View Full Version : Corecturi articole
tinergetic
05 May 2007, 20:31
Pentru a fi cotati ca un site profesionist, ar fi poate indicat sa va alegeti corespondentii si pe cei care va scriu articolele cu ceva mai multa atentie - partea de gramatica lasa de dorit, iar cei care va citesc, din pacate, ajung sa afle si prin intermediul acesta cum "suna" gramatica limbii romane.
din articolul despre filmul Babel, care "provoaca greata japonezilor", scris de Razvan Boboc, citez:
"....ca filmul contine niste efecte vizuale foarte stimulante ceea ce provoaca reactii neplacute la specatorii foarte sensibili".
nu cred ca e nevoie sa fac eu corectura de text. ultima fraza parca e spusa de un elev de clasa a patra care sta tare prost la capitolul lb romana/gramatica.
chiar daca articolul a fost preluat dintr-o alta limba, transpunerea e facuta cu picioarele...ceva mai multa atentie domnilor! suntem suficient de "ingretosati" de greselile crainicilor de televiziune si radio! fie-va mila de limba noastra cea frumoasa!
StefanDo
05 May 2007, 20:41
am modificat stirea si precizez ca exprimarea defectuoasa imi apartine mie si nu lui Razvan Boboc. Multumesc pentru semnalare :)
Neuptolem
05 May 2007, 21:28
Descoperisem si eu o "capodopera" pe vremuri...
The Dark Side of the Sun, nu are cum sa fie turnat in 1997.
http://www.cinemagia.ro/movie.php/The_Dark_Side_of_the_Sun?movie_id=7356&hist=1&wnd=_default
With pleasure, Pitt! ;)
StefanDo
05 May 2007, 22:30
ba the dark side of the sun chiar in 1997 a fost facut
mai sapa si tu daca nu crezi :)
Neuptolem
05 May 2007, 23:34
ba the dark side of the sun chiar in 1997 a fost facut
mai sapa si tu daca nu crezi :)
Atunci sa recorectez. A fost turnat inainte de 1990, sigur! Brad Pitt nu are cum sa fie atat de tanar in 1997 cand in 1994 s-a filmat Legend Of the Fall!
Si era consacrat de la Thelma si Lousie (1991).
Priviti cum arata in Dark Side...
Inseamna ca a fost "bagat" pe "piata" in 1997. Alta varianta?
StefanDo
05 May 2007, 23:50
ai dreptate, conform chestiei de mai jos:
The film was shot in pre-war Yugoslavia during the summer of 1988. As editing neared completion civil war tore apart the region and much of the footage was lost. In 1996, after a five-year search, all of the lost footage was found and returned to producer Andjelo Arandjelovic, who worked on getting a distribution deal for the film, before it ended up getting released direct-to-video.
in orice caz, siteurile precizeaza in primul rand anul lansarii, si nu pe cel al realizarii unui film ;)
deci data de pe cinemagia este corecta
Neuptolem
06 May 2007, 00:12
8) Deci nu eram crazy...razboiul ala din Iugoslavia. Banuiesc ca Brad Pitt a dat petrecere cand au fost gasite materialele in 1996. :lol:
in orice caz, siteurile precizeaza in primul rand anul lansarii, si nu pe cel al realizarii unui film
Cu asta nu pot fi de acord. Daca va deveni o "moda" chestia asta...desi nu ar fi in interesul nimanui, de acord.
deci data de pe cinemagia este corecta
Ma interesa mai mult "enigma" decat sa "demonstrez" ca cinemagia ar fi gresit.
StefanDo
06 May 2007, 09:12
in orice caz, siteurile precizeaza in primul rand anul lansarii, si nu pe cel al realizarii unui film
Cu asta nu pot fi de acord. Daca va deveni o "moda" chestia asta...desi nu ar fi in interesul nimanui, de acord.
