Log in

View Full Version : Filmul românesc de antzärtz - amintiri, poze, chestii...

Pages : 1 [2]

monicachiffa
31 May 2011, 21:46
Haide-ti sa ajutam o studenta si sa raspundem la un chestionar on-line

https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHJaMXliVllDUi1RSVRXTzdUVzV1Umc6M Q

epal
30 Oct 2013, 20:36
Mi s-a parut interesant Pozitia copilului, neasteptat de interesant as putea spune, nu neaparat prin actiune, cat prin jocul actorilor. Am interiorizat foarte bine trairile mamei, si m-am transpus un pic prea mult in situatia acesteea.
http://www.pokochasz.pl/files/img/icon_usmiech.png (http://teaspot.webeden.co.uk/)

anaemona
16 Jan 2014, 19:45
Am tot cautat un topic unde as putea sa pun primul documentar despre Eminescu, facut in 1914. Daca aveti idei mai bune spuneti-mi.

http://www.certitudinea.ro/articole/modelul-de-Tara/view/piesA-de-tezaur-primul-film-documentar-despre-eminescu

Octav Minar, un creator nedreptăţit
„Eminescu, Veronica, Creangă” se numeşte filmul, are 21 de minute şi a fost realizat, în 1914, de Octav Minar, un cercetător controversat al vieţii lui Mihai Eminescu. Pelicula, considerată una dintre cele mai valoroase piese de tezaur, a fost descoperită, în urmă cu câţiva ani, la Arhiva Naţională de Filme, de pasionaţii bibliofili Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu. Documentarul, recuperat şi recondiţionat integral, este creaţia Casei de Filme “Pathé”, iar imaginea poartă semnătura lui Victor de Bon. Acesta realizează aici o creaţie extrem de interesantă, în sensul că documentarul e presărat cu scene lirice, interpretate de artişti profesionişti (primele încercări de docudrama!), iar poemele eminesciene sunt ecranizate artistic, cu filmări făcute în Italia şi Egipt. Reamintesc că filmul a fost realizat în 1914 şi prezentat pentru prima oară publicului pe 31 ianuarie 1915, la Ateneul Român. Cu acest prilej a vorbit scriitorul Barbu Stefănescu Delavrancea.

Reconstituirile
Ne reţin atenţia imagini autentice, filmate la începutul veacului trecut, ce pot fi considerate adevărate documente istorice, înfăţişând meleagurile natale ale Poetului, diferite fotografii inedite (inclusiv o controversată poză a Poetului, împreună cu tatăl său), Casa lui Aron Pumnul din Cernăuţi (unde a locuit Eminescu), imagini ale Iaşului, precum şi câteva clădiri pe unde paşii acestuia au poposit (Biblioteca Centrală, “Bolta Rece”, localul “Trei Sarmale” etc), rudele acestuia ( Arhimandritul Ioachim Iuraşcu), Mormântul lui Eminescu de la Cimitirul Bellu, busturile lui Eminescu de la Dumbrăveni, Botoşani, din faţa Ateneului, fotografiile Veronicăi Micle, Teiul lui Eminescu, Grădina Copou, Mânăstirea Văratec, Mormântul Veronicăi Micle, rudele în viaţă ale lui Creangă.
Dacă acest film ar fi fost studiat cu atenţie (sau doar studiat), reconstituirea casei memoriale a lui Eminescu de la Ipoteşti ar fi fost cât se poate de aproape de realitate!
În al doilea rând, filmul acesta, avându-l ca autor pe mult hulitul şi blamatul Octav Minar, este unul dintre cele mai elocvente documente cinematografice păstrate în întregime şi prima încercare de a ilustra, cu mijloacele specifice celei de-a şaptea arte creaţia eminesciană.

nume
06 Oct 2015, 23:09
https://www.flickr.com/photos/11214357@N08/ Cam ce a ramas din scanurile mele, inclusiv foto cu ALS. Culmea, topicul deschid de mine a fost split-at de Columbeanu.

carmen_angelus_romila
07 Aug 2018, 18:23
Felicitari pentru aceasta sectiune de filme romanesti!

carmen_angelus_romila
30 Oct 2018, 07:49
Foarte interesante opiniile voastre, iar recomandarile, demne de vizionat.

