View Full Version : Maria
Se zvonea ca in martie va aparea Maria. Ce se mai stie?
crydead
27 Jun 2003, 09:09
Nu se shtie data in care il vom putea vedea in cinematografe. E sigur doar ca e un film prost.
=================
Viitorul suna ocupat.
Daca ai si argumenta.....
crydead
27 Jun 2003, 09:18
Am citit scenariul si este chiar mai slab decat cel de la Occident. Umorul insa e cam acelasi, de brigada artistica.
Eu am ris la Occident. Rizi la o comedie buna, rizi de o comedie proasta. Occident e o comedie buna.
LeonardPiron
28 Jun 2003, 10:55
E genial> cazul unei prostituate cu 5 copii care ia bataie acasa si pe care o calca in cele din urma camionul, totul prezentat in cheie comica de bascalie...
origami
01 Jul 2003, 18:13
voua nu va miroase putin a sunca?
LeonardPiron
01 Jul 2003, 23:15
Spala-te pe dinti, e Delma aia de alaltaieri.
Gavriil
13 Jul 2003, 20:35
Banuiesc ca "Maria" e o tampenie dar nu zic nimic pana nu vad filmu'.
Poate nu stiti...dar filmul a castigat la Festivalul tinerilor realizatori de film de la Costinesti premiul sectiunii lungmetraj in valoare de 20 mil. :lol:
ALS...ai fost cumva la festival? Am citit in RL ca a fost aiurea rau de tot...
Depinde de subiect. Despre ce e vorba? Ca sa judecam daca e bun sau nu. Macar la prima vedere. Sau trebuie sa-l vizionam doar pentru ca e un film romanesc? Hm, ce noroc pe capul regizorului roman! Orice face, orice drege, aduna un public patriotard, care pandeste ACEL film romanesc memorabil. Acel film romanesc memorabil care tot intarzie sa apara.
Nu cred ca ar trebui sa vedem un film doar pentru ca este romanesc.
ricciotto
05 Oct 2003, 15:43
eu chiar am crezut ca prin 'cinemagia' reusesc sa stau la curent multumitor cu cinematografia romaneasca, macar. cind colo...
aflu pe alte cai de filmul asta, si ramin uimit de cariera sa:
http://www.chicagofilmfestival.org/cgi-bin/WebObjects/CIFFSite.woa/wa/Films/5003
apoi aflu si de 'niki and flo' al lui pintilie, prin intermediul aceluiasi site al festivalului. cum e cu filmele astea? nu au rulat in romania? de ce le 'tace' toata lumea?
ricciotto
emanuel
06 Oct 2003, 12:13
In primul rand, noi ca site trebuie sa ne rugam de cei ce se ocupa cu filmele romanesti sa ne dea informatii.
Din pacate, informatiile ajung tarziu la noi, sau nu ajung deloc...
Maria este de mult la noi pe site: http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=5930&hist=1&wnd=_default
la fel si Niki si Flo: http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=4363 care deja a ajuns la al treilea titlu...
Mai sunt o groaza de filme despre care nu stim mare lucru, dar care trebuie sa apara in acest an:
Raport despre starea natiunii: http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=4325&hist=0
Ambasadorii: http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=7568&hist=0 , care apare in Noiembrie si nu se stie decat regizorul!!!!!!!! Nimeni nu ne poate furniza informatii. Trebuie sa ne "caciulim" pe la cine putem pentru a afla cate ceva despre aceste filme.
Ele nu au rulat inca pe ecrane. Unele dintre ele sunt gata de ani de zile, dar nu au aparut inca (Raport depre starea natiunii este gata din septembrie anul trecut!!!!).
Zilele trecute am primit de la CNC o lista cu vreo 40 de filme romanesti aflate in produtie. Ele vor fi introduse in curand pe site.... dar nu se stie daca se vor respecta datele de premiera...
emanuel
06 Oct 2003, 17:49
La sectiunea in curand de pe site au fost adaugate toate filmele romanesti care ar trebui sa aiba premiera in 2003/2004 (lista primita de la CNC).
Majoritatea le gasiti la "nedatate 2004" mai spre final: http://www.cinemagia.ro/soon.php?&hist=0
ricciotto
07 Oct 2003, 01:04
emanuel,
nu ma refeream la eforturile staff-ului cinemagia de a oferi informatii, ci la ce se petrece pe 'forum', sectiunea pe care o vizitez cu predilectie. comunicatele de presa si informatiile existente in alte sectiuni sunt ok, dar 'vox populi' si a ocazionalilor 'insiders' e ce ma intereseaza mai mult aici - ecourile preluate de utilizatori, comentariile lor.
imi cer scuze ca nu m-am exprimat mai clar :) si iti multumesc pentru links, de acum voi incerca sa ies din forum mai des.
ricciotto
Alex Leo Serban
07 Oct 2003, 11:55
pt ricciotto: despre 'niki & flo' am scris in dilema, atunci cind am scris despre filmele vazute la cannes (deci prin iunie daca nu ma-nsel); in a nutshell, mi s-a parut so-so;
pt ceilalti: 'maria' nu l-am vazut - l-am ratat la cj, iar la costinesti nu m-am dus... r u kiddin' me?! ce sa fac (in engl.!) la fachincostinesti!?!? so...
da check it out ricciotto, ca vine la chicago soon :lol:
Daniela Nitoi
07 Oct 2003, 20:08
Salut,
Tot ce-am citit despre Maria au fost numai chestii pozitive. Si chiar daca ar fi fost altfel, tot as fi mers sa-l vad si apoi sa-mi exprim o parere.