:) Mai bine ai fi, 99% din filme se lanseaza in anul in care se realizeaza (sau eventual cel urmator), nu toti isi pierd rolele prin razboaie... :lol:
Cazeemeer
19 Dec 2007, 20:46
Stirile de pe frontpage au tot avut diverse greseli factuale sau de traducere. Acum am insa the hard evidence
StefanDo
21 Dec 2007, 15:27
am modificat traducerea, multumim pentru observatie
daca ai putea sa ne atentionezi de fiecare data cand observi astfel de scapari ar fi super :)
ar fi si mai misto daca ai face-o pe mp! :lol:
Pitbull
21 Dec 2007, 16:04
scena cu chiftelele care danseaza din "Goana dupa aur"
Pâinisoare. :sleep:
Cazeemeer
21 Dec 2007, 16:47
ar fi si mai misto daca ai face-o pe mp! :lol:
Pentru a va atentiona in privat, va trebui sa-mi platiti tacerea. Pe forum, satisfactia ca va asumati public greseala e plata mea.
StefanDo
21 Dec 2007, 17:20
fair enough... :)
Neuptolem
21 Dec 2007, 17:28
Pentru a va atentiona in privat, va trebui sa-mi platiti tacerea.
Platiti-i dom'lor tacerea! 8)
Daca as fi Trump as da 1.000.000 $. :lol:
Gata! :D
Mesajul poate fi sters cu acordul autorului.
Supastar
21 Dec 2007, 17:57
vezi? de aia nu esti trump si nici nu vei fi! trump s-ar da peste cap numa' sa nu trebuie sa plateasca nici un leu/dolar/euro. si cam asa ar face oricine si-a creat un imperiu financiar.
Neuptolem
21 Dec 2007, 18:08
vezi? de aia nu esti trump si nici nu vei fi! trump s-ar da peste cap numa' sa nu trebuie sa plateasca nici un leu/dolar/euro. si cam asa ar face oricine si-a creat un imperiu financiar.
CORECT!!! :D Uite ca asta te diferentiaza de Cazeemeer, desi uneori va percepeam asemanator. De-ar gandi si sor'-ta asa, nu ar mai fi atat de materialista si as lua-o imediat de sotie*. :P
Era o gluma, evident.
Nota*: Misterul Sor'ta il putem discuta pe privat de doresti, nu e ceea ce crezi si chiar are un sambure de adevar semimetafora asta: pt ca nu stiu daca ai o sora.
Cazeemeer
21 Dec 2007, 19:01
Era o gluma, evident.
O precizare extrem de pretioasa, avand in vedere ca, nefiind amuzante, remacele tale care se vor glumete nu prea pot fi deosebite de restul lucrurilor pe care le spui.
In alta ordine de idei, ma bucur ca Supastar a crescut in ochii tai cu ocazia asta. Si el si-a exprimat de nenumarate ori admiratia fata de tine in particular.
StefanDo
21 Dec 2007, 19:11
ar fi fost frumos ca topicul asta sa se opreasca la "fair enough". Si din punctul de vedere al greselilor si din punctul de vedere al comentariilor.
Neuptolem
21 Dec 2007, 22:02
ar fi fost frumos ca topicul asta sa se opreasca la "fair enough". Si din punctul de vedere al greselilor si din punctul de vedere al comentariilor.
Ar fi fost... :sleep:
Mesajele pot fi sterse cu acordul autorului.
Supastar
22 Dec 2007, 00:45
O precizare extrem de pretioasa, avand in vedere ca, nefiind amuzante, remacele tale care se vor glumete nu prea pot fi deosebite de restul lucrurilor pe care le spui.
In alta ordine de idei, ma bucur ca Supastar a crescut in ochii tai cu ocazia asta. Si el si-a exprimat de nenumarate ori admiratia fata de tine in particular.
you're just jelous! :P
Cazeemeer
22 Dec 2007, 00:49
you're just jelous! :P
...but at least I can spell.
Supastar
22 Dec 2007, 00:59
jealous ... bineinteles
... f.uck ... probabil e ora de vina :?
Cazeemeer
28 Dec 2007, 21:24
Asasinarea se concentreaza pe Jesse James (Brad Pitt) si Robert Redford (Casey Affleck), prinsi in capcana intr-un tensionat (si in acelasi timp lent) joc de-a soarecele si pisica.
Pitbull
28 Dec 2007, 21:52
Awww... :oops:
E clar cä-i doar o scäpare - da-i gogonatäää...!!!
