PDA

View Full Version : Mari Romani


Supastar
13 Jun 2006, 22:12
www.mariromani.ro

Probabil stiti campania...
bagati aici ce aveti chef sa ziceti despre ea (pareri, propuneri, bla...) !

as critica formatul (care face domeniile terci), dar topurile alea (de acu 2 ani sau cand au fost) din n-spe domenii au iesit groaznic... so i guess we're stuck with this!

Desi nu m-am gandit destul de serios la asta, cred ca l-as vota pe Bula... pentru ca e trade-mark romanesc... (a propos, ar trebui sa exportam bancuri cu bula!! serios!! think about it!)... si pentru ca poate fi invocat in toate domeniile (partea asta fiind un mic repros personal adus campaniei)

PS. si votati (pe bune) si pe site-ul ala pentru ca n-as vrea sa vad prin topuri pe becali sau ceausescu sau mai stiu eu pe cine vor vota tampitii la gramada....

herbert
13 Jun 2006, 22:26
oof, a ajuns prostia asta si pe Cinemagia :sick:

Pitbull
14 Jun 2006, 00:43
A ajuns...??? :shock: Unde. când, cum? :?

Bulumulu
14 Jun 2006, 02:34
wow
din cate imi aduc aminte, au avut si nemtii o campanie asemanatoare mai demult...

Pitbull
14 Jun 2006, 03:45
Da, e un proiect international.
Intâmplätor, sâmbätä dimineata pe la 5, stäteam la o ciorbä de burtä cu redactora din TVR a proiectului si cu Tudor Chirilä, si era sä ne luäm la bätaie (cä era burtä-post-chef). Eu votam cu Mircea Eliade, Brâncusi si Henri Coandä, iar ei nu voiau. Pe urmä, Tudor si cu mine ne-am certat apropo de Vuia si fratii Wright, iar când am ajuns la Cehov (eu) si Gogol (el), eram deja off-topic räu de tot, asa c-au venit unii si ne-au despärtit.
S-au mai mentionat Paulescu, Carol I, Cuza, Enescu, mult Eminescu, evident, Ciprian Porumbescu...
Si, normal, din public (zicea redactora): Becali, Ceausescu, tata, mama, bunicu', bebelusu', mâtza...

Alex Leo Serban
14 Jun 2006, 05:59
pe mine m-au intrebat kiar 'la scara avionului', k sa zic asa (adica bucurenci, venit sa ma ia de la aeroport, m-a pus in fata faptului implinit, anume sa zic 2 vorbe dsp cine vreau eu unei redactoritze - k altfel nu pot sa-i spun - care venea la mine-acasa minte-nash... am crezut k turbez, u imagine! nici timp de un dush n-am avut k ipokimena era deja chez moa!) in fine, to cut a long story short, filmarea a fost ruined deoarece caseta avea probl., si asta m-a salvat :happy: a insistat tipa sa refacem a 2-a zi, da m-am tinut tare pe pozitii - si astfel, la emisiunea lui bucu cu nentu iliescu, nentu theodorescu & amicu augustin ioan, cel care a facut propunerea a fost... colegu cioroianu. much better than me ;)
care erau propunerile mele (k facusem 3): brancusi (pt k aduce turisti sa vada complexu de la tg. jiu), dracula (pai nu?, somewhat for similar reasons) si... (aici vroiam de fapt s-ajung!) imparatu traian!!! pai, daca nu era el, mai ne numeam noi 'romani' (cu caciula)?!?
ia sa vedem - cine mai voteaza cu baditza traian?...

Nightwane
15 Jun 2006, 08:48
eu sunt un MARE roman! literally...

Leonard
15 Jun 2006, 13:43
proiectul ãsta suge. am propus pe sait un nume (Aurel Stroe) care nu era în listã ºi nu l-au bãgat nici dupã 2 zile, deºi ziceau cã în 24 de ore va apãrea.
oricum, e o idioþenie. "cel mai mare român" cu siguranþã nu este totuna cu cel mai votat român sau cel de care au auzit cît mai mulþi. s-a mai fãcut un sondaj asemãnãtor anul trecut ºi a ieºit Ceauºescu, parcã, pe primul loc, apoi Eminescu, Dinescu sau aºa ceva.

silver_boy
15 Jun 2006, 14:01
Supastar, herbert, als, pitbull ( i supose), bulumulu (the same),Nightwane (implicit), leonard (explicit)- admit ca proiectul asta e tembel.
Me too, also.
M-ar interesa sa stiu, totusi, de ce anume e asa si nu altminteri ?
Adica cu argumente....

Supastar
15 Jun 2006, 17:11
M-ar interesa sa stiu, totusi, de ce anume e asa si nu altminteri ?
Adica cu argumente....
Eu am mentionat in treacat (deoarece am deschis subiectul si nu am vrut sa-l ghidez spre argumentele mele) vreo 2:
- se fac domeniile terci. in sensul ca oamenii au criterii diferite de alegere a celui mai mare si de cele mai multe se face (vrei nu vrei) pe domenii de activitate.(astea le stiti, intra cultura, politica, etc.)
- Voteaza mai mult tampitii. alaltaieri citeam printr-un ziar (material de hartie igienica de altfel, 7plus) ca se face in paralel un fel de top (mai mic) a celor mai rai/daunatori romani si pe aici pare-se ca (n-am verificat, asa ziceau aia) figurau eminescu si nu mai stiu cati...

Prima problema nu stiu cum as puteau rezolva... trebuie mizat pe constiinta unora si a altora...
Dar a doua problema se poate rezolva relativ usor... Pe langa toata mega investitia "care este" campania asta puteau dezvolta si o baza de date care sa contina un criteriu unic de identificare (la indemana si logic mi s-ar parea CNP-ul), astfel incat fiecare roman sa nu poate vota decat odata! nu vi se pare o metoda de bun simt?

Nightwane
15 Jun 2006, 17:36
eu mi-am bagat numele acolo. sa vedem daca apar :P

Supastar
15 Jun 2006, 17:48
aaa... tocmai ceva de genul asta vroiam sa-i spun si lui Leonard...
nu sunt sigur ca un vot e destul pentru a aparea pe lista aia, plus ca mentioneaza ei o clauza cum ca fac ceva verificari inainte de a adauga numele...
Tot respectul pentru aurel stroe (recunosc n-am prea auzit de el, dar parca e compozitor, nu? iarta-ma daca gresesc), dar chiar crezi k e cel mai mare roman?
mi se pare extrem de tampitica lista aia a lor, adica bun-bun avem libertate de propunere, dar parca e logic ca discutia sa se invarta din start in jurul a vreo 50 (un numar oarecum la intamplare) de nume...
Nightwane-ul, daca apari spune-ne si noua numele tau sa te votam! :P

Alex Leo Serban
15 Jun 2006, 18:21
ideea in sine nu e rea, ea a dat rezultate ok in alte parti (recunosc, eu le am cu topurile, so...), DAR la noi este & va fi o mare varza din cauza de poporu ala care e - tembelizat, manelizat, becalizat :hmm:

Shemaia
16 Jun 2006, 11:37
Apai nu cred ca Stefan cel Mare si scund...
Nici Mihai Viteazul si tradat;
Cit despre Traian, nu sint prea sigur ca am mostenit ceva de la el...
Mai degraba de la alde fanarioti sa fi mostenit unele si altele.

