View Full Version : Ce este filmul?
Proletar
30 Mar 2007, 21:11
Ce este filmul pentru un regizor, actor, scenarist?
Un joc? Un spectacol? Un mod de a epata? Un mod de a satisface orgolii? O implinire? O obligatie? Un refugiu? O rubrica bifata intr-un CV?
Din ce in ce mai des, un mod de a'si lua banii...
Din ce in ce mai rar, un mod de a'si arata talentul artistic...avand in vedere ca cinamu e cea de'a saptea arta...
Carmine Galante
30 Mar 2007, 21:31
Un joc? Un spectacol? Un mod de a epata? Un mod de a satisface orgolii? O implinire? O obligatie? Un refugiu? O rubrica bifata intr-un CV?
Pui si tu niste intrebari de ar trebui o gramada de timp sa primesti raspunsuri pertinente. Iti sugerez un "search" si citirea unor topicuri mai vechi. Cred ca in primul rand ar trebui sa iti faci o baza de lectura in domeniu, eu cel putin asa am facut. Uite si un link :
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=5003&start=0
Proletar
30 Mar 2007, 21:33
Mi-ar placea sa aflu de un scenarist/regizor care sa fie atat de pasionat de munca sa incat sa-si petreaca fiecare minut liber citind, creand, lucrand la filmele sale...iar, la sfarsit, cand va veni acel sfarsit, sa spuna: "Macar am incercat!".
Carmine Galante
30 Mar 2007, 21:34
Mi-ar placea sa aflu de un scenarist/regizor care sa fie atat de pasionat de munca sa incat sa-si petreaca fiecare minut liber citind, creand, lucrand la filmele sale...iar, la sfarsit, cand va veni acel sfarsit, sa spuna: "Macar am incercat!".
Hai ca esti simpatic.
Proletar
30 Mar 2007, 21:39
mai adaug la cartile mentionate de tine in acel link
"Aurul filmului", ambele volume, de Florian Potra
si
"Fellini despre Fellini", o carte-interviu.
tin minte ca in "Aurul filmului" erau redate pasaje din scenariile unor filme celebre, precum "Profesiune, reporter" sau "Umberto D." si dintr-un film de Werner Fassbinder, imi scapa numele...
silver_boy
31 Mar 2007, 00:10
Draga keepwalking hai sa ne imaginam altceva: sa spunem ca - dintr-o data- toata industria asta in care intra deopotriva, scenaristi, regizori, actori, producatori, distribuitori, critici, ar ramane fara tina lor ultimã, care e spectatorul. Cati dintre marii regizori, scenaristi, actori, pentru care filmul e "viaþa lor" , "pasiunea lor ludicã", "ritmul în care pot respira" ... ar mai face film?
Probabil cã... numai Pitbull, pentru care dragostea ( de film) e ...vesnic neinvinsa_:)
Pitbull
31 Mar 2007, 11:17
As fi foarte recunoscätor dacä numele meu n-ar mai fi transformat în umpluturi pentru textulete care vorbesc ca sä se afle-n treabä si sunä a gol. Miersî.
In afara de toate cele mentionate de tine este si incercarea de a veni cu ceva nou, ceva ce nu a mai vazut nimeni pana acum (aici pica majoritatea) si cred ca si dorinta de a ramane cumva in istorie 8)
Proletar
31 Mar 2007, 21:54
In afara de toate cele mentionate de tine este si incercarea de a veni cu ceva nou, ceva ce nu a mai vazut nimeni pana acum (aici pica majoritatea) si cred ca si dorinta de a ramane cumva in istorie 8)
Cred ca la inceput exista doar dorinta de a-ti vedea numele pe un generic si a vorbi lumea despre tine.
Dupa aceea intervine o anumita maturizare care te face mai responsabil cu actul creatiei.
Spun platitudini, dar asta e... :)
Cred ca la inceput exista doar dorinta de a-ti vedea numele pe un generic si a vorbi lumea despre tine.
Dupa aceea intervine o anumita maturizare care te face mai responsabil cu actul creatiei.
Trecand peste faza cu "a-ti vedea numele intr-un generic" (oricum il poti vedea in mai multe locuri daca asta urmaresti) si faza cu "a vorbi lumea despre tine" (oricum vorbeste, cred ca in cazul asta vorbeste ce vrei tu sa auzi si numai de bine - asta daca are pentru ce) unii oameni chiar isi "sacrifica" o viata pentru o clauza/pasiune/idee/ideal.
(v. Alfred Kinsey, e chiar si filmul Kinsey, destul de convingator)
Proletar
31 Mar 2007, 22:40
Trecand peste faza cu "a-ti vedea numele intr-un generic" (oricum il poti vedea in mai multe locuri daca asta urmaresti) si faza cu "a vorbi lumea despre tine" (oricum vorbeste, cred ca in cazul asta vorbeste ce vrei tu sa auzi si numai de bine - asta daca are pentru ce) unii oameni chiar isi "sacrifica" o viata pentru o clauza/pasiune/idee/ideal.
(v. Alfred Kinsey, e chiar si filmul Kinsey, destul de convingator)
Da, dar tare ma indoiesc ca sentimentul sacrificiului il ai la o varsta relativ tanara.
La inceput, totul e o imensa confuzie.
Viata sedimenteaza totul si aseaza lucrurile in locuri la care nu te asteptai.
Cum spunea cineva aici, daca n-ar exista ecoul gloriei, ma indoiesc ca cineva s-ar mai apuca de facut filme.
Cred ca suntem in cautarea unor profunzimi inexistente.
Foarte putini oameni de film sunt stapaniti de spirite marete.