Respect opiniile tuturor, dar si mai tare le respect atunci cand au fundatie :lol: .
Merg sa-l vad duminica in cadrul Chicago Film Festival :wink: . Abia astept!
dana
Leonard Piron
08 Oct 2003, 17:01
Respect opiniile tuturor, dar si mai tare le respect atunci cand au fundatie :lol: .
Io ii respect nu doar ecei cu fundatie, dar si pe cei cu asociatie lucrativa ca si pe cei cu srl. :lol:
Daniela Nitoi
08 Oct 2003, 19:56
Pt. L. Piron:
Daca tii neaparat sa fii spiritual, (sau ma rog, cine stie cum vrei sa fii???), mai incearca, de obicei dau si a doua sansa :lol: .
dana
Asa e Pironul, eu am tot incercat sa-l inteleg, pana m-am plictisit de el ca de un cui in talpa si i-am dat "ban". Vad ca a revenit, cu nick nou, dar la fel de spiritual ca-n prima zi.
No problemo, nu mi-e greu deloc sa apas pe butonul de eject. De oftica!
Alex Leo Serban
09 Oct 2003, 11:45
pironul are dreptate insa: ce-i aia 'cu fundatie'?? nu e pe romaneste!
da pun pariu ca la faza cu asociatia & srl-ul a pierdut-o pe daniela - care, fiind probabil de mult timp in sua, a cam uitat limba 'ca un fahgureh de miehreh'...
Nu mai scapam in vecii vecilor de cliseul cu prostituatele?
Leonard Piron
09 Oct 2003, 14:14
Pana sa ma baneze astia iti raspund eu repede: Nu scapam de cliseul asta pentru ca nu reuseste nimeni din regizorimea romana sa transpuna credibil pe ecran o prostituata adevarata. Si pana cand nu o sa reuseasca vreunul o sa tot incerce...
Daniela Nitoi
09 Oct 2003, 21:03
Draga domnule Piron, ce-i aia "baneze"... (albaneze :lol: ),mi-e cunoscut termenul dar acum imi scapa. Sa fie oare, cum spune domnul Alex Leo Serban, cu gratuitate si in necunostinta de cauza, din cauza unei instrainari fata de limba romana, sau poate pentru ca nu stiu cum e sa fii "cool", sa stai pe "porch" si sa mananci "pie"?
dana, cu cele mai bune intentii :wink:
ps: cuvantul temelie parca-i sinonim un pic cu fundatie, nu-i asa? :)
Daniela Nitoi
09 Oct 2003, 21:24
Inca ceva si dupa aia plec :lol:: nu vreu sa trag pe nimeni de urechi, si sa dau lectii de folosire a cuvintelor acolo unde le e, si acolo unde nu le e locul; nu-s profa de pusti de clasa a III a :lol:. Imi place polemica, dar nu si ideea de a rascoli in orice (am facut-o mai sus dintr-un instinct de conservare probabil), doar de dragul de-a o face.
dana din nou :D
regedit
10 Oct 2003, 09:25
eu sincer as vrea sa trag pe cineva de urechi .... dar nu e ziua nimanui. filmele cu prostituate sunt super marfa ... dar atunci cand arata super marfa si sunt filmate in exercitiul functiunii..... cred ca romanii au prea multa pudoare pentru a exploata aceasta varianta ... desi actrite de calitate (bine infipte in pielea personajelor) s-ar gasi pentru astfel de roluri >>>
Draga domnule Piron, ce-i aia "baneze"... (albaneze :lol: ),mi-e cunoscut termenul dar acum imi scapa.
Chestia cu banarea merge pe melodia cu upgradarea si mouseul, ca doar n-o sa-i zicem guzgan, precum colegii din Republica Moldova (vezi si computator sau tastiera).
Leonard Piron
12 Oct 2003, 12:24
"baneze" este un neologism iar "sa aiba fundatie" este un barbarism. Indepartarea de limba romana nu ese un pacat esa de are. Oricum avem noi grija sa te reapropiem de ea, puiutz. Altfel ajungi ca Raducioiu care vorbea cu "aaa..cum se zce aicea la voi..." I pup you swet !
Limba romana e vie, adicatelea aia vorbita modeleaza pe aia literara. De cand lumea si pamantul. Normative exista, dar ce vorbim acum e diferit de ce vorbeam pe la 1800. Primenirea nu se face prin cei ce respecta regulile, ci prin cei care le incalca.
Daniela Nitoi
13 Oct 2003, 20:29
Bubu are dreptate, da' ce ne facem cu Piron ca tot ce are la indemana e un ciocan si toate in jur ii par a fi cuie :lol: ?
