PDA

View Full Version : Cele mai interesante momente de sunet


ricutza
15 May 2005, 15:49
well, am tot vorbit despre cei mai buni si frumosi actori, cele mai interesante finaluri, inceputuri, personaje negative, personaje pozitive, soundtrackuri etc. Nu am abordat deloc pana acum insa, subiectul sunetului.
Sunt absolut convinsa ca au existat momente in diverse filme in care un anumit sunet sa va faca efectiv sa inghetati in scaun (mai ales daca vedeti filmul la Mall :) ) sau ca alteori sunetul a spus mult mai mult decat vedeam in imagini. Ar fi interesant sa vedem ce sunete ne-au ramas in cap.

M0n0
15 May 2005, 16:12
Sunetele gloantelor din "Salvati Soldatul Ryan"...la atat am acordat atentie pana acum...

ricutza
15 May 2005, 16:45
este un inceput foarte bun....MOnO thx!

Intr-adevar in Salvati Soldatul Ryan sunt niste faze interesante legate de sunet...mie mi-a ramas in cap momentul in care el e asurzit de o explozie...modul in care se aud sunetele atunci e foarte interesant mai ales ca ele impreuna cu imaginile ilustreaza o perceptie subiectiva a personajului.


un alt sunet care mi-a rams mie foarte bine intiparit in urechi este cel al Nazgulilor din LOTR.

radu83
15 May 2005, 17:56
asaltul cu elicoptere pe muzica de Wagner din Apocalypse Now. Superba scena...

in rest, doar despre muzica mai pot sa spun ca am remarcat cate ceva. Sunetele sunt percepute mai putin (constient sau nu) in filme

Longshot
15 May 2005, 18:03
am pe lista mai multe dar acum nu-mi vine in minte decat scena cand pers. lu' sam jackson cade pe scari in unbreakable si se aud oasele sfaramandu-se. can you spell goosebumps?

update : in general prin sunet se sugereaza tare faze din astea mai duse care, vrei nu vrei, iti raman in minte. exemplu fiind sunetul foarfecei trecand prin carne in oldboy, sau cel al dintilor smulsi, in acelasi film. bine, conteaza si ce mai e in rest, pt ca altfel pare gratuit si penibil.

Pinky
15 May 2005, 18:22
un alt sunet care mi-a rams mie foarte bine intiparit in urechi este cel al Nazgulilor din LOTR.

Si mie. Tot in categoria asta ar intra si sunetul scos de spirit (sau ce era) in The Grudge. Creepy

Longshot
15 May 2005, 18:27
alt good use of sound : vocile personajelor din twin peaks, cand erau prezente in black/white lodge, inregistrate invers si playate normal.

GhitzaCartitza
15 May 2005, 18:42
In X-MEN 2 cand vine armata la scoala profesorului Xavier sa-i prinda pe mutanti, e o fetita care tipa extraordinar de tare. Tipatul dureaza cateva secunde pana cand un soldat trage cu o sageata tranchilizanta in ea. Tin minte ca toata sala a rasuflat usurata cand a tacut fata, gata gata sa-l aplaude pe soldatul care o facuse sa taca.
Si in Face Off cand Castor Troy coboara din masina sa se intalneasca cu fratele lui la aeroport, mi-a ramas in minte sunetul care il face sacoul lui care se misca in vant dezvaluind pistoalele de la spate.
Cel mai placut sunet ramane cred cel facut de sabiile Jedi. :w00t:

keyzer soze
15 May 2005, 20:18
Furtuna din 'Vredens Dag' ?
Nimeni ?

Ambra Blu
16 May 2005, 08:45
Nu am abordat deloc pana acum insa, subiectul sunetului.


Un bridge sound extrem de bine executat la 'Boogie Nights', in secventa in care porn starul ia bataie, si producatorul da bataie, niciunul dintre ei nefiind angrenat intr-o relatie de reciprocitate.

Sunetele lichide, (sub)acvatice din 'The Return', plus muzica aferenta.

