Articole Seven Pounds

(2008)

Șapte suflete

Despre distributie si echipa de productie

WILL SMITH (Ben Thomas/Productia) se bucura de enorm succes in cariera lui care include filme, seriale proprii de televiziune, sau discuri de platina. El a obtinut primele sale nominalizari la premiile Academiei si la Golden Globe, pentru interpretarea legendarului boxer Muhammad Ali, din filmul biografic de succes al lui Michael Mann, Ali. Mai recent, Smith a jucat si a produs drama inspirata din realitate,The Pursuit of Happyness, film apreciat de critica. Interpretarea acestui rol i-a adus cea de-a doua nominalizare la premiul Academiei, cea de-a patra nominalizare la Globul de aur si o nominalizare la Screen Actors Guild (SAG), la categoría cel mai bun actor.

De curand, Smith a jucat in blockbuster-ul Hancock, care a avut incasari de peste 600 milioane dolari, in intreaga lume, si in I am Legend, in regia lui Francis Lawrence.

In 2005, Smith a jucat si a produs comedia romantica de succes Hitch, in regia lui Andy Tennant. Cu un an inainte, el a jucat si a asigurat productia executiva a filmului stiintifico-fantastic de mare succes I, Robot, adaptat dupa un roman de Isaac Asimov si regizat de Alex Proyas. in acelasi an, el a dat voce personajului central, Oscar, din blockbuster-ul animat, Shark Tale, alaturi de Renee Zellweger, Angelina Jolie si Robert De Niro.

In iulie 2003, el s-a reintalnit cu Martin Lawrence pentru a realiza impreuna Bad Boys II, urmarea hit-ului din 1995, Bad Boys. Smith jucase anterior in doua filme de succes, care au batut recordurile la incasari doua veri consecutive. in 1996, el a jucat in filmul de actiune cu extraterestri, al lui Roland Emmerich, Independence Day. in anul urmator, el a jucat alaturi de Tommy Lee Jones in comedia stiintifico-fantastica a lui Barry Sonnenfeld, Men in Black, pentru care Smith a compus cantecul care a dat titlul filmului si care a primit premiul Grammy. in 2002, Smith, Jones si Sonnenfeld s-au regrupat pentru urmarea Men in Black II.

Smith era deja un cantaret rasplatit cu premiul Grammy pentru discurile sale cand a facut tranzitia spre televiziune si cinematografie. Dupa rolurile din filmele Where the Day Takes You si Made in America, el a primit aprecierile criticii pentru rolul din drama Six Degrees of Separation, cu Stockard Channing si Donald Sutherland. in 1995, el a obtinut titlul de starul masculin ShoWest de maine. Printre alte filme in care a jucat se numara Enemy of the State, alaturi de Gene Hackman; Wild Wild West, pentru care a compus si inregistrat cantecul care a dat titlul filmului; si rolul titular din filmul lui Robert Redford The Legend of Bagger Vance.

Smith si-a inceput cariera in industria muzicala inca din vremea liceului. impreuna cu prietenul sau Jeff Townes a infiintat formatia DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince, iar la scurt timp Smith a devenit un cantaret rap prezent in toate topurile de muzica. Cei doi au inregistrat mai multe albume ce au fost premiate cu discul de platina si numeroase alte premii, inclusiv doua premii Grammy si trei American Music Awards.

Succesul muzical al lui Smith a condus la distribuirea lui in sitcom-ul de televiziune de un imens succes “The Fresh Prince of Bel-Air,” care s-a difuzat timp de sase ani la NBC, aducandu-i doua nominalizari la Globul de aur.

Continuand sa faca inregistrari, Smith a scos in 1998 primul sau album solo, “Big Willie Style,” pentru care a obtinut un premiu Grammy si patru American Music Awards. in 1999, la festivitatea de decernare a premiilor NAACP Image Awards, el a primit titlul de Entertainer-ul anului. Urmatorul sau CD, Willennium, a continut single-ul de succes “Will2K” care a primit de doua ori discul de platina.

Ca producator, Smith a format un parteneriat impreuna cu James Lassiter si Ken Stovitz, fondand compania Overbrook Entertainment, care a produs filme ca Ali, I, Robot, Saving Face, Hitch, ATL, The Pursuit of Happyness, si, mai recent, Lakeview Terrace, cu Samuel L. Jackson si Kerry Washington. Sub egida Overbrook, Smith si sotia lui, Jada Pinkett Smith, au creat de asemenea si produs popularul serial comic de televiziune “All of Us,” care s-a incheiat de curand, dupa ce a rulat timp de patru ani la rand. Printre proiectele care-l preocupa in prezent pe Smith, ca producator sau producator executiv, se numara, pe langa sapte suflete, The Human Contract, film care va marca debutul regizoral al sotiei sale, Jada Pinkett Smith.