Cazeemeer
30 Dec 2007, 18:33
Dintr-o stire de acum cateva zile (http://www.cinemagia.ro/news.php?news_id=7127):
Will Smith crede ca Hitler a fost un om bun
Citatul real:
“Even Hitler didn’t wake up going, ‘let me do the most evil thing I can do today’. I think he woke up in the morning and using a twisted, backwards logic, he set out to do what he thought was ‘good’.”
Nu e vorba de a cauta nod in papura aici, si nici macar de a-i lua apararea lui Will Smith (pentru care n-am niciun fel de admiratie deosebita), dar aici e vorba de un minim profesionalism jurnalistic. Nu ma plang de stirile de pe cinemagia din motive stilistice (I can live with bad writing), dar as vrea cel putin corectitudine factuala. In cazul de fata, o mare parte din presa a preluat rezumatul asta fara sa se mai chinuie sa vada exact ce s-a zis (desi cele mai elementare consideratii deontologice ar fi presupus cautarea - extrem de simpla, google "will smith hitler" si gasesti replica - a unei surse cat de cat apropiate de declaratia originala, si nu parafrazarea unei traduceri a unei parafraze initiale voit gresite).
Stiu ca cinemagia preia stiri din alte surse, si nu e o scuza. Povestea cu 3 surse distincte nu e abolita atunci cand iti iei informatiile de la agentii de stiri doar fiindca ai putea da vina pe ele. Tu ai in continuare raspunderea totala pentru ceea ce scrii, indiferent daca esti prima veriga a lantului de preluari sau a 37-a, si buna ta credinta e irelevanta, fiindca obligatia ta e sa oferi informatia in cea mai completa si corecta forma la care ai avut acces.
In plus, observ o tendinta la fel de neprofesionista a cinemagia de a nu-si cita sursele, care coroborata cu prezenta altfel inexplicabila a unor articole identice pe alte site-uri muta chestia asta din taramul neprofesionalismului direct in cel al plagiatului.
Pitbull
30 Dec 2007, 18:42
Sunt nevoit sä-i dau dreptate lui Cazeemeer. La nivelul de autoexigentä pe care ni l-am impus, trebuie musai sä fim mai scrupulosi si mai rigurosi, în sensul subiniat de el.
Cazeemeer
01 Jan 2008, 20:17
filmul fiind inspirat dupa o poveste reala.
Am zis ca nu ma plang de stil, dar chestiile astea sunt jenante. Nimeni nu citeste articolele astea inainte ca ele sa fie publicate pe site?
Stirile de pe frontpage au tot avut diverse greseli factuale sau de traducere. Acum am insa the hard evidence
in 2008 o sa fim si mai atenti, si mai committed; it is a promise; multumim ca ne-ati atras atentia si va rog sa o faceti ori de cate ori e nevoie; we are here to make a difference (si asta nu o putem face decat cu ajutorul vostru)
Cazeemeer
03 Jan 2008, 08:51
Acesta este cel mai recent film pe care Spielberg il va regiza si va fi lansat in 2010.
Pitbull
03 Jan 2008, 17:26
Apropo, e o chestie pe care n-am înteles-o niciodatä, si pace... Poate mi-o explicä cineva... :huh:
De când eram mic, tot observam cä uneori diverse persoane îsi fäceau semne din sprâncene, sau arätau scurt si aproape neobservat cu degetul spre câte ceva, sau îsi murmurau încet douä trei vorbe pe care lumea din jur nu le auzea. Picând de curiozitate, am ciulit urechea, si din când în când am reusit sä aud ce-si spuneau. Erau lucruri de genul:
- Ai grijä cä ti se vede furoul.
- Vezi cä esti descheiat la pantaloni.
- Iartä-mä, dar micii nu se taie cu cutitul.
- Nu se zice "te rog foarte important".
- Retine, îl chema "Mihai Eminescu", nu "Mihail".
- Fii si tu mai atent, iar ti-a scäpat un "trebuiau".
- Nu mai zi "pardon" când îti scapä o râgâialä, e neelegant.
- Ai uitat cä tu îi servesti pe ei, nu ei "servesc o cafelutä"?
- Se zice "Premiul Nobél", nu "Nóbel", conform pronuntiei suedeze.
...si multe altele. Astfel, am învätat eu sä am mereu o tinutä îngrijitä, si sä mä port civilizat, sä vorbesc corect, ba chiar si ceva culturä.