Daca ar fi sa votez unul singur, as spune neamtul Carol I - un rege adevarat, cu un proiect pentru tara asta amarita, nu ca politicienii de ieri si de azi...

Pitbull
16 Jun 2006, 19:53
Slavä Domnului, sunt FOARTE MULTE optiuni pentru Carol I !

Jay
23 Jun 2006, 10:55
Dar ce parere aveti de spoturile ... la campanie... ala cu Nastase si ala cu Patzaichin???:)

Ambra Blu
23 Jun 2006, 11:10
Nu mi-au placut. Umorul asta romanesc, clonat dupa cea mai apreciata de catre public desfasurare de forte de amuzament - Unirea - nu ma atinge sub nici o forma, asa cum nu m-au atins nici oboselile cu Dorel & co.

Si exagerarile astea mi se par rudimentare: o simpla campanie tv face, chipurile, ordine in axiologie. Plus ala care cinta din nai, parca face dedicatie la nunta si bietul Eliade in spatele lui. Si glumita cu 'sa nu-ti sara la git, ca te lasa fara hemoglobina'. Hai, frate. Mai mult am ris la trailerul asta

http://movies.yahoo.com/feature/borat.html

Dar, ca tot vorbim de Gavrila & Asociatii, cea mai exagerat de ultra-crunta reclama penala, desi cu mari sanse de a devni cult, e aia cu puiul care zboara (eu am vazut un scurt metraj facut acum citiva ani de un tip, cu un pusti care merge in supermarket si ia de pe raft o cutie de conserve si da cu ele in mare strigind 'free Willy!').

Poate au fost pe brief executiile, nu stiu. Nu sint nici mai bune, nici mai proaste decit ce se face in publicitatea romaneasca. Aceleasi retete, aceleasi dume. Ma rog, asta a fost parerea unui outsider total. :)

Later edit: totusi, teaserul este mai bun, iar confuzia Nastase-Tiriac e destul de draguta

Airlight
23 Jun 2006, 12:04
oh shit.

aia cu puiu' :sick:

cherryblossom
23 Jun 2006, 12:26
puiul! lolololol am ris pe cinste

raptor
25 Jun 2006, 09:58
.mie sincer imi placea puiu ala....conceptul, evident... dar daca au plagiat-o-in bunul spirit romanesc de : "las' ca-i bine si-asa"...atunci pe pustii cu ei...
.imi mai aduc aminte de o schema din asta draguta a publictaristilor romani-vezi rachiul aprig de cilnau...reclama aia cu malacu' care'si tatueaza o sirena pe umar cu fieru' incins(nu a fost cumva si premiata pe la noi?)...ei bine drajii mei-la fix vreo trei luni de la difuzare rasfoiam o revista "graphis" si surpriza-surpriza-pe ce imi cad och'sorii: o scena(poza) 70% idem cu cea din reclama, doar ca in loc de malac era un marinar si in loc de vizichi muntenesc era rom jamaican(sau poate ceva mai tare la grade)...
.unde voiam sa ajung cu asta...ei bine, eu i-as propune la mari romani pe toti fututii astia nenorociti a caror indeletnicre zilnica e "plagiul"...asa, ca imi sunt ei mie dragi si ii pup pe ambii obraji cu carimbul de la ciszma.


.odata in viata(virtuala) ajung si eu la parere comuna cu hervert. ce prostie cacampania asta...lasa-ne domnu' giurgiu, cu cestiile astea...mai bine pune mina de la mina si ban de la ban si mai da niste desene animate bune din cind in cind(family guy se numesc, e din america ;) ).

Jay
26 Jun 2006, 17:01
Va pot spune doar ca nu e plagiata... e pura coincidenta..

raptor
26 Jun 2006, 17:13
.puiul sau malacul? daca e malacu'-fara suparare, da' e a dracu' de mare coincidenta.

Coshava
26 Jun 2006, 20:11
Nici Mihai Viteazul si tradat;


De ce nu ? :?

Totuºi - pe undeva - el nu e neapãrat cel mai mare român, ci, la propriu, cam primul domn român - ºi asta nu neapãrat datoritã Unirii temporare ci - din punctul meu de vedere - cã e primul despre care se ºtie sigur cã a folosit/impus limba românã în administraþie, biserici etc. :)

Terror_IST
26 Jun 2006, 20:20
Say what?

Coshava
26 Jun 2006, 21:09
Say what?

Nu mai ºtiu unde am citit prima datã asta. La Giurãscu cred ... :?

Terror_IST
26 Jun 2006, 21:34
Din cate stiu eu, in momentul de glorie al lui Mihai Bravul (1600) prin biserici se vorbea slavona si se folosea alfabetul chirilic. Limba romana era intr-un proto-stadiu. Din punctul meu de vedere MV a fost un megaloman, glorificat la modul absurd de-a lungul timpului. Degeaba a unit el tarile daca nu a putut tine in fraie puterea (daca n-ar fi fost atat de orgolios nu ar fi fost tradat) si chiar daca le-a unit, nu a avut motive nationale ci a fost "pohta, ce-a pohtit". Victoria de la Calugareni e mai mult mit, tinand cont ca dupa asa-zisa izbanda a fost nevoit sa se retraga si turcii au ocupat capitala. De asemenea a fost primul domnitor care a legat taranii de glie in Tara Romaneasca. Nu-i neg calitatile dar e departe de a fi cel mai mare domnitor pentru ca temporara lui izbanda nu a imbunatatit cu nimic situatia tarilor romane. Stefan cel Mare de exemplu, desi departe de a fi si sfant, a reusit sa mentina un echilibru aproape jumatate de secol, spre final a platit tribut dar nu a inchinat tara. MV a fost un oportunist care a vrut prea mult si s-a prabusit.

Coshava
26 Jun 2006, 23:20
Deviem pe lângã subiect. :oops:

Însã, una peste alta, sunt curios de unde/din ce surse istorice þi-ai format aºa pãreri ferme ?

Nu de alta, dar legat de folosirea limbii române eºti complet în eroare. :)
Domnia lui Mihai Viteazul este exact în perioada de fixare în scris a limbii române, în primul rând, dupã cum era normal în epocã, în textele religioase.


