lui Antonescu, pentru cã aºa era. ÃŽntotdeauna, istoria vãzutã de mine era o istorie pe care o interpretam, bineînþeles. De exemplu, în “Mihai Viteazul”, bãiatul lui Mihai n-a murit în momentul pe care l-am ales eu sã moarã. Dimpotrivã, l-a trãdat pe taicã-su, ºi el ºi maicã-sa. Mihai a avut o armatã de oameni ºi de istorici împotriva lui. Unirea, ideea unirii din 1600 este a lui. E primul din Europa. Garibaldi vine 200 de ani mai tarziu.

Mulþi din familia dumneavoastrã au fãcut închisoare. Cum de aþi fost aºa deschis faþã de regimul comunist?

Am un text care se repetã în vreo trei filme: “ - Ce vreþi voi? - O viaþã mai bunã pentru majoritatea populaþiei. - Bravo. - ªi când o s-o faceþi? - Foarte curând. - Om trãi ºi-om vedea.” Eu asta le spun comuniºtilor. ªi le mai spun: “Sunteþi mulþi ºi sunteþi puternici.” Sã nu-mi spunã cineva cã România nu era plinã de comuniºti. ªtii ce repede a prins comunismul la noi. Eu am trãit momentul ãsta. Adicã, din 23 august ‘44 pânã în ‘46 þara era în mâna lor, pentru cã muncitorimea a trecut de partea comuniºtilor. ªi ãºtia erau mulþi ºi puternici. Vreau sã spun cã ãºtia au ieºit în ‘89. Asta era lecþia pe care o primeam de la viaþã.

Aþi fãcut toate filmele pe care le-aþi vrut?

Vreau sã spun cã nici un film n-a fost oprit, decât unul singur: al lui Solcanu. E singurul film oprit vreodatã de cineva.

ªi celelalte?

Celelalte au fost oprite iniþial, cum a fost oprit ºi “Osânda”, sau “Mihai Viteazul” seria a doua. ªi pe urmã au ieºit. Cu sau fãrã modificãri, asta depindea de rezistenþa regizorului.

Aþi reuºit sã-i convingeþi ºi de multe alte lucruri...

Pentru cã le plãceau filmele mele. ÃŽn “Dacii”, de exemplu, am armata romanã în faþa unei cetãþi. ªi sus pe zid apare un dac. Romanul strigã: “Deschideþi porþile!” Dacul, de sus: “Cine sunteþi voi?” Romanul replicã: “Stãpânii lumii.” La care dacul rãspunde: “Veþi ajunge, doar dacã noi vom pieri.” Pãi, lumea se ridica în picioare în sãli. Eu am fãcut primele filme patriotice din þara asta. Au mai fãcut ºi alþii, pe ici, pe colo. Au mai bãgat câte un fitil. Toatã lumea a fãcut concesii. Cã dupã aceea s-au gãsit viteji sã spunã despre mine tot felul de lucruri, asta-i altã poveste. De fapt, puteai oricând sã ocoleºti un subiect de partid.

klein
12 Apr 2008, 10:26
Pitbull, excelent!! :lol: :lol:
mi-a placut foarte tare faza cu alergatul pe acoperis. da' poate a vrut sa fie realist.
si e pe bune ce-a zis Modorcea?

ProSport
12 Apr 2008, 12:23
Ceea ce va conta acum va fi votul publicului. Daca filmul va face 50-60.000 de spectatori, cat asteapta Nicolaescu, atunci poate fi catalogat ca o investitie reusita.

StefanDo
12 Apr 2008, 13:11
daca aduna 60.000, investitia a fost reusita, iar noi suntem o tara de prosti

chiar, hai sa facem niste pronosticuri :D

eu zic ca, in 2 luni, indiferent de numarul de cinematografe in care ruleaza, supravietuitorul nu depaseste 23.000 de spectatori

care da mai mult/putin?

Mister Movie
12 Apr 2008, 14:16
...Aici ajunsesem cu visul, când m-am trezit.
N-am fãcut acest film! :(
Nu mai am paiºpe ani...


pacat.

"Când nu mai suntem copii, suntem deja morti." (Constantin Brancusi)

d-aia imi place de americani, ca il iubesc pe dick tracy atat de tare incat pana si andy warhol l-a pictat.

Pitbull
12 Apr 2008, 14:33
@ALS
- Aha...
- Da...?
- Da...
- Da!
(N-am copiat, sä moarä mama! :P )

@Klein
Cu aceste cuvinte si-a început Grid alocutiunea. StefanDo si cu mine ne-am uitat unul la altul, si ni s-a rupt filmul (al nostru, nu al Sergiului - äla a supravietuit). Când ni s-a lipit la loc, Grid terminase de alocutiuisat, iar Serj povestea ceva.

@Pashpix aka @ProSport.
Hotäräste-te cu care identitate vei exista de-acum încolo, cä nu e voie cu clone. Sefane, fii tu bun si explicä-i.

@MM
Era doar o figurä de stil.
Ieri dup-amiazä nici mäcar n-am dormit.

Pashpix
12 Apr 2008, 15:23
asta e userul meu de baza, celalalt e facut pentru jurnalisti.

Pitbull
12 Apr 2008, 15:26
Adicä, cum, "pentru jurnalisti"?

Pashpix
12 Apr 2008, 15:30
este o intrebare la inscriere "daca esti jurnalist", lucru care mi-a scapat din vedere cand mi-am facut userul asta.

Nu aveti inca un cont de presa? Sunteti ziarist?

Daca DA, inregistrati-va aici si trimiteti-ne numele dvs., redactia la care lucrati
si un numar de telefon pentru confirmare la adresa contact@cinemagia.ro.

Pitbull
12 Apr 2008, 15:35
Ete, fâs! Aranjezi cu StefanDo sau Gloria, si-ti creeazä cont de jurnalist pentru userul de bazä, cä si mie mi-au fäcut la fel - initial, în 2004, mä înregistrasem ca simplu muritor; abia doi ani mai târziu am revenit în presä.

Pashpix
12 Apr 2008, 15:41
right! oricum e mai personal "Pashpix".

By the way, am vazut ca maestrul Sergiu recunoashte ca s-a inspirat din "Ingeri cu fete murdare" in realizarea "Duelului".

N-aveaþi ºcoala de regie, dar aveaþi filmele americane poliþiste la îndemânã...

Da, dar sã ºtii cã nu a observat nimeni cã m-am inspirat din ele! ÃŽn „Duelul” e o scenã în care el intrã într-o pivniþã ºi le aratã copiilor lor ce a scris pe pereþi când era de vârsta lor. E luatã din „ÃŽngeri cu feþe murdare”, cu James Cagney. Voiam ca cineva sã-mi spunã: „Uite, asta-i scena aia din filmul ãla”. ªi nu mi-a spus nimeni, am fost supãrat.

E adevarat ca scena cu urmarirea lui Limba prin tramvai, din "Revansa", daca nu ma insel, e preluata din "Filiera franceza" a lui Friedkin ? (asa sustine un prieten, eu n-am vazut filmul)

Pashpix
12 Apr 2008, 16:19
"Suntem o echipã de dinozauri ºi sper cã filmul v-a plãcut"!

Comisarul Moldovan s-a întors pe marile ecrane! "Suntem o echipã de dinozauri ºi sper cã filmul v-a plãcut"!
Sunt cuvintele regizorului Sergiu Nicolaescu, spuse la câteva minute dupã premiera ultimului sãu film, "Supravieþuitorul". La premiera de vineri searã, de la Cinema Pro, sala a fost plinã de actori ºi regizori de renume, care l-au aplaudat pe maestru Nicolaescu minute în ºir. Cu lacrimi în ochi, regizorul ºi-a cheamat echipa pe scenã.
Nume grele ale cinematografiei româneºti au þinut sã fie prezente la premiera celui de-al 64-lea film regizat de Sergiu Nicolaescu.

Fostul preºedinte Ion Iliescu l-a felicitat pe Sergiu Nicolaescu pentru cã l-a readus în atenþia publicului pe Comisarul Moldovan, dar i-a plãcut ºi actorul ceh care îl interpeteazã pe comisar în anii tinereþii. Pelicula "Supravieþuitorul" readuce îl prim plan cel mai cunoscut personaj din istoria cinematografiei româneºti: comisarul Moldovan. Este un moment de bilanþ al comisarului, iar acþiunea se petrece pe douã planuri: în trecut ºi în prezent.

http://www.protv.ro/filme/comisarul-moldovan-s-a-intors-pe-marile-ecrane.html?id_file=50026#50026

Pashpix
12 Apr 2008, 16:40
CRONICA DE FILM (12 aprilie 2008, Adevarul)

Supravieþuitorul, România, 2008, Regia: Sergiu Nicolaescu
Dacã în filmele de pânã acum era prezentat ca un pistolar agil, comisarul Moldovan iese în evidenþã, în Supravieþuitorul, prin norocul lui proverbial. Nu numai ca nu este nimerit atunci cand se trage asupra lui, dar comisarul sfideaza calculul probabilitatilor prin succesul pe care il are la ruleta ruseasca.

Arestat dupã rãzboi, la scurt timp dupã instaurarea regimului comunist, comisarul Moldovan este închis la Fãgãraº, unde se vede nevoit sã joace ruleta ruseascã pentru a-i distra pe miliþienii care pãzesc penitenciarul. Spre deosebire de alþi deþinuti, însã, Moldovan se dovedeºte atât de norocos încât scapã cu viaþã dupã zece asemenea încercãri.

La ani buni dupã graþierea deþinuþilor politic, comisarul este invitat sã participe iar la jocul riscant practicat în închisoare, de data asta într-un cazinou din Europa Centrala condus de Goldberg, veche cunoºtinþã din timpul rãzboiului ºi coleg de detenþie la Fãgãraº. Alãturi de Goldberg, Moldovan îl gãseºte ºi pe gangsterul Haral, caruia, cu multi ani in urma, îi lasase o imensa cicatrice pe obrazul stang.


Actorul ceh Petr Falc îl interpreteazã pe ... Asemena unor supereroi din comics-urile americane, comisarul se trezeste înconjurat de rivali din tinereþe, cu propriile lor interese materiale sau dorinþe de rãzbunare. Inzestrat cu un noroc aproape supranatural, el participã la reglãri de conturi care, la fel ca în aventurile lui Batman, se întind pe zeci de ani.

Pentru cã i s-a prezis cã nu va muri împuºcat, comisarul Moldovan îºi pune cu dezinvolturã pistolul la tâmplã, dar lucrurile se complicã atunci când ajunge sã participle la o variantã îmbunãtãþitã a jocului: ruleta ruseascã încruciºatã, care presupune ca jucãtorii sã traga unul asupra altuia. Pus sã facã pereche cu un vechi prieten, cântãreþul Cristian Vasile, Moldovan rememoreazã, în timpul jocului, o crimã petrecutã în urmã cu 35 de ani.

Probabil cã filmul ar fi reusit în ceea ce ºi-a propus dacã dialogurile personajelor n-ar fi fost atât de proaste. De câteva ori, scenariul pare cã este conºtient de propria neverosimilitate. De exemplu, la capãtul unei discutii trase de pãr, între George Mihaita ºi George Alexandru, primul exclamã: "Dar gata cu dialogul asta idiot!" Prin astfel de replici, scenariºtii dau dovada de laºitate, arucând asupra personajelor vina pentru calitatea îndoielnicã a dialogurilor.

Un alt punct slab al filmului este perspectiva mai mult decât superficialã asupra norocului. Pe lângã faptul cã este un ingredient gratuit al acþiunii, norocul apare drept o înzestrare ca oricare alta, pe care o poþi folosi de fiecare datã când e nevoie. Atunci când îl invitã sã ia parte la jocurile de ruletã ruseasca, Goldberg îl priveºte pe Moldovan ca pe un veteran al acestui joc, ca pe un boxer care ºi-a învins toþi adversarii. Ca ºi scenariºtii filmului, proprietarul de cazinou uitã, însã, ca norocul nu se antreneazã ci, cel mult, se forþeazã.

Pitbull
12 Apr 2008, 19:13
E adevarat ca scena cu urmarirea lui Limba prin tramvai, din "Revansa", daca nu ma insel, e preluata din "Filiera franceza" a lui Friedkin ? (asa sustine un prieten, eu n-am vazut filmul)
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=15603

films4all
12 Apr 2008, 23:12
daca aduna 60.000, investitia a fost reusita, iar noi suntem o tara de prosti

chiar, hai sa facem niste pronosticuri :D

eu zic ca, in 2 luni, indiferent de numarul de cinematografe in care ruleaza, supravietuitorul nu depaseste 23.000 de spectatori

care da mai mult/putin?
asta daca nu se maltrateaza cifrele :))

F tare cronica Pitbulliana. :) N-am vazut filmul.. dar nici nu vreau sa-l vad 8) .

Pitbull
12 Apr 2008, 23:32
N-am vazut filmul.. dar nici nu vreau sa-l vad.
Gresit!
1) Când dai la regie de film, TREBUIE sä vezi toate filmele românesti. Se-mbârligä discutia cumva la probele orale, vine vorba, te prind äia cä nu l-ai väzut, si pa. E valabil chiar si pentru Popovici, necum Nicolaescu!
2) Existä anumite filme-scoalä despre CUM NU SE FACE UN FILM, iar cele ale lui Nicolaescu, din '87 încoace, sunt tipice în sensul ästa. Te ajutä sä nu mai repeti greselile din [nu-spun-ce] - la altii, se väd întotdeauna mai bine.

Pashpix
13 Apr 2008, 08:38
OMUL SÃPTAMÂNII: Sergiu Nicolaescu: „Dacã adun 50.000 de spectatori, e bine“


Duminicã, 13 Aprilie 2008 (Evenimentul Zilei)


„Supravieþuitorul“, cel mai recent film realizat de Sergiu Nicolaescu, a avut premiera vineri seara, la Cinema Pro. O mulþime de vedete s-au adunat sã urmãreascã cele mai recente aventuri ale celebrului personaj, Comisarul Moldovan.

EVZ:Aþi avut milioane de spectatori la filmele din seria Comisarului Moldovan. „Supravieþuitorul“ ar mai putea strânge mãcar 20.000?

Sergiu Nicolaescu: Dacã fac 50.000, e bine. Din pãcate, mã uit la Nae Caranfil („Restul e tãcere“, n.r.), care are un film bun, ºi nu va ajunge la 20.000.

Regretaþi vremurile cu sãlile de cinema pline?

Domnule, da! Dar regret mai mult cã astãzi nu e la fel. De ce nu fac cei din cinematografie ceva sã salveze sãlile? Au fost transformate în sãli de jocuri de noroc, discoteci sau restaurante. Toate s-au luat pe ciubucuri. Din 800 de cinematografe, nu mai avem nici 40, adicã nici mãcar cât judeþele. Dacã vrei sã-þi duci copilul la cinema, trebuie sã iei trenul spre Bucureºti. Au trecut ºi alte þãri prin crizã, chiar socialiste, cum sunt Polonia sau Cehia, dar au rãmas ºi cinematografele, ºi spectatorii. Nu e admisibilã indiferenþa.

Ce urmeazã dupã „Supravieþuitorul“?

Mai am trei proiecte. „Poker“, dupã un scenariu de Adrian Lustig, „Candele de zãpadã“, de Corneliu Vadim Tudor, un film istoric foarte interesant. E perioada interbelicã ºi începutul rãzboiului, foarte interesant, e un scenariu foarte bun. Mai am „Trenul morþii“, cu un scenariu al meu, tot foarte bun, despre Al Doilea Rãzboi Mondial, pe care l-am amânat câþiva ani.

films4all
13 Apr 2008, 11:58
Gresit!
..............

Corect!
Totusi.. pot sa le dau in clipa aia nume de regisori si filme, vazut(i)e de me, cu o importanta mult mai mare pt cinematografie.
Dar daca e asa... nu o sa ma duc sa-l vad la cinema. Astept binisor hbo-ul..sau ..ceva.

Pitbull
13 Apr 2008, 14:55
Merge si asa... Nu e genul de film care sä cearä musai ecran mare.
(Altfel, cu faza "N-am väzut «Supravietuitorul», da' am väzut "Tian Shan" / "Muntii Albastri", nu tine! ;) )

Pashpix
13 Apr 2008, 22:36
Sergiu Nicolaescu a fãcut întotdeauna film pentru marele public, în vreme ce alții fac teoria filmului pentru elite (Ion Iliescu)

Pitbull
13 Apr 2008, 23:22
Bravo, Emanache. Adânc gräit-ai. Ia un bubon si taci.

Pashpix
14 Apr 2008, 07:42
Sergiu Nicolaescu, inconjurat de femei frumoase la premiera filmului sau, "Supravietuitorul"

Mireille-Astrid Popa (Realitatea Romaneasca)

Recent, la CinemaPro a avut loc premiera filmului "Supravietuitorul", in regia si scenariul lui Sergiu Nicolaescu.
La eveniment, au fost prezenti numeroase personalitati, precum si sau regizori, actori: Sergiu Nicolaescu, Ioan Carmazan, Ion Iliescu, Cristi Brancu si iubita sa, Oana Turcu. Frumoasa Zarada si tanarul comisar Moldovan sunt doua personaje care nu mai au nevoie de nicio prezentare si care in "Supravietuitorul", mult-asteptatul film al regizorului Sergiu Nicolaescu, prind viata in interpretarea Ilenei Lazariuc si a lui Petr Falc, doi actori care au venit special in tara pentru a participa la premiera de gala a filmului lui Sergiu Nicolaescu.

Pentru ca este primul sau film in care interpreteaza un rol consistent, Ileana Lazariuc a parasit Parisul pentru a putea pasi pe covorul rosu de la CinemaPRO, alaturi de Petr Falc, frumosul actor de 32 de ani, pentru care rolul din "Supravietuitorul" marcheaza debutul in lungmetraj. Cu un total de 31.000 de metri de pelicula, utilizata in 41 de zile de filmare, la care si-au adus contributia 45 de actori in distributie si 84 de persoane in echipa tehnica, alaturi de 1.332 de persoane in figuratie, "Supravietuitorul" este o productie grandioasa care a beneficiat de 12 locatii de filmare, printre care Praga, Palatul Snagov si teatrul Odeon.

Dupa ultimul film care il avea protagonist pe de-acum celebrul comisar, "Duelul" (lansat in 1981), Sergiu Nicolaescu a fost obligat de cenzura comunista sa opreasca seria. Asta pana acum cativa ani, cand i-a venit ideea unei continuari, ideea care s-a materializat curand in scenariul filmului "Supravietuitorul" scris de regizor impreuna cu jurnalista Adina Mutar si produs de MediaPro Pictures. De aceasta data, actiunea se desfasoara pe doua coordonate temporale: intr-o prima faza, la sfarsitul anilor '70, cand comisarul Moldovan se trezeste prins intr-un joc periculos, in care fostii prieteni si mai ales fostii dusmani isi fac aparitia. Reintalnirea cu aceste personaje inseamna pentru Moldovan rememorarea unor episoade din viata, iar aici intervine cel de-al doilea plan, amplasat in anii '40.

Alaturi de Sergiu Nicolaescu, la premiera au participat si Mihai Toderiuc - producator executiv; Adina Mutar - scenariu;
Mihai Orasanu - coloana sonora; Viorel Sergovici - imagine; Nita Chivulescu - montaj; Petr Falc - actor; Vladimir Gaitan - actor; Ion Dichiseanu - actor; Lucian Viziru- actor; Cristina Rus - actor; George Mihaita - actor; Tudor Mihaita - actor si Cristi Iacob - actor.