victor_homescu
24 Feb 2019, 17:08
-Născut la Câmpulung Muscel,în 1903,februarie 22,Tudor Muşatescu,fost
poet,prozator,traducător,dramaturg,gazetar şi umorist,scria**În copilăria mea la Câmpulung,odată cu bâlciul cel mare de Sf.Ilie,am auzit pentru prima dată Titanic Vals,cântat,bineînţeles,la flaşnetă.Era curând după catastrofa scufundării transatlanticului de lux.La miezul nopţii,în clipa când s-a produs ciocnirea,în saloanele fastuoase al vaporului,pasagerii în fracuri şi în rochii de seară dansau în ritmul unui vals din opereta Les quatre diables,vals care,începând de atunci,şi-a schimbat numele în Titanic Vals,în amintirea tragicului naufragiu.De atunci,de când l-am auzit pentru prima dată,valsul acesta m-a urmărit în mai toate momentele importante ale vieţii mele.În 1931,la Paris,mi-am pus în gând să scriu o piesă de teatru care să se numească Titanic Vals şi a cărei acţiune să se petreacă în provincie şi,mai exact, în Câmpulungul meu natal.Fiindcă oriunde aş fi auzit Titanic Vals şi în orice stare sufletească m-aş fi găsit,pentru mine melodia aceasta însemna Câmpulungul,provincia cu oamenii ei buni şi răi,modeşti sau ridicoli, cu întâmplările ei vesele sau triste,cu dramele şi comediile ei,publice sau familiale.”Tudor Muşatescu a încetat din viaţă pe 4 noiembrie 1970-
„Acțiunea se petrece în zilele noastre,în orice oraş unde există soacre,neveste şi prefecturi.”
(Titanic Vals,Actul I,Scena 1)
SPIRACHE: Face omul ce poate,după împrejurări.De dimineaţa până seara,nu muncesc decât pentru ei.
CHIRIACHIŢA: Munceşti,dar munceşti încet.De-aia ai rămas la coadă.
SPIRACHE: Pe ceilalţi îi avansează prefectul...Eu avansez singur.
CHIRIACHIŢA: Fă şi tu politică! Nu sta ca proasta în oştire.Văz că jurnalele le toceşti de nu mai poate omul să facă nimic cu ele.
SPIRACHE: Nu e firea mea să fac politică...Prea aş face dreptate multă dacă aş avea putere...şi aş muri asasinat.Aşa că nu am nicio nădejde de la nimeni.
CHIRIACHIŢA: Ţi-am mai spus eu...Singura nădejde e tot frate-tău,Tache...Dacă nu cumva o avea şi ăla de gând să trăiască o sută de ani.
(Actul II, Scena 11,Titanic Vals)
SPIRACHE: Voi? Toţi contra mea?.. Iarăşi? Mereu? V-aţi unit ca să-mi distrugeţi liniştea,câtă brumă mai am..să-mi tulburaţi zilele,câtă brumă mi-au mai rămas..Dacă nu v-aş cunoaşte,dacă n-aş şti că sunteţi ai mei...mi s-ar părea că-mi sunteţi duşmani..Ei bine..dacă e aşa,dacă voi vă opuneţi...ştiu ce-mi mai rămâne de făcut.
CHIRIACHIŢA: Să nu cumva să te sinucizi,că te omor.
DACIA: Ne ameninţi? Ne ameninţi tu pe noi? Îndrăzneşti?
SPIRACHE: Da! Vă ameninţ. Văd că vreţi luptă...O să ne luptăm. Fiecare cu mijloacele lui.
DACIA: Crezi că ne intimidezi cu aere de-astea de Napoleon! N-ai decât să te lupţi cu mine,dacă-ţi dă mâna.Sunt gata să primesc.Dar să ştii că divorţez imediat.Îmi iau copiii,pe mama,tot,şi plec în lume...N-ai decât să-ţi chemi pe fii-ta şi nepotul,ca să-ţi ţie de urât.Şi acuma, poţi să începi lupta, poftim.Nu fi laş! Spune cel puţin cum începi,ce-ai de gând să faci, ca să pot să mă apăr..
SPIRACHE: Mă duc la club ca să spui că primesc să-mi pui candidatura.
DACIA: Ticălosule...Şi eu care stau şi cred ca o proastă tot ce îmi spui tu până acuma...Vino să te pup! Vai,cât eşti de diplomat! Cum se cunoaşte că ai intrat în politică!
**Să nu mă votaţi, fiindcă nu merit să intru în Parlament,pentru că eu n-am făcut nimic pentru voi şi nici n-am să pot să fac.De ce să vă mint şi să vă înşel buna voastră credinţă?**
(*Titanic Vals*,a avut premiera pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti,la 21 noiembrie 1932,cu George Calboreanu în rolul lui Spirache,după premiera bucureşteană,a urmat debutul spectacolului,pe 13 decembrie 1932,la Teatrul Naţional din Cluj,într-o montare semnată de Ştefan Braborescu,de-a lungul celor peste 86 de ani de existenţă,a fost pusa in scena de regizori ai tuturor generaţiilor,creatori de teatru şi film,cea mai cunoscută ecranizare fiind cea a lui Paul Călinescu,din 1964,cu Grigore Vasiliu-Birlic,Kitty Muşatescu (sotia scriitorului),Tamara Buciuceanu,Ştefan Mihăilescu-Brăila,Ion Lucian,Mihai Fotino,Ion Finteşteanu,urmata de productia TV,1992,regia Dinu Cernescu,in distibuţia :Dem Rădulescu,Tamara Buciuceanu,Dorina Lazăr,Cesonia Postelnicu,Carmen Ungureanu,Mihai Constantin ,Mihai Fotino,Teodor Danetti,Radu Duda,Aneta Lipan,Traian Andreiescu şi copilul Matei Constantinescu)

https://www.ziarulmetropolis.ro/tudor-musatescu-ultimul-interviu-batranetea-pur-si-simplu-o-magarie/