Si priza directa din Deep Inside Marylin Chambers.

gionloc
16 May 2005, 10:24
momente sonore inedite...

la David Lynch:

conturarea sonora a vremurilor apocaliptice din Eraserhead! e cea mai puternica experienta sonora pe care am avut-o pana acum la un film. zumzetul orasului-industrie te invaluie, te cuprinde, nu ai cum sa scapi de acolo.
The Grandmother - perceptia nervilor parintesti de catre copil.

apoi (oarecum repetat) - sunetul industriei engleze moderne in lumea din interiorul palariei Omului Elefant.

scenele de dragoste dintre Jeffrey Beaumont si Dorothy Vallens din Blue Velvet.

conceptia sonora a lui Lost Highway - faptul ca fiecare piesa se adreseaza spectatorului dezvaluind cate un aspect legat de unul dintre personaje sau vorbind despre legaturile existente inrte doua personaje in film! pe de alte parte, imaginile filmice unde e prezenta cate o melodie pot alcatui - in afara filmului - un veritabil video-clip.

genericul filmului Persona - un mic clip despre magia cinematografului.

efectele sonore din Odiseea Spatiala 2001;

banda sonora a lui The Wall (Alan Parker '82) ;)

MinRep
16 May 2005, 11:58
Hmm... Dusul din "Psycho"? Sau - in ton cu modernitatea - coloana sonora din "Hukkle"?

Martalogu
16 May 2005, 15:37
in Jackie Brown mi s-a parut ca existau mai multe momente de imersiune muzica-film.

am retinut 2 : Didn't I (Blow Your Mind This Time) - The Delfonics
Across 110th Street - Bobby Womack

cred ca orchestratia de inceput din Star Wars e cunoscuta si in ultimu catun din Africa :)

BeNnY
16 May 2005, 18:46
E vorba de efecte sonore, nu soundtrack.

MinRep
16 May 2005, 19:12
Cred ca "Fight Club" ar fi de mentionat... Nu pot sa zic cu precizie anumite scene, dar tin minte ca iti da o senzatie aparte nu numai prin folosirea muzicii, ci mai ales din efectele sonore (de fapt, daca nu ma insel, chiar a fost nominalizat la OSCAR la categoria asta!)

Pitbull
17 May 2005, 01:21
O idee excelentä într-adevär, Ricutzel micutzel! Bravo!
Päi sä-ncepem, evident, cu oarece musicaluri, de vreme ce la ele sunetul e cel putin jumätate din propozitie. Momentele mele favorite ar fi:

"Singin' In the Rain", Stanley Donen. "Singin' in the Rain" si "Make 'Em Laugh".
"Man of La Mancha", Arthur Hiller. "Don Quijote" si "The Quest".
"All that Jazz", Bob Fosse. "Bye Bye, Life!"
"Cabaret", Bob Fosse. "Willcommen!"
"Pink Floyd's The Wall", Alan Parker.
"Jesus Christ Superstar", Norman Jewison. "Judas' Song", "The Temple", "Last Supper", "Getsemani", "Herod's Song".
“Fiddler on the Roof”, Norman Jewison. “If I Were a Rich Man”, “Matchmaker”, secventa nuntii.
"West Side Story", Robert Wise. "Jets' Song", "Maria", "America", "I Feel Pretty".
"My Fair Lady", George Cukor. "In Spain the Rain Stays Mainly In the Plain" si "Just You Wait!"

Apoi, câteva exemple din filme non-muzicale, dar cu partituri de neuitat:
Nino Rota, temele din "Otto e mezzo", "La Strada", "Romeo and Juliet".
Charles Chaplin, care dupä ce s-a enervat cä filmul devenea sonor, a început sä-si compunä singur muzicile, producând câteva dintre cele mai uriase teme (ca "Limelight" sau "Mica floräreasä"), ori secvente în care sunetul si imaginea fac un mariaj perfect ("City Lights", inaugurarea monumentului si meciul de box; "Modern Times", finalul cu "The Crazy Song"; "The Great Dictator", bärbieritul pe un dans ungar de Brahms; "The Gold Rush", dansul pâinisoarelor).
Henri Mancini - multe, dar mai ales celebra "Pink Panther" (si una dintre favoritele mele: tema din "The Silver Streak").
Sä nu-l uitäm pe Vangelis, cu "Chariots of Fire" si "Conquest of Paradise".


Si, în sfârsit, cele mai importante - si cele mai ON-TOPIC: mari secvente care existä, definitoriu, prin armonia dintre imagine si sunet (cu sau färä muzicä):


"Prova d'orchestra", Fellini: finalul, cu iesirea istericä a lui Balduino Bass în timpul închiderii imaginii în fondu, si cele câteva replici, zgomote (si din nou tema muzicalä - acelasi Nino Rota), pe negru, înainte de genericul final.

Cel putin trei exemple din Coppola:
"Apocalypse, Now": atacul elicopterelor. A spus mai sus si @Radu83, si pe bunä dreptate.
"The Godfather": felul cum se suprapune "Parla piu piano" peste imagine.
"The Conversation": nenumäratele secvente în care "conversatia" înregistratä "converseazä" cu actiunea filmatä (mai ales exasperanta prelucrare a benzii, aproape un "Blowup" calchiat pe sunet).