Biblia în limba româna

Dupa cum am anticipat deja mai sus, când discutam despre variante ale Sfintei Scripturi în limbile popoarelor din Europa de est, în Principatele române situatia traducerilor era diferita fata de cea specifica popoarelor învecinate. Bunaoara, înca pe la jumatatea secolului al XVII-lea un preot sas din Bistrita, pe nume Adalbert Wurmloch, putea sa constate despre preotii români în general, dar despre cei din Ardeal în special, ca ei "explica Epistolele Sf. Pavel si Evanghelia în limba româna, dupa citirea lor în slavona, pe care mirenii n-o înteleg". Vreme de câteva secole, românii au fost singurul popor din lumea ortodoxa a caror limba, dupa cum sublinia si Virgil Cândea, nu avea nimic în comun cu limbile folosite în cultul ortodox european - slavona si greaca. Ambele nu le spuneau mai nimic românilor, le erau straine. Astfel nu este de mirare ca în Principate, mai mult decât în alte parti ale estului european, s-a simtit de timpuriu nevoia unor traduceri în limba vernaculara, si ca acestea au vizat în primul rând Psaltirea si Noul Testament. Psaltirea, pentru ca este o carte veterotestamentara indispensabila vietii monahale crestine, iar Noul Testament deoarece contine texte utilizate cu regularitate atât în cultul public cât si în lucrarea învatatoreasca a Bisericii. Traducerile cele mai vechi, roade ale unor osteneli anonime, constituie corpusul unor texte din secolele XV-XVI. Regasim, între ele, fragmente din Faptele Apostolilor, din Epistole si, evident, Psaltirea (Codicele Voronetean, Psaltirea Scheiana, Psaltirea Hurmuzaki, Psaltirea Voroneteana). La jumatatea secolului al XVI-lea, Filip Moldoveanul va imprima la Sibiu Evangheliarul Slavo-Român (1551-1553), cel mai vechi text tiparit al Noului Testament în limba româna, aflat astazi la Sankt Petersburg. Câtiva ani mai târziu, la Brasov, Diaconul Coresi publica Tetraevanghelul (1561), Faptele Apostolilor (1565-1567), Psaltirea (1570) si Psaltirea slavo-româna (1577), într-o româneasca destul de anevoioasa înca. Un moment important îl constituie publicarea Paliei de la Orastie, la 1582, reunind Facerea si Iesirea în traducerea unor carturari banateni si ardeleni (Efrem Zakan, Stefan Herce, Moise Pestisel si Archirie), care se folosesc inclusiv de versiunea maghiara a lui Heltai Gáspár (Cluj, 1551), pe lânga Septuaginta, Vulgata si un text ebraic nedepistat.

În secolul al XVII-lea, Alba Iulia devine un adevarat centru tipografic unde se imprima carti de cult în slavoneste mai întâi, iar ulterior în limba româna. Aici va aparea o Psaltire (1661), tradusa direct din ebraica, precedata însa de prima versiune româneasca integrala a Noului Testament (1648), pe care specialistii o considera unanim drept "una dintre pietrele fundamentale pe care s-a cladit, în secolele urmatoare, limba româna literara" (Florica Dumitrescu). Mitropolitul Simion Stefan subliniaza, în celebra prefata a cartii, importanta unei asemenea lucrari pentru viata spirituala a Bisericii si, totodata, atesta programatic intentia de a o difuza în toate teritoriile locuite la acea vreme de români.

Concomitent, în Moldova si în Muntenia sunt publicate si raspândite pe arii foarte extinse traduceri de mare valoare, cum ar fi: Evanghelia Învatatoare (1642), Profitologhionul (1680), Psaltirea în Versuri si Psaltirea de-ntales ale lui Dosoftei, iar vrednicul spatar Nicolae Milescu se osteneste cu talmacirea Vechiul Testament (1667). Toate acestea, alaturi de Evangheliarul (1682) si de Apostolul (1683) tiparite la Bucuresti sub patronajul lui Serban Cantacuzino si cu purtarea de grija a mitropolitului Teodosie, vor pregati terenul pentru aparitia, la 1688, a Bibliei de la Bucuresti - prima editie integrala în limba româna a textului Sfintei Scripturi. Cartea a fost tradusa dupa textul Septuagintei de catre stolnicul Constantin Cantacuzino, logofetii Serban si Radu Greceanu, cu sprijinul arhiereului Ghermano de Nyssa (directorul Academiei grecesti din Constantinopol) si al lui Sevastos Kymenites (directorul scolii grecesti din Bucuresti) si, cum spune mitropolitul Teodosie în cuvântul introductiv, alti "ai nostri oameni ai locului, nu numai pedepsiti întru a noastra limba, ce si de limba elineasca având stiinta ca sa o talmaceasca". Din punct de vedere lingvistic, Biblia de la 1688 valorifica experienta traducerilor anterioare si consacra, într-un mediu bazat pâna acum îndeosebi pe oralitate, valoarea textului scris.

Vrei sã-þi reproduc ºi un text din administraþia lui Mihai Viteazul scris ºi el în românã ? :?

Terror_IST
27 Jun 2006, 07:23
OK, dar exemplele de carti religioase pe care le-ai dat tu sunt la peste 40 de ani de la moartea lui Mihai (lasand la o parte activitatea fecunda diaconului a Coresi, care era la Brasov deci nu in Tara Romaneasca). Eu am spus doar ca limba romana era intr-un proto-stadiu (prima gramatica a limbii a fost eleborata undeva dupa 1700), nu am spus ca nu se folosea limba romana. In biserici se folosea slavona si implicit cartile de cult erau scrise cu alfabet chirilic (trecerea de la la alfabet chirilic la alfabet latin s-a facut in 1860). S-au facut traduceri de carti de cult in limba romana dar majoritatea preotilor nu stiau sa citeasca decat in slavona.

Citez din Giurascu, "Isoria Romanilor" VOL II, pagina 418:
Limba acestor prime traduceri este stangace, greoaie, deoarece traducatorii erau prea influentati, robiti chiar de limba slava a textului pe care il aveau in fata. Se pastreaza adeseori aceeasi topica, de aici o suma de inversiuni, care, daca erau naturale in limba slavona suna cu totul ciudat in limba romana. Cateodata traducandu-se literal, cuvant cu cuvant, si scapandu-se din vedere intelesul general al frazei, unii termeni slavi care aveau doua sensuri sunt redati in limba romana cu sensul gresit, nu cel care se potrivea in fraza respectiva

Coshava
27 Jun 2006, 08:52
Eu am spus doar ca limba romana era intr-un proto-stadiu (prima gramatica a limbii a fost eleborata undeva dupa 1700), nu am spus ca nu se folosea limba romana.


O.K. - dar, dupa parerea mea si nu numai, faptul ca Mihai Viteazul a fost primul care si-a tinut actele de cancelarie in romana a fost probabil taman ... "sprijinul politic" necesar pentru ca sa se ajunga la cristalizarea limbii in stadiul care e in "Biblia de la Bucuresti". :)


In biserici se folosea slavona si implicit cartile de cult erau scrise cu alfabet chirilic (trecerea de la la alfabet chirilic la alfabet latin s-a facut in 1860).


A doua parte e - fireste - adevarata, la prima am dubii. :?

In special in Ardeal si Banat, unde influenta Reformei a fost mai timpurie si mai puternica, slujbele au inceput sa se tina in romana/folosind si romana destul de devreme. Totodata e la fel de adevarat ca, mai ales in Moldova, a existat pina spre sfirsitul secolului al XIX-lea un curent "pro-rusofil", "pro-slav" foarte puternic in rindul clerului ortodox ( I. Creanga de ex. facea parte din miscarea cu pricina, care avea - printre altele - si un puternic militantism anti-unire etc, etc - nu ma intind mai mult ca nu e cazul ).