Si-acuma pentru cine-i interesat sa afle o parere despre cum si ce e cu Maria, sa revenim la oile subiectului in cauza. Am fost aseara sa vad filmul. Am plans si m-am bucurat in acelasi timp. Am plans pentru ca exista nedreptate, violenta si mizerie; am plans pentru ca putem sa calcam pe Luna, dar nu putem sa ajutam copii care sufera de foame. Am plans pentru Maria, care a trait alaturi de sot si de cei 7 copii intr-un subsol insalubru, fara curent electric si apa curenta undeva intr-un oras de provincie din Romania; am plans pentru simplitatea ei, pentru curajul ei de a spune nu atunci cand i s-au oferit bani sa-si vanda unul dintre copii; am plans pentru ca viata i-a spus de prea multe ori NU! Am plans pentru ca Maria s-a prostituat, ca o ultima solutie pentru o viata mai buna! Am plans pentru ca a murit stupid, atunci cand cosmarul ei si al familiei ei incepea sa se transforme intr-un apartament si o slujba!
Apoi m-am bucurat in primul rand pentru ca sala cinematografului era plina; romani si americani si asiatici si mai stiu eu ce alte nationallitati deopotriva. Apoi m-am bucurat pentru ca exista actori romani extraordinari: Diana Dumbrava, Serban Ionescu, Horatiu Malaele........................................... ..............etc. M-am bucurat pentru simplitatea si echilibrul artistic al filmului, pentru cadrele excelente, pentru muzica lui Petru Margineanu, pentru debutul lui Netzer, si pentru ecoul extraordinar pe care-l are filmul in Europa. Singura data cand am strambat din nas a fost la fondu-urile cam lungi, si cam abrupte.
Tragand bara si facand totalul, raman trista la neputinta de a face mai mult, pentru mai bine, si bucuroasa (din nou :)) pentru ca se face film romanesc competitiv.
dana
P.S: pareri din sala: iar film despre saraci? Romania are numai saracie?
Occidentul isi va intari parerea despre Romania, cum ca e o tara de nerecuperat!!!
Asa sa fie?
ricciotto
14 Oct 2003, 17:30
daniela, multam! enfin, l-a vazut cineva :)), filmul exista, nu e doar un zvon...
deduc ca 'filantropica' prezenta o imagine 'glamour' a romaniei pe linga asta, am dreptate?
cit despre ultimele tale comentarii, hehe... io am zis si am tot zis, dar acum stau si ma intreb daca prefer asta sau cosmetizarile prezente pe sitcom-uri - sau ce sunt - gen 'casatorie de proba', de pe protv. intre autenticul neplacut foarte si falsul care clateste ochii, oare ce prefer? parca e si un poll pe tema asta sau una paralela pus de bubu recent pe aici...
als, cind ziceai cu 'socialul', la genul acesta de filme romanesti te refereai? cred ca da, pentru ca io-te premiile... poate asta apare si pe dvd-uri pina la urma, colectia ieftina, 'filme de arta', 'cineclub', sau cum le zice, multe filme d-astea cu premii sunt de avut prin europa intre 1.99 si 3.99, on sale etern. whatever, bani cinstiti, nu? desi cred ca nici pe alea nu da nimeni banii ca le asteapta pe arte, or something like that. nashpa piata asta, a filmelor de 'arta'/'sociale'/etc.
cred ca romanii ar trebui sa se apuce de science fiction, cel mai bine.
a! stai! s-au apucat! dar le trebuie 307000 de euro pentru zece minute necomerciale in care sa arate ca putem machia, costuma si filma aftori romani de sa zici ca sunt de la hollywood, cum sugereaza penibil afisele in fata carora pozeaza toti pe maretul site al lui project w.
darn. sa ne intoarcem la social. un social fara injuraturi, dialoguri 'curajoase' gen 'tu cind te caci?', morti stupide sau prin infometare, trafic de carne vie si alte atrocitati oare ar merge? wait, ala ar fi 'filantropica' sau 'asfalt tango'.
gata, asta e, suntem intr-un cerc vicios. :wink:
ricciotto
Alex Leo Serban
15 Oct 2003, 11:59
da, cred ca merg. mai ales ca nu sint 's.f.', ci 'social fare' - crunta realitate de toate zilele... eu zic ca, daca iranienii tot iau carutze de premii cu filmele lor cvasi-nonverbale, 'lirism social' a.s.o., de ce nu ne-am calibra si noi productia exclusiv pt piata externa? aia mica, amarita, de 3.99 din videostores - tot e mai bine decit nimic, nu?
iar comediile cu vedete prostituate pt bani - pt piata interna.
what's wrong with that?
u save money after all :wink:
PS dar stiti care-i definitia unui cerc vicios: 'se ia un cerc, se mingiie - el va deveni vicios'... cred ca un francez a spus-o (cocteau? parca... sau guitry)
Chestia cu "piata interna pentru bani" suna cam ciudat. Adica avem o cinematografie pentru premii si una pentru prostime. Aia cu premii intra in zona artei. Si tot ce nu e arta se cheama ca e kitsch, hrana pentru manelisti.
