View Full Version : Biopic
StefanDo
03 Apr 2007, 19:51
Am cautat pe forum si n-am gasit decat referiri pasagere la acest gen cinematografic, de care ne-a adus aminte recentul "La vie en rose". Aproape ca nu este an in care sa nu apara un astfel de film si, de obicei, obtine premii, atrage priviri, provoaca dezbateri, readuce la viata o personalitate interesanta, o reconstruieste sau o reinventeaza.
Cand spui biopic ai impresia ca filmele din acest gen sunt construite dupa aceeasi retzeta si rezultatul se aseamana intotdeauna. Ei bine, e de ajuns sa te uiti la cateva filme, sa zicem Gandhi, Amadeus, Mar Adentro sau Goodfellas pentru a vedea ca ele nu seamana deloc. Sunt la fel de diferite ca vietile pe care incearca sa le portretizeze. Ce face un biopic sa fie bun? Documentarea minutioasa? Interesul starnit de personalitatea portretizata (People vs. Larry Flynt, Kinsey), evenimentele iesite din comun care i-au marcat viata (Sophie Scholl), realizarile extraordinare in conditii neprielnice (My left foot, A beautiful mind)? Pana unde mergi cu prezentarea personajului? Poti inflori o viata nu suficient de interesanta pentru marele ecran pentru a soca si a atrage spectatorii? Cat de asemanator fizic trebuie sa fie actorul principal cu originalul pentru a putea interpreta rolul (Nixon) si cat de important este el pentru rezultatul final?
In orice caz, filme biografice bune sunt destule. Printre favoritele mele ever se numara, nu neaparat in ordinea asta:
Amadeus/Milos Forman/Mozart/
My Left Foot/Jim Sheridan/Christy Brown/Daniel-Day Lewis
The Last Emperor/Bertolucci/Pu Yi/John Lone
Goodfellas/Scorsese/Henry Hill/Ray Liotta
Gandhi/Richard Attenborough/Gandhi/Ben Kingsley
Raging Bull/Scorsese/Jake La Motta/Robert de Niro
Chaplin/Richard Attenborough/Chaplin/Robert Downey Jr.
Elizabeth/Shekhar Kapur/Elizabeth I/Cate Blanchett
Man on the Moon/Milos Forman/Andy Kaufman/Jim Carrey
La Reine Margot/Patrice Chéreau/Marguerite de Valois/Isabelle Adjani
A Beautiful Mind/Ron Howard/John Nash/Russell Crowe
Frida/Julie Taymor/Frida Kahlo/Salma Hayek
Mar adentro/Amenabar/Ramon Sampedro/Javier Bardem
Kinsey/Bill Condon/Alfred Kinsey/Liam Neeson
Sophie Scholl: The Final Days/Marc Rothemund/Sophie Scholl/Julia Jentsch
Capote/Bennett Miller/Truman Capote/Philip Seymour Hoffman
Infamous/Douglas McGrath/Truman Capote/Toby Jones
Schindler's List/Steven Spielberg/Oskar Schindler/Liam Neeson
The Pianist/Roman Polanski/Wladyslaw Szpilman/Adrien Brody
The Elephant Man/David Lynch/John Merrick/John Hurt
E vreunul dintre filmele de mai sus pe care nu l-ati introduce pe lista "The best biopic ever"? Ati adauga altele titluri?
europe_east
03 Apr 2007, 20:44
Nu cele mai bune, dar de pus pe lista:
Walk the line (Johnny Cash & June Carter)
The Aviator (Howard Hughes & co)
Onassis
Bride of the wind -- (Alma Mahler & co=Mahler, Kandinsky, etc)
Surviving Picasso
Pitbull
03 Apr 2007, 22:38
Da' Ken Russell? :? Unde-i?
"Mahler", Gustav Mahler, Robert Powell (acelasi din "Jesus of Nazareth", etc.)
"Savage Messiah", Henri Gaudier-Brzeska, Scott Antony
Tot de el, mai slab: "Gothic"..., äla cu Mary W. Shelley si fra-su si Lord Byron... si ditamai lista, pe urmä:
http://www.imdb.com/name/nm0001692/
StefanDo
03 Apr 2007, 23:04
Pitbull, mi-ai nascut o intrebare: "Jesus of Nazareth" intra la biopicuri sau nu? :D
Supastar
03 Apr 2007, 23:14
Pitbull, mi-ai nascut
sa va traiasca!
