Articole The Brothers Grimm

(2005)

Frații Grimm

Note referitoare la adevărații Frați Grimm

In filmul Fratii Grimm/The Brothers Grimm, Matt Damon si Heath Ledger ii interpreteaza pe Will si Jacob Grimm care pornesc intr-o incredibila aventura in lumea basmelor. Desi filmul nu urmareste datele istorice ale vietii celor doi, totusi el datoreaza foarte mult adevaratilor Frati Grimm, precum si neobositei lor credinte ca povestile vor fi intotdeauna o cale vitala pentru a explora cele mai captivante temeri si nepieritorul sentiment al miraculosului, pe care le detine omenirea.

Cei doi frati Grimm – Jacob Ludwig Carl Grimm si Wilhelm Carl Grimm – s-au nascut la un an diferenta in secolul XIX, la Hanau in Germania. Mai tarziu, s-au mutat intr-o casa de piatra, cu turnulete, din Steinau, un orasel din jurul unui castel din secolul XVI. Urmandu-l pe tatal lor care era avocat, cei doi frati, aproape nedespartiti, au urmat dreptul la Universitatea din Marburg. Acolo au inceput sa culeaga povestiri populare si basme, basme stravechi transmise pe cale orala din batrani, pline de regi, regine, talhari, lupi si vrajitoare, mame vitrege si slujnice, precum si cu situatii magice si dileme morale. Cei doi frati au ajuns la aceste basme dat fiind faptul ca erau fascinati de limba, istorie populara si cultura germana. Sperand ca vor prezerva un mod de viata care era amenintat cu pieirea, ei s-au dedicat tot mai mult descoperirii, consemnarii si publicarii basmelor pe care le-au cules de la taranii germani.

In 1812, desi erau aproape faliti, Fratii Grimm au publicat prima lor carte de basme –“Children’s and Household Tales/ Copiii si basmele lor” , iar in urmatorii ani au continuat sa publice peste 200 de basme. Colectia lor include povesti care mai tarziu au ajuns sa fie cunoscute ca “Cenusareasa”, “Frumoasa din padurea adormita”, “Scufita Rosie”, “Hansel si Gretel”, “Printul Broscoi”, “Alba-ca-zapada”, “Rapunzel” si “Rumpelstiltskin.” Antologia lor finala, cunoscuta sub numele “Basmele Fratilor Grimm”, a fost tradusa in 160 de limbi.

Astazi, aceste povesti sunt o parte nepieritoare a culturii populare si au fost transpuse in aproape toate formele de media – de la opera si film pana la muzica rock si moda. Stilul scriiturii lor si structura basmelor au influentat literatura pentru copii mai bine de un secol si au un puternic impact asupra filmelor fantastice.

Wilhelm Grimm a murit in 1859, iar fratele sau i-a urmat patru ani mai tarziu, in 1863. Totusi, ei vor continua sa traiasca prin povestile care le poarta numele si amprenta incontestabila pe care au pus-o asupra imaginatiei umane.

Sinopsis Despre designul filmului
jinglebells