Eu cred ca exista filme decente, absolut normale, care nu aduc premii si uneori nici bani, dupa cum exista filme premiate care aduc bani sau filme premiate care nu aduc bani.
Problema cu cinematografia romaneasca sta in lipsa diversitatii.
Alex Leo Serban
17 Oct 2003, 09:43
absolut de acord. numai ca noi sintem atit de saraci incit nu ne putem permite atita 'diversitate' :cry: despre asta e vorba. asa ca ramine solutia 'targetului'... ala care-a mai ramas.
Nu stiu cat de saraci suntem. Nu stim cum sa facem bani mai degraba. Sau nu ne intereseaza sa facem bani din film.
Lipsa banilor e o problema majora, insa cred ca poti face lucruri excelente si cu bani putini. Au existat fonduri, dar le-au sutit Danieliuc si Pita, acest monstrii sacri ai cinematografiei romanesti, ca sa "creeze", sa arate "valoarea artistica" a cinematografului, viziunea lor profunda.
Exista nenumarati tineri cu idei superbe, plini de viata si imaginatie, dar fondurile le papa dinozaurii. Acesti tineri esueaza prin cine stie ce televiziuni, ideile lor mucegaiesc in sertar, in timp ce pe ecrane vedem aceleasi capodopere rasuflate, scoase de monstrii. (S)acri. Daca mai vad numele de Pita pe undeva ma spanzur! Gata, ajunge!
ricciotto
17 Oct 2003, 16:21
lasa, bubu, nu te spanzura, avem nevoie de tine :) sa se spanzure pita mai bine, eh, la figurat vorbind, ca scrii si ti se si produce tie un scenariu care trateaza exact drama lui - think about it: o viata intreaga i s-a parut ca este cineva, ca este un mare artist, lumea turtita de saracia culturala sarea pina in tavan cind vedea 'pas in doi' sau 'concurs', asa era de pustiu totul, si el se credea tarkovsky-ul locului... incerc sa ma pun in pielea lui, acum, imbatrinit, depasit de toate, dind vina pe 'prostia' romanilor care nu mai apreciaza 'arta adevarata', care se dau in vint dupa povestile hollywood-ului, pai nu era mai bine inainte, cind erau tinuti in camasa de forta a culturii facute din buricele unor alesi ca el? trebuie sa fie foarte trist la ora asta. nu stiu care ar fi deznodamintul, ce ar face personajul tau in film, dar il vad capabil de lucruri nasoale :) think about it :)))
ricciotto
Pai ii fac imediat un happy end: personajul isi da seama ca arta sa e valoroasa si eterna, dar realizeaza ca publicul larg prefera sa cumpere bilet. Isi da seama ca cinematografia are nevoie de fonduri, de un start pe care filmele lui nu-l pot da. Atunci devine altruist si lasa locul celor care au capacitatea de a pune sistemul pe picioare. Daca are suflet mare atunci isi da seama.
ricciotto
17 Oct 2003, 16:45
bine, bine, da' dupa aia nu se spinzura? :) we want to sell the damn movie, man :)
Daca intelege mecanismul nu se spanzura.
Si filmele sale depind de bani. Orice cinematografie isi construieste capodoperele pe spinarea filmelor comerciale. Daca nu sunt filme comerciale atunci nu sunt bani nici pentru cele de arta. Regizorul nostru asteapta un reviriment economic al filmului, fapt care il va avantaja direct.
Deci nu se spanzura, ca mai are multe de facut.
ricciotto
17 Oct 2003, 17:05
bine atunci, sa fie cu happy end daca vrei tu, dar io tot zic sa mai omori pe cite cineva pe parcurs pina sa ajungi la el. cine ar putea fi victime colaterale in procesul lui de iluminare?
sa zicem ca revelatia il izbeste dupa un masacru: de la ultimul sau film pe stil vechi, ies din sala doar un mic procent de spectatori, ceilalti mor de plictiseala pe capete. iese ditamai procesul, chestii, si pe parcurs oscilam intre simpatie si antipatie pentru el.
sau mai bine, o comedie in stil woody allen. deodata, 'moartea prin plictiseala' devine un flagel si orice realizator de emisiuni/filme, etc. este pus in fata unei mari responsabilitati - de unde pina mai ieri riscau doar sa piarda banii investitorilor, de acum risca sa produca victime reale daca scapa haturile si they fail to entertain people :)
oare citi s-ar mai incumeta sa faca filme in conditiile astea? :)
filmul nostru ar urmari sedintele cnc-ului, cind banii cinematografiei ar fi de impartit si nimeni din vechea garda nu s-ar mai incumeta... in afara poate de sergiu nicolaescu, increzator in steaua sa... toti il urmaresc cu sufletul la gura, devine un daredevil. in rest, numai tineri nebuni indraznesc, si nici pentru ei nu e usor... iar spectrul plictiselii bintuie... bubu, il facem animat pe asta? :)
Am o alta idee, pe bune. In definitiv orice reactie umana tine de psihologie.
Unde exista un aparat - institut sa zicem - care sa asigure unui film un grad sporit de succes?
