Articole Trei frați de belea

(2006)

Trei frați de belea

Despre productie

“Trei frati de belea” este al doilea lungmetraj semnat de Mugur Mihaescu si Radu Pietreanu si prima productie cu care cei doi spera sa aiba succes si dincolo de granite: ”E ceva cu totul nou. Pot spune ca spectatorii aproape cã nu ne vor recunoaste. E un stil diferit, care înseamna in primul rand mult mai mult umor al situatiilor”, explica Mugur, care adauga: “Acum nu ne mai propunem doar un succes intern, ci dorim sa umplem sali de cinema si peste hotare. In fond, daca nu reusesti sa pui pe picioare o pelicula recunoscuta si pe plan international, nu prea existi”.

E drept ca in Romania succesul lor este incontestabil: emisiunea celor de la Vacanta Mare se mentine in top de 6 ani, iar primul lor lungmetraj, “Garcea si oltenii” este filmul cu cele mai mari incasari de dupa Revolutie. Si totusi, ce anume ii face atat de increzatori pe protagonisti in succesul filmului “Trei frati de belea”? In primul rand subiectul: “Filmul este un basm modern care-i are drept eroi pe trei frati, un gunoier, un hingher si sora lor, care incearca sa iasa la suprafata prin mocirlele Bucurestiului”, spune Mugur si tot el incearca sa explice conceptul: “Noi am numit filmul asta basm modern pentru ca intruneste toate atributele unui basm – eu sunt Fat -Frumos, Radu e calu’, iar Mirela – Ileana Co...mai degraba buzduganul zmeului. Este basm si pentru ca noi trebuie sa ducem la bun sfarsit trei porunci, care nu puteau veni decat din partea unui imparat – Sigismund de Strehaia, o zona bogata in istorie si in...pagode.”
Un alt atu il constituie regizorul Theodor Halacu :”Doru este in primul rand roman, ceea ce inseamna ca e un bun cunoscator al realitatilor romanesti, si cel mai bun regizor cu care am lucrat de cand am venit in MediaPRO. O sa vedeti cadre, imagine, stil de filmare despre care pana acum credeam ca se pot face numai la Hollywood... avem si noi Matricsii nostri, o sa vedeti.” ne promite Radu Pietreanu. Si nu exagereaza deloc cand vorbeste despre Matrix, iar Mirela poate sa confirme, mai ales ca asta este una din secventele ei preferate: „Cred ca va trebui sa ma credeti pe cuvant in cazul asta, pentru ca in timpul scenei mele preferate era destul de intunecat, dar stiu sigur ca am depasit-o pe Catherine Zeta Jones in tentativa de a trece printr-o camera plina de lasere. Si stiu ca va e greu sa va inchipuiti, dar m-am strecurat printre ele, pentru ca pe sub ele imi era mai greu.”

Mugur Mihaescu si Radu Pietreanu semneaza si scenariul filmului, lucru care se intampla de altfel si in cazul celorlalte productii ale lor. Surse de inspiratie gasesc peste tot in jurul lor, doar traiesc in Romania: “Pe unde merg vad scenarii, deschid televizorul – alte scenarii (daca nu e meci), il inchid – alt scenariu, ca ma intreaba nevasta-mea de ce l-am inchis – asa ca din punctul asta de vedere nu a fost o problema, trebuie doar sa ne uitam in jur”, spune Mugur. Radu completeaza: „Scenariile noastre sunt inspirate din viata, din cazuri reale, pentru ca omul nu mai are timp sa savureze nu stiu ce fictiune si atunci cand se regaseste intr-un personaj se indragosteste de el, stie ca e vorba despre viata lui reala si atunci chiar il intereseaza.”

Pentru fiecare din actorii implicati in acest proiect, filmul “Trei frati de belea” a ramas una din cele mai frumoase experiente de pana acum. Mirela isi aminteste cu emotie: “Cred ca au fost cele mai frumoase trei saptamani din ultimii mei 30 de ani. Mi-ar trebui o zi intreaga ca sa pot povesti cat de bine ne-am simtit, cat de frumos am lucrat impreuna, cat de mult ne-am inspirat unii pe ceilalti, cum am colaborat ca sa construim chiar acolo pe platoul de filmare, sa mai adaugam un mic artificiu, o chestie care sa starneasca hazul si care sa se potriveasca personajelor. Am construit relatia dintre frati chiar acolo, muncind, razand si simtindu-ne bine, chiar ca intr-o familie.”