Da, dar tare ma indoiesc ca sentimentul sacrificiului il ai la o varsta relativ tanara.
Unii oameni nici macar nu stiu ce e ala sacrificiu, apoi da, asta vine cu timpul pentru ca la fel vine si intelepciunea. A sacrifica inseamna a te trece pe tine pe ultimul loc si gloria este exact opusul.
Foarte putini oameni de film sunt stapaniti de spirite marete.
Probabil ca sunt doar usor loviti de ele (asta intr-o nota umoristico-ironica) :P Pana la a fi stapanit de ceva e cale lunga, in orice domeniu ;) De asta incercam tot timpul (oare?)
Proletar
09 Apr 2007, 18:25
De ce toti autorii fug de eticheta mediocritatii?
Am impresia ca oricine ar prefera sa fie considerat ori prost, ori bun, dar in nici un caz mediocru.
De ce nu multumeste pe nimeni mediocritatea? :)
Twinsen
09 Apr 2007, 22:58
Am impresia ca oricine ar prefera sa fie considerat ori prost, ori bun, dar in nici un caz mediocru.
De ce nu multumeste pe nimeni mediocritatea? :)
Ca artist iti doresti sa atragi atentia publicului, iar publicitatea negativa e tot publicitate. :) Mediocritatea nu aduce aprope nici un beneficiu.
filmul e o modalitate de exprimare; gandesc in cuvinte sau gandesc in imagini sau gandesc in personaje; imi imaginez mult, ma exced imaginile; e un preaplin al creatorului.
De ce toti autorii fug de eticheta mediocritatii?
De ce nu multumeste pe nimeni mediocritatea?
Pentru ca aceasta categorie este cea mai plina si nu cred ca cei care tintesc sus se simt bine fiind ca un ac in carul cu fan...
filmul e o modalitate de exprimare; gandesc in cuvinte sau gandesc in imagini sau gandesc in personaje
De fapt asta incercam toti, fiecare alege insa modalitatea care-i place si i se potriveste.
La fel cum cei care canta hip-hop sustin cu tarie ca ei vorbesc despre viata asa cum e ea. Si exemplele ar putea continua !
Proletar
11 Apr 2007, 16:46
Sa nu existe chiar nici un strop de vanitate pe nicaieri? Doar dorinta de a-ti revarsa prea plinul din tine?
se observa dupa calitatea filmului dak este facut din placere sau din dorinta de bani
hellsteed
22 Apr 2007, 22:48
NU CONTEAZA REZULTATUL CAT IDEEA IN SINE
illotempore2002
22 Apr 2007, 23:04
Nu cred ca dorintza de a-ti vedea numele pe generic este o motivatzie universala, mi se pare simplist sa abordezi problema asa...in primul rand topicul avea drept scop definirea cat mai pertinenta, matura si complexa, daca se poate, a ceea ce reprezinta filmul....vad ca lumea s-a lansat in ipoteze si speculatii cu privire la motivele pentru care regizorii, actorii, scenaristii fac film....si mi se pare trist ca vbim despre motive precum banii, faima, dorintza de a-ti vedea numele pe generic, etc.....credeam ca ne referim la artistii adevarati, dedicati, la filmul ca si arta etc....
Nu vreau sa cred ca va ganditi ca Fellini sau Godard au facut film ca sa-si vada numele pe ecran, sau criticii de film vor sa faca avere....cata avere poate sa faca un critic de film....
Este clar vorba de cu totul alte motivatii, cum ar fi: motivatia artistica - pentru cinematograful de arta, motivatzia educativa si informationala - pentru documentare, motivatia de a aduce inovatzii (de pilda in cinematograful experimental, sau in filme care 'sparg" curentul, filmele de avangarda) si asa mai departe....
Sau mai pe scurt spus, un film are scopul de a transmite si de a face cunoscuta o viziune asupra diferitelor aspecte ale vietii, o viziune care desigur este personalizata si amprentata de geniul fiecarui regizor....
sunt complet de acord cu iliotempore2002.........topicu ii facut pt adevaratzii artishti nu pt lighioane
Neuptolem
28 Apr 2007, 16:31
Un joc?
Da.
Un spectacol?
Da.
Un mod de a epata?
Da.
Un mod de a satisface orgolii?
Da.
O implinire?
Da.
O obligatie?
Da.
Un refugiu?
Da.
O rubrica bifata intr-un CV?
Da.
Un joc pentru ca am ramas copii. Un spectacol pentru ca cinematograful are spectatori. Un mod de a epata pentru ca asa iti castigi numele, te faci cunoscut. Un mod de a satisface orgolii pentru a razbuna experienta de viata negativa. O implinire ce se naste din pasiunea pentru film. Obligatia de a arata lumii si altceva, o viziune noua a existentei. Un refugiu, pana la urma filmul are nevoie de visatori iar visul te scoate din lumea reala (politica, impozite, coriptie, nivel de trai, etc.) Si de ce nu, o rubrica bifata intr-un CV, un mijloc de a-ti castiga banii; intr-o saracie lucie nu poti fi fericit, cu unele exceptii bolnave...
Toate. Dar nu cred ca exista cineva care face film enumerand toate acestea printre motive. Si ar mai fi si altele.
Eu unul cred ca daca te-ai nascut sub un semn ce comprima un talent nativ sau/si o pasiune nesfarsita pentru film sau/si filmul iti trezeste emotii si il intelegi asa cum l-a inteles regizorul, scenaristul, actorul etc. atunci esti apt si ai recomandarea Creatorului sa te apuci de treaba.
filmul este cea mai inalta forma a creativitatzii umane
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.