Comisarul Moldovan este prezent, in premiera, nu numai pe ecranele de cinema, ci si pe telefoanele mobile. Mediafax Mobile Services, divizia din cadrul Mediafax care furnizeaza continut multimedia pentru principalii operatori de telefonie mobila din Romania, a dezvoltat "Supravietuitorul" - primul joc bazat pe un film romanesc. Jucatorii pot castiga telefoane mobile si invitatii la Hollywood Multiplex daca participa la un concurs, pana la 3 iunie (www.supravietuitorul.ro/joc).

"Am facut filmul Supravietuitorul cu dragoste si acest lucru se simte si se vede. Daca dumneavoastra, spectatorii, veti vedea filmul, veti vorbi in asa maniera incat sa avem spectatori multi, inseamna ca mi-am implinit visul", a spus regizorul Sergiu Nicolaescu, la finalul spectacolului de gala. Intrebat daca se considera un supravietuitor, Sergiu Nicolaescu a precizat: "Da, in viata sunt un supravietuitor. Din acest moment, filmul a iesit si-si face datoria. Pe fetele din film le-am ales pe vazute; erau mult mai multe, dar le-am ales pe ele (Ileana Lazariuc, Simona Patruleasa, Cristina Rus). Eu niciodata nu ma insel cand aleg actorii. In mod sigur cu actorii din acest film voi mai colabora si la altele".

"A fost extraordinar sa joc in acest film. A fost o experienta unica, din care am invatat foarte multe! Am fost o echipa in acest film si ne-am inteles foarte bine. Mi-a placut foarte mult rolul pe care l-am interpretat", ne-a spus Ileana Lazariuc. Incantat de ultimul film al lui Nicolaescu s-a aratat si Ion Iliescu, acesta precizand ca "filmul face legatura intre doua generatii".

Ghostface
14 Apr 2008, 12:21
OMUL SÃPTAMÂNII: Sergiu Nicolaescu: ;Dacã adun 50.000 de spectatori, e bine

Un telefon la seful penitenciarelor din Romania si cred ca cifra poate fi cu mult depasita. Sa ii duca pe vietasi saptamanal la film si poate bate recordul tuturor filmelor sale.

"- Ba... te duc la <Supravietuitorul>!!!!!! Mai furi?
- Nuuuu... Nu mai fur sefule... Orice numai la filme de serje nu!!"

Pashpix
14 Apr 2008, 19:54
Sergiu Nicolaescu, "sabotat" la premiera filmului sau

S-a stins lumina, dar a "supravietuit"

SUCCES. „Cinema Pro“ a gazduit, saptamina trecuta, premiera filmului Supravietuitorul, regizat de inegalabilul Sergiu Nicolaescu
(Revista VIP)

Astfel, in prezenta mai multor prieteni si perÂ*sonalitati, NiÂ*coÂ*laÂ*esÂ*cu si-a vazut visul cu ochii, dupa ce a traversat o perioada teribila din punct de vedere medical.
De la preÂ*miera nu a lipsit nici Ileana Lazariuc. Ileana, venita fara Ion Ion Tiriac, si supravegheata de un bodyÂ*guard, a socializat cu toata luÂ*mea, a dat autografe si s-a foÂ*tografiat cu fanii. O alta atracÂ*tie a serii a fost Simona PaÂ*truÂ*leasa. Actrita de ocazie, in filmul lui Nicolaescu, a ajuns si ea singura la eveniment si paÂ*rea foarte bine dispusa. InÂ*terÂ*preÂ*ta CrisÂ*tiÂ*na Rus, alta proÂ*tagonista a filmului, a intirziat la lansare din cauza traficului, asa incit, atunci cind a ajuns, a urcat diÂ*rect pe scena.

Ion Iliescu, aplaudat la intrarea pe covorul rosu

Lumea politica a fost reÂ*preÂ*zentata la eveniment doar de Ion Iliescu. „Putin, da’ bun“, caci fosÂ*tul presedinte a descins ca o mare vedeta, direct dintr-o liÂ*muÂ*zina, fiind aplaudat la inÂ*traÂ*rea sa pe covorul rosu. Din breasla regizorilor nu au lipsit Nae Caranfil si Ioan Carmazan. Printre alte vedete prezente la eveniment s-au mai numarat: Vladimir Gaitan, Ion DiÂ*chiÂ*seanu cu sotia si fiica, Lucian Viziru cu iubita, Geor- ge ConÂ*stanÂ*tin, Jean ConÂ*stanÂ*tin, AnÂ*drei Blaier, Gabriel CoÂ*taÂ*bita si altii.

„Aprindeti, fratilor, lumina!“

Gazda evenimentului, SerÂ*giu Nicolaescu, a parut a fi cam obosit. Regizorul a urmarit proÂ*iecÂ*tia din picioare, si din cind in cind mai iesea afara, simtind nevoia sa ia „o gura“ de aer proaspat. Finalul filmului a fost pe cit de emotionant, pe atit de stresant. In timp ce regizorul a urcat pe scena si a inceput sa-si strige actorii, iar acestia au venit unul cite unul, in aplauzele publicului, la un moment dat lumina din sala s-a stins. „Aprindeti, fratilor, lumina!“ - a inceput sa strige, nervos, regizorul. „Halal organizare!“, a continuat el. In citeva momente, defectiunea s-a remediat, dar glasul lui Nicolaescu a inceput sa tremure din cauza nervilor...

Pashpix
15 Apr 2008, 10:34
Dinozaurul supravietuitor

Iulia Blaga
Luni, 14 Aprilie 2008

Sergiu Nicolaescu a stiut mereu sa intoarca orice lucru in favoarea sa. Dovada ca, dupa ce s-a mentinut la suprafata curentilor si inainte de ‘89, si dupa, isi permite sa explice azi ca e numit dinozaur pentru ca a supravietuit. Probabil ca, pe langa "omul recent", un alt specimen trebuie listat in insectarul postdecembrist – supravietuitorul (cu varianta sa paradoxala, "dinozaurul supravietuitor"). In grava confuzie de valori de azi, minusurile sunt trecute prin turbion si-si schimba sensul. Rotatia poate fi neobservabila pentru publicul tanar, care nu doar ca e nascut recent, dar n-are decat o perceptie superficiala asupra perioadei de dinainte de ‘89.
Sau poate e mai in varsta, si atunci priveste noile filme ale lui Sergiu Nicolaescu cu un soi de nostalgie care n-are legatura decat cu propria lui copilarie. Oricum, manipularea e subtila, dar pare nu constienta, ci dictata mai degraba de legile supravietuirii, care sunt instinctive, irationale.


Comisarul Moldovan in varianta 2008 a fost reciclat. Sergiu Nicolaescu a declarat saptamana trecuta ca, dupa al cincilea film din seria Comisarului, "Duelul" (1981), cenzura comunista i-a pus pumnul in gura. De aceea n-a mai aparut nici un film cu Comisarul Moldovan pana in 1989. Prin acest turbion inocent al masinii de spalat a trecut si biografia Comisarului. Daca autorul sau a fost persecutat de regimul comunist, a fost si eroul persecutat. Din film, aflam ca a facut cinci ani de inchisoare la Fagaras, intre 1960 si 1965 (ceea ce mi se pare jignitor pentru adevaratii persecutati politic), si ca a iesit datorita curajului si norocului: supravietuise ruletei rusesti cu care se delectau, pariind, securistii. "Supravietuitorul" se desfasoara pe doua planuri temporale – anii 1943 si 1978, Comisarul Moldovan fiind interpretat de manechinul ceh Petr Falc si de Sergiu Nicolaescu. Petr Falc e chiar un manechin in film. Vocea lui Sergiu Nicolaescu, lipita la postsincron, ii acopera intreaga prezenta, dar impresia e bizara. Aproape ca te-ai astepta ca toate personajele sa vorbeasca cu vocea lui Sergiu Nicolaescu (un fel de "Being John Malkovich").

Filmul e la fel de egocentric cum era "Orient Express", doar ca pe alt stil. "Supravietuitorul" s-ar dori un ramas bun al acestui ultim samurai. Finalul neclar il ajuta sa intre mai usor in legenda.

Epoca de aur a Comisarului a apus de fapt in ‘89, singurele indicii care ii semnalizeaza trecerea sunt silueta lui Falc, vocea lui Sergiu Nicolaescu si felul in care sunt puse luminile pe strazile Bucurestiului, noaptea. In rest, filmul e un ghiveci care alatura elemente care nu rimeaza. In 1978 – spune filmul –, intr-un "oras oarecare din Europa" se aduna securisti cu evrei bogati de dinainte de razboi si se platesc polite la cazinouri unde se joaca ruleta ruseasca.

Jandarmi mascati, engleza de balta amestecata cu romana, dialoguri prost scrise si lungi, dar asezate coronita peste lovestory-ul legendar dintre Cristian Vasile si Zarada, Miss Lori, Simona Patruleasa, Ileana Lazariuc goala, Jean Constantin, pot-pourri muzical de cafenea, o urmarire lesinata pe acoperis (Comisarul nu mai poate fugi), una cu masina prin Praga, obositoare aceleasi panoramari ale Vltavei, urmate de cadre de interior din Bucuresti – cam asta aduce "Supravietuitorul", film scump altfel.

In sesiunea din 2006 a iesit primul la concursul de finantare organizat de CNC. A avut nota 9,17 la scenariu si a primit 1.800.000 de lei, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu venind doar pe locul patru.

legardere
15 Apr 2008, 14:23
Mai oameni buni, nu ca as vrea eu sa fiu "rautacios" dar nu am stiut ca forumul asta e revista presei pe o anumita tema.
Apreciez ca sunt oameni care isi dau interesul sa ne scuteasca de munca de a mai scotoci nternetul in cautarea articolelor respective (bine ca nu stiu cati dintre noi ar fi destul de interesati de acest subiect pentru a le cauta :) )
Oare ma insel eu sau scopul nostru pe acest forum este acela de a analiza/discuta (sau a ne bate/scoate ochii unii altora, mai mult sau foate agresiv) pe tema celei de-a 7-a arte, si pe marginea filmelor.
Ma insel cumva? Va rog sa ma lumineze si pe mine cineva :shock:

herbert
15 Apr 2008, 23:14
iata o cronica inteligibila dspr Supravietuitorul (in peisaj apare si Ioana si e strecurata o recomandare de vizionare...).
http://agenda.liternet.ro/articol/6804/Lucian-Maier/Comic-Supravietuitorul.html
am zambit citind formularea: "Dacã Nicolaescu ar avea un bun simþ al ridicolului probabil cã s-ar opri din a mai face filme."
de ce tocmai "un bun-simt al ridicolului"?
e suficient doar simtul ridicolului...

Pitbull
16 Apr 2008, 00:03
Da, si pe mine m-a zgâriat în cornee acel "bun"...
Cum la ora asta Gionloc tre' sä fie încä-n taxiul ce-l duce acas' de la berile ce tomnai bäuräm, l-astept sä se desmahmurizeze si sä räspunzä.
(El bäu doar apä platä, deci nu va dura mult.)

Mister Movie
16 Apr 2008, 09:15
hai ca pare interesant. vorbim de un regizor care a lansat un personaj bun, dar cu care a facut filme proaste. el si cu geroge lucas. gresesc cumva?

Pashpix
16 Apr 2008, 10:10
Ce vorbiti, oameni buni?....Iote aici cea mai adevarata cronicheta... :D

Crezul lui Sergiu Nicolaescu

La conferinta de presa care a urmat vizionarii filmului Supravietuitorul, o adevarata capodopera a filmului politist romanesc si mondial, Sergiu Nicolaescu, care semneaza scenariul, regia si interpreteaza rolul principal in acest film, a facut o dezvaluire senzationala, ca in proza "Tinerete fara de tinerete" a lui Mircea Eliade: a povestit cum a supravietuit si cum a renascut dupa ce a fost operat de un hematom la cap.
Cazuse de pe scari in timpul filmarilor, „nici nu mi-a venit sa cred ca mi se intampla mie una ca asta, spunea domnia sa, mie, care am facut cascadorie si eram antrenat ca un sportiv”! (Asa s-a intamplat si cu Neil Armstrong, a completat Ion Dichiseanu, a pus piciorul pe luna, dar s-a accidentat cazand in cada de baie). Apoi hematomul s-a agravat si s-a operat, dupa care „am reinvatat sa merg, sa mananc, sa vorbesc si sa scriu. Timp de doua luni am fost mut, n-am putut sa scot o vorba. Si cum am reinvatat sa vorbesc? Am constatat ca mintea mi-e intreaga si mi-am adus aminte de un cantec, drag mie, "Desteapta-te, romane", pe care in ’90 l-am propus ca imn national. Si am inceput sa cant "Desteapta-te, romane" si sa-mi aduc aminte de cuvinte. Apoi am inceput sa fac si alt exercitiu, sa-mi amintesc de regizorii de film pe care ii apreciam, Iulian Mihu, Andrei Blaier, Dan Pita... Si asa a inceput renasterea limbii mele”.

Evident, nu ma indoiesc ca si-a adus aminte si de „Zaraza”, melodia care contine focusul in jurul caruia s-a brodat povestea filmului Supravietuitorul. Este primul film romanesc, din cate stiu eu, care pleaca de la o melodie celebra, cantata in anii ’40 de Cristian Vasile, si care devine secenariu si film. Mai exista ceva asemantor, dar in opera. Puccini a plecat de la melodia „Floarea de iasomie” si a compus Turandot. Si „Zaraza”, iata, are parte de o valorificare cinematografica formidabila! Povestea ei a mai facut si subiectul unei povestiri din cartea lui Cartarescu "De ce iubim femeile", intr-o versiune romantata, dezvoltata pe rivalitatea dintre Cristian Vasile si Zavaidoc.

Cristian Vasile (1908 - 1985) a fost un cantaret de muzica usoara, avand voce de tenor. In perioada interbelica, el a cantat in special la restaurantul „Vulpea Rosie”. Cel mai cunoscut cantec al sau a fost, desigur, „Zaraza”, o versiune romanizata a unui tango uruguayan cu acelasi nume compus in anul 1929 de catre Benjamin Tagle Lara si interpretat de Ignacio Corsini. Adaptarea in limba romana apartine textierului Nicolae Kiritescu. Si alte slagare sunt legate de numele lui Cristian Vasile: „Nusha”, „Nunuto”, „Iubesc femeia”, „Aprinde o tigare”, „Nu!”, „Pentru tine am facut nebunii”, „Pe cer s-a stins o singura stea”, „Pe bolta cand apare Luna” sau „Minte-ma!”.

Asadar, „Zaraza” are toate ingredientele tangoului sud-american, cu tot misterul, seductia si violenta lui. Acest gen imbina iubirea pasionala si moartea. Geniala a fost ideea lui Nicolaescu de a recepta intr-un film pulsurile acestui cantec. Faptul in sine dezvaluie o latura necunoscuta inca a sufletului marelui cineast, care se dovedeste un autentic artist, sensibil la esenta acestei lumi, care este misterul si indeosebi misterul feminin. Intriga filmului, partea lui melo, sta chiar in cantec. Sa reamintim faimosul lui refren:
Vreau sa-mi spui frumoasa Zaraza
Cine te-a iubit,
Cati au plans nebuni pentru tine
Si cati au murit.
Vreau sa-mi dai gura-ti dulce, Zaraza,
Sa ma-mbete mereu,
De a ta sarutare, Zaraza, vreau sa mor si eu.

In acest spirit apar si personajele principale, un fel de Romeo si Julieta autohtoni: Cristian Vasile si Zaraza, o fata cumparata de la o satra de tigani. Si cine a cumparat-o? Un evreu, Goldberg, care il cumparase si pe Cristian Vasile, si el tot tigan, ca sa cante la casino-ul sau (secvente filmate la Casa Oamenilor de Stiinta). Ba el mai cumparase o vedeta a timpului, pe celebrul Zavaidoc (1896 – 1945), care si el o iubea in taina pe Zaraza, desi marele lui amor a fost Ciresica.

Dar Goldberg nu s-a multumit doar cu atat, a dorit sa fie si stapanul trupului Zarazei, dar ea la un moment dat il paraseste, fiindca s-a indragostit de Cristian. Dragostea lor frumoasa si pasionala nu e privita cu ochi buni de Goldberg si, in cardasie cu o gorila de tigan, cu care facea tranzactiile cu cantareti, pune la cale uciderea Zarazei. Istoria spune ca gelosul ar fi fost Zavaidoc, care si-a pus protectorii s-o omoare. Si intr-o dimineata, un ticalos deghizat in cersetor ii iese in cale si ii taie gatul cu un brici. Pe urmele ticalosului, un anume Haral, alearga comisarul Moldovan, care ii cunostea bine pe Cristian Vasile si pe Zaraza, fiind un fel de protector al lor, caci era in tema cu afacerile lui Goldberg. El il va urmari pe Haral, il va ajunge si il raneste cu ultimul glont pe care il mai avea pe teava. Haral nu moare, dar il vedem insemnat pe fata peste 30 de ani, intr-un oras din Europa, unde este adus si comisarul Moldovan, care intre timp supravietuise inchisorilor comuniste, model fiind pentru regizor unchiul sau, Gheorghe Cambrea, inchis de comunisti in 1950, timp de 15 ani.

Moldovan scapase ca prin minune de sub tortura ruletei rusesti instituite in puscarie de catre comandantul inchisorii din Fagaras, un colonel rus, in cardasie cu Goldberg, care era initiatorul jocului de-a moarta, unde cei sacrificati erau detinutii, dar Moldovan are norocul sa supravietuiasca. Si astfel, peste ani, comisarul, care, dupa ce iesise din inchisoare, fugise din tara si practicase clandestin acelasi joc al mortii, este descoperit de Goldberg si adus la cazinoul lui, numit „Gold & Black”, si unde se juca o ruleta imbunatatita, inventata de el, o ruleta si mai senzationala, ruleta ruseasca incrucisata, cu doi parteneri care trag unul in celalalt. Miza e pe bani grei. Moldovan nu accepta sa intre in joc decat daca i se plateste un milion de dolari avans. Goldberg accepta. Dupa ce da un telefon. Si asa descoperim ca seful din umbra al lui Goldberg este acelasi colonel rus, iar Haral e si el un gangster din lumea intelopa. Si aici, deci peste ani, urmeaza o serie de razbunari. Moldovan il va ucide pe Haral in urma unei incaierari intr-un cimitir, iar Goldberg ii pune fata in fata la ruleta ruseasca incrucisata pe comisarul Moldovan si pe Cristian Vasile, devenit un Lover cu mintile ratacite. In timp ce are loc ruleta, cu suspansul neobisnuit (un glont din sase, doua din sase, pana la cinci din sase), cei doi fosti prieteni isi amintesc povestea Zarazei. La ultima incercare, comisarul trage in aer, iar Cristian se sinucide. In acest timp are loc si o rafuiala intre Goldberg si colonel, care il ucide pe temutul evreu. Apoi vrea sa ia banii din seif si sa dispara. Apare insa la timp Moldovan, care il va ucide pe cel care i-a facut viata un calvar.

Tot acest paienjenis de crime se imbina cu povestea romantica a Zarazei, numita aici Zarada. Gloante si amor. Dulce ca Zaraza este glontul iubirii. Filmul are de toate, femei frumoase si barbati chipesi, spatii selecte, suspans, senzatii tari conduse cu o mana de fier de Sergiu Nicolaescu, iar daca n-ar fi fost concesia pe care trebuia s-o plateasca producatorului, Media Pro Pictures, adica burta cu Loredana Grozea, care isi face show-ul in casino-ul lui Goldberg, care o cumparase, ca si pe o alta blonda amanta, continuandu-si practica de odinioara, filmul ar fi fost fara cusur.