Ex: statistic 80% din populatie prefera un anumit gen de film, 9% un anumit gen si 1% alt gen. Normal ca un film care cade pe alea 9% e un film compromis din punct de vedere al reactiei publicului si al bugetului.
De unde stiu eu, ca regizor sau scenarist, ce prefera publicul?
P.S. Am deschis un topic special, continuam acolo.
Leonard Pyron
17 Oct 2003, 17:21
A incerat sa se faca un astfel de aparat, dar din cauza pieselor dsparate folosite a iesit un alt aparat care indica cum se fura mai bine: dintr-un road-movie, dintr-un film cu comunisti dintr-unul cu nevasta in rolul principal? Aparatul asta se pare ca functioneaza foarte bine dare nevoie de multa experienta ca sa-l folosesti asa ca se descurca numai consacratii: Pita, Daneliuc, Carmazan, Nicolaescu...
ioniliescu666
31 Oct 2003, 09:41
am revazut ieri filmul (dupa costinesti) si mi se pare acceptabil, chiar daca nu stralucit; scenariul lasa de dorit (dupa juma' de ora filmul se rupe in doua; apoi, incearca sa acopere prea multe subiecte), ca si abuzul de procedee tehnice "la moda" (travelinguri circulare, relantiuri)
pe ansamblu, merita vazut :o
puncte tari: malaele, copilul cu baloane, serban ionescu (seamana pe undeva cu ion al lui rebreanu; de aia poate il si chema asa pe personaj) imaginea, cateva scene super, demne chiar de kusturica (posibil model pt. netzer, care a si lucrat cu unul dintre scenaristii lui)
Am vazut ieri filmul lui Netzer. Cred ca se inscrie exact pe aceeasi linie cu toate filmele romanesti de dupa revolutie - realitate dura, lipsa de speranta, personaje mutilate fizic si mai ales sufleteste. Numai ca spectatorul obisnuit s-a cam saturat sa tot vada astfel de filme. Spectatorul roman /vezi colegii si colegele mele de la <frabrica>/ nu vor sa mai vada filme romanesti pentru ca <sunt prea urate si deprimante>. in schimb, unui spectator din Occident daca-i prezinti un astfel de film, acesta nu va face decat sa se se mire de grozavia pe care o vede. Eventual, i se va face mila, dar orgoliul sau de occidental va fi gadilat din nou /uite, ca astia tot prosti si abrutizati au ramas!/ si... cam atat. In nici un caz nu va admira iscusinta regizorala sau travlingurile. Pentru el, Maria nu este decat o imagine a Romaniei. Concluzie- gata cu filme deprimante, cu femei talambe si proaste, cu Marii gravide pe banda rulanta! Vrem filme cu happy end si, daca se poate, cu romani destepti.
ioniliescu666
26 Nov 2003, 11:38
Am vazut ieri filmul lui Netzer. Cred ca se inscrie exact pe aceeasi linie cu toate filmele romanesti de dupa revolutie - realitate dura, lipsa de speranta, personaje mutilate fizic si mai ales sufleteste. Numai ca spectatorul obisnuit s-a cam saturat sa tot vada astfel de filme. Spectatorul roman /vezi colegii si colegele mele de la <frabrica>/ nu vor sa mai vada filme romanesti pentru ca <sunt prea urate si deprimante>. in schimb, unui spectator din Occident daca-i prezinti un astfel de film, acesta nu va face decat sa se se mire de grozavia pe care o vede. Eventual, i se va face mila, dar orgoliul sau de occidental va fi gadilat din nou /uite, ca astia tot prosti si abrutizati au ramas!/ si... cam atat. In nici un caz nu va admira iscusinta regizorala sau travlingurile. Pentru el, Maria nu este decat o imagine a Romaniei. Concluzie- gata cu filme deprimante, cu femei talambe si proaste, cu Marii gravide pe banda rulanta! Vrem filme cu happy end si, daca se poate, cu romani destepti.
Sunt pefect de acord cu tine, dar spune-mi sincer ce erou de film ai prefera: Catarama, Patriciu? Sau Gigi Becali? :lol: Sau, revenind la romani destepti, poti face un film cu Patapievici sau cu Cartarescu? In cel mai bun caz un documentar.
Cred ca deocamdata nu poti face la noi o comedie 100%, fara accente dramatice. Nu poti sta in c...t pana in gat si visa la ingeri ca dl. Plesu.
Eu astept cu nerabdare un film romanesc vesel, cu happy-end, care sa ma convinga. Poate scrii tu un scenariu...
Adevarat, numai ca daca ti se spune in permanenta ca stai in c..., ajungi sa si crezi. Te pomenesti ca cei de fac filmele astea <urate> se cred patrioti - chipurile, o fac din dragoste pentru poporul/popoul asta roman, ca sa-i deschida ochii! Numai ca cei care se duc la filme si mai au bani de un bilet-doua orcium au ochii ceva mai cascati decat cei despre care vorbeste filmul Maria. Pentru ei imaginea din film nu este o noutate! Prin urmare, este una monotona, lipsita de originalitate. In afara de aceasta, cum ramane cu dorinta unor spectatori de a evada din <uratul cotidian>. Ca oricum viata bate filmul, asa ca de ce sa mai dam bani la cinema daca tot lucruri nasoale ne arata. Prefer sa citesc cartea lui Plesu, imi da mai multa speranta, ca se pare ca ingerul cinematografiei romanesti umbla numai cu ochii ivinetiti si cu dintii sparti.