ROSARIO DAWSON (Emily Posa) a obtinut aprecieri si distinctii pentru numeroase roluri pe care le-a interpretat alaturi de cei mai valorosi actori si regizori ai momentului, ceea ce a transformat-o intr-una din cele mai cautate actrite de la Hollywood.

Dawson a obtinut critici pozitive pentru rolul Mimi Valdez, din productia lui Chris Columbus, o adaptare dupa faimosul muzical Rent, jucat pe Broadway si premiat cu premiul Pulitzer, al lui Jonathan Larson, unde a jucat alaturi de membrii trupei originale de pe Broadway, printre care se numarau Anthony Rapp, Adam Pascal, Jesse Martin si Taye Diggs.
Mai recent, Dawson a jucat alaturi de Shia LaBeouf in filmul de mare succes Eagle Eye. inaintea acestui rol, ea a aparut in Deathproof, filmul horror al lui Quentin Tarantino. Deathproof” a fost selectat in 2007 pe lista de competitie a Festivalului de film de la Cannes si s-a bucurat de un imens success in strainatate.

In 2004 si 2005, Dawson a avut interpretari memorabile in trei filme cu distributii exceptionale. Dawson a interpretat-o pe Roxanne, sotia lui Alexandru cel mare din filmul epic al lui Oliver Stone, Alexander, completand astfel distributia formata numai din staruri, din care faceau parte nume ca: Colin Farrell, Angelina Jolie, Anthony Hopkins si Jared Leto; ea a lasat o impresie de neuitat in drama neagra a lui Robert Rodriguez/Frank Miller, Sin City, alaturi de Bruce Willis, Benicio Del Toro, Clive Owen si Brittany Murphy (si isi va relua rolul in mult asteptata sa urmare Sin City 2).

Dawson si-a facut debutul in cinematografie in controversatul film de succes, Kids. Regizat de cineastul Larry Clark, dupa un scenariu de Harmony Korine, Kids descria 24 de ore haotice din viata unor rolleri din New York. Filmul prezenta un grup de pusti luati de pe strazile New York-ului, pentru ca regizorul nu a vrut sa foloseasca actori profesionisti. Cand filmul a fost prezentat, tarziu in noapte, la Festivalul Sundance si apoi, intr-o forma prescurtata, la concursul din cadrul Festivalului de la Cannes, cariera viitoare a lui Dawson era deja pecetluita.

Rara combinatie de intensitate si carisma a lui WOODY HARRELSON (Ezra) surprinde si incanta deopotriva publicul si criticii, care-i admira realizarile din filme de anvergura sau independente.

Portretul facut de Harrelson controversatului publicist Larry Flynt, in filmul lui Milos Forman, The People Vs. Larry Flynt, i-a adus nominalizari la premiul Academiei, Globul de aur si Screen Actors Guild, la categoria cel mai bun actor. Alte roluri notabile din cariera lui Harrelson includ rolurile din filmele After the Sunset, Play It to the Bone, The Thin Red Line, The Hi-Lo Country, Edtv, Wag the Dog, Welcome to Sarajevo, Kingpin, Natural Born Killers, Indecent Proposal, White Men Can’t Jump, The Big White, A Scanner Darkly, The Prizewinner of Defiance, Ohio, si A Prairie Home Companion.

Harrelson s-a facut indragit de milioane de telespectatori odata cu serialul de comedie de mare succes al televiziunii NBC, “Cheers.” Pentru interpretarea barmanului afabil, Woody Boyd, el a primit un premiu Emmy in 1988 si a fost nominalizat inca de patru ori la acelasi premiu de-a lungul celor opt ani cat a durat serialul. in 1999, el a obtinut inca o nominalizare la Emmy cand a reluat acest rol intr-o aparitie, ca actor invitat, din productia derivata “Frasier.” Ceva mai tarziu, el a revenit in televiziune pentru un rol de invitat in serialul de succes al NBC, “Will & Grace.”

Fiind un activit pentru protectia mediului, Harrelson s-a alaturat echipei lui Ron Mann, care a turnat filmul Go Further, un documentar de calatorie care-I prezenta pe Woody si prietenii lui intr-un periplu pe biciclete de-a lungul coastei Pacificului, de la Seattle la Santa Barbara.

De origine Italian, GABRIELE MUCCINO (regia) a devenit un nume in cinematografia americana dupa ce a regizat blockbuster-ul din 2006, The Pursuit of Happyness, avandu-l pe Will Smith in rolul principal. Desi multi regizori isi exprimasera interesul pentru film, Smith si partenerul sau de productie, James Lassiter, l-au dorit in mod expres pe Muccino pentru aceasta productie. Filmul a obtinut numeroase nominalizari la diverse premii, inclusiv o nominalizare la premiul Academiei pentru Will Smith, la categoria cel mai bun actor. Filmul a realizat incasari de peste 300 milioane dolari in toata lumea.