PS. u make a nice couple! :P
Pitbull
03 Apr 2007, 23:40
Cum puii mei sä-ti nasc, cä nu-s eu NEVASTUL în menaju' ästa! :x
Da, inträ.
("J.O.N." la biopic, nu altceva!)
StefanDo
04 Apr 2007, 08:22
Aham, deci nepotrivire de caracter pe toata linia, nevastule... :)
Oricum, faza cu JON = biopic este discutabila, la fel de discutabila ca si natura lui Iisus. Nici macar nu stim daca a existat in realitate. Poti face un biopic despre "viata" unui personaj imaginar sau, sa zicem, o persoana ale carei calitati au fost mult exagerate de-a lungul vremurilor? Precizez ca nu am nimic impotriva Bibliei si nici nu neg natura divina a lui Iisus. Doar ca nu prea inghit acel "crede si nu cerceta"... :)
Alex Leo Serban
04 Apr 2007, 08:36
Da' Ken Russell? :? Unde-i?
"Mahler", Gustav Mahler, Robert Powell (acelasi din "Jesus of Nazareth", etc.)
"Savage Messiah", Henri Gaudier-Brzeska, Scott Antony
Tot de el, mai slab: "Gothic"..., äla cu Mary W. Shelley si fra-su si Lord Byron... si ditamai lista, pe urmä:
http://www.imdb.com/name/nm0001692/
da 'music lovers' d c nu-ti placu bre!? ah, ti-a placut mai mult ala cu ceaikovski = smoktunovski? same here :P iar re: russell - eu prefer 'savage messiah' mult-prea-laudatului 'mahler' sa stii! iar 'gothic' nu e kiar rau - e doar kitsch & camp (k 'over the top' e oricum mark ken r!)
ar mai fi d pus aici-sha 'nijinsky'-ul lui herbert ross, 'the rose' al luu rydell (cu bette midler in rolu lui janis joplin), neaparat 'isadora' lui karel reisz (cu o fabuloasa vanessa redgrave - probabil cel mai bun rol al ei!) si mai recentele 'infamous' (p kre eu il prefer lui 'capote'!) si 'la vie en rose'
pt stefando
cum adik jesus = 'personaj imaginar'?!
gionloc
04 Apr 2007, 08:53
pt stefando
cum adik jesus = 'personaj imaginar'?!
in sensul ca stefando isi imagineaza ca jesus e personaj de carte! a vazut carti in care aparea tipul asta!
StefanDo
04 Apr 2007, 10:01
Da, am citit cateva carti despre tipu' asta, mai ales una groasa, neagra si c-o cruce pe coperta unu, plus ca se tot vorbeste despre el la televizor si-n niste stabilimente care miros a tamaie de zici ca tocmai a castigat concursul Megastar.... :D
Eu sunt mai sceptic de felul meu, asa ca am dubii mari in ceea ce priveste Biblia. Si daca tot e ea plina de metafore (vezi VT-ul), de ce nu s-ar continua metaforele si interpretarile si exagerarile si-n Noul Testament? Oricum sunt o multime de teorii care sugereaza ca de fapt lui Iisus nu-i curgea niciun strop de divinitate prin vene. Nu spun ca le aprob, dar nici nu le pot trece cu vederea, si-n acelasi timp ma intreb daca sentimentele mele religioase (exista!) nu sunt efectul educatiei si-al presiunilor psihologice exercitate de persoanele religioase cu care am interactionat de-a lungul vietii. Prin urmare dezbaterea "Jesus of Nazareth" este sau nu un biopic este reflectarea dezbaterii (in desfasurare) "ce-a fost si ce n-a fost Iisus?". Calitatea unui/de biopic rezida si intr-o documentare minutioasa si in certitudinea ca faptele prezentate in film s-au petrecut aidoma si-n realitate. Altfel pot sa fac si eu un biopic despre Ion Creanga si sa zic ca a fugit in Anzi cu Mata Hari si-au devenit mari consumatori de ciuperci halucinogene, dar nu stiu pe cine-o sa conving...
Deci continuu sa cred ca statutul de biopic al lui "JoN" e in continuare extrem de discutabil.