"Blowup" (cä tot veni vorba): fosnetul frunzelor din parc. Si, în general, calitatea "täcerilor" de pe tot parcursul filmului - culminând cu täcerea finalä, punctatä de pocnetele partidei de tenis imaginar.
(Si mai în general, täcerile lui Antonioni, care nu sunt niciodatä mute: sunete inteligent alese si plasate, ici si colo, le potenteazä enorm.)
De retinut si rolul sunetului în celebra secventä a bursei din “Eclipsa”.

Si, bineînteles, incredibilele paradoxuri ale lui Kubrick, despre care deja s-a vorbit atât de mult:
"Dr. Strangelove": genericul si finalul.
"2001: A Space Odyssey": baletul spatial, dar si interventiile lui "Also Spräche Zarathustra", si vocea lui H.A.L., si sunetele stranii din habitatul final al lui Dave, si täcerea spatiului, si si si... (vezi si @Gionloc).
"A Clockwork Orange": aceleasi contraste, aici definitorii, dintre imagini si piesele clasice (cred cä favorita mea e lupta din cazinou, urmatä de "Singin' in the Rain", "Wilhelm Tell" si atacul lui Alex asupra acolitilor rebeli, pe cheiul Tamisei).

Spileberg: “Close Encounters of the Third Kind” – sumedenie, începând cu motivul pentatonic si încheind cu “dialogul” sonor dintre sintetizatorul oamenilor si nava-mamä.

Tarkovski: sunetele si vocile stranii ale Zonei.
Koncealovski: leit-motivele lui Artemiev din "Siberiada", care fac jumätate din impactul acelor secvente la rândul lor leit-motiv (în primul rând, "fuga-zbor" din fata portii).
Elem Klimov: halucinantul “Idi i smotri” (“Du-te si vezi”) – unul dintre cele mai bune soundtrack-uri fäcute vreodatä! Majoritatea sunetelor sunt distorsionate conform perceptiei subiective a adolescentului asurzit de bombardamente. Punct culminant: “tipetele” pe synthesiser de la incendierea bisericii de lemn pline cu tärani ostatici.

Walt Disney:
Mickey Mouse dirijând "furtuna" din "Uvertura la Wilhelm Tell" de Rossini.
"When You Wish Upon a Star".
Combinatia dintre sunet si imagine, în "Snow White".
Post-Disney: "The Jungle Book"

"The Hill", Sidney Lumet: filmul färä muzicä, si a sa ambiantä sonorä formatä din räcnete si tropäituri, scrâsnete si gâfâieli, si mai ales leit-motivul bocancilor pe culoar si al zävoarelor de la usä - care pune si punctul final.

Hitchcock:
"Päsärile". Întreaga simfonie de tipete, cârâieli si fâlfâit de aripi, de la generic, pânä la final. Poate cä pe primul plan ar sta "atacul sonor" asupra casei cu ferestrele bätute în scânduri: nu se vede nici o pasäre, si toatä teroarea se compune din zgomotele lor si reactiile personajelor. A, si, bineînteles, corul copiilor din scoalä, în timp ce päsärile se adunä pe scheläria de cätärat din spatele lui Tippi Hedren - si secventa imediat urmätoare, fuga copiilor din scoalä: ropot de pasi, si imediat, un vuiet näprasnic de aripi.
"Psycho" (see also @MinRep). Bijuteria crimei de la dus: "tipete" metalice si montaj dement, fäcând ca, în ciuda stângäciei unor cadre (ambitia lui Hitchcock, realizatä doar partial, de a nu aräta deloc cutitul în contact cu trupul), unii sä creadä cä finalul secventei, cu sângele scurgându-se în cadä, fusese color.

"Grand Prix", John Frankenheimer.
Film comercial, din categoria "meseriilor periculoase" (aici, pilotii de formula unu); dar începe cu un diamant (multifatetat) de mestesug cinematografic: motoarele masinilor încälzindu-se pentru cursa de la Monte Carlo. Montaj, super-montaj, ecran casetat, multicasetat, multipluricasetat, multipluricasetatmozaicat, totul pe un amalgam de hârâieli si duduieli de sä-nnebunesti, nu alta; sä-i pe väzut pe urmä, la iesirea de la Patria, ce-si mai ambalau pe Pictor Verona, aläturi, Daciile, Skodele si Träbäntelele!