Citez din Giurascu, "Isoria Romanilor" VOL II, pagina 418:
Limba acestor prime traduceri este stangace, greoaie, deoarece traducatorii erau prea influentati, robiti chiar de limba slava a textului pe care il aveau in fata. Se pastreaza adeseori aceeasi topica, de aici o suma de inversiuni, care, daca erau naturale in limba slavona suna cu totul ciudat in limba romana. Cateodata traducandu-se literal, cuvant cu cuvant, si scapandu-se din vedere intelesul general al frazei, unii termeni slavi care aveau doua sensuri sunt redati in limba romana cu sensul gresit, nu cel care se potrivea in fraza respectiva

Asta e valabil mai ales in cazul asa-numitelor "texte maramuresene". Oricum - la acest aspect ( sa o dau asa ... un pic pe gluma ) putem constata iarasi ca "nimic nou sub soare" pe meleagurile romanesti. Probabil respectivii carturari, cu o solida cunostinta a limbii slavone si influenta din partea culturii cu pricina procedau la fel ca si cei care folosesc la greu expresii ca "mi-am schimbat look-ul la hairstylist", determinat cu sensul de hotarit, "sa implementam reforma", etc, etc ... :lol: :lol:

P.S. : Nu stiu daca e foarte relevant unde si-a tiparit Coresi cartile. "Patrulaterul" de formare a limbii romane literare a fost oricum Brasov-Sibiu-Tirgoviste-Cimpulung, carturarii romani implicati in tipariturile cu pricina circulind intre orasele respective fara probleme ... ca na ... ideea de viza pe pasaport a aparut citeva secole mai incolo ... :P

Mama ... ce pe linga subiect sunt ... :oops:

Mai pot sa spun numai ca faptul ca in ambele filme romanesti despre Mihai Viteazul ( cel putin eu doar de astea stiu ) nu se pomeneste mai nimic de activitatea si viata culturala a epocii - si se insita doar pe aspectele de cafteala si intrigaraie politica - e aspectul care ma irita cel mai tare ? :sick:

Terror_IST
27 Jun 2006, 12:29
Pai de fapt asta e si problema mea. Din ce am prins la televizor sunt o groaza de oameni care voteaza pentru Mircea cel Batran, Mihai Viteazul sau Vlad Tepes, ca au fost mari voievozi, ca au fost bravi si au luptat cu paganii. Mi-aduc aminte de cartea de istorie din clasa a IV-a cand invatam ca romanii luptau unul cu zece turci, ca inamicii desi erau cata frunza si iarba erau prinsi prin vre-o vale si cafititi. Realitatea cred ca a stat cam alta si ,din pacate, toata jertfa lor (care nu poate fi negata) a fost in van tinand cont ce inapoiere pe toate planurile a adus secolul fanariot. Nationalismul trist cu care a fost tratata istoria in perioada comunista n-a facut decat sa sporeasca unda de dezinformare. Inteleg ca poporul are nevoie de eroi dar poate eroii ar trebui cautati si in alata parte decat in Evul Mediu. Un Giurascu, un Vlad Georgescu sau un Neagu Djuvara poate aruna ceva lumina asupra problemelor.

PS: Ai perfecta dreptate in ceea ce tine de cancelaria lui Mihai Viteazul.

Cinemania
27 Jun 2006, 13:02
Moromete e cel mai mare roman

Terror_IST
27 Jun 2006, 15:05
Mai degraba cel mai mare taran roman! :)

Coshava
27 Jun 2006, 17:02
O sa iau avertisment ca nu ma abtin sa nu despic firul in patruspatru la unele subiecte ... :oops: ... dar totusi nu ma pot abtine ...

{...}toata jertfa lor (care nu poate fi negata) a fost in van tinand cont ce inapoiere pe toate planurile a adus secolul fanariot.

... cred ca totusi inapoierea cea mai mare a adus perioada de "anarhie" ce a inceput undeva prin ... 16XX sa zicem pina pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. Fanariotii - in ciuda proastei reputatii create de pasoptisti - au avut totusi meritul ca, sub multe aspecte, au fost buni administratori si au pus ordine in haos. :)

De-aia eu unul ramin totusi la ideea ca Mihai Viteazul si Ferdinand au fost cam "cei mai mari romani" d.p.d.v. politic ( cu Bratianu ala de la 1877 pe-aproape :P ).

Gataaaa - sunt cuminte si promit sa ma abtin de-acuma inainte cu lungitul comentariilor ...

Terror_IST
27 Jun 2006, 19:38
Ai dreptate cand te referi la anarhia boierilor care "hicleneau" :)

Cand vorbeam de fanarioti ma refeream la regresul economic & militar din tarile romane si la orientalizarea culturii. Intr-adevar Constantin Mavrocordat a facut ceva reforme si au mai fost si alti fanarioti bine-intentionati dar tarile romane erau lipsite de orice initiativa in fata Portii.

Dar de ce Ferdinand care a fost puternic influentat de Ionel Bratianu? De ce nu Carol, care a pus bazele Romaniei moderne?

Coshava
27 Jun 2006, 21:34
Ai dreptate cand te referi la anarhia boierilor care "hicleneau" :)


ªi "se haineau" pe domn. :lol: ªi pe noi ºi pe polonezi ne-a mâncat în perioada aia regimul de "anarhie feudalã" ... :sick:
Recunosc cã limba din unele vechi letopiseþe mi se pare aºa ... cu o savoare absolut inegalabilã. :)


Cand vorbeam de fanarioti ma refeream la regresul economic & militar din tarile romane si la orientalizarea culturii. Intr-adevar Constantin Mavrocordat a facut ceva reforme si au mai fost si alti fanarioti bine-intentionati dar tarile romane erau lipsite de orice initiativa in fata Portii.


Mai mult decât supunerea ... obedienþa ... faþã de Poartã cred cã a contat cã ruºii, austriecii ºi turcii se tot bãteau pe teritoriul celor douã Principate când avea chef ... :(


Dar de ce Ferdinand care a fost puternic influentat de Ionel Bratianu?


Corect - dar a avut totuºi luciditatea necesarã sã-i urmeze sfaturile, spre deosebire de puletele ãla de þar care ºi-a cam meritat soarta. :x


De ce nu Carol, care a pus bazele Romaniei moderne?

:oops:
Din acelaºi motiv conjunctural ( sã sperãm ) datoritã cãruia nu-mi place nici de Cuza prea mult. Ambii au pus bazele unei Românii moderne, au merite certe ... cu defecte de bazã perpetuate de atunci din pãcate :( : corupþie endemicã, favorizarea concesionarilor ºi a capitalurilor strãinã în dauna celor româneºti ( totuºi ... la un moment dat Carol I voia sã-ºi "dea demisia", numai cã trebuia sã aºtepte sã se calmeze spiritele cu Strousberg ... :P ), cu un aparat birocratic îndreptat adesea împotriva cetãþenilor, cu întreþinerea în prim-plan a unei elite rafinate/aristocratice, dar cvasi-neproductive în dauna susþinerii afirmãrii unei "elite a afacerilor" ( cum a fost cazul în Germania ) º.a.m.d., º.a.m.d.