Alex Leo Serban
04 Apr 2007, 10:02
eu ii mai acord o sansa: k a vrut sa spuna k e un personaj (istoric) intrat in imaginaru (colectiv) ;)
k 'crestin' e pleonastic :lol:
bre stefane: deci - k sa zic asha - iisus din nazareth a existat intr-adevar; deci el a trait 33 d anishori; deci era barbat, semit, probabil a murit burlac si virgin (who knows?); deci astea sint fapte - nu pot fi plasmuiri -, deci pot fi materia unui biopic...
restu - divinitatea, miracolele, invierea blabla - sint ok dk crezi in ele; dk nu, nu.
adik nu faci totushi biopic dspr 'dzeu', right? k p ala intr-adevar nu l-a vazut nimeni :P
adik nu faci totushi biopic dspr 'dzeu', right? k p ala intr-adevar nu l-a vazut nimeni :P
l-au vazut si pe el destui. numa' ca nu mai au cum sa vorbeasca.
Alex Leo Serban
04 Apr 2007, 10:58
MEGAlol
so how do u know?! it's a take it or leave it situation :w00t:
stii pariu lu pascal? k cik dk mizezi p 'dincolo' esti mai cistigat... eu imi permit sa-l contrazic (noroc k he'll never know! ;) ): dk crezi k mai e cva 'dupa' - si nu e nimic - ai o surpriza f nasoala; dk nu crezi - si totusi e -, hey-hey-hey, it's the longest holiday!
(aici ar merge si unu din cele mai geniale aforisme ale lui woody allen: 'eternitatea e lunga. mai ales spre final' :lol: )
Proletar
04 Apr 2007, 11:08
MEGAlol
stii pariu lu pascal? k cik dk mizezi p 'dincolo' esti mai cistigat... eu imi permit sa-l contrazic (noroc k he'll never know! ;) ): dk crezi k mai e cva 'dupa' - si nu e nimic - ai o surpriza f nasoala; dk nu crezi - si totusi e -, hey-hey-hey, it's the longest holiday!
(aici ar merge si unu din cele mai geniale aforisme ale lui woody allen: 'eternitatea e lunga. mai ales spre final' :lol: )
Problema e urmatoarea: cum iti dai seama ca e ceva "dincolo"?
Pentru ca, daca spui: "daca crezi ca mai e ceva <dupa> ...si nu e nimic...ai o surpriza foarte nasoala", asta presupune ca ai la dispozitie un timp in care poti trai acea surpriza nasoala...cu alte cuvinte, exista ceva dincolo, chit ca doar cat sa traiesti o surpriza...
mai nasol e sa nu ti se dea nici macar sansa de a trai acea surpriza post mortem:)
as mai pune pe lista aceea "basquiat" si "sid & nancy".
Alex Leo Serban
04 Apr 2007, 11:18
... si 'before night falls' (tot al lui julian schnabel - dspr scriitorul gay/cubanez reynaldo arenas) si 'i shot andy warhol' (al lui mary harron - dspr valerie solanas, nebuna kre a tras in aw)
MEGAlol
statistic, o sa afli cu 29 de ani inaintea mea. dai si tu un sms sa zici daca e prea cald.:P
sa revenim la trebi serioase. daca n-ar fi ceva dupa, de ce n-as calca lumea cu masina? este o conventie la care ma supun. daca ar fi o chestie complet plauzibila, dovedita si ras-dovedita, n-ar mai fi niciun haz in "a crede".
'dupa' must be something beyond time & space, unde toti 'marii' vorbesc cat de naspa a fost biopicul lor dedicat.
Alex Leo Serban
04 Apr 2007, 12:22
well, sorry, eu nu pot 'crede' nici intr-o ipoteza, nici intr-o conventie: i guess i dont' have what it takes for that!
dar asta nu inseamna k vreau sa dau cu masina peste cineva (btw, eu n-am masina! :lol: ) (si) pt k nu 'cred' (ha!) k trebuie sa CREZI (in divinitate si/sau in viata-de-apoi) pt a avea un comportament corect aici-sha...