Povestile paralele, intamplarile identice, substituirea fizionomiilor, la diferite varste, sunt excelente pentru un film politist, care se bazeaza pe coincidente. Evident, Goldberg ar fi putut avea drept cantareata o negresa, sa spunem, dar n-a vrut Sergiu Nicolaescu. Dincolo insa de acest supradimensionat moment din casino (filmat la Teatrul „Odeon”), nimic nu mai deranjeaza, este superprofesionist regizat, jucat, filmat (Viorel Sergovici) si montat (Nita Chivulescu). Desigur, mai am un regret, pe care i l-am spus si regizorului la conferinta de presa, ca in film nu auzim muzica originala a lui Cristian Vasile si Zavaidoc si ca interpretii au facut play-back dupa alte voci. Cica s-a incercat, dar placile erau vechi, vocile uzate, nu s-au potrivit si echipa de sunetisti, in frunte cu Mihai Orasanu, i-a cerut regizorului sa renunte la aceasta idee.

Cu melodiile originale, Nicolaescu i-ar fi atras desigur pe spectatorii de varsta sa, dar eu cred ca ei se vor multumi si cu imitatorii lor, care o fac foarte bine. Filmul are o inconfundabila pecete Nicolaescu, adica elemente specifice creatiei sale, recognoscibile atat in celelalte cinci filme ale seriei comisarului Moldovan, cat si intr-un film ca Ringul (1984), a carui structura o urmeaza si Supravietuitorul. Si in Ringul este vorba despre o rafuiala peste ani, undeva, in Europa, intre doi adversari dintr-un fost lagar nazist, doi boxeri, un prizonier si un ofiter SS. Si acolo, eroul, pe nume Andrei, are doua virste, e jucat de doi actori. Aceasta structura de privire in oglinda, de intriga paralela, cu personaje in doua ipostaze in timp, tanar si batran, este si foarte spectaculoasa cinematografic, creeaza o continua atractivitate.

Cu exceptia lui Ion Dichiseanu in colonelul rus, lucrat la computer in ipostaza tineretii, cat si a Zarazei, bineinteles, care moare tanara, celelalte personaje au „dubluri”. In primul rand, formidabil e Sergiu Nicolaescu, care si-a asumat rolul varstei sale, in batranul comisar Moldovan, de parca se joaca pe sine. Dublura sa tanara este actorul ceh Petr Falc, debutant, descoperit in Cehia, la Praga, unde au avut loc filmarile pentru orasul european. Moldovan are drept ajutoare doua personaje pitoresti, o mai veche cunostinta, Limba (Jean Constantin), si un sofer de taxi (Cristian Iacob, eroul din filmul "15").

Zarada si Cristian Vasile, in prima ipostaza, de Romeo, sunt jucati de doi tineri foarte potriviti in roluri, fascinanti chiar, Ileana Lazariuc si Lucian Viziru. Ei realizeaza cea mai frumoasa scena de dragoste din filmul romanesc. Cristian Vasile batran e o fabuloasa creatie a lui Ion Ritiu, cu un facies memorabil, un actor ocolit pe nedrept de ceilalti cineasti, in afara lui Sergiu Nicolaescu. Magnific este si George Mihaita in Haral batan, aducand ceva din primarul Revizorului, grozava fiind si ideea cu Tudor Mihaita, fiul sau, in Haral tanar. In doua ipostaze e si Uri, sluga lui Haral, jucati de Tudor Munteanu si George Alexandru. In fine, in Goldberg sunt la fel de impecabili Cristian Motiu si Vladimir Gaitan, care are si o tentativa de a evreiza vorbele, pacat ca nu a facut-o in toata partitura. De altfel, teribil in acest film este ca intrezarim un fel de crez politic al regizorului, de parca ar fi pus societatii romanesti, istoriei sale de ieri si de azi, oglinda in fata. Ca si ieri, evreii fac tranzactiile cu tiganii, iar romanii sunt asemenea Supravietuitorului, supravietuiesc si ei, frumos insa, fiindca mana destinului nu poate fi fortata de evrei si tigani la infinit.

Acest film vine intr-un moment foarte potrivit, pentru a demonstra ca Sergiu Nicolaescu este liderul incontestabil al filmului de succes, este simbolul cineastului care face film pentru marele public si care demonstreaza ca acest crez, de a aduce publicul in sala la filmul romanesc, este o preocupare urmarita pe parcursul intregii sale cariere.

Cand cineastii noului val, in ciuda unor merituoase premii internationale, abia aduna doua, trei mii de spectatori intr-un an, Sergiu Nicolaescu ii face in cateva zile. Desigur, Cannes este un festival politic si asa cum a dat Palme d’Or unui roman, pentru un film modest, maine va da acest premiu unui cineast din Albania, fiindca si Albania a intrat in NATO si trebuie incurajata. Cannes s-a compromis cu premiile acordate, iar lectia primita de Mungiu de la americani este semnificativa.

Indiscutabil ca americanii ar aprecia un film ca Supravietuitorul, caci e facut superprofesionist in stilul lor, dar mai ales in stilul lui Nicoleascu, care nu se dezminte, care isi pune in joc aici toata experienta sa din filmele anterioare, apeland la toate cliseele care i-au adus celebritatea. Nu putem, acum, cand a implinit 78 de ani (pe 13 aprilie), decat sa-i uram viata cat mai lunga, ca sa-si puna in practica si alte proiecte, cum ar fi comedia la care ne-a anuntat ca lucreaza in prezent!

Autor: Grid Modorcea

Pashpix
16 Apr 2008, 10:30
buna, nu-i asa? :P :D :D :D :D

Proletar
16 Apr 2008, 12:26
pur si simplu incredibil!
eu sunt convins ca nici lui Sergiu Nicolaescu nu-i place sa citeasca asa ceva.

gionloc
16 Apr 2008, 12:46
de ce tocmai "un bun-simt al ridicolului"?
e suficient doar simtul ridicolului...

''bun'' ma gindeam ca trebuie sa aiba rolul de a intari ''simt al ridicolului''. ca un pronume de intarire. are nevoie de simt al ridicolului - si eu nu pot sa imi imaginez ca nu il simte, ridicolul, doar ca isi minte simturile - de aceea e nevoie sa fie ''bun'' - nealterat, adica. apoi e si ideea de bun-simt ca respect pentru spectatori (si pentru sine, eventual).

@Pitbull - acum am ajuns acasa, acasa, in cluj. aseara era deja tirziu, nu am vrut sa mai deranjez buna mea gazda insistind pe la calculator, cu luminile prin casa, etc.

Mister Movie
16 Apr 2008, 13:46
Cand cineastii noului val, in ciuda unor merituoase premii internationale, abia aduna doua, trei mii de spectatori intr-un an, Sergiu Nicolaescu ii face in cateva zile. Desigur, Cannes este un festival politic si asa cum a dat Palme d’Or unui roman, pentru un film modest, maine va da acest premiu unui cineast din Albania, fiindca si Albania a intrat in NATO si trebuie incurajata. Cannes s-a compromis cu premiile acordate, iar lectia primita de Mungiu de la americani este semnificativa.

dragut! :w00t: da' a contat si curiozitatea. ca si la mungiu de altfel, acel 'ia sa vedem de ce a luat asta premiu'...

Pitbull
16 Apr 2008, 14:36
Säracu' Grid... :(
Si cât promitea - pe vremea când eram noi colegi la "Expres Magazin", si împreunä am compus, în redactie, (eu primul vers, el al doilea), celebra poemä:
Foaie verde Everac,
Mie-mi vine sä mä cac.

Pashpix
16 Apr 2008, 15:40
Zi-le, Loredana!

Anca Gradinariu (Adevarul Cultural si Artistic)

Ultima oarã când am fost la un film de Nicolaescu, un timiºorean a azvârlit cu punga de chipsuri în ecran, acuzându-l cã ar fi furat Revoluþia.

La „Supravieþuitorul", nu s-a aruncat decât cu cuvinte, abrazive ºi ele, direcþionate spre soþia producãtorului care confiscase vreo 20 de minute din „acþiune", arãtând tot ce poate – þâþe, coapse ºi faptul cã e o copie la mâna a ºaiºpea a tuturor divelor pe care vrea sã le imite.

ªtiam cã acest „sequel" e proiectul de vanitate al unui regizor îmbãtrânit, dar nu ºtiam cã ascunde unul cu mult mai dizgraþios – cel al lui Andrei Boncea de a face din Lori o vedetã de cinema (a reuºit s-o introducã pânã ºi în toate coproducþiile filmate la Buftea).

Ajutat de voinÂ*þa slãbitã a autorului, de puternicul curent nostalgic pe care-l stârneºte singurul erou cult pe care l-a dat cinematografia româneascã – comisarul Moldovan – ºi de imensa maºinãrie publicitarã Media Pro – un studio care a distrus orice proiect autohton pe care a pus mâna –, a reuºit cel mai extins product placement din câte mi-a fost dat sã vãd recent pe ecran (la concurenþã cu „Spider Man", dar ãla a fost fãcut cu bani privaþi ºi nu cu complicitatea unei instituþii de stat cum e CNC).

Scena în care apare „Lori" (al cãrei prenume de scenã s-a scurtat direct proporþional cu þinutele de scenã ºi invers proporþional cu vârsta) se întâmplã „undeva în Europa", în anul ’78, un loc unde s-a strâns, miraculos, jumãtate din România, printre care toþi prietenii ºi duºmanii comisarului, ºi asta fãrã sã fie nevoie de mirajul cãpºunilor.

Acolo „în Europa", un cabaret gãzduieºte la scenã deschisã o variantã mai hardcore la clasica ruletã ruseascã, introdusã ca un concurs de Miss. Idioþenia devine ceva mai logicã atunci când descoperi cã secvenþa e fãcutã doar ca Lori sã ne cânte un potpuriu care dureazã cam 15 minute, fãrã vreo legãturã cu intriga (deja aiuritoare).

Poveste prosteascã, replici stupide

De ridicol, e ridicol – este însã ºi amuzant? Nu. E ca un coºmar de care nu vrei decât sã te scuturi. Publicului venit „la caternicã" i se oferã un comic relief anemic în momentele cu Jean Constantin – care, mãcar, apucã sã înjure cu nãduf – ºi în cele în care regizorul se închipuie încã un action star ºi este urmãrit de o gaºcã de vlãjgani copleºitã de agilitatea seniorului.

Tot ce mai rãmâne e o poveste atât de prosteascã încât nici nu meritã sã fie amintitã, vocea spartã a lui Nicolaescu reverberatã din douã guri (cehul Peter Falc e dublat neverosimil în rolul comisarului la tinereþe) ºi cele mai stupide replici pe care vi le puteþi imagina („Avem un dialog total idiot", spune un personaj.

ªi cine sã-l contrazicã?). „Supravieþuitorul" e doar prilej pentru Media Pro de a-ºi etala actualele ºi viitoarele achiziþii: buzele ºi þâþele Ilenei Lazariuc, buzele ºi privirea tâmpã a lui Lucian Viziru, buzele ºi þâþele Nicoletei Luciu (pardon, ale Simonei Pãtruleasa) etc.

Pashpix
16 Apr 2008, 15:46
Grid dixit: "Acest film vine intr-un moment foarte potrivit, pentru a demonstra ca Sergiu Nicolaescu este liderul incontestabil al filmului de succes, este simbolul cineastului care face film pentru marele public si care demonstreaza ca acest crez, de a aduce publicul in sala la filmul romanesc, este o preocupare urmarita pe parcursul intregii sale cariere" .

Pitbull
16 Apr 2008, 16:24
Säracu' Grid... :(
Si cât promitea - pe vremea când eram noi colegi la "Expres Magazin", ºi împreunä am compus, în redacþie, (eu primul vers, el al doilea), celebra poemã:
Foaie verde Everac,
Mie-mi vine sã mã cac.
The 2008 hit:
Foaie verde Sergiulicã,
Aº cordi, da' n-am puþicã.

Pashpix
16 Apr 2008, 21:26
:D :lol: :lol: :lol: :D
Tare asta, Pitbull!

Pentru ca in general citesc zilnic cam toate ziarele, am observat ca lansarii Supravietzuitorului i s-au alocat spatzii generoase in toate publicatziile. Am incercat sa fac un mic bilantz, pentru a vedea cam ce impresie a facut pelicula in randul jurnalistilor.

POZITIVA: Jurnalul Natzional, Tricolorul, VIP, Ziua, Pro TV Magazin, Compact, Cronica Romana, Taifasuri

NEUTRA: Gandul, Libertatea, Click, Ziarul, CanCan, 7plus, Realitatea Romaneasca, Gardianul

NEGATIVA: Cotidianul, Evenimentul Zilei, Adevarul, Romania Libera, MAXIM, Time Out Bucuresti

Pitbull
16 Apr 2008, 21:28
Interesantä initiativä.
Te rog sä continui statistica!

gionloc
16 Apr 2008, 21:35
incredibil textul lui Modorcea!
unde l-a publicat, in romania mare?
ca, no, are o tinuta hazlie o buna parte, dar ajunge si la expresia o gorila de tigan - legat de moartea zaradei - unde o da exact in politica rm. ca in povestea cretina cu mailat, care nu ar fi roman, e tigan.

Pitbull
16 Apr 2008, 21:54
In "Tricolorul", dacä nu mä-nsel.

Pashpix
17 Apr 2008, 07:26
Da, Modorcea a publicat in Tricolorul, acolo unde este seful departamentului Cultura. Adica ai avut dreptate, e tot la Vadim.

UPDATE: Pe la televiziuni, relatarile au fost in general la superlativ.

Pashpix
17 Apr 2008, 07:53
Încasari de peste 90.000 de lei, în primul weekend, la "Supravietuitorul"

Cel mai recent film regizat de Sergiu Nicolaescu, "Supravietuitorul", a avut în primul weekend încasari de 90.011 lei si 6.524 de spectatori.

Astfel, pelicula s-a clasat pe locul doi în box office-ul românesc, cu încasari de 90.011 lei în salile din Bucuresti, Cluj si Timisoara si 6.524 de spectatori, dupa filmul "Aurul nebunilor" ("Fool's Gold"), care a avut încasari de 144.254 de lei si 9.146 spectatori.

Pe locul trei în topul filmelor care au rulat în acest weekend s-a clasat filmul "Horton si omuletii" ("Horton Hears a Who"), cu încasari de 79.673 de lei si 4.998 de spectatori.

Premiera celui mai recent film regizat de Sergiu Nicolaescu, "Supravietuitorul", care a avut loc vineri seara, la CinemaPro, a adunat personalitati din lumea cinematografiei si din cea a politicului, precum Nae Caranfil, Laurentiu Damian, Ioan Carmazan, Ion Iliescu, Geo Saizescu, Maria Basescu si multi altii.

Lansarea peliculei a fost amânata pe 1 februarie, din cauza bolii regizorului Sergiu Nicolaescu, care a fost supus unor interventii chirurgicale.

Filmarile la "Supravietuitorul" au avut loc în vara anului 2007, la Praga, la Palatul Snagov, Teatrul Odeon, Casa Oamenilor de Stiinta si în studiourile de la Buftea si au durat 41 de zile. În limbaj tehnic, aceasta productie înseamna 31.000 de metri de pelicula, o distributie formata din 45 de actori si o echipa de 84 de persoane, dupa cum anunta, la finalul filmarilor, producatorul, MediaPro Pictures. (ROMPRES)

gionloc
17 Apr 2008, 08:19
Da, Modorcea a publicat in Tricolorul, acolo unde este seful departamentului Cultura. Adica ai avut dreptate, e tot la Vadim.


da, pai vadim l-a curtat intr-o vreme, ca i-ar curge si lui (Sergiu) tricolorul prin vene. trebuia sa candideze pentru senat din partea prm constanta. SN, insa, nu a semnat contractul.
nu cred ca modorcea a facut un 'joc' al lui vadim, pentru a-l atrage pe sergiu n. cred ca el insusi are o tinuta imibibata cu substante fasciste. caci oricit ai ride la articolul sau, te cam impiedici in anumite expresii precum cea subliniata mai sus.

Pashpix
17 Apr 2008, 12:15
:) am mai trecut "Taifasuri" la cronici pozitive...si actualul articol, din revista Time Out, la cele negative.


Cronicã de film - Supravieþuitorul

Regia Sergiu Nicolaescu, România, 2008,117 min. Cu Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Ion Dichiseanu Calificativ: 2 stele din 6

Într-un recent interviu, Sergiu Nicolaescu mãrturisea cã ultimul sãu film, care va pune punct aventurilor comisarului Moldovan, are un final neaºteptat ºi surprinzãtor.
Este destul de greu sã fii surprins de confruntarea ultimã din biroul patronului de cazino, gazda unei rulete ruseºti upgradate, pentru cã pe tot parcursul filmului figura spilcuitã ºi retuºatã digital a comandantului sovietic de puºcãrie comunistã (Ion Dichiseanu) îi revine obsesiv comisarului (firesc, doar bolºevicul îl crease, într-un mod sinistru, pe bãftosul jucãtor cu moartea Moldovan) ºi, în plus, este ºi proprietarul real, din umbrã, al hemoragicului joc. Confruntarea era, astfel, inevitabilã. Neaºteptat e deznodãmântul acesteia, mai ales cã ar fi trebuit sã fie “the big end”.

Ideea filmului nu e rea, cum n-au fost nici premisele întregii serii. Din pãcate, ºi în “Supravieþuitorul” avem întâlnire cu aceleaºi scãpãri obiºnuite filmelor lui Nicolaescu, supãrãtoare mai ales când aparþin unui regizor cãruia îi place sã controleze totul. Cele mai deranjante sunt vizibile la actorii, nume mari ºi, unii dintre ei, obºnuiþi ai filmelor sale, care îºi spun replicile de parcã ar fi la prima citire a scenariului. Deºi dialogul nu este nenatural, ca text, este rostit fals, iar replica lui Haral (George Mihãiþã) “Vorbim ca niºte idioþi” sunã, vai, cum nu se poate mai potrivit. Singurul autentic este Jean Constantin, acelaºi Limbã guraliv ºi folositor, indiferent pe ce meleaguri “dã cu cinciu”. Actorul ceh Petr Falk este o alegere foarte bunã pentru tânãrul Moldovan, fizic în primul rând, chipul sãu fiind o combinaþie surprinzãtoare între asprimea cinstitã a lui Ilarion Ciobanu ºi ºarmul dezinvolt al lui Sergiu Nicolaescu.

Pe lângã melanjul arhitectural Bucureºti-Praga cu decoraþiunile (blonde/brune) autohtone de rigoare, dramoleta dâmboviþeanã a Zaradei încearcã sã dea filmului o coerenþã de stil ºi atmosferã, cam cãznitã, per ansamblu. Inexplicabilã, producãtorii ºtiu de ce! , este ºi mult prea lunga secvenþã în care Miss Lori (aþi ghicit, Loredana Groza!) performeazã în faþa unui auditoriu cãruia sângele începe sã-i pompeze pe ritmuri dansante. Cum anterioarele cinci filme ale seriei ne livraserã câteva replici, nu neapãrat voit memorabile, am tot aºteptat…Ce sã zic, exceptând-o pe curioasa Miss Lori cu “Ce zice? Ce zice?” ºi rãspunsul primit “Zice cã Dumnezeu e iubire!” mai nimic, deºi bãtrânul comisar Moldovan încearcã ceva cu “Puþin cam sus. Am îmbãtrânit.”
Iubit ºi vizionat de vreo câteva Românii, criticat ºi blamat de destui, comisarul Moldovan ºi creatorul sãu lasã cinematografiei româneºti un personaj care va supravieþui, indiferent de vremuri ºi locuri, fie ºi autohtonei “Legiuni strãine”.