Mugur a trecut si prin momente dificile in timpul filmarilor, inerente unei astfel de productii, dar ar repeta oricand experienta:” A fost dificil ca am turnat un film in 19 zile, lucru care ne-a cam pus la incercare rezistenta fizica, dar atata timp cat ne-a placut ce am facut, nimic altceva nu mai conteaza. Cred ca cel mai greu a fost cand, in ultima zi, ni s-a spus: “Ziua de filmare s-a terminat, asta a fost filmul. Va multumesc”, asta a fost cea mai dificila scena.”

Mirela marturiseste ca a simtit acelasi lucru:” In ultima seara, in mometul in care am realizat ca e ultima, n-am putut sa-mi stapanesc lacrimile. Dupa filmare am primit nenumarate telefoane cu intrebarea :”Ce-ai patit?” si nimeni nu intelegea de ce eram suparata. Era un gol imens pentru ca am terminat ceva, se departeaza de mine, urmeaza o asteptare pana sa-l revad in stare finita. Eu sunt mai patimasa, mai sentimentala, ma implic foarte mult si m-am bucurat de fiecare clipa petrecuta cu “fratii mei de belea”.

Dincolo de atmosfera de pe platoul de filmare, despre care atat echipa cat si actorii nu au decat cuvinte de lauda, au ramas toti cu o sumedenie de amintiri, in primul rand datorita locurilor in care au filmat. Spre exemplu, timp de cateva zile bune, cartierul general a fost o casa tiganeasca din Buftea, aflata la cativa kilometri de studiourile MediaPro. Gazdele, o familie numeroasa, incantate ca tocmai casa lor a fost aleasa ca principala locatie pentru un film, au urmat cu sfintenie indicatiile primite de la regizor si au facut chiar si figuratie. “Noi suntem mandri ca cei de la Vacanta Mare ne-au ales pe noi pentru filmul lor. O sa se vada la cinema din traditiile noastre si oamenii or sa ne inteleaga mai usor felul de a fi” a explicat capul familiei. Si Mirela ii lauda : “Secventele respective au fost filmate intr-o casa din Buftea, iar stapanii casei impreuna cu rudele lor au facut figuratie. Au fost foarte primitori si au raspuns exemplar la indicatiile primite; intr-o seara s-a filmat o secventa dificila, de exterior, cu activitate intensa, specifica comunitatii lor. Au jucat atat de bine incat eram de-a dreptul fascinati de naturaletea lor; uluiala mea era reala pentru ca au respectat intocmai si momentul in care sa treaca prin cadru si pe cel in care sa iasa din cadru sau in care sa inceapa o bataie undeva intr-un colt.”
Si cum in curtea lor se filma o comedie, n-au pierdut ocazia sa se amuze de pregatirile pentru fiecare cadru, tinta glumelor fiind coafura de electrocutat a lui Frankfurt. A fost de-ajuns ca un pustan sa strige :”Uite-l pe Vlad Craioveanu!” ca toti ceilalti au adoptat rapid noul nume al lui Iulian Ilinca.

Cu toate ca avea de unde alege, regizorul Doru Halacu nu a gasit pe nimeni potrivit pentru un rol destul de mic, cel al tiganului Mirica, asa ca a trecut el in fata camerelor de filmat: “N-am gasit de nicio culoare un Mirica sa-mi placa. Oricum am o palarie de gabor si cu barba asta pot intra si eu fara probleme.” Cea mai incantata de aceasta decizie a fost chiar partenera lui de secventa, Mirela, care e fanul lui declarat: “ Doru este un om si un regizor asa cum am visat ca ar putea exista, in sensul ca m-a ajutat intotdeauna; este un om foarte creativ si foarte rabdator cu noi, actorii, chiar in momentele in care ne impiedicam in tot felul de detalii nesemnificative cu impresia ca acolo se sfarseste lumea. Si va mai spun un secret: are un zambet care m-a cucerit. Odata ce-ai lucrat cu el nu-ti mai doresti prea curand o alta experienta.
Eu, in plus fata de ceilalati am avut privilegiul de a-l avea partener intr-o scena, in care a jucat chiar rolul unui tigan. Este o persoana cu har, cu foarte mult farmec, un om care a studiat foarte mult pentru a fi ceea ce este.”