Si, de ce nu, si câteva de-ale noastre:
Soundtrack-ul lui Salamanian, la "Glissando"; în special secventa difuzorului, si finalul.
(Contra-exemplu: catastrofalele prize directe ale lui Daneliuc, de obicei refäcute la post-sincron în proportie de 70-78% - si astfel salvate tot de Sami.)
Acelasi Sami, de mânä cu Oschanitzky, Dumnezeu sä-l ierte, au ridicat enorm comisarii lui Nicolaescu.
Tiberiu Olah, cantata "Mihai Viteazul" - încä un motiv ca Sergiulicä sä-i pupe tälpile.
(Apropo, "Revansa", în loc de Oschanitzky, folosea ilustratie muzicalä; Space si altele; nici nu-i de mirare cä filmul a iesit un fâs cât Casa Poporului de mare.)
Oare nu meritä sä ne amintim si de Stroe si Vasilache, în "Bing Bang"?

Ca epilog, o observatie:
Cele douä filme ale mele au fost neimportante, dar pe ambele le-a ridicat enorm muzica fratilor Florian si Cristian Nanu - pe care Daneliuc, care când VREA sä fie bou, STIE si POATE sä fie Bou (cu Bî mare), a numit-o "amatoriceascä" - si felul cum au montat "pe muzicä" cele douä mari Doamne ale montajului românesc, Melania Oproiu si Cristina Ionescu. Altfel, la primul film, am avut un soundtrack incredibil de rasolit (Ali Yener), iar la al doilea, unul onorabil (Gheorghe Ilarian).
Aceiasi frati Nanu, si aceeasi Melania Oproiu, au creat câteva momente de muzicä si montaj unice, care au fäcut efectiv din rahat bici, în "Niste bäieti grozavi", de Cornel Diaconu – în special secventa numitä în argoul de lucru al echipei “Intrarea” (combinelor în lan). Vä vine sä credeti cä, scriind foaia de montaj a filmului, mi-am pus secventa în masä de trei ori, doar ca s-o savurez? Surprize, surprize!

Si-acum, hai, continuati, si complexati-mä cu alte exemple mari si mici care nu mi-au venit în minte la prima mânä. ;)

Serghei
17 May 2005, 10:31
1.Scena micului dejun din Blackmail.
2.Scena in care Jean Gabin o omoara pe Simone Simon in La Bête humaine.
3.Sunetul fosforului arzand din Wild at Heart.

Gaandalf
18 May 2005, 19:14
La efecte sonore cel mai complet ar fi Star Wars. Am vazut de curand un documentar: The Birth Of The Lightsaber - superbe sunete ... Noile sunete la motoarele crucishatorului de la inceputul lui Attack Of The Clones - astea da efecte sonore.

Ar mai fi ... despicarea invelishului protector al extraterestrului din Independence day. That gave me a real scare ...
Alt film realist la categoria sunete a fost Black Hawk Down. A fost atat de multa armonie intre sunet si imagine in filmul ala incat nu are cum sa nu placa de buna voie...

Denis_stelistu
19 May 2005, 18:58
Mi-a placut cel mai mult finalul din Star Wars 2:attack of the Clones cand se maritau Anakin Skywalker si Padme Amidala.

Alex Leo Serban
20 May 2005, 10:44
'nebunia' sonora din 'de ce trag clopotele, mitica?' si din 'punch-drunk love'

capitain
20 May 2005, 17:09
- BLEU, din trilogia lui Krzysztof Kieslowski, unde coloana sonora este baza filmului!
- ACID HOUSE, al lui Paul McGuigan, unde mi-a placut foarte mult cum a fost tratat 'auzul subiectiv'

...and a lot more

Gaandalf
21 May 2005, 18:41
Mi-a placut cel mai mult finalul din Star Wars 2:attack of the Clones cand se maritau Anakin Skywalker si Padme Amidala.
simte-te si taci ca aberezi

BeNnY
21 May 2005, 21:42
Prima oara cand respira Darth Vader prin costumul lui 8)

Herzeleid
22 May 2005, 02:00
Eh nu sunt prea on topic da ma rog: e scena din Copilaria lui Ivan. Prima scena de dupa sfarsitul razboiului cand cei doi ofiteri vorbesc. In timp ce camera merge in zoom out, cel tanar spune "...dar eu sunt obligat sa merg mai departe, pentru ca eu sunt [..] dar tu [..]" Eram atat de concentrat la dialog si in totalitate acaparat ca in mom cand imaginea devine clara m-a lovit brusc o durere de inima la propriu (herzeleeeeid)de am crezut ca fac infarct, prima si da Doamne ultima data in viata mi s-a intamplat asa ceva. Tarkovski trebuia batut pt scena aia.