View Full Version : S.F.
Dr.Flagh
11 Dec 2004, 16:23
Chronicles Of Riddik - o surpriza placuta
Mi-a facut impresia ca asa ar fi iesit bine o ecranizare a seriei Dune
De ce spun asta?
Cred ca e prea multa preocupare in a credibiliza dramatic/filozofic/artisticul in lucrarile SF, in dauna dinamismului si recuzitei de gen. E mult mai "diegerabila" o productie in care se echilibreaza cele doua componente definitorii.
Dr.Flagh
08 Jan 2005, 01:47
Cotidianul din 04 ian 2005 publica un articol despre starea SF ului romanesc. Este primul asemenea articol publicat intr-un ziar de mare tiraj in ultima vreme. Merita felicitari. Dar este doar o privire fugara si nu tocmai bine documentata asupra fenomenului.
Ce parere aveti?
Iata link-ul:
http://www.cotidianul.ro/index.php?arhiva=1&a=1729
Articolul nu e chiar rau. Problema mea, ca fost fan de SF (asta acum vreo 7-10 ani :) ), e ca nu am mai auzit pana acum de scriitori ca Matei Donea sau Catalin Ionescu. Nu era mai bine sa se aleaga niste nume de mari? Probabil autorul/ii nu stia(u) prea multe despre domeniu.
Dr.Flagh
10 Jan 2005, 19:01
Da, asa este, dar e scuzabila insuficienta documentare.
Autoarea articolului s-a adresat in prealabil comunitatii SF romanesti active pe internet. Din pacate prea putini din cei cu adevarat reprezentativi s-au implicat. Dar si cei amintiti isi au meritele lor.
Bine e ca SFul se manifesta liber si ca a reusit sa atraga atentia presei.
Sun insa mult mai multe de spus. Si chiar se spun.
In calitate de fan (nu exista fost, asta e o calitate care nu se pierde) vino la
[email protected]
si de acolo mai departe.
Este un proiect modern, unic, special, de laga deschidere in REÞEA.
Dr.Flagh
10 Jan 2005, 19:21
O mare problemã a articolului din Cotidianul este abordarea tematicii SF doar din perspectiva literaturii. Aici, pe CINEMAGIA este cel mai uºor a evidenþia ca SFul în film este tot mai des prezent. Vorbind de filmele de succes ale ultimilor ani am impresia cã unul din 3 a fost SF sau F. Si printre ele adevãrate capodopere.
Asta nu seamãnã deloc a declin, ba dimpotrivã.
Si mai sunt scenariile SF ºi F din jocurile pe computer, despre care pretind cã sunt o noua formã de exprimare artisticã în devenire.
Pitbull
11 Jan 2005, 00:18
tataie, sefeu' e sefe, dar aici se vorbeste d efilme; nu ne mai da copy & paste din tine; daca il reinvii si pe lazarescu, am belit-o, ca e naoaptea iatromantilor si necromantilor; parca mai bine va statea in antologii, batind cimpii stelare.
Interesant...! ;)
Rugäciune: despre care Läzärescu e vorba? Am motivele mele sä întreb.
In calitate de fan (nu exista fost, asta e o calitate care nu se pierde) vino la
[email protected]
si de acolo mai departe.
Este un proiect modern, unic, special, de laga deschidere in REÞEA.
Mersi de sfat; m-am inscris in grupul vostru si pare ok.
Cat despre faptul ca m-am declarat "fost fan", nu pot decat sa-l citez pe "poetul nepereche": "Caci nu ma-ncanta azi cum ma miscara/ Povesti si doine, ghicitori, eresuri" (sf-istice :) ). In liceu era altceva, aveam mai mult timp liber pt. lecturi "neobligatorii". Facultatea m-a cam indepartat, din pacate, de literatura sf&f, dar mai citesc inca asa ceva - mai rar, ce-i drept... De ex, renasterea "Anticipatiei" m-a bucurat ff mult :D .
Ai dreptate si in celalat mesaj: evident ca sf-ul nu inseamna doar lit, ci si filme (pe care le prefer acum), jocuri, muzici...
Dr.Flagh
16 Jan 2005, 19:11
Mersi de sfat; m-am inscris in grupul vostru si pare ok.
Cat despre faptul ca m-am declarat "fost fan", nu pot decat sa-l citez pe "poetul nepereche": "Caci nu ma-ncanta azi cum ma miscara/ Povesti si doine, ghicitori, eresuri" (sf-istice ). In liceu era altceva, aveam mai mult timp liber pt. lecturi "neobligatorii". Facultatea m-a cam indepartat, din pacate, de literatura sf&f, dar mai citesc inca asa ceva - mai rar, ce-i drept... De ex, renasterea "Anticipatiei" m-a bucurat ff mult .
Ai dreptate si in celalat mesaj: evident ca sf-ul nu inseamna doar lit, ci si filme (pe care le prefer acum), jocuri, muzici...
Perfect valabil tot ce spui. Si, uite, deschide subiecte interesante.
TSF(Topic Science Fiction) pare OK dar am vrea si ar putea fi mult mai mult. Lista de pe Yahoo! e doar o intersectie de drumuri, un loc de popas intre doua drumuri pe EDITIILE TSF deschise pe alte(multe) siteuri/gazda(asta suna bine, unii chiar ne considera paraziti).
Problema calitatii lucrarilor SF la noi nu-i chiar asa grava. Exista si inca apar autori buni, dar oricat ar fi de inimosi, nu pot inca iesi din zona underground in care se manifesta SF ul azi la noi. De vina e saracia, lipsa de deschidere pentru fenomen a celor din media si, nu in cele din urma, a cititorilor tineri.
Intr-adevar deschiderea pentru SF e mult mai mare in zona filmului si gaming-ului. Asta si pentru ca, prin definitie, SF ul se caracterizeaza printr-o dinamica si o recuzita specifica mai degraba vizualului. Dar e dovedit ca niciodata literarul, care a lansat si consacrat acest curent, aceasta atitudine, n-a fost si nu este mai prejos. Cel putin "afara".
E bine ca esti acum pe TSF. Poate vii cu ceva comentarii, idei, propuneri, orice, despre filmele pe care le vezi si iti plac. Sau despre orice altceva.
ovidiu bufnila
22 Apr 2005, 09:57
articolul e o aiurealaaa!
puah.
Cotidianul din 04 ian 2005 publica un articol despre starea SF ului romanesc. Este primul asemenea articol publicat intr-un ziar de mare tiraj in ultima vreme. Merita felicitari. Dar este doar o privire fugara si nu tocmai bine documentata asupra fenomenului.
Ce parere aveti?
Iata link-ul:
http://www.cotidianul.ro/index.php?arhiva=1&a=1729
Dr.Flagh
22 Apr 2005, 10:10
articolul e o aiurealaaa!
puah.
Cotidianul din 04 ian 2005 publica un articol despre starea SF ului romanesc.....................
Sa navalim peste ei in traombaaaa!
Sa-i convingem inteligent ca alfel sta treaba!
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.