ªtiu cã am fost cam haotic, sper cã totuºi s-a înþeles ideea - dar nu vreau sã deviez prea mult ... decât deja am fãcut-o. :?

herbert
09 Jul 2006, 01:21
serviti din vesela salata romanesca a marilor romani:
http://www.hotnews.ro/articol_51988-Domnitorii-domina-topul-celor-mai-mari-10-romani.htm

Alex Leo Serban
09 Jul 2006, 07:04
eu votez cu carol al II-lea!

pt k a facut ce-a vrut mushkii lui, a avut multe amante (dintre care o evreik), si-a bagat picioarele-n regulile curtii, a protejat artele si i-a casapit pe legionari :love:

silver_boy
09 Jul 2006, 08:47
top 10 ca top 10...da ce sexy sunt urmãtorii 90
pe locul 13 e Jiji :love: :love: :love:
pe 44 Mãdãlina Manole??? marfã frate
pe 59..Bulã
ºi pe-o sutã badea cârþan, pãi nu?

Airlight
09 Jul 2006, 09:13
ceausescu pe 11, bivolaru pe 20, imediat sub el radoi, base un pic mai jos pe 27, doar cu 3 locuri peste mircea lucescu, BUREBISTA pe 36 (da, si asta a devenit roman), madalina manole pe 44, intre creanga si cv tudor, e si traistariu pe 65, fix deasupra andreei marin de pe 66, florentin petre si marius moga la pachet deasupra lui nicu steinhardt si foarte jos, pe locul 99, batranul noica.

doar o natie frivola si debila poate genera asa ceva.

Alex Leo Serban
09 Jul 2006, 09:22
nu stiu de unde le-ati luat voi, da-ntreb si eu:

1. jiji pe ce loc e? (sorry, am vazut acum - pe 13... tot e bine k ceashk i-a luat fatza!)
2. bivolaru - care, escrocu sau guru-escroc?
3. traian, imparatu roman, e?
4. omu meu, carol 2, nu cred k e - e? (k o fi natia asta debila, da nu-i atit de frivola, ma tem...)

atit am dorit sa stiu.
o zi frumoasa in continuare.

(ALL OF THE ABOVE proves k sint un bou... era linku mai sus - n-am observat!)

acum, k am observat, nu ma pot abtine sa remarc: PATA intre balcescu si iliescu!?! :w00t: gosh, it's made my day!!!

Nightwane
09 Jul 2006, 09:49
ba, io pe ce loc am iesit?

Pitbull
09 Jul 2006, 09:57
Coispe.

Nightwane
09 Jul 2006, 09:59
Cu coispele in gura ta.

Pitbull
09 Jul 2006, 10:01
Da' a ta ce-are, i-ocupatä de fascisti?

Nightwane
09 Jul 2006, 10:11
De separatisti.

Pitbull
09 Jul 2006, 10:14
Bäi, asta-i loviturä sub centurä! :(
Nu vorbi de separatisti în casa...
(Las' cä-ti explic eu, la berea aia.)

Nightwane
09 Jul 2006, 10:16
bwahaha. i am evil.

separatisti
separatisti
separatisti
separatisti
separatisti
separatisti
separatisti
separatisti
separatisti
separatisti
separatisti
separatisti
separatisti
separatisti
separatisti

Pitbull
09 Jul 2006, 10:18
BUFNILULE!!! :((

Coshava
10 Jul 2006, 09:44
eu votez cu carol al II-lea!

pt k a facut ce-a vrut mushkii lui, a avut multe amante (dintre care o evreik), si-a bagat picioarele-n regulile curtii, a protejat artele si i-a casapit pe legionari :love:

Misto gluma ... :lol: :lol: :lol:

qwerty
10 Jul 2006, 10:49
Au mai ramas 10 si unul trebuie sa castige.Cred ca TVR-ul putea sa faca altceva cu acesti bani.

raptor
10 Jul 2006, 10:52
.evident. putea lansa campania "mici romani"

qwerty
10 Jul 2006, 11:01
Cu siguranta ca va urma dar numai cand o termina pe asta.Si daca castiga Stefan cel Mare cum o sa-i dea premiul?

Terror_IST
10 Jul 2006, 11:46
Mi se pare groaznic de trist clasamentul pentru ca nu se rasfrange sub nicio forma asupra celor votati ci asupra celor care au votat. Votul popular reflecta cat de confuz si bascalios este alegatorul roman si dovedeste inca odata ca in mare suntem lipsiti de niste puncte de reper. Interesant e ca multe persoane au refuzat sa voteze neavand incredere in campania TVR (poate ca ar fi aratat altfel clasamentul). Nu pot fi in totalitate de acord cu finalistii dar e totusi bine ca in clasamentul primilor 10 nu s-a infiltrat vre-un ilustru necunoscut, mai mult sau mai putin in viata (ma refer aici la exemplare precum Becali, Moga, Radoi etc.).

jeleu
10 Jul 2006, 13:40
toate ca toate, dar ii meritam pe toti becali sau mutu din top.

Airlight
10 Jul 2006, 14:48
Castiga Stefan cel Mare, care in urma campaniei se va numi Stefan cel Mare Roman.

Nightwane
10 Jul 2006, 14:56
neah. sigur o sa castige Eminexu'. Ca e cel mai sifilitic roman.

Airlight
10 Jul 2006, 18:03
nu, ca nu-i mai poti spune bunelului prins intr-un moment delicat "iliescu sa fii tare cum a fost ...eminescu"

Alex Leo Serban
10 Jul 2006, 21:44
Castiga Stefan cel Mare, care in urma campaniei se va numi Stefan cel Mare Roman.

that's a good one :P

PS deceptii personale:
- k maria tanase nu e mai sus
- k monica lovinescu nu e deloc
- k cioran nu e in locu lui eliade
- k antonescu e intre primii 10
- k zelea codreanu e intre cei 100

si, fireste, cu voia dvs ult. pe lista
-k jiji e m...m... mare roman |?| cind el, de fapt, e a-roman ;)

Nightwane
10 Jul 2006, 21:58
eu as fi ales (asta daca nu ma votam pe mine. tee-hee!) pe negulesco sau ionesco. numa de-al dracu'. Iaca-sa.

silver_boy
10 Jul 2006, 22:33
- k cioran nu e in locu lui eliade...



k Cioran nu e în locul lui Eliade???
uhhhh

aceastã preferinþã , ne doare :happy:

Coshava
11 Jul 2006, 02:13
Votul popular reflecta cat de confuz si bascalios este alegatorul roman si dovedeste inca odata ca in mare suntem lipsiti de niste puncte de reper.
{...}
Nu pot fi in totalitate de acord cu finalistii dar e totusi bine ca in clasamentul primilor 10 nu s-a infiltrat vre-un ilustru necunoscut, mai mult sau mai putin in viata (ma refer aici la exemplare precum Becali, Moga, Radoi etc.).