dk spui k legile profane nu sint suficient d 'tari' pt a convinge oamenii sa nu l incalce dai "LEGILOR' divine un rol (si rost) pur 'utilitar' :(
Pitbull
04 Apr 2007, 12:51
@StefanDo:
Mami, manuscrisele de la Marea Moartä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Sea_Scrolls
@A.L.S.:
Si mie mi-a pläcut mai mult "Savage Messiah"
@Back to topic:
"Luchian", Nicolae Märgineanu: Ion Caramitru = Stefan Luchian
"Un bulgäre de humä", Nicolae Märgineanu: Dorel Visan = Ion Creangä, Adrian Pintea = Mihai Eminescu
"Amintiri din copilärie", Zizi Bostan: Ion Bocancea/St. Ciubotärasu = Ion Creangä
"Ciprian Porumbescu", Gh. Vitanidis: Vlad Rädescu = Ciprian Porumbescu
"Cantemir" + "Muschetarul Român", Gh. Vitanidis: Al. Repan = Dimitrie Cantemir
"Burebista", Gh. Vitanidis: George Constantin = Burebista
"Vlad Tepes", Doru Nästase: Stefan Sileanu = Vlad Tepes
"Fratii Jderi" + "Stefan cel Mare, 1475", M. Drägan: Gh. Cozorici = Stefan cel Mare
"Mihai Viteazul", Sergiu Nicolaescu: Amza Pellea = Mihai Viteazul.
Restul filmelor, Sergiu Nicolaescu: Sergiu Nicolaescu = Sergiu Nicolaescu
cat ballou
04 Apr 2007, 13:53
la Russell merge si Lisztomania, cu Daltrey as Liszt.
Caravaggio - Derek Jarman
El Greco - Luciano Salce si Mel Ferrer in rolul principal
Lust for Life - Minnelli si Kirk Douglas - van Gogh, Anthony Quinn - Gaugain
Moulin Rouge - John Huston, Jose Ferrer - Toulouse-Lautrec
The Agony and the Ecstasy - Carol Reed, Charlton Heston - Michelangelo, Rex Harrison - Papa
Henry & June - Philip Kaufman, Fred Ward - Henry Miller, Maria de Medeiros - Anais Nin
L'histoire d'Adèle H. - Truffaut, Isabelle Adjani - Adele Hugo
ca tot veni vorba de Syd and Nancy, merge si Immortal Beloved, cu Oldman as Beethoven.
si iaca-asa mi-am adus aminte si de prietenul lui, Tim Roth as van Gogh, in Vincent & Theo-ul lui Altman si de rolul Cromwell din To Kill a King.
si de aici se face pirtie in istorie:
Becket - Peter Glenville - Burton as Becket, O'Toole - Henry II
The Lion in Winter - Anthony Harvey, O'Toole - Henry II, Hopkins - Richard, Hepburn - Eleanor
Anne of the Thousand Days - Charles Jarrott, Burton - Henry VIII
Lady Jane - Trevor Nunn, Helena Bonham Carter - Lady Jane Grey
The Madness of King George - Nicholas Hytner, Nigel Hawthorne - George III, Helen Mirren - Queen Charlotte
La Reine Margot - Patrice Chereau, Isabelle Adjani - Margot
La passion de Jeanne d'Arc - Dreyer
astea-s la prima mina....
cat ballou
04 Apr 2007, 14:03
Lenny - Bob Fosse, Dustin Hoffman - Lenny Bruce
si, de ce nu, autobiograficul All That Jazz.
Pitbull
04 Apr 2007, 14:15
de ce nu, autobiograficul All That Jazz.
:huh: Huh?
De-aia nu:
Roy Scheider = Joe Gideon
Altfel, am putea spune si cä Guido e Fellini, si cä Maestrul e Bulgakov, si cä Madame Bovary c'est moi; nu, nu Flaubert, ci moi-même, le Pitbull amicalement votre - cä nici nu stiti ce bine mä reprezintä, Flaubert zici cä parcä m-ar fi cunoscut personal, sau a avut, asa, un vizion în viitor!
(Am glumit. Madame Bovary c'est pas moi; eu mä regäsesc cel mai bine în Scufila Mosie. :happy: )
cat ballou
04 Apr 2007, 14:19
mda, aveam si io dubii, caci in clar e mai simplu: monseur si scrii, monseur cetim.
Pitbull
04 Apr 2007, 17:26
monseur si scrii, monseur cetim.
- Monseur scriim, monseur zîshim. Shie umbli cu shoara vocsîtä?
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=6243
Uite, ästa, dacä-l chema Tänase (si nu umbla cu shoara vocsîtä apropo de Hitler si legionari), intra si el la Biopice!