Florin Barbu , 16 apr 2008

Pashpix
17 Apr 2008, 17:03
da, pai vadim l-a curtat intr-o vreme, ca i-ar curge si lui (Sergiu) tricolorul prin vene. trebuia sa candideze pentru senat din partea prm constanta. SN, insa, nu a semnat contractul.
nu cred ca modorcea a facut un 'joc' al lui vadim, pentru a-l atrage pe sergiu n. cred ca el insusi are o tinuta imibibata cu substante fasciste. caci oricit ai ride la articolul sau, te cam impiedici in anumite expresii precum cea subliniata mai sus. [/quote]

Am si amintit despre asta in topicul despre Sergiu Nicolaescu. Iata inca o data ce au zis Vadim si Sergiu: http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=4614&postdays=0&postorder=asc&start=125

films4all
17 Apr 2008, 20:31
[i][b]N-aveaþi ºcoala de regie, dar aveaþi filmele americane poliþiste la îndemânã...

Serje:Da, dar sã ºtii cã nu a observat nimeni cã m-am inspirat din ele!

[tuse]bullshit[tuse]

sincer eu ma uit trsit la multe din filmele acestui impuscat. (nu va ganditi la tampenii) Se observa cat americanism falrs, de prost gusta, :( poate sa existe in ale sale filme.
Doamne fereste si ajuta.

Alex Leo Serban
18 Apr 2008, 00:52
vad k nimeni nu zice nimic d cronik ancai gradinariu postata mai sus...
mi s pare excelenta - haioasa, to the point (adik bifeaza mai toate pctele slabe ale filmului), bine scrisa etc
c mai, sint mindru k i-am fost prof la uatc :happy:
si, desi m-a lasat fara titlu & subiect (incepusem o cronik in avion, kre s kema 'brand placement'...), kiar nu-mi pare rau!
mai zi-le, anco, fink l zici bine :P

silver_boy
18 Apr 2008, 06:25
vai, Loredana ( fata cu buzele indecente ca un popou)...nu pot s-o uit pe cand facea emisiunea aia cretinoida la Acasaaaa...si se arata oripilatã de faptul ca unele (amice, fete din bransa, dive de polistiren, ca dumneai), vezi Doamne, o sug ....
anyway, buna cronica...Anca a "gradinarit" bine printre obsesiile retrospective ale bardului...uncheasu Serj (din pacate) devine tot mai ridicol o data cu varsta si cu proiectele lui "nostalgice"...
cronica, aici: http://www.adevarul.ro/articole/zi-le-loredana/348370

Ghostface
18 Apr 2008, 13:04
Pentru cei care au vazut filmul: mai mor <baietii rai> rotindu-se ca titirezu' atunci cand sunt impuscati frontal? Daca se vrea intr-adevar o continuare a seriei nu cred ca trebuie omis acest amanunt :lol:

Pitbull
18 Apr 2008, 13:23
Nu numai atât - da' si gloantele, oriunde-ar fi trase (în aer, în pämânt, în präjituri cu friscä), toate fac la fel: pweunnnggggg, pwiunnnnnggggggg, piiiiinnngggggggggggggg! - semn cä la înregisträrile de zgomote erau trase-n beton, si ricosau ca... ca.... TOT ca titirezu'! Uite-o bunä temä de doctorat: "Leit-motivul titirezului în filmele lui Sergiu Nicolaescu - înainte si dupä '89".

Pashpix
18 Apr 2008, 14:20
"SUPRAVIETUITORUL", O CONFIRMARE PENTRU FANII SERIEI

Autor: Alexandra Ioana Scafariu (Ele.ro)

In urma cu mai mult de 35 de ani, Sergiu Nicolaescu lansa Cu miinile curate si odata cu el un personaj, comisarul Miclovan, metamorfozat ulterior in Moldovan. Avea sa aduca filmele de actiune americane in cinematografia romaneasca extrem de cenusie din acea vreme.

Filmele, ce izvorau din pasiunea din copilare a lui Sergiu Nicolaescu pentru filmele cu gangsteri, au devenit o serie, ce s-a incheiat in 1981 odata cu Duelul. Dar personajul atit de drag publicului a ramas in inima regizorului, si dupa 25 de ani a reaparut in "Supravietuitorul".

Va intrebati daca si-a pastrat zimbetul ironic, calmul desavirsit sau precizia gloantelor? Evident! E prezent chiar si celebrul Limba, interpretat bineinteles tot de inegalabilul Jean Constantin.

Povestea comisarului este urmarita pe mai multe planuri, cel principal petrecindu-se in anii 70, cu ocazia unui concurs ilegal de ruleta ruseasca incrucisata, si avind ca planuri secundare povestea din anii '40 a cintaretului Cristian Vasile (Lucian Viziru) si a Zaradei (Ileana Lazariuc – da, o veti vedea si goala) si intimplari din perioada neagra a inchisorilor comuniste.

Filmul este o confirmare pentru cei care sint fani ai seriei originale, ei nu vor fi deloc dezamagiti de el si in mod cert ii va aduce comisarului si fani noi.

StefanDo
18 Apr 2008, 14:49
Filmul este o confirmare pentru cei care sint fani ai seriei originale, ei nu vor fi deloc dezamagiti de el si in mod cert ii va aduce comisarului si fani noi.

multumesc!
il pun in mapa de pro-misoginism :D
pffffffff

Pashpix
20 Apr 2008, 08:06
Coautoarea scenariului Supraviețuitorului, Adina Mutãr, înfiereazã criticii

Pentru liniºtea (na)raþiunii

"Avem un dialog complet idiot" este o replicã din filmul "Supravieþuitorul" care vine, recunosc în calitate de co-scenarist, cam abrupt dupã ce au fost suprimate replicile care o justificau.

Dar, se pare cã devine replica celebrã din film, preluatã ºi reverberatã din foaie-n foaie, prin mecanismul "copy-paste", de la cei care au vãzut filmul la cei care nu l-au vãzut! Dar au scris! Cã aºa se fac cronicile în ziua de azi!

La "Supravieþuitorul", 80 de oameni au muncit pentru ca produsul finit sã fie pe placul spectatorilor, pentru cã un film nu este ca un tablou furat, sã se investeascã în el de cãtre vreun colecþionar obsedat care vrea sã-l priveascã singur, în tainã. "Supravieþuitorul" nu este un film de artã, sã încerci sã-i înþelegi tâlcurile ascunse. Este un film care s-a vrut în spiritul seriei comisarului Moldovan, chiar dacã au trecut anii.

"Nu pot sã-l trãdez pe comisar", a spus Sergiu Nicolaescu, insistând pe scene de acþiune. Nimeni nu pretinde cã filmul e perfect, cã o sã placã tuturor – nu s-a descoperit aceastã reþetã - cã nu suportã critici, dar sã fie competente! Cad replici la filmãri, cad scene la montaj, lui Sergiu Nicolaescu i s-a dus vestea cã umblã la scenariu ºi dupã ce s-au încheiat filmãrile.

Totul pentru a ieºi un produs finit cât mai bun. De aceea se ºi aliniazã echipa în faþa presei, primul judecãtor, la vizionare. Ca sã fie împuºcaþi. Pardon! Întrebaþi. Ciudat, n-a fost pusã nicio întrebare referitor la "stupizeniile" mestecate ulterior de aºa-ziºi critici de film, ºi anume: cum de se mutase "jumãtate din România" într-un oraº european?!

Era vorba doar de un mic grup interlop. 37.000 de infractori au pãrãsit România în primii ani de comunism ºi nu s-au împrãºtiat ca potârnichile, ci s-au adunat dupã grupuri de interese. Altã "dudã": de ce n-auÂ* luat actorii lecþii de dicþie la engleza de baltã pe care o vorbeau?! Poate pentru cã era vorba de niºte oameni veniþi din toate colþurile lumii sã participe la un joc extrem, ºi nu de profesori de la Oxford.

"Ruleta încruciºatã – nãscocire aberantã". Oare? Despre ruleta încruciºatã ne-a povestit o persoanã care a asistat la un astfel de joc practicat pe prizonieri în anii ’70, în Orientul Mijlociu. ªi, da! E aberantã! Limbaj prea patetic chiar ºi pentru anii ’40?

Cum se vorbea în lumea lãutarilor ºi trubadurilor din anii ’40 se poate afla din textele cântecelor Bucureºtiului de altãdatã! Patetic, foarte patetic! De ce cântã Loredana prea mult? Are cu ce! ªi ºtie sã facã un spectacol de cabaret. Deºi a existat posibilitatea unui dialog cu echipa de filmare, ca sã parafrazãm, în lipsa dialogului, au ieºit doar "monologuri complet idioate".

ÃŽn "SupraÂ*vieþuÂ*itoÂ*rul" mã joc pe mine, cu o anumitã tristeþe. Doar Limbã m-a fãcut sã zâmbesc ºi nici atunci n-a fost un zâmbet larg
Sergiu Nicolaescu

Pashpix
20 Apr 2008, 08:10
ADINA MUTÃR DEZVÃLUIE POVESTEA UNUI PERSONAJ

„Supravieþuitorul” este nepotul adevãratului comisar Moldovan

„Cine miºcã nu mai miºcã!". Aceastã somaþie a comisarului-ºef Tudor Moldovan / Miclovan, eroul filmelor lui Sergiu Nicolaescu, a rãmas ca o "semnãturã", justiþiarul devenind eroul preferat al publicului datoritã "manierei" sale de lucru.
ÃŽn realitate, comisarul se numea Gheorghe Cambrea ºi a fost unchiul regizorului. Unul dintre eroii care au dat viaþã acestui personaj de film a fost comiÂ*sarul-ºef Gheorghe Cambrea, unchiul regizorului ºi actorului Sergiu Nicolaescu, fratele mai mic al mamei sale. Comisarul Cambrea era un tip înalt, bine clãdit, purta pãrul dat pe spate, uns cu briantinã ºi avea o mustaþã cochetã, bine îngrijitã.

Purta mereu costum, cu haina rãscroitã pe talie, o cãmaºã de un alb imaculat, strânsã la gât impecabil de nodul fin al cravatei. Era un bãrbat pedant, care niciodatã nu-ºi permitea sã meargã la serviciu mototolit sau neras.

Singurul capriciu vestimentar pe care-l avea erau pantofii cu botul rotund, indiferent de cerinþele modei. În lumea bunã, se miºca dezinvolt, iar în lumea infractorilor era respectat pentru cã niciodatã nu fãcuse abuz de funcþia sa.

Acþiunea filmelor lui Sergiu Nicolaescu reclãdeºte atmosfera anilor ’39, ’41, când, practic, nu exista bandã neînarmatã ºi când doar hoþii de buzunare mai practicau "arta furtiºagului", unde iuþeala de mânã era singura cerinþã. ÃŽn rest, Dumnezeu cu mila! ÃŽntre vânãtori ºi cei vânaþi, nimeni nu lua în derâdere formula: "Cine miºcã nu mai miºcã!".

De asta depindea viaþa lor. Comisarul-ºef Gheorghe Cambrea cunoºtea foarte bine aceastã lume subteranã (chiar ºi limbajul ºuþilor), care pervertea regulile stricte dupã care acþionau poliþiºtii, unde existau legãturi primejdioase între infractori ºi urmãritorii lor, o lume plinã de poliþiºti, procurori, judecãtori corupþi, unde singura regulã a jocului era sã faci orice numai sã supravieþuieºti. Comisarul Cambrea a lucrat în toate brigãzile poliþiei, de la moravuri la pungãºii, la jafuri armate ºi crime.

Cambrea, comisar în anii ’30, ’40!

ÃŽn acei ani pãtimaºi, în care viaþa Bucureºtiului se desfãºura într-un ritm vertiginos în toate straturile sociale, în care asasinatele politice – în numele Gãrzii de Fier, al intereselor vremelnice - se amestecau cu tâlhãriile, jafurile armate, crimele "ordinare", a fi comisar de poliþie însemna, în primul rând, sã ai sânge rece ºi puterea de a o lua de la capãt.

Guvernele se succedau cu o repeziciune ameþitoare, fiecare cu echipa lui, cu oameni noi în structurile vechi, alþi ºefi, aceeaºi "distracþie" pentru poliþiºti ºi jandarmi. Peste toatã aceastã vânzolealã politicã, ca un numitor comun, "omizile verzi", cum erau denumiþi legionarii, pândeau la fiecare cotiturã sã facã de petrecanie "nealiniaþilor".

Þãrãniºti, liberali, camarila regalã, interesele Germaniei, interesele Uniunii Sovietice, interesele Ungariei, interesele Statelor Unite ºi ale Angliei, toate erau prinse într-un joc al puterii, în care Poliþia, Serviciile Secrete ºi Siguranþa se strãduiau din rãsputeri sã facã faþã ordinelor contradictorii.

Duºmanii de ieri deveneau aliaþii de astãzi, dupã cum, în numai câteva luni, noi alianþe aveau sã se formeze, iar foºtii demnitari – unii dintre ei nici n-avuseserã timp sã-ºi exercite puterea - se trezeau la Jilava. Unde "omizile verzi" fãceau "curãþenie", asasinând deþinuþii politici cu zecile. Era un "carusel al morþii" ºi nimeni nu avea siguranþa zilei de mâine.

Tatãl lui Gheorghe Cambrea fusese ºeful Poliþiei din Târgu Jiu ºi-ºi învãþase bãieþii sã respecte haina militarã ºi sã-ºi practice meseria cu cinste ºi onoare. Nicolae Cambrea, bãiatul cel mare, ajunsese ofiþer de armatã, iar Gheorghe, ofiþer de poliþie. Amândoi ascultaserã de sfatul tatãlui.


Gheorghe Cambrea ºi Eugen Alimãnescu – doi comisari într-un singur personaj

Comisarul GheorgheÂ* Cambrea a crezut o vreme cã s-a realizat în viaþã. Avea o meserie care îi plãcea ºi pe care o respecta cum fusese învãþat, avea o nevastã frumoasã (o unguroaicã), un apartament încãpãtor în zona fostei pieþe Puiºor, pe unde se aflã azi Parlamentul, ºi un Buick negru – era împãtimit de maºini – identic cu cel din seria Comisarul Moldovan. Apoi, totul s-a dat peste cap.

Vremurile erau tulburi, mai tulburi ca niciodatã, dar el ºtiuse sã se strecoare printre pericolele de tot felul. Trecuse cu bine de anul "Parlamentului Colonial", cum numise zeflemista de Martha Bibescu anul 1938, când regele Carol instaurase dictatura Coroanei.

Desfiinþase toate partidele, rãmânând Frontul Unic al Renaºterii Naþionale, obligându-i pe toþi demnitarii sã poarte "uniforme", niºte costume albe, ca ale masonilor de modã veche. Asta atrãsese remarca sarcasticã a Marthei: "Politicienii au fost spoiþi cu var ca niºte WC-uri din garã… ca tot ce trebuie dezinfectat". Pentru "dezinfecþie", se decretase stare de asediu, iar poliþiºtii porniserã o luptã pe viaþã ºi pe moarte cu toþi cei care nu voiau sã depunã armele, conform decretului. ªi erau mulþi. Dar supravieþuise.

Apoi venise anul 1939, când Hitler declarase România „spaþiu vital" pentru Germania. Nu fusese deloc uºor sã trãieºti în acest spaþiu.

Legionarii, susþinuþi de la Berlin, nu mai aveau limite. ÃŽn acea perioadã, brigãzile de poliþie aproape cã se amestecaserã, nu mai conta care pe ce era specializatã, în faþa bandelor înarmate. Indiferent de "culoare", toþi poliþiºtii erau o apã ºi-un pãmânt. Cambrea rezistase, pãstrân-du-seÂ* în afara cercurilor politice.

Când intrase în poliþie, tatãl sãu îi dãduse o regulã dupã care se ghidase în toatã cariera: "În perioadele de crizã, toate vechile concepte se clatinã din temelii ºi adesea sunt înlocuite de altele, care exprimã necesitãþile de moment. Tu sã rãmâi în slujba ordinii publice". Aºa fãcuse, iar în slujba ordinii publice, rãul se decanta foarte clar.

Rãzbunarea comuniºtilor

Comisarul Cambrea scãpase ºi de represaliile gardiste, 1940, când Horia Sima ajunsese subsecretar de stat la Ministerul Educaþiei Naþionale ºi-i terminase pe cei care dovediserã patimã antilegionarã, aºa trecuse ºi prin dictatura militarã a mareºalului Antonescu, în care poliþiºtii au fost solicitaþi la maximum, aºa trecuse prin rãzboi, prin amnistia generalã din ’44, când se alesese praful de toatã munca poliþieneascã de pânã atunci, ieºind din închisori toate scursurile societãþii, care îi þineau acum „în prizã".

Prin toate trecuse Cambrea, fãrã patimã, doar cu respect pentru munca de poliþist în slujba ordinii publice. Dar iatã cã nu scãpase de ceea ce nici nu gândise! Nu scãpase de comuniºti. Totul i s-a tras de la arestarea ilegalistului Constantin David, în 1941.

Pe atunci, Cambrea era comisar-ºef la Brigada Specialã care se ocupa de comuniºti, a cãror activitate era interzisã încã din 1924, brigadã care primea ordine de la Siguranþa Statului. Cambrea îl arestase pe Constantin David de vreo 20 de ori, la cererea Siguranþei, care voia sã-l mai "capaciteze", adicã sã-i dea noi instrucþiuni.

Pentru cã David, membru al Comitetului Partidului Comunist pe Bucureºti, era informator al Siguranþei ºi arestarea lui fãcea parte din "regie". Însã Cambrea aflase din sursã sigurã cã acesta avea legãturi ºi cu legionarii.

Era clar cã n-o sã moarã în patul lui. ÃŽntr-o zi, la o manifestaþie de stradã, Constantin David se aruncase practic în braþele comisarului, care privea plictisit de pe margine, cerându-i sã-l aresteze. „Ce-ai pãþit, Limbã, ai veºti urgente?", îl ironizase comisarul. „Limbã" le zicea la toþi informatorii. Bãrbatul era speriat, avea o expresie hãituitã.

Cambrea îl arestase ºi-l dusese la loc sigur, la prefecturã. Apoi a vrut sã anunþe Siguranþa cã le-a venit omul cu „desaga" plinã, dar David l-a rugat sã nu anunþe pe nimeni deocamdatã, pentru cã la Siguranþã erau niºte cârtiþe ale legionarilor.

"De, mã, Limbã, dacã eºti ca o lingurã prin toate zemurile!", îl certase Cambrea ºi-l trimisese la "garsoniera" de la Jilava, cu proces-verbal de arestare. ªtia ºi el cã legionarii aveau "cârtiþe" peste tot, dupã cum ºi sistemul avea suficienþi informatori printre legionari. Nu-l întrebase nici de ce anume se temea, pentru cã asta era treaba ofiþerului de legãturã al lui David de la Siguranþã ºi deja începuse sã fie la modã expresia „cine ºtie multe moare!".

Ghinion sau intenþie, Constantin David a fost asasinat de legionari în timpul unei incursiuni a "echipelor morþii". Acest fapt i s-a pus în cârcã mai târziu ºi doar renumele fratelui sãu, Nicolae, socotit un erou al rãzboiului, îi împiedicase pe comuniºti sã-l aresteze imediat ce au venit la putere. Au aºteptat pânã s-a retras fratele lui din armatã.

Însã, pânã atunci, a fost "avansat" la Brigada Specialã a comisarului-ºef Eugen Alimãnescu, o figurã legendarã a poliþiei române ºi unul dintre cei mai controversaþi comisari, recunoscut pentru faptul cã nu lua "prizonieri", ci îi provoca sã scoatã pistolul pentru a-i putea lichida în legitimã apãrare.

Comisarul Moldovan a împrumutat maniera de lucru a acestuia, Cambrea fiind un adept al respectãrii procedurilor, deºi, lucrând cu Alimãnescu spre sfârºitul carierei lor, a trebuit sã admitã cã a urma procedura faþã de bandele criminale era deseori echivalent cu a-þi pierde viaþa.


„Terminatorul" Eugen Alimãnescu

Eugen Alimãnescu s-a nãscut pe 26 iulie 1916, la Slatina. Tatãl sãu era funcþionar la primãrie, iar mama casnicã. A avut un frate, Constantin, ºi trei surori.