O.K. - deci totuºi puncte de reper existã la cei cafre au votat... :P

Lãsând deoparte eventualele fiþe de 'telectuali finuþ care neapãrat trebuie sã conteste un astfel de vot doar aºa ... cã e vot popolar ºi na ... trebuie sã fie naºpa, mie rezultatele de pe primele 10 locuri mi se par destul de relevante ºi în bunã mãsurã ... oarecum normale ( O.K. - recunosc cã eu mã aºteptam totuºi la Ferdinand în locul lui Carol I, dar e o chestie poate de preferinþã proprie ºi ... deºi o sã sune ciudat - la Ceauºescu sau Þepeº în locul lui Antonescu :P ).

Alex Leo Serban
11 Jul 2006, 07:08
- k cioran nu e in locu lui eliade...



k Cioran nu e în locul lui Eliade???
uhhhh

aceastã preferinþã , ne doare :happy:

(eventual fara virgula? ;) )

de ce sa t doara? k scriitor, cioran este (mult) peste eliade...
(la eliade-savant nu ma bag, k nu ma pricep)
oricum, prezenta lui eliade intre primii 10 mi se pare un scandal; adik cum, eliade inaintea lui creanga, caragiale, eventual goga (btw: unde e goga, 'poetul patimirii noastre'??)!?
degeaba face misto coshava de circotashi - topul e varza, si cine a vazut stirile de pe 2, aseara, a aflat d la mircea kivu, sociolog, k nu are nicio relevanta... decit asha, k joc (de societate).
se desprind iteva lucruri:
1 avantajarea figurilor contemporane, unele intrate in top dintr-un... accident (laura stoica de ex.); si aici, insa, e varza, adik - gica petrescu e, dan spataru nu e... how come?
2 avantajarea figurilor istorice in dauna celor literar-artistice; asta e previzibil, si cred k se intimpla peste tot.
3. intrarea in top a unor 'outsideri' (wurmbrand, zelea codreanu, elisabeta rizea, 'eroul necunoscut',... bula :o ), semn k la top au participat - cum spunea acelasi kivu - grupuri minoritare f active (pe internet & stuff) care, din fronda sau altceva, au 'bagat' asemenea figuri...
4 in fine - caracteristica cea mai evidenta -, prezenta deficitara a femeilor... unde sint ana ipatescu, ecaterina teodoroiu, doamna oltea (k sa ma rezum la figurile istorice)?? o explicatie (data tot de kivu): insasi prezenta deficitara a figurilor feminine in cartile de istorie...

cam asta e.
k 'foto la minut', e revelator. k imagine pt 'durata lunga', e nix & e vax.

Ambra Blu
11 Jul 2006, 08:12
de ce sa t doara? k scriitor, cioran este (mult) peste eliade...
(la eliade-savant nu ma bag, k nu ma pricep)
oricum, prezenta lui eliade intre primii 10 mi se pare un scandal;

Asta pentru ca esti tu mai conservator, d'aia. Eu l-am votat pe Eliade si isi merita foarte bine un loc in primii zece, numai si numai pentru ce-a facut ca istoric al religiilor si culturii. Si mie imi plac si parti din proza lui.

Alex Leo Serban
11 Jul 2006, 08:31
eu conservator, eu?! :shock:
eu stiam k sint progresist & avangardist & stuff...
anyway; ce-are s.ula cu prefectura? i mean, d c sa nu fiu de acord cu eliade pt k sint... 'conservator'? repet: k istoric al religiilor ma lasa rece, k nu e felia mea, iar k prozator mi se pare kitsch (mai ales prozele fantastice, k in celelalte - sa zicem, 'santier' - e mai ok)...

nu; orice s-ar spune, nu poate eliade (care, let's face it, e un autor 'de nisha', asa, mai pt telectuali...) sa treak inaintea lui creanga & ceilalti enumerati! dar, pt k e romania, uite k se poate :lol:

Ambra Blu
11 Jul 2006, 08:47
repet: k istoric al religiilor ma lasa rece, k nu e felia mea, iar k prozator mi se pare kitsch (mai ales prozele fantastice, k in celelalte - sa zicem, 'santier' - e mai ok)...



Nu e kitsch deloc. E colectia aia de nuvele cu La tiganci & co, o continuare foarte fireasca a activitatii lui de cercetator in domeniul sacrului. Plus fresca usor melancolica (a expatriatului) a Bucurestiului interbelic si nostalgia paradisului si motivul dublului, alea-alea, parca vorbesc ca manualul de romana dintr-a doispea. Nu, este foarte tare pe proza fantastica. Cel mai tare din Romania.

Airlight
11 Jul 2006, 10:08
si se face si mai tare, dupa ce serbetul lui coppola va lovi publicul roman.

pana una-alta, mi-as face firma de statui.

Ambra Blu
11 Jul 2006, 10:10
N-are deloc de-a face o ecranizare cu valoarea intrinseca a scrierilor lui Eliade.

Terror_IST
11 Jul 2006, 11:59
deºi o sã sune ciudat - la Ceauºescu sau Þepeº în locul lui Antonescu :P ).

Dupa mine atat Ceausescu cat si Antonescu ar trebui sa apara intre primele 10 mari personalitati, deoarece prezenta lor in istorie s-a facut simtita. Fara a avea orientari de dreapta, consider ca Antonescu a fost un militar abil care a reusit sa aduca ordine in haos. Ceea ce foarte multa lume ii imputa este faptul ca a trecut Nistrul dupa eliberarea Basarabiei. Romania oricum era prinsa intre ciocan si nicovala iar Antonescu a trebuit sa aleaga dintre doua rele, si l-a ales pe Hitler. Chiar daca suna ciudat, cred ca ar facut alegerea potrivita (sa ne amintim ca si Carol I a vrut sa intre in razboi de partea nemtilor), pentru ca altfel statul roman s-ar fi transformat in teatru de razboi si e lesne de inteles ca nemtii ne-ar fi ocupat fara mari probleme. Daca romanii s-ar fi opus lui germanilor, s-ar fi schimbat cu mult ecuatia? Sincer, nu cred pentru ca Hitler voia sa atace primul (ma refer la atacarea URSS) deoarece ducea lipsa de resurse. Cand vine vorba de Antonescu multi vor aduce in discutie si problema Holocaustului, deci astept cu interes documentarul. Apropo, se stie cine se va ocupa de regizarea fiecarui clip?

Alex Leo Serban
11 Jul 2006, 13:30
nu poti compara c a facut carol I cu c a facut antonescu dintr-un motiv simplu carol I era neamtz... era normal k inima lui sa traga spre nemtzii lui - insa datoria (de suveran al altei tari, whatever) l-a facut sa treak peste sentimentele lui si sa puna romania de partea justa (dk vreti, e un fel de 'dilema apostol bologa' wearing a crown ;) ).
la antonescu, n-a contat decit cuvintul dat lui hitler, onoarea lui de militar - ceea c mi se pare un mare bullshit; pina la urma, orice act istoric se judek din perspectiva rezultatului. nu spun k antonescu n-a fost bun roman, k nu a vrut binele tarii etc - dar a ales cartea proasta si a pierdut. adik - a fost un conducator prost, in timp c carol I a fost un conducator bun. it all boils down to this. prostia se plateste...