Una din cele mai dificile zile de filmare a fost cea in care cei trei frati de belea trebuia sa stinga instalatia noctura de pe stadionul Dinamo in timpul partidei de fotbal dintre Dinamo si Rapid. S-au folosit peste o suta de figuranti pe care replicile lui Mugur sau Radu ii amuzau atat de tare incat nu se puteau abtine sa izbucneasca in ras, obligandu-l pe regizor sa ceara mai multe duble. Apoi Tuchi, catelul folosit pentru cateva cadre, s-a speriat de multimea de microbisti din jurul lui si s-a ascuns sub un scaun de unde nici macar dresorul lui nu a reusit sa-l scoata decat dupa vreo ora.
In pauza de filmare, Mugur Mihaescu si Radu Pietreanu au fost vizitati de mai multi oficiali dinamovisti, printre care Cornel Dinu si Giovanni Becali cu care au discutat despre fotbal, dar si detalii legate de film.
Dupa miezul noptii au filmat si unul dintre cele mai spectaculoase cadre din film: explozia unei guri de canal. Cei mai afectati au fost bucurestenii din zona stadionului care la 3 dimineata au fost treziti de zgomotul exploziei supervizate de cei de la Efecte Speciale, dupa care au facut o baie de lumina cauzata de aprinderea nocturnei de pe stadion. Iar daca nu le-a trecut supararea, Mugur ii invita la film ca sa se convinga ca a meritat sacrificiul: “Veniti sa-l vedeti pentru ca este ...de belea”.

Pentru Mugur, o zi emotionanta a fost cea in care fiica lui, Ivone, a venit pe platoul de filmare, dar nu in vizita, ci in calitate de actrita. “Mi-am dorit sa o am aproape pe fiica-mea si la filmari, chiar daca a fost pentru scurt timp. In plus, vroiam sa stiu cat de cat ca aceasta bucata din viitorul ei a fost asigurat. Daca-i place, bine, daca nu – macar a incercat.” explica Mugur Mihaescu. Ivone a avut un rol mic, ca pentru un incepator si s-a descurcat foarte bine: “Am avut putine emotii, recunosc, dar m-a ajutat tata sa scap de ele. In plus, am mai fost la filmari, asa ca mi-am putut da mai usor seama ce aveam de facut.” E drept ca sfaturile lui Mugur au fost foarte competente: “I-am spus Ivonei sa nu-si exagereze miscarile, sa vina totul de la ea firesc. . N-a avut probleme cu trasul de maneca, e specialitatea ei. Ma distram cand ma intreba de ce tragem de mai multe ori aceeasi scena, doar ea stia ca si-a facut bine treaba!”

Si pentru ca suntem la capitolul debut, si pentru Iuliana Luciu, sora celebrei Nicoleta, acest film marcheaza inceputul unei cariere pe care ea si-o doreste cat mai indelungata. Primul pas a fost facut, mai ales ca Iulianei i s-a incredintat unul din rolurile principale, cel al fetei lui Sigismund, regele tiganilor. “Am fost chemata la casting, pentru rolul unei fete de bulibasa, pe care o chema, culmea!, tot Iuliana. Cand am ajuns in locul stabilit, m-am trezit inconjurata de multe fete frumoase – chiar ma intrebam ce caut eu acolo – si am renuntat sa-mi mai fac sperante. Am primit un telefon a doua zi, cand eram la scoala, de la directorul de casting care ma anunta ca am primit rolul. Am fost extrem de fericita, nici nu-mi venea sa cred; mai tarziu am aflat ca fusesem aleasa din 150 de fete, lucru care m-a facut sa ma simt foarte mandra.”
Mugur explica alegerea: „Pentru noi, Iuliana inseamna exact ceea ce cautam: o figura angelica. O fata proaspata in lumea actorilor, care are un suflu nou la debut si care poate lumina cadrele prin frumusete si entuziasm.”
Radu Pietreanu o incurajeaza: „Eu zic ca Iuliana s-a descurcat bine, mai ales ca rolul ei era scris pentru o fata normala, nu cerea sa fi absolvit cine stie ce scoli de teatru – era fata unui bulibasa, de care se indragosteste fratele meu mai mic. A fost foarte receptiva la indicatiile noastre si ale regizorului si cred ca s-a descurcat onorabil.”