În anul 1936, a absolvit o ºcoalã de contabilitate ºi comerþ, la Slatina. Între 1936 ºi 1937, a lucrat ca funcþionar la Institutul de Cooperaþie Bucureºti, apoi a fost încorporat în Regimentul 1 Transmisiuni, fiind lãsat la vatrã abia în 1943.

S-a angajat contabil la o societate din Bucureºti, dar, în iulie 1944, a fost din nou concentrat la Batalionul 20 Transmisiuni, cu gradul de sergent. A fost pe front în URSS, cu o companie operativã de transmisiuni, primind Virtutea Militarã pentru aportul adus la stabilirea unei reþele de comunicaþie între posturile de luptã ºi comandament, în timpul luptelor cu armata sovieticã.

Aceasta avea sã-i aducã multe neplãceri mai târziu, ca tuturor celor care se distinseserã pe front cu "acte de bravurã contra URSS", ceea ce devenise o încadrare juridicã atunci când comuniºtii ºi sovieticii au venit la putere.

Întors de pe front, Eugen ºi fratele sãu, Constantin, s-au angajat sã þinã contabilitatea la mai multe societãþi, dar curând s-au sãturat de meseria de "conþopist", mai ales cã societãþile, în curs de lichidare, le cereau sã mãsluiascã prea multe documente.

S-au hotãrât sã se facã poliþiºti. Eugen ºi-a depus cererea, cu nr. 003060/1 iunie 1945, la Prefectura Poliþiei Capitalei, iar Costicã, la Chestura Poliþiei din Constanþa. Ambii au fost admiºi, mai ales cã era nevoie de mulþi poliþiºti, dupã amnistia generalã din august 1944, când, practic, se umpluse þara de criminali înarmaþi.

Eugen a fost angajat pentru foarte scurt timp ca "informator", adicã ofiþer operativ care strângea date din teren. Apoi a fost numit comisar-ºef la Brigada 4 din Prefecturã, care se ocupa cu bandele înarmate de pe raza cartierelor Ferentari, Rahova, Sebastian ºi Petre Ispirescu, adicã din sectorul 4 "Galben", dupã cum era împãrþitã Capitala în acele vremuri. Foarte repede, Eugen Alimãnescu avea sã devinã spaima "galbenilor".


Brigada de elitã "Fulger"

Dupã 1944, organizarea Prefecturii Poliþiei Capitalei pãstrase, în mare mãsurã, aceleaºi departamente. Existau opt brigãzi de poliþie, care aveau fiecare în componenþã câte 5 – 6 circumscripþii. Exista ºi o Brigadã Specialã, care avea sarcina de a descoperi autorii furturilor din buzunare de pe raza întregii Capitale.

Aceastã brigadã fusese înfiinþatã deoarece hoþii de buzunare deveniserã pericolul nr. 1, fiind organizaþi pe „ºcoli" ºi umplând registrele poliþiei cu „cazuri în aºteptare". La începutul anului 1945, se fãcuse o arhivã specialã pentru aceste cazuri, rãmase cu autor necunoscut. ÃŽn total, cu tot cu tâlhãriile, jafurile armate ºi crimele, „cazurile în aºteptare" se ridicau la câteva zeci de mii, cele mai multe fiind furturile din buzunare.

Rezolvarea lor devenise o obsesie pentru ºefii brigãzilor de poliþie ºi o spaimã cumplitã pentru springari, cãrora, atunci când erau arestaþi, li se puneau în cârcã ºi alte fapte rãmase "în aºteptare".

De aceea, ºi personajul Limbã (Jean Constantin), din filmele lui Sergiu Nicolaescu, cãuta protecþia comisarului Moldovan, ca sã nu zacã în puºcãrie cu faptele altora la dosarul lui.

Comisarul-ºef Eugen Alimãnescu a insistat sã formeze ºi el o Brigadã Specialã pentru bandele înarmate, care nu mai aveau limite.

Aºa a luat fiinþã Brigada Specialã "Fulger", formatã din trãgãtori de elitã, dotaþi cu arme automate ºi douã maºini de intervenþie rapidã – prima unitate poliþieneascã de intervenþie rapidã. ÃŽn acea perioadã, lui Alimãnescu i s-auÂ* pus poreclele: "Terminatorul", "Comisarul de fier", "Fanaticul", "Justiþiarul ". Era temut de criminali, care au încercat multã vreme sã-l asasineze, dar Alimãnescu era pãzit în permanenþã de oameni din echipa lui.

Închisoarea pentru poliþiºti de la Fãgãraº

Ulterior, atât Alimãnescu, cât ºi oamenii lui au fost anchetaþi ca poliþiºti corupþi. Erau învinuiþi cã pãstreazã o mare parte din capturile fãcute la descinderi, ceea ce era cam adevãrat, salariile fiind mizere, iar mulþi dintre ei îºi pierdeau viaþa de tineri, în lupta cu bandele criminale.

Familiile lor nu beneficiau de altã protecþie, fizicã sau financiarã, în afara celor pe care ºi le ofereau singuri. Mai mult decât atât, circulau zvonuri cã primele jafuri date în anii instaurãrii comunismului erau comandate chiar de tovarãºi, sã nu fugã "cãpuºele capitaliste" cu "sudoarea" poporului.

ªi aceste zvonuri puteau fi adevãrate, altminÂ*teri nu se explicã de ce doi mari spãrgãtori de bãnci, Cairo ºi Voinescu, fuseserã reabilitaþi de ministrul de interne Teohari Georgescu ºi numiþi comisari-ºefi la Circumscripþiile 1 ºi 2 din Capitalã. ÃŽn care "funcþii" curãþaserã BNR de câteva milioane de dolari.

Alimãnescu, pornit ca un taur pe roºu, îi lãsase pe tovarãºi fãrã mulþi infractori necesari planurilor de îmbogãþire rapidã. ªi a plãtit cu închisoarea ºi cu moartea, fiind condamnat pentru corupþie, delapidare, furt din avutul obºtesc.

A fost închis la Fãgãraº, celebra închisoare pentru poliþiºtii indezirabili, eliberat, închis din nou ºi, într-un final, azvârlit din trenul care îl ducea spre o altã închisoare. S-a spus cã a vrut sã fugã de sub escortã, una dintre expresiile folosite cel mai des în rapoartele lui Alimãnescu, atunci când voia sã justifice moartea unui arestat. Cineva, probabil vreun fost infractor devenit mare demnitar, dãduse ordin sã i se plãteascã cu aceeaºi monedã.

Comisarul-ºef Gheorghe Cambrea a fost condamnat la 20 de ani de puºcãrie pentru moartea ilegalistului turnãtor (dar asta s-a dovedit mai târziu) Constantin David. A fost trimis tot la Fãgãraº, în 1950, ºi a ieºit în 1965, prin decretul lui Ceauºescu de eliberare a deþinuþilor politici.

Bolnav, a mai trãit doar doi ani dupã eliberare, iar acum se odihneºte la "Figura 12" de la Cimitirul Bellu. Aceºti doi comisari au stat la baza personajului ComisaÂ*rul Moldovan din filmele lui Sergiu Nicolaescu.

Pashpix
20 Apr 2008, 08:24
O serie legendarã

Totul a început „Cu mâinile curate"

Seria filmelor cu comisarul Moldovan/ Miclovan a debutat în 1972, iar scenariul a fost semnat de Titus Popovici ºi Petre Sãlcudeanu. Sergiu Nicolaescu se gândise de multe ori sã facã un film inspirat dupã viaþa unchiului sãu Gheorghe Cambrea, însã el trebuia sã treacã de cenzura comunistã.

Pânã la urmã, a reuºit sã înºele vigilenþa cenzorilor. Comisarul Miclovan a fost îndrãgit de public din prima ºi pentru faptul cã nu era comunist ºi voia sã trãiascã „în stilul vechi". „Cu mâinile curate" a fost un mare succes, asigurat ºi de interpretarea unor actori de marcã: George Constantin (Semaca), Gheorghe Dinicã (Lãscãricã), Ilarion Ciobanu (Roman) ºi mulþi alþii.

A fost considerat un adevãrat thriller al cinematografiei româneºti, îmbinând caracteristicile genului poliþist cu intriga politicã a anilor 1940, ironicã la adresa comuniºtilor „naivi". Comisarul Miclovan este prins în lupta cu bandele înarmate, acþionând dupã „metoda Alimãnescu", în timp ce activistul politic interpretat de Ilarion Ciobanu încearcã sã-l determine sã acþioneze dupã „proceduri". Gheorghe Dinicã a rãmas memorabil cu replica "Nu trage, dom’ Semaca, sunt eu, Lãscãricã".

„Ultimul cartuº" fãrã Miclovan

Seria a continuat în 1973 cu "Ultimul cartuº", cu scenariul semnat de Titus Popovici. Miclovan e mort, iar partenerul sãu, Roman (Ilarion Ciobanu), ancheteazã uciderea acestuia, descoperind o reþea nebuloasã de politicieni corupþi, comuniºti, liberali dar ºi legionari ºi interlopi.

Nicolaescu revine cu „Un comisar acuzã"

Tot în 1973 a fost filmat ºi "Un comisar acuzã", în care, din cauza unei neînþelegeri cu scenariºtii (Vintilã Corbul ºi Mircea Gândilã), comisarul Miclovan a devenit Moldovan. "Garda de Fier" este la putere ºi încearcã sã o pãstreze prin teroare.

Asasinatele comise la Jilava de "echipele morþii" îi sunt repartizate comisarului Moldovan de la Brigada Moravuri, în speranþa cã le va rezolva convenabil pentru complotiºti. Însã comisarul este prea versat pentru a se lãsa înºelat. Paraipan este oponentul cel mai înverºunat al lui Moldovan. "Umbra" comisarului, Limbã, îl ajutã pe acesta în investigaþii, detensionând atmosfera cu umorul sãu de ºpringar sufletist.

Însã comisarul este împuºcat la sfârºit ºi toatã lumea a crezut cã s-a terminat. Un scenariu greu, un adevãrat slalom printre cenzorii care cereau ca "bãieþii buni" din film sã fie comuniºtii, un punct de vedere neînsuºit de apoliticul comisar Moldovan.

„Revanºa" s-a produs în 1978

Comisarul Moldovan trãieºte! E iarna lui 1941 ºi Moldovan este hotãrât sã termine cu Paraipan ºi cu miºcarea fascistã condusã de Zãvoianu ºi aliaþii lui. Paraipan îi rãpeºte copilul lui Moldovan ºi acþiunea devine extrem de tensionantã. Comisarul este trãdat de ºefii lui ºi nu reuºeºte sã-ºi salveze unicul copil. Un scenariu semnat de aceiaºi Vintilã Corbul ºi Mircea Gândilã.

ÃŽn 1981 a avut loc „Duelul"

Acþiunea se petrece în Bucureºtiul interbelic. Comisarul Moldovan trebuie sã rezolve cazul unei spargeri operate în momentul deschiderii seifului de la bancã, în care se afla contul miºcãrii legionare. Dându-seÂ* drept profesor de sport, comisarul reuºeºte sã se apropie de singurii martori ai spargerii, trei copii ai strãzii. Doi dintre ei sunt lichidaþi, Moldovan îºi dã seama cine este fãptaºul ºi la comanda cui a acþionat. Un scenariu semnat de Eugen Burada ºi Vintilã Corbul.

„Supravieþuitorul", la final de serie

În filmul care a avut premiera sãptãmâna trecutã, Sergiu Nicolaescu dã viaþã din nou comisarului Moldovan. Povestea, ticluitã de Sergiu Nicolaescu ºi subsemnata, începe într-un oraº european, unde comisarul fusese invitat sã participe la un joc extrem, organizat de o veche cunoºtinþã din Bucureºti, Goldberg (Vladimir Gãitan).

ÃŽn închisoarea de la Fãgãraº pentru poliþiºtii indezirabili participase de multe ori la ruleta ruseascã organizatã de un colonel rus (Ion Dichiseanu). La sfârºitul anilor ‘70, comisarul Moldovan mai avea un singur pariu cu viaþa.

Cândva, o þigancã îi prezisese cã nu va muri de glonþ. Fãrã familie, dupã anii grei de puºcãrie, ruleta ruseascã nu mai reprezintã decât o încrâncenatã provocare a destinului. Astfel devine „Supravieþuitorul" pentru milionarii amatori de senzaþii tari.

Numai cã, atunci când a acceptat invitaþia de a participa la un nou joc, Moldovan nu a ºtiut cã se va întâlni cu cea mai mare provocare a vieþii sale. „Obiºnuita" ruletã ruseascã avea sã se transforme într-un joc cu reguli noi, inventate de Goldberg, care avea niºte poliþe de plãtit comisarului.

Ca ºi alte personaje ale Bucureºtiului de altãdatã, reunite de iþele destinului ºi de sforile pãpuºarului în oraºul european unde se organizase ilicit jocul extrem. Comisarul acceptã provocarea, dar în maniera lui din tinereþe. Are ºi un ajutor nesperat, pe Limbã, pe care „arta" furtiºagului l-a perindat prin toatã Europa.

Intriga poliþistã porneºte de la o întâmplare care a rãmas legendarã în istoria „Micului Paris": asasinarea Zarazei, iubita lui Cristian Vasile, interpretul tangoului care purta numele frumoasei þigãnci. Personajele principale ale acelei poveºti ce a tulburat Bucureºtiul se regãsesc ºi se înfruntã cu aceeaºi patimã din trecut.

Rezolvarea enigmei implicã urmãriri, împuºcãturi ºi tot arsenalul unei intrigi poliþiste. Pãpuºarul nevãzut încearcã sã þinã frâiele unui joc extrem care devine din ce în ce mai greu de controlat. Dupã 15 ani de închisoare – tot atât cât a fãcut ºi unchiul lui Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Cambrea – comisarul Moldovan nu mai este acelaºi.

"De fapt", spune Sergiu Nicolaescu, "firea mea nu a fost niciodatã în genul comisarului Cambrea. El era mult mai comunicativ decât mine, mai jovial. În afarã de cei doi ani de libertate, dupã ce a ieºit din puºcãrie. Nici el nu mai era ce fusese, deºi era încã tânãr, abia trecuse de 50 de ani. Dar, pentru cã el n-a prins anii mei, în ultimul film, «Supravieþuitorul», eu mã joc pe mine, cu o anumitã tristeþe. Doar Limbã m-a fãcut sã zâmbesc ºi nici atunci n-a fost un zâmbet larg".

Una dintre problemele grele pe care le-a avut de rezolvat la "Supravieþuitorul" a fost castingul. "E vorba de douã epoci diferite, despãrþite de o lungã perioadã de timp, aºa cã a trebuit sã aleg pentru fiecare personaj principal câte doi actori de vârste diferite, care sã ºi semene între ei. Cel mai simplu a fost la George Mihãiþã. "Varianta tânãrã" e interpretatã de fiul sãu, Tudor.

Lucian Viziru ºi Ion Riþiu interpreteazã rolul lui Cristian Vasile, trubadurul "Zarazei" ºi se completeazã foarte bine. Lucian Viziru îmi place foarte mult. Joacã foarte bine, deºi n-are studii de specialitate! Vladimir Gãitan ºi Cristian Moþiu îl contureazã pe Goldberg, iar "dublura" mea e un actor ceh, Petr Falc, care aduce foarte bine cu mine, dar a trebuit sã vorbesc eu, pentru cã nu ºtia limba. Zaraza, cea care uneºte, ºi dincolo de moarte, aceste personaje este interpretatã de Ileana Lazariuc, o tânãrã deosebit de frumoasã".

Comisarul Moldovan a fost personajul prin care Sergiu Nicolaescu i-a adus un omagiu unchiului sãu, Gheorghe Cambrea. ªi nu a putut sã încheie seria fãrã "Supravieþuitorul", în care eroul principal se contopeºte cu actorul.

ADINA MUTÃR

mihaifulger
20 Apr 2008, 17:30
Am stat cateva ore bune ca sa citesc tot topicul asta si, desi s-au spus aici o groaza de lucruri interesante despre film , ma mir ca nimeni nu a observat cateva detalii destul de importante:
1. cusca de plexiglas (presupun) in care se desfasurau partidele de ruleta incrucisata avea doar 3 pereti si, cum nici jucatorii nu tinteau frontal, gloantele puteau ricosa in orice directie, punand in pericol atat vietile spectatorilor, cat si pe cea a "supravietuitorului";
2. in secventa de urmarire de pe acoperis, desi SN s-a laudat mereu ca isi face singur cascadele, cred ca are o dublura: chiar daca alearga cam alene, prea isi trage palaria peste ochi;
3. cineva a sugerat ca tanarul Moldovan nu avea nici un motiv sa-l crute pe tanarul Haral, care tocmai o omorase pe iubita prietenului sau, dar ce motiv avea el, in 1978, sa mearga in cimitir, pentru a-i infrunta pe Haral & Uri: primeste un biletel "Vino la cimitir sa te omor" si imediat da fuga?! sau vrea sa-si demonstreze inca o data invincibilitatea proverbiala?!?

StefanDo
20 Apr 2008, 20:16
sunt extrem de multe lucruri pe care nu le-am observat, si asta pentru ca nu mai avea rost sa le observam. pentru protectia noastra, desigur :D

herbert
20 Apr 2008, 22:46
ctp revine si-i trage o scatoalca lui Nicolaescu:
http://www.gandul.info/puterea-gandului/o-tragedie-romaneasca.html?4237;2570409
scrie, intre altele, cristi:
"Nici o angoasa, nici o indoiala nu il clatina la apusul calatoriei sale prin lume: livreaza cu vadita satisfactie maselor de bizoni acelasi kivetsch cinematografic care l-a consacrat. Pentru mine ramâne tragic faptul ca poti sa traiesti zeci de ani si sa faci zeci de filme fara sa stii la sfârsit cum arata cu adevarat sufletul cinematografului. Si nu vreau sa ma intreb ce-ai inteles atunci din cinemaul propriei tale vieti."

Pashpix
20 Apr 2008, 23:23
O tragedie româneascã

de Cristian Tudor POPESCU | 21 APRILIE 2008

Tragicul cam lipseºte din cultura ºi civilizaþia româneascã. Nu ne dau afarã din þarã sfinþii ºi martirii, aºa cã tragedia se înjghebeazã ºi ea cu cine poate. Ultimul film al lui Sergiu Nicolaescu e o tragedie.

În Supravieþuitorul e vorba de un regizor-actor. Aproape octogenar, actorul-regizor mai face un film înviind fantome de carton ale tinereþii sale, care, cu trecerea deceniilor, au devenit ºi mai jalnice. Aceleaºi pistoale, aceleaºi zâmbete, aceleaºi pãlãrii, doar alte Mãrii. Împuºcãturi reverberate ca la Detunata. Înalt preafericitul comisar Moldovan face din nou slalom printre gloanþe în vreme ce accidentul vascular cerebral îl pândeºte în spatele ochilor înecaþi în pungi ºi riduri. Bãtrânul Limbã se strãduieºte iarãºi sã te facã sã râzi, dar nu reuºeºte decât sã-þi nascã întrebarea: Cum aratã moartea la þigani, când nu mai au ore de zbor? De râs râzi doar la sincronul buzelor cu vorbele persoanelor, brodit ca la o transmisie de pe Jupiter. Nu existã în acest film nici un singur gest care sã nu fie fals, nici o singurã vorbã care sã nu fie goalã, un cabotinism mulþumit, maimuþãrindu-se pe sine, dirijeazã toate relaþiile dintre personaje, caricaturi la puterea a doua. Pânã ºi defilarea Ilenei Lazariuc la nudul gol nu-þi trezeºte decât curiozitatea de a ºti unde are silicoane ºi unde nu. Oricum, mai bine decât Loredana Groza, care ia la un moment dat filmul în antreprizã, trãgând un dancing ºi o cântare, un dancing ºi o cântare, ºi încã douã, ºi încã trei, de te-ntrebi dacã Moldovan nu era cumva coregraf, nu comisar.