Coshava
11 Jul 2006, 16:29
deºi o sã sune ciudat - la Ceauºescu sau Þepeº în locul lui Antonescu :P ).

Dupa mine atat Ceausescu cat si Antonescu ar trebui sa apara intre primele 10 mari personalitati, deoarece prezenta lor in istorie s-a facut simtita.


In buna masura sunt de acord cu tine - mai ales daca ar fi vorba de un top al primilor 10 politicieni/conducatori.


Fara a avea orientari de dreapta, consider ca Antonescu a fost un militar abil care a reusit sa aduca ordine in haos.


Nu stiu ce are aici de-a face dreapta sau stinga.
Dupa parerea mea singurul lui merit real e ca a fost singurul sef de stat ( de facto - O.K., stiu ca Mihai I era rege, dar asa ... cu numele ) din secolul al XX-lea in timpul caruia finantele publice au fost aproape in totalitate ferite de flagelul coruptiei si clientelismului. :)
Si ca - dupa toate probabilitatile - a fost raul cel mai mic in acea perioada ( desi asta nu prea e un merit in sine ).

In rest ... a fost un militar tipic, adica lipsit de viziune pe termen mediu/lung etc - si pe care o intelegere ingusta si rigida a "onoarei" l-a condus spre acte criminale ( deportarile de nevinovati in Transnistria, singerosul asediu in care a refuzat orice ajutor german asupra Odesei, ordinele criminale de a arunca in prima linie persoane cu suspiciuni vagi ca erau legionari sau simpatizanti comunisti s.a.m.d. ) . Parerea mea fireste.
Culmea - dar cred ca Ceasca il batea lejer la capitolul "viziune politica" ( si asta spune multe despre cit era Antonescu de paralel ... :oops: )


Cand vine vorba de Antonescu multi vor aduce in discutie si problema Holocaustului, deci astept cu interes documentarul. Apropo, se stie cine se va ocupa de regizarea fiecarui clip?

Ce documentar si cine finanteaza realizarea lui ? :?

Terror_IST
11 Jul 2006, 17:57
Din cate am intels va fi realizat cate un documentar pentru fiecare personalitate dintre primele 10. TVR-ul se lauda ca documentarele vor fi realizate de tineri "nepervertiti".

@ ALS Foarte inspirata comparatia cu eroul lui Rebreanu dar cred ca un exemplu si mai bun ar fi un alt personaj rebrenian, David Pop. Daca Apostol Bologa incercat sa dezerteze pentru ca templul lui s-a prabusit si a inteles ca singura solutie ramasa e moartea, eroul din "Catastrofa" nu reuseste sa faca ce-i dicteaza constiinta. Unii spun ca regele Carol I a murit de inima rea pentru ca nu a putut onora pactul secret incheiat cu Puterile Centrale, ceea ce insemna intrarea regatului in razboi alaturi de Germania. Ferdinand a facut un gest de mare curaj intrand in razboi de partea Antantei (gurile rele spun ca Bratianu & regina Maria au avut cuvinte grele de spus in luarea acestei decizii) fiind ulterior renegat de nemti (sters din arborele genealogic parca).

Cat despre maresal, intr-adevar a jucat cartea proasta, dar a facut-o pentru ca isi imagina ca nazistii vor castiga razboiul (imi vine in minte "Vaterland"-ul lui Robert Harris). Antonescu si-a dat cuvantul lui Hitler pentru ca avea nevoie de mana-libera pentru a-i lichida pe legionari. Cred ca nemtilor le era indifierent cine conducea Romania (Sima sau Antonescscu) atata timp cat beneficiau de petrol si grane pentru a-si sustine masinaria de razboi.

Mala Portugal
25 Jul 2006, 18:30
Mari britanici:
http://uk.news.yahoo.com/24072006/323/bond-star-connery-tops-list-british-heroes.html

Jamie rules :love:

Martalogu
27 Jul 2006, 11:27
pe mine m-a deranjat selectia dictatoriala a SMS-urilor. desi am trimis vreo 10, magaru care le tria n-a cadicsit sa-mi publice pe mira ecranului nici unul. ca deh, doar i-am propus pe Teoharie Coca Cozma, Fram-ursul polar sau pe Stefan Banica jr, deoarece le-a luat de neveste pe M.Radulescu si pe A.Marin, dar culmea culmilor e ca magaru de care am amintit nu m-a lasat sa-l nominalizez nici macar pe Soso de la BigBrother.

rusine.

crin3l
28 Jul 2006, 07:29
Cel mai mare roman are trebui sa fie , cred eu , Nadia Comaneci , deoarece ea ne-a adus cea mai mare glorie.Oricum se vede inca o data incultura poporului roman daca nishte persoane ca Becali sau Mutu sau Cristea (un fost fotbalist de la Steaua , akuma la Poli) sunt printre propuneri.Altzi mari romani ar fi Eminescu ,Mircea Eliade, Brancusi , G Enescu , Traian Vuia , Henri Coanda, Ciprian Porumbescu , marii conducatori din trecut precum Stefan cel Mare , Mihai Viteazul sau Vlad Tepes , Ilie Nastase (datorita umorului si talentului sau ) , Gheorghe Hagi (ne-a facut glorie in cel mai iubit fenomen de pe planeta) si multzi altzii. Adevarul este ca Romania a avut shi inca mai are (nu chiar ca in trecut) oameni valoroshi , dar majoritatea sunt cu mult sub ei shi nush sa ii aprecieze sau sa ii fi aperciat.

drudu
28 Jul 2006, 08:03
marii conducatori din trecut precum Stefan cel Mare , Mihai Viteazul sau Vlad Tepes
God forbid!!! btw, de carol I ai auzit?

Cinemania
28 Jul 2006, 08:44
sunt o gramada de mari romani...nu cred ca exista unul singur...si oricum cand pui poporul sa aleaga, mereu vor iesi unii la care nu te astepti, precum Jiji or whatever...e ca pensionarii aia carora le e dor de Ceaushu

drudu
28 Jul 2006, 11:14
daca ar fi vorba numai de pensionari as mai intelege, dar culmea e ca am auzit oameni de 30 de ani admirandu-l...