Carmine Galante
04 Apr 2007, 19:05
Da, am citit cateva carti despre tipu' asta, mai ales una groasa, neagra si c-o cruce pe coperta unu, plus ca se tot vorbeste despre el la televizor si-n niste stabilimente care miros a tamaie de zici ca tocmai a castigat concursul Megastar.... :D
TARE !
Lenny - Bob Fosse, Dustin Hoffman - Lenny Bruce
Yup, misto filmu', una din biografiile foarte reusite !
cat ballou
04 Apr 2007, 19:45
monseur si scrii, monseur cetim.
- Monseur scriim, monseur zîshim. Shie umbli cu shoara vocsîtä?
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=6243
Uite, ästa, dacä-l chema Tänase (si nu umbla cu shoara vocsîtä apropo de Hitler si legionari), intra si el la Biopice!
cam da. la asta nu ma gindisem. nu stiu de ce, asociez mental Actorul si salbaticii cu Ay Carmela! lui Saura si merg pe alte poteci.... sau stiu de ce.
alt film reusit: Ed Wood - Tim Burton, Johnny Depp - Ed Wood, Martin Landau - Bela Lugosi, Vincent D'Onofrio - Orson Welles.
Leonard
05 Apr 2007, 02:53
Nimeni n-a amintit de filmele lui Tony Palmer: Wagner cu Richard Burton ºi Testimony cu Ben Kingsley care sunt mai mult decît simple biografii, sunt puse în contextul cultural ºi politic al epocilor respective.
Alex Leo Serban
05 Apr 2007, 07:46
cine e ala 'ben kingsey' ? :lol:
cat ballou
05 Apr 2007, 12:22
Nimeni n-a amintit de filmele lui Tony Palmer: Wagner cu Richard Burton ºi Testimony cu Ben Kingsey care sunt mai mult decît simple biografii, sunt puse în contextul cultural ºi politic al epocilor respective.
hai, ca partea bolduita e de nivel simulare capacitate.
inca doo filme la care tin exagerat de mult:
Bird - Clint Eastwood, Forest Whitaker - Charlie Parker, care-mi pare tare mult inspirat dintr-o nuvela a lui Cortazar, dar sursa asta n-a fost precizata niciodata
Prick Up Your Ears - Stephen Frears, Gary Oldman - Joe Orton si Alfred Molina in rolul amantului
si o raita pe la irlandezi:
In the Name of the Father - Jim Sheridan, Daniel-Day Lewis - Gerry
Michael Collins - Neil Jordan, cu Liam Neeson
si apropos de lideri nationalisti, la americani e Malcolm X - Spike Lee, cu Denzel Washington
sa nu uitam Nixon - Oliver Stone, Anthony Hopkins - Richard Nixon
si tot cu Hopkins, de data asta in rolul scriitorului C.S. Lewis, Shadowlands - Richard Attenborough
cat ballou
05 Apr 2007, 12:30
uh, scleroza in placi: uitai de Hoffa - Danny DeVito, Jack Nicholson - Jimmy Hoffa.
StefanDo
05 Apr 2007, 14:15
Ce mi-e destul de greu sa inteleg este de ce Lista lui Schindler este bagat de obicei la biopicuri. Pana la urma filmul prezinta o perioada scurta din existenta tipului si aproape exclusiv din perspectiva salvarii evreilor. Drept dovada ultima scena, in care actorii insotiti de adevaratii protagonisti ai intamplarilor pun pietre pe mormantul lui O.S. Faptul ca acesta a existat in realitate nu inseamna ca filmul lui Spielberg este neaparat un biopic. Sau, daca este, asa ar trebui sa fie si "Scrisori din Iwo Jima", de exemplu. Mmmm? :)
Leonard
05 Apr 2007, 15:01
cine e ala 'ben kingsey' ? :lol:
am modificat.
mai adaug Kinski Paganini al lui Klaus Kinski (singurul regizat de el). foarte atipic, cu foarte puþin dialog, prezintã ultima parte a vieþii lui Paganini.
europe_east
06 Apr 2007, 04:05
Ca veni vorba de muzicieni de jazz, ce ziceti de Round Midnight? E adevarat ca e inspirat din viata a cel putin doi muzicieni de jazz, dar totusi...
Plus, inca unul, nu despre jazz, dar despre Patsy Cline, care chiar nu mai tin minte cum se chema, dar mi-a placut chiar foarte mult.
A, parca era si un film Norma Jean?
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.