Existã în Supravieþuitorul o teribilã prospeþime a nãtângiei cinematografice, în ciuda vârstei înaintate a mai tuturor celor amestecaþi în el. Am vãzut filme de bãtrâneþe ºi de moarte ale unor uriaºi regizori: Tinereþe fãrã tinereþe al uriaºului Ford Coppola are incredibile momente de cineamatorism la limita oligofreniei. Eyes wide shut, testamentul lui Kubrick, e doar o bicisnicã umbrã a Portocalei Mecanice sau a Odiseei Spaþiale – 2001. Sunt filme proaste. Dar undeva în adâncul imaginilor se simte cãutarea disperatã a încã unui strop de graþie divinã, conºtiinþa dureroasã a glandei artistice uscate, neîmpãcarea cu sfârºitul artei înaintea sfârºitului vieþii. Ars brevis, vita longa. Uneori, prea lungã.

Sergiu Nicolaescu nu e numai un Supravieþuitor, dar ºi un Nemuritor. Nici o angoasã, nici o îndoialã nu îl clatinã la apusul cãlãtoriei sale prin lume: livreazã cu vãditã satisfacþie maselor de bizoni acelaºi kivetsch cinematografic care l-a consacrat. Pentru mine rãmâne tragic faptul cã poþi sã trãieºti zeci de ani ºi sã faci zeci de filme fãrã sã ºtii la sfârºit cum aratã cu adevãrat sufletul cinematografului. ªi nu vreau sã mã întreb ce-ai înþeles atunci din cinemaul propriei tale vieþi.

Pentru acest sentiment cu care am ieºit din sala Studio, Supravieþuitorul e un film bun, pe care a meritat sã-l vãd. Locul meu era acolo, rezervat, întrucât pe zi ce trece sunt ºi eu tot mai mult o fantomã de pe vremea comisarului Moldovan.

ctp@gandul.info

Alex Leo Serban
21 Apr 2008, 01:36
... si-acum c sa facem, sa n bucuram k nu i-a placut & k il considera prost??
proaste i s-au parut si '432', si 'no country for old men'... ;)

europe_east
22 Apr 2008, 00:02
am ras cu lacrimi la cronica lui als -- aproape ca vreau sa vad filmul acum!

Alex Leo Serban
22 Apr 2008, 03:57
thx :oops: - eh, nici kiar asha: n-am scris-o k sa-i fac incasari lu serj!

klein
22 Apr 2008, 09:23
am ras cu lacrimi la cronica lui als -- aproape ca vreau sa vad filmul acum!
pai in cronici s-a spus totul. ca sa te amuzi la film ar trebui sa mergi cu gasca, la bascalie, dar asta ar insemna sa platesti cateva bilete si nu cred ca se merita. in plus, sergiu o sa-si imagineze ca a facut incasari fiindca filmul lui e exceptional. eu zic sa mai astepti pana iese versiunea piratata. :D

Pashpix
22 Apr 2008, 11:10
Comisarul se-ntoarce încet. To survive, be kind fwd - Supravieþuitorul

Alex. Leo ªerban

Libertatea, aprilie 2008


Independent de ce vrea sã fie Supravieþuitorul (continuarea poveºtii comisarului Moldovan, dovada "supravieþuirii" regizorului septuagenar dupã douã intervenþii chirurgicale cusute cu aþã de publicitate etc.), el este, de fapt, un fel de "reality show" în care fiecare vine cu ce are mai bun: Loredana, cu vocea, Ileana Lazariuc, cu corpul, Jean Constantin ("Limbã"), cu limbariþa, iar actorul/regizor & scenarist Sergiu Nicolaescu - cu Sergiu Nicolaescu/voce, faþã ºi profil. Pînã ºi Simona Pãtruleasa e prezentã, în chip de (aþi ghicit!) prezentatoare. Problema e cã nu e nimic altceva, iar spectatorul, ca sã supravieþuiascã plictiselii, ar ieºi mai cîºtigat gîndindu-se la alte continuãri ale poveºtii - ca-ntr-un joc video (care, de altfel, a ºi ieºit cu aceastã ocazie). Brand placement toatã ziua.

Povestea e luatã, parcã la sfert de preþ, din filmele americane de "international intrigue" din anii '40: toate, dar absolut toate personajele de atunci se întîlnesc - în 1978 - "undeva în Europa"! Comisarul (un Moldovan cu barbã cãruntã, adicã Sergiu Nicolaescu) este chemat de patronul unui cazinou pentru o partidã (cu public ºi pariuri) de ruletã ruseascã. Cum norocul sãu este legendar, vã-nchipuiþi suspansul. Mai ales cã povestea se-nvîrte între anii '40, '60 ºi '78 mai ceva ca butoiul unui pistol, de nu mai ºtii în cine va nimeri glonþul...

Ce este cît de cît OK în filmul acesta KO încape, într-adevãr, într-un glonþ-douã: Ion Dichiseanu (în rolul unui colonel comunist reciclat în afacerist) ºi Cristi Iacob (în chip de ºofer de taxi suspect de serviabil). Nici Ileana Lazariuc nu face, ea, gafe în rolul frumoasei Zarada (gafa este a machiajului, care-o lasã cu mult pãr sus ºi deloc jos - adicã invers decît în anii '40), dar este chinuitã cu replici pe care nimeni nu le-ar rosti decît cu pistolul contractului la tîmplã. (Ca sã compenseze, în anii '70 e mutã ºi încape într-o cutie.) Numai cu douã-trei gloanþe, însã, nu poþi ciurui spectatorul timp de aproape douã ore, în care personajele mai mult vorbesc, acþiunea mai mult stã, iar cînd se miºcã, e ºi mai rãu: e semnificativ cã scenele cît de cît de acþiune din acest film letargic au loc, amîndouã, într-un cimitir... În rest, avem parte de o "alergãturã" (cu mai multe ghilimele decît picioare) pe acoperiº în care fostul comisar, pîºpîº, reuºeºte sã scape de niºte urmãritori cu, probabil, prenadez pe tãlpi; o soluþie ar fi fost ca urmãritorii sã fie în scaune cu rotile, mãcar sã ºtim o chestie. Ruleta propriu-zisã are loc într-un fel de cutie cu pereþi de plexiglas, cã sîngele stropeºte ºi pãteazã. Dar cei mai mulþi nu mor acolo, ci - cum spuneam - deja în cimitir, unde nu e durere ºi nici suspin, dar nici aritmeticã: personajul lui George Mihãiþã dã colþul, în fine (deºi, la cum joacã, e mort din prima scenã), personajul lui George Alexandru se pierde printre morminte, iar scenariul acolo-l lasã.

Acest film înduioºãtor de stîngaci, de incoerent ºi de previzibil conþine, totuºi, un mister de nepãtruns: în închisorile comuniste, numãrãtoarea la ruletã se fãcea crescãtor, 1,2,3, poc; 20 de ani mai tîrziu, în cazinou, se fãcea ca un countdown: 3,2,1, poc. Sens ascuns sau scãpare? - aceasta-i întrebarea. Capitalism/comunism (Azi/Ieri, Viaþã/Moarte, Ileana/Loredana...), totul e o ruletã, pare a ne spune maestrul Nicolaescu. Supravieþuitorul e un film filozofic.

Pashpix
22 Apr 2008, 15:10
Sergiu Nicolaescu vine la premiera Supravieþuitorul de la Constanþa

Dupã succesul înregistrat în capitalã, unde pânã în momentul de faþã a înregistrat peste 12.000 de spectatori, vineri, 25 aprilie, filmul Supravieþuitorul va avea premiera la Constanþa, cu începere de la ora 19.30, la Cityplex, un eveniment la care ºi-au anunþat participarea regizorul Sergiu Nicolaescu, alãturi de actorul Cristi Iacob.
Dacã în urma cu douã sãptãmâni avea loc premiera de galã a filmului la Bucureºti, vinerea aceasta regizorul Sergiu Nicolaescu va veni în întâmpinarea publicului constãnþean, pentru a le prezenta cel mai recent succes din seria Comisarul Moldovan, filmul Supravieþuitorul. (Pro Cinema)

Pashpix
24 Apr 2008, 08:46
Cu un pas înainte spre moartea cinematograficã. Supravieþuitorul Nicolaescu

Regizor a peste 40 de filme, cunoscut în perioada de dinainte ºi de dupã comunism, Sergiu Nicolaescu nu s-a temut sã abordeze orice gen de filme, de la istorice la „poliþiste”, de la psihologice la comedii.
Iar în ultima vreme se axeazã pe propria persoanã. Chiar ºi „Orient Express-ul” din 2004 sugereazã cã ar fi un film care se muleazã pe ale sale experienþe de viaþã, deºi este realizat dupã „Prinþul” lui Tudor Muºatescu ºi, evident, „Supravieþuitorul” de acum este ca o oglindire a trecerii sale prin lumea cinematograficã româneascã.
ÃŽn plus, a început sã distribuie amatori/vedete în filmele regizate, trecându-i prin mânã Mihaela Rãdulescu în „15”, Ileana Lazariuc, Lucian Viziru ºi Cristina Rus în Supravieþuitorul.
Nu este o noutate faptul cã-i plac femeile frumoase, dar ar fi putut sã se mulþumeascã sã le scoatã la o cafea ºi nu sã le punã sã se joace de-a actriþele ºi mã refer aici la Cristina Rus.
Chiar dacã Jean Constantin nu ºi-a pierdut din farmec sau Vladimir Gãitan ºi George Mihãiþã sunt foarte convingãtori, nu salveazã cu nimic atmosfera prãfuitã, „fumatã ºi kitschoasã” din film. Dacã filmul a avut parte de multã publicitate e din pricina faptului cã „supravieþuitorul” Nicolaescu a reuºit sã o dezbrace pe nora lui Þiriac ºi nu pentru cã ar fi fost aºteptat cu sufletul la gurã.
ÃŽn ciuda vastei sale experienþe, regizorul nu reuseste sã trezeascã printre spectatori nici mãcar sentimentul cã au vãzut un film „prost, dar interesant” sau „plictisitor, dar memorabil”.
Singura senzaþie pe care þi-o trezeºte „Supravieþuitorul” este o foame profundã de a vedea un film cu adevãrat capabil sã reproducã splendidele momente din trecut, fãrã a le învãlui în obsesia de sine a unui om care nu ºtie când sã se retragã.
Sergiu Nicolaescu a fost salvat ca regizor de „Nea Mãrin miliardar” ºi asta i se datoreazã aproape în totalitate genialului Amza Pellea. Cu „Supravieþuitorul” se poate califica cu succes printre regizorii de telenovele din America Latinã… ºi atât!

Rozana Mihalache (ATAC)

marx
24 Apr 2008, 11:31
(iaca si cronica mea ce va aparea sapt. viitoare in 24 Fun Craiova. text standard: 1700 semne)

Jocuri & perfuzii: Supravieþuitorul

ÃŽncã un fleac ne va ciurui marile ecrane. Sergiu Nicolaescu supravieþuieºte ºi ne va bântui comisãreºte cu coºmarul Moldovan. Acum aproximativ 30 ani, faimoasa replicã “un fleac, m-au ciuruit” era consideratã culmea virilitãþii, un fel de flegmã de consistenþa unei veste anti-glonþ ce ar putea împiedica ºi trecerea timpului, înregistrându-l pe Sergiu Nicolaescu în rândul nemuritorilor. Era o legendã onestã pentru acele timpuri anoste în care cinematografia româneascã se cãznea sã caute fiori tragi-comici pe ºantierele patriei sau prin grajdurile C. A. P.–urilor.
Dar existã tendinþa de gonflare pânã la un nivel grotesc de expunere. Comisarul Moldovan simþea nevoia sã ne demonstreze cã ºi moaºtele se pot integra într-un ridicol absolut, printr-un trup avitaminizat: Supravieþuitorul.
O juma’ de film e concert Miss Lori Groza, ca-n epoca ei mamaistã, plus câteva gurisme de la Lucian Viziru în ipostaza unuia dintre cei mai faimosi dizeuri interbelici – Cristian Vasile, iar þanþoºa (o calitate cât o profesie!) Ileana Lazariuc apare nudistã în rolul unei ºeherazade autohtone - Zarada.
Semaca, Lãscãricã, Paraipan, Buciurligã au rãmas în urmã. Nu s-au mai revitalizat gloanþe pentru ei. Fervoarea lor legionarã s-a estompat. Oricum, erau prea simpatici pentru a fi niºte personaje sângeroase. Au fost înlocuiþi cu personaje macabre, din corpul inchizitorilor comuniºti, nemiloºi pânã la trabucul capitalist, cu gesturi robotice ºi replici hilare. Inutilã butaforie.
Comisarul Moldovan, cel de acum 30 de ani, nu avea nevoie de ajutorul actual al “Supravieþuitorului” pentru a fi transformat într-un superhero de protocol. ÃŽi stãtea bine printre fleacuri.

[Paul S. Odhan / 24 Fun Craiova / aprilie 2008]

silver_boy
24 Apr 2008, 13:00
bun textu' coane marx, brava !

Alex Leo Serban
24 Apr 2008, 13:36
mda... s remark obsesia fiziologik a autorului pt cuvintu 'flegma' (p kre-l mai arunk si p forumu asta) & ezitarile terminologice 'rezolvate', d regula, prin acuplarile stingace d cite un neologism + neaosism, cu efecte cel putin stupefiante, cind nu hilare de-a dreptu (mostra d inflatie d cuvinte pt a denumi cva simplu: 'tendinta d gonflare pina la un nivel grotesc d expunere'... OMG! :lol: )
in plus, txtu e d o incoerenta stridenta intre prima propozitie ("ÃŽncã un fleac ne va ciurui marile ecrane.") si ultimu paragraf: "Comisarul Moldovan, cel de acum 30 de ani, nu avea nevoie de ajutorul actual al “Supravieþuitorului” pentru a fi transformat într-un superhero de protocol. ÃŽi stãtea bine printre fleacuri." - dk 'supravietuitoru' ESTE dja 'fleac' - cf primei propozitii -, cum devine, brusc, 'superhero / corect: supererou! /d protocol'?? si nu s intelege k, 'fleac' fiind, din prima, ii sta bine oricum?
... cite ilogisme (cum ar zice tov marx) la un txt d numai 1700 semne standard, tz-tz!

in concluzie, txtu da senzatia cuiva kre s kinuie sa straluceask in inalturi, da nu ajunge, si kre inceark sa-si depaseask conditia, dar nu poate...
nota 5 cu ingaduinta

herbert
24 Apr 2008, 14:11
da, marx are SI o problema de stil. e ceremonios, pretentios si, uneori, comic involuntar, obscurizandu-si mesajul. i-am spus-o si s-a suparat, dar problema ramane...
o scriitura cuceritoare e simpla, clara, fara artificii..., mai ales ca nu toti au arta combinatorie a lui Plesu.
apropo, se scrie/ortografiaza "tragicomic"

Alex Leo Serban
24 Apr 2008, 14:39
vai, o sa t urask! si cre k stiu kre va fi directia urmatoarei 'flegme/vesta antiglont' :lol:
(apropo: cum dracu poa sa fie o flegma 'vesta antiglont'?! nu zic k n-am inteles 'unde bate autoru', da exprimarea e cel putin perplexanta... )

Pitbull
24 Apr 2008, 14:41
perplexanta
Ba "perplexizantä".
...Sau "perplexificantä"? :?
Nu stiu, "perplexant(ä)" sunä nedesävârsit...

Alex Leo Serban
24 Apr 2008, 15:03
pt k eu sint als (= un minimalist pina si-n initiale), as putea sa zic kiar 'perplexa'! ;)
dk as fi tov marx (ceea c, din fericire, nu sint!), as putea incerk kiar si 'perplexificantbufanta'... :lol:

Pitbull
24 Apr 2008, 15:07
pt k eu sint als (= un minimalist pina si-n initiale), as putea sa zic kiar 'perplexa'! ;)
Ba NU!
TU ai zice "prplxa"!

marx
24 Apr 2008, 15:42
mda... s remark obsesia fiziologik a autorului pt cuvintu 'flegma' (p kre-l mai arunk si p forumu asta) & ezitarile terminologice 'rezolvate', d regula, prin acuplarile stingace d cite un neologism + neaosism, cu efecte cel putin stupefiante, cind nu hilare de-a dreptu (mostra d inflatie d cuvinte pt a denumi cva simplu: 'tendinta d gonflare pina la un nivel grotesc d expunere'... OMG! :lol: )
in plus, txtu e d o incoerenta stridenta intre prima propozitie ("ÃŽncã un fleac ne va ciurui marile ecrane.") si ultimu paragraf: "Comisarul Moldovan, cel de acum 30 de ani, nu avea nevoie de ajutorul actual al “Supravieþuitorului” pentru a fi transformat într-un superhero de protocol. ÃŽi stãtea bine printre fleacuri." - dk 'supravietuitoru' ESTE dja 'fleac' - cf primei propozitii -, cum devine, brusc, 'superhero / corect: supererou! /d protocol'?? si nu s intelege k, 'fleac' fiind, din prima, ii sta bine oricum?
... cite ilogisme (cum ar zice tov marx) la un txt d numai 1700 semne standard, tz-tz!

jumatate din comentariul tau pestilentios se refera la "fleacul" din prima si ultima propozitie din textul meu. n-am gresit cu nimic. toate filmele din seria Comisarului, inclusiv Supravietuitorul, sunt niste "fleacuri", doar ca au fost altfel percepute la timpul lor (ceea ce am explicat f clar in text). dar, probabil, cum ti-e obiceiul, nu esti capabil sa citesti un text.
iar in rest, faci spume inutile. atata timp cat e un text inteligibil se pot folosi orice termeni.

Alex Leo Serban
24 Apr 2008, 15:57
mai baietas, mai citeste-ti o data txtu cap-coada.
dk nici atunci n-ai inteles kre e incoerenta, mai citeste-l o data.
si tot asha...

ori esti kinez, ori t prefaci: propozitia d inceput & aia d final nu s pupa!
nu e kestie d semantik, ci d logik elementara.

ps nu s spune 'pestilentios', ci pestilential! asta, apropo d acuratetea termenilor p kre-i folosesti...

Pitbull
24 Apr 2008, 16:13
Nu, nu! Marx are dreptate!
"Pestilential" = purtätor de pestä, contaminat
"Pestilentios" = räspândac de pestä, agent

Alex Leo Serban
24 Apr 2008, 16:21
haidi, bre, terminati-va-ti (sic!) cu prostiile!: cuvintu ala e aiurea & suna k dracu :sick:
asha, miine-poimiine o sa ziceti k si 'excrementios' exista!! :lol:
saracu pruteanu, cs mai rasuceste in mormint...

marx
24 Apr 2008, 16:26
mai baietas, mai citeste-ti o data txtu cap-coada.
dk nici atunci n-ai inteles kre e incoerenta, mai citeste-l o data.
si tot asha...

ori esti kinez, ori t prefaci: propozitia d inceput & aia d final nu s pupa!
nu e kestie d semantik, ci d logik elementara.

tataie, esti fixist. de ce simti nevoia sa se pupe?
ma repet, si filmele din anii 70 si asta din 2008 sunt un "fleac". doar ca atunci, erau niste "fleacuri" acceptabile (am explicat clar contextul), iar asta din 2008 e inutil, plus ca a fost si pompos prezentat (de asta l-am si denumit "superhero de protocol"). deci, Comisarului Moldovan ii statea bine printre fleacurile anilor 70, astea actuale sunt grobiene. acum ti-e clar?!


ps: si kiar ejti penibil ca insisti sa-mi demonstrezi ceva ce exista doar in mintea ta. eu te-am citit o singura data intr-o revista de cucoane, in care in maxim 700 de caractere spunea-i ca "Daca e marti, e Belgia" e un film despre fotbal. deci, tu mazgalesti la plezneala 2-3 idei, dar cu altii faci pe zapciul. likid.