Dar ceea ce nu pricep, e de ce toate lucrurile astea se spuneau INCET, IN SOAPTA, SAU IN CAMERA VECINA? De ce nu se strigau tare, s-audä toatä lumea, cä atunci ar fi învätat mai multi!?
Oare pentru ca persoana care gresise sä nu se simtä penibil?
Oare pentru ca nici persoana corectoare sä nu parä cä vrea sä se grozäveascä?
Oare pentru cä încä de pe-atunci se prefigura nevoia de private message?
Poate... da' nu-s sigur... Imi explicä si mie cineva? :?
Cazeemeer
03 Jan 2008, 17:48
Am mai discutat asta mai demult pe topicul asta. Oamenii astia care fac greselile sunt platiti sa scrie cat de bine pot. Daca ei nu au timpul necesar sa faca corecturile ulterioare, atunci ar trebui sa aiba alte persoane angajate care sa le faca.
Eu sunt in afara intregii chestii, deci nu obtin nici beneficii concrete din eventualele corecturi si nici nu am obligatii fata de Cinemagia. Ergo, singura rasplata a mea poate fi satisfactia (evident meschina) de a fi afisate undeva erorile astea, chiar si dupa ce sunt corectate. Si sa stii ca nu ma intereseaza partea de self-publicity, ba chiar incepe sa ma deranjeze ca ajung personajul care vaneaza greselile (ceea ce nici macar nu e adevarat, nu fac decat sa le mentionez pe cele care imi sar in ochi fiindca sunt convins ca sunt mult mai multe daca citesti fiecare rand scris de ei).
Asadar, sunt dispus sa inchei urmatorul compromis:
- daca mai vad o greseala, o anunt prin mesaj privat pe Gloria;
- Gloria corecteaza greseala
- persoana care a facut greseala posteaza, pe un topic special creat in acest sens, un mesaj care sa contina pasajul initial gresit si pasajul cu corectura facuta; daca aceasta asumare publica a greselii nu se realizeaza de catre persoana respectiva, o fac eu;
Apoi, conditia finala este sa incepeti sa dati sursele informatiilor din stiri, la absolut fiecare articol, la sfarsitul lui, eventual cu link, si nu doar in articol sau deloc.
Asa, toata lumea e multumita.
Pitbull
03 Jan 2008, 18:33
satisfactia (evident meschina) de a fi afisate undeva erorile
Gura päcätosului... ;)
incepe sa ma deranjeze ca ajung personajul care vaneaza greselile
Päi, vezi?
Asadar, sunt dispus sa inchei urmatorul compromis:
- daca mai vad o greseala, o anunt prin mesaj privat pe Gloria;
- Gloria corecteaza greseala
Pân-aici e abolut rezonabil si de bun-simt.
- persoana care a facut greseala posteaza, pe un topic special creat in acest sens, un mesaj care sa contina pasajul initial gresit si pasajul cu corectura facuta; daca aceasta asumare publica a greselii nu se realizeaza de catre persoana respectiva, o fac eu;
Hai sä fim seriosi! Aici e deja compot de Urmuz, Kafka, Ionescu, Beckett si fratii Shenghelaia!
Apoi, conditia finala este sa incepeti sa dati sursele informatiilor din stiri, la absolut fiecare articol, la sfarsitul lui, eventual cu link, si nu doar in articol sau deloc.
Din nou, o conditie nu doar rezonabilä, ci chiar IMPERATIVA, pe care o sustin insistent.
Supastar
03 Jan 2008, 18:50
voi nu v-ati prins ca domnul cazeemeer doreste de fapt un par-time job de corector pe site-ul Cinemagia?
pasul doi din plan este s-a trimita mesaje private gloriei in care sa-si ofere serviciile!
PS. don't bother: am 2 greseli mai sus!
Cazeemeer
03 Jan 2008, 19:24
Hai sä fim seriosi! Aici e deja compot de Urmuz, Kafka, Ionescu, Beckett si fratii Shenghelaia!
Nu vad ce e absurd. Trebuie cumva contorizate public greselile astea ca sa se schimbe ceva.
Supastar
03 Jan 2008, 19:57
nu pot sa nu observ k pare mai important numarul de utilizatori INACTIVI pe forum, decat calitatea posturilor si calitatea informatiilor de pe site. :hmm:
Pitbull
03 Jan 2008, 20:11
Ce faci, Supi, aduni mere cu pere?
