Articole Sherlock Holmes

(2009)

Sherlock Holmes

Distribuția

ROBERT DOWNEY JR. (Sherlock Holmes) este unul dintre cei mai apreciați actori ai prezentului. De curând el a obținut cea de-a doua sa nominalizare la premiul Academiei, la categoria cel mai bun rol secundar masculin, pentru interpretarea sa din comedia de succes a lui Ben Stiller, “Tropic Thunder.” Interpretarea personajului Kirk Lazarus, i-a adus un Glob de aur, un premiu BAFTA și nominalizări la Screen Actors Guild (SAG). Downey a fost răsplătit cu prima sa nominalizare la Oscar®, la categoria cel mai bun actor, pentru rolul lui Charlie Chaplin din filmul biografic al lui Richard Attenborough, din 1992, “Chaplin,” pentru care actorul a mai primit și premiile BAFTA și London Film Critics, primind totodată și o nominalizare la Globul de aur.

În vara anului 2008, Downey a repurtat un succes enorm în rolul titular din blockbuster-ul “Iron Man,” în regia lui Jon Favreau. Downey reia acest rol în urmarea filmului, care va apărea pe ecrane în vara anului 2010. Printre alte roluri recente ale lui Downey se numără “The Soloist,” alături de Jamie Foxx; “Charlie Bartlett”; filmul lui David Fincher, “Zodiac,”; “A Scanner Darkly,” de Richard Linklater, “Fur,” alături de Nicole Kidman, filmul inspirat din viața reputatei artiste în fotografie, Diane Arbus; sau “Kiss Kiss, Bang Bang.”

El a fost premiat cu o nominalizare la premiul SAG, alături de întreaga distribuție din drama după o poveste reală a lui George Clooney, “Good Night, and Good Luck,” și a beneficiat de Premiul special al juriului, alături de întreaga distribuție a filmului “A Guide to Recognizing Your Saints,” prezentat la Festivalul de film Sundance, în 2006.

Din lunga listă de roluri jucate de Downey fac parte filmele “Gothika,” cu Halle Berry; “The Singing Detective”, de Curtis Hanson, “Wonder Boys,” cu Michael Douglas; “U.S. Marshals”; “The Gingerbread Man,” în regia lui Robert Altman; “Two Girls and a Guy”; filmul lui Mike Figgis “One Night Stand”; “Home for the Holidays”, de Jodie Foster; “Richard III”; “Natural Born Killers,” în regia lui Oliver Stone; sau filmul lui Altman, “Short Cuts,” unde a făcut parte dintr-o distribuție specială, care a obținut premiul special Golden Globe pentru cea mai bună distribuție.
Pe 23 noiembrie 2004, Robert Downey Jr. a scos albumul “The Futurist,” sub egida Sony Classics. Albumul, conținând opt cântece originale, a făcut cunoscute talentele sale de cântăreț.

JUDE LAW (Dr. John Watson) este considerat a fi unul dintre cei mai buni actori britanici, reputație care se datorează în parte și repertoriului său extrem de variat de pe marile ecrane și scenele teatrale. De curând el s-a reîntors pe scena teatrală pentru a juca rolul titular din producția Donmar Warehouse, cu vestita piesă a lui Shakespeare, “Hamlet,” jucată inițial la Londra, în West End și apoi în Statele Unite, pe Broadway.

Pe marele ecran, Law a atras pentru prima dată atenția criticilor datorită interpretării pe care i-a dat-o iubitului lui Oscar Wilde, Lord Alfred Douglas, din pelicula anului 1997, “Wilde,” pentru care a obținut premiul Evening Standard British Film. După ce a fost remarcat, el a continuat să se dezvolte, obținând aprecierea internațională pentru rolul din filmul lui Anthony Minghella, “The Talented Mr. Ripley.” Interpretarea lui Law din acest film i-a adus nominalizări la Oscar® și Golden Globe, ca și un premiu BAFTA.

Law a fost ulterior răsplătit cu nominalizări la Oscar®, Golden Globe și BAFTA, pentru cel mai bun actor dintr-un rol titular, pentru rolul din 2003, din filmul epic despre Războiul civil “Cold Mountain,” de asemenea regizat de Minghella. De asemenea el a mai obținut o nominalizare la Globul de aur pentru rolul din filmul lui Steven Spielberg, “AI: Artificial Intelligence.”