Pitbull
24 Apr 2008, 16:32
asha, miine-poimiine o sa ziceti k si 'excrementios' exista!! :lol:
Normal cä existä - da' nu unde te gândesti tu. Onorabilul täu partener de dialog din excrementopicul "In suturi!!!" (pe care eu însumi l-am excrementat acum trei ani) e excrementabil. Iar "Supravietuitorul" (ca sä revenim on-topic) e un film excrementistic.

marx
24 Apr 2008, 17:18
mda. am citit cronicareala lu' f.als . pe langa banalitati mai scrie si ineptii:

[...]povestea se-nvîrte între anii '40, '60 ºi '78 mai ceva ca butoiul unui pistol, de nu mai ºtii în cine va nimeri glonþul...

buey marele duelist care ejti, nu in asta consta joaca la ruleta ruseasca?! sa nu stii in cine va nimeri glontul...
sau tu vrei sa stii in prealabil, sa nu faci vreun avc in pantaloni.
.................................................. .................................................. ....

Acest film înduioºãtor de stîngaci, de incoerent ºi de previzibil conþine, totuºi, un mister de nepãtruns: în închisorile comuniste, numãrãtoarea la ruletã se fãcea crescãtor, 1,2,3, poc; 20 de ani mai tîrziu, în cazinou, se fãcea ca un countdown: 3,2,1, poc. Sens ascuns sau scãpare? - aceasta-i întrebarea.

eu cred ca n-ai sesizat o nuanta mai profunda. sub comunisti se mergea inainte: 1_2_3..., ca doar construiau viitorul luminos, iar ajtia capitalisti, mai decadenti, o iau invers :...3_2_1. deci, o supozitie nula pt niste amarate de cifre, fortata ca gluma.

.................................................. .................................................. ....
Capitalism/comunism (Azi/Ieri, Viaþã/Moarte, Ileana/Loredana...), totul e o ruletã, pare a ne spune maestrul Nicolaescu.

Nicolaescu nu spune nimic cu filmul asta, tu spui niste aberatii.
"ieri, azi, maine" sunt kestii prestabilite, imutabile, f bine definite in derularea lor. ca si viata si moartea. ruleta are alte reguli. haotice. exact ca rationamentele tale.

StefanDo
24 Apr 2008, 17:32
le sugerez lui marx si als s-o lase balta cu intzepaturile, chiar merita supravietuitorul atatea interpretari?

si atentie la exprimare, please ;)

herbert
24 Apr 2008, 17:40
le sugerez lui marx si als s-o lase balta cu intzepaturile, chiar merita supravietuitorul atatea interpretari?

si atentie la exprimare, please ;)
stefane, las' ca-i "interesno".
o cronicheta de 1 700 de semne si o comentezi in 70 000...

StefanDo
24 Apr 2008, 17:47
o cronicheta de 1 700 de semne si o comentezi in 70 000...

eminestii de serviciu :D

herbert
24 Apr 2008, 18:16
eminestii de serviciu :D

nu, miticii la panda :D

Pitbull
24 Apr 2008, 18:39
Ce vor sä-i facä bietului ursulet? :((

herbert
24 Apr 2008, 18:52
sa-l invete exprimarea corecta...
nu cred ca te-ai gandit la altceva.

Pitbull
24 Apr 2008, 19:13
Ba da!
La TASTAREA corectä!
Cä greu-îi, Doamne, sä bati alt-131

Alex Leo Serban
24 Apr 2008, 20:05
hahaHA!
uite k s-a gasit, domne, cinva sa raspunda la intrebarea pusa d mine in cronik - la misto!! :w00t: k n-ai sesizat ironia, nu ma surprinde; c m-ar surprinde este k altcinva (decit tov marx) sa fi luat d bune kestiile d la finalu cronicii (ult paragraf)...
bah taticu, SINT LA MISTO, intelegi?? as in: serj crede k a facut un film 'mare', noi stim k nu-i asha, da-i cintam in struna ducind pdv-u lui la paroxism ('film filozofic'), adik (fiind vba dspr serj) la absurd.
offf, greu cind n-ai simtu umorului (kre e in general direct proportional cu inteligenta ;) )
alta kestie d coma p kre mi-o 'explik' tov marx - aia cu butoiul pistolului; cik ar fi legata d 'haosu' specific ruletei rusesti... ai lasa-ma! nu ma-nnebuni!! si eu, kre credeam k la ruleta e k la sah :w00t: deci puiule, hai sa t iau babeste, k vad k intelegi mai greu: ruleta = joc d noroc, adik hazard, adik (ai ghicit?) = haos. clar? (las k exista si niste baieti destepti kre joak & cistiga la jocurile astea pt k - s pare - au invatat regulile hazardului... sa nu n complikm, totusi)
apoi, c zic eu acolo in fraza? k povestea 's invirte k butoiul unui pistol' p mai multe planuri temporale (anii 40, 60, 78 ); kestia cu 'nu mai stii in cine nimereste glontu' era TOT la misto, in sensu k (ducind, iarasi, rationamentu la absurd) un glont tras in 40 poate nimeri in... 60... sau 78! got it? dk e vba dspr 'haos', el nu s refera - aici - la ruleta, ci la haosu din mintea regizorului/scenarist...

ps cit dspr 'interpretarea' 1,2,3-ului vs 3,2,1-ului... WOW! asta l intrece p toate... eu nu m-as fi hazard-at sa gasesc o explicatie logik - da uite k unii nu s jeneaza :lol: :lol:

marx
24 Apr 2008, 20:22
hahaHA!
uite k s-a gasit, domne, cinva sa raspunda la intrebarea pusa d mine in cronik - la misto!! :w00t: k n-ai sesizat ironia, nu ma surprinde; c m-ar surprinde este k altcinva (decit tov marx) sa fi luat d bune kestiile d la finalu cronicii (ult paragraf)...
bah taticu, SINT LA MISTO, intelegi?? as in: serj crede k a facut un film 'mare', noi stim k nu-i asha, da-i cintam in struna ducind pdv-u lui la paroxism ('film filozofic'), adik (fiind vba dspr serj) la absurd.
offf, greu cind n-ai simtu umorului (kre e in general direct proportional cu inteligenta ;) )

tataie, ia citeste mai sus ce-am scris: gluma ta cu 1, 2, 3 si viceversa e fortata pt a impinge un verdict cu umor plesnit: Supravietuitorul ar fi un film filosofic. o stupizenie, puteai sa-l iei in foarfece din alta ipostaza, dar tu ai construit o skema scremuta.

ps: ca de obicei, citesti si intelegi altceva.

Alex Leo Serban
24 Apr 2008, 20:27
bai nene, da tu kiar nu poti pricepe k 'supravietuitoru e un film filozofic' E LA MISTO??? si NU, NU are nicio leg cu faza cu countdown-u, aia era intr-un alt paragraf, alta fraza... offff...
i give up; s pare k ai neuronii intrati in adormire - k peluzele din ny :lol:

marx
24 Apr 2008, 20:29
bai nene, da tu kiar nu poti pricepe k 'supravietuitoru e un film filozofic' E LA MISTO???
i give up; s pare k ai neuronii intrati in adormire - k peluzele din ny :lol:
tu kiar nu INTELEGI ca mijto-ul tau e penibil? 1,2,3 poc / 3,2,1 poc :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Alex Leo Serban
24 Apr 2008, 20:42
nu,TU nu intelegi k misto-u NU e la 3,2,1, ci la ceea c urmeaza!!!
la 3,2,1 era o simpla intrebare/speculatie - la kre ai avut naivitatea sa raspunzi... intre ele nu exista leg d cauza & efect decit in capu tau :lol: (& nu ma-ndoiesc k esti singuru cu un cap atit d greu incit sa fak legaturi intre kestiile astea, DUH...)

StefanDo
24 Apr 2008, 20:47
herbert, astia doi nu sunt eminesti si nici mitici, ci doua dive isterice :D
hai, guritza mica

Alex Leo Serban
24 Apr 2008, 20:54
nu baby: eu = diva, tov marx = istericu! :lol:
(sper k s-a observat din alterkktiile mele cu respectivu k stiu sa-mi pastrez... flegma? park asa s zice ;) )

marx
24 Apr 2008, 20:54
nu,TU nu intelegi k misto-u NU e la 3,2,1, ci la ceea c urmeaza!!!
la 3,2,1 era o simpla intrebare/speculatie - la kre ai avut naivitatea sa raspunzi... intre ele nu exista leg d cauza & efect decit in capu tau :lol: (& nu ma-ndoiesc k esti singuru cu un cap atit d greu incit sa fak legaturi intre kestiile astea, DUH...)
deci, skema ta e asa:
1,2, 3 poc / 3, 2, 1 poc. apoi te intrebi hamletian: sens ascuns sau scapare?!
:lol: :lol: :lol: :lol:
si fortezi finalul ca un constipat: cu ruleta azi/maine, bla, bla, bla (nesustinuta de nimic, doar de ipoteza ta cu numaratoarea)

ps: si nici nu te-ai prins ca eu iti oferisem o alta interpretare tot in gluma. lol, als, esti varzalau.

Alex Leo Serban
24 Apr 2008, 20:56
ei, a,ca-ti spun: tu si gluma = baba & mitraliera!
ia vezi, nu joak si baba la ruleta ruseask? in loc d pistol, cu babashnikovu :lol:

marx
24 Apr 2008, 21:06
ei, a,ca-ti spun: tu si gluma = baba & mitraliera!
ia vezi, nu joak si baba la ruleta ruseask? in loc d pistol, cu babashnikovu :lol:
pai baba e mai inteleapta decat tine. poate stie sa-si sustina sofismele.

tu cand scrii faci poc, poc, poc de-ti plesnesc toate intelesurile.... :sick:

Alex Leo Serban
24 Apr 2008, 21:13
pt k pt tine sofism = intelepciune??
hm, nu faci decit sa demonstrezi ink o data k ai notiuni prost fixate & exprimari intrinsec contradictorii...

marx
24 Apr 2008, 21:24
pt k pt tine sofism = intelepciune??
hm, nu faci decit sa demonstrezi ink o data k ai notiuni prost fixate & exprimari intrinsec contradictorii...
nu draga, iar nu intelegi, de ce oare mai ma mir?!
o baba e mai inteleapta comparativ cu tine. am scris f clar asta.
iar baba aia e posibil, ca macar, sa-si sustina sofismele. adica pseudo-filosofiile pe care le emani si tu. poc.

eu am scris asta f clar, dar tu IARASI nu intelegi. poc.

Alex Leo Serban
24 Apr 2008, 21:31
sa zicem k iarasi ma plictisesti, asha k nici nu mai catadicsesc sa-ti raspund - POC!
ps dk o baba e 'inteleapta', nu va recurge niciodata la sofisme! poc.
deci: bati cimpii, nu stii sa-ti sustii un argument (nici makr sofistic), esti redundant & confuz = poc-poc-poc!

marx
24 Apr 2008, 21:36
sa zicem k iarasi ma plictisesti, asha k nici nu mai catadicsesc sa-ti raspund - POC!
ps dk o baba e 'inteleapta', nu va recurge niciodata la sofisme! poc.
deci: bati cimpii, nu stii sa-ti sustii un argument (nici makr sofistic), esti redundant & confuz = poc-poc-poc!
hehehehe. esti paralel cu orice rationament, dar sunt convins ca poti fi perpendicular pe orificii. ;)

ps: poc, poc, ce filosofist ejti!!! :lol: :lol: :lol:

StefanDo
24 Apr 2008, 21:52
topic inchis pana dimineata
ia mai racoriti-va prin pat :P

Alex Leo Serban
25 Apr 2008, 12:03
da c, crezi k ma las d boxuri??
si tov marx, si gingivita ala sint saci d box good bargain when it cums to punching :P

StefanDo
25 Apr 2008, 12:09
box joci la in suturi, aici esti off-topic ;)

herbert
25 Apr 2008, 12:45
s-a tras ca in codru aici! (poc-poc-poc!!!)
sa vedem supravietuitorii...

Alex Leo Serban
25 Apr 2008, 13:02
eu trag din toate pozitiile, cum sa fiu 'off-topic'??
nu e un film?
nu e un film d sergiu nicolaescu??
nu e un film cu impuscaturi & ruleta ruseask???
so, i'm comis. moldovan to other's cristian vasiles :P

Pashpix
25 Apr 2008, 14:53
Ultimul Nicolaescu - Supravietuitorul

Carmen Mezincescu, Viorica Bucur (Romania Libera)

Supravietuitorul
Productia: Romania 2007 Regia: Sergiu Nicolaescu
In distributie: Sergiu Nicolaescu, Petr Falc, Vladimir Gaitan, Ion Dichiseanu
Distribuit de MediaPro Film Distribution

Cine s-o fi gandit ca inca un episod (zice-se adaptat la rigorile zilei), din saga comisarului Moldovan, ce facea deliciul publicului in vremuri "de trista amintire", o fi exact ce le-ar trebui spectatorilor de azi?! Si, mai ales, dupa ce criterii or fi judecat membrii comisiei CNC (care i-a dat scenariului Supravietuitorului cea mai mare nota si un buget de 180 de miliarde de lei la scandalosul concurs din decembrie 2006), meritele si potentialul unei asemenea pelicule?!
Daca - pentru cine isi mai aminteste - s-a facut atunci mult caz de necesitatea ca un script sa aiba merite literar-artistice, zau ca nu poti sa-ti imaginezi cum ar fi luat insalaitura asta debila nota de trecere, daramite una maxima?! Lasand deoparte orice discutie despre (ne)meritele tehnice - de la ilogica montajului la dublajul de-sincronizat al sunetului care da gata orice premisa (elementara) de veridicitate (nu ca ar fi existat una, dar...) sau vocea varstnica a lui Sergiu Nicolaescu iesind, de-sincronizata si ea, din gura versiunii tinere a comisarului amintit (Petr Falc) -, tot nu e nimic in Supravietuitorul care sa aduca, fie si vag, a film. Sa spui ca e o poveste obosita, furata partial de la Cartarescu si din cateva momente cinematografice (de la The Deer Hunter la Tzameti) mai de soi ce s-au ocupat si de ruleta ruseasca, ar insemna sa jignesti acele productii, care, chiar, erau filme! Facute cu meserie si profesionalism tehnic. Care aici absenteaza total. Dincolo de Jean Constantin, revenit ca personajul Limba si singurul care pare sa se intrebe ce naiba cauta el in prostia asta - nu exista in aceasta pelicula nici un dialog sau gest care sa sune ori sa arate firesc. Toti "dusmanii" adunati simt nevoia sa isi explice expozitiv intentiile si planurile "malefice", iar batranul comisar peroreaza si el motivatii - caci, intre multe altele, "filmul" se plimba intre prezentul "1978 - undeva in Europa" (care aduce suspect de mult ca niste locatii foarte frecventate din Bucuresti si ceva planuri generale pragheze - dar, hai, sa nu ne mai obosim si cu asta) unde batranul Moldovan revine pentru a incheia niste socoteli intr-un soi de versiune manelista a unei competitii de ruleta incrucisata. Totul garnisit cu flash-back-uri din inchisoarea comunista, in care raii l-au azvarlit si pariaza pe sansele lui de a-si zbura creierii, si din tineretea lui interbelica ce sterge pe jos, jignitor, cu povestea Zarazei, aici Zarada, "jucata" de Ileana Lazariuc care nu e in stare sa articuleze nici macar un zambet natural si care, dincolo de mult-anticipata (de cine?) si penibila scena nuda, e toata numai grimase si priviri languroase. Iar cand deschide gura, chiar e jale... Plus ca avem parte si de un interludiu de circa 20 de minute in care eterna Loredana (doar sotul dumisale, Andrei Boncea, e producatorul acestei gramezi de pelicula!) schimba toaleta dupa toaleta si, acompaniata de ceva dansatoare sumar imbracate, canta de toate pana innebunesti si iti zici ca mai bine te-ai uita inca zece ore la Sergiu...
Te duci la cinema sa vezi chestia asta si nu stii daca sa razi in hohote de penibilul si aiureala ei sau sa urli, gandindu-te ca poate si o parte din banii tai au contribuit la realizare (ar trebui ca si la inceputul filmelor cu credite CNC sa fie pus avertismentul: Aici zac banii dumneavostra!). De la urmariri hodoronc-tronc sontacaite pe acoperisuri la pretentiile de suspans, impuscaturi prin cimitire - in care se rateaza de la cativa pasi (dar Sergiu ii rade, sec, pe toti!) ori muzica asasina in crescendo-uri (pentru care strident ar fi un urias eufemism), nu exista practic nimic care sa evoce macar cele mai elementare notiuni de gramatica cinematografic-compozitionala. Si atunci ce rost mai are sa spui ceva despre "jocul" lemnos/ jenant al performerilor (fie ei actori ori pseudo-vedete televizual-muzicale), aberatia de plot ori, cu atat mai putin, latura vizuala?! Supravietuitorul nu e un film, dar zau daca am putea spune ce e, dincolo de fantasmele grandomane ale unui individ care nu mai are de mult nici o treaba cu cinema-ul, dar, care, cumva (cum oare?!) primeste fonduri pentru a-si inalta statuia prin salile romanesti de cinema - caci nu poti sa-ti imaginezi ca productia asta va ajunge vreodata prin alte parti. Poate, acea lume de nouveaux riches si de indivizi educati la scoala manelelor - care carcoteste la viziunile lui Nae Caranfil si stramba din nas, superior, la Cristi Puiu si Mungiu - are exact filmul pe care il merita: am vazut Supravietuitorul intr-o sala pe jumatate plina (si nu in week-end), populata majoritar de tineri ce discutau aprins dupa - si nu e chiar sigur ca venisera cu totii "la caterinca"!

klein
25 Apr 2008, 15:28
cea mai buna cronica pe care am citit-o despre acest film. e brici de la inceput la sfarsit. :love:

Alex Leo Serban
25 Apr 2008, 16:29
ma rog; km prea 'orala' p alocuri (k si cum carmen m - pt k nu o vad p viorik b scriind asha! - s-ar fi plictisit sa ma explice si ar fi zis-o p sleau, k la o bere :lol: ) & prea pedanta in altele (vezi 'gramatik cinematografic-compozitionala', lol...), incit t intrebi cui s adreseaza: publicului d multiplex, rontzaitor d popcorn, sau cunoscatorilor?! (d 'tzameti' & stuff)
iar 'sharja' la adresa lazariucii e - totusi - prea stridenta, s simte asha, o 'pizma' muiereask ;)

Proletar
25 Apr 2008, 16:38
iar 'sharja' la adresa lazariucii e - totusi - prea stridenta, s simte asha, o 'pizma' muiereask ;)

plus cea despre Loredana si sotul protector Andrei Boncea :)

klein
25 Apr 2008, 17:28
ma rog; km prea 'orala' p alocuri (k si cum carmen m - pt k nu o vad p viorik b scriind asha! - s-ar fi plictisit sa ma explice si ar fi zis-o p sleau, k la o bere :lol: ) & prea pedanta in altele (vezi 'gramatik cinematografic-compozitionala', lol...), incit t intrebi cui s adreseaza: publicului d multiplex, rontzaitor d popcorn, sau cunoscatorilor?! (d 'tzameti' & stuff)
iar 'sharja' la adresa lazariucii e - totusi - prea stridenta, s simte asha, o 'pizma' muiereask ;)
mie mi se pare misto combinatia pedanterie-oralitate. nu e totusi ostentativa, nu incarca textul cu de toate, pastreaza un ton just si curge natural. nu mi-am pus intreabari, doar am savurat.