Si de unde pânä unde "mai"-ul?
@Cazeemeer:
Tie chiar ti se pare rational sä se piardä vremea cu compusul unor mesaje comparative (pasaj gresit versus pasaj corectat), când si-asa suntem permanent în crizä de timp? N-o spun ca pe o scuzä (pentru cä nici eu nu tolerez greselile), ci doar pentru cä numai cunoscând conditiile putem gäsi solutii operante: o mare parte din greseli se revendicä de la grabä, nu de la incompetentä.
In plus, mai e si chestia aia cu spälatul rufelor murdare; când le speli în public, nu ies mai curate - în schimb, de faci de bäcänie.
Sä vedem ce vor zice Gloria si Stefan, dar eu propun o formulä de genul:
- Semnalarea greselilor prin m.p.
- Corectarea lor imediatä
- Se vor posta în topicul aferent din forum NUMAI în douä cazuri: a) ignorarea semnalärii si necorectarea greselii; b) controverse.
Supastar
03 Jan 2008, 20:30
nu adun nici bere cu pere. nu adun nimic.
"mai"-ul vine de la atmosfera din ultima vreme in care cam singurele topicuri noi (inafara de alea cu intrebari si alea spam/troll) sunt pe 2 idei paralele: tu te lauzi cu varfuri de trafic (impreuna cu lobotomizatii aia 2: neuptolem si films4all) in timp ce unii se plang de lipsa de activitate si de calitatea acelei activitati care a mai ramas.
ce scrisesem eu mai sus era o concluzie la situatia actuala.
un pic mai evident on-topic: cazeemeer n-are nicio obligatie de discretie din moment ce unii sunt remunerati pentru activitatea lor si altii nu (evident postul meu de mai sus era o gluma) si nici rude nu suntem nicicare.
si asta este si modul in care poate atrage mult mai multa atentia asupra acestei probleme. si sa fim seriosi: cine l-ar baga in seama daca ar primi intr-una mesaje private k nu a scris bine nush ce cuvant, k nu a citat nicio sursa sau k n-are sens ceea ce scrie? poate o vreme... asa.... din cand in cand.
dar cine are timp pentru nimicuri din astea? nimeni. dar daca unu urla in gura mare toata ziua, cineva vrand-nevrand isi va face timp.
kestia asta e evidenta si nu se poate nega.
si eu ma gandesc cine are timp si bunavointa sa citeasca articolele si apoi sa posteze aici greselile. evident, cazeemeer si-a gasit timp. acu trebuie sa-si gaseasca timp si cineva de pe cealalta parte.
films4all
03 Jan 2008, 21:26
gresesti aici amice
eu nu ma bucur de trafic
eu ma bucur de faptul ca cinemagia e apreciata asa cum trebuie.
iar despre greseli... nu te considera zeu gandindu-te ca esti singura persoana care observa greseli... sau... chiar se plange (in afara de ce e pe forum) se lucreaza si-n interior... exact... interior, lucru de care "n-ai auzit" si vad ca refuzi (impreuna cu Domnul Cazemata) sa-i intelegi scopul.
(scuza-mi mesajul exagerat pe alocuri dar devi stresant)
StefanDo
04 Jan 2008, 18:35
eu am facut un omuletz de zapada pe balcon. N-are testicole, da' e-n erectie... :)
Pitbull
04 Jan 2008, 18:39
E, poftim, n-ai gäsit si tu doi cartofi în cämarä... Sau mai degrabä douä nuci poleite, de la Cräciun.
MAIN TOPIC: Ce i-ai pus, morcov sau salam?
StefanDo
04 Jan 2008, 18:47
un cactus lung si subtire, imbarligat ca o coditza de purcel
moartea pasiunii, nu? :D
Pitbull
04 Jan 2008, 18:52
How kinky...!!! :shock: :(( :w00t: :love:
Supastar
05 Jan 2008, 10:54
VOI nu aveti zapada de dat ???Nu aveti femei de f..... at cu zapada ???