Alex Leo Serban
27 Nov 2003, 09:34
pt ca tot vorbiti atita despre c...t, nu pot rezista sa va dau un citat din beckett:
'cind esti in c...t pina-n git, nu-ti mai ramine decit sa cinti!':wink:
nu e misto?
Asemenea filme ne arata cica realitatea. Corect? Nu! Incorect! Hai sa facem urmatoarea experienta: sa trecem in revista cercul de prieteni si cunostinte al fiecaruia si sa raspundem cinstit la niste intrebari:
1. cati dintre prietenii/cunostintele noastre se prostitueaza?
2. cati dintre prietenii/cunstintele noastre au violat sau au fost violate?
3. cati dintre prietenii/cunostintele noastre au obsesia cu Revolutia?
Nu e vorba de realitate, ci de o ingrosare a realitatii IN SCOPURI HARTISTICE. Regizorul roman e la fel de parsiv ca redactorul de stiri sau gazetarul: nu cauta realitatea, ci doar acele subiecte "rasunatoare" care dau bine pe pelicula. Subiecte care "vibreaza pe aceeasi lungime de unda" (ma inebunesc dupa expresia asta!) cu viziunea lor hartistica, cu hangoasele lor hexistentiale.
Realitate? Aiurea! Nu dau o ceapa degerata pe realitate! Realitatea nu e liniara. Nu e atat de caricaturala (in sens negativ).
Tocmai asta e! Daca nici macar nu arata realitatea fidela, adica c...atul in care, cica, ne-am zbate, ci niste <cazuri izolate>, atunci cu atat mai mult filmul Maria nu-si gaseste spectatori. Citeam mai sus mesajul nu mai stiu eu cui, care tot spune <ca a plans în continuu> la filmul Maria. Adevarat, Netzer face uz de toate metodele pentru a stoarce lacrimi de la spectatori, dozandu-le cu precizie de <mare specialist in telenovele>, numai ca admiratorii genului se pot infrupta din plin din astfel de <cazuri> la jurnalele de stiri de la ora 17.00. In final, ajunge sa ti se faca mila de Maria, dar, ma repet, doar acesta este scopul filmului? Cum ramane cu box office-urile, cu incasarile din bilete, cu imaginea proasta pe care astfel de filme o fac Romaniei? Ma tot intreb, daca nu cumva si premiile pe care le-a luat filmul au fost cumva acordate doar din mila pentru Maria?
L, care este realitatea TA? Sunt sigur ca nu esti un bogatas, cu casa si piscina, sunt sigur ca iti doresti multe, dar in nici un caz nu-ti pui capat zilelor si nu plangi la tot pasul. Esti un om obisnuit, cu prieteni, cu bucurii si necazuri, cu serviciu sau facultate (sau ambele) etc. Realitatea filmului romanesc nu este realitatea TA, si nu este nici realitatea celor pe care ii cunosti.
Intr-adevar, realitatea din filmul Maria nu este realitatea MEA, si nici a prietenilor mei. Totusi, cred ca tocmai oamenii in genul prietenilor mei formeaza grosul /vorba vine, ca la cei 10 oameni din sala.../ spectatorului de film romanesc. Cã <mariile> nu prea se duc la film, cã au de crescut prunci si de facut mancare la soti alcoolici. Si atunci, rezulta ca spectatorul filmului romanesc trebuie sa vada chestii cu care nu se identifica, care nu-l dor /ma rog, nu-l dor prea tare/ si de care nu-i pasa. Sa se faca filme despre si pentru acest gen de spectatori! Adica, nici unii cu piscina si vila, dar nici unii prostanaci si la marginea societatii.
Lynx, daca n-ar fi drepturile aste de autor te-as cita la tot pasul! ABSOLUT CORECT! Publicul romesc nu se poate identifica de nici o culoare cu cinematografia autohtona.
Aici e buba. Insa ce ne facem? Prin ce metoda curatam marele ecran de mizerie?
Unii o pot face. Ma refer la cei care sunt voci autorizate. Ca de pilda Alex. Alex are un cuvant greu de spus.
Lynx, daca n-ar fi drepturile aste de autor te-as cita la tot pasul! ABSOLUT CORECT! Publicul romesc nu se poate identifica de nici o culoare cu cinematografia autohtona.
Aici e buba. Insa ce ne facem? Prin ce metoda curatam marele ecran de mizerie?
Unii o pot face. Ma refer la cei care sunt voci autorizate. Ca de pilda Alex. Alex are un cuvant greu de spus.
Voci <autorizate>? De cine? De mine in nici un caz!