Alex Leo Serban
25 Apr 2008, 21:14
ok, np
nici mie nu-mi displace (vba aia, orice castana in plus in cap la serj e binevenita :P ), doar k pare scrisa la suparare - as fi preferat-o mai fina, mai decantata...

klein
26 Apr 2008, 01:27
da, corect, pare scrisa la suparare, da' cum dracu sa nu fii dupa ce iesi de la filmu lu serge. eu nu l-am vazut, dar numai din ce scrieti voi ma ia disperarea. si inca, parca nu si-au varsat tot naduful. m-a apucat asa o isterie dupa ce am vazut 15 incat le inteleg si imi face bine sa citesc asemenea critici. sa-l pulverizeze (filmul evident) :alien:

silver_boy
26 Apr 2008, 07:47
exista si ceva bun in faptul ca unchiasu serj persevereaza cu obstinenta in a mai scoate cate-o gherla cinematografica...da consumatorilor de critica cinematografica ( si criticilor) prilej de (h)ilaritate si buna dispozitie...( asta, evident, cand nu-i face sumbri si nu-i intristeaza)
pe de alta parte cand o sa-l vedem in "cronicutza" o sa ne para (kred) rau....
incepusem si io o cronicheta (ca tot e un fashion - si k, nu-i asa? (vb. lu Brucan) prostia unora cheama inspiratia altora
cronicheta avea titlu asta : "ãla care nu moare" si se incheia ceva de genu'...:
Istoria cinematografiei (de la noi si aiurea) e plina de replici, gesturi si secvente memorabile. Unele sunt atat de percutante, de persuasive, de adanci, incat intra in legenda, devin mituri, reconfigurand cumva memoria colectiva. Dupa prabusirea turnurilor gemene, s-a afirmat raspicat ca lumea nu mai e aceeasi. Nimic mai adevarat. Pe de alta parte ( desi - indeobste - viata bate filmu') nici indivizii care au avut (ne)norocul sa fie botezati James Bond nu mai pot fi alaturati istoriei lor oarecare de dinaintea prabusirii box-office-urilor, o data cu nasterea agentului 007. La randul ei ( caci nu putea sa faca exceptie) nici lumea romaneasca nu mai e aceeasi dupa ce, prin anii 70, cazut in cur si sprijinit de niste navete inalte ca niste turnuri, comisarul Moldovan avea sa constate (c-un firicel de sange in coltzu gurii) ca alicele legionarilor nu sunt altceva "decat un fleac", cu toate ca... (fie vorba intre noi) l-au cam ciuruit...
Interesant e ca memoria colectiva a romanilor a legitimat doar replica asta. "eh, un fleac...m-au ciuruit" desi exista o continuare la fel de mioritica, care restabileste "adevarul gloantzelor"...: " nu stiam ca doare asa de tare". Ei bine (domnule Segiu Nicolaescu) dupa ce am vizionat ultima dvs. pelicula, permiteti-ne sa va aprobam": nici noi!"

silver_boy
27 Apr 2008, 20:16
o cronica aparuta in Romania Literara (mai "proletara" asa...adik destul de oarecare - desi bate aceeasi moneda, filmul e de kkt, etc. - pentru pretentiile revistei...

Comisarul Moldovan - Reloaded - de Angelo Mitchievici




In anii '80 ar fi fost absurd sã întrebi cine este comisarul Moldovan? Cine nu aflase de comisarul Moldovan - iniþial Miclovan în Cu mîinile curate (1972) - care curãþa þara de legionari încã de pe vremea cînd erau la putere, dar ºi mai tîrziu, în '44, '45? Cine era simbolul bãrbãþiei ºi al onoarei, cavalerul cu pãlãrie borsalino descheiat la costum cît sã se vadã pistolu' ºi jiletca, salutînd elegant ºi cumva ironic cu degetele la pãlãrie ºi vorbind gutural de parcã ar fi fumat plantaþii întregi de tutun? Un freamãt strãbãtea adunãtura de copii de familie ºi derbedei topiþi laolaltã de admiraþie în întunericul aceleiaºi sãli de cinema cînd apãrea pe aleile cimitirului aºteptat de membrii Gãrzii de fier în parpalace de piele cu mitralierele Thompson sau alte puºcoace ºi faciesurile de crocodili ajunºi la dentist. Comisarul Moldovan ca ºi Mãrgelatu dintr-o altã serie celebrã au fost printre eroii copilãriei mele, el nu era nici de partea comuniºtilor, deºi îi considera bãieþi buni, ºi nu tranzacþiona cu legionarii, liberalii sau þãrãniºtii, ultimii mult mai oneroºi pentru cã erau diplomaþi; el era scepticul de serviciu, de partea legii ºi atît. Cu mîinile curate (1972), Un comisar acuzã (1973), Ultimul cartuº (1974) Revanºa (1978), Duelul (1981) þin locul filmelor cu gangsteri ºi mafioþi, Al Capone, John Dillinger, familia Prizzi, Don Corleone etc. În plus, comisarul nostru avea meritul de a fi unul împotriva tuturor, chiar dacã se mai iveau pe parcurs ceva ajutoare. Nu e de mirare cã Sergiu Nicolaescu încearcã printr-o pasã magicã sã-l resusciteze pe vestitul comisar, ucis în primul film, fãcut ciur în altele ºi reînviat în al ultimul. Dacã odatã s-a putut, ºi-a zis regizorul, de ce nu s-ar mai putea încã odatã, geriatria face minuni. Este drept nu întotdeauna, ºi din bucãþi ºi amintiri în loc de vestitul superman te poþi trezi cu Frankenstein. Nu este tocmai rezultatul reanimãrii vestitului comisar, dar nici departe nu este. A fost nevoie ca Moldovan sã treacã prin "ºcoala" de la Fãgãraº, ºcoala de reeducare a cadrelor vechii poliþii metropolitane unde un colonel rus (Cornel Dichiseanu) îl învaþã sã numere pînã la trei pe ruseºte ºi sã încerce sã-ºi tragã un glonþ în cap. Eliberat în 1965, ºi dupã o perioadã în care ºtim cã a mai jucat ruleta ruseascã, îl regãsim ostenit într-un oraº intitulat pentru discreþie "Undeva în Europa", invitat de un vechi "prieten", evreul Goldberg (Vladimir Gãitan), fost mare patron peste vedete guraliv-melodioase precum Zavaidoc, Cristian Vasile etc., sã participe într-un club select la Olimpiada zburãtorilor de creieri pe pereþi, faza pe continent. Doi cîte doi, jucãtorii þintesc capul adversarului, se joacã pînã cînd unul îl ucide pe celãlalt sau amîndoi crapã. În duclele stil al melodramei, oponentul lui Moldovan este chiar prietenul din tinereþe, Cristian Vasile (Ion Riþiu), pe care-l ºtim din Ciuleandra (1985) ºi care poartã cu el o floare la rever, cutia cu cenuºa iubitei, Zarada, ºi o poveste pe care o ºtim foarte bine de la Mircea Cãrtãrescu, atît de bine încît toatã tãrãºenia are parfum de plagiat, ce-i drept unul fin. Filmul se desfãºoarã pe trei planuri, unul al retrospectivei nostalgice care completeazã golurile de aer dintre dialoguri, insuportabil de false ºi anoste, al doilea se poate intitula cu numele unei schiþe de Caragiale, Cãldurã mare ºi are loc la hotel, monºer, al treilea reprezintã recitalul Loredanei Groza, Miss Lorry, el poate fi urmãrit ca ºi mesajul publicitar în pauza meciului. De fapt, aproape toatã lumea are ceva de cîntat, cel puþin o melodie, (Zavaidoc), Cristian Vasile vreo trei, o altã divã interbelicã Oci ciornîie ºi alte piese celebre din bel canto-ul rusesc, iar Loredana Groza aproape tot ce ºtie din repertoriul mai nou. În rest, se bea, se fumeazã, se dau replici politicoase în genul conversaþiei de salon cu sofisme ºi virilisme de cabaret, se joacã tare, dar cu sifon, se mai aleargã pe acoperiºuri, dar nu mult ºi au ralenti cã nu rezistã bypass-ul ºi se lãcrãmeazã dupã vremurile bune de odinioarã anii '42, '43. Regizorul a apelat la o variantã mai tînãrã a sa - interpretat de actorul ceh Petr Falc -, pentru scenele din anii '40, care, nimic mai caraghios, asemeni unui abil ventriloc vorbeºte cu vocea lui Nicolaescu, inconfundabilã, ºi care, în scenele de închisoare poartã o perucã de pãr grizonat ceea ce-i confera un aspect dîrz de ilegalist comunist din anii pistruiaþi ai tinereþii nicolaesciene. Numai Dichiseanu în rolul comisarului comunisto-kgbist apare neschimbat, au trecut doar douãzeci de aniºori, semn cã ar trebui sã reconsiderãm marfa bolºevicã imperisabilã. Povestea cu ruleta ruseascã, cu licitarea ofertei de gloanþe pe cap de jucãtor sunã teribil de cunoscut. Ce sã fie, ce sã fie? Cãrtãrescu? Ruletistul? Din nou talentatul prozator oferã inspiraþie încãrunþitului scenarist, care ºi-a luat mãsurile de rigoare pentru a nu fi acuzat de plagiat, tunzînd povestea pe ici pe colo în stilul "pierdut" ºi sigur, fiind oameni de lume, vom înþelege cã în cele din urmã regizorul s-a inspirat din literaturã ca dintr-un fel de tezaur folcloric. Dar cum scenariul a fost realizat în colaborare cu jurnalista Adina Mutar, aº fi înclinat sa cred cã scurtcircuitul inspiraþional i se datoreaza. Oricum, scenaristul a mixat talentuos cele douã proze ale lui Cãrtãrescu, Ruletistul ºi Zaraza, am apreciat cã în cazul celei de-a doua se pãstreazã prin multe detalii în linia textului cãrtãrescian; apar Borilã, povestea cu rivalitatea dintre Zavaidoc ºi Cristian Vasile explicatã mai pe larg, istoria retragerii din circulaþie a cîntãreþului, dar ºi a frumoasei vedete interbelice interpretatã cu o pasionalitate catastrofal-telenovelistica, mi amor, de cãtre frumoasa Ileana Lazariuc unde limbajul trupului face cît o mie de replici. Pentru ca prostul gust sã triumfe pînã la capãt, Cristian Vasile se înscrie ca ruletist cu supranumele de Latin Lover, iar cei înscriºi în competiþie prezentaþi ca la un spectacol de Catch vin cu nume de scena, The Joker, The Poker, etc.. Scena mi-a amintit de toate filmele proaste cu arte marþiale cînd figuranþii cu moace de prelucratori prin aºchiere intra þanþoºi-burzuluiþi în arena. În ceea ce priveºte suspansul, dupã ce ai vãzut 13 Tzameti (2005) al lui Gela Babluani, filmul cãznit al lui Sergiu Nicolaescu þi se pare ridicol, un soporific pentru octogenarii plictisiþi de jocul de table, cu o mulþime de elemente neverosimile, prost legate, precum apariþia bizarã a unui ºofer român - jucat onest de Cristi Puiu - care-l duce pe gratis prin oraº pe comisar, face ºi o cursã de vitezã cu el, îi serveºte drept ghid ºi intrã în custodia unei valize cu un milion de dolari pentru bunã purtare. Cît priveºte teoria ºi subtilitatea jocurilor extreme este de ajuns sã vezi Intacto (2001) al lui Juan Carlos Fresnadillo, unde evreul rãrãcitor, Samuel (Max von Sydow) este cu adevarat un magister ludi. Dupã Vînãtorul de cerbi (1978 ) al lui Micheal Cimino cu Robert de Niro ºi Christopher Walken, un alt film de unde regizorul român culege cu prisosinþã inspiraþie, nu mai poþi servi povestea reîncalzitã ( a cîta oara?) fãrã sã riºti cãscatul multilateral dezvoltat al publicului. De fapt, filmul lui Sergiu Nicolaescu este fãcut din toate aceste "inspiraþii", din petece, amintiri, aluzii, cliºee, un film obosit, fãrã tensiune, deºi subiectul o cere, melodramatic pînã la rizibil. Retrospectivele cu crîmpeie din lumea interbelicã sunt surogate atît de proaste, sunt atît de inabil contrafãcute încît ele lasã impresia unui spectacol de varieteu pe teme nostalgic-ironice împletind cuplete cu Stela Popescu ºi Alexandru Arºinel ºi parcã nici Limbã (Jean Constatin) nu mai are haz ca odinioarã. Oricît de ºarjate ºi ideologizate, filmele primei serii cu comisarul pistolar pãstrau un anume ºarm, glumele cam gonflate mergeau, iar teatralismele ciocnirilor prin sãli de teatru goale, mãcelãrii sau cimitire erau de efect. Din pãcate, Sergiu Nicoleascu nu mai poate sã ducã rolul, jucînd cu intermitenþã pe prinþul decadent, rafinat, Andrei Morudzi din Orient Express (2004), unde regizorul a apelat la aceeaºi soluþie de a-ºi dubla personajul pentru ipostaza sa tinereascã. Transferul de identitate decurge prost în ultima situaþie, cu atît mai mult cu cît dublura nu reuºeºte sã semene cu comisarul la tinereþe, iar vocea adevãratului Moldovan pusã în gura sosiei, nu face decît sã sporeascã ridicolul. Finalul la fel de neverosimil lasã impresia unei întreceri cavalereºti - ca în Capcana mercenarilor (1980) - între eternul comisar ºi kgb-istul lispit de scrupule de care nu-l leagã niciun pariu al onoarei, un final în coadã de peºte care altãdatã îi ieºea. Din pãcate, continuarea pe care ne-o propune regizorul nu mai reuºeºte sã adune nici pe departe farmecul filmelor de altã datã cu toate defectele ºi exagerãrile lor. Poate cã ar fi mai bine ca regizorul sã se opreascã din seria de rateuri, unele magistrale, toate foarte scumpe, - banii ar trebui sa ajunga la regizorii tineri care au ceva de spus -, iar nostalgia regizorului, neîndoielnic realã ºi profundã sã devinã doar o temã de meditaþie ºi nu un nou film prost.

Pitbull
27 Apr 2008, 20:27
Betie de cuvinte, vid de idei.
Si inexactitäti, erori, etc. (asa de multe, cä mi-e lene sä le culeg, deci citez una singurä, a mai a: Cornel Dichiseanu?).
Plus cä si-a scris textul o datä si bine (adicä, räu), färä sä-l mai reciteascä: e plin de fraze rupte si schioape gramatical, semn cä uitase cum le-a început si le continua altfel.
Mä rog - asa film, asa cronicä.
A Mezinceascäi (spre surprinderea mea, cä altfel fata mä lasä nemuritor si rece) era, într-adevär, foarte bunä.

Alex Leo Serban
27 Apr 2008, 22:28
probabil k nu stii cine e angelo mitchievici: unul din cei 4 autori ai cartii dspr comunism (ceilalti = paul cernat, ion manolescu, ioan stanomir), recent premiat pt debut cu o monografie dspr mateiu caragiale etc etc - adik un tinar universitar d f buna calitate, venind din zona filologik (cum e si m. fulger)!

cronik 'mezinceascai' am comentat-o la locu ei; mi s pare (d asta data) prost scrisa pt k prost dispusa - un 'ghiveci' terminologic oralo-pedant, ill-humoured & cu un ton vecin cu paraponu muieresc kre apare atunci cind pers e indispusa...

Proletar
27 Apr 2008, 22:31
Betie de cuvinte, vid de idei.
Si inexactitäti, erori, etc. (asa de multe, cä mi-e lene sä le culeg, deci citez una singurä, a mai a: Cornel Dichiseanu?).


cred ca mai este una flagranta: soferul de taxi interpretat de Cristi....Puiu!

Pitbull
27 Apr 2008, 22:40
probabil k nu stii cine e angelo mitchievici: unul din cei 4 autori ai cartii dspr comunism (ceilalti = paul cernat, ion manolescu, ioan stanomir), recent premiat pt debut cu o monografie dspr mateiu caragiale etc etc - adik un tinar universitar d f buna calitate, venind din zona filologik (cum e si m. fulger)!

cronik 'mezinceascai' am comentat-o la locu ei; mi s pare (d asta data) prost scrisa pt k prost dispusa - un 'ghiveci' terminologic oralo-pedant, ill-humoured & cu un ton vecin cu paraponu muieresc kre apare atunci cind pers e indispusa...
Recunosc: pe Angelo nu-l cunosc.
Dacä e asa cum îl prezinti tu (adicä, un tip de valoare), îi recomand una din douä:
- sä învete analizä de film (ca fond si formä);
- sä renunte la analiza de film.
Textul lui, unfortunately, e penibil (cum spusei: la fel ca pelicula).

klein
27 Apr 2008, 23:46
am citit articolele lui din cartile despre comunism. acolo scrie ok. nu e chiar demers erudit, dar imi placea stilul (mai cool decat in literatura stiintifica obisnuita despre subiect), iar verdictele erau corecte.
dar am citit si alte cronici de film de-ale lui unde este complet pe langa placa (vezi 'atonement' in romania literara), ceea ce confirma faptul ca nu e suficient sa ai talent literar, sau sa ai gusturi elevate in materie de carte ca sa iti dai cu parerea despre filme. mi s-ar fi parut mai legitima o cronica despre "supravietuitorul' din partea lui Ion Manolescu pentru ca el a fost autorul unei lungi analize a filmelor despre comisari in aceeasi carte. nu e vorba despre tipul de analiza la care se refera pitbull, ci una istorico-semiologica, dar oricum, e interesanta si pentru un critic de film.

Pitbull
28 Apr 2008, 12:32
@ALS - preluare din topicul "Cocosul..."
Intr-advär, "Supravietuitorul" este mai räsärit decât "15" - cred cä-i chiar cel mai putin prost filmulet al lui Serj de dupä '90. Celelalte erau complet amorfe, trenante, ucigätor de plicticoase; ästa, barem, mai recupereazä un fior, un palpit, un zvâc, din aventurile de-acu' 34 de ani. Acuma, dacä stau sä mä gândesc, îmi dau seama cä, partial inconstient, tocmai de-asta mi-a inspirat si mie tonul äla infantil al cronicii, de copil entuziast si nepriceput. Or, în formula aia, era greu sä inserez ierarhizäri valorice riguroase (cum intentionasem initial, si cum, vorba ta, ar fi onest sä facä orice analizä serioasä).

klein
28 Apr 2008, 16:56
este vreo legatura intre Carmen Mezincescu si Eduard Mezicnescu, ministrul artelor in anii 50?

Pitbull
28 Apr 2008, 17:10
Sä n-o uitäm nici pe Simina Mezincescu, de la Casa Regalä.
ALSule cel atoatesciincios*, îndurä-te si ne lumineazä!
__________________________________________________ ____________
* - Omniscient, whollycunoscätor, Mafaldä, erudit, informat, beton, cool. (n.Pb.)

Alex Leo Serban
28 Apr 2008, 18:06
deci: carmen, nepotik directa a lui eduard;
intre eduard & simina = simpla coincidenta d nume ;)

klein
28 Apr 2008, 18:10
merci d info ;)

Pitbull
28 Apr 2008, 19:00
deci: carmen, nepotik directa a lui eduard;
Deci: nepoticä (scuze: nepotik) de bunik, sau de unki? Si kum? (Cä "cum" sunä optscen - sqze: 8scen.)

marx
28 Apr 2008, 22:31
deci
in Republik il baga pe Serj in anketa. sunt intrebati Giurgiu, Porumboiu, Tica Popescu, Radu Jude si Mitulescu -pe langa alte 2 intrebari- ce film le-a placut cel mai mult din filmografia supravietuitorului si niciunul nu a specificat "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte". :o