În 2004, Law a jucat în cinci filme diferite, dintre care două au fost premiate pentru distribuție: drama lui Mike Nichols, “Closer,” cu Julia Roberts, Clive Owen și Natalie Portman, împreună cu care el a obținut premiul National Board of Review pentru cea mai bună distribuție; și filmul biografic al lui Martin Scorsese, “The Aviator,” care s-a bucurat de premiul Screen Actors Guild pentru cea mai bună interpretare actoricească. În același an, Law a jucat în “Alfie,” unde a interpretat rolul principal sub bagheta regizorului Charles Shyer; “I Heart Huckabees” de David O. Russell; și “Sky Captain and the World of Tomorrow,” la care a asigurat și producția. De asemenea el și-a împrumutat vocea unuia dintre personajele lui Lemony Snicket din „A Series of Unfortunate Events.”

Printre numeroasele roluri interpretate de el se numără și cele din filmele “The Imaginarium of Dr. Parnassus” de Terry Gilliam; “Sleuth,” de Kenneth Branagh, film pe care l-a și produs; filmul lui Wong Kar Wai, “My Blueberry Nights”; comedia romantică a lui Nancy Meyer, “The Holiday,”; “Breaking and Entering,” film în care a colaborat din nou cu Anthony Minghella; filmul lui Sam Mendes, “Road to Perdition,” filmul lui Jacques Annaud, “Enemy at the Gates”; “eXistenZ” de David Cronenberg; filmul lui Clint Eastwood “Midnight in the Garden of Good and Evil”; și “Gattaca,” film care a marcat debutul său în cinematografia americană.

În 2007, Academia franceză i-a acordat lui Jude Law un premiu de onoare César care-i recunoaște meritele aduse cinematografiei, iar guvernul Franței i-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, pentru realizările sale artistice.

RACHEL McADAMS (Irene Adler) va putea fi urmărită în curând, în comedia romantică “Morning Glory,” în care apare alături de Harrison Ford, Patrick Wilson și Diane Keaton, în regia lui Roger Michell. Filmul va fi lansat pe ecrane în vara anului 2010.
Originară din Canada, McAdams a captivat pentru prima dată atenția Hollywood-ului odată cu rolul principal din comedia “The Hot Chick,” din 2002. Apoi ea a fost distribuită în comedia de succes “Mean Girls,” și în drama romantică a lui Nick Cassavetes, “The Notebook,” alături de Ryan Gosling.

În vara lui 2005, McAdams a jucat în comedia de mare succes “Wedding Crashers.” Ceva mai târziu, în același an, ea a apărut în thrillerul lui Wes Craven, “Red Eye,” și în drama “The Family Stone”. McAdams a obținut titlul de actrița anului pentru rolurile secundare pe care le-a interpretat, titlu conferit în cadrul ShoWest Convention din 2005, an în care a mai obținut și premiul Hollywood Breakthrough, la Hollywood Film Festival. La începutul anului curent, ea a jucat în thrillerul lui Kevin Macdonald, “State of Play,” alături de Russell Crowe, Ben Affleck și Helen Mirren, și în drama romantică “The Time Traveler’s Wife,” alături de Eric Bana.

MARK STRONG (Blackwood) a mai lucrat și anterior cu Guy Ritchie interpretând un rol din comedia “RocknRolla.” Printre rolurile recente ale lui Strong se numără “The Young Victoria,” alături de Emily Blunt; drama de apartheid a lui Pete Travis,“Endgame”; “Good,” cu Viggo Mortensen; sau thrillerul de spionaj al lui Ridley Scott, “Body of Lies,” cu Leonardo DiCaprio și Russell Crowe.

Strong a terminat filmările la mai multe filme ce vor apărea în curând pe ecrane, inclusiv drama lui Peter Weir, “The Way Back,” comedia de acțiune “Kick-Ass,” bazată pe cunoscuta carte de benzi desenate a lui Mark Millar; filmul epic de pe vremea romanilor regizat de Kevin Macdonald “The Eagle of the Ninth”; sau “Robin Hood,” film care l-a adus din nou pe același platou de filmare cu Ridley Scott și Russell Crowe.

Printre rolurile sale anterioare se numără cele din “Miss Pettigrew Lives for a Day”; “Stardust”, de Matthew Vaughn; “Sunshine” de Danny Boyle; “Tristan & Isolde,” de Kevin Reynold; “Syriana”, de Stephen Gaghan; “Oliver Twist”, de Roman Polanski; “Revolver”, de Guy Ritchie; “It’s All About Love”; “Heartlands”; filmul englezesc “Fever Pitch”; și “Captives.”

Despre producție Realizatorii
jinglebells