Toata discutia devine prea serioasa .Hai lopatica si afara la derdelush.
nush cum e la voi, dar la noi a nins cam putin.
am incercat sa fac bulgari si oameni de zapada, dar e zapada din aia praf care nu se incheaga nicicum. :(
Pitbull
05 Jan 2008, 11:03
nush cum e la voi,
Supi, tu pe ce lume träiesti? Sau ejdäla care din spirit de frondä dete cu televizoru' d-a azvârlita?
Päi mercuri pe-nserat, se puse si dete nene o ninsoare, de nu se mai cunostea om cu persoanä. Si-o tinu asa, o tot tinu cât fu noaptea de lungä. Joi la crepatu' zorilor, când esii cu cätelele, mergeam prin omät pânä peste genunchi (eu, cä ele ce mai, înotau). Si încä mai turna! S-o potolitärä cândva spre prânz.
Evident, deszäpezire lulu, haos în Bucale, cine-avea drum cu metrou', bine, ci nu, pa.
Chestii de-astea am mai väzut eu, cu zece ani în urmä, doozeci, treizeci... Da faza-i c-atunci obisnuia sä ningä cam trei zile si trei nopti, pânä s-aduna atâta. Acum, fix o noapte si s-a rezolvat.
Supastar
05 Jan 2008, 12:59
Supi, tu pe ce lume träiesti?
TIMISOARA
mult mai misto decat buc... u should try it sometime!
StefanDo
05 Jan 2008, 13:05
si sa pierdem tavaleala in zapada de 30-40 de centimetri din Bucuresti? No way! :) Plus ca azi dimineata m-am trezit cu flori in geam. De gheatza, of course... :)
films4all
05 Jan 2008, 15:50
Supi, tu pe ce lume träiesti?
TIMISOARA
mult mai misto decat buc... u should try it sometime!
are dreptate... cu toate ca nu cred ca e cineva ..cinefil.. sa nu fi fost la timisoara! :)
Cazeemeer
05 Jan 2008, 17:08
are dreptate... cu toate ca nu cred ca e cineva ..cinefil.. sa nu fi fost la timisoara! :)
Da' ce se intampla, cinefiliceste vorbind, la Timisoara?
Supastar
05 Jan 2008, 17:29
Da' ce se intampla, cinefiliceste vorbind, la Timisoara?
mai nimic
but of course u already knew that :P
Cazeemeer
05 Jan 2008, 17:42
Ce, dom'le, eu pe tine te-am intrebat?
Eu vroiam sa aflu de la distinsul nostru coforumist de ce e Timisoara un asemenea punct fundamental pentru cinefili.
Cazeemeer
29 Jan 2008, 10:26
Scarlett Johansson va interpreta rolul Printesei Diana de Wales in filmul "The Island", regizat de Michael Bay, anunta Celebritywonder.
Asta cred ca e de departe cea mai evidenta greseala pe care am vazut-o pe aici.
Iata citatul original care a starnit "confuzia":
Scarlett Johansson is set to play Princess Diana in a film of her life.
The "Lost in Translation" is the hot favorite to take the lead role in "The Island" director Michael Bay's film about the late princess' life
Poate ca ar fi intelept ca de acum incolo sa nu-l mai lasati pe Razvan Boboc sa traduca chestii, ca genul asta de greseli se intampla mult prea frecvent.
ioana-gaby
27 Feb 2008, 18:23
Am o intrebare: daca stiu ca un anumit actor a jucat intr-un film care pe pagina lui de pe cinemagia nu e mentionat, gasesc filmul pe net si va pot arat ca e asa, exista vreo pozibilitate de a "imbogati" pagina de pe cinemagia cu noua stire?
Supastar
27 Feb 2008, 21:11
recent au introdus posibilitatea de a modifica paginile filmelor, banuiesc k e doar o kestiune de timp pana vor introduce aceeasi optiune si la paginile actorilor.
Pitbull
23 Apr 2008, 20:19
Apropo, de-acum încolo corecturile oricäror greseli clare si indubitabile se vor semnala prin mesaj privat, Gloriei si/sau lui StefanDo. E mai decent, si mult mai eficient.
Pästräm acest topic pentru cazurile suficient de discutabile ca sä necesite dezbateri publice (de exemplu: cum e corect, "nesimtit", sau "nesimporc"? "Strâmbä-lemne", sau "Bagä-strâmbe"? "Jeg-ul" sau "Jegul"? etc.)
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.