Alex Leo Serban
28 Jul 2006, 13:30
pe cine - pe ceashk sau pe jiji?
o fac din fronda.
si pe c, si pe jj...

crin3l
28 Jul 2006, 13:54
marii conducatori din trecut precum Stefan cel Mare , Mihai Viteazul sau Vlad Tepes
God forbid!!! btw, de carol I ai auzit?
Ai dreptate :oops:

drudu
19 Aug 2006, 08:33
s-au anuntat si regizorii care vor face documentarele

Observator Cultural
FILM. Primii zece „Mari Romani“ vor fi prezentati in documentare de 30 de minute

Campania „Mari Romani“ a televiziunii publice (adaptata dupa un format de succes marca BBC) si-a ales finalistii. Pe perioada verii, zece regizori romani au avut marea oportunitate de a realiza un documentar, de aproximativ 30 de minute, despre unul dintre primii zece „Mari Romani“, filmele avind asigurat din start un public extrem de numeros. Cele zece productii vor fi difuzate de TVR, doua cite doua, in septembrie si octombrie, fiecare finalist fiind prezentat si sustinut de cite o personalitate publica; cele cinci emisiuni vor include si dezbateri pornind de la activitatea personajelor portretizate. Patru regizori implicati in proiect ne-au dezvaluit cite ceva din culisele filmelor lor, ale caror subiecte pot genera controverse; daca trei dintre ei (Florin Iepan, Cornel Manolache si Alexandru Solomon) sint documentaristi reputati, cu multe productii la activ, al patrulea (Hanno Höfer) s-a impus pina acum doar prin scurtmetrajele sale de fictiune. Ceilalti regizori ai campaniei „Mari Romani“ sint: Laura Beldiman (Mihai Viteazu), Lucia Hossu-Longin (Richard Wurmbrand), Alexandru Maftei (Stefan cel Mare), Andrei Morosanu (Mircea Eliade), Camelia Robe (Mihai Eminescu) si Laurentiu Rusescu (Alexandru I. Cuza). (M.F.)

jack sparrow
03 Sep 2006, 17:19
CEL MAI MARE ROMAN E NICOLAE CEAUSESCU

Alex Leo Serban
03 Sep 2006, 18:03
nu-i adevarat: ala n-avea decit 1m 60!

Airlight
03 Sep 2006, 19:25
in cazul asta, cel mai mare roman e terente :P

Pitbull
03 Sep 2006, 19:27
Nu marshatzi, vrabia asta e avortonu' de peter jackson, frodo baggins, si alte chestii, înviat din morti. Ignorati-l - pânä se-ntoarce Emi de la bronzat burta si-i dä primul bann (nu "ban!") din lungul sir al celor care vor urma.
(Bäga-mi-as picioarele, la noi pe forum în veci nu s-ar fi-ntâmplat asa ceva! Si-acum, poftim, se despart! De-ASTA le-am päzit eu forumul de toti stricatii? Life is a bitch!)

Alex Leo Serban
03 Sep 2006, 19:43
da, ne-am prins, da ne jucam si noi cu el :lol:

Pitbull
03 Sep 2006, 19:47
A bun, bun - atunci, jucati-vä voi cu el, cä eu nu am chef azi... nu am chef azi... n-am chef de nimic... :(

lestatika_29
03 Sep 2006, 19:51
do i feel a sad pitbull?
of,,, parca vama veche ar fi ruda cu tine... inteleg ca-ti pare rau, da hai join me la un mistouat (sic) d jacky-wacky... it'll be like old times..
apropo, a luat jacky bann? k nu l-am mai vazut p-aci in ult minute....

Pitbull
03 Sep 2006, 19:54
Lesty, mamä, ästa-i jacky, ästa si nu altu', cu haine de cäpätat - sau de scäpätat! Iar începe sarabanda: uite bannu', nu e bannu', uite useru', nu e useru'...

lestatika_29
03 Sep 2006, 20:00
ooo...da
mi-a trimis vreo 17 pm-uri... yawn yawn...
cel mai mare roman? Ghita Muresan (la propriu) pakt k Charles de Gaulle nu era roman...
cred k cel mai mare roman a fost Mihai Viteazul... nu-mi sariti in kp, a fost doar o idee..

Bubu
03 Sep 2006, 20:29
nu-i adevarat: ala n-avea decit 1m 60!

Si-acum e tot la 1,60. Underground.

drudu
03 Sep 2006, 20:32
cred k cel mai mare roman a fost Mihai Viteazul... nu-mi sariti in kp, a fost doar o idee..
e mai de-al casei brancusi... ca tot mi-a crescut inima de mandrie patriotica azi la muzeul de arta...

lestatika_29
03 Sep 2006, 20:35
wait, nu-mi zice k esti din tg jiu?!?

drudu
03 Sep 2006, 20:39
am fost, candva...

Bubu
03 Sep 2006, 20:46
Io n-am inteles o chestie din tot concursul asta: cel mai mare roman din ce domeniu? Cel mai mare sportiv roman? Cel mai mare poet roman? Din ce categorie?

Pitbull
03 Sep 2006, 22:13
Din categoria homo sapiens.

Bubu
03 Sep 2006, 22:50
Rica Raducanu?

Supastar
04 Sep 2006, 14:02
Din categoria homo sapiens.

nu restrangem si noi la homo sapiens sapiens ? :?

lestatika_29
04 Sep 2006, 14:14
ntzzzzzzzzzs, unii n-au ajuns acolo inca

irinel columbeanu
04 Sep 2006, 17:43
CEL MAI MARE ROMAN E GIGI BECALI TRIMISUL DOMNULUI PE PAMANT

drudu
04 Sep 2006, 19:04
atunci sa ne faca si noua un bine si sa se intoarca la el... :((

laur3ntziu
04 Sep 2006, 23:33
Nu putem vorbi de un mare roman. Putem vorbi insa de Mari Romani si sunt convins ca nu numai eu sunt de aceasta parere. Putem alege mari romani din foarte multe categorii si cred ca nu ne-ar ajunge o pagina de forum sa umplem aceasta lista!

Bubu
05 Sep 2006, 00:05
Aici se cere un mare roman din absolut toate categriile. Adica MARELE ROMAN.

Cinemania
05 Sep 2006, 05:35
MARELE ROMAN e Bubu

laur3ntziu
05 Sep 2006, 07:59
Din punctul meu de vedere e greu de ales un MARE ROMAN. Asa cum am mai spus cred ca sunt mai multi care se cuprind in aceasta categorie.

Bubu
05 Sep 2006, 08:50
Cel mai mare romane este Cetateanul Turmentat. Sa traiasca!

ulrich
05 Sep 2006, 09:16
sinistra chestie.dupa ce ca pute a nazionalism de-ti muta nasul,mai si fixeaza ierarhii(adica...vezi bine,unii sunt mai egali ca altii.asta nu face altceva decat sa incurajeze o pornire periculoasa si des intalnita la romani,aceea de singularizare,de iesire-oricum ar fi-din masa)

Bubu
05 Sep 2006, 10:54
Da' topul asta n-a venit de la noi. Au facut-o mai multe tari. Exista mari englezi, mari germani, cu surprize foarte simpatice. In topul englez Shakespeare este aproape pe ultimul loc, in timp ce la nemti Hitler e printre primii 20. Ciudat, nu?

Leonard
05 Sep 2006, 12:02
La nemti Shakespeare este aproape pe ultimul loc...
??? Shakespeare avea dublã cetãþenie?!

Bubu
05 Sep 2006, 12:10
Vazut si corectat :w00t:

jeleu
15 Sep 2006, 00:10
In urma cu 70 ani, romanul era ofticat ca da toata ziua la sapa si moare de foame, in timp ce evreul sta la birou si nu are nicio grija.
Azi romanul este ofticat ca da toata ziua la sapa si moare de foame in timp ce tiganii nu fac nimica si merg cu mertzanu.
Antonescu este incarnarea tuturor frustrarilor poporului roman.
Trist ca a ajuns sa fie considerat "al treilea cel mai mare roman"...

Bubu
15 Sep 2006, 08:06
Mihail Sebastian - Jurnal 1935-1944