Muccino a mai regizat si L’ Ultimo Bacio (The Last Kiss), povestea unui adolescent care a intrat brusc in faza de maturitate cand prietena lui l-a anuntat ca a ramas insarcinata. Filmul a fost nominalizat la 10 premii David Di Donatello, echivalentul Italian pentru Oscar®, castigand cinci dintre ele, inclusiv cel pentru cea mai buna regie. Ulterior s-a realizat si o versiune americana a acestui film, in care a jucat Zach Braff. in Statele Unite, filmul a obtinut premiul publicului, World Cinema Audience Award, la Festivalul de film Sundance si a fost inclus de catre Entertainment Weekly pe lista celor mai bune zece filme ale anului 2002. Urmarea sa, Remember Me, My Love, cu Monica Bellucci, a fost de asemenea un film apreciat de criticii din lumea intreaga.

Sapte suflete este primul film produs dupa un scenariu de GRANT NIEPORTE. Anterior, el a mai scris scenariile unor episoade ale sitcom-urilor “8 Simple Rules… For Dating My Teenage Daughter” si “Sabrina The Teenage Witch.”

PHILIPPE LE SOURD (imaginea) este renumit in Europa pentru imaginea pe care a realizat-o in filme artistice, videoclipuri muzicale sau publicitare. sapte suflete este cel de-al doilea film de limba engleza la care a lucrat ca director de imagine, dupa A Good Year, de Ridley Scott, cu Russell Crowe in rolul principal.

Pentru marele ecran, Le Sourd a realizat imaginea pentru filme franceze cum ar fi Cantique De La Racaille (1998, in regia lui Vincent Ravalec), Peut-Être (1999) si Atomik Circus: Le retour de James Bataille (2004, cand a lucrat din nou impreuna cu fratii Poiraud). El a mai lucrat cu Ravalec si pentru doua filme de scurt metraj: Conséquences De La Réalité Des Morts (1996) si La Merveilleuse Odyssée de L’idiot Toboggan (2002).

HUGHES WINBORNE, A.C.E. (montajul), care a castigat un premiu al Academiei pentru filmul Crash, a realizat recent montajul filmului The Great Debaters, in regia lui Denzel Washington, care vorbeste despre succesul echipei Wiley College din anii 1930. Anterior acestuia, el a realizat montajul pentru filmul lui Gabriele Muccino,The Pursuit of Happyness. Pe langa acestea, talentatul editor a lucrat si la filmul premiat cu premiul Academiei, Sling Blade (Best Screenplay) si filmul lui Mark Rydell, Jump Shot.

Muzica Lui Angelo Milli (Muzica) pentru sapte suflete marcheaza debutul intr-un mare studio al tanarului compozitor de 33 de ani, ale carui talent unic si noroc l-au adus in atentia regizorului Muccino. La inceputul lui 2007, in timp ce cauta o sonoritate speciala pentru film, Muccino a luat cu imprumut iPod-ul de la fratele sau, descoperind astfel unele dintre primele compozitii ale lui Milli. Impresionat de sensibilitatea muzicala a lui Milli, regizorul l-a contactat pe compozitor.

Inregistrate la Warner Bros. Scoring Stage, compozitiile lui Milli pentru sapte suflete aveau nevoie de o orchestra de 60 de instrumentisti si cor pentru a reda toate subtilitatile sau sunetele curajoase create special pentru povestea in care agentul de imigrari (Will Smith) se lanseaza in misiunea extraordinara de a schimba viata a sapte necunoscuti. Regizorul Muccino a fost atras de muzica anterioara a lui Milli, in special datorita abilitatii lui Milli de a contopi elementele muzicii orchestrale hollywoodiene cu elemente moderne, sintetizate. Rezultatul acestei contopiri este ceea ce Milli insusi considera a fi “actorul din afara ecranului”; in cazul filmului sapte suflete, Milli se considera norocos pentru oportunitatea de a aduce creatiei lui Muccino o noua voce, prin muzica sa.

Originar din Maracaibo, Venezuela, Milli a trait inconjurat de muzica si, de mic, a prezentat aptitudini innascute pentru compozitie, interpretare si pasiunea pentru diverse instrumente muzicale. El si-a inceput pregatirea la pian, la varsta de 12 ani, iar anii adolescentei si i-a petrecut intr-o formatie rock, compunand propriile sale melodii si invatand chitara. in acelasi timp el a fost la fel de fascinatzde tobe, chitara bas, flaut, instrumente de percutie, sau populare, cum ar fi digeridu-ul australian, care este un instrument de suflat. Ambitia lui de a canta la cat mai multe instrumente musicale i-a servit enorm de-a lungul carierei.

El a studiat cu unii dintre cei mai renumiti muzicieni si instrumentisti ai lumii, dedicandu-se muzicii lui Stravinski si muzicii contemporane, de la inceputul secolului XX, dar si-a descoperit pe parcurs si o mare pasiune pentru compozitiile moderne, digitalizate. Desi respecta conventiile obisnuite ale muzicii de film, el este totodata si adeptul efectelor speciale pentru transformarea sunetelor.
Sinopsis Despre productie
jinglebells