Pana de curand Mirela era singura fata din trupa, insa acum i-au venit intariri: „Demult, tare demult eram singura fata din trupa. Intre timp au mai venit si altele. Acum nu mai sunt singura fata, ci singura batranica din trupa. Iuliana mi-a fost draga si am vazut ca are nevoie de un sprijin, daca nu matern macar prietenesc, colegial, si l-a meritat cu prisosinta pentru ca este o fata deosebita, iar daca a apreciat lucrul asta o data in plus nu-mi pare rau ca am facut-o.” Iar Iuliana nu numai ca a apreciat ajutorul oferit de Mirela, dar respecta si foloseste sfaturile pe care i le-a dat colega de platou: “Mirela a fost sprijinul meu. De la ea am primit unul din cele mai valoroase sfaturi, si anume sa-mi pun in valoare ochii si sa ma folosesc mult de privire atunci cand joc, dar si cand ma prezint la un casting.”

Ce-i drept, oricate sfaturi ar primi, exista inca scene care o pun in dificultate pe Iuliana: „Cea mai dificila secventa mi s-a parut scena de dragoste dintre mine si Bizo. Filmam in camionul de gunoi, care, in ciuda eforturilor depuse de echipa de productie, si-a pastrat mirosul, era si foarte frig, iar eu eram aproape dezbracata. In plus, era pentru prima data cand filmam o scena de dragoste si mi se parea ca ma privesc mult prea multi oameni, eram destul de stresata. A fost pentru prima oara cand parul meu, de care sunt foarte mandra, ma incurca foarte tare, mai ales ca regizorul imi tot spunea cum trebuie sa imi misc capul, iar eu nu reuseam sa ii respect indicatiile din cauza parului.”

Daca debutantii intampina dificultati, profesionistii cauta noi provocari, iar cei precum Mirela le fac fata cu brio: „Daca secventa mea preferata n-o sa se vada pentru ca era intuneric, asta n-o sa se vada pentru ca au taiat-o la montaj. Sunt foarte mandra de mine: mamaia si-a facut singura cascadoriile. Am avut o seara extraordinara atunci cand a venit echipa de cascadori sa punem la cale o secventa mai grea, in care eu trebuia sa ma propulsez vreo trei etaje. Dublura mea era Roxana (de la Spin), cu care sunt buna prietena; dupa ce a muncit o zi intreaga, a fost de acord sa ma lase si pe mine sa incerc. Ce nu stia ea era ca eu am fost in studentie premianta la cascadorie, asa ca mi-a iesit, numai ca, asa cum spuneam la inceput au scos secventa la montaj. La fel de greu a fost cred si pentru cascadori, pentru ca, daca in cazul Roxanei, doi au fost de ajuns ca s-o ridice, lucrurile s-au schimbat radical cand a fost vorba de mine.” povesteste ea cu umor. In aceste conditii, noua nu ne ramane decat s-o credem pe cuvant si sa mergem la cinema sa vedem filmul, mai ales ca “„3 frati de belea” se adreseaza tuturor persoanelor cu buletin care traiesc in Romania. Am facut un film pentru romanul obisnuit care isi doreste sa vada o comedie adevarata, realizata dupa canoanele americane, fara PREA multi pumni, batai. Una peste alta, veniti sa-l vedeti pentru ca este...de belea.” ne asigura Mugur.

Radu are si un sfat pentru publicul spectator: “Aveam o temere la un moment dat ca lumea va veni la film cu gandul ca fiind produs de Vacanta Mare vor regasi aceleasi personaje, acelasi stil...dar este un cu totul alt gen de umor. Iar atunci cand vii cu niste asteptari si descoperi pe ecran altceva, mi-era teama ca n-or sa rada. Ar fi bine ca spectatorii care vor veni la film sa uite ca e un film facut de cei de la Vacanta Mare, sa-l ia ca atare ca pe o comedie obisnuita si sa-l savureze pentru ca asa cum spuneam, e cu totul alt gen de umor.”

“Ma bucur ca am mai facut un film, ca ne reintalnim cu publicul, iar daca rasplata acestuia va fi la fel de mare pe cat suflet am pus noi in crearea acestui film, ne-am putea declara mai mult decat multumiti” concluzioneaza Mirela.
Filmografii Despre personaje
jinglebells