De ce nu? Sa nu-mi spui ca-ti trebuie experienta in domeniu! Cati dintre cei care merg la teatru sunt doctori docenti sau au o pregatire solida in domeniu? O sala intreaga? 2-3?
Just, putini au pregatire in domeniu, numai ca fiecare are dreprtul la opinie. Unuia poate sa-i placa Occident, altuia - nu. Numai ca, nu stiu cum se face, cei de au trecere la ziare si tv considera ca adevarul este numai de partea lor si daca ei spun ca este <ok> atunci asa trebuie sa fie, fara drept de apel.
maria a rulat 2 sapt parca...oricum n-a fost promovat in nici un fel..nici un fel de publicitate...eu personal cred ca a fost un film mai mult decat bun..bineinteles pt romania...deci poate sta bine intre filme ca filantropica sau furia...dar parerea mea e ca in fruntea lor ar trebui sa fie...
maria a rulat 2 sapt parca...oricum n-a fost promovat in nici un fel..nici un fel de publicitate...eu personal cred ca a fost un film mai mult decat bun..bineinteles pt romania...deci poate sta bine intre filme ca filantropica sau furia...dar parerea mea e ca in fruntea lor ar trebui sa fie...
In Romania nu se fac filme bune. Nu are cine. In Romania se fac filme care atenteaza la calificativul "bunicel".
ioniliescu666
20 Jan 2004, 12:49
In Romania nu se fac filme bune. Nu are cine. In Romania se fac filme care atenteaza la calificativul "bunicel".
Iata un exemplu tipic de gandire prapastioasa/miticista romaneasca (cum de altfel, se gasesc mult prea multe pe acest forum). Sau de complex al culturii (cinematografiei) minore. Noroc ca mai exista cate un Lucian Pintilie, Nae Caranfil sau Cristian Mungiu care cred contrariul. Culmea e ca mai si dovedesc (prin filmele lor) ca au dreptate.
Iata un exemplu tipic de gandire prapastioasa/miticista romaneasca (cum de altfel, se gasesc mult prea multe pe acest forum). Sau de complex al culturii (cinematografiei) minore. Noroc ca mai exista cate un Lucian Pintilie, Nae Caranfil sau Cristian Mungiu care cred contrariul. Culmea e ca mai si dovedesc (prin filmele lor) ca au dreptate.
Unii dintre specialistii in hidro-acvatica(ptiu drace ce pleonasm am facut!) se cred stiutori de toate frumusetile pamantului. Acest frenetic domn(ca sa nu spun bezmetic) sustine ca Pintilie,Mungiu sau Caranfil jr. posteaza filme cu siluete majore si ca ne-ar infrumuseta mitologia de popor supercultural. Pana aici totul e magnific, e sublim dar nu vad nici un film!
Pintile e in postura maharajahului care crede ca orice kkt facut de el e AUR, Caranfil e un bun sprinter in goana dupa finantare dar apoi e prea obosit sa mai faca si film ,iar domnul ursuletz Mungiu face jogging sa mai slabeasca si altii cred ca el filmeaza.
Precum se observa panorama splendorilor patriei este orbitoare. Si de aceea nu vedem nimic.
ioniliescu666
21 Jan 2004, 08:23
Nu ma cred atotstiutor ca dl. Marx; imi exprimam doar opinia. Ii multumesc oricum de "complimente", care dovedesc un spirit de adevarat "polemist" (in stilul lui V.C. Tudor, dar ce conteaza...). Speram ca se poate discuta cu acest domn, dar m-am inselat amarnic. Aceasta este ultima data cand ii mai raspund sau fac vreo referire la domnia-sa. Il las sa zaca in continuare in propria "Siberie a spiritului", din care refuza sa iasa.
Nu ma cred atotstiutor ca dl. Marx
Copii, o fantoma bantuie cinemagia : tov. ion mefistoiliescu. Nu intrati in panica! E prea plapanda pt a provoca daune cardiace!
PS: oare cand se va risipi "norisorul musculitelor sacaitoare" care se inflameaza la orice contraopozitie?
Alice_Fluture
29 Mar 2004, 20:09
"Maria" e mult mai bun decit "Turnul din Pisa" (in acelasi registru) sau decit "Ambasadori..." (in contextul in care a aparut), iar faptul ca e inspirat dupa un caz real il apropie de neorealismul ala de care zicea Fellini. Are si plusuri si minusuri, dar mie imi place sa vad partea plina a paharului. Daca pe linga "Maria" am fi avut si o comedie buna, un film politist sau cu mafioti, un thirller si poate si un film de animatie, nimeni n-ar fi spus ceva rau de "Maria". Personajele au forta, mi-au placut mai ales secventa de la circiuma si cea in care Ion pleaca de acasa pentru felul in care se construiesc relatiile intre personaje. Cristi Iacob joaca dezamagitor de prost, iar Rona Hartner vorbeste asa repede ca abia intelegi ce zice, dar mie mi-a placut de ea. Grupul prostituatelor este totusi prea strident si neverosimil. Diana Dumbrava face un rol de compozitie foarte bun, iar dpdv regizoral am inteles justificarea fiecarei miscari de aparat, alegerea eclerajului... Nu subiectul sau realizarea tehnica a filmului va deranjeaza. Nu uitati ca povestea a fost mai intii un documentar, apoi un scurt metraj pe care producatorul german a vrut sa-l faca lung metraj. Iar filmul este foarte reusit, pentru genul in care se inscrie. Numai ca acum gata, vrem ceva mai multa diversitate dupa atita drama, nu? Degeaba sinteti rautaciosi, "Maria" are 4 stele din 5 pe site, unde voteaza si vizitatori.
grasonnne
27 Apr 2004, 22:43
nu mai spune!!!!!!!!! :D
Alice_Fluture
30 Apr 2004, 09:44
:o Acu' ce faci? Ma urmareshti?? :?
grasonnne
30 Apr 2004, 19:19
personajul din avatarul tau..hmmmmm :huh:
ar putea fi o tipa care se gandeste la viata ei,o tipa foarte frumoasa de altfel,carea ii place sa maditeze pe semiintuneric,o tipa enigmatica.este energica ,pasionala, pune suflet in fiecare miscare facuta de trupul ei superb,o tipa extrem de atenta la detalii,pt ea fiecare sunet are propria lui poveste...
ea insasi traieste intr-o lume a sunetelor,iar noaptea e singurul ei refugiu atunci cand simte ca ''nu mai are scapare'',pt ca se aude doar linistea...
oglinda...parca s-ar uita intr-o oglinda,nu?...se analizeaza!dupa cum am spus este foarte atenta la detalii,iar ea este principalul sau subiect de analiza...un nou sunet...un nou gest...o noua miscare...o noua zi!o zi cand trebuie sa fie perfecta din aproape toate punctele de vedere.
ii place sa umble goala prin casa...am putea spune ca e foarte deschisa,dar pe de alta parte e totusi semiintuneric... in casa!
oare in sufletul ei e la fel?...oare!? are retinerile ei!
n-as putea spune ca a iubit cu adevarat vreodata,desi in inima ei este un spatiu foarte mare pt iubire,dar IUBIRE,nu altceva asemanator...de ce?
pt ca o data cu trupul ei,nici inima nu sta locului...
CONCRET ,EU PERSONAL NU STIU CINE AR PUTEA FI...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
acuma....eu ti-am zis versiunea mea despre povestea ei...tu nu trebuie decat sa-i dai un nume(putin ridicol,stiu,dar aveam chef de povesti...si nu! nu vroiam sate cuceresc,daca asta era urmatorul tau mesaj)
Alice_Fluture
01 May 2004, 07:42
mda... merci pt. poveste. :hmm: Numai ca la ex. la UNATC iti cer mai mult decit o caracterizare pornind de la o fotografie. :P Oricum, daca ai chef de povesti, intra in Atelier. E o tema care pluteste in aer, poate ne trezesti tu... :D :huh: :? :lol:
inca putzin si o dam intr-un se :love: chat, mai buburuzelor...
(unde :love: = xxx)
Alice_Fluture
02 May 2004, 14:02
inca putzin si o dam intr-un se :love: chat, mai buburuzelor...
(unde :love: = xxx)
of, zizi, daca ai stii... :oops: Vous etes un chevalier, tout de meme. :happy:
grasonnne
02 May 2004, 22:33
mda... merci pt. poveste. :hmm: Numai ca la ex. la UNATC iti cer mai mult decit o caracterizare pornind de la o fotografie. :P Oricum, daca ai chef de povesti, intra in Atelier. E o tema care pluteste in aer, poate ne trezesti tu... :D :huh: :? :lol:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ce anume ti-a lasat impresia ca vreau saIMPRESIONEZpe cineva :P !!!!
iar in legatura cu caracterizarile pornind de la o fotografie...asta se cere la regie draga mea ;)
''atentiUNE natiune'':alice e cea mai tare,si stiti de ce...subestimeaza lumea doar dupa cateva mesaje citite...
:x STII DE CE M-AI ENERVAT?...ITI ZIC EU: DE UNDE STII TU CE SI CAT POT...? :sick:
Alice_Fluture
02 May 2004, 23:06
Pffff... stop, pointing fingers, kido. Looks like you've been there and you know them all, so why bother asking about it, anyway? :huh:
Invitatia in Atelier era cit se poate de sincera si dezinteresata. :( Sper sa n-o desconsideri.
Guess somewhere else I stepped on your toes or else you're really sensitive and twisted-mind. :shock:
grasonnne
03 May 2004, 20:34
Noroc ca mai exista cate un Lucian Pintilie, Nae Caranfil sau Cristian Mungiu care cred contrariul.
Pintilie e un mosh bashinos care face aceleasi si aceasi plictiseli urat mirositoare Mungiu e umflat cu pompa iar Caranfil e chioru din tzara orbilor.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
n-as spune ca e chiar atat de basinos pintilie,ci doar ca s-a limitat la ce era odata,cat despre mungiu si caranfil...traiesc in propria lor sfera,si din cand in cand mai scot capul sa vada ce se mai intampla...de cateva ori chiar sunt de acord cu ceea ce